Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Ползата от ферментиралите храни - II



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Квасен хляб. Направата на хляб с квас е традиционна за много народи, включително и за нашия. При него можем да кажем, че хлябът е полезен, защото се прави без спорната за здравето мая. След малко подготовка можем да правим такъв хляб съвсем сами, в домашни условия. А ако някога вече сте приготвяли хляб с квас у дома, със сигурност сте забелязали как след известно време квасът увеличава обема си и става на едри шупли. Е, ето това си е чиста проба естествена ферментация, с всичките и полезни ензими и качества. И за нищо на света не може да се сравни с купешката, получена в лаборатории и индустриални условия мая.

Как да си захванем квас
Изпичане на хляб с квас


Житна вода. Тя е малко позната, но се счита за най-здравословният продукт от ферментацията. Унищожава повечето лоши бактерии и гнилостни процеси в храносмилателния тракт, благоприятства усвояването на хранителните вещества и спомага работата на бъбреците.

При приготвянето й най-важно е съблюдаването на температурата на водата, която използваме. В противен случай можем да постигнем точно обратния ефект – житна вода пълна с нежелани и не дотам полезни бактерии.

Рецепта за житна вода

200 грама сурова пшеница или лимец, още по-добре, се измива добре и се оставя да кисне в литър вода на стайна температура за 48 часа. След изтичане на този срок прибираме и житото с водата в хладилника. Всеки ден разбъркваме, отливаме 100 мл от старата вода и добавяме нови 100 мл хладка вода. Към отлятата 100 мл стара (житна) вода прибавяме 100 мл топла към гореща вода. Житната вода с накиснатото жито можем да съхраняваме в хладилник и да консумираме до 3-4 седмици.

Кисело зеле и туршии. За да бъде максимално полезна зимнината, трябва да използваме рецепти, при които действително се случва процесът на ферментация. Такива са рецептите за приготвяне на зеленчуци със саламура, единствено с вода и сол, а не във варианта на стерилизация или консервиране с оцет, сол и подправки.

Здравословна зимнина

Важно е да правим разлика между ферментирали, мариновани (консервирани) и стерилизирани зеленчуци. Според старите български готварски книги съществуват тези основни начини за консервиране на зеленчуци:

Чрез стерилизация, т.е. сваряване на зеленчуците, затворени в буркани с марината. При този процес получаваме само консервация на зеленчуците. При варенето се губят ценните им вещества, а процесът на ферментация липсва. Така приготвени, зеленчуците са далеч от идеята за здравословно.

Без варене, но чрез съхранение на зеленчуците в марината, на основата на оцет, сол и подправки. Тук, благодарение на оцета и солта се постига консервация на храните, но естествената ферментация отново липсва.

В класическа саламура от вода и сол, без варене. Така приготвените зеленчуци първо ферментират, първоначално бързо - за 4-5 дни, и по-висока температура, а после за 8-10 дни - по-бавно на по-ниска температура. Едва след това се консервират. Грешно е да се смята, че консервацията се дължи на солта, тъй като тя е в прекалено малки количества, за да подпомогне процеса. Солта играе единствено ролята на овкусител, а консервацията се случва, след като в процеса на ферментация на зеленчуците с помощта на дрождите (както е при виното) се отделят органични киселини. По този начин получаваме зеленчуци с максимално запазени хранителни свойства, ограничено количество сол и така полезните пробиотици, получени в резултат от естествената ферментация.

Излишно е да споменаваме кой от трите метода е най-полезен, както и това, че купешките кисели краставички, туршии и кисело зеле далеч не са ферментирали продукти, а само консервирани и стерилизирани.

Няма нищо чудно в това, че някои ферментирали храни се приготвят именно преди зимата. В сезона, в който почти отсъстват пресни храни, те са един от малкото начини да се набавят хранителни вещества. А храносмилателните ензими в тях помагат на стомаха да се справи с месото и по-тежките храни, които по-често консумираме през зимата. Но не на последно място - ферментиралите храни, колкото и да са полезни, не съдържат всички онези витамини и минерали на пресните плодове и зеленчуци. Затова не забравяйте да консумирате на първо място плодове и зеленчуци е пресен и едва като мине сезонът им - във ферментирал вид.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Домашен хляб с квас в хлебопекарна
· Варени гевреци с квас
· Обредна пита с квас за Бъдни вечер
· Кефир за здрави черва и имунитет
· Добре познатият ни винен оцет има и здравословни ползи
· Ферментирал (черен) чесън - защо е толкова полезен?
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Конфитюр от грозде
· Касисът събира най-много витамини на едно място
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Как да избегнем настинката в преходния сезон? 5 безценни съвета
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· Възможно ли е замразената риба да е по-добра от прясната?
Неделя
24
Октомври 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Да се потопиш в тъгата
Тъгата е състояние, което често ни наляга. Не е никак лошо впрочем да й се отдаде човек. Да си помисли,...
Как да ограничим нуждата от сладко?
Отровата, наречена захар, ни дебне отвсякъде. Голяма част от нас смятат, че тя е единствено в сладкишите...
Само още 5 минути!
„Винаги закъсняваш“, „Чакам те от половин час“, „Хайде, де, какво направи?“, „Никога не си готова навреме“......
Защо е толкова полезна рибата?
Всички сме чували как диетолозите препоръчват консумацията на риба два пъти седмично. Интересни статистики...
Защо да хапваме мед вечер преди лягане?
Няма съмнение, че медът е една от най-здравословните храни на планетата. Неслучайно е наричан „течното...
Тревожността - II
Несигурността е сигурна Неспособността ни да свикнем с факта, че несигурността съществува и е съвсем...
Кръгли и здравословни – баодинг топки
Сигурно ви се е случвало, в магазините за сувенири, да се заглеждате в 2 малки топки, нарисувани най-често...
Диетата на работното място
Всяка диета свършва в понеделник. Всичките ни добри намерения се изпаряват когато отидем на работа и...
Полезна или не е консумацията на ядки вечер?
Със сигурност сме чували поне веднъж, че не бива да се храним късно вечер, защото това може да повлияе...
Вътрешният покой, а не материалните придобивки, е истинският критерий за успех
До неотдавна мерило за успеха на хората бяха материалните им придобивки. Учиш, за да да учиш повече....
8 съвета - Как да се справяме по-лесно по време на пандемията
Новите мерки означават, че отново има ограничен достъп до приятели и семейство, за няколко седмици хората...
Вземи си една гореща вана!
„Сигурно има неща, които една топла вана не би могла да излекува, но те не са ми известни.” – „Стъкленият...
Здравословно ли е веганското хранене?
Да си го кажем честно – да си веган последно време е модерно. Веганството е част от цялата мания по еко...
Световен ден на динята - 3 август
Световният ден на динята се отбелязва на 3 август, но се празнува предимно в САЩ. На този ден се организират...
Властта над житейските обстоятелства
На една жена много не й вървяло в живота, все проблеми, все грижи и се чувствала напълно безпомощна....
Хамамелис в помощ на кожата
Наричат хамамелиса "златното съкровище на билките". Името в превод означава „заедно с плода”, което название...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook