Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

"Здравословен обяд за ученика" - питателно бурито, сини сливи и орехи



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Това е ден трети от новия проект в помощ на родителите на ученици: "Здравословен обяд за ученика". От 15 до 30 септември, в период от две седмици, ще ви представяме примерни обяди за вашия ученик. Обяд, който е вкусен, здравословен, който приготвяте лично и с любов за вашето дете.

Царевичните мечета бяха изядени всичките. Дара сподели, че са й били малко сухи и прокарвала с шейка, така че за следобед яла само ядките. Не била гладна после.

Днес съм измислила нещо, което също може да се приготвя сутринта за десетина минути.

Бурито с яйце и кашкавал

Подобни идеи много се харесват на децата, защото наподобяват популярните дюнери, но домашното, разбира се, е много по-вкусно. Когато мислите за сандвичи, можете спокойно да поберете съдържанието му в питка за бурито.

Проблемът с обикновените сандвичи е, че искаме да сложим възможно най-много вътре, той се надува и съдържанието му започва да се ръси навсякъде. Хлябът се къса и настава пълен погром. С питките за хамбургери се налага да вадим част от хляба, ако не искаме да стане същото. А ни трябват и специални питки - земелчетата от магазините не стават за хамбургери, според мен. Тъй като питката за буритото или арабската питка се завива в плътно ролце, дребните продукти не падат, не се разместват филиите и не падат трохи – с две думи – идеални за училище.

Какво не е добре да се слага в бурито (дюнер), особено, ако няма да се консумира веднага:

Домати и всякакви сочни и сокопускащи зеленчуци
Течни сосове. Те служат евентуално за намазване, не и за обилно поръсване.

Причината е, че след време намокрят питката и тя започва да се разпада, а за едно дете това е сериозно предизвикателство в класната стая.

Иначе може абсолютно всичко – дори по-дребните царевица и грах, ако детето е по-голямо и сръчно все пак, месо на ситно от снощната вечеря, кашкавали и сирена, яйца и зеленчуци.

Още идеи за арабските питки

Моето бурито е със съдържание, което често ползвам за любимите на семейството сандвичи с яйце на очи.

Сложих в тигана малка бучица масло и преди дори да се е разтопило съвсем чукнах едно яйце, като му разкъсах жълтъка.

Като го обърнах, го посолих с червен пипер и сложих няколко парченца кашкавал, но не да го покрият плътно и изключих котлона. Сложих яйцето на домакинска хартия. Дотук – 5 минути. Още две за пълнене и завиване.

Докато се пържеше яйцето, нарязах на дребно малко краставица и измих две-три листа маруля, нарязах 4-5 обезкостени маслини на половинки.

Питката за бурито оставих за две минути в горещия тиган, да попие от маслото.



Върху питката сложих яйцето с кашкавала, зеленчуците и маслините. Завих както се повива бебе: първо долния край, после едната страна, после другата - стегнато и внимателно. Основата, където детето ще държи буритото, завих с алуминиево фолио, за да не се разтваря лесно.



Марулите и краставиците могат да се сеят на два пъти и да има и напролет, и до късното лято. Затова не смятам, че са извън сезона си. Но за всеки случай, ако имате съмнения, проверявайте произхода на плодовете и зеленчуците и нека те да са био сертифицирани, особено важи това за листните – те имат склонност да събират нитрати.

Получи се доста голямо бурито – има зеленчуци, засища и е „яка”, както каза Дара, като я видя. Това последното ми стига да съм сигурна, че ще бъде изядена.

Винаги гледам да следя степента на "яко" за храната. Децата в училище трябва да харесват това, което им пращаме и то да отговаря на този критерий.

Иначе ще им се подиграват и едва ли нашият здравословен обяд ще бъде дори побутнат.

Докато го сгъвах, буритото се накъса на едно две места и си записвам мислено бележка да опитам с арабски питки, може би са по-жилави от тези.



Сложих в една кутийка 2-3 сини сливи и запълних празнините между тях с орехи. Мисля, че това ще е достатъчно за следобедна закуска, предвид питателното бурито едва ли ще е много гладна.

Сините сливи са полезни за децата в ограничени количества, заради разхлабителното си действие, стига това да не е търсен ефект. Иначе са чудесни в профилактиката на желязодефицитна анемия, при сърдечно съдови-проблеми (заради калия) и при авитаминоза. Макар да се препоръчват и при профилактика срещу диабет, заради наличието на фибри, това се отнася до пресните плодове, защото при сушените сливи захарите се увеличават в пъти. Орехите са безспорни приятели на учениците. Дават енергия и полезните мазнини в тях стимулират мозъчната дейност.

Свекър ми вече обира пресните орехи, но ми донесе останали от миналата година и сложих от тях, ще мога да си направя и собствен микс от сушени плодове и сурови ядки. Но лешници тази година почти няма и ще се наложа да си купя.

От черния шоколад остана малко, заделих една част за някакви пълнозърнести бисквити да направя за десерт и последните блокчета сложих днес.

Постепенно влизаме в режим у дома. Ставам по-рано, приготвям обяда, минутка за кафе и междувременно будя децата. Няма стрес, няма бързане, няма хаос - всичко поетапно. Човек има ли желание да направи нещо, особено здравословно за детето си, всичко е въпрос на организация, стига да е вътрешно убеден, че това е добре за детето.

Учителят на Дара от занималнята сподели, че децата вече ходят в лавката. Не може човек да ги спира повече, както успявахме в първи клас, а и не трябва. Какво толкова купуват там, което не може да се сложи в раницата - нямам представа. Засега действаме така с Дара и дотук с нея има успех - не й тежи, не тежи и на мен.

Още идеи за здравословен обяд можете да видите тук.
Коментари
2014-09-19 #2
Цвети
Подозирам и аз, че е така. Тези бяха наистина много меки, сложих последната питка за мен, за закуска, на сух тиган - стана хрупкава, като коричка. Между другото, правила съм пърленки с обикновено тесто на тиган и по-същия начин завивам, докато са топли - облизаха си пръстите тогава. Интересно как това е универсална "хлебна" форма - от Испания и бившите им колонии до Ориента.
2014-09-18 #1
Инна Георгиева
Цвети,арабските питки са много по-жилави. Аз тях ги ползвам редовно. А тези ако леко ги притоплиш на сух тиган ще загубят ефекта на късане
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Мармалад асорти
· Ретро сладкиш със сладко от сини сливи
· Кекс със сладко
· В помощ на родителите: "Ученикът ми не иска да се храни здравословно!"
· Здравословна закуска за ученика
· 10 идеи за здравословен обяд на ученика
· Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 36
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 35
· Стресът и първолачето
· Да си първокласник - то не е шега
· Отново на училище
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Какво да направим с кисело мляко през лятото?
· Кокосовото брашно - здравословна алтернатива без глутен
· Как да подобрим концентрацията у децата?
· Как неправилното хранене застрашава децата през 21 век?
· Принуждаването на децата да пазят диета може да навреди на здравето им
Сряда
16
Октомври 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Храненето и детето - II
За радост има начини да повлияете на вкусовете на вашето дете: Всичко е вкусно, когато си гладен ...
Биопродуктите – лукс или разумна инвестиция в здравето I
Наричат ги различно – „органик” в Англия и САЩ, „био” в Швейцария, „екологични” в Германия, независимо...
Дали не съм лесбийка?
Кратка справка в тълковния речник показва, че думата лесбийка означава жителка на остров Лесбос. А думичката...
Повече за: Асафетида подправката - билка
Асафетида (Ferula asafoetida) е подправка-билка, идваща от националните кухни на Иран и Афганистан. Въпреки...
Може ли телевизията да е полезна за децата?
Силно вярвам в това, че твърде дългото стоене пред телевизора не е от полза на децата. Много сме говорили...
Още за подсладителите - II
Както споменахме обаче, освен синтетични, съществуват и естествени подсладители, които се извличат от...
Тренировките и горещините - как да спортуваме пълноценно през лятото?
С настъпването на летните горещини трябва да сме особено внимателни и отговорни, за да си спестим...
Ароматът на щастието
Отдавна е установено, че ароматите имат огромна власт над нашата психика и здраве. Посредством обонянието...
"Неблагодарните" професии - цял живот труд за няколко мига слава
Винаги съм се възхищавала на хората, изцяло отдадени на това, с което си изкарват прехраната и са превърнали...
Печени кестени срещу есенната умора
Тя винаги е леко тъжна - заради изминалото лято, заради събраните емоции и спомени и заради последните...
Какъв тип си: „Круша” или „ябълка”
Нормалното тегло все още не е гаранция, че сме в здравословната норма. Оказва се, това не зависи от килограмите,...
Лайка - универсалната билка за малки и големи
Лайката е, без съмнение, най-популярната билка у нас. Тя се откроява лесно в летните поля, ароматът й...
Как да запазим вкуса към живота?
Чувствате сетивата си изморени и изхабени? Нищо не ви радва, всичко ви е равно и еднообразно, животът...
Скучно ми е...
„Скучно ми е...„ е оплакване, което доста често може да бъде чуто в днешно време, за жалост, повече от...
Метеочувствителност
Много от нас не се нуждаят от специално образование, за да предвидят промените във времето. Според проучвания...
Кърменето никога не е било толкова красиво
Кърменето е естествено, колкото храненето. Нужда. Но при бебетата това не е нужда само от храна, а от...
Как вкопчването пречи на любовта
Раздялата с любимите хора е мъчно, болезнено преживяване. Стари приятели, любовници, съпрузи, дори малките...
Къде отиват „ничиите” деца?
Всъщност, те не са ничии. Не са сираци, а изоставени. Някои дори познават родителите си, една част са...
Food revolution day 2018 в България - революцията в храненето продължава
Зад всяка революция стои едно просто желание - нещо трябва да се промени! Една година след първото издание...
Добрият стар сапун
Той не се цени високо от дерматолозите и е засенчен от по-съвременните средства за измиване – гелове,...
Орлови нокти
Познато и използвано e още преди повече от 2000 години в Китай, растението орлови нокти се е славело...
Малките ни бунтове
В Древен Рим имало един празник наречен Сатурналии. По време на честването му, всяка година в края на...
Как да се храним по време на летните жеги
Високите летни температури са истинско изпитание за нашия организъм. Особено нетърпими са жегите в големи...
Защо да накисваме предварително семена, ядки и варива?
По време на пости многократно увеличаваме количеството на консумираните зърнени и бобови храни, а суровите...
Полезните морски дарове
Лятото е периодът от годината, когато похапването на морски деликатеси е част от приятните моменти на...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем, ден 8
Ден 8 на Коледните пости, днес е последният ден от строгия пост. От утре, 23 ноември, е позволено риба...
Криза на 40?
Да, именно, кризата на 40-те. Звучи като изтъркано клише. Кой не е чувал за нея – това са годините,...
Леност или липса на смисъл
На една родителска среща, учителката на моя син каза: „Детето ви е много интелигентно, но за съжаление...
Утехата без думи и къде можем да я потърсим
Много често, напълно необяснимо изпадаме в дълбоки черни дупки. Без конкретна причина понякога, може...
Масло от таману - чиста и спокойна кожа
То не е сред най-разпространените масла, дори напротив. Съдържанието му обаче е доста внушително, а свойствата...
"На другия ден". Или как да се преборим с махмурлука
Независимо, дали младежките буйни години отдавна са отминали или не, махмурлукът е нещо, което си същестува....
Голямото бързане
Толкова сме свикнали да бързаме, че понякога и да не ни се налага, отново бързаме. Навикът да препускаме...
Предизвикайте себе си, почувствайте се живи отново
Приличат ли си твърде много дните ви? Изпадате ли в униние, че нищо интересно не се случва и животът...
Воденето на дневник като eжедневна терапия
„Споделената мъка е половин мъка“, е казал някога народът. В това спор няма, но колко от нас имат до...
Женското тяло - винаги променящо се, винаги красиво
Много често хората смятат раждането и последвалото го кърмене за преломен момент в женската физика и...
Всичко за захарта - вреда, алтернативи и как да подслаждаме без бяла захар
Винаги съм имала влечение към сладкото. Понякога това ми пристрастие неусетно е преминавало в зависимост....
Песен
Питаш кой ден сме Ние сме всичките дни Мило момиче Ние сме този живот Моя обичана Ние сме влюбени...
Когато ученикът е готов, Учителят сам се появява
Няма по-добър учител от живота и неговата реалност. Така бързо и своенравно ни завърта в брилянтния...
Сълзите, които проливаме...
Ние, жените, сме сочени като по-чувствителната половина на човечеството, която често си поплаква с повод...
Тайните на зехтина
Зехтинът вероятно е една от първите растителни мазнини, използвани от човечеството за приготвяне на храна....
Колко вида кураж има и как да го развием, за да бъдем успешни?
„Кураж е необходим не само за смелите дела, но също така и за продуктивните дейности и мислене.“ - Фридрих...
Медитация за заети жени
Животът изглежда като надпревара. Бързаме ли, бързаме. Но с кого се надпреварваме всъщност? Със самите...
14 ноември - Световен ден за борба с диабета
14 ноември е Световен ден на борбата с диабета. За първи път той се чества през 1991 г. от Международната...
Злоядото дете - II част
Е, какво да направим, за да яде нашето дете? Гладът и нашето постояннство са единствените препоръчителни...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook