Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Как да: Приготвим сушени домати


Италианската кухня е една от най-любимите в света. Богата на аромати, на цветове и вкусове, тя е и изключително здравословна, заради изобилното използване на всякакви зеленчуци, зехтин и зелени подправки. Неизменно и любимо присъствие в почти всички италиански ястия са доматите - под формата на салца, сосове за паста и пица, сушени домати.

Последните са особено характерна добавка и стават все по-популярни и у нас, където традиционно доматите са на почит. Макар и на пръв поглед да изглеждат много екзотично, сушените домати никак не са сложни за приготвяне и би било чудесно да ви се намират няколко бурканчета на рафта в килера - за приготвяне на някоя специална вечеря или просто така, за разкош към традиционните гозби. Домашните сушени домати са и по-вкусни от купешките, тъй като може да ги овкусите с подправки точно както ги харесвате. А и си ги приготвяте сами и гарантирате, че сушенето е без химия.

За да си направите домашни сушени домати, първо е необходимо да подберете правилния сорт. Сорт Рома е много подходящ - това са дребните, продълговати доматчета, които зреят в края на лятото и са много месести, почти без семки, с ниско съдържание на вода.

Те са подходящи за сушене, защото след обработката остават плътни и месести, люспата им е тъничка, а и не е необходимо да се режат на по-дребно - достатъчно е да ги срежете на две.

Традиционно доматите се сушат на открито - на слънце, дни и седмици наред. Ясно е, че в градски условия това би било трудно начинание, а и не се знае до колко ще е полезно заради праха, насекомите и останалата мръсотия във въздуха. Затова ще се наложи да изсушите доматите във фурната или, ако имате - в дехидрататор.

Как да сушим домати

Нарежете избраното количество зрели домати на парчета по дължина (ако се спрете на сорта Рома, необходимо е да ги срежете само на две), на четвъртинки или на шайби, както ги предпочитате. Имайте предвид, че след сушене, от около 15 кг домати излиза 1 кг сушена „продукция”.

Изберете голяма тава, покрийте я с хартия за печене и наредете върху нея доматите, със срязаното нагоре и малко разстояние помежду им. Поръсете обилно с дресинг, приготвен от зехтин, зелени подправки (босилек, риган, розмарин) сол, няколко щипки захар и черен пипер. Ако не ползвате дресинг, доматите ще останат сухи и с неутрален вкус, но някои хора ги предпочитат така. Ако и вие сте от тях и това е целта ви, може да изсушите доматите направо върху решетките на фурната.

Сложете тавата във фурна загрята на 60-70 градуса, с вентилатор и „забравете” тавичката там за няколко часа. Не е нужно да въртите или да правите нещо друго - доматите ще се сушат дълго време, може би около 10 часа. Ако няма вентилатор, вратата на фурната трябва да стои леко отворена, за да излиза топлия въдух - инак доматите ще се изпекат, вместо да се изсушат.

Готови са, когато крайчетата им се завият навътре, а в средата останат почти напълно сухи. Важно е не изсъхнат до степен да се чупят, а да съхранят част от влагата и еластичността си. Възможно е някои парчета да бъдат готови преди останалите - в този случай просто извадете готовите и оставете другите да се досушат.

След като доматите са готови, оставете ги да изстинат в тавата, в която са печени.

Мариноване на сушени домати

Понеже сухите домати рано или късно мухлясват, трябва да бъдат съхранени в марината. Подредете ги в бурканчета, като между пластовете посипвате смес от пресни клонки босилек или ромарин, нарязан чесън, майорана, риган, сол и мъничко захар - подправките са изцяло по ваш вкус. Можете да сложите натурални маслини, сушени сливи. Притиснете доматите така, че да бъдат плътно подредени в бурканчето, без излишен въздух между пластовете и досипете до горе със горещ зехтин, но без да се мачкат. Съхранявайте на тъмно и хладно място - в хладилник се запазват до два месеца или стерилизирайте за по-голяма трайност.

Така маринованите домати, а може и със сушен патладжан или пипер, обилно полети с хубав зехтин, се превръщат в италианско антипасто - това е предястие, което се поднася с италиански хляб - чабата, фокача и други. Няма по-традиционен начин от този да посрещнете гостите си alla italiano. Сушените домати са чудесна добавка към всякакви видове паста, пица, салати, печени меса, печива.

Самият зехтин, в който са мариновани доматите, също придобива чудесен вкус и е подходящ за овкусяване на салати, брускети, дресинги, за намазване тестото на пицата.

Ако сега правите зимнината и са ви омръзнали обичайните буркани, опитайте този много различен от нашия начин на запазване на вкусовете. Полъхът на късно лято може да носи италиански привкус и да бъде запазен чак до зимата.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Песто Дженовезе - кулинарно изкушение от Италия
· Брускети асорти
· За закуска: Топъл сандвич с пушено филе и яйце
· Панирани пиперки с доматен сос
· Туршия със зелени домати, чесън и копърче
· Есенна зеленчукова супа
· Какво да похапваме пред телевизора
· Мазнините: добри, полезни, вредни - II
· Мазнините: добри, полезни, вредни - I
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Аранчини - италиански оризови топки
· Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Конфитюр от грозде
· Касисът събира най-много витамини на едно място
· Пакистанската кухня - една по-различна екзотична разходка
· Пишмание - турският деликатен десерт
· Сусамът - древната храна с доказани днес много здравословни ползи
· Как да: Почистим телефона си, за да се защитим от зараза с коронавирус?
· Съвети за по-топъл дом през зимата
· Как да пътуваме по-леко и приятно със самолет?
· Как да намалим боклука - съвети от кухнята
· Идеи за детската стая, когато децата са три
· Лагом - шведската философия за балансиран и щастлив живот
Събота
4
Април 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Макарони със спанак и гъби на фурна
Здравейте Hera.bg, бих искала да участвам с тази рецепта за основно ястие, който обича месно, може...
Най-полезният сладолед
В жарките горещи дни сладоледът ни дава свежест и наслада. Но всяка жена, поне малко загрижена за линията...
Шоколадово "Сърце" за Св. Валентин
Отново в търсене на най-атрактивния сладкиш за св. Валентин? Да, и аз съм така...Преди време си купих...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем, ден 1
Коледните пости у дома, за моя изненада, тази година се увеличиха с още един решил да ги спазва: моето...
Прасоризо - ризото с праз
Галина участва в играта и с втора рецепта - за основно ястие: Прасоризо - ризото с праз 2-3 стръка...
Платерина плакия по Варненски
Тази рецепта, заедно със снимката, ми записа съпругът на Гени, разбира се е вложил и лична фантазия,...
Салата с печен пипер, праз, рукола и кедрови ядки
За тази вкусна есенна салата ни е нужно: 450 г праз 2 пипера - червени 2 с.л зехтин 1 с.л бял...
Тученицата - кралицата-плевел
Тя расте на всевъзможни места в изобилие и дори някои я смятат за бурен. Нейният декоративен събрат е...
Печена тиква
Щом чуя за печена тиква, винаги се сещам за Душко Добродушков от разказа на Елин Пелин - Печена тиква. "Всъщност,...
Кокошка с кисело зеле
Как ми се яде кокошка с кисело зеле - каза съпругът ми. Сигурно не съм ял от детските си години, голяма...
Бисквити с тиква
Докато изрязвах с формички тези бисквити се чудех с какво да изрежа тестото за да получа формичка на...
Ginataang monggo - филипински десерт
Ginataang monggo е традиционен филипински десерт. С думата Ginataang филипинците назовават всякаква...
Обредна пита за Петковден
На Петковден къщата се ръси със светена вода, обредния хляб се прекажда и цялото семейство му се покланя...
Спагети по "китайски"
Китайската кухня е изключително интересна. Заради обширната си територия, в зависимост от района, тя...
Любимите сладки на Hera.bg
Човек и добре да живее, пък и на диета да е, празници да идват, поводи да има - ами дояжда му се нещо...
Синьото сирене - изтънчена наслада за ценители на нетрадиционни вкусове
Синьото сирене е специфичен деликатесен вид сирене с висока хранителна стойност и висока масленост. Представлява...
Пълнозърнести канелени бисквити
В едно магазинче за хляб, до нас, правят подобни бисквити. Още щом ги вкусих си казах, че ще опитам да...
Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
Някои хора, срещали бахара само в мляно състояние, смятат, че той е смес от подправки. Други не се докосват...
Млечна крем супа с коприва, просо и пъдпъдъчи яйца
Копривата е една от горските зелении, които аз лично много харесвам. Така че, когато получих пакетче...
Превъплъщенията на авокадото
Трудно може да се даде определение на авокадото. Официално се нарича плод, но вкусът му наподобява този...
Талятеле ала Зингара
Талятелето е любимата ми италианска паста. Представлява плоски лентички, широки около сантиметър след...
Домашни бонбони - II
За да си направите тези сладки топчета (около 15 бр.) отново ви трябва блендер. Бонбони с фурми...
Топла салата с нахут
Здравей Цвети, Hera.bg и въобще всички, които следят какво се случва покрай постите на Цвети. Реших да...
Домашна прясна паста без яйца
Как се прави прясна паста вече съм писала. Но се сдобих с машинка за паста и тук тя е приготвена с нея....
Елда с кестени
Обичате елда, но може би се чудите как да притъпите особения й привкус ? Как да да стане още по-приятна...
Дафиновият лист - много приложения и лесно отглеждане
Благородният лавър е декоративно зелено дърво с много отличителен аромат от семейство Лаврови, което...
Крем супа от моркови и картофи с шафранка
Чудото на тази бърза крем супа от моркови и картофи с шафранка, се крие в пържения дехидратиран лук....
Суровоядска разядка със сушени кайсии
Тази разядка е съвсем простичка за изпълнение, но е идеална гарнитура или сос към много ястия. Веган,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook