Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Зелеви сарми с праз и гъби


Рецепта за Петковден, за пости и за Бъдни вечер


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Петковден е един от семейните ни празници - мъжът ми има имен ден. Традицията повелява на този ден да има ястие с праз - типичен за сезона зеленчук. Като всеки представител на семейството на лука, той има силни антибактериални свойства и това го прави идеален за сезона, когато градим имунитета за есента. В Hera.bg вече сме представили любимата ми рецепта с праз - Баница с праз, затова тази година ще предложа

Зелеви сарми с праз и гъби

И макар Петковден да е чак на 14-ти, аз ще направя генерална репетиция, защото златно правило е: "Ако готвиш по специален повод, не планирай ястие, което ще готвиш за пръв път"

Тези постни сарми са подходящи за всички пости през годината, дори и за строг пост - тогава можете да задушавате само във вода, без мазнина. Сармите със зелеви листа са чудесно допълнение към коледната трапеза и могат да допълнят броя от нечетни постни ястия.

Зелевите листа са ми от последната зима и затова избрах тази рецепта - ползвайки миналогодишните листа, ще направя място във фризера за пресни зелеви листа, които скоро предстоят. Гъбите са в малко количество, колкото да предадат аромат, празът преобладава, но по ваш вкус можете да сложите повечко.

Понеже не всички в семейството харесват зелеви сарми, половината плънка сложих в червени пиперки и ги изпекох заедно със сармите.

Ако пазите строг пост, не може да ползвате мазнина и може да задушите продуктите в малко вода.
7 средни зелеви листа
6-7 червени чушки
1 и 1/2 к. ч. ориз
(около 150 гр.)
4-5 средни гъби
2 стръка праз
(около 30 см всеки)
+ праз за декорация
джоджен, чубрица, черен пипер
мазнина и сол


Приготовление

Празът разрязвам на половинки, после на четвъртинки и нарязвам на ситно. Гъбите също наситнявам.

Запържвам ги в мазнината, намалявам котлона и, като омекнат малко, добавям изчистения, премит и накиснат за 10 минути ориз. Включвам фурната на 200 градуса.

Когато оризът попие мазнината и стане леко прозрачен, наливам гореща вода, един пръст над нивото на сместа в тигана. Добавям сухите подправки и черния пипер, посолявам, разбърквам и захлупвам.

Количеството на солта зависи и от солеността на зелето. Ако правите като мен, едновременно сарми и пиперки, е добре все пак да не слагате много сол, а да посолите отделно пиперките отвътре. Не обичаме соленото у дома и следя за количеството сол, както и за качеството, колкото мога.

Оризът ври така на лек огън колкото да набъбне, но не да се свари напълно, а да се усеща твърдата сърцевина на зрънцето.

Междувременно подготвям чушките и зелевите листа. Котлонът поизстива, а фурната се сгорещява, затова е време за пълнене.

Завивам сармите като пакетче, пиперките пълня и подпирам в стената на тавата да не се изсипят.

Майка ми оваля малко парче домат с люспата в брашно и с него запушва отвора на пиперката, но пресен домат вече няма.

Нареждам ги в тавата и ако има останала плънка - изсипвам я между пиперките и сармите. Заливам с топла вода до средата им.

Някои домакини сваряват първо сармите и после ги пекат, но аз ползвам алуминиево фолио. Истината е, че не ми се мие още една тенджера.

Завивам тавата с алуминиево фолио и пека 20 минути. После махам фолиото и пека още 20 минути.



Декорирах с малко нарязан на лентички праз и готово. Резултатът от генералната репетиция беше одобрен от семейния съвет и менюто за Петковден е изготвено.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Кисело зеле по добруджански с месо и наденички
· Кисело зеле по добруджански
· Киселото зеле - зимното съкровище
· Постни сарми от манголд и булгур от спелта
· Постни арменски сармички
· Постни лозови сарми с царевица
· Печено агнешко на порции с гарнитура от ориз, булгур и спанак
· Обредна пита с квас за Бъдни вечер
· Как да си захванем квас?
· Броколи романеско - зеленчук, сякаш от друга планета
· Витамин К - какво трябва да знаем?
· Брюкселско зеле - миниатюрното съкровище на семейство Зелеви
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Импровизиран киш с праз и бекон
· Ориз с праз, брюкселско зеле, сладък картоф и асафетида
· Панирани пиперки с доматен сос
· Рязана долма
· Печени зеленчуци на грил
· Салата с леща белуга и семена от нар
· Любими есенни супи с тиква
· Постна крем супа от алабаш, карфиол, джинджифил и Мадраско къри
· Аранчини - италиански оризови топки
· За горещините: Студено приготвени летни ястия и салати
· Магданозени кюфтенца
· Пълнозърнести спагети с гъби и соево мляко
· Бял и червен ориз със зеленчуци
· Баница с праз, гъби и амарант
· 3 вида храни, които да имаме вкъщи, докато постим
· Всичко за Великите пости
· Винен кебап от гъби кладница
· Леща с тиквички и кус кус
· Супа от коприва с ориз, гъби и много джоджен
· Яхния с охлюви и лапад
· Вкусни десерти с тиква
· 10 пролетни рецепти със зеленолистни зеленчуци
· Паламуд плакия по варненски
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· 5 любими десерта с ябълки
· Патладжанена разядка
· Как да сготвим крехко свинско бон филе (тънкости)
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Пролетни кошнички със спанак и веган кашкавал
· Тайните на вкусната и полезна зелена салата
· Салата от елда, спанак, рукола със сос от коприва
· Торта със стар козунак без печене
· Изпитана рецепта за домашна горчица
· Как да направим плато сирена?
Сряда
21
Октомври 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Гроздето – сладкият дар на есента
Кога и къде за пръв път е култивирана лозата, остава неизвестно. За нея обаче четем още в старозаветните...
Домашни бонбони
Вариантите на домашни бонбони са точно безброй. Всеки добавя, маха, модифицира нещо в рецептата, но резултатът...
Хелоуин: Сандвичи - гробище
Сандвичите ковчези и надгробните плочи са лесни и вкусни. СТРАХотно предложение за домашното хелоуинско...
Торта от фурми с крем от авокадо
От много време насам се каних да ви предложа и една веганска торта. Иначе казано, да отсъства какъвто...
Какво да правим с великденските яйца след Великден
Независимо как сме боядисали великденските яйца, независимо колко от тях сме спасили от спукване при...
Руло със сладко
Неотдавна, на гости, опитах от това руло. С носталгия си спомних годините, когато нямаше изобилие от...
Любими есенни супи с тиква
Знам, че много хора не възприемат крем супите като сериозно ястие. Е, то някои и супата не я възприемат...
Помогни на Цвети! Изпрати постна рецепта
Играта "Помагам на Цвети ot Hera.bg" ще се състои от 2 до 25 декември 2013 година, включително.  Както...
Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
Пицата е сред най-разпознаваемите и най-предпочитани храни в света - тя отдавна е прекрачила границите...
Свинско месо с бамя
Тази рецепта е традиционна за трапезата на Атанасовден. Тя принадлежи към българската кулинарна традиция...
Освежаваща напитка: Диня с мента
Парещите лъчи на слънцето карат тялото да мечтае за нещо свежо, многооо свежо и студено. Тази комбинация...
Печено агнешко на порции с гарнитура от ориз, булгур и спанак
В моето детство Гергьовден беше най-радостният ден в годината. Дворът - пълен с живот, градината – с...
Портокаловите корички - безвреден аромат за сладкиши
Вече всички знаем, че в по-голяма част от опакованите сладкиши се крие значително количество химия. Овкусителите,...
Кюфтета от булгур и задушен патладжан с моркови
Постните кюфтенца от булгур с гарнитура от патладжан и моркови е рецепта, с която да разнообразите постите...
Агнешкото - защо да го изберем
Макар и да съществуват теории, според които ние можем да се храним напълно здравословно и без присъствието...
Портокалови масленки с шоколад
Тони Карова от Тony's happy kitchen ни предлага един изкусителен постен, веган десерт - маслени сладки...
Хелоуин: Отрязани пръсти
Тези зловещи отрязани пръсти увити в бинт са просто дебърцини с кетчуп и арабска питка. Ефектно и лесно. Нужно...
Смутито завладява с финес здравословното хранене
Всички искаме в динамичния си начин на живот да успяваме да се храним здравословно. Това вълнува все...
Бурито с телешко и червен боб
Тортилите за бурито можете да купите oт по-големите магазини. Приличат малко на питките за дюнер, но...
Пилешко месо с фъстъчено масло
Като повечето хора до преди години само бях чувала от "американските филми" как мажат наляво - надясно...
Баница с праз, гъби и амарант
По време на пости или в предколедния сезон търсим всякакви алтернативи на вкусни ястия. Баниците са едни...
Бърз обяд с аромат на лято
Тази рецепта няма да започне с: "В забързаното ни ежедневие...". Тази рецепта ще започне с аромат на...
Импровизиран киш с праз и бекон
Имам нещо много любимо - да приготвям храна, за която са ми споделили обични ми хора. Просто... рецепти...
Крем супа от картофи
Картофената крем супа е нещо на вид изключително просто, даже сякаш незаслужаващо внимание. Но опиташ...
Платерина плакия по Варненски
Тази рецепта, заедно със снимката, ми записа съпругът на Гени, разбира се е вложил и лична фантазия,...
Красив лед
Лятото идва, а с него и горещите дни, в които често търсим нещо свежо и разхлаждащо. Гледката на коктейли...
Зелена салата със соеви кълнове и сусам
Продължавам с включването на кълнове към менюто си и днес ви предлагам една бърза салата, която не представлява...
Котлет с мед, горчица, портокал и кус кус
Тази рецепта спокойно можеше да мине за мароканска, ако не беше свинския котлет. Но у дома той е най-тачен. За...
4 идеи какво да направим с червено цвекло
Цвеклото е невероятно полезен зеленчук. В това едва ли някой се съмнява. Но съм забелязала, че когато...
Гьобечки
Отраснала съм в Родопите. Коренът ни е от Добруджа и Русе. Историята е малко сложна, леко военна и ненужно...
С аромат на печени чушки
Дойде ли септември, миризмата на печени чушки се разнася почти от всеки блок, ясен знак за началото на...
Обреден хляб за Кръстовден
Харесвам идеята да запазим нашите стари традиции и ритуали, искам да останат записани някъде, ако някой,...
Откриванетото на Америка като кулинарна революция
Едва ли някои се съмнява, че Откриването на Америка завинаги преобръща историята на Европа – политическата,...
Постна майонеза
Тази рецепта правя и записвам специално за Гени. Нейното детенце има алергия към яйца. Предложих й, освен...
Солена палачинкова торта
Тази солена палачинкова торта е едно страхотно предястие за всяка празнична трапеза. Има красив вид и...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook