Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

"Здравословен обяд за ученика" - царевични мечета със сирене в усмихнато настъпление



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Това е ден втори от новия проект в помощ на родителите на ученици: "Здравословен обяд за ученика". От 15 до 30 септември, в период от две седмици, ще ви представяме примерни обяди за вашия ученик. Обяд, който е вкусен, здравословен, който приготвяте лично и с любов за вашето дете.

Стана чудо – Дара си изяде почти цялата храна. В кутията се търкаляха един-два макарона, но другото беше изядено. Въодушевена и вдъхновена съм.

Вчера пекох царевични мъфини в новата си форма с мечета. Много я харесвам, защото мъфините стават по-скоро плоски и могат да се хващат удобно и от малката. Гледам да не пълня много формичките – вместо класическото 1/3, запълвам само до половината с тесто.

Царевични мъфини със сирене:

(за 12 мъфина)
2 яйца
1 ч. ч. кисело мляко
1 ч. л. сода бикарбонат
1 к. ч. шарлан
200 гр. сирене
1 ч. ч. царевично брашно
1 ч. ч. брашно тип 750,
което да замените с друг вид – ръжено, пълнозърнесто
щипка сол,
1 ч. л. захар


Разбиваме добре яйцата, посоляваме и добавяме мазнината на тънка струйка да не спаднат много. Включваме фурната на 180 градуса.

В чашата кисело мляко загасяваме содата и като шупне хубаво (за целта млякото трябва да е със стайна температура), добавяме към яйцата. Разбъркваме да се смесят добре.

В отделна купа смесваме брашната, ако е възможно, пресяти. Слагаме солта и захарта.

В течната смес слагаме натрошеното сирене и добавяме сухата смес, бъркаме енергично да се смесят добре.

Пълним формичките, моята смес стигна и за няколко обикновени мъфина, което се оказа добра идея, понеже всички искаха от мечетата. Само малката изяде половината и за Дара се наложи да сложа за училище и от обикновените мъфини.

Нарязах към обяда моркови на лентички, леко сварени с малко мазнина.

Морковите са по-полезни термично обработени, но за кратко време, с мазнина. Причината е, че бета каротинът е мастно разтворим витамин и се усвоява по-добре сготвен, стига да не се готви твърде дълго.

А в друга купичка сложих и малко сурови ядки микс – бели и черни стафиди, индийско кашу, бадеми, лешници.

Ядките (единствено суровите) и сушените плодове са много полезни за децата по всички критерии. Самият факт, че от ядките ще се случи живот, както при семената и яйцата, ги правят извор на полезни мазнини, минерали, витамини, аминокиселини. Най-полезни суровите ядки са леко накиснати във вода – в смес за мюсли, или като ядково мляко.

Сушените плодове също са много полезни, единствено трябва да ги ограничават дибетиците. В тях има захари, минерали, които поддържат тонуса на децата.

Комбинацията от сушени плодове и сурови ядки дава енергия, подсилва мозъчната дейност и дори малките количества засищат. Това е добра следобедна закуска. Тези готови миксове са сравнително скъпи по магазините, защото ядките в тях са също скъпи. Но ние можем да си направим готов микс. Сега падат орехите и лешниците, ако имате домашно сушени плодове – сливи, ябълки, кайсии – ето го, миксът е готов. Нарязваме сливите, да не преобладават, ако е нужно и другите плодове, орехите и те – по на дребно. Можем да си добавим и други предпочитани ядки, но за сушените плодове от магазините внимавайте - често са обработвани с химии, за да са ярки цветовете и да не мухлясват.

Как да сушим плодове без химия

За разкош, пасирах в половин бурканче домашно квасено мляко (отскоро квася доста успешно) един банан, една лъжица мед и една лъжица фини овесени ядки. Гледам консистенцията да е такава, че да се пие от шише и имам предвид, че овесените ядки леко набъбват, не прекалявам с тях. Можем да заменим плодовете, ядките (но да са фини все пак), да добавим за подслаждане (домашното кисело мляко, което аз правя поне е една идея по-кисело) нерафинирана кафява захар, кленов сироп, сироп от агаве и т.н. – според вкуса и възможностите.



Това сложих в стъкленото шише и с него обядът е подготвен. Обяд като днешния дори може да не се яде с прибори, но салфетките заради мъфините са задължителни.



Още идеи за здравословен обяд можете да видите тук.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Вкусни десерти с тиква
· Не се отказвайте от закуската по време на пости
· Два вида козуначени мъфини за Великден
· В помощ на родителите: "Ученикът ми не иска да се храни здравословно!"
· Здравословна закуска за ученика
· 10 идеи за здравословен обяд на ученика
· Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 36
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 35
· Как да подобрим концентрацията у децата?
· За малката нужда, пиенето на вода и други дреболии в първи клас
· Към учителите: "Помогнете на вашите деца да станат човечни"
· Стресът и първолачето
· Да си първокласник - то не е шега
· Отново на училище
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Какво да направим с кисело мляко през лятото?
· Кокосовото брашно - здравословна алтернатива без глутен
Събота
19
Октомври 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Ставането рано за училище - да създадем режим преди учебната година
Лятната ваканция свърши! Тъжно, но факт. Пред родителите на ученици стоят отново много предизвикателства....
Детето - левичар - II
Освен левичари и десничари, съществуват и хора, които еднакво добре боравят и с двете ръце – т. нар....
Тайните на зехтина
Зехтинът вероятно е една от първите растителни мазнини, използвани от човечеството за приготвяне на храна....
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем, ден 4
Снощи хапнахме останалата от предишния ден супа заедно със Салата от червено цвекло, много магданоз,...
Осъзнато сънуване
Сънищата, смята Фройд, са потиснати желания и страсти, през деня заключени в подсъзнанието ни, а докато...
Предлагайте на момчетата и момичетата алтернативи
Имам дъщеря на 10 години. Тя е общително момиче с приятели момчета и момичета. Обича "народна топка",...
Биопродуктите – лукс или разумна инвестиция в здравето I
Наричат ги различно – „органик” в Англия и САЩ, „био” в Швейцария, „екологични” в Германия, независимо...
Витамин В17 - между митовете и реалността
Сведения за съществуването, действието и свойствата на витамин B17 датират още от далечната 1830г., когато...
Кефир за здрави черва и имунитет
Кефирът е поредната ферментирала храна, която заслужава вниманието ни. И макар направата му да е малко...
Анти-ейдж характер
Да си призная, словосъчетанието „анти-ейдж” е в противоречие със собствените ми разбирания. Смисълът...
Флуорът и детските зъби
Флуорът е химичен елемент с доказан ефект върху здравината на зъбите. Той влияе върху дентина и емайла...
Свинската мас - отново в центъра на вниманието
Свинската мас е изконна част от българския бит. Тя е била незаменима част от всички битови, лековити...
Неочаквани прояви на доброта
„Не всички можем да вършим големи дела, но всички можем да правим малки дела с голяма любов.” Майка...
Котката – домашният лечител
Малка пухкава топчица, котката е не само само миловиден източник на радост, но и вещ лечител. Като благодарност...
Бакла - полезният зеленчук в началото на лятото
Баклата е растение от Бобови, един от най-ранните зеленчуци. И макар да е полезен, далеч не колкото зеления...
Изненадващите ползи на сока от сушени сини сливи
Гъстият сладък сок от сушени сини сливи има невероятните ползи за здравето ни. Сокът е полезен само,...
Грешките, които ни пречат да постигнем целите си
Когато поставяме цели в живота си, е добре да предвидим и малките стъпки, чрез които да стигнем до тях,...
Тамянът - ароматерапия, която лекува и душата
Първата асоциация, която си правим като чуем тамян, сякаш се свързва с разнасящите се из църквите типични...
Хамамът – релакс от Ориента
Хамамът или известен у нас като “турска баня” е вариант на парната баня и сауната, който играе важна...
Сух пост – древна традиция за здраве
Сухият пост е една практика за пречистване на тялото и ума, която се смята за доста крайна и се практикува...
Пъпешът - с цвят на слънце и вкус на лято
Той може да е жълт, оранжев и дори светлозелен, сладък или ароматен, хлебен или по-воднист... Разнообразието...
18 неща, които бременните жени тайно правят
Нека си признаем, бременността не е каквото сме очаквали, както са ни казвали и каквото пише по книги...
Подари си тези мигове
Един живот не стига. За толкова много емоции, които трябва да усетим, за да не съжаляваме един ден за...
Кардио тренировките – ефикасният начин за здравословно отслабване
В преходите между сезоните често осъзнаваме, че сме се отпуснали и сме качили няколко килограма. Това...
Диетата на Снежанка – как да се избавим от пигментните петна
Луничките и тъмните петна – това е цената на плажния произвол, който си позволяваме през жарките месеци....
Прошката и нейната измъчена, но освобождаваща сила
На всеки от нас рано или късно се случва да бъде предаден. Понякога дори от най-близкия си човек. И на...
Безсрамно за срамните болести - II
ХИВ/СПИН - разрушава имунната система и тялото става неспособно да се пребори с множеството инфекции...
Как се отразява зимата на нашата фигура
Обикновено през зимата качваме между 2 и 5 килограма над нормалното си тегло. Причината – обмяната на...
Aфродизиаците в ежедневното ни меню
Връзката между храната, която консумираме, и сексуалната ни кондиция, е позната още от Древността. Сексуалната...
Как да направим: Биоградина на терасата
Най-сигурният начин да знаем каква е храната ни, е като я отглеждаме сами. За тези, които разполагат...
Спрете киселините без лекарства
Не се сещам за по- неприятен начин да си развалиш удоволствието след вкусната вечеря от този да усетиш...
Зеленчуковите сокове - II
Сокът от цвекло без преувеличение може да се нарече универсална панацея. Той стимулира образуването на...
Добре познатият ни винен оцет има и здравословни ползи
Първите свидетелства за употребата на винен оцет датират от 5000 години пр. Хр. Още тогава е бил добре...
Лейбъл "ЖЕНА"
Днес границите между „мъжкото” и „женското” са по-невидими от всякога. Качества, които са типични за...
Кърмаческа стачка
Кърмаческа стачка е термин, който се отнася най-общо за бебе, което е под годинка и внезапно отказва...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook