Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Пълнозърнеста паста с карфиол, синьо сирене и сметана



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Идеята за тази паста ми хрумна заради една несправедливост. Смятам, че карфиолът е много подценяван за кулинарията у нас. Сякаш го хапваме само на туршия, където безспорно е цар, но той просто трябва да бъде реабилитиран. Карфиолът има нежна консистенция и мек вкус, което всъщност го прави дори много изискан зеленчук, а белият му цвят определено придава визия на всяко ястие. Както е този случай - един приятен дзен контраст.

Нашата дзен паста се приготвя много бързо, колкото да се сварят фусилите. Избрах този вид паста, фусили, но по вкус или наличност, може да е всякакъв тип, стига размерът да е средно голям – пенне, фарфале, конкиле и т.н.

Пълнозърнеста паста с карфиол и сос със синьо сирене

За 3 порции

Половин пакет паста, 250 гр
Около 200 гр изчистени розички карфиол
75 гр синьо сирене, горгонзола
150 мл течна сметана за готвене


Приготовление

Сваряваме пастата според указанието на опаковката. През това време накъсваме карфиола на малки розички, бланшираме или сваряваме на пара за 5 минути във вряща вода с малко сол. Добавяйте сол накрая на ястието, защото синьото сирене е солено и без това.

Важно е да не прекаляваме с варенето, защото карфиолът трябва да остане хрупкав.

Докато ври пастата, загряваме на средно силен котлон сметаната и като заври, слагаме в нея натрошеното синьо сирене, намаляваме котлона и бъркаме докато сиренето се разтвори напълно.

Слагаме към соса омекналия карфиол и хубаво разбъркваме. Захлупваме с капака и оставяме настрана.

Междувременно нашата паста се е сварила и имаме две възможности – да я отцедим и да сложим при карфиола, да се смесят добре и сосът да попие в пастата или да сервираме пастата в чиния и да сложим от соса отгоре. Лично за мен първият вариант е по-вкусен, но вторият е по-представителен за гости, например.

Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Карфиолът - II
· Карфиолът - I
· Крем супа от карфиол с куркума
· Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
· Най-рядката паста - Su Filindeu, се прави само от три жени в света
· Пълнозърнести спагети с гъби и соево мляко
· Кефир за здрави черва и имунитет
· Какво да направим с кисело мляко през лятото?
· Домашно сорбе с кайсии и касис
· Млечна крем супа с коприва, просо и пъдпъдъчи яйца
· Коприва с просо и сирене на фурна
· Синьото сирене - изтънчена наслада за ценители на нетрадиционни вкусове
· Изкуството на късната лятна вечеря
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Палачинки (катми) с мая
· Патладжанена разядка
· Любими есенни супи с тиква
· Вкусни десерти с тиква
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· За горещините: Студено приготвени летни ястия и салати
· Козуначена пита след Великден
Понеделник
24
Юни 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Конфитюр от грозде
Това не е (само) рецепта за конфитюр от грозде. Това е семеен спомен, за това как баба ми разкри любовта...
Печена тиква
Щом чуя за печена тиква, винаги се сещам за Душко Добродушков от разказа на Елин Пелин - Печена тиква. "Всъщност,...
Пролетта идва с... киселец
Да, традиционно е закичена с кокиче, но ако говорим за идването й в менюто ни, определено това може да...
Обреден хляб за Кръстовден
Харесвам идеята да запазим нашите стари традиции и ритуали, искам да останат записани някъде, ако някой,...
Добруджанки
През останалите дни от седмицата хапвам само мюсли и сурови ядки за закуска, но в неделя, когато всички...
В защита на Храната
Храната. Защо такова обичайно нещо като храната има нужда от защита? Според американският журналист и...
Да си направим суши - II
Съществуват много видове суши, но разликата между тях е по-скоро в начина на оформяне, а не толкова във...
Гьобечки
Отраснала съм в Родопите. Коренът ни е от Добруджа и Русе. Историята е малко сложна, леко военна и ненужно...
Винен кебап с месо
Тази рецепта е рожба на молбата на една читателка за рецепта, в която да оползотвори виното, което не...
Ароматни коледни сладки
Празничните коледни сладки са наричани най-често джинджифилови. За мен обаче най-важната и ароматна подправка...
Винен кебап от гъби кладница
Тъй като по молба на читател (и за радост на половинката) приготвих винен кебап от свинско месо, за себе...
Как да нарежем диня бързо
В разгара на дините сме, сега те просто доминират над всички плодове. Често обаче след като сме избрали...
За закуска: Топъл сандвич с пушено филе и яйце
Закуските през уикенда са най-често специалитет на половинката. Най-уважавани са палачинките и топлите...
С какво още да поднесем виното?
Според известната традиция, ако не се сервира с основно ястие, виното се поднася със сирена и/или сухи...
Охлюви – нещо изтънчено или забравено от кухнята на баба
Всеки от нас поне веднъж е имал кулинарна среща с охлювите. Познавачи казват, че хората се делят на три...
Салата от спанак, цвекло, синьо сирене и орехи
Нещо свежо и набързо. Изберете по-дребен спанак, за да не се налага да режете листенцата. две шепи...
Кекс със сладко
Опитайте тази изключително лесна рецепта за кекс. В нея няма нито яйца, нито мляко, така че е подходяща...
Пролетна супа с лапад
Здравейте, Hera.bg и всички читателки! Пиша ви и аз, защото много харесах вашия конкурс, само чаках да...
Индийска кухня - Къри с кладница, кашу и зеленчуци
Макар, че у нас под "къри" се разбира смес от подправки, в индийската кухня най-често за къри се приема...
Домашни бонбони - II
За да си направите тези сладки топчета (около 15 бр.) отново ви трябва блендер. Бонбони с фурми...
Есенна зеленчукова супа
Тази есенна супа, е изключително лесна за приготвяне. Наред с това, в нея има много витамини, които помагат...
Баница с готови кори
Преди време си говорех с една приятелка, която сподели, че тя баница не правила, защото не знаела как....
Алабаш: Нинджата от сем. Кръстоцветни
Алабашът е представител на голямото семейство Кръстоцветни, не толкова популярният роднина на добре познатите...
Напитка за Хелоуин
Изключително забавно предложение за вашето Хелоуин парти е тази напитка око с мартини. За децата можете...
Българският и още 18 флага на други страни, направени от най-типичните в тях храни
Много често си служим със стереотипи, за да опишем някои нации. Германците били скучни и работливи, французите...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook