Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Тайните на шарената сол



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Шарената сол е най-големият български кулинарен сантимент. Няма нищо случайно в това когато посрещаме гости, това да е със залък питка, топнат в шарена сол. Тя е дъх на детство, традиция, вкус, с който сме отраснали поколения, много поколения наред. Нищо не свързваме така силно с България по отношение на кухнята, но и не само. Много българи в чужбина, слагайки бурканче шарена сол в куфара слагат и частица от миналото, от родината, от семейството.

Няма дом без шарена сол и всеки дом носи своята си рецепта за уникалната комбинация от подправки. Съотношение, видове, технология – всичко е толкова специфично за всяка домашна рецепта. За съжаление, купената, сравнена с домашната, не е нито така вкусово наситена, нито толкова шарена, а съмнително точно какво се слага в нея. Затова ви предлагаме да научите за класическите съставки и сами да си приготвите шарена сол.

Основни съставки на шарената сол

Чубрица – българската подправка. Чубрицата е ароматно ниско храстче от рода (Устоцветни) на ментата, на което родство дължи силния си остър мирис и вкус. Отличаваме два вида чубрица – градинска и балканска, като за подправка се ползва градинската. Бере се по време или малко след цъфтежа, през лятото. Къса се директно над земята, нанизва се на въженце под сянка, на проветриво място и когато съвсем изсъхне се стрива добре.

Чубрицата дава на шарената сол, една характерна миризма на българско и вкусно.

Сминдух – най-характерната подправка за шарената сол. Той се отличава с мек вкус и се получава от зелените части на растението. Те се сушат на хартия, на сухо, сенчесто и проветриво място, може дори да се покриват с тензух, да не се прашат. От семената на сминдуха, наричани чимен, се прави друга подправка, която е много популярна в Индия и Арабския свят подправка.

Сминдухът се характеризира с мек тревист дъх, който допълва острия на чубрицата, но който трябва да се остави да преобладава.

Червен пипер – може да ползваме
сладък и лют, зависи от вкуса ни. Лютивият пипер има много ползи за здравето, но и двата вида са едни от най-разпространените подправки в света. Когато започват да зреят, се пробират такива пиперки, които не са много месести, без петна и наранявания. Нанизват се с игла на дълга връв, като важно е чушките да не се докосват една до друга. Сушат се по същия начин, като оптимално е да се прибират вечер, за да не се овлажняват през нощта. Когато чушките станат трошливи, се махат от въженцата, натрошават се на едро, без семките и се смилат в машинка.

Червеният пипер дава сладост на шарената сол.

Самардала – растение от семейство Лукови. Една класика за шарената сол, която много трудно се долавя в общия вкус, но чиято липса много лесно се усеща. Може още при сушенето тя да стрие със сол и тогава добавянето на сол в шарената сол се обезсмисля, но по-добре я оставете да се суши без сол. Заради самардалата не е препоръчително шарената сол да се обработва кулинарно. Ако сте свикнали да препичате филийки директно с шарена сол или да я добавяте в питки, по-добре не слагайте самардала – тя променя вкуса си.

Тя придава на шарената сол остър пикантен вкус, който няма да сбъркате.

Тиквени семки – малко необичайно нали? Не във всяка рецепта за шарена сол присъстват тиквените семки. Моята баба например, като готвеше тиква или за животните я режеше, оставяше семките да изсъхнат на слънце. Като мине достатъчно време ги смилаше както са си с люспите в машинката. Казваше, че това придава тежест на шарената сол. И когато накрая след добавянето на всички подправки, опитахме тази сол с тиквените семки, тя наистина беше по-вкусна.

Тиквените семки придават плътност и обем на шарената сол, но можете да минете и без тях.

Какво е още важно да знаем за домашната шарена сол?

Всички билки и подправки се сушат естествено, по възможност на открито. Можете да сеете и у дома в саксия, а червен сушен пипер се продава и по магазините, ако нямате градина. Но нищо не може да се сравни с вкуса на растението, расло на слънце в земята.

Смилат се (в мелничка за орехи, за кафемелачки също съм чувала, че може, но не знам почистването как следва да бъде направено ) и се съхраняват на тъмно и сухо място, в плътно затворени буркани.

Смесването на билките е по вкус, като постоянно опитвате и добре размесвате. Готовата вече шарена сол се пресява през цедка или сито, за да има фина консистенция и да на могат ясно да се открояват отделните подправки.

Някои добавят към тези съставки още: сол, мащерка, риган, кимион, фино царевично брашно – въпрос на вкус, но каквато и подправка да ползвате – нека да е с домашен произход.

А сега замесете една питка, опечете си я с мерак. В къшея топъл хляб, пъхнете масло, поръсете с домашната ви шарена сол и се завърнете в прашните улици на детството.
Коментари
2018-02-23 #2
Златна
Шарената сол може да се обогати със сух копър.Той придава изключително богат аромат на шарената сол.Златна
2014-09-18 #1
Инна Георгиева
За мен истинската шарена сол трябва със сигурност да има мерудия /сминдух/ и чубрица. А най-хубава е като се замести домашната чубрица с дива. Ароматът й е с лек дъх на мащерка. Миналата седмица в троянския балкан си набрах точно ще си я оползотворя вдъхновена от тази статия
Вариантите на шарена сол с чимен и кимион са подходящи за поръсване на месни неща. Йехее, докато пиша и сякаш ми замириса
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Лимонова трева - подправка, билка и козметика
· Сумак - още едно от съкровищата на Ориента
· Съвети за по-топъл дом през зимата
· Как да пътуваме по-леко и приятно със самолет?
· Какво е "правилото на едната минута" и защо да го прилагаме
· Чобанка - при сезонни алергии и мигрена
· Още ползи на "Златния корен" за здравето
· Как да приготвим слънчев чай?
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Кокосовото брашно - здравословна алтернатива без глутен
Сряда
23
Октомври 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Печена скумрия на фурна
Скрумрията е може би една от най-леснодостъпните риби за по-голяма част от населението в България. Всъщност...
С аромат на печени чушки
Дойде ли септември, миризмата на печени чушки се разнася почти от всеки блок, ясен знак за началото на...
Шафран - щипка лукс в храната
Чудесна подправка, най-скъпата в света и една от най-известните, използвана от древността, като лек и...
Вишновката на мама
Изпуснах точното време, в което исках да споделя тази рецепта. Но нека я има за следващите ви вишневи...
Палачинки (катми) с мая
Тези катми си имат история, която ме провокира да ги направя, макар да не ми се нрави идеята да чакам...
Зеленчукова запеканка
Здравей, Цвети! Аз съм Лилия и чета с удоволствие Hera.bg. Исках много да се включа в играта, но не знаех...
Какво да направим с кисело мляко през лятото?
Киселото мляко е една от най-характерните храни за нас, а през лятото рецептите и идеите за бързо, вкусно...
Баница с праз, гъби и амарант
По време на пости или в предколедния сезон търсим всякакви алтернативи на вкусни ястия. Баниците са едни...
Попска яхния от петел
Попската яхния от петел е характерно ястие за празника на Свети Димитър 1 петел /1.500/ 1 кг арпаджик 1/2...
Мини "Руло Стефани"
Имайки предвид, че сме свикнали ако има сварено яйце в кайма да го оприличаваме на "Руло Стефани", реших...
Как да си приготвим ароматен зехтин
Студено пресованият зехтин има наситен маслинен дъх, които придава неповторим вкус на всяко ястие. Златното...
Курабии за Баба Марта
Баба Марта скоро ще закичи всички ни с червено- бял дар за здраве и късмет. Защо да не я поканим и на...
Мини пици с лапад
Привет! Казвам се Камелия и живея в Бургас. Имам две дъщери , на 5 и на 7 години и обичам в събота вечер...
Да готвим с вино
Виното може да придаде на всяко ястие незабравим аромат и вкус, да подчертае всички достойнства, но също...
Кулинарните тайни на барбекюто
Лятото не е същото без поне едно хубаво барбекю с приятели. Дали е в задния двор, който обикновено се...
Калмари и пипалца "по гръцки"
Едно от любимите ми ястия, разкошно за приготвяне на вилата, наред с различни риби на скара и миди.....
Сладки хапки с фурми
Тази рецепта отново съм взела от книгата, от която направих мароканските изкушения Ghriba. За тези сладки...
Какаови бисквити с тиква и овесени ядки
Ако ви е останало парче-две варена или печена тиква и се чудите какво да я правите, това е идеалната...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 21
Ден 21, понеделник след уикенда. През уикенда хапнахме крем супа и риба, плодове, ядки. Под поста ми...
Да си направим суши
Ако обичате екзотичните храни и експериментите, сигурно вече сте опитвали този деликатес идващ от Далечния...
Патладжан с киноа, просо и лимоново-таханов сос
Тази комбинация ще ви изненада много приятно. Лимоново-тахановият сос придава още по-интересен завършек....
Леща с тиква и индийски подправки
Лещата е чудесен източник на протеини и желязо. Особено в студените дни е добре да се консумира често...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook