Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Ползата от ферментиралите храни - I



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
По традиция, през есента се сещаме за зимнината и туршиите. Някои от нас ги отричат изобщо като полезни, но точно зад процесите на ферментация на киселите краставички или киселото зеле например, се крият неподозирани за здравето ни ползи. Оказва се, че ферментиралите храни имат поне една дузина положителни свойства, особено що се касае човешкия организъм и храносмилане.

Как се случва процесът на ферментация?

Когато чуем за ферментация, обикновено в главата ни изниква алкохолната ферментация. Но ферментационните процеси далеч не се отнасят до производството на алкохол. Всъщност ферментацията е процес на разграждане на въглехидратите в анаеробна (без наличието на кислород) среда, под въздействието на дрожди - при алкохола например или бактерии - както е в млякото. Крайният резултат са различни органични киселини и след процеса се получава чисто нов по химически състав продукт. Луи Пастьор нарича ферментацията "Живот без кислород" и действителност процесите при ферментиране са много интензивни. А тя, сама по себе си, бива доста различни видове – освен алкохолна е и млечно-кисела, масленокисела, мравченокисела и още много, много други видове. До тук само химия и нищо интересно. По-важен е въпросът:

Как ферментиралите храни помагат на здравето ни?

Оказва се, че ферментиралите храни съдържат естествени млечно-кисели и ферментни ензими, които оказват благотворно влияние на храносмилателния тракт, създават в червата идеалната среда за произвеждане и усвояване на витамини, особено тези от групата В и най-вече витамин В12. Те укрепват имунитета и снабдяват организма с така важните про- и пребиотици.

Освен това, ферментиралите храни имат още едно много ценно качество – те са вече до голяма степен преработени храни, а това прави усвояването и храносмилането им в пъти по-лесно и щадящо, особено за хора със стомашни проблеми. Или казано накратко:

Ферментиралите храни ни доставят в лесно усвоима форма всички онези полезни бактерии и ензими, които помагат процеса на храносмилане, дават ни пробиотици и подсилват естествения имунитет.


И тъй като вече споменахме, че при думата "ферментация", в повечето случаи изникват не повече от един-два продукта (основно домашните алкохолни напитки и киселото мляко), може би е добре да споменем в кои така обичани традиционни храни можем да открием важните за тялото ни ферменти.

Киселото мляко. Може би най-популярният продукт, известен в цял свят с полезните си качества. То е типичен представител на млечно-киселата ферментация. За да сте сигурни, че млякото, което консумирате, е истинско и съдържа всички онези пробиотици, за които говорим, е добре да си го направите у дома. Или поне предварително внимателно да сте подбрали марката, която купувате. За веганите или пък за противниците на млякото, не е излишно да споменем, че и така популярните ядкови млека също подлежат на ферментация и могат да предложат голяма част от ползите на традиционното кисело мляко.

Кефирът е сходен на киселото мляко продукт, пак произведен от прясно мляко, но под въздействието и на дрожди в т.нар. кефирени зърна. Кефирът е оказва, че има повече полезни бактерии от киселото мляко, а съдържанието на лактоза в него е в пъти по-ниско. Това го прави подходящ за всички онези, които имат проблеми с усвояване на лактозата и консумацията на мляко. Той съдържа биотин, който помага за усвояването на витамините от В комплекса, много витамини, минерали, начело с калция и повлияващи храносмилането ензими.

Ябълков оцет. Макар и съвсем простичък на пръв поглед продукт, ябълковият оцет е пълен с важни храносмилателни ензими. Той е богат на калий, а този елемент играе огромна роля за поддържане на калиево-натриевия баланс в организма. Най-лесният начин да приемаме оцета е или разтворен в топла вода или директно в салатата. Уверете се, че ябълковият оцет, който ползвате, е домашен. Само така може да сте сигурни, че е претърпял така важния процес на естествена ферментация и притежава всички полезни ензими, които му се приписват.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Добре познатият ни винен оцет има и здравословни ползи
· Бърза маска за всеки тип коса от само три съставки
· Как да: Почистим дома с помощта на оцет
· Ферментирал (черен) чесън - защо е толкова полезен?
· Кои храни са полезни за здрав стомах и добро храносмилане?
· Киселото зеле - зимното съкровище
· Кефир за здрави черва и имунитет
· Витамин К - какво трябва да знаем?
· Ползата от ферментиралите храни - II
· Защо да хапваме кисело мляко вечер преди лягане?
· Какво да направим с кисело мляко през лятото?
· Домашно сорбе с кайсии и касис
· Кратуните - незалязващ чар и практичност за бита
· Есенна поезия
· Казвам се Октомври. И съм тъжна
· Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Кокосовото брашно - здравословна алтернатива без глутен
· Как се състаряваме преждевременно - нагласата
· Неща, които вече не ме впечатляват
· Какво не искат да чуват от нас хората, които скърбят най-тежко
Четвъртък
19
Септември 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Неочаквани ползи от тренировките
Тренировките карат тялото да отделя хормони, които повишават самочувствието ти моментално. Забрави за...
Подходящите професии за екстровертите и за интровертите
Дали сте от хората, които се радват на срещите, оживените разговори и запознанствата или пък обичате...
Ставането рано за училище - да създадем режим преди учебната година
Лятната ваканция свърши! Тъжно, но факт. Пред родителите на ученици стоят отново много предизвикателства....
Микроелементът йод – защо ни е необходим
Всички знаем, че йодът е необходим за дейността на щитовидната жлеза. По малко известно е, че същия този...
Странна „птица”
На хората, които се отличават от останалите, често лепваме прозвището „странна птица”... Тя е различна....
Бахова терапия - от растенията с любов
Терапията на д-р Едуард Бах е една от алтернативните методи на лечение, които добиват все по- голяма...
Алкохолът и сексът - винаги в сложни отношения
Вече над 10 хиляди години спиртните напитки са особено предпочитани от хората. Релаксиращият им ефект,...
СПИН - страшната истина - I
До болка позната тема. И наистина много болезнена. Но няма как на този ден да я пропуснем. Или да затворим...
Райската ябълка
Райската ябълка или персимон (англ. perssimon ) е екзотично дърво с красиви ярко-оранжеви плодове. Гръцкото...
Ритъмът на сърцето - II
Кога да не мерим пулса? Когато: сме в изправено или легнало положение- най-малки стойности се отчитат...
Лейбъл "ЖЕНА"
Днес границите между „мъжкото” и „женското” са по-невидими от всякога. Качества, които са типични за...
Пътуването като терапия
Нещата, които са полезни за физическото ни здраве и благополучие, невинаги ни доставят вътрешно удовлетворение...
Витамин В17 - между митовете и реалността
Сведения за съществуването, действието и свойствата на витамин B17 датират още от далечната 1830г., когато...
Овесените трици
Те са невзрачни. Никакво-изглеждащи едни, бозави на цвят. Обикновено седят на най-отдалечения рафт на...
Селъри - хрупайте за здраве
Когато си говорим за листна целина, позната още като кервиз, немалка част от нас не е очарована, тъй...
Причини за постоянната умора
Вече наближава пролетта, а с нея и така „любимата” ни пролетна умора. При някои от нас тя е особено осезаема,...
Сложният комплекс за малоценност – в какво се изразява и как да се справим с него?
Комплексът за малоценност е изследван най-вече от Алфред Адлер, австрийски лекар и физиотерапевт, основател...
Алергиите
Алергията е автоимунно нарушение, което най-често се предава по наследство. Неправилно е да се мисли...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook