Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

"Здравословен обяд за ученика" - царевични мечета със сирене в усмихнато настъпление



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Това е ден втори от новия проект в помощ на родителите на ученици: "Здравословен обяд за ученика". От 15 до 30 септември, в период от две седмици, ще ви представяме примерни обяди за вашия ученик. Обяд, който е вкусен, здравословен, който приготвяте лично и с любов за вашето дете.

Стана чудо – Дара си изяде почти цялата храна. В кутията се търкаляха един-два макарона, но другото беше изядено. Въодушевена и вдъхновена съм.

Вчера пекох царевични мъфини в новата си форма с мечета. Много я харесвам, защото мъфините стават по-скоро плоски и могат да се хващат удобно и от малката. Гледам да не пълня много формичките – вместо класическото 1/3, запълвам само до половината с тесто.

Царевични мъфини със сирене:

(за 12 мъфина)
2 яйца
1 ч. ч. кисело мляко
1 ч. л. сода бикарбонат
1 к. ч. шарлан
200 гр. сирене
1 ч. ч. царевично брашно
1 ч. ч. брашно тип 750,
което да замените с друг вид – ръжено, пълнозърнесто
щипка сол,
1 ч. л. захар


Разбиваме добре яйцата, посоляваме и добавяме мазнината на тънка струйка да не спаднат много. Включваме фурната на 180 градуса.

В чашата кисело мляко загасяваме содата и като шупне хубаво (за целта млякото трябва да е със стайна температура), добавяме към яйцата. Разбъркваме да се смесят добре.

В отделна купа смесваме брашната, ако е възможно, пресяти. Слагаме солта и захарта.

В течната смес слагаме натрошеното сирене и добавяме сухата смес, бъркаме енергично да се смесят добре.

Пълним формичките, моята смес стигна и за няколко обикновени мъфина, което се оказа добра идея, понеже всички искаха от мечетата. Само малката изяде половината и за Дара се наложи да сложа за училище и от обикновените мъфини.

Нарязах към обяда моркови на лентички, леко сварени с малко мазнина.

Морковите са по-полезни термично обработени, но за кратко време, с мазнина. Причината е, че бета каротинът е мастно разтворим витамин и се усвоява по-добре сготвен, стига да не се готви твърде дълго.

А в друга купичка сложих и малко сурови ядки микс – бели и черни стафиди, индийско кашу, бадеми, лешници.

Ядките (единствено суровите) и сушените плодове са много полезни за децата по всички критерии. Самият факт, че от ядките ще се случи живот, както при семената и яйцата, ги правят извор на полезни мазнини, минерали, витамини, аминокиселини. Най-полезни суровите ядки са леко накиснати във вода – в смес за мюсли, или като ядково мляко.

Сушените плодове също са много полезни, единствено трябва да ги ограничават дибетиците. В тях има захари, минерали, които поддържат тонуса на децата.

Комбинацията от сушени плодове и сурови ядки дава енергия, подсилва мозъчната дейност и дори малките количества засищат. Това е добра следобедна закуска. Тези готови миксове са сравнително скъпи по магазините, защото ядките в тях са също скъпи. Но ние можем да си направим готов микс. Сега падат орехите и лешниците, ако имате домашно сушени плодове – сливи, ябълки, кайсии – ето го, миксът е готов. Нарязваме сливите, да не преобладават, ако е нужно и другите плодове, орехите и те – по на дребно. Можем да си добавим и други предпочитани ядки, но за сушените плодове от магазините внимавайте - често са обработвани с химии, за да са ярки цветовете и да не мухлясват.

Как да сушим плодове без химия

За разкош, пасирах в половин бурканче домашно квасено мляко (отскоро квася доста успешно) един банан, една лъжица мед и една лъжица фини овесени ядки. Гледам консистенцията да е такава, че да се пие от шише и имам предвид, че овесените ядки леко набъбват, не прекалявам с тях. Можем да заменим плодовете, ядките (но да са фини все пак), да добавим за подслаждане (домашното кисело мляко, което аз правя поне е една идея по-кисело) нерафинирана кафява захар, кленов сироп, сироп от агаве и т.н. – според вкуса и възможностите.



Това сложих в стъкленото шише и с него обядът е подготвен. Обяд като днешния дори може да не се яде с прибори, но салфетките заради мъфините са задължителни.



Още идеи за здравословен обяд можете да видите тук.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Вкусни десерти с тиква
· Не се отказвайте от закуската по време на пости
· Два вида козуначени мъфини за Великден
· В помощ на родителите: "Ученикът ми не иска да се храни здравословно!"
· Здравословна закуска за ученика
· 10 идеи за здравословен обяд на ученика
· Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 36
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 35
· Защо да насърчим детето да рисува, независимо колко е "добро"?
· "Значителна част от това, което ви предстои, ще бъде поръчано от скуката"
· Наръчник на УНИЦЕФ подкрепя развитието на медийна грамотност у младежите
· Стресът и първолачето
· Да си първокласник - то не е шега
· Отново на училище
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Какво да направим с кисело мляко през лятото?
Четвъртък
6
Август 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30

31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Силата на слънцето
Откакто сме родени, има някои обекти, които приемаме за даденост. Но ако се замислим, те спомагат начина...
Истините, които ни приземяват
Позитивното мислене за живота има и обратна страна. Ето, сядате, правите си една малка равносметка и...
Сложният комплекс за малоценност – в какво се изразява и как да се справим с него?
Комплексът за малоценност е изследван най-вече от Алфред Адлер, австрийски лекар и физиотерапевт, основател...
Грешките на жените около 30-те им години
Грешките са неизменна част от живота ни. Грешим като деца, защото още не разбираме твърде много неща....
Хармония и стройно тяло с Аюрведа
Тяло, ум и душа – това са нашите три неделими същности, между които трябва да поддържаме баланс, според...
Да се научим на търпение
Случвало ви се е да отидете до някой магазин, да видите, че опашката е голяма и да се откажете? Аз самата...
10- те първи приятели на сърцето
Сърцето няма почивка. И безспорно то е органът, за който трябва да се грижим най много и то от все по-ранна...
Какво се промени за жените и момичетата за последните 25 години?
Преди 25 години лидерите от цял свят поеха ангажимента за предоставяне на повече права и власт на жените...
Полезни ли са обелките от банан?
Щом стане дума за банани, всички сме свикнали да консумираме само вътрешността на плода. Това, което...
Когато искаме да качим няколко килограма, но не знаем как
Непрекъснато и навсякъде слушаме и четем за диети за отслабване. Дали обаче се замисляме за жените, които...
Пробиотиците - защо не можем без тях - I
Мисълта, че тялото ни е миниатюрна вселена, в която охолно живеят милиарди и милиарди микроорганизми,...
Подхранващи и етерични масла – има разлика!
Скоро попаднах на една статия, където под заглавието „Чарът на етеричните масла” надълго и на широко...
Марк Аврелий - мъдростта на един необикновен император
„Помни към колко незначителна част от материалната същност си причастен, какъв малък и нищожен отрязък...
Добрите новини: деца с дарение към "Пирогов"
Малки ученици от началното училище "Св. св. Кирил и Методий", гр. Троян събраха и дариха 15 000 лева...
Домашният костен бульон - класическата зимна рецепта за здраве
Костния бульон, иначе казано – питателен извлек от кокалите на животното, е една от последните тенденции...
Да се научим от Коледа на чудеса!
Обожавам Коледа! Харесва ми как грейва целия град с блещукащи украси и усмихнати лица. Студеният въздух...
Сух пост – древна традиция за здраве
Сухият пост е една практика за пречистване на тялото и ума, която се смята за доста крайна и се практикува...
Морковите – позната "супер храна"
В последните години все повече се говори за т.н. „супер храни”, в които има висока концентрация на витамини,...
За хранителните навици на малкия човек
Колко майки досега сте чували да казват за детето си “нищо не яде”? Много, нали? Разбира се, под “нищо”,...
Моята първа домашна гранола
Добро утро с първата ми домашна гранола. Имах един изостанал пакет мюсли, с които реших да опитам. Какво...
Толкова ли е страшна самотата?
Когато хората се приберат по домовете си и суматохата по улиците заглъхне; когато колите се кротнат в...
Уикенд извън града - време за активен туризъм
Около мен е пълно с хора, които практикуват уикенд туризъм. Какво значи това ли? Значи, че почти всяка...
Заситете глада с нещо полезно
Похапвате ли през нощта? А да са ви познати внезапните пристъпи на глад в офиса, които залъгвате с мисълта:...
Американската педиатрична асоциация не препоръчва плодови сокове за деца под 1 г.
До това заключение са стигнали водещите педиатри в САЩ и са готови с окончателна и официална препоръка...
Лятото – най-добрият сезон да се сбогуваме с цигарите
Не можете да издържите повече от час без да запалите цигара и с това си навличате куп неприятности –...
Ябълков оцет за здраве и красота
Според Библията ябълката е символ на познанието (,което изкушило любопитната Ева), според омировата „Илиада”...
За да срещнем истинската любов, първо трябва да срещнем себе си
Задавали ли сте си въпроса коя е вашата движеща сила в този живот? Дали пък всички ние нямаме една основна?...
Тренировки по време на месечния цикъл?
Мисълта за тренировка по време на месечния цикъл може би изглежда като мисията невъзможна за много...
Вие ми се свят...
Зад тази реплика се крие може би едно от най-неприятните преживявания, свързани със здравето, които човек...
Червената леща - повече желязо за малки и големи
Лещата е едно от най-старите култивирани бобови растения изобщо. Тя е била източник на ценни протеини...
Избягвайте тези напитки в жегите
Времето става все по-топло и приемът на течности се увеличава. Дали сте сред почитателите на водата,...
Изследване на марки майонеза показва разминаване между етикети и съдържание
Ново пространно изследване на "Активни потребители" върху родната майонеза показа драстично разминаване...
Холивуд говори от името на Майката Природа
Холивудски актьори говорят вместо природата, убеждават ни в нейното величие и ни укоряват за дързостта...
Зрението и компютърът
Човешкото зрение се е формирало в хода на дълга еволюция, но се оказва, че не е добре приспособено за...
Повече за: Асафетида подправката - билка
Асафетида (Ferula asafoetida) е подправка-билка, идваща от националните кухни на Иран и Афганистан. Въпреки...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook