Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Хинап - китайската фурма, вече популярна и у нас


Наричат го още финап, джиндифика, гръдна ягода или китайска фурма, заради подобния на фурмите вид и сладък вкус. Плодовете му зреят през септември, октовмри и са един от предвестниците на наближаващата есен.

За наше учудване хинапът (лат. Ziziphus jujuba, англ. jujube) е една от основните овощни култури в Китай. От там произхожда и тази древна култура. Тя води началото си преди повече от няколко хиляди години от Азия, разпространява се в Америка, голяма част от Средиземноморието и едва след това в България. У нас ще откриете хинап на ниски дръвчета и храсти, най-вече във вилните зони и поляни по нашето Черноморие, където е най-разпространен, но също така и в специално създадени за целта плантации във вътрешността на Южна България. Условията по отглеждане на хинап са подобни на тези на обикновените фурми и смокини. Принадлежи към сем. Зърнастецови, към които причисляваме драката, зърниката и зърнастеца.

Сушене на хинап в Китай
Китайската фурма е предпочитана заради чудесния си сладък вкус, който позволява да се консумира, както сурова, така и на сладка, компоти или пък захаросана. Подобно на фурмите и смокините, хинапът е много популярен в сушено състояние, особено като естествен подсладител в сладкиши. Освен това намира приложение и в парфюмерийната и фармацевтичната промишленост, като добавка в някои кремове и хранителни добавки. Естествено, това далеч не е единствената причина, поради която да предпочетем да включим хинапа в менюто си.

Здравословни ползи на хинапа

Той има големи дози витамин С (20 пъти повече,отколкото в цитрусовите плодове), който укрепва организма и подсилва имунната система. Съдържа също така и витамините А и В2. Богат е на йод, кобалт, калций, фосфор и желязо. Добър източник на естествени антиоксиданти. Използва се широко в китайската традиционна медицина при заболявания на дихателната и храносмилателната система, за понижаване на артериалното налягане и регулиране на холестерола, за възстановяване на черния дроб, както и при безсъние и безпокойство. В състава си хинапът има 18 от най-важните аминокиселини за човешкото тяло, а етеричните масла, извлечени от растението, доказано спомагат за растежа на коса.

Хинапът притежава и още едно много интересно свойство – потиска глада ни за сладко. За това е необходимо само да сдъвчете няколко листа от растението и до няколко часа няма да усещате вкуса на каквото и да било сладко в устата си.


Как да избираме плодовете на хинапа

Каквото и да кажем за хинапа, не би имало смисъл, ако това чудесно растение не даваше наистина вкусен и сладък плод, с плътно месо. За да не бъдете разочаровани от вкуса обаче, е от голямо значение да можете да подберете здрави и наистина добре узрели плодове. В противен случай рискувате да се натъкнете на твърди и кисели или пък прекалено меки и презрели.

Идеално узрелият финап е с червеникаво-кафеникав цвят, гладка и лъскава повърхност, без наранявания. Прясно откъснат може да се съхранява до седмица на тъмно и хладно място, а сушен – за почти цяла година.

Как да консумираме хинап

И макар хинапът да е най-полезен в сурово състояние, то със сигурност е най-вкусен под формата на сладък конфитюр. За приготвянето му не е необходимо нищо друго освен котлон и известно количество захарен сироп, в който предварително измитите и почистените плодове да поврят за поне няколко часа. И докато в различните азиатски държави хинапът има наистина широко кулинарно приложение – за направата на чай, вино и сок, то в България сме се ограничили основно до конфитюрите и още по-любимото местно питие – ракията. И как не, след като хинапът е изключително богат и на захари, и на въглехидрати.

Отглеждане на хинап у дома

И тъй като хинапът далеч не е от най-разпространените плодове по нашите пазари, можете съвсем спокойно да си го посеете и отглеждате в домашната ви градина или директно в саксия, вътре вкъщи. Китайската фурма обича светлината, расте в почти всякака почва и е сухо- и студоустойчива. Цветовете на хинапа не са застрашени от измръзване, защото цъфтят едва през юни и юли. Освен това дървото не е нападано от вредители и не трябва да бъде третирано с никакви по-специални препарати, което ни гарантира изключително чиста и полезна за организма продукция. За радост на нетърпеливите, хинапените храсти и дръвчета дават плод още през втората-третата година от посяването си. Най-добре е то да стане през пролетта или есента, от извлек или направо от семките на плода.

Всички тези факти правят хинапа наистина благодатна култура, която макар и сравнително добре разпространена по нашите земи от доста години насам, определено заслужава повече внимание и почит. За тази цел опитайте още тази есен да посадите хинап в саксията или двора и гарантирано ще се радвате на вкусните му кафеникави плодчета по-скоро, отколкото сте очаквали.
Коментари
2018-10-01 #6
Здравка
Имам от 5 години питомен хинап. Около 2 метра е. Всяка година цъфти обилно, но няма нито един плод. Помогнете ми с със съвет как да се справя с проблема.
2017-08-14 #5
Мариана
Хинапа не става голям, винаги е отрупан с плод, и не се подрязва. Имаме млади издънки, които още на втората година дадоха плодове - от едно малко дръвче набрах около кофа плодчета.
2016-12-15 #4
иванка тиханова
В градината имаме засаден хинап, от около десетина години.До сега само две години е дал по два плода.Цъфти ,но така и не завързва.Каква може да е причината за безплодието.Тъй като расте буйно ,всяка пролет го подрязвам, но едва ли това може да е причина.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Полезните сушени плодове на нашата трапеза
· Нетрадиционни идеи за традиционната печена тиква
· Как да: Приготвим сок от сушени сини сливи
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пъпешът и изненадващите му ползи за здравето
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· 9 + 1 причини да хапваме диня
· Масло от риган за лечение на инфекции и при храносмилателни проблеми
· Етерично масло от джинджифил срещу възпаления и за засилване на имунитета
· Масло от мандарина за хубава кожа и против тревожност
· 4 юни - Международен ден за защита на децата, жертви на агресия
· 28 май - Национален ден на парковете
· Виктория Бешлийска: Езикът дава характер, отличимост, чувство за принадлежност
Събота
6
Юни 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28

29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Гроздето – сладкият дар на есента
Кога и къде за пръв път е култивирана лозата, остава неизвестно. За нея обаче четем още в старозаветните...
Вегетарианство, веганизъм, суровоядство
Храненето не е това, което беше. Свидетели сме на широка дискусия в целия свят - какво и как ядем, какъв...
Здравни рискове от пушенето на наргиле
Наргилето е средство за пушене на тютюн с дълга история в културната традиция на Ориента. У нас напоследък...
Любовта, която разрушава всичко по пътя си
Запитвали ли сте се дали има любов, която руши? Обикновено, когато се съберем с някого, ние градим, стараем...
За(Пре)хранване след Великденския пост
Великденските пости са най-дългите и същевременно най-строгите в православния календар. Ако сте решили...
Контролирате ли живота си?
Животът е като да плаваш в морето или да пилотираш самолет. Имаш предначертания курс, натрупваш умения...
Хималайската сол - в oсновата на живота
Всички знаем за "белите" врагове на здравето, за които трябва да внимаваме - бяла рафинирана захар, бяло...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 23
Ден 23 от Коледните пости. Снощи уважихме Никулденската трапеза на моя свекър. Повечето варненци, които...
Бременна и коронавирус? Няколко препоръки
Какво да правим, ако сме бременни и мислим, че имаме коронавирус? Как трябва да родя? На кого да се...
Как да изчисляваме калориите - II
Нивото на физическа активност (ФА) Средно 30% от калориите, които приемаме отиват за физическа активност,...
На 19 март отбелязваме Световния ден на съня
Липсата на здрав сън води до сериозни здравословни усложнения - високо кръвно, диабет, белодробни проблеми....
Сложният комплекс за малоценност – в какво се изразява и как да се справим с него?
Комплексът за малоценност е изследван най-вече от Алфред Адлер, австрийски лекар и физиотерапевт, основател...
Аромат на крака - II
Хиперхидроза и бромхидроза Зад тези медицински термини се крият нарушения в потоотделянето, които...
Кивито е с повече витамин С от цитрусите
Кивито е сред плодовете, които имат най-голямо количество витамин С, a съдържанието на полезните фитонутриенти...
Малкото голямо хапче
Когато посягаме към противозачатъчното хапче всеки ден и решаваме проблема за безопасния секс, не се...
Оптималното тегло при децата и ролята на родителите - I
За здравословното тегло при децата и неговото поддържане се говори и пише много. Всеки знае за необходимостта...
Кокосовото масло може би не е толкова полезно за здравето, колкото смятахме
Кокосовото масло, което се добива от ядката на кокосовата палма, е короновано като универсално полезна...
Какво се крие зад асексуалността – "невидимата сексуална ориентация"?
Повечето хора никога не забравят времето, обикновено в юношеството, когато са усетили първите трепети...
Да се потопиш в тъгата
Тъгата е състояние, което често ни наляга. Не е никак лошо впрочем да й се отдаде човек. Да си помисли,...
В плен на … тестото
Замисляли ли сте се какво чак толкова изкушаващо има в една кифла. Отговорът е много прост - леснодостъпни,...
Грабни момента и го изживей!
Всеки ден сякаш нищо не се променя, а като погледнеш назад нищо не е същото. Измина още една година....
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook