Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Мариновано червено цвекло


Това колко е вкусно маринованото червено цвекло открих сравнително скоро - преди две-три години. Сега просто не си представям да не го хапвам в сезона му.
Тази година за първи път открих сорт, който е издължен. За разлика от кръглият, който и най-често срещан, дългият сорт сякаш има по-мек вкус - а може и да си внушавам :)

Маринованото цвекло може да си се хапва така или прибавя към различни салати и ястия - в руската кухня е много уважавано.
1 - 1,200 кг червено цвекло
200 мл ябълков оцет
100 грама захар
100 грама сол


Цвеклото почистваме добре от "мустачета" и стебла. С четка изтъркваме добре зеленчука под течаща вода. Варим докато започне леко да омеква. Аз използвах тенджерата под налягане и го варих около 20 минути след като заври. За кръглия сорт има нужда от около 40 минути в такава тенджера.

Обелването на цвеклото става изключително лесно след това. Тъй като цвеклото боядисва ръцете, аз лично докато белех от време на време ги измивах под течащата вода. После останаха леко розови, но до другия ден нямаше никаква следа.
Цвеклото нарязваме на кръгчета или на кубчета, както преценим. Аз използвах къдрав нож.
От оцета, солта и захарта правим марина в която слагаме цвеклото. Доливаме с малко водичка. Препоръчвам ви, да си намалите/увеличите съставките за марината по вашия вкус.
След 2-3 часа можем да го консумираме, но по добре изчакайте едно денонощие.
Този зеленчук можем да закупим почти през цялата зима, но ако решите може да го затворите в буркани, които леко да заварите за да се съхрани за дълго.

Коментари
2017-07-16 #14
баце Янко
Към нарязано на кубчета ( зар за табла) мариновано червено цвекло добавям ябълка, сладка царевица, скилидка чесън, сол и зехтин....Наздраве!
2010-11-21 #13
VI_LI
В тенджера под налягане цвеклото се вари не повече от 5-7 мин,иначе се разварява.А към маринатата бих добавила копър ,магданоз и по желание чесън.
2010-11-17 #12
YULIA
Със закъснение отварям.
До иННа - да точно както киселите краставички го консервирам.
До Galina Georgieva - точно, точно така го предпочитаме и ние у дома . С ябълка задължително в салатката и оцет балсамико.
Това е прясната салата, която дълго зимата консумираме.
Хубав ден, момичета
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Подарете си здраве с червено цвекло
· 4 идеи какво да направим с червено цвекло
· Салата с червено цвекло и черен кимион
· 3 вида храни, които да имаме вкъщи, докато постим
· Всичко за Великите пости
· Зелеви сарми с праз и гъби
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Конфитюр от грозде
· Касисът събира най-много витамини на едно място
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· Български учени направиха бира без глутен
· Кокосовото брашно - здравословна алтернатива без глутен
· Изкуството на късната лятна вечеря
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Патладжанена разядка
· За горещините: Студено приготвени летни ястия и салати
· Магданозени кюфтенца
· Черна леща, "белуга" - богата на протеини, фибри, желязо и антиоксиданти
· Любими есенни супи с тиква
· Вкусни десерти с тиква
· Пролетни кошнички със спанак и веган кашкавал
Понеделник
18
Ноември 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Пълнени кръгли тиквички с тученица и козе сирене
Тези кръгли тиквички са наистина много симпатични и ефектни. Получих ги дар, a докато се чудех как да...
Лимецът и спелтата - II
СПЕЛТАТА Историята на спелтата е на близо 7 хиляди години. Това е една от първите култури използвана...
Пъдпъдъчите яйца – малкият голям дар от природата
Малки, шарени, необичайни. Гледаме на пъдпъдъчите яйца повече като на екзотика. Нямаме понятие защо изобщо...
Агнешко бутче с картофи
Рецептата, която ви предлагам, съм записала от свекървата. И бутчето от снимките е нейно произведение...
Рулца от тиквички с крем сирене и пушена сьомга
Това предястие от тиквички може да бъде и леко основно ястие в топлите летни дни. Ефектно е и носи изискано...
Канелони със спанак и сирене "Рикота"
200 г паста канелони 200 г сирене рикота 200 г нарязан спанак 1 лук 2 скилидки чесън 3 листа от...
Празнична торта - Великденско гнездо
Гергана от Варна: "Бих искала да участвам и с още едно предложение, за великденски десерт - една много...
Домашна лютеница -II част (рецепта)
За печеният пипер вече писах, тайната на истинската домашна лютеница според мен е точно в неговото количество...
Пълнен заек
Тази рецепта ни изпрати Дими Добрева от Варна. От името на всички дами (и господа), които четат Hera.bg,...
Импровизиран киш с праз и бекон
Имам нещо много любимо - да приготвям храна, за която са ми споделили обични ми хора. Просто... рецепти...
Миди с ориз
Мидите с ориз са класика и като повечето класики всеки интерпретира рецептата по свой вкус. Това съм...
Откриването на Америка като кулинарна революция - II
Фасулът Бобът вероятно е едно от най-старите културни растения в света. Произхожда от Южна Америка,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook