Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Бок чой - екзотичният братовчед на зелето



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Обичате ли зеле? Аз не съм сред най-големите му почитатели, но затова пък намерих идеалния му заместител, който обожавам. Бок чой, наричан още пак чой е вид от семейството на зелето, но идва от далечен Китай. Наподобява добре познатото китайско зеле и въпреки това е доста различно. И така, ако искате да опитате един нов зеленчук и то много полезен, изберете бок чой. Него ще видите в много рецепти от истинската китайска кухня, а не тази, с която сме свикнали да ни поднасят.

Ботаническото му название е Brassica rapa chinensis и е буквално първо е пуснал корени в Япония, Китай и Индонезия. Възрастта му е над 1500 години. Днес може да си го отглеждате и във вашата градина - то е пригодено към доста условия, включително и към нашите.


Условия за отглеждане. Бой чой никак не обича силното слънце, затова се сади към средата на лятото, когато дните стават по-къси - най-често средата на юли. Ако не спазите това условие, растението ще цъфне и върже семена преди да стигне до трапезата, а тогава листата му ще са горчиви. До първите застудявания трябва да е обрано и изконсумирано, защото не търпи и студа - температури под 10-12 градуса.

Избор и съхранение. А ако не сте сред запалените градинари и обикаляте повече магазините и пазарите, следете бок чой, който избирате да няма деформирани и жълти листа с кафяви петна. Те със сигурност са знак за ниско качество. Бок чой се отличава с идеално бели и крехки стъбла и тъмнозелени свежи листа. Този зеленчук е твърде малотраен, затова гледайте да го изконсумирате преди петия ден от закупуването му. Съхранявайте го в хладилник, отстранявайки всякаква влага от листата му.

Как да го консумираме? Вкусът му е по-нежен в сравнение с китайското зеле и е подходящ към доста видове ястия. Можете да го консумирате в сурово състояние като салата, да го сварите на пара или задушите в масло, да го добавите в супа, към ориз или друг вид печено ястие.



Вкусът му се съчетава идеално с морски продукти. Можете да го ползвате и за завиване на сарми. Традиционно бок чой е част от китайската кухня, затова става чудесна гарнитура към типични традиционни ястия с ориз, зеленчуци, морски дарове, супи с оризови нудъли.

Състав и ползи от бок чой

Бок чой съдържа 28 различни полифенола, известни със своите антиоксидантни и противоракови свойства

В него са открити и витамин А - в доста голямо количество, витамин C- 100 грама бок чой осигуряват около 75% от дневните ни нужди, витамините B6 и К

Високи нива калций - 105 мг на 100 гр - тук са забележителни процентите, които се усвояват от организма - над 50

От микроелементите още фолиева киселина, желязо, калий - над 250 мг, магнезий, манган

Бок чой е с по-високо съдържание на вода и протеини от обикновеното зеле

Бок чой има много малко калории и може да се яде безгранично в салати и супи, основни ястия. Кои са ползите му за здравето все пак:

Укрепва костите и зъбите, забавя остеопорозата - нарежда се при броколите, бадемите и лененото семе като една от най-добрите храни за здрава костна система и профилактиката срещу остеопороза.

Подпомага съсирването на кръвта и повишава хемоглобина заради фолиевата киселина

Регулира сърдечния ритъм и кръвното налягане заради калия

Обявен за убиец на ракови клетки заради антиоксидантите си

Подобрява състоянието при пациенти с Алцхаймер

Предупреждение

Не прекалявайте със суровия бок чой, ако имате проблеми с щитовидната жлеза. Говорим за количества над 1 кг дневно. Естествените токсини в растението биха били опасни за предразположени към заболявания на тази жлеза, те могат да предизвикат увеличаването й.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Импровизиран киш с праз и бекон
· 5 любими десерта с ябълки
· Патладжанена разядка
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Полезните сушени плодове на нашата трапеза
· Пъпешът и изненадващите му ползи за здравето
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· 9 + 1 причини да хапваме диня
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Масло от риган за лечение на инфекции и при храносмилателни проблеми
· Етерично масло от джинджифил срещу възпаления и за засилване на имунитета
· Масло от мандарина за хубава кожа и против тревожност
· На тази дата: "Изобретено" е шампанското
· Как се играе на "Котешка люлка"?
· Жана Баре - жената, която обиколи света
· 7 април - Световен ден на здравето
· У дома: Кардио тренировки за 20 минути (упражнения)
· Тренировки по време на месечния цикъл?
Четвъртък
6
Август 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30

31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
За диабета, инсулина и правилата
Хроничното заболяване придобива мащабите на световна епидемия - от него страдат над 360 милиона души....
Вашият начин да влезете във форма
С помощта на диетите можем да свалим няколко килограма в повече, но слабото тяло не означава автоматично...
Натурални средства за свеж дъх
Проблемът с лошия дъх засяга много хора - пречи на общуването, предизвиква неудобство и дискомфорт. И...
Витамините – колко и кога?
Сезони, когато вирусите атакуват най-активно, са преходните - пролетта и есента. Но Този път болестите...
Емоционалните нужди, за които не трябва да се извиняваме
Нуждаете ли се от повече разбиране или внимание? Усещате ли, че нещо не ви достига, а някак нямате смелост...
Повече приятели или повече родители?
Често, когато говорим за родителството, използваме думи като "забранявам", "карам се", "изисквам", "нареждам"....
Изборите, пред които се изправяме
Казват, че имаме избор в живота си. Казват, че можем да поемем коя да е посока. Обаче изборът е трудно...
Планкът - наистина ли това е съвършеното упражнение и защо е толкова ефективно?
Понеже пролетта все по-ясно се вижда, а след нея идва ред и на лятото, време е и ние да се видим в огледалото...
С дъх на канела - опасно или полезно за здравето
Решението на Европейският съюз да ограничи количеството използвана канела на килограм готов продукт дойде...
Сол или сол
Солта е най-простата подправка. Дотолкова сме свикнали с нея, че прибавянето й в основните ястия изобщо...
Нова година - без равносметки, без обещания
Това време на годината е обичайното, през което се правят равносметка за изминалата и обещания за предстоящата....
Касисът събира най-много витамини на едно място
Касисът, познат още като „черно френско грозде”, е сред растенията, за чиито ползи тепърва ще се говори....
Фурмите - сладкият и здравословен дар на Ориента
Фурмите са изключително ценен и полезен плод, един от най-древните, познати на човечеството. Корените...
4 хранителни добавки за концентрация и по-добра памет
Стресът ни дебне отвсякъде. Задачите пред нас, трудностите, проблеми в работата. Когато той се натрупва,...
Фолиевата киселина - ползи за здравето и бременността
Всеки интересуващ се от здравето си човек знае за важните микроелементи, витамини и хранителни вещества,...
Светлината е източник на живот и здраве
Като „социално животно“, всеки от нас е принуден да прекарва повечето време на закрито, без пряк контакт...
Инулинът - що е то?
Установено е, че в миналото нашите предци са консумирали всеки ден около 200 г различни диетични фибри,...
Невидимите жертви на домашното насилие
Когато приемеш насилието над себе си, доброволно се съгласяваш да бъдеш жертва. А това е патологичен...
Как вкопчването пречи на любовта
Раздялата с любимите хора е мъчно, болезнено преживяване. Стари приятели, любовници, съпрузи, дори малките...
"Мамо, да ти разкажа ли един виц?"
Може ли едно дете да се научи на чувство за хумор? Зависи ли от гени или единствено от темперамента на...
Тайната на харизматичните хора
Харизмата е онова магическо излъчване, от което се възхищаваме и често бихме искали да притежаваме. Сигурно...
Това кошмарно главоболие - II
Съществува обаче и друг вид главоболие – мигрената, чийто произход остава все така забулен в тайнственост....
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook