Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

"Здравословен обяд за ученика" - питателно бурито, сини сливи и орехи



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Това е ден трети от новия проект в помощ на родителите на ученици: "Здравословен обяд за ученика". От 15 до 30 септември, в период от две седмици, ще ви представяме примерни обяди за вашия ученик. Обяд, който е вкусен, здравословен, който приготвяте лично и с любов за вашето дете.

Царевичните мечета бяха изядени всичките. Дара сподели, че са й били малко сухи и прокарвала с шейка, така че за следобед яла само ядките. Не била гладна после.

Днес съм измислила нещо, което също може да се приготвя сутринта за десетина минути.

Бурито с яйце и кашкавал

Подобни идеи много се харесват на децата, защото наподобяват популярните дюнери, но домашното, разбира се, е много по-вкусно. Когато мислите за сандвичи, можете спокойно да поберете съдържанието му в питка за бурито.

Проблемът с обикновените сандвичи е, че искаме да сложим възможно най-много вътре, той се надува и съдържанието му започва да се ръси навсякъде. Хлябът се къса и настава пълен погром. С питките за хамбургери се налага да вадим част от хляба, ако не искаме да стане същото. А ни трябват и специални питки - земелчетата от магазините не стават за хамбургери, според мен. Тъй като питката за буритото или арабската питка се завива в плътно ролце, дребните продукти не падат, не се разместват филиите и не падат трохи – с две думи – идеални за училище.

Какво не е добре да се слага в бурито (дюнер), особено, ако няма да се консумира веднага:

Домати и всякакви сочни и сокопускащи зеленчуци
Течни сосове. Те служат евентуално за намазване, не и за обилно поръсване.

Причината е, че след време намокрят питката и тя започва да се разпада, а за едно дете това е сериозно предизвикателство в класната стая.

Иначе може абсолютно всичко – дори по-дребните царевица и грах, ако детето е по-голямо и сръчно все пак, месо на ситно от снощната вечеря, кашкавали и сирена, яйца и зеленчуци.

Още идеи за арабските питки

Моето бурито е със съдържание, което често ползвам за любимите на семейството сандвичи с яйце на очи.

Сложих в тигана малка бучица масло и преди дори да се е разтопило съвсем чукнах едно яйце, като му разкъсах жълтъка.

Като го обърнах, го посолих с червен пипер и сложих няколко парченца кашкавал, но не да го покрият плътно и изключих котлона. Сложих яйцето на домакинска хартия. Дотук – 5 минути. Още две за пълнене и завиване.

Докато се пържеше яйцето, нарязах на дребно малко краставица и измих две-три листа маруля, нарязах 4-5 обезкостени маслини на половинки.

Питката за бурито оставих за две минути в горещия тиган, да попие от маслото.



Върху питката сложих яйцето с кашкавала, зеленчуците и маслините. Завих както се повива бебе: първо долния край, после едната страна, после другата - стегнато и внимателно. Основата, където детето ще държи буритото, завих с алуминиево фолио, за да не се разтваря лесно.



Марулите и краставиците могат да се сеят на два пъти и да има и напролет, и до късното лято. Затова не смятам, че са извън сезона си. Но за всеки случай, ако имате съмнения, проверявайте произхода на плодовете и зеленчуците и нека те да са био сертифицирани, особено важи това за листните – те имат склонност да събират нитрати.

Получи се доста голямо бурито – има зеленчуци, засища и е „яка”, както каза Дара, като я видя. Това последното ми стига да съм сигурна, че ще бъде изядена.

Винаги гледам да следя степента на "яко" за храната. Децата в училище трябва да харесват това, което им пращаме и то да отговаря на този критерий.

Иначе ще им се подиграват и едва ли нашият здравословен обяд ще бъде дори побутнат.

Докато го сгъвах, буритото се накъса на едно две места и си записвам мислено бележка да опитам с арабски питки, може би са по-жилави от тези.



Сложих в една кутийка 2-3 сини сливи и запълних празнините между тях с орехи. Мисля, че това ще е достатъчно за следобедна закуска, предвид питателното бурито едва ли ще е много гладна.

Сините сливи са полезни за децата в ограничени количества, заради разхлабителното си действие, стига това да не е търсен ефект. Иначе са чудесни в профилактиката на желязодефицитна анемия, при сърдечно съдови-проблеми (заради калия) и при авитаминоза. Макар да се препоръчват и при профилактика срещу диабет, заради наличието на фибри, това се отнася до пресните плодове, защото при сушените сливи захарите се увеличават в пъти. Орехите са безспорни приятели на учениците. Дават енергия и полезните мазнини в тях стимулират мозъчната дейност.

Свекър ми вече обира пресните орехи, но ми донесе останали от миналата година и сложих от тях, ще мога да си направя и собствен микс от сушени плодове и сурови ядки. Но лешници тази година почти няма и ще се наложа да си купя.

От черния шоколад остана малко, заделих една част за някакви пълнозърнести бисквити да направя за десерт и последните блокчета сложих днес.

Постепенно влизаме в режим у дома. Ставам по-рано, приготвям обяда, минутка за кафе и междувременно будя децата. Няма стрес, няма бързане, няма хаос - всичко поетапно. Човек има ли желание да направи нещо, особено здравословно за детето си, всичко е въпрос на организация, стига да е вътрешно убеден, че това е добре за детето.

Учителят на Дара от занималнята сподели, че децата вече ходят в лавката. Не може човек да ги спира повече, както успявахме в първи клас, а и не трябва. Какво толкова купуват там, което не може да се сложи в раницата - нямам представа. Засега действаме така с Дара и дотук с нея има успех - не й тежи, не тежи и на мен.

Още идеи за здравословен обяд можете да видите тук.
Коментари
2014-09-19 #2
Цвети
Подозирам и аз, че е така. Тези бяха наистина много меки, сложих последната питка за мен, за закуска, на сух тиган - стана хрупкава, като коричка. Между другото, правила съм пърленки с обикновено тесто на тиган и по-същия начин завивам, докато са топли - облизаха си пръстите тогава. Интересно как това е универсална "хлебна" форма - от Испания и бившите им колонии до Ориента.
2014-09-18 #1
Инна Георгиева
Цвети,арабските питки са много по-жилави. Аз тях ги ползвам редовно. А тези ако леко ги притоплиш на сух тиган ще загубят ефекта на късане
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Мармалад асорти
· Ретро сладкиш със сладко от сини сливи
· Кекс със сладко
· В помощ на родителите: "Ученикът ми не иска да се храни здравословно!"
· Здравословна закуска за ученика
· 10 идеи за здравословен обяд на ученика
· Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 36
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 35
· Стресът и първолачето
· Да си първокласник - то не е шега
· Отново на училище
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Какво да направим с кисело мляко през лятото?
· Виждам те...
· "...Друга няма по-сладка думица от мама"
· 4 юни - Международен ден за защита на децата, жертви на агресия
Сряда
12
Август 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30

31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Пчелният восък и многобройните му ползи за организма
Пчелният восък е естествен биопродукт, който има благотворно въздействие върху човешкия организъм и може...
Бахова терапия - от растенията с любов
Терапията на д-р Едуард Бах е една от алтернативните методи на лечение, които добиват все по- голяма...
СЗО предупреди: Консумацията на преработено месо увеличава риска от поява на рак
Световната здравна организация обяви на 26 октомври, че консумацията на обработено месо причинява рак....
Властта над житейските обстоятелства
На една жена много не й вървяло в живота, все проблеми, все грижи и се чувствала напълно безпомощна....
30 юли - Международен ден на приятелството
30 юни като Mеждународен ден на приятелството се отбелязва от 2011 година по решение на Генералната асамблея...
Преди да разгърнем потенциала - как да го открием
В тълковния речник на българския език срещу потенциал е записано: „съвкупност от необходими за реализирането...
Боб мунг (папуда) - още един здравословен избор
Добре познатият ни фасул се появява около края на 15 век. Но преди него разпространен и широко отглеждан...
Миризма на пържено? Да бягаме или да похапнем сладко
Пържените храни са вкусни – мазни и с хрупкава коричка, устата ни се налива със слюнка само още щом усетим...
Най-важните 5 ползи от вегетарианството
Вегетарианството е начин на хранене, който в различна степен изключва храните от животински произход...
Тайните на малца
Поради специфичните си свойства и в комбинация с останалите пивоварни суровини, малцът е основна суровина...
Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
Да си носиш обяд в офиса или да опаковаш нещо от дома за детето в училище отново дойде на мода и Слава...
Изгони "идеалната майка" от живота си и приеми себе си изцяло
Няма начин да бъдеш перфектна майка, но има милион начини да бъдеш просто добра майка. – Джил Чърчил Когато...
Макадамия - зад твърдата черупка се крие безценно съкровище
Позната е като "австралийски орех", но е кръстена на името на шотландския химик МакАдам, който я е култивирал...
11 лични вещи, които са си наистина лични
Има лични вещи, които споделяме с приятелките си, които споделяме със сестра си и такива, които са си...
Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
Някои хора, срещали бахара само в мляно състояние, смятат, че той е смес от подправки. Други не се докосват...
Самовнушението
Свикнали сме преди всичко да вярваме на себе си или поне живеем с това убеждение. Много често чуваме...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 14
Започваме новата седмица от Коледните пости, ето ни в ден 14. В петък вечер бяхме на гости на свекъра,...
Прасковата - мъхестият отличник
Прасковата е сред едни най-разпространените овощни видове у нас. Дръвчето принадлежи към семейство Розоцветни...
Изкуството на късната лятна вечеря
Лятото, в големите жеги, нямаме никакъв апетит, факт. Едва смогваме до обяда да задържим някакво желание...
Анасонът - билка и подправка
Анасонът е от семейството на кимиона и копъра, има сладникав вкус натрапчив и характерен аромат, който...
Кислородната вода в домашната аптечка
Вероятно и във вашата домашна аптечка се намира по някое шишенце с водороден прекис. Затова имате представа...
Грахът - диетичен, достъпен, полезен
Грахът (Pisum Sativum) е изявен представител на семейство Бобови и е добре позната храна в целия свят....
Прошката - съкровен акт на сърцето
Да простиш, истински и от сърце, за нанесената обида или стореното зло не е лесно, но ако се случи то...
Иланг-иланг - уханието на любовта
Използвате ли благоуханни масла? Знаете ли кое е едно от най-често срещаните в ароматерапията и парфюмерията?...
Нещата, които правим след раздяла и за които после съжаляваме
Ние жените сме царе на промяната, когато всъщност искаме бягство от реалността. Случи ли ни се нещо по-разтърсващо,...
Следродилната депресия - II
За да може максимално да се избегне допускането на следродилна депресия нека ви предложа някои не чак...
Полуистини за полухора
Не общувай с полувлюбени, не се сприятелявай с полуприятели, не чети от полударовити, не живей полуживот,...
Промяната – страшна или приятна
Независимо дали сме за промените, или се ужасяваме от тях, трябва да приемем, че те са неизбежна част...
18 неща, които бременните жени тайно правят
Нека си признаем, бременността не е каквото сме очаквали, както са ни казвали и каквото пише по книги...
Замразените зеленчуци - полезни или не
Замразените зеленчуци са истинско спасение за работещите домакини – намират се във всеки супермаркет,...
Малките ни бунтове
В Древен Рим имало един празник наречен Сатурналии. По време на честването му, всяка година в края на...
Пъпешът и изненадващите му ползи за здравето
Пъпешът е сред любимите аромати и вкусове на лятото. Има над 500 сорта, познати в Европа, а сред най-популярните...
Кога се налага да замълчим, за да запазим магията
Една здрава емоционална връзка означава един цял скрит свят със свои цветове, свой език и свои събития,...
Стига вече компромиси
Постоянно ни учат, че да оцелеем в света на социалната джунгла, трябва да правим компромиси. Няма как...
"И баба ми клекна да си набере джоджен..."
В една своя статия, цитирам по памет, Георги Лозанов разделя  бабите на два вида – такива, които се разхождат...
Да изживеем това, за което мечтаем
Едно от най-важните неща, които трябва да направите, за да бъдете щастливи е да вършите това, което ви...
Алкални храни за здраве през зимата
Киселинният баланс е много важен за организма. Винаги е добре средата да е леко по-алкална и алкалните...
Дренките - спомен от Златния век
Обикновеният дрян (лат. Cornus mas) е дървото, чиито цветове първи изпъстрят пейзажа през настъпващата...
Тайните на ранното закаляване
Започва се съвсем от рано – „облечи го, ще настине”, „краката му боси, то от там се започва”, „по една...
Бакла - полезният зеленчук в началото на лятото
Баклата е растение от Бобови, един от най-ранните зеленчуци. И макар да е полезен, далеч не колкото зеления...
Вечната женска конкуренция
Свикнали сме да мислим за мъжете като за състезателния пол, но все повече съвременни изследвания обръщат...
Наполовина празна? Пълна?
Наполовина празна? Пълна? Няма значение! Само да има място за още вино!...
Трудно ли се разбуждате сутрин?
Будилникът звъни за четвърти път и някъде изпод пелената на съня успяваме да натиснем за пореден път...
Необикновената обикновена леска
Обикновената леска е един от най-разпрострените храстовидни видове в България. Освен че плодовете и са...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook