Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Прясното зеле - достъпно, традиционно и много полезно



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Толкова сме свикнали с присъствието на прясното зеле на нашата трапеза, че далеч не обръщаме внимание на ползите, които то може да ни донесе. А те далеч не се ограничават само до семейния бюджет, което се дължи основно на масовото разпространение и наистина ниската цена на зеленчука. Макар и типично есенен продукт, прясното зеле може да се намери на пазара през по-голямата част от годината, а списъкът с традиционни рецепти за готвенето му е изключително дълъг.

Зелето е било разпространено първоначално на територията на днешна Испания, но поради лесното му отглеждане и добрите реколти, бързо е популяризирано из цяла Европа, като става любим продукт на много народи. Макар че у нас най-познато е така нареченото зеле „кьосе“, то има много сортове, също толкова известни с неоспоримите си ползи за човешкото здраве – червено зеле, къдраво, зеле Савой, брюкселско зеле, китайско зеле. А броколи, карфиол, алабаш са техни братовчеди. Всички принадлежащи към богатото семейство на Кръстоцветните.

Ползите на зелето за здравето:

Високо съдържание на витамин С, който е мощен антиоксидант, помощник в борбата с вирусите и стимулира имунната система;

Значителни количества от витамините А, Е, както и витамини от групата В;

Съдържание на незаменимите за човешкия организъм калции, магнезий и желязо;

На биофлавоноидите, инодолините и генистеините в зелето се преписват антиракови свойства;

Зелето има ниска калорийна стойност и голямо количество фибри. Те правят зеленчука пръв съюзник при отслабване и прочистване на храносмилателния тракт от токсини;

Сокът от прясно зеле се препоръчва за болни от язва, за пречистване на черния дроб и жлъчните пътища;

Освен вътрешно, листата от прясното зеле много често се използват от народната медицина под формата на лапи за лекуване на отоци, главоболие, разширени вени и още куп болежки;

Налагането с пресни зелеви листа върху гърдите облекчава напрегнатото им състояние при кърмене.

Невярно е твърдението, че целулозата в зелето го прави трудносмилаемо. Органичната целулоза дразни стомаха, но не го затормозява, а напротив, ускорява нормалната му функция.

Как да избираме зеле

Най-много полезни вещества зелето има в кочаните и горните листа, но поради това, че то няма кора, всички вредни вещества от почвата или при третиране с препарати отиват директно в листата му. Затова е от изключително значение внимателно да подбираме местата и хората, от които се снабдяваме със зеле, а ако можем да си позволим – да купуваме зеле от сертифицирани био производители.

Когато избираме прясно бяло зеле е важно първо да огледаме зеленчука за видими щети от насекоми. Ако такива отсъстват, то следващият признак, за който трябва да внимаваме, е това, зелевите листа да са плътно прилепнали едно с друго, така че да образуват стегната, плътна и тежка глава. Листата в никакъв случай не трябва да са твърди и жилави – това означава, че зелето е презряло и старо. Колкото по-крехки (но не рехави) са листата на зелето, толкова по-прясно и вкусно е то.

Купувайки си зеле, трябва да запомним само едно – прясното зеле е добре да се консумира до седмица-две след откъсването му, а киселото – до шест месеца. В противен случай рискуваме вместо ползи за стомашната лигавица да си навлечем болки, подуване и газове.

А, щом заговорим за вкус и аромат, то някак между другото в съзнанието ни се прокрадва мисълта за ароматното готвено или печено зеле, което така обичаме. Най-популярна е рецептата за свинско със зеле, но по нищо не ѝ отстъпват и традиционната зелева салата с моркови и целина, печено зеле с наденички или супа борш. От прясно зеле кьосе се прави и така обичаното кисело зеле – източник на голяма доза полезни бактерии, както и бульон трезве – незаменим помощник в борбата срещу махмурлука и вирусите.

Живеем във времена, в които отвсякъде сме затрупани с информация за невероятните свойства на знайни и незнайни супер храни, често пропътували хиляди километри, за да стигнат до трапезата ни. А се оказва, че буквално под носа ни има не малко традиционни продукти, които също така могат да ни донесат редица ползи при консумацията и прилагането им в домашната аптечка. Зелето е именно един от тези продукти, които освен с ниската си цена и достъпност, ни печелят и с неоспоримите си качества и превъзходен вкус.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Броколи романеско - зеленчук, сякаш от друга планета
· Витамин К - какво трябва да знаем?
· Брюкселско зеле - миниатюрното съкровище на семейство Зелеви
· Импровизиран киш с праз и бекон
· 5 любими десерта с ябълки
· Патладжанена разядка
· На есента - Джон Кийтс
· Как дъждът намалява стреса и още ползи от него
· Септември си отиде. И вали
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Полезните сушени плодове на нашата трапеза
· Пъпешът и изненадващите му ползи за здравето
· Лагом - шведската философия за балансиран и щастлив живот
· Минимализмът и възрастта
· Съвети за повече хладнокръвие преди първия учебен ден
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· 9 + 1 причини да хапваме диня
· Масло от мандарина за хубава кожа и против тревожност
· Етерично масло от тамян – „царят на маслата“
· Камфорово масло - против възпаления и за профилактика в грипния сезон
Неделя
26
Януари 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Детето и първото му посещение при зъболекаря
Много родители изпадат във възторг и документират по всевъзможни начини всички първи неща, случили се...
Кайсията – шампион по бетакаротин
Слънчевата и ароматна кайсия е близък роднина на всички костилкови плодове, които се отглеждат у нас...
Сухият четков масаж - срещу целулит и за общо подобряване на тонуса
Ако има една козметична процедура, която има доказано положителен ефект върху здравето, красотата и самочувствието...
Обикновен (конски) кестен за здраве
Обикновеният (конски) кестен (Aesculus hippocastanum L.) е декоративно дърво, можем да го видим в централните...
Лептинът - "хормонът на отслабването"
За голямо съжаление, броят на хората с наднормено тегло в нашата страна все повече се увеличава. Знаем,...
Пулпитът
Зъбоболът е едно от най-неприятните усещания, при които посещението на стоматолог е неизбежно. Има много...
Сложният комплекс за малоценност – в какво се изразява и как да се справим с него?
Комплексът за малоценност е изследван най-вече от Алфред Адлер, австрийски лекар и физиотерапевт, основател...
В края на лятото: Пигментните петна – защо и кога се появяват
В желанието си да имаме красив и траен тен, често пренебрегваме някои важни здравословни фактори. Всъщност,...
Да учиш азбуката отново - II
Дончо Дончо завършва промишлено училище по корабостроене и логично казармената служба я...
Сафлоровото масло концентрира важни мазнини и витамини
До скоро почти никой не беше запознат със сафлоровото масло, но постепенно започна да добива все по-голяма...
Зеленчуковите сокове
Ако сте последователи на здравословното хранене най-вероятно отдавна сте заменили пакетираните сокове...
Вегетарианство, веганизъм, суровоядство
Храненето не е това, което беше. Свидетели сме на широка дискусия в целия свят - какво и как ядем, какъв...
3 юли - Международен ден без найлонови торбички
Найлоновата торбичка от полиетилен е нещо незначително за всяко домакинство. Те буквално са навсякъде,...
С една по-осъзнатата Коледа всеки може да даде и да получи шанс
Коледа е празникът, по който харчим най-много пари. Всички го знаем, всички го очакваме. Нашите грижливо...
Кошмарните женски дни
Когато наближат едни определени дати от месеца, направо ми се реве. Буквално! И често се случва – при...
Филтърът за мисли и рутината
Той решава върху кои от общо 8-те млн. бита информация, които текат през мозъка ни да се концентрираме....
Кокосовото масло може би не е толкова полезно за здравето, колкото смятахме
Кокосовото масло, което се добива от ядката на кокосовата палма, е короновано като универсално полезна...
Полезните сушени плодове на нашата трапеза
Сушените плодове са любими на много хора и често присъстват на празничната трапеза, а на пазара може...
Етерично масло от тамян – „царят на маслата“
Етеричните масла се използват от хиляди години с техните терапевтични и лечебни свойства. Те се добиват...
Наесен с песен - или отново на работа
Много хора имат нужда от отпуск след отпуската. Не става въпрос за капризи и глезене, а за естествена...
Бамбукът е органичната суровина на бъдещето
Бамбукът е чудо на природата. Това гръмко определение никак не не е пресилено. То има такова отражение...
Усамотението - начинът да се съхраним в днешния свят
В ерата на информационните технологии споделянето и непрекъснатия обмен на информация е все по-трудно...
Слезът - за стомашни проблеми и кашлица
Освен, че е една от най-красивите билки, слезът е и особено полезен. При проблеми със стомашно-чревния...
Господин Триумф и господин Провал
Независимо от обстоятелствата, при които е израснал човек, той се определя или като оптимист, или като...
Синдромът „Започвам от утре”
"От утре ще ставам по-рано и ще си лягам навреме. Най-после ще занеса ютията на ремонт, ще почистя основно...
Да повървим за здраве
Няма никакво съмнение, че ходенето е най-лесното упражнение. Освен това е приятно, безплатно и едновременно...
Интерактивен билборд в защита на жертвите от домашно насилие
Какво става, когато технологиите, и то най, най-новите се съюзят с рекламния бизнес, не за поредната...
Ревю: "Какво става с мен?"
Отдавна исках да напиша няколко добри думи за "Какво става с мен? Книга за всяко момиче", но както уместно...
Най-фертилните храни - I
Какво да ядем, за да забременеем...Звучи ви смешно? Но за влиянието на определени хранителни продукти...
Дори през зимата – здрави и красиви
Задава се зимата – сезонът, беден на „естествени” здраве и красота от природата. С преминаването сезонът...
Има много начини да бъдем родители, дори и да нямаме свои деца
Голяма част от хората определят създаването и отглеждането на деца като най-важната си мисия в живота....
Черна леща, "белуга" - богата на протеини, фибри, желязо и антиоксиданти
Черната леща е наричана още "белуга", защото зрънцата й наподобяват хайвера на тази риба. За разликата...
Как да се спасим от дехидратация
Непрекъснато и от всякъде чуваме упреци, че не пием достатъчно вода. Преди години препоръчителният минимум...
Спасителната прегръдка между две близначки, която промени грижата за бебетата
Знаете ли историята на тази снимка? Близнаците Кайли и Бриел Джаксън от Мазачузетс, САЩ били родени 12...
Фолиевата киселина - ползи за здравето и бременността
Всеки интересуващ се от здравето си човек знае за важните микроелементи, витамини и хранителни вещества,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook