Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Ароматни коледни сладки



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Празничните коледни сладки са наричани най-често джинджифилови. За мен обаче най-важната и ароматна подправка в тях е не джинджифила, а ситно счуканият карамфил – съставка, която много рецепти пропускат. Именно тя придава на т.н. немски сладки онзи невероятен вкус, който ги различава от традиционните български меденки.

Сигурно ви се струва още раничко, да се захващате с приготвянето на празничните сладкиши. Наистина до Коледа остава много време, а и съществува сериозна опасност домочадието да ги унищожи предварително. Но тези сладки е необходимо да престоят възможно най-дълго, защото с всеки ден стават все по-вкусни и ароматни. За да оцелеят до Коледа просто пригответе няколко дози и за всеки случай скрийте на тайно място една част от тях.

3 яйца
1 ч. ч. мед
4 с. л. кафява тръстикова захар
1 пак. краве масло
1 ч.ч. ситно натрошени орехи
2 и ½ ч. ч. брашно
1 ч. л. сода
2 с. л. ром
2 ч. л. канела
1 и ½ ч. л. джинджифил
½ ч. л. ситно счукан карамфил
настъргани корички от един лимон и един портокал
глазура: 200 гр. шоколад, 50 гр. масло и 1 с. л. ром


Разбийте яйцата и ги смесете с меда, прибавете и тръстиковата захар. В това време разтопете на водна баня чистото масло и също го изсипете в сместта. Следващите съставки, които трябва да добавите са цитрусовите корички, подправките, рома и орехите. Тази полутечна консистенция започнете да сгъстявате с брашното.
В първата чаша добавете содата, а след втората подправките. Имайте предвид, че количеството на брашното е ориентировъчно – трябва да се получи достатъчно твърдо тесто, подходящо за разточване.
Когато го постигнете разстелете кора дебела около половин сантиметър. От нея с подходящи формички (елхички, звезди и мечета) изрежете сладките и ги наредете върху покрита с хартия за печене тава.
Сложете ги в предварително загрята на 170 градуса фурна, където ги оставете да се пекат не повече от 20 мин.

Готовите сладки стават още по-вкусни и празнични, когато са потопени в глазура. Аз съм използвала любимият на всички шоколад, който на всичкото отгоре идеално подчетава дъхавите аромати на карамфил, джинджифил и канела. Блокчетата разтопете на водна баня и добавете 50 гр. масло и лъжица ром, за да стане консистенцията по-течна и гладка. След това потапяйте сладките до половина и ги нареждайте в чиния.

Вкусните сладки обаче могат да бъдат не са само лакомство, но и подходяща украса за коледната елха, която създава много уют и празнично настроение. В този случай обаче е по-подходяща белтъчната глазура, направена от един белтък, няколко капки лимонов сок и 200 гр. пресята пудра захар. Продуктите се объркват с дървена лъжица, а не с миксер, за да не влиза въздух, и в нея се потапят сладките. Можете да залепите различни сушени плодове за декорация или направо да рисувате с шприц върху сладките. След като глазурата изсъхне добре, ги прикрепете с конче за коледната елха.


Коментари
2017-11-06 #10
Красимира
Най-хубавите джинджифилови сладки ! Благодаря за хубавата рецепта. Вече няколко коледи ги приготвям и всичките ми близки и познати ги харесват!
2010-12-27 #9
лили
Невероятни са!Благодаря за интересната рецепта!Най-доволни останаха децата.
2010-12-21 #8
Gert
Мхм благодаря ти Искра! Смятам утре да ги направя и за това ми беше интересно какво количество излиза.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Постна крем супа от алабаш, карфиол, джинджифил и Мадраско къри
· Чай за тонус и здраве
· Студен чай с какаови зърна, джинджифил и цитруси
· Любимите сладки на Hera.bg
· Вкусни десерти с тиква
· Какаови бисквити с тиква и овесени ядки
· Шоколадов чийзкейк
· Kексче с шоколадова душа
· Шоколадови топчета
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· Торта със стар козунак без печене
· Домашен сметанов сладолед с орехов крокан
· 5 любими десерта с ябълки
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· Деца творят картички, за да спасят от самота възрастните в хосписите. Включи се и ти!
· Минимализъм през Коледа
· Катастрофална коледна фотосесия
· Боб чорба по манастирски
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Телешки стек, маринован в бърбън Jim Beam
Неделя
24
Октомври 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
Предлагам ви една лесна рецепта за вкусно и ароматно ястие с индийски привкус, към който ще ни отдведат...
Изпитана рецепта за домашна горчица
У дома обичаме горчицата зърнеста, не в идеална еднородна консистенция. В тази "партида" за първи път...
Пълнозърнеста паста с карфиол, синьо сирене и сметана
Идеята за тази паста ми хрумна заради една несправедливост. Смятам, че карфиолът е много подценяван за...
Пилешки дробчета на фурна
Пилешките (,а и други,) субпродукти често са пренебрегвани на нашата трапеза. Съмнявам се да е заради...
В защита на Храната
Храната. Защо такова обичайно нещо като храната има нужда от защита? Според американският журналист и...
Мляко от семена и ядки
Млякото е прекрасен източник на белтъчини и калций, но преди всичко за малките деца. След 3-годишна възраст...
Веган торта с ядки, сушени плодове и крем от авокадо и банан
Антония Карова от кулинарния блог Tony's Happy Kitchen ни представи две свои авторски рецепти, които...
Обреден хляб за Кръстовден
Харесвам идеята да запазим нашите стари традиции и ритуали, искам да останат записани някъде, ако някой,...
Картофки на фурна с асафетида
Асафетида (Ferula asafoetida.) е подправка-билка, идваща от националните кухни на Иран и Афганистан....
Готвенето у дома – ниско квалифициран труд или изкуство
Често споделям с приятелки и колежки, какво съм сготвила предната вечер, как се е получило и каква е...
Спагети по "китайски"
Китайската кухня е изключително интересна. Заради обширната си територия, в зависимост от района, тя...
Шоколадови топчета
Съчетанието на шоколад, лешници и кокос, сами се досещате е една чудесна комбинация. Шоколадовите топчета...
Традиционни рецепти за Петковден
На Петковден се правят родови курбани и се месят обредни хлябове, като най-големия наречен „Света Петка”,...
Салата "Мъката на бацила"
Преди малко повече от месец бях качила тази снимка на салата във Фейсбук профила си. На шега я кръстих...
Надупени картофки с кашкавал
Искрено се надявам за тази рецепта да сте успели да си купите вкусни картофи. В последно време срещам...
Постна майонеза
Тази рецепта правя и записвам специално за Гени. Нейното детенце има алергия към яйца. Предложих й, освен...
Уасаби - лютото лекарство
Обичате ли люти чушки? А знаете ли, че ги наричат подправката за здравословен живот? Множество изследвания...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook