Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Смутито завладява с финес здравословното хранене


За ползите, комбинациите, видовете смути, както и някои препоръки

Всички искаме в динамичния си начин на живот да успяваме да се храним здравословно. Това вълнува все повече хора. Като решение идват алтернативите на традиционните представи за формата и вида на храната, която приемаме. Хит стават т.нар. супер храни и алтернативите за междинните хранения. Така възниква станалото истински хит в последните години смути.

Смути (от англ. smooth ”гладък”) наричаме гъста, кремообразна напитка, приготвена от различни плодове, зеленчуци, листни зеленчуци, ядки, разбити с блендер и смесени с течност, към които обикновено се добавя и ситно натрошен лед.

Смути с предимство пред фрешовете (джусинг).

Основната разлика между смути и фреша е, че за разлика от соковете, които съдържат само прясно изцедения сок от компонентите, за приготвянето на смути се използва целият плод или зеленчук. От месестата част смутито получава фибри (полезните растителни влакнини), а от семките и кората - мазнини, протеини, пектин и други полезни вещества. Това прави вкусът по-плътен от на фреша и усвояването на полезните вещества е по-пълноценно.

Пресните сокове - за какво да внимаваме.

Технологията на приготвяне на смутитата и соковете също е различна - блендирането прави напитката по-гъста и пухкава. Друго съществено предимство на смутито пред сока е това, че за обработването на смути от организма е необходима повече енергия, много по-засищащо е и напълно замества едно основно хранене. Диетолозите и нутриционистите горещо препоръчват прясно приготвено смути за закуска - то ще даде нужната енергия за старт на деня и в същото време няма да донесе чувство за тежест и дискомфорт. Освен това смути можем да си направим с плод или зеленчук, който не е възможно да бъде изстискан на сок - авокадо, банан, листни зеленчуци, замразени плодове.

Шейковете още по-силно се различават от смути, защото правят на основата на краве мляко, което се избягва при смути. Прясното мляко е с все по-спорни ползи за организма. В шейковете се слагат и пресни плодове, но съдържанието им е малко.

Комбиниране на съставките

Плодове и зеленчуци е възможно да се комбинират, но като цяло е нежелателно и нека комбинацията да не е равностойна - нека едното да преобладава. Ябълка, лимон, краставици са неутрални и може да участват в комбинации. Подобно на бебешкото захранване, опитвайте комбинации, като въвеждате по един нов компонент и следете за неприятни реакции - обикновено подуване и газове. И не се увличайте да слагате твърде много компоненти.

Смутитата са с изключително разнообразен състав. Най-общо рецептите съдържат поне един плод или зеленчук с месеста консистенция, поне един по-сочен, течност за разреждане - обикновено изворна вода или ядково мляко. Лед също можете са добавяте, особено лятото действа освежаващо, както и други добавки.

Видове смути според съдържанието.

Плодово смути. При него се блендират плодове (пюрира се в блендер) изцяло по ваш вкус или по вкуса на хората, за които го приготвяте. Експериментирайте с различни варианти - ограничава ви единствено вашето въображение. Сезонът не е пречка - спокойно могат да бъдат използвани замразени плодове. Банани с ягода, праскови с пъпеш, микс от горски плодове...вариациите наистина са безкрайни.

Зеленчуково смути. Разликата с плодовото е ясна, технологията за приготвяне на двете е еднаква, а би могло да се приготви и плодово-зеленчуково смути. Използвайте всякакви видове зеленчуци, които могат да се консумират сурови. Към тях може да прибавите и пресни подправки - магданоз, босилек, копър. Интересен фактът, че много деца, които отказват зеленчуци, предлагани по обичайния начин, консумират с удоволствие зеленчуково смути;

Десертно смути. Разликата между десертното смути и шейковете е много малка. Шоколад, стафиди, сметана, сладолед - тези съставки, макари не до там полезни, са позволени за направата на десертно смути. За основа обикновено служат плодове. Десертното смути би могло да се превърне в любимо лакомство за децата, особено ако се замрази. Положителното тук е, че вие сами комбинирате съставките и бихте могли да вмъквате и полезни вкусотии - банани, фурми, лешници и какаови ядки, подсладени с мед и овкусени с ванилия или пръчка канела;

Зелено смути. То се превърна в истински хит сред почитателите на здравословния начин на живот. В основата му са листни зеленчуци - спанак, лапад, зеле, киселец, коприва, кълнове, тученица, селъри, кале, магданоз, целина -
блендирани заедно и смесени с вода, сок от цитруси или мляко от ядки. Зелените смутита са изключително здравословни, съдържат голямо количество хлорофил, лесноусвояеми протеини, фолиева киселина. Калориите са малко, но за сметка на това са истински витаминни бомби и зареждат организма с енергия. Много по-удачни са зеленолистните за смути, отколкото за фреш - представете си колко магданоз отива за една чаша сок, а при смути ще ползваме целия магданоз. Важно е постепенно да се увеличава количеството на зеленолистните, за да се свикне с особения вкус. Много са полезни преди и след тренировка, като следобедна закуска за хора с интензивен начин на живот, подложени на стрес и умора, злояди и капризни към храната деца;

Диетично смути (смути за отслабване). Съобразено с диетичния режим, който спазвате, смутито може да замени някое от храненията. Овесени ядки, пшеничен зародиш, бадеми, лешници - тези достатъчно хранителни съставки носят необходимата енергия, без да създават чувство за тежест. Ако диетата ви е с някаква цел - детокс, отслабване, оптимизиране на метаболизма, е добре смутито да се съобразява с плана без отклонения

Препоръки за консумация на смути

Консумирайте смутито веднага след блендирането, особено ако съдържа цитруси и други богати на витамин С компоненти, тъй като той се окислява бързо, смутито променя цвета си и губи витамина;

Пийте бавно, наслаждавайте се, „предъвквайте” всяка глътка, преди поглъщането й. Може да ви се струва нелепо, но това е важно за челюстите и цялостното усещане, че се храним, а не пием.

За важността на дъвченето на храната

Някои от използваните продукти могат да се накиснат предварително във вода, за постигане на по-добра консистенция на смутито - овесени трици, ядки, сушени плодове.

Инвестирайте в добър блендер, и с пасатор става, но той не прави консистенцията лека, а я "смачква". В блендера с голяма мощност можете да слагате големи и твърди плодове и те се стопяват за секунди.

Към прясно направеното смути могат да се добавят още и прахообразни или течни хранителни добавки - кълнове, спирулина и други водорасли, пшеничен зародиш, билки на прах, конопен протеин, чиа и мака на прах. Всичко, което смятате за полезно и което ви действа добре.

Това е част от чара на смути - постоянното експериментиране с полезните продукти и суровини. Ето така смутито завладя здравословното хранене.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Орехите – за здраво сърце и добро настроение
· Орехите - полезни за мозъка, но още повече за сърцето
· Полезна или не е консумацията на ядки вечер?
· Палачинки (катми) с мая
· Моята първа домашна гранола
· Как да си приготвим домашна гранола?
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· За горещините: Студено приготвени летни ястия и салати
· Магданозени кюфтенца
· Ароматът на щастието
· Фитнес според типа фигура
· Да повървим за здраве
· Витамин C и връзката му с колагена
· Топ 5 най-полезни храни, които са достъпни за всеки
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Инфлуцид и Шуслерова сол №3 - изпитаните решения за защита от вируси
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Парфюмите Montale - божественият Ориент, който носи изтънченост, трайност и лукс
· Тези билкови чайове ще подобрят настроението ви
· Какаото помага за по-добра работа на мозъка
· В Световния ден на атопичния дерматит: около 200 000 българи боледуват
· Огънят в камината - уютен, но опасен. Неправилното изгаряне на дървесина отнема животи
· Влияе ли тестостерона при мъжете на успехите им?
· Възможно ли е замразената риба да е по-добра от прясната?
· 7 невероятно ползи от киселото мляко
· Летен грип – на какво да обърнем внимание и как да не вгорчим ваканцията?
Понеделник
27
Септември 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Витамин В17 - между митовете и реалността
Сведения за съществуването, действието и свойствата на витамин B17 датират още от далечната 1830г., когато...
Как да се храним умерено и здравословно в празничния сезон?
Коледните и новогодишни празници са все по-близо, а с наближаването им започваме да плануваме...
Куркумата - повече лекарство, отколкото подправка
Куркумата е подправка от индийската кухня, на която кърито дължи жълтия си цвят. Тя е част от кулинарната...
5 житейски урока от "Алексис Зорбас"
"Остави хорицата на мира, началство, не им отваряй очите; ако им ги отвориш, какво ще видят? Немотията...
Сезонът на... черниците
Да, лятото е. Помните, нали? Зреят от средата на юни до началото на юли. Вероятно като деца сте брали...
Анемията – скритите симптоми
Анемията обикновено се промъква в живота ни незабелязано. Слабост, лесна умора, депресия, задух и учестено...
Другарче по неволя
Решили сме най- сетне да се заемем със себе си. Да отслабнем, да стегнем тялото, да проверим що е то...
Правилна грижа за устните - II
Един от обичайните проблеми на сухите устни е ангуларният хейлит - образуване на възпаление и болезнено...
Съвършенство под път и над път
Има едно нещо, в което никога не сте вярвали. Може би, защото никога не сте го виждали. Не, не говоря...
Аспержите - изтънчено удоволствие
Аспержите са били любима храна на фараоните. Римляните смятали, че те пазят от проклятия трапезата и...
Съкровищата на малките "нещотърсачи"
Топчета, гума от счупен камион, стара опаковка от дъвка, перо и острилка...прилича на останалото от страни...
Край с оплакването веднъж завинаги!
Не са малко хората, които хленчат твърде често. Обикновено винаги те са прецаканите, винаги на тях не...
Грешки по пътя към красотата - II част
● Непостоянство Вие сте стихийна личност? Не можете да устоите на вкусна храна, а после топите...
Универсалната сребърна вода
Среброто отдавна е използвано с лечебни цели. Известни са методи за оздравяване на рани с покриването...
Непотребните вещи - още един начин да бъдем добри
Докато прибирах прането си в опит да го спася от поредната лятна буря се сетих, че гардеробът ми отново...
Ечемикът - простичко зрънце, а толкова много приложения и ползи
Ечемикът е растение, което е с човечеството от хилядолетия заради високата си хранителна стойност, но...
Храни, които да избягваме по време на бременност
Правилното хранене е жизненоважно за нашия организъм. Често намираме причина да забравяме това. По време...
Необикновената обикновена леска
Обикновената леска е един от най-разпрострените храстовидни видове в България. Освен че плодовете и са...
Глобална седмица на ООН за безопасност на пътя - 4-11 май 2015 г.
Седмицата 4-11 май е обявена от ООН за Глобална седмица за безопасност на пътищата, като тази е третата...
Какво представлява „времевата перспектива“ и как да определим към кой тип принадлежим?
Колкото и странно да звучи, всички ние пътуваме във времето: често се връщаме към спомени от миналото...
Непосилната лекота на килограмите - II
Всичко това, което добре знаем, заедно с индивидуалните емоционални и психологични смущения, са една...
Когато душата е уморена
Имате ли чувството, че дните, в които не се чувствате добре в кожата си напоследък не спират? Всеки има...
Уроците на разбитото сърце
Разбитото сърце не е просто една метафора, то е съвсем реален физиологичен процес. Лекарите биха го нарекли...
Калолечение за здраве и дълголетие - II
Какво трябва да знаем още за калолечението: То се назначава по лекарска преценка. Предписаният курс...
Криза на идентичността - кога се случва и кой е заплашен?
Може би сте чували и преди термина "криза на идентичността" и вероятно имате някаква представа какво...
Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
Малки, разнообразни по форма и цветове, интересни вкусове и с невероятни здравословни ползи – това са...
Рисковете от системното недоспиване
Някога, преди доста години, дядо ми казваше: „Сънят лекува!“ Бях малка, но се отнасях с недоверие към...
"Опасните" блюда, които повишават апетита
Когато искаме да свалим някои и друг килограм, внимателно избираме по-ниско калорични храни. Някои от...
Животът е кратък
"Животът е кратък. И трябва да можеш. Трябва да можеш да си тръгнеш, когато филмът е лош. Да захвърлиш...
Щастлива и успешна да е новата 2018-та година, приятели!
Искаме или не, в края на всяка година се обръщаме назад за онзи кратък проблясък - как минаха дните й,...
Честита да е 2016 г., приятели!
На 1-ви януари погледите и сърцата ни са устремени с надежда в новата година. Пожелаваме си хубави неща,...
Да преодолеем страха си от шофиране веднъж завинаги
Колко от вас имат шофьорска книжка? А колко от вас са активни шофьори? Наблюденията ми сочат, че една...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook