Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Мариновано червено цвекло


Това колко е вкусно маринованото червено цвекло открих сравнително скоро - преди две-три години. Сега просто не си представям да не го хапвам в сезона му.
Тази година за първи път открих сорт, който е издължен. За разлика от кръглият, който и най-често срещан, дългият сорт сякаш има по-мек вкус - а може и да си внушавам :)

Маринованото цвекло може да си се хапва така или прибавя към различни салати и ястия - в руската кухня е много уважавано.
1 - 1,200 кг червено цвекло
200 мл ябълков оцет
100 грама захар
100 грама сол


Цвеклото почистваме добре от "мустачета" и стебла. С четка изтъркваме добре зеленчука под течаща вода. Варим докато започне леко да омеква. Аз използвах тенджерата под налягане и го варих около 20 минути след като заври. За кръглия сорт има нужда от около 40 минути в такава тенджера.

Обелването на цвеклото става изключително лесно след това. Тъй като цвеклото боядисва ръцете, аз лично докато белех от време на време ги измивах под течащата вода. После останаха леко розови, но до другия ден нямаше никаква следа.
Цвеклото нарязваме на кръгчета или на кубчета, както преценим. Аз използвах къдрав нож.
От оцета, солта и захарта правим марина в която слагаме цвеклото. Доливаме с малко водичка. Препоръчвам ви, да си намалите/увеличите съставките за марината по вашия вкус.
След 2-3 часа можем да го консумираме, но по добре изчакайте едно денонощие.
Този зеленчук можем да закупим почти през цялата зима, но ако решите може да го затворите в буркани, които леко да заварите за да се съхрани за дълго.

Коментари
2017-07-16 #14
баце Янко
Към нарязано на кубчета ( зар за табла) мариновано червено цвекло добавям ябълка, сладка царевица, скилидка чесън, сол и зехтин....Наздраве!
2010-11-21 #13
VI_LI
В тенджера под налягане цвеклото се вари не повече от 5-7 мин,иначе се разварява.А към маринатата бих добавила копър ,магданоз и по желание чесън.
2010-11-17 #12
YULIA
Със закъснение отварям.
До иННа - да точно както киселите краставички го консервирам.
До Galina Georgieva - точно, точно така го предпочитаме и ние у дома . С ябълка задължително в салатката и оцет балсамико.
Това е прясната салата, която дълго зимата консумираме.
Хубав ден, момичета
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Подарете си здраве с червено цвекло
· 4 идеи какво да направим с червено цвекло
· Салата с червено цвекло и черен кимион
· 3 вида храни, които да имаме вкъщи, докато постим
· Всичко за Великите пости
· Зелеви сарми с праз и гъби
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Конфитюр от грозде
· Касисът събира най-много витамини на едно място
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· Български учени направиха бира без глутен
· Кокосовото брашно - здравословна алтернатива без глутен
· Как да направим плато сирена?
· Изкуството на късната лятна вечеря
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Патладжанена разядка
· За горещините: Студено приготвени летни ястия и салати
· Магданозени кюфтенца
· Любими есенни супи с тиква
· Вкусни десерти с тиква
· Пролетни кошнички със спанак и веган кашкавал
Сряда
1
Април 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Платерина плакия по Варненски
Тази рецепта, заедно със снимката, ми записа съпругът на Гени, разбира се е вложил и лична фантазия,...
Сладка тиква "Баба Елена"
Насред пъстроцветния, уханен, хладен, почти носталгичен сезон на тиквите, заповядайте предложението ми...
Вегетариански (постен) бъргър
Момчетата обичат бъргъри. И макар моето да не консумира тази храна особено често, все пак си е част от...
Pancakes (палачинки)
У дома нещата стоят така: палачинките от нашето детство приготвя половинката, а този тип pancakes моя...
Виенски шницел
Много ми се ядат шницели, каза половинката. Ама онези от кайма ли или от месо, попитах аз? От месо, от...
Откриванетото на Америка като кулинарна революция
Едва ли някои се съмнява, че Откриването на Америка завинаги преобръща историята на Европа – политическата,...
Домашната торта на баба
Класиката на класиките. Вкусът на вкусовете. Торта мека като бабина душица - проста и незабравима. Всъщност...
Патладжан с телешки кюфтенца или киноа - по избор
Киноата не е храна за всяка уста и реших, че патладжанът, който ще изпека, мога да комбинирам с нещо...
Как да съхраним: Хайвер за разбиване
Надявам, се че щом четеш тази статия и ти като мен си любител на разбития тарама хайвер. Е да, той далеч...
Маслинова паста с босилек
Маслиновата паста, намазана на препечена филийка е един от многобройните видове брускети, които жителите...
Боб с пушени ребърца на фурна
Бобът, макар пристигнал само преди няколко века в България, днес е едно от традиционните български ястия....
Пенне ригато със спанак и сметана
Здравейте! Казвам се Александра, живея в Монтана и много обичам италианската кухня. Искам да участвам...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook