Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

С дъх на канела - опасно или полезно за здравето


За истинската канела и нейния заместител

Решението на Европейският съюз да ограничи количеството използвана канела на килограм готов продукт дойде неочаквано за много любители на подправката. Новината определено предизвика смут, тъй като канелата е свързвана, освен с превъзходните си вкусови качества, но и с доказаните си здравословни ползи. Както всяко друго чудо, и тази новина беше забравена за не повече от три дни, като остави горчив привкус на любителите на сладкарските изделия и канеленото лате.

Канела и канела - коя е истинската?

Когато говорим за канелата, е редно да споменем, че от семейството на канелата (Cinnamomum) произлизат няколко вида - Cinnamomum cassia (още arоmaticum) е подправката касия, а Cinnamomum verum ( още zeylanicum) e т. нар. Цейлонска канела, което се смята за "оригинална". Това са две сходни, но съвсем различни подправки.



Цейлонската канела има по-високи здравословни ползи и води началото си от Шри Ланка. Кората й има от тъмно бежов до светлокафяв цвят, тънък повърхностен слой и гладка кора. Вкусът ѝ е сладък и съвсем деликатен, а на външен вид много наподобява пура – с многослойна и съвсем фина структура.

За разлика от нея, касията, която е най-разпространена в Китай и Индонезия, има много наситен сладък, дори пикантен вкус, тъмнокафяв до червеникав цвят и грапава кора. Канелената пръчка на касията далеч не е многослойна и крехка, както тази на цейлонската, а е куха и твърда.

Кумаринът - опасната съставка

Но това, което отличава двете подправки по-съществено от външният им вид, е вещество, което се съдържа и в двете, но в различни количества. Опасната съставка, заради която бе наложено и ограничението от ЕС, е кумаринът. Тя се съдържа и в двата вида канела, но количеството й е в пъти по-високо при касията.

Кумаринът всъщност е вещество, широко разпространено в природата. Среща се освен в канелата, и в ягодите, черешите, кайсиите и лавандулата. Доказано е обаче, че в големи количества кумаринът е опасен за човешкото здраве, тъй като има свойството да разрежда кръвта и при прекомерна употреба това е повече от вредно за сърцето. Освен това уврежда черния дроб, бъбреците и потиска нервната система на човека.

Ако приемаме кумарин в нормални дози, от време на време, като е случаят с кулинарната употреба на канелата, това едва ли ще ни навреди съществено. Но ако употребяваме канелата за здравословни ползи - цейлонската канела нормализира кръвното налягане и регулира нивата на кръвната захар при диабетиците, и това не е цейлонска канела, а касия - вредите са налице.

В какви количества кумаринът става вреден?

Според Немския федерален институт за оценка на риска (BfR)

1 килограм касия на прах съдържа между 2.1 и 4.4 грама кумарин. Изчислено е, че килограм касия се разпределя в приблизително 362,29 чаени лъжички. Една чаена лъжичка касия съдържа съответно от 5.8 до 12.1 мг кумарин, което надвишава препоръчителната и считаната за безопасна дневна доза от веществото.


Според същия този институт в цейлонската канела следите от кумарин са почти незабележими, спрямо тези в касията. Тези изследвания и заключения на учените са и основната причина европейските власти да ограничат количествата касия, влагана в хранителните продукти. Но още и като ароматизиращо вещество в тютюна и алкохолните изделия, както и в парфюмерийната и козметична индустрия.

След като масово по супермаркетите се продава занчително по-евтината касия, не означава, че намирането на сладката, крехка цейлонска канела е невъзможно. Напротив – с малко усърдие от ваша страна и при разходка до близкия био магазин ще се сдобиете с оргинална цейлонска канела. А ако ползвате канелата като хранителна добавка и ежедневно приемате значителни количества, убедете се, че добавката е с оригинален и гарантиран произход. Вярно, на малко по-висока цена е "истинската" канела, но пък инвестицията в здравето винаги си е заслужавала.
Коментари
2016-12-01 #3
ВИКИ
Благодаря за информацията! Тези неща трябва да ги знаем !
2015-08-12 #2
канна
Много полезна статия! За тези, които ползват сега или в бъдеще канелата за лекарство е много важно да знаят подробностите!
2014-12-12 #1
nedka arabadgieva
Много интересно , особено за тези, които се двоумят дали да не прибавят тази подправка като важен елемент , който ще помогне да тяхното отслабване и подсилване на имунната система едновременно. Както всички останали предлагани продукти вече се убедих, че в търговската ни мрежа са с най-ниско качество. Остават разбира се био-магазините, но и тук на първо място стои въпроса, дали всеки може да си го позволи. Благодаря, за мен беше интересно и най-вече полезно.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Най-"коледните" подправки
· ЕС ще ограничи употребата на канела
· По-красиви с ябълкова козметика
· Изпитана рецепта за домашна горчица
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Лимонова трева - подправка, билка и козметика
· Откровено за майчинството между митовете и истините, които никой не признава
· Защо майките трябва да слушат единствено бебето и инстинкта си?
· Еднообразие във връзката или еднообразие в ежедневието?
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Кой е най-модерният цвят през 2021 година
· Фантазия и магия в изкуството на Яцек Йерка
· Проучване: Децата, които са близо до природата имат по-силна имунна система
Неделя
24
Януари 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Изследване на марки майонеза показва разминаване между етикети и съдържание
Ново пространно изследване на "Активни потребители" върху родната майонеза показа драстично разминаване...
Опасните бенки
Бенките представляват струпване на пигментни клетки. Една част от тях са вродени, а друга се появяват...
Активният въглен - спешна помощ при натравяне и още ползи от него
Медицинският активен въглен* е мощно натурално средство, което се използва за улавяне на токсините и...
Кои храни са полезни за здрав стомах и добро храносмилане?
Още Хипократ е казал, че всички болести започват в червата. Лошото състояние на чревната флора може да...
Забрави достатъчно, за да продължиш! Помни достатъчно, за да не се повтори!
Забрави достатъчно, за да продължиш! Помни достатъчно, за да не се повтори!...
Стипчива среща: Смрадликата
В ландшафтната архитектура смрадликата е уважаван член на цветните композиции, защото видът й я прави...
Зареждане с щастие
Когато сме щастливи правим чудеса. Емоционалната енергия, с която щастието изпълва, ни дава сили и устрем....
Компостът - еко земеделие чрез отпадъци
Известно е, че боклукът ни се дели на 3 основни групи – хартия, стъкло и метал. Разделното сметосъбиране...
Натурални съставки за домашните ни маски - част I
Много от плодовете и зеленчуците, които хапваме, могат да се превърнат в прекрасни маски за кожата ни....
Кой от четирите типа интроверти сте?
Архетипът на интроверта е ясен: това е мълчалив, сдържан човек, който има дълбока и оригинална мисъл,...
От комплексите към освободеността - открийте сексуалността си
Имате ли задръжки в секса? "Та кой няма?!, ще кажете. Нормално е да е така, табутата вървят със сексуалното...
Разкрийте вашата чувствителна страна и бъдете себе си без страх
Днешният свят забранява чувствителността. От една страна тя ни прави уязвими и сами я избягваме, а от...
5 причини да си завъдим индрише у дома
Индришето (Pelargonium roseum) е традиционно за българския дом растение. Почти всяка селска къща има...
Чипсът - факти, вреда и алтернативи
Макар чипсът да е резултат от кулинарна грешка, това е една от най-обичаните храни днес в света. Установено...
Какво знаем за различните видове мед
Непрекъснато говорим за това колко е полезен медът, особено в тези студени зимни дни. За кой мед става...
Синдром на информационното претоварване
Толкова сме свикнали с информацията, че дори не отчитаме как тя лавинообразно превзема живота ни. Още...
Как да не осъждаме, а да даваме градивно мнението си
Отношенията с другите са основна част от живота ни и източник както на приятни, така и често на неприятни...
Как да изберем подходящия вид йога за добро здраве?
Йогата е на път да се превърне в една от най-често използваните допълнителни и алтернативни здравни практики...
Движение +
Движението и физическите упражнения са част от хармоничното ни съществуване, която трудно можем да отпишем,...
Зима, подсладена с манов мед
В разгара на зимния сезон и сред нашествие от вируси, на нас все по-често ни се налага да мислим за здравето...
Самодостатъчните жени
Сигурно всяка една от нас поне веднъж в живота си е срещала или се чувства като онзи тип жена, която...
Бременна и коронавирус? Няколко препоръки
Какво да правим, ако сме бременни и мислим, че имаме коронавирус? Как трябва да родя? На кого да се...
Сетивата на помощ на емоционалното ни здраве - II
Емоционалното ни здраве всеки ден е подложено на риск. Източник на този риск сме самите ние и като главно...
Как да накараме зимата да мине по-бързо?
Всички знаем, че времето минава относително бързо или бавно в зависимост от това, дали сме щастливи,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook