Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Сладко от боровинки



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Моят личен опит със сладко от боровинки и това как направих едно по-нискокалорично такова, използвайки пектин. Рецепта за сладко, което запази свежия горски вкус на боровинки, и е в пъти по-здравословно от стандартните.


Правя няколко вида сладка от плодовете, които отглеждаме сами. Повечето от тях раздавам. Макар че напоследък е модно да се приготвят с кафява захар, аз лично ги правя с бяла захар. В по-евтините варианти на кафявата захар не виждам смисъл и особена разлика, а в по-качествената меласата е прекалено много, за да се получи вкусът, който желая. Смятам, че, ако захарта те плаши, единствената алтернатива е да не я използваш.



Все пак, когато пред мен бяха торбите с плодове дошли чак от Велинград (благодарение на кооперативите), бях решена да запазя здравословните качества на черната боровинка максимално. За всички бъдещи майки ще спомена, че боровинките са добра идея за здравословно хранене по време на бременност.


Черната боровинка е наистина чудесен източник на желязо, манган, калции, витамин К и А
Изброените намаляват при топлинна обработка средно между 20% и 35% - което не е фатално, имайки предвид вълшебния вкус на това сладко.


Част от плодовете, които имах, замразих - при този процес се губят само 5% от свойствата на витамините и минералите.


Пектинът

Идеята ми бе да добавя пектин, за да намаля времето за варене на сладкото от боровинки, а и донякъде - количеството на самата захар. Минус на този домашен вариант е, че по-малкото захар прави сладкото по-бързо за разваляне, след като се отвори. Но все пак има достатъчно, че да не се развали за седмица-две, та и повече.

Пектинът сам по себе си има също полезни свойства, за които можете да прочетете в тази статия. Търсете естествен ябълков пектин подходящ за сладка - срещала съм го в кварталните магазини "Плод и зеленчук". Добра идея е да използвате ръкавици, защото боровинките наистина цапат. Освен пектин на прах, може да си приготвите и сами пектин от ябълки (рецептата скоро). От това количество получих 8 бурканчета с приятно сгъстено ароматно сладко от боровинки.

1,700 кг черни горски боровинки
900 гр захар
40 гр натурален ябълков пектин
200+100 мл вода.
1/2 к.л. лимонена киселина


Хубава рецепта за сладко от боровинки
Предварително почистените от дръжки и листенца боровинки измива добре и оставяме да се поизцедят.

В дълбока тенджера (около 4-5 литра вместимост) слагаме около 200 мл вода заедно със захарта. Оставяме да поври за около 30 минути (разбъркваме периодично) Добавяме измитите боровинки и започваме да бъркаме добре, докато се абсорбира захарта.

В чаша изсипваме пектина и добавяме останалата вода - 100 мл. Получава се твърда смес, която трябва да превърнем в по-течна и еднородна. Започваме да добавяме към нея малко от врящото сладко и бъркаме, когато леко се е поразредила я добавяме към врящото сладко.

Варим около 15 минути, добавяме лимонена киселина и разсипваме още горещото сладко в измити и сухи буркани. Завъртваме капачките и обръщаме с дъното надолу.

Бурканите
Ако сте измили бурканите в последния миг и все още са мокри, включете фурната на 50 градуса, свалете решетката по-надолу (ако желаете можете да я застелите с алуминиево фолио, за да е по-чисто) и наредете бурканите върху нея. Съвсем скоро ще са съвсем сухи.




Ако нямате пектин можете да желирате боровинките с чиа. За това количество ще ви е нужно около 2-3 ч.л. предварително накиснати в два пъти повече вода и пасирани. За тези, които не желаят да консумират захар, може да заменят захарта с мед, но вкусът ще е друг.

И така. Имаме ароматно сладко от боровинки, което не накъртва от сладост - а е и по-нискокалорично. Спестили сме по-дългата топлинна обработка чрез пектина - а с това увеличили здравословните му ползи. И разбира се, освен много витамини и минерали, сме успели да запазим неповторимия нежен вкус на боровинките. А вкусът има значение.

Защо ще бъдем по-здрави, ако консумираме черна боровинка може да разберете тук

Ако смяташ, че тази статия ще е полезна и интересна за други хора, ще се радваме да я споделиш.
Коментари
2018-07-11 #1
Пламена
Пробвах без пектин, нонстана прекалено течно дали има начин да се сгъсти¿
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Къпините, богати на антиоксиданти, фибри и лутеин - цяло горско съкровище
· Антиоксидантите – гардовете на нашия организъм
· Дивите ягоди - съкровище в малка опаковка
· Конфитюр от грозде
· Сладко от череши
· Какво и как да приготвим с дюли?
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Касисът събира най-много витамини на едно място
· Ползата от ферментиралите храни - II
· Любими есенни супи с тиква
· Какво да направим с кисело мляко през лятото?
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
Вторник
18
Септември 2018
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Сок от джанки
Обичам да се връщам към детството си, като всеки нормален човек. Там се крие цяла съкровищница от спомени,...
Курбан шаран
Aко препочитате допълнително плънка увеличете ориза. Орехите изпечете предварително - така става...
Попска яхния от петел
Попската яхния от петел е характерно ястие за празника на Свети Димитър 1 петел /1.500/ 1 кг арпаджик 1/2...
Сладкиш с праскови и диви къпини
Сезонът на прасковите. Природата отново ни дари с изобилие и у дома имаме много. Хапваме си ги пресни,...
Как да решим какви съдове да ползваме в кухнята
Вредни ли са съдовете, в които готвим за нашия организъм? Кой вид да изберем? И аз съм се чудела дълго...
Домашен хляб и козунак за хора, които нямат време
След поредния телевизионен репортаж за проверки върху качеството на хляба, си помислих – какво би станало,...
Ошав
Ошавът присъства на обредните трапези в дните около Коледа, но освен това той е много хранителен и полезен....
Солена палачинкова торта
Тази солена палачинкова торта е едно страхотно предястие за всяка празнична трапеза. Има красив вид и...
Зеленчукова запеканка
Здравей, Цвети! Аз съм Лилия и чета с удоволствие Hera.bg. Исках много да се включа в играта, но не знаех...
Домашно сорбе с кайсии и касис
Откакто прочетох рецептата за сорбе само с две съставки, наумих си просто да я направя! Набавих си страхотно...
Пълнозърнести канелени бисквити
В едно магазинче за хляб, до нас, правят подобни бисквити. Още щом ги вкусих си казах, че ще опитам да...
Студена супа от тиквички
Супата от тиквички, пресни картофи и прясно мляко е чудесна студена супа, една от немногото, които да...
Патладжанена разядка
Вкусна и ефектна за поднасяне разядка с печен патладжан, която направих импулсивно, но стана много сполучлива. Разполовяваме...
Калмари и пипалца "по гръцки"
Едно от любимите ми ястия, разкошно за приготвяне на вилата, наред с различни риби на скара и миди.....
Пилешки дробчета по селски
Пилешките дробчета по селски, са любими у дома, за мезе за биричката или за основно ястие. Понякога разнобразявам...
Маринован джинджифил
Маринованият джинджифил, така, както уасаби, е чест спътник на сушито. Той се сервира между отделните...
Супа от коприва, елда, гъбки и булгур
Реших да се възползвам от ценните качества на копривената супа, но да й прибавя и нещо друго. Какво обаче......
Песто от левурда
Гората винаги крие тайни, които само посветените могат да открият. Левурдата със сигурност е между тях...
Свински филенца с левурда и каперси
За тази рецепта използвах свинско филе, но вие можете да изберете прясно, свинско месо без много мазнина....
Салата с червено цвекло и черен кимион
Макар че аз също най-често си мариновам цвеклото с оцет и чесън, тази вечер нямах време. 300 гр....
Пармиджано Реджано
Сиренето Parmigiano Reggiano (по-известно като Пармезан) има почти хилядолетна история. То се произвежда...
Палачинки с праскови и канела
Бързам да направя допълнението, че това не са палачинките, които най-често хапваме в европейската кухня,...
Скариди с чесън и копър
Съвършените неща са прости. Те нямат нужда от нищо повече и нищо по-малко. Блюдо от скариди с чаша вино...
Винен кебап с месо
Тази рецепта е рожба на молбата на една читателка за рецепта, в която да оползотвори виното, което не...
4 идеи какво да направим с червено цвекло
Цвеклото е невероятно полезен зеленчук. В това едва ли някой се съмнява. Но съм забелязала, че когато...
Домашният костен бульон - класическата зимна рецепта за здраве
Костния бульон, иначе казано – питателен извлек от кокалите на животното, е една от последните тенденции...
Бурито с телешко и червен боб
Тортилите за бурито можете да купите oт по-големите магазини. Приличат малко на питките за дюнер, но...
Изгубени в храната
Дългият път на здравословното хранене Пътят към здравословното хранене е наистина дълъг и трънлив. Освен...
Тиквички с бирена панировка
Тиквичките са едни от най-често приготвяните зеленчуци през лятото. Ако имате собствено дворче и сеете...
Баница с тученица
От кога се каня да направя баница с тученица и ето, че се наканих. За късмет в края на юли (поне на нашето...
Кюфтета от булгур, просо и елда
Тази година половинката реши, че ще се включи в постите и това е причина да приготвям някакви осреднени...
Ориз с гъби кладница
Здравей, Цвети! Казвам се Стефка, от Димитровград съм, и реших да се включа в конкурса. Аз не постя тази...
Цвят и апетит – синестезия на сетивата
Замисляли ли сте се за цвета на храната, която ядете всеки ден? Вероятно в менюто ви присъстват много...
Баница с готови кори
Преди време си говорех с една приятелка, която сподели, че тя баница не правила, защото не знаела как....
Гьобечки
Отраснала съм в Родопите. Коренът ни е от Добруджа и Русе. Историята е малко сложна, леко военна и ненужно...
Канелони със спанак и сирене "Рикота"
200 г паста канелони 200 г сирене рикота 200 г нарязан спанак 1 лук 2 скилидки чесън 3 листа от...
Потайният домат
Мислите, че добре познавате домата? През летните месеци той е неизменен спътник на всяка трапеза – приготвен...
Бъркана пица
Когато приятелка ми сподели за нейната "бъркана пица" бях учудена - нарича се така, тъй като тестото...
Пълнени камби с ориз и маслинки
От различните сортове пипер най-обичам ратунди или казано по нашенски - камби. Предпочитам ги заради...
Бърза авокадо паста
Обожавам паста - всякакви видове и всякакви сосове. Понякога времето не стига за разточително готвене....
Алкохолът и кулинарията – брак по любов
Те, разбира се, отлично си подхождат – какво е рибата без изстудено полусухо вино, свинският стек без...
Постни меденки
По време на пости тези меденки са чудесна идея - сутрин с кафенце, в чантата на децата, за офиса 4-5...
Мароканската кухня – пиршество за душата - I
Мароканската кухня е много вкусна, оригинална и богата, леко пикантна, простичка, засищаща и има какво...
Сладкиш със смокини, лешници и розмарин
Ако има плод, който свързвам с любовта към красивата морска есен, то това със сигурност е смокинята....
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook