Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Ползата от ферментиралите храни - II



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Квасен хляб. Направата на хляб с квас е традиционна за много народи, включително и за нашия. При него можем да кажем, че хлябът е полезен, защото се прави без спорната за здравето мая. След малко подготовка можем да правим такъв хляб съвсем сами, в домашни условия. А ако някога вече сте приготвяли хляб с квас у дома, със сигурност сте забелязали как след известно време квасът увеличава обема си и става на едри шупли. Е, ето това си е чиста проба естествена ферментация, с всичките и полезни ензими и качества. И за нищо на света не може да се сравни с купешката, получена в лаборатории и индустриални условия мая.

Как да си захванем квас
Изпичане на хляб с квас


Житна вода. Тя е малко позната, но се счита за най-здравословният продукт от ферментацията. Унищожава повечето лоши бактерии и гнилостни процеси в храносмилателния тракт, благоприятства усвояването на хранителните вещества и спомага работата на бъбреците.

При приготвянето й най-важно е съблюдаването на температурата на водата, която използваме. В противен случай можем да постигнем точно обратния ефект – житна вода пълна с нежелани и не дотам полезни бактерии.

Рецепта за житна вода

200 грама сурова пшеница или лимец, още по-добре, се измива добре и се оставя да кисне в литър вода на стайна температура за 48 часа. След изтичане на този срок прибираме и житото с водата в хладилника. Всеки ден разбъркваме, отливаме 100 мл от старата вода и добавяме нови 100 мл хладка вода. Към отлятата 100 мл стара (житна) вода прибавяме 100 мл топла към гореща вода. Житната вода с накиснатото жито можем да съхраняваме в хладилник и да консумираме до 3-4 седмици.

Кисело зеле и туршии. За да бъде максимално полезна зимнината, трябва да използваме рецепти, при които действително се случва процесът на ферментация. Такива са рецептите за приготвяне на зеленчуци със саламура, единствено с вода и сол, а не във варианта на стерилизация или консервиране с оцет, сол и подправки.

Здравословна зимнина

Важно е да правим разлика между ферментирали, мариновани (консервирани) и стерилизирани зеленчуци. Според старите български готварски книги съществуват тези основни начини за консервиране на зеленчуци:

Чрез стерилизация, т.е. сваряване на зеленчуците, затворени в буркани с марината. При този процес получаваме само консервация на зеленчуците. При варенето се губят ценните им вещества, а процесът на ферментация липсва. Така приготвени, зеленчуците са далеч от идеята за здравословно.

Без варене, но чрез съхранение на зеленчуците в марината, на основата на оцет, сол и подправки. Тук, благодарение на оцета и солта се постига консервация на храните, но естествената ферментация отново липсва.

В класическа саламура от вода и сол, без варене. Така приготвените зеленчуци първо ферментират, първоначално бързо - за 4-5 дни, и по-висока температура, а после за 8-10 дни - по-бавно на по-ниска температура. Едва след това се консервират. Грешно е да се смята, че консервацията се дължи на солта, тъй като тя е в прекалено малки количества, за да подпомогне процеса. Солта играе единствено ролята на овкусител, а консервацията се случва, след като в процеса на ферментация на зеленчуците с помощта на дрождите (както е при виното) се отделят органични киселини. По този начин получаваме зеленчуци с максимално запазени хранителни свойства, ограничено количество сол и така полезните пробиотици, получени в резултат от естествената ферментация.

Излишно е да споменаваме кой от трите метода е най-полезен, както и това, че купешките кисели краставички, туршии и кисело зеле далеч не са ферментирали продукти, а само консервирани и стерилизирани.

Няма нищо чудно в това, че някои ферментирали храни се приготвят именно преди зимата. В сезона, в който почти отсъстват пресни храни, те са един от малкото начини да се набавят хранителни вещества. А храносмилателните ензими в тях помагат на стомаха да се справи с месото и по-тежките храни, които по-често консумираме през зимата. Но не на последно място - ферментиралите храни, колкото и да са полезни, не съдържат всички онези витамини и минерали на пресните плодове и зеленчуци. Затова не забравяйте да консумирате на първо място плодове и зеленчуци е пресен и едва като мине сезонът им - във ферментирал вид.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Домашен хляб с квас в хлебопекарна
· Варени гевреци с квас
· Обредна пита с квас за Бъдни вечер
· Кефир за здрави черва и имунитет
· Добре познатият ни винен оцет има и здравословни ползи
· Ферментирал (черен) чесън - защо е толкова полезен?
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Конфитюр от грозде
· Касисът събира най-много витамини на едно място
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· За травмите си може и да не носим отговорност, но носим за излекуването от тях
· 26 март - "Лилавият ден" в подкрепа на хората с епилепсия
· Инфлуцид и Шуслерова сол №3 - изпитаните решения за защита от вируси
Вторник
20
Април 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
С дъх на… чесън
За чесъна и вампирите всички знаем. За чесъна и бацилите обаче някак все забравяме и то не случайно....
Можем ли да загърбим миналото?
„Минало – заминало”, казват старите хора. „Гледай напред” – чуваме от другите, когато си припомним с...
Грабни момента и го изживей!
Всеки ден сякаш нищо не се променя, а като погледнеш назад нищо не е същото. Измина още една година....
Когато отпуската не включва пътуване
Понякога почивката през лятото се оказва време, което не знаем как да оползотворим. Когато парите не...
Натурални средства за свеж дъх
Проблемът с лошия дъх засяга много хора - пречи на общуването, предизвиква неудобство и дискомфорт. И...
Скритите болки на емпатичните хора
Звучи чудесно човек да има силна емпатия, нали? Той разбира чувствата на останалите, преживява ги и открива...
Как да се отървем от манипулаторите около нас
И най-силните и уверени хора имат моменти на слабост. Тогава винаги се намира някой, който да се възползва...
Сложният комплекс за малоценност – в какво се изразява и как да се справим с него?
Комплексът за малоценност е изследван най-вече от Алфред Адлер, австрийски лекар и физиотерапевт, основател...
Всяка година над 7 милиона души умират в резултат на тютюнопушене
Тютюнопушенето ежегодно причинява смъртта на над 7 милиона души по света, се казва в доклад на Световната...
Бързай бавно
Макар скоростта да е високо ценено качество в множество състезания, в ежедневието е добре да намалим...
Интерактивен билборд в защита на жертвите от домашно насилие
Какво става, когато технологиите, и то най, най-новите се съюзят с рекламния бизнес, не за поредната...
Зеленият боб е храна, която не трябва да пренебрегваме
Зеленият боб е една от най-полезните храни, които човечеството познава. Днес на фона на разнообразието,...
Лимецът и спелтата
От няколко години в България, под общия знаменател на здравословното и полезно хранене, все по-често...
"Играе ми" окото
Пак ми играе окото! Едва ли има човек, който, изпълнен с досада, да не е възкликвал с тези думи поне...
Разруши ли фейсбук връзката ми или тя вече беше изчерпана?
Не съм единствената жена с криза във връзката, знам. Знам го като се огледам наоколо и видя как повечето...
Неочаквани ползи от тренировките
Тренировките карат тялото да отделя хормони, които повишават самочувствието ти моментално. Забрави за...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook