Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

С дъх на канела - опасно или полезно за здравето


За истинската канела и нейния заместител

Решението на Европейският съюз да ограничи количеството използвана канела на килограм готов продукт дойде неочаквано за много любители на подправката. Новината определено предизвика смут, тъй като канелата е свързвана, освен с превъзходните си вкусови качества, но и с доказаните си здравословни ползи. Както всяко друго чудо, и тази новина беше забравена за не повече от три дни, като остави горчив привкус на любителите на сладкарските изделия и канеленото лате.

Канела и канела - коя е истинската?

Когато говорим за канелата, е редно да споменем, че от семейството на канелата (Cinnamomum) произлизат няколко вида - Cinnamomum cassia (още arоmaticum) е подправката касия, а Cinnamomum verum ( още zeylanicum) e т. нар. Цейлонска канела, което се смята за "оригинална". Това са две сходни, но съвсем различни подправки.



Цейлонската канела има по-високи здравословни ползи и води началото си от Шри Ланка. Кората й има от тъмно бежов до светлокафяв цвят, тънък повърхностен слой и гладка кора. Вкусът ѝ е сладък и съвсем деликатен, а на външен вид много наподобява пура – с многослойна и съвсем фина структура.

За разлика от нея, касията, която е най-разпространена в Китай и Индонезия, има много наситен сладък, дори пикантен вкус, тъмнокафяв до червеникав цвят и грапава кора. Канелената пръчка на касията далеч не е многослойна и крехка, както тази на цейлонската, а е куха и твърда.

Кумаринът - опасната съставка

Но това, което отличава двете подправки по-съществено от външният им вид, е вещество, което се съдържа и в двете, но в различни количества. Опасната съставка, заради която бе наложено и ограничението от ЕС, е кумаринът. Тя се съдържа и в двата вида канела, но количеството й е в пъти по-високо при касията.

Кумаринът всъщност е вещество, широко разпространено в природата. Среща се освен в канелата, и в ягодите, черешите, кайсиите и лавандулата. Доказано е обаче, че в големи количества кумаринът е опасен за човешкото здраве, тъй като има свойството да разрежда кръвта и при прекомерна употреба това е повече от вредно за сърцето. Освен това уврежда черния дроб, бъбреците и потиска нервната система на човека.

Ако приемаме кумарин в нормални дози, от време на време, като е случаят с кулинарната употреба на канелата, това едва ли ще ни навреди съществено. Но ако употребяваме канелата за здравословни ползи - цейлонската канела нормализира кръвното налягане и регулира нивата на кръвната захар при диабетиците, и това не е цейлонска канела, а касия - вредите са налице.

В какви количества кумаринът става вреден?

Според Немския федерален институт за оценка на риска (BfR)

1 килограм касия на прах съдържа между 2.1 и 4.4 грама кумарин. Изчислено е, че килограм касия се разпределя в приблизително 362,29 чаени лъжички. Една чаена лъжичка касия съдържа съответно от 5.8 до 12.1 мг кумарин, което надвишава препоръчителната и считаната за безопасна дневна доза от веществото.


Според същия този институт в цейлонската канела следите от кумарин са почти незабележими, спрямо тези в касията. Тези изследвания и заключения на учените са и основната причина европейските власти да ограничат количествата касия, влагана в хранителните продукти. Но още и като ароматизиращо вещество в тютюна и алкохолните изделия, както и в парфюмерийната и козметична индустрия.

След като масово по супермаркетите се продава занчително по-евтината касия, не означава, че намирането на сладката, крехка цейлонска канела е невъзможно. Напротив – с малко усърдие от ваша страна и при разходка до близкия био магазин ще се сдобиете с оргинална цейлонска канела. А ако ползвате канелата като хранителна добавка и ежедневно приемате значителни количества, убедете се, че добавката е с оригинален и гарантиран произход. Вярно, на малко по-висока цена е "истинската" канела, но пък инвестицията в здравето винаги си е заслужавала.
Коментари
2016-12-01 #3
ВИКИ
Благодаря за информацията! Тези неща трябва да ги знаем !
2015-08-12 #2
канна
Много полезна статия! За тези, които ползват сега или в бъдеще канелата за лекарство е много важно да знаят подробностите!
2014-12-12 #1
nedka arabadgieva
Много интересно , особено за тези, които се двоумят дали да не прибавят тази подправка като важен елемент , който ще помогне да тяхното отслабване и подсилване на имунната система едновременно. Както всички останали предлагани продукти вече се убедих, че в търговската ни мрежа са с най-ниско качество. Остават разбира се био-магазините, но и тук на първо място стои въпроса, дали всеки може да си го позволи. Благодаря, за мен беше интересно и най-вече полезно.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Най-"коледните" подправки
· ЕС ще ограничи употребата на канела
· По-красиви с ябълкова козметика
· Изпитана рецепта за домашна горчица
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Лимонова трева - подправка, билка и козметика
· Откровено за майчинството между митовете и истините, които никой не признава
· Защо майките трябва да слушат единствено бебето и инстинкта си?
· Еднообразие във връзката или еднообразие в ежедневието?
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Топ 7 най-скъпи круизни кораба в света
· Най-скъпите пържени картофи в света вече са вписан в Гинес
· Земята вече има нов океан
Събота
23
Октомври 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Честита да е 2016 г., приятели!
На 1-ви януари погледите и сърцата ни са устремени с надежда в новата година. Пожелаваме си хубави неща,...
Етеричните масла - приложение у дома
Има изписани толкова много материали за етеричните масла – техният произход, функции, предназначение,...
Здравословното пестене
Всички искаме да спестяваме (поне малко), но не всеки успява. Да не кажем, че за някои хора това си е...
Повече за: Асафетида подправката - билка
Асафетида (Ferula asafoetida) е подправка-билка, идваща от националните кухни на Иран и Афганистан. Въпреки...
Разговорът, който всяка майка трябва да проведе с дъщеря си
Една нова тема се прокрадва в живота на младите момичета. Тема, която може да окаже влияние върху него...
Можем ли да се предпазим от улично насилие?
Според данни на СЗО за 2012 година – всяка трета жена в света е жертва на насилие от страна на партньор...
Бамя - древният позабравен зеленчук
В Южна Азия я наричат дамски пръсти - “ladyfinger”. В Германия могат да ви я предложат като “окра”. Аз...
Как се променят жените, когато не са обичани?
Любовта може да се ражда за няколко минути, да се гради бавно, но да умира до края на дните ни. Няма...
Какво да избягваме веднага след хранене?
Важно е да поддържаме добър начин на живот, да се грижим за тялото и ума си, за да бъдем пълноценни...
Силата на вдъхновението – как да го открием и развием?
„Дръжте се така, че вашите собствени постъпки да ви вдъхновяват и въодушевяват.“ - Ник Вуйчич ...
Шуслеровите соли - химията в услуга на здравето
Tерапията на немският лекар и хомеопат д-р Шуслер с т. нар. Шуслерови соли не спира да бъде все по- популярна,...
Как да намерим смирение и защо то е толкова важно?
Забелязвате ли непрекъснатото желание на голяма част от хората около вас да се показват, да изявяват...
Бременност на квадрат - II
Или въпреки всичко един Случват се и обратната ситуация – т.н. Синдром на изчезналия близнак, когато...
Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
Някои хора, срещали бахара само в мляно състояние, смятат, че той е смес от подправки. Други не се докосват...
Храненето и детето - I
Едва ли има родители, които при захранването да не са сблъскали с нежеланието на своето мъниче да яде...
Под пара
Ние бягаме, те ни гонят. Сроковете, изискванията, плановете, неотложните действия – всички се варят на...
Как да си приготвим домашна гранола?
Гранола е мюсли, но запечено с различни съставки на фурна. То е по-хрупкаво, овкусено и се усвоява по-лесно...
Гхи - пречистената, здравословна мазнина от Изтока
За пръв път пречистената мазнина гхи (ги, гхий, от санскрит) се появява в стари ведически текстове като...
Фитнес според типа фигура
За постигането на идеалната фигура универсална формула не съществува. Както всяка от нас вече е установила,...
Как да се възстановим от мъчителна връзка?
Едно от най-трудните неща в живота на много хора, в повечето случаи - жени, е да сложат край на нездравословна,...
Водораслите - новото 3 в 1
В България водораслите се асоциират предимно с плаж, море и досадни зелени растения, които ни се мотаят...
Зеленият боб е храна, която не трябва да пренебрегваме
Зеленият боб е една от най-полезните храни, които човечеството познава. Днес на фона на разнообразието,...
Газираните напитки – за утоляване или разпалване на жаждата
Навън вече е топло. Ние се радваме на галещите лъчи на слънцето, стараем да прекарваме повече време в...
Сух пост – древна традиция за здраве
Сухият пост е една практика за пречистване на тялото и ума, която се смята за доста крайна и се практикува...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook