Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Ползата от ферментиралите храни - I



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
По традиция, през есента се сещаме за зимнината и туршиите. Някои от нас ги отричат изобщо като полезни, но точно зад процесите на ферментация на киселите краставички или киселото зеле например, се крият неподозирани за здравето ни ползи. Оказва се, че ферментиралите храни имат поне една дузина положителни свойства, особено що се касае човешкия организъм и храносмилане.

Как се случва процесът на ферментация?

Когато чуем за ферментация, обикновено в главата ни изниква алкохолната ферментация. Но ферментационните процеси далеч не се отнасят до производството на алкохол. Всъщност ферментацията е процес на разграждане на въглехидратите в анаеробна (без наличието на кислород) среда, под въздействието на дрожди - при алкохола например или бактерии - както е в млякото. Крайният резултат са различни органични киселини и след процеса се получава чисто нов по химически състав продукт. Луи Пастьор нарича ферментацията "Живот без кислород" и действителност процесите при ферментиране са много интензивни. А тя, сама по себе си, бива доста различни видове – освен алкохолна е и млечно-кисела, масленокисела, мравченокисела и още много, много други видове. До тук само химия и нищо интересно. По-важен е въпросът:

Как ферментиралите храни помагат на здравето ни?

Оказва се, че ферментиралите храни съдържат естествени млечно-кисели и ферментни ензими, които оказват благотворно влияние на храносмилателния тракт, създават в червата идеалната среда за произвеждане и усвояване на витамини, особено тези от групата В и най-вече витамин В12. Те укрепват имунитета и снабдяват организма с така важните про- и пребиотици.

Освен това, ферментиралите храни имат още едно много ценно качество – те са вече до голяма степен преработени храни, а това прави усвояването и храносмилането им в пъти по-лесно и щадящо, особено за хора със стомашни проблеми. Или казано накратко:

Ферментиралите храни ни доставят в лесно усвоима форма всички онези полезни бактерии и ензими, които помагат процеса на храносмилане, дават ни пробиотици и подсилват естествения имунитет.


И тъй като вече споменахме, че при думата "ферментация", в повечето случаи изникват не повече от един-два продукта (основно домашните алкохолни напитки и киселото мляко), може би е добре да споменем в кои така обичани традиционни храни можем да открием важните за тялото ни ферменти.

Киселото мляко. Може би най-популярният продукт, известен в цял свят с полезните си качества. То е типичен представител на млечно-киселата ферментация. За да сте сигурни, че млякото, което консумирате, е истинско и съдържа всички онези пробиотици, за които говорим, е добре да си го направите у дома. Или поне предварително внимателно да сте подбрали марката, която купувате. За веганите или пък за противниците на млякото, не е излишно да споменем, че и така популярните ядкови млека също подлежат на ферментация и могат да предложат голяма част от ползите на традиционното кисело мляко.

Кефирът е сходен на киселото мляко продукт, пак произведен от прясно мляко, но под въздействието и на дрожди в т.нар. кефирени зърна. Кефирът е оказва, че има повече полезни бактерии от киселото мляко, а съдържанието на лактоза в него е в пъти по-ниско. Това го прави подходящ за всички онези, които имат проблеми с усвояване на лактозата и консумацията на мляко. Той съдържа биотин, който помага за усвояването на витамините от В комплекса, много витамини, минерали, начело с калция и повлияващи храносмилането ензими.

Ябълков оцет. Макар и съвсем простичък на пръв поглед продукт, ябълковият оцет е пълен с важни храносмилателни ензими. Той е богат на калий, а този елемент играе огромна роля за поддържане на калиево-натриевия баланс в организма. Най-лесният начин да приемаме оцета е или разтворен в топла вода или директно в салатата. Уверете се, че ябълковият оцет, който ползвате, е домашен. Само така може да сте сигурни, че е претърпял така важния процес на естествена ферментация и притежава всички полезни ензими, които му се приписват.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Добре познатият ни винен оцет има и здравословни ползи
· Бърза маска за всеки тип коса от само три съставки
· Как да: Почистим дома с помощта на оцет
· Ферментирал (черен) чесън - защо е толкова полезен?
· Кои храни са полезни за здрав стомах и добро храносмилане?
· Киселото зеле - зимното съкровище
· Кефир за здрави черва и имунитет
· Витамин К - какво трябва да знаем?
· Ползата от ферментиралите храни - II
· Защо да хапваме кисело мляко вечер преди лягане?
· Какво да направим с кисело мляко през лятото?
· Домашно сорбе с кайсии и касис
· На есента - Джон Кийтс
· Как дъждът намалява стреса и още ползи от него
· Септември си отиде. И вали
· Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Кокосовото брашно - здравословна алтернатива без глутен
· Камфорово масло - против възпаления и за профилактика в грипния сезон
· За травмите си може и да не носим отговорност, но носим за излекуването от тях
· Да извикаме интуицията на помощ
Неделя
17
Ноември 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Покой на ума или как най-накрая да заживеем в настоящето
Ако сте от хората, които се интересуват от вътрешния свят и хармония на човека, то няма начин да не...
Ох, схванах се!
Колко пъти сте го казвали след уморителен ден в офиса? Колко пъти сте се събудили схванати, без да може...
Празненство без последствия
Ако случайно инопланитяни посетят Земята в нощта на 25 или 31 декември, ще останат силно шокирани. Едва...
Апендицитът – още една съвремeнна болест
Днес всички вярваме, че благодарение на развитите технологии и съвременната медицина ние сме много по-здрави...
Боб мунг (папуда) - още един здравословен избор
Добре познатият ни фасул се появява около края на 15 век. Но преди него разпространен и широко отглеждан...
Дребните неща
„Животът скрит е в дребните неща…” Животът е поредица от цели, проблеми, задачи и препятствия. За...
Играта на децата - чиста наука. Науката - чиста игра
Учените все по-активно изследват играта на децата и откриват повече сходства между нея и собствената...
Недоносените бебета, медицината и ние, родителите им
Преждевременното раждане е най-голямата причина за детската смъртност на деца до 5 години. Според СЗО...
Непосилната лекота на килограмите - II
Всичко това, което добре знаем, заедно с индивидуалните емоционални и психологични смущения, са една...
Как да се харесаме на околните - I
Въпреки че не е възможно да се харесаме на всички около нас, почти всички хора имаме стремеж да бъдем...
Новите мании – невидима заплаха
Свикнали сме да мислим за зависимостите като за личен проблем. Наркотици, алкохол, никотин, захар – злоупотребата...
Спорт за децата
Децата не могат да стоят на едно място. Те кипят от енергия, която имат нужда да изразходват, тичайки,...
Блатен аир - полезен за стомаха и храносмилането, при борба с косопада
Kоренищата му са традиционна подправка в индийската и арабската кухня и в същото време от тях се приготвят...
5 неща, които да направим, ако се почувстваме самотни
На всекиго се случва - обвързани или не, разделени наскоро или с дългогодишна връзка. Чувството за самота...
Козето мляко – достойната замяна
Както всички бозайници, така и нашите малки в началото на живота си се нуждаят само от майчиното мляко....
Здравни рискове от пушенето на наргиле
Наргилето е средство за пушене на тютюн с дълга история в културната традиция на Ориента. У нас напоследък...
От комплексите към освободеността - открийте сексуалността си
Имате ли задръжки в секса? "Та кой няма?!, ще кажете. Нормално е да е така, табутата вървят със сексуалното...
"На другия ден". Или как да се преборим с махмурлука
Независимо, дали младежките буйни години отдавна са отминали или не, махмурлукът е нещо, което си същестува....
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook