Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Ароматни коледни сладки



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Празничните коледни сладки са наричани най-често джинджифилови. За мен обаче най-важната и ароматна подправка в тях е не джинджифила, а ситно счуканият карамфил – съставка, която много рецепти пропускат. Именно тя придава на т.н. немски сладки онзи невероятен вкус, който ги различава от традиционните български меденки.

Сигурно ви се струва още раничко, да се захващате с приготвянето на празничните сладкиши. Наистина до Коледа остава много време, а и съществува сериозна опасност домочадието да ги унищожи предварително. Но тези сладки е необходимо да престоят възможно най-дълго, защото с всеки ден стават все по-вкусни и ароматни. За да оцелеят до Коледа просто пригответе няколко дози и за всеки случай скрийте на тайно място една част от тях.

3 яйца
1 ч. ч. мед
4 с. л. кафява тръстикова захар
1 пак. краве масло
1 ч.ч. ситно натрошени орехи
2 и ½ ч. ч. брашно
1 ч. л. сода
2 с. л. ром
2 ч. л. канела
1 и ½ ч. л. джинджифил
½ ч. л. ситно счукан карамфил
настъргани корички от един лимон и един портокал
глазура: 200 гр. шоколад, 50 гр. масло и 1 с. л. ром


Разбийте яйцата и ги смесете с меда, прибавете и тръстиковата захар. В това време разтопете на водна баня чистото масло и също го изсипете в сместта. Следващите съставки, които трябва да добавите са цитрусовите корички, подправките, рома и орехите. Тази полутечна консистенция започнете да сгъстявате с брашното.
В първата чаша добавете содата, а след втората подправките. Имайте предвид, че количеството на брашното е ориентировъчно – трябва да се получи достатъчно твърдо тесто, подходящо за разточване.
Когато го постигнете разстелете кора дебела около половин сантиметър. От нея с подходящи формички (елхички, звезди и мечета) изрежете сладките и ги наредете върху покрита с хартия за печене тава.
Сложете ги в предварително загрята на 170 градуса фурна, където ги оставете да се пекат не повече от 20 мин.

Готовите сладки стават още по-вкусни и празнични, когато са потопени в глазура. Аз съм използвала любимият на всички шоколад, който на всичкото отгоре идеално подчетава дъхавите аромати на карамфил, джинджифил и канела. Блокчетата разтопете на водна баня и добавете 50 гр. масло и лъжица ром, за да стане консистенцията по-течна и гладка. След това потапяйте сладките до половина и ги нареждайте в чиния.

Вкусните сладки обаче могат да бъдат не са само лакомство, но и подходяща украса за коледната елха, която създава много уют и празнично настроение. В този случай обаче е по-подходяща белтъчната глазура, направена от един белтък, няколко капки лимонов сок и 200 гр. пресята пудра захар. Продуктите се объркват с дървена лъжица, а не с миксер, за да не влиза въздух, и в нея се потапят сладките. Можете да залепите различни сушени плодове за декорация или направо да рисувате с шприц върху сладките. След като глазурата изсъхне добре, ги прикрепете с конче за коледната елха.


Коментари
2017-11-06 #10
Красимира
Най-хубавите джинджифилови сладки ! Благодаря за хубавата рецепта. Вече няколко коледи ги приготвям и всичките ми близки и познати ги харесват!
2010-12-27 #9
лили
Невероятни са!Благодаря за интересната рецепта!Най-доволни останаха децата.
2010-12-21 #8
Gert
Мхм благодаря ти Искра! Смятам утре да ги направя и за това ми беше интересно какво количество излиза.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Постна крем супа от алабаш, карфиол, джинджифил и Мадраско къри
· Чай за тонус и здраве
· Студен чай с какаови зърна, джинджифил и цитруси
· Вкусни десерти с тиква
· Какаови бисквити с тиква и овесени ядки
· Курабии за Баба Марта
· Шоколадов чийзкейк
· Kексче с шоколадова душа
· Шоколадови топчета
· 5 любими десерта с ябълки
· Козуначена пита след Великден
· Ябълков сладкиш с Мартин
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· Домашно сорбе с кайсии и касис
· Нетрадиционни идеи за традиционната печена тиква
· След края на празниците: празнувайте останалата част от годината
· "Бъди звезда и сияй!" - коледното послание на Чарли Чаплин към дъщеря му Джералдин
· Сама на Коледа? Не е толкова страшно - идеи от нас за една несамотна Коледа
· Изкуството на късната лятна вечеря
· Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
· Любими есенни супи с тиква
Сряда
16
Октомври 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Запечени броколи със сирене и яйца
Ако някога сте имали съмнения дали ще ви харесат броколите, сега е момента да опитате тази рецепта. Пригответе...
Кьопоолу в буркани
Ако някой някога ви прати за зeлен хайвер, има вероятност не да ви е излъгал, а просто да му е било нужно...
Оризът – Ин и Ян за нашето тяло - II
Дивият ориз, за разлика от своите роднини, произхожда не от Азия, а от Северна Америка и по-точно районът...
Лятна суперсалата с кейл, спанак и авокадо
Това е първата ми среща с кейла на трапезата. Изумителните му здравословни ползи са проучени едва наскоро,...
Спагети с домати, чили и риба тон
Едно предложение с риба и паста, в което вярвам ще се влюбите. за 4 порции 350 г спагети 1 малка...
За тиквичките с любов
Заедно с лятото идва и сезонът на тиквичките. Макар че да си ги закупиш по всяко време на годината вече...
Салата "Мъката на бацила"
Преди малко повече от месец бях качила тази снимка на салата във Фейсбук профила си. На шега я кръстих...
Студена супа от тиквички
Супата от тиквички, пресни картофи и прясно мляко е чудесна студена супа, една от немногото, които да...
Шоколадови трюфели
Знам, че в Hera.bg има сериозни почитателки на шоколада и то натуралния! С поздрав към всички вас и благодарност...
Салата с тиквички, червени боровинки и кълнове
Напоследък времето нестига и основно хапвам салати. В един момент се получи така, че те се превърнаха...
Спагети с бекон, праз, грах и лимон
400 г спагети 40 г масло 150 г бекон 200 г праз 400 мл сметана 100 г грах 1 лимон -сок сол...
Кюфтенца с булгур, броколи и таханов сос
Булгурът има високо съдържание на въглехидрати, но за сметка на това и също високо съдържание на фибри....
Пенне ригато със спанак и сметана
Здравейте! Казвам се Александра, живея в Монтана и много обичам италианската кухня. Искам да участвам...
Миди с бяло вино и лимони
Интересното в тази рецепта за миди е варенето им с кубчета лимон. Как да почистите мидите преди...
Празнична торта - Великденско гнездо
Гергана от Варна: "Бих искала да участвам и с още едно предложение, за великденски десерт - една много...
Домашно сорбе с кайсии и касис
Откакто прочетох рецептата за сорбе само с две съставки, наумих си просто да я направя! Набавих си страхотно...
Пресни и хрупкави картофки - ветрилце с босилек
У дома само аз харесвам пресен босилек, така че половината от тези картофки направих с копър. Можете...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook