Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Сладко от боровинки



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Моят личен опит със сладко от боровинки и това как направих едно по-нискокалорично такова, използвайки пектин. Рецепта за сладко, което запази свежия горски вкус на боровинки, и е в пъти по-здравословно от стандартните.


Правя няколко вида сладка от плодовете, които отглеждаме сами. Повечето от тях раздавам. Макар че напоследък е модно да се приготвят с кафява захар, аз лично ги правя с бяла захар. В по-евтините варианти на кафявата захар не виждам смисъл и особена разлика, а в по-качествената меласата е прекалено много, за да се получи вкусът, който желая. Смятам, че, ако захарта те плаши, единствената алтернатива е да не я използваш.



Все пак, когато пред мен бяха торбите с плодове дошли чак от Велинград (благодарение на кооперативите), бях решена да запазя здравословните качества на черната боровинка максимално. За всички бъдещи майки ще спомена, че боровинките са добра идея за здравословно хранене по време на бременност.


Черната боровинка е наистина чудесен източник на желязо, манган, калции, витамин К и А
Изброените намаляват при топлинна обработка средно между 20% и 35% - което не е фатално, имайки предвид вълшебния вкус на това сладко.


Част от плодовете, които имах, замразих - при този процес се губят само 5% от свойствата на витамините и минералите.


Пектинът

Идеята ми бе да добавя пектин, за да намаля времето за варене на сладкото от боровинки, а и донякъде - количеството на самата захар. Минус на този домашен вариант е, че по-малкото захар прави сладкото по-бързо за разваляне, след като се отвори. Но все пак има достатъчно, че да не се развали за седмица-две, та и повече.

Пектинът сам по себе си има също полезни свойства, за които можете да прочетете в тази статия. Търсете естествен ябълков пектин подходящ за сладка - срещала съм го в кварталните магазини "Плод и зеленчук". Добра идея е да използвате ръкавици, защото боровинките наистина цапат. Освен пектин на прах, може да си приготвите и сами пектин от ябълки (рецептата скоро). От това количество получих 8 бурканчета с приятно сгъстено ароматно сладко от боровинки.

1,700 кг черни горски боровинки
900 гр захар
40 гр натурален ябълков пектин
200+100 мл вода.
1/2 к.л. лимонена киселина


Хубава рецепта за сладко от боровинки
Предварително почистените от дръжки и листенца боровинки измива добре и оставяме да се поизцедят.

В дълбока тенджера (около 4-5 литра вместимост) слагаме около 200 мл вода заедно със захарта. Оставяме да поври за около 30 минути (разбъркваме периодично) Добавяме измитите боровинки и започваме да бъркаме добре, докато се абсорбира захарта.

В чаша изсипваме пектина и добавяме останалата вода - 100 мл. Получава се твърда смес, която трябва да превърнем в по-течна и еднородна. Започваме да добавяме към нея малко от врящото сладко и бъркаме, когато леко се е поразредила я добавяме към врящото сладко.

Варим около 15 минути, добавяме лимонена киселина и разсипваме още горещото сладко в измити и сухи буркани. Завъртваме капачките и обръщаме с дъното надолу.

Бурканите
Ако сте измили бурканите в последния миг и все още са мокри, включете фурната на 50 градуса, свалете решетката по-надолу (ако желаете можете да я застелите с алуминиево фолио, за да е по-чисто) и наредете бурканите върху нея. Съвсем скоро ще са съвсем сухи.




Ако нямате пектин можете да желирате боровинките с чиа. За това количество ще ви е нужно около 2-3 ч.л. предварително накиснати в два пъти повече вода и пасирани. За тези, които не желаят да консумират захар, може да заменят захарта с мед, но вкусът ще е друг.

И така. Имаме ароматно сладко от боровинки, което не накъртва от сладост - а е и по-нискокалорично. Спестили сме по-дългата топлинна обработка чрез пектина - а с това увеличили здравословните му ползи. И разбира се, освен много витамини и минерали, сме успели да запазим неповторимия нежен вкус на боровинките. А вкусът има значение.

Защо ще бъдем по-здрави, ако консумираме черна боровинка може да разберете тук

Ако смяташ, че тази статия ще е полезна и интересна за други хора, ще се радваме да я споделиш.
Коментари
2018-07-11 #1
Пламена
Пробвах без пектин, нонстана прекалено течно дали има начин да се сгъсти¿
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Къпините, богати на антиоксиданти, фибри и лутеин - цяло горско съкровище
· Антиоксидантите – гардовете на нашия организъм
· Дивите ягоди - съкровище в малка опаковка
· Конфитюр от грозде
· Сладко от череши
· Какво и как да приготвим с дюли?
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Касисът събира най-много витамини на едно място
· Ползата от ферментиралите храни - II
· Изпитана рецепта за домашна горчица
· Как да направим плато сирена?
· Любимите сладки на Hera.bg
Петък
3
Април 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Руло с яйца и моркови с мащерка
На тази рецепта бях попаднала преди време в интернет пространството. Модифицирала съм я и добавих за...
Спаначени "мъфини" с готови кори
Здравейте приятели от Hera.bg! Искам да участвам в новия конкурс, защото искам най- вече да споделя рецепта,...
Виенски шницел
Много ми се ядат шницели, каза половинката. Ама онези от кайма ли или от месо, попитах аз? От месо, от...
Българският и още 18 флага на други страни, направени от най-типичните в тях храни
Много често си служим със стереотипи, за да опишем някои нации. Германците били скучни и работливи, французите...
Домашният сладолед – с какво е по-добър?
Говорейки за сладоледа трудно можем да избегнем баналностите. Защото всеки знае, как освежава в горещите...
Постни лозови сарми с царевица
Тези лозови сармички за поредната вариация на класическите. Добавих им царевица, защото Игнажден наближава,...
Сълзици с канела
Във фризера винаги имам бутер тесто. Често ме спасява, когато искам да направя нещо на бързо или по-мързеливо....
Курбан шаран
Aко препочитате допълнително плънка увеличете ориза. Орехите изпечете предварително - така става...
Японската кухня - II
Месо Като цяло месните блюда не са характерни за японската кухня. Домашни животни тук никога не са отглеждани,...
Печени ябълки
Ароматът на печени ябълки, съчетани с канела, ми навяват страхотни детски спомени. Понякога за разнообразие...
Булгурът - вкусна и полезна алтернатива в здравословното ни меню
Консумиран в почти цяла Европа и Америка и влизащ в състава на една от най-известните арабски салати...
Ечемичени здравословни бисквити
От тези бисквити занесох на моя близка, която работи дълги часове на крак с клиенти. В края на деня,...
Димитровден - Рецепти за Димитровската трапеза
На Димитровден (26 октомври) наричан още Митровден, дедите ни приключвали със селскостопанската работа...
Да консервираме здравословно - I част
Красивите бурканчета с примамливи етикети, които се предлагат в супермаркетите, могат да ни накарат да...
Салата "Мъката на бацила"
Преди малко повече от месец бях качила тази снимка на салата във Фейсбук профила си. На шега я кръстих...
Рокфор - Кралят на сирената
Рокфорът със сигурност е най-известното и предпочитано синьо сирене в света. Тайната на уникалния му...
Пилешки дробчета на фурна
Пилешките (,а и други,) субпродукти често са пренебрегвани на нашата трапеза. Съмнявам се да е заради...
Салата с кестени, бекон и праз
Прекрасният аромат на кестените, се допълва превъзходно с запържения в златисто бекон и топящ се в устата...
Как да: Замразим зелен боб
Вярно е, че най-добре е да консумираме зеленчуците пресни, но при замразяването им съвсем не се губят...
Шоколадово "Сърце" за Св. Валентин
Отново в търсене на най-атрактивния сладкиш за св. Валентин? Да, и аз съм така...Преди време си купих...
Пармиджано Реджано
Сиренето Parmigiano Reggiano (по-известно като Пармезан) има почти хилядолетна история. То се произвежда...
Леща с тиквички и кус кус
Антония Карова от кулинарния блог Tony's Happy Kitchen ни представи две свои авторски рецепти, които...
Салата с ряпа дайкон
Ряпата дайкон вече трайно се е настанила до нашенската - обикновена бяла, черна, червена ряпа. В родината...
Зелената салата - хит на пролетта
Омръзна ли ви от туршии и други зимни разядки? Чашка ледено студен аперитив намира през пролетта нов...
Шоколадови трюфели
Знам, че в Hera.bg има сериозни почитателки на шоколада и то натуралния! С поздрав към всички вас и благодарност...
Ябълков кейк
Тази рецепта я имам от моята баба, която беше ненадмината сладкарка. Тефтерът с всичките й кулинарни...
Пататник
Оригинална рецепта за родопски пататник. Колко ли хора я търсят? Но колкото къщи има в Родопите, толкова...
Салата от булгур, авокадо, царевица и мини лукчета
Заради наличието на булгур салатката има и повече въглехидрати, но всъщност именно заради това може да...
Черна леща, "белуга" - богата на протеини, фибри, желязо и антиоксиданти
Черната леща е наричана още "белуга", защото зрънцата й наподобяват хайвера на тази риба. За разликата...
Парти идеи за Хелоуин: Сандвичи-мумии
Решили сте да направите Хелоуин парти и търсите идеи за храна? Тези сандвичи ще спечелят вашите гости...
Как да: Направиш омлет без да счупиш яйце
"За да си направиш омлет трябва да счупиш яйцата" - гласи една поговорка. Да, ама не. Ето една идея,...
Дунавска салата
Тази зимнина, си е малко "пипкава", защото трябва да се реже всичко на лентички. За сметка на това, после...
Новогодишна баница
В моето детство баба слагаше в новогодишната баница с късмети дрянови клонки. Ходеше и си ги търсеше,...
Как да съхраним: Хайвер за разбиване
Надявам, се че щом четеш тази статия и ти като мен си любител на разбития тарама хайвер. Е да, той далеч...
Ябълков сладкиш с Мартин
Обичам бързите и здравословни сладкиши. Мама ми го приготви, когато й гостувах, но се оказа, че рецептата...
Хумус
Хумусът е типично ястие за Близкия Изток и арабските страни. Може да се поднася като разядка или мезе,...
Печен омлет с тиквички
За любовта ми към тиквичките вече съм споделяла. След като две близки семейства, по едно и също време,...
Всичко за халвата
Халвата е един от най-популярните ориенталски десерти и има дълбока традиция и у нас. Не само заради...
Готвенето у дома – ниско квалифициран труд или изкуство
Често споделям с приятелки и колежки, какво съм сготвила предната вечер, как се е получило и каква е...
Ризото с морски дарове
Оризът просто обожава в него блажено да се сгушват скаридки, миди и калмари с бяло вино. Ако имате повече...
Питки със сирене за Димитровска задушница
В народните вярвания се смята че св. Димитър е брат и на архангел Михаил (душевадника). Затова на някои...
Свежа лятна напитка с праскови и босилек
Кой да предположи, че босилекът, освен основна съставка на любимото ни песто „Дженовезе“ и неизменна...
Уасаби - лютото лекарство
Обичате ли люти чушки? А знаете ли, че ги наричат подправката за здравословен живот? Множество изследвания...
Дафиновият лист - много приложения и лесно отглеждане
Благородният лавър е декоративно зелено дърво с много отличителен аромат от семейство Лаврови, което...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook