Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

С дъх на канела - опасно или полезно за здравето


За истинската канела и нейния заместител

Решението на Европейският съюз да ограничи количеството използвана канела на килограм готов продукт дойде неочаквано за много любители на подправката. Новината определено предизвика смут, тъй като канелата е свързвана, освен с превъзходните си вкусови качества, но и с доказаните си здравословни ползи. Както всяко друго чудо, и тази новина беше забравена за не повече от три дни, като остави горчив привкус на любителите на сладкарските изделия и канеленото лате.

Канела и канела - коя е истинската?

Когато говорим за канелата, е редно да споменем, че от семейството на канелата (Cinnamomum) произлизат няколко вида - Cinnamomum cassia (още arоmaticum) е подправката касия, а Cinnamomum verum ( още zeylanicum) e т. нар. Цейлонска канела, което се смята за "оригинална". Това са две сходни, но съвсем различни подправки.



Цейлонската канела има по-високи здравословни ползи и води началото си от Шри Ланка. Кората й има от тъмно бежов до светлокафяв цвят, тънък повърхностен слой и гладка кора. Вкусът ѝ е сладък и съвсем деликатен, а на външен вид много наподобява пура – с многослойна и съвсем фина структура.

За разлика от нея, касията, която е най-разпространена в Китай и Индонезия, има много наситен сладък, дори пикантен вкус, тъмнокафяв до червеникав цвят и грапава кора. Канелената пръчка на касията далеч не е многослойна и крехка, както тази на цейлонската, а е куха и твърда.

Кумаринът - опасната съставка

Но това, което отличава двете подправки по-съществено от външният им вид, е вещество, което се съдържа и в двете, но в различни количества. Опасната съставка, заради която бе наложено и ограничението от ЕС, е кумаринът. Тя се съдържа и в двата вида канела, но количеството й е в пъти по-високо при касията.

Кумаринът всъщност е вещество, широко разпространено в природата. Среща се освен в канелата, и в ягодите, черешите, кайсиите и лавандулата. Доказано е обаче, че в големи количества кумаринът е опасен за човешкото здраве, тъй като има свойството да разрежда кръвта и при прекомерна употреба това е повече от вредно за сърцето. Освен това уврежда черния дроб, бъбреците и потиска нервната система на човека.

Ако приемаме кумарин в нормални дози, от време на време, като е случаят с кулинарната употреба на канелата, това едва ли ще ни навреди съществено. Но ако употребяваме канелата за здравословни ползи - цейлонската канела нормализира кръвното налягане и регулира нивата на кръвната захар при диабетиците, и това не е цейлонска канела, а касия - вредите са налице.

В какви количества кумаринът става вреден?

Според Немския федерален институт за оценка на риска (BfR)

1 килограм касия на прах съдържа между 2.1 и 4.4 грама кумарин. Изчислено е, че килограм касия се разпределя в приблизително 362,29 чаени лъжички. Една чаена лъжичка касия съдържа съответно от 5.8 до 12.1 мг кумарин, което надвишава препоръчителната и считаната за безопасна дневна доза от веществото.


Според същия този институт в цейлонската канела следите от кумарин са почти незабележими, спрямо тези в касията. Тези изследвания и заключения на учените са и основната причина европейските власти да ограничат количествата касия, влагана в хранителните продукти. Но още и като ароматизиращо вещество в тютюна и алкохолните изделия, както и в парфюмерийната и козметична индустрия.

След като масово по супермаркетите се продава занчително по-евтината касия, не означава, че намирането на сладката, крехка цейлонска канела е невъзможно. Напротив – с малко усърдие от ваша страна и при разходка до близкия био магазин ще се сдобиете с оргинална цейлонска канела. А ако ползвате канелата като хранителна добавка и ежедневно приемате значителни количества, убедете се, че добавката е с оригинален и гарантиран произход. Вярно, на малко по-висока цена е "истинската" канела, но пък инвестицията в здравето винаги си е заслужавала.
Коментари
2016-12-01 #3
ВИКИ
Благодаря за информацията! Тези неща трябва да ги знаем !
2015-08-12 #2
канна
Много полезна статия! За тези, които ползват сега или в бъдеще канелата за лекарство е много важно да знаят подробностите!
2014-12-12 #1
nedka arabadgieva
Много интересно , особено за тези, които се двоумят дали да не прибавят тази подправка като важен елемент , който ще помогне да тяхното отслабване и подсилване на имунната система едновременно. Както всички останали предлагани продукти вече се убедих, че в търговската ни мрежа са с най-ниско качество. Остават разбира се био-магазините, но и тук на първо място стои въпроса, дали всеки може да си го позволи. Благодаря, за мен беше интересно и най-вече полезно.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Най-"коледните" подправки
· ЕС ще ограничи употребата на канела
· По-красиви с ябълкова козметика
· Изпитана рецепта за домашна горчица
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Лимонова трева - подправка, билка и козметика
· Защо майките трябва да слушат единствено бебето и инстинкта си?
· Еднообразие във връзката или еднообразие в ежедневието?
· Наистина ли децата са невъзпитани, когато правят така?
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Проучване: Децата, които са близо до природата имат по-силна имунна система
· На тази дата: Световен ден на морето
· Как изглежда градът без реклами?
Петък
30
Октомври 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Бакла - полезният зеленчук в началото на лятото
Баклата е растение от Бобови, един от най-ранните зеленчуци. И макар да е полезен, далеч не колкото зеления...
Когнитивен дисонанс: как да го разпознаем и преодолеем?
Хората са склонни да търсят последователност в своите вярвания и възприятия. Сблъсъкът в съзнанието на...
Възстановяващата сила на тишината
Тишината - това е моментът в който можеш да поговориш сама със себе си. - Алла Пугачова Кога...
Бок чой - екзотичният братовчед на зелето
Обичате ли зеле? Аз не съм сред най-големите му почитатели, но затова пък намерих идеалния му заместител,...
Какво знаем за различните видове мед
Непрекъснато говорим за това колко е полезен медът, особено в тези студени зимни дни. За кой мед става...
Камъни и кристали. Как и дали наистина ни помагат?
Носили ли сте някога от онези магнитни гривни, за които се твърди, че поддържат кръвното ви налягане...
Витамините – колко и кога?
Сезони, когато вирусите атакуват най-активно, са преходните - пролетта и есента. Но Този път болестите...
Децата в големия град
Замисляли ли сте как живее вашия малчуган в големия град? Днешното поколение се ражда и расте в асфалтови...
Защо е важно всяка жена да приема тези витамини и минерали?
Въпреки че е възможно да получите всички необходими витамини и минерали от внимателен подбор на храни...
Вредни награди
Понякога вярата в собствените ни сили и убеждения се замъглява. Kакто през прашно, напетнено стъкло виждаме...
Революционерът Джейми Оливър
Джейми Оливър – световноизвестният готвач, публична фигура и активист за здравословно хранене, е инициатор...
Лошият дъх – една неудобна тема
Без преувеличение лошият дъх може да разруши приятелство, любовна връзка, служебни отношения. И то без...
Орехови листа за цяр
Безспорно орехът е една от най-ценните ядки. Като един от чудодейните дарове на природата, той ни е доказал...
Криза на 40?
Да, именно, кризата на 40-те. Звучи като изтъркано клише. Кой не е чувал за нея – това са годините,...
Кои са най-добрите и най-вредни храни за зъбите?
Добрата устна хигиена и редовните посещения при зъболекар са много важни, но храната, която приемаме,...
Мазнините: добри, полезни, вредни - II
Животинските мазнини за разлика от растителните, съдържат холестерол и повече наситени мастни киселини...
Сенната хрема – причини и профилактика
Сенната хрема е една от най-разпространените алергии. Името й идва от сено, тъй като се причинява от...
Да се предпазим от жилещите насекоми
Затоплянето на времето ни прави все по-активни. Същото обаче важи и за жилещите насекоми – оси, пчели...
Рибата в детското меню
Рибата е един от основните източници на аминокиселини за човешкия организъм. Нейното месо е нежно и крехко,...
Следродилни емоционални разстройства
Емоционалните проблеми на родилката могат да започнат от 3-4 ден след раждането, а могат да се появят...
Ябълков оцет за здраве и красота - II
Заради всички тези полезни вещества в народната медицина ябълковия оцет се използва за детоксикация,...
Хвойната – мощно билково действие и ароматерапия
Хвойната предпочита горите и полугорските масиви и при благоприятни условия живее наистина много дълго....
Нийм - билката-чудо на Аюрведа
Малко вероятно е да сте чували за него, но запознавайки се с ползите му, определено ще останете впечатлени....
Бременна и коронавирус? Няколко препоръки
Какво да правим, ако сме бременни и мислим, че имаме коронавирус? Как трябва да родя? На кого да се...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook