Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Бок чой - екзотичният братовчед на зелето



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Обичате ли зеле? Аз не съм сред най-големите му почитатели, но затова пък намерих идеалния му заместител, който обожавам. Бок чой, наричан още пак чой е вид от семейството на зелето, но идва от далечен Китай. Наподобява добре познатото китайско зеле и въпреки това е доста различно. И така, ако искате да опитате един нов зеленчук и то много полезен, изберете бок чой. Него ще видите в много рецепти от истинската китайска кухня, а не тази, с която сме свикнали да ни поднасят.

Ботаническото му название е Brassica rapa chinensis и е буквално първо е пуснал корени в Япония, Китай и Индонезия. Възрастта му е над 1500 години. Днес може да си го отглеждате и във вашата градина - то е пригодено към доста условия, включително и към нашите.


Условия за отглеждане. Бой чой никак не обича силното слънце, затова се сади към средата на лятото, когато дните стават по-къси - най-често средата на юли. Ако не спазите това условие, растението ще цъфне и върже семена преди да стигне до трапезата, а тогава листата му ще са горчиви. До първите застудявания трябва да е обрано и изконсумирано, защото не търпи и студа - температури под 10-12 градуса.

Избор и съхранение. А ако не сте сред запалените градинари и обикаляте повече магазините и пазарите, следете бок чой, който избирате да няма деформирани и жълти листа с кафяви петна. Те със сигурност са знак за ниско качество. Бок чой се отличава с идеално бели и крехки стъбла и тъмнозелени свежи листа. Този зеленчук е твърде малотраен, затова гледайте да го изконсумирате преди петия ден от закупуването му. Съхранявайте го в хладилник, отстранявайки всякаква влага от листата му.

Как да го консумираме? Вкусът му е по-нежен в сравнение с китайското зеле и е подходящ към доста видове ястия. Можете да го консумирате в сурово състояние като салата, да го сварите на пара или задушите в масло, да го добавите в супа, към ориз или друг вид печено ястие.



Вкусът му се съчетава идеално с морски продукти. Можете да го ползвате и за завиване на сарми. Традиционно бок чой е част от китайската кухня, затова става чудесна гарнитура към типични традиционни ястия с ориз, зеленчуци, морски дарове, супи с оризови нудъли.

Състав и ползи от бок чой

Бок чой съдържа 28 различни полифенола, известни със своите антиоксидантни и противоракови свойства

В него са открити и витамин А - в доста голямо количество, витамин C- 100 грама бок чой осигуряват около 75% от дневните ни нужди, витамините B6 и К

Високи нива калций - 105 мг на 100 гр - тук са забележителни процентите, които се усвояват от организма - над 50

От микроелементите още фолиева киселина, желязо, калий - над 250 мг, магнезий, манган

Бок чой е с по-високо съдържание на вода и протеини от обикновеното зеле

Бок чой има много малко калории и може да се яде безгранично в салати и супи, основни ястия. Кои са ползите му за здравето все пак:

Укрепва костите и зъбите, забавя остеопорозата - нарежда се при броколите, бадемите и лененото семе като една от най-добрите храни за здрава костна система и профилактиката срещу остеопороза.

Подпомага съсирването на кръвта и повишава хемоглобина заради фолиевата киселина

Регулира сърдечния ритъм и кръвното налягане заради калия

Обявен за убиец на ракови клетки заради антиоксидантите си

Подобрява състоянието при пациенти с Алцхаймер

Предупреждение

Не прекалявайте със суровия бок чой, ако имате проблеми с щитовидната жлеза. Говорим за количества над 1 кг дневно. Естествените токсини в растението биха били опасни за предразположени към заболявания на тази жлеза, те могат да предизвикат увеличаването й.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Импровизиран киш с праз и бекон
· 5 любими десерта с ябълки
· Патладжанена разядка
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Полезните сушени плодове на нашата трапеза
· Пъпешът и изненадващите му ползи за здравето
· Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Какво да направим с кисело мляко през лятото?
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· 9 + 1 причини да хапваме диня
· Масло от риган за лечение на инфекции и при храносмилателни проблеми
· Етерично масло от джинджифил срещу възпаления и за засилване на имунитета
· Масло от мандарина за хубава кожа и против тревожност
· 7 април - Световен ден на здравето
· "...Аз бях принуден да се изолирам, да живея самотен живота си"
· Животът имитира изкуството или предизвикателството на Getty Museum
· У дома: Кардио тренировки за 20 минути (упражнения)
· Тренировки по време на месечния цикъл?
· 26 март - "Лилав ден" в подкрепа на хората с епилепсия
Вторник
7
Април 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
СПИН - страшната истина - II
Предпазване Избягване на: Случайни сексуални контакти (орален, вагинален, анален, хомосексуален...
Кои храни са полезни за здрав стомах и добро храносмилане?
Още Хипократ е казал, че всички болести започват в червата. Лошото състояние на чревната флора може да...
Сису – финландското изкуство за вътрешна сила и щастие
На финландски език има една малка звънлива дума, събрала в себе си мъдрост от пет века. След като през...
Прочети за новия проект на списание Hera.bg - "Здравословен обяд за ученика”
Знаем, че понякога всеки изпитва затруднение да приготви здравословен обяд за своя ученик. Списание Hera.bg...
Сексизъм и сексуалната освободеност на жените - митове и двойни стандарти
Сексуалността е неделима част от всеки здрав психически и физически човек. Темата за сексуалната освободеност...
Децата и слънцето
Децата обичат да тичат и играят на слънце. Ако сте се опитвали да ги задържите за по-дълго на сянка или...
Голямото бързане
Толкова сме свикнали да бързаме, че понякога и да не ни се налага, отново бързаме. Навикът да препускаме...
Изборите в живота ни като възможност за израстване
„Ако винаги правиш правилния избор, няма как да растеш” - Хийт Леджър Справянето с ежедневните...
На моето силно момиче
Имам момиче и тя не играе с кукли, не харесва рокли и обноските й никак не са мили, колкото и да се старая....
Опасна ли е токсоплазмозата?
Почти всяка бременна настръхва при споменаването на токсоплазмозата и през 9-те месеца бъдещите майки...
Сенната хрема – причини и профилактика
Сенната хрема е една от най-разпространените алергии. Името й идва от сено, тъй като се причинява от...
Нова година - да се погрижим за настроението
Ето, след броени дни е Нова Година. Вярваме или не, че какъвто си на Нова Година, така ще ти върви годината,...
Нещата, които не можем да променим
Стотици статии ни съветват как да променим себе си и как всичко в този живот зависи от нас самите. Самоусъвършенстването...
Причини за постоянната умора
Вече наближава пролетта, а с нея и така „любимата” ни пролетна умора. При някои от нас тя е особено осезаема,...
Да се предпазим от рака на гърдата
Всяка година, данни на СЗО, над 1 милион жени по света чуват тежката диагноза карцином на гърдата. Застрашена...
20 пътеки към личната ни осъзнатост
1. Хранете се с ястия и продукти, пълни с истински вкус на храна. Това изключва ягодите през декември,...
Тъмните кръгове под очите – как да се избавим от тези „украшения”?
Тъмните кръгове под очите могат да състарят лицето ви с няколко години. Не стига това, ами изпод тях...
Сериозно за остеопорозата
В България не се води официална статистика за засегнатите от остеопороза. Според резултатите от изследванията...
Кайсията – шампион по бетакаротин
Слънчевата и ароматна кайсия е близък роднина на всички костилкови плодове, които се отглеждат у нас...
Най-трудната борба
Животът е низ от усилия, справяне с предизвикателства или крушения. Най-трудната борба обаче не се води...
Марк Аврелий - мъдростта на един необикновен император
„Помни към колко незначителна част от материалната същност си причастен, какъв малък и нищожен отрязък...
Пазят ли ни от болести антибактериалните продукти?
Грижовна майка измива щателно ръцете на своето слънчице с антибактериален сапун, за да го защити от коварните...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook