Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Как да: Приготвим сушени домати


Италианската кухня е една от най-любимите в света. Богата на аромати, на цветове и вкусове, тя е и изключително здравословна, заради изобилното използване на всякакви зеленчуци, зехтин и зелени подправки. Неизменно и любимо присъствие в почти всички италиански ястия са доматите - под формата на салца, сосове за паста и пица, сушени домати.

Последните са особено характерна добавка и стават все по-популярни и у нас, където традиционно доматите са на почит. Макар и на пръв поглед да изглеждат много екзотично, сушените домати никак не са сложни за приготвяне и би било чудесно да ви се намират няколко бурканчета на рафта в килера - за приготвяне на някоя специална вечеря или просто така, за разкош към традиционните гозби. Домашните сушени домати са и по-вкусни от купешките, тъй като може да ги овкусите с подправки точно както ги харесвате. А и си ги приготвяте сами и гарантирате, че сушенето е без химия.

За да си направите домашни сушени домати, първо е необходимо да подберете правилния сорт. Сорт Рома е много подходящ - това са дребните, продълговати доматчета, които зреят в края на лятото и са много месести, почти без семки, с ниско съдържание на вода.

Те са подходящи за сушене, защото след обработката остават плътни и месести, люспата им е тъничка, а и не е необходимо да се режат на по-дребно - достатъчно е да ги срежете на две.

Традиционно доматите се сушат на открито - на слънце, дни и седмици наред. Ясно е, че в градски условия това би било трудно начинание, а и не се знае до колко ще е полезно заради праха, насекомите и останалата мръсотия във въздуха. Затова ще се наложи да изсушите доматите във фурната или, ако имате - в дехидрататор.

Как да сушим домати

Нарежете избраното количество зрели домати на парчета по дължина (ако се спрете на сорта Рома, необходимо е да ги срежете само на две), на четвъртинки или на шайби, както ги предпочитате. Имайте предвид, че след сушене, от около 15 кг домати излиза 1 кг сушена „продукция”.

Изберете голяма тава, покрийте я с хартия за печене и наредете върху нея доматите, със срязаното нагоре и малко разстояние помежду им. Поръсете обилно с дресинг, приготвен от зехтин, зелени подправки (босилек, риган, розмарин) сол, няколко щипки захар и черен пипер. Ако не ползвате дресинг, доматите ще останат сухи и с неутрален вкус, но някои хора ги предпочитат така. Ако и вие сте от тях и това е целта ви, може да изсушите доматите направо върху решетките на фурната.

Сложете тавата във фурна загрята на 60-70 градуса, с вентилатор и „забравете” тавичката там за няколко часа. Не е нужно да въртите или да правите нещо друго - доматите ще се сушат дълго време, може би около 10 часа. Ако няма вентилатор, вратата на фурната трябва да стои леко отворена, за да излиза топлия въдух - инак доматите ще се изпекат, вместо да се изсушат.

Готови са, когато крайчетата им се завият навътре, а в средата останат почти напълно сухи. Важно е не изсъхнат до степен да се чупят, а да съхранят част от влагата и еластичността си. Възможно е някои парчета да бъдат готови преди останалите - в този случай просто извадете готовите и оставете другите да се досушат.

След като доматите са готови, оставете ги да изстинат в тавата, в която са печени.

Мариноване на сушени домати

Понеже сухите домати рано или късно мухлясват, трябва да бъдат съхранени в марината. Подредете ги в бурканчета, като между пластовете посипвате смес от пресни клонки босилек или ромарин, нарязан чесън, майорана, риган, сол и мъничко захар - подправките са изцяло по ваш вкус. Можете да сложите натурални маслини, сушени сливи. Притиснете доматите така, че да бъдат плътно подредени в бурканчето, без излишен въздух между пластовете и досипете до горе със горещ зехтин, но без да се мачкат. Съхранявайте на тъмно и хладно място - в хладилник се запазват до два месеца или стерилизирайте за по-голяма трайност.

Така маринованите домати, а може и със сушен патладжан или пипер, обилно полети с хубав зехтин, се превръщат в италианско антипасто - това е предястие, което се поднася с италиански хляб - чабата, фокача и други. Няма по-традиционен начин от този да посрещнете гостите си alla italiano. Сушените домати са чудесна добавка към всякакви видове паста, пица, салати, печени меса, печива.

Самият зехтин, в който са мариновани доматите, също придобива чудесен вкус и е подходящ за овкусяване на салати, брускети, дресинги, за намазване тестото на пицата.

Ако сега правите зимнината и са ви омръзнали обичайните буркани, опитайте този много различен от нашия начин на запазване на вкусовете. Полъхът на късно лято може да носи италиански привкус и да бъде запазен чак до зимата.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Песто Дженовезе - кулинарно изкушение от Италия
· Брускети асорти
· За закуска: Топъл сандвич с пушено филе и яйце
· Панирани пиперки с доматен сос
· Туршия със зелени домати, чесън и копърче
· Есенна зеленчукова супа
· Какво да похапваме пред телевизора
· Мазнините: добри, полезни, вредни - II
· Мазнините: добри, полезни, вредни - I
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Аранчини - италиански оризови топки
· Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Конфитюр от грозде
· Касисът събира най-много витамини на едно място
· Пакистанската кухня - една по-различна екзотична разходка
· Пишмание - турският деликатен десерт
· Сусамът - древната храна с доказани днес много здравословни ползи
· Как да: Почистим телефона си, за да се защитим от зараза с коронавирус?
· Съвети за по-топъл дом през зимата
· Как да пътуваме по-леко и приятно със самолет?
· Как да намалим боклука - съвети от кухнята
· Идеи за детската стая, когато децата са три
· Лагом - шведската философия за балансиран и щастлив живот
Вторник
22
Септември 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Домашната торта на баба
Класиката на класиките. Вкусът на вкусовете. Торта мека като бабина душица - проста и незабравима. Всъщност...
Най-популярните рецепти с авокадо
Родината на авокадото е Централна Америка – люлката на великите цивилизации на маите и ацтеките. Тези...
Крем супа от боб
Бяхме на една виличка и домакинята бе решила да направи салата от зрял боб. Уви, беше позабравила боба...
Пълнени гъбки
Здравейте, Цвети и Hera.bg, Казвам се Ивелина Петрова, от град Варна, с потребителско име lina....
Бърза баница в кексова форма
Това е вариация на класическата баница, която спестява обаче много време. Приготвя се за 30 минути -...
Зелените подправки - шедьовър на лятото
Лятото е щедър сезон. Гали ни с топлите си лъчи, изсипва в краката ни изобилие от плодове и зеленчуци...
Наздраве по холандски
Приятна съботна или неделна вечер. Навън вали сняг, а вие сте се събрали на по питие вкъщи с приятели....
Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
Някои хора, срещали бахара само в мляно състояние, смятат, че той е смес от подправки. Други не се докосват...
Баница с локум
Локумената баница е нещо, което не изисква никакви усилия, а ще се хареса на цялото семейство. Препоръчвам...
Вкусни десерти с тиква
Тиквата е любим есенен плод, но при нея има една особеност - тя просто е толкова голяма! Затова често...
Кокошка с кисело зеле
Как ми се яде кокошка с кисело зеле - каза съпругът ми. Сигурно не съм ял от детските си години, голяма...
Мляко от семена и ядки
Млякото е прекрасен източник на белтъчини и калций, но преди всичко за малките деца. След 3-годишна възраст...
Кои сирена с кои вина си подхождат
Въпреки че тънките познавачи на вино споделят, че не всеки път комбинацията от сирене и вино е възможно...
Замразените зеленчуци - полезни или не
Замразените зеленчуци са истинско спасение за работещите домакини – намират се във всеки супермаркет,...
Торта от фурми с крем от авокадо
От много време насам се каних да ви предложа и една веганска торта. Иначе казано, да отсъства какъвто...
Пролетна супа с лапад
Здравейте, Hera.bg и всички читателки! Пиша ви и аз, защото много харесах вашия конкурс, само чаках да...
На всяка манджа... вино
Да си призная, преди време нищо не разбирах от вино. Дори не разбирах качествата на тази напитка и ми...
Сладкиш със сини сливи
През този сезон плодовете са в изобилие, а ето че дойде ред и на сините сливи. Рядко приготвям сладкиши,...
Омлет със спанак - бързо и полезно
Привет редакция на списание „Hera.bg”! Казвам се Диана, живея в София, наскоро се оженихме с моя дългогодишен...
Спагети с бекон, праз, грах и лимон
400 г спагети 40 г масло 150 г бекон 200 г праз 400 мл сметана 100 г грах 1 лимон -сок сол...
Как да се храним по време на летните жеги
Високите летни температури са истинско изпитание за нашия организъм. Особено нетърпими са жегите в големи...
Патладжанчета с кайма
Предлагам ви една лесна, лятна рецепта за тези от вас, които все пак им се иска нещо месно :) 2 бр....
Песто от левурда
Гората винаги крие тайни, които само посветените могат да открият. Левурдата със сигурност е между тях...
Добруджанки
През останалите дни от седмицата хапвам само мюсли и сурови ядки за закуска, но в неделя, когато всички...
Кулинарен конкурс по устойчиво готвене, организиран от „Институт за кулинарни изкуства“
Съвсем скоро, на 4-ти декември в „Институт за кулинарни изкуства“ (ИКИ) във Варна ще се състои първото...
Елда с кестени
Обичате елда, но може би се чудите как да притъпите особения й привкус ? Как да да стане още по-приятна...
Печено агнешко на порции с гарнитура от ориз, булгур и спанак
В моето детство Гергьовден беше най-радостният ден в годината. Дворът - пълен с живот, градината – с...
Фъдж с кокос
Този десерт става изключително бързо, а вкусът му е страхотен. Макар наречен фъдж, тук по-скоро идеята...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook