Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Бок чой - екзотичният братовчед на зелето



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Обичате ли зеле? Аз не съм сред най-големите му почитатели, но затова пък намерих идеалния му заместител, който обожавам. Бок чой, наричан още пак чой е вид от семейството на зелето, но идва от далечен Китай. Наподобява добре познатото китайско зеле и въпреки това е доста различно. И така, ако искате да опитате един нов зеленчук и то много полезен, изберете бок чой. Него ще видите в много рецепти от истинската китайска кухня, а не тази, с която сме свикнали да ни поднасят.

Ботаническото му название е Brassica rapa chinensis и е буквално първо е пуснал корени в Япония, Китай и Индонезия. Възрастта му е над 1500 години. Днес може да си го отглеждате и във вашата градина - то е пригодено към доста условия, включително и към нашите.


Условия за отглеждане. Бой чой никак не обича силното слънце, затова се сади към средата на лятото, когато дните стават по-къси - най-често средата на юли. Ако не спазите това условие, растението ще цъфне и върже семена преди да стигне до трапезата, а тогава листата му ще са горчиви. До първите застудявания трябва да е обрано и изконсумирано, защото не търпи и студа - температури под 10-12 градуса.

Избор и съхранение. А ако не сте сред запалените градинари и обикаляте повече магазините и пазарите, следете бок чой, който избирате да няма деформирани и жълти листа с кафяви петна. Те със сигурност са знак за ниско качество. Бок чой се отличава с идеално бели и крехки стъбла и тъмнозелени свежи листа. Този зеленчук е твърде малотраен, затова гледайте да го изконсумирате преди петия ден от закупуването му. Съхранявайте го в хладилник, отстранявайки всякаква влага от листата му.

Как да го консумираме? Вкусът му е по-нежен в сравнение с китайското зеле и е подходящ към доста видове ястия. Можете да го консумирате в сурово състояние като салата, да го сварите на пара или задушите в масло, да го добавите в супа, към ориз или друг вид печено ястие.



Вкусът му се съчетава идеално с морски продукти. Можете да го ползвате и за завиване на сарми. Традиционно бок чой е част от китайската кухня, затова става чудесна гарнитура към типични традиционни ястия с ориз, зеленчуци, морски дарове, супи с оризови нудъли.

Състав и ползи от бок чой

Бок чой съдържа 28 различни полифенола, известни със своите антиоксидантни и противоракови свойства

В него са открити и витамин А - в доста голямо количество, витамин C- 100 грама бок чой осигуряват около 75% от дневните ни нужди, витамините B6 и К

Високи нива калций - 105 мг на 100 гр - тук са забележителни процентите, които се усвояват от организма - над 50

От микроелементите още фолиева киселина, желязо, калий - над 250 мг, магнезий, манган

Бок чой е с по-високо съдържание на вода и протеини от обикновеното зеле

Бок чой има много малко калории и може да се яде безгранично в салати и супи, основни ястия. Кои са ползите му за здравето все пак:

Укрепва костите и зъбите, забавя остеопорозата - нарежда се при броколите, бадемите и лененото семе като една от най-добрите храни за здрава костна система и профилактиката срещу остеопороза.

Подпомага съсирването на кръвта и повишава хемоглобина заради фолиевата киселина

Регулира сърдечния ритъм и кръвното налягане заради калия

Обявен за убиец на ракови клетки заради антиоксидантите си

Подобрява състоянието при пациенти с Алцхаймер

Предупреждение

Не прекалявайте със суровия бок чой, ако имате проблеми с щитовидната жлеза. Говорим за количества над 1 кг дневно. Естествените токсини в растението биха били опасни за предразположени към заболявания на тази жлеза, те могат да предизвикат увеличаването й.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Патладжанена разядка
· Любими есенни супи с тиква
· Вкусни десерти с тиква
· Пъпешът и изненадващите му ползи за здравето
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Сладък картоф (батат) за стабилизиране на кръвната захар и засилване на имунитета
· Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Какво да направим с кисело мляко през лятото?
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· 9 + 1 причини да хапваме диня
· Масло от мента за облекчаване на алергии и за повече енергия
· Масло от карамфил за здрава кожа и при дентални проблеми
· Етерично масло от ветивер при белези и за засилване на имунната система
· Коремните преси вредят на гръбначния стълб?
· 19 август - Световен ден на фотографията
· Чрез вградени живи бактерии дреха спира миризмата от изпотяване
· Как се състаряваме преждевременно - нагласата
· Неща, които вече не ме впечатляват
· Какво не искат да чуват от нас хората, които скърбят най-тежко
Неделя
22
Септември 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Нарцисистите около нас
Външният вид в наши дни придобива все по-голям смисъл. Все повече внимание отделяме на външната си красота...
Къде отиват „ничиите” деца?
Всъщност, те не са ничии. Не са сираци, а изоставени. Някои дори познават родителите си, една част са...
Страхът – наш приятел и враг
Страхът във всичките му измерения съпровожда непрестанно човешкия живот. Страхувал се е още първобитният...
Бърз релакс в офиса - I
Телефоните сa червени от звънене, мениджърът те затрупва със задачи, а шефът вече нервно барабани с пръсти...
Кърмаческа стачка
Кърмаческа стачка е термин, който се отнася най-общо за бебе, което е под годинка и внезапно отказва...
13 май - Европейски ден без асансьори
Европейската инициатива Ден без асансьори ще се проведе за втора поредна година на 13 май 2016 г.. Проектът...
Тайните на истинското женско приятелство
Често се спори за женското приятелство, всеки е готов да предложи дефиниции, да сравнява, да обвинява....
Класическата музика като лекарство
Слушането на класическа музика често е предписвано като спомагателно средство при жени, желаещи да забременеят....
Пролетно презареждане на настроението
Отдавна не е имало толкова продължителна зима по нашите географски ширини. Мразовито, снежно и мъгливо...
Зрелостта настъпва, когато...
Когато спреш да се сравняваш с другите. Когато спреш да променяш другите, а се опиташ да променяш...
Тялото като дневник
„Мило дневниче, Днес се чувствам ужасно. Имам страхотен зъбобол. Предполагам, че ми расте мъдрец. Дали...
Вредните навици, които ни разболяват през зимата
Свързваме зимата с прекрасни празници, сняг, уют, приключения, но за съжаление, студът е причина и за...
Какво (не) знаем за сьомгата
За сьомгата могат да се кажат толкова хубави неща, че е трудно да се започне от някъде. Особено дивата...
Как вкопчването пречи на любовта
Раздялата с любимите хора е мъчно, болезнено преживяване. Стари приятели, любовници, съпрузи, дори малките...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 31
Ден 31 от Коледните пости. Снощи приготвих яхния от зелен боб за момчетата. Аз бях на фирмено парти,...
Влиянието на Луната върху женското здраве
Преди хилядолетия женският цикъл бил смятан за нещо свещено и жените „в дните на силата си“ били на особена...
Избери си семейство за Коледа
Казват, Коледа е семеен празник. Засипват ни картини и думи на сплотеност и общност, която идва от кръвта,...
Хлябът – насъщната храна
Почитан и възхваляван, хлябът е основната храна на хората още от най-дълбока древност. Затова с основание...
Остаряването не е само от възрастта
Замисляте ли се защо остарявате с различен темп от вашата съученичка от гимназията? Явно проблемът не...
Безконтролното ползване на смарт устройства поврежда гръбначния стълб
Смарт устройствата са неделима част от ежедневието на всеки от нас. Но удобствата и възможностите, които...
Да преодолеем страха си от шофиране веднъж завинаги
Колко от вас имат шофьорска книжка? А колко от вас са активни шофьори? Наблюденията ми сочат, че една...
Изкуството на късната лятна вечеря
Лятото, в големите жеги, нямаме никакъв апетит, факт. Едва смогваме до обяда да задържим някакво желание...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook