Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Кокосово масло за здравето



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Приложението на кокосовото масло в козметиката е познато отдавна, самостоятелно или като основа на кремове и лосиони, то прави чудеса с кожата и косата ни. Последните изследвания показват, че то има много по-широк спектър на действие и ако се приема вътрешно, дава много добри резултати за цялостното оздравяване на организма.

Ефектите на кокосовото масло се дължат на комбинацията от наситени мастни киселини – лауринова, капринова и каприлинова и др., които имат антимикробни, антиоксидантни, антигъбични и антибактериални свойства. В източните страни, където това масло се полза за хранене и готвене, редица заболявания въобще не се проявяват. Обичайният дневен прием е две супени лъжици, но преди да предприемете каквото и да е лечение, консултирайте се със специалист. Кокосовото масло съдържа освен това витамин Е, витамин К и желязо.

Кокосовото масло и ползите му за здравето

Сърдечни проблеми. Въпреки наличието на наситени мастни киселини, кокосовото масло всъщност е добро за сърцето. Лауриновата киселина предотвратява образуването на „лош” холестерол и действа добре срещу високо кръвно налягане. Подобрява функцията и структурата на кръвоносните съдове и помага при атеросклероза.

Имунитет. Мастните кисели с техните антимикробни свойства засилват работата на имунната система. Монолауринът (продукт на лауриновата киселина) унищожава широка гама от бактерии и вируси като херпес, щамове на грипа, цитомегаловирус, листерия, хелиобактер пилори, хепатит, заушка и др. Може да се използва както от възрастни така и от деца, в чист вид или като част от десерти и ястия.

Храносмилане и отслабване. Силното му действие срещу гъбични инфекции и други причинители на болести, помага на стомаха и храносмилателната система. В кулинарно отношение помага за усвояването на мастноразтворимите витамини, минералите и аминокиселините. Мастните киселини в кокосовото масло имат къси и средни вериги, което ги прави лесноусвояеми, като те помагат на тялото да изхвърли излишните килограми. Влияе добре и на щитовидната жлеза, и на цялата еднокринна система, което го прави добро средство за отслабване.

Кандидоза. Кандида (най-често Candida Albicans) е гъбичка, която се намира в стомаха на човек и при наличието на добри условия за нейното развитие, се увеличава многократно, преминава през стените на червата и прониква в кръвния поток, причинявайки различни вътрешни инфекции, инфекции, умора, суха и белеща се кожа, сърбежи и др. Каприновата киселина, която се намира и в майчиното мляко, има силни противогъбични свойства и унищожава гъбичките независимо къде по тялото се намират.

Кокосовото масло може да се използва като профилактика или лечение на кандида. Започва се с малки дози, които постепенно се увеличават. Прилага се както вътрешно, така и външно като действието му е меко, а не драстично. Това помага на организма да се справи със симптомите, които съпътстват изхвърлянето на гъбичната инфекция от тялото. Омекотява и лекува засегнати участъци по повърхността на кожата.

Кариес. Потъмняването и разрушаването на зъбния емайл се свързва с гъбичките и бактериите, които се намират в устата. Когато количеството на патогенните такива стане по-голямо от това на „добрите” бактерии, започва образуването на кариес. Кокосовото масло е идеалната съставка на домашната паста за зъби (кокосово масло, хлебна сода, ментол) тъй като предотвратява и лекува кариес, заради антимикробните и антигъбичните си свойства. Освен това спомага за усвояването на калция, което подобрява състоянието на зъбите и костите.

Инфекции. Вътрешни или външни, много добре се повлияват от кокосовото масло. Обриви от различен произход и зачервявания на кожата се облекчават заради тънкия защитен слой, който маслото оставя върху кожата. Действа добре при възпаления на гърлото, както и на отделителната и сърдечно-съдовата системи. Може да се използва като средство за успокояване на организъм, който е склонен към възпаления от различен произход. Влияе добре на черния дроб, бъбреците, панкреаса, костите и се използва като профилактично средство или лечение на рак и Алцхаймер.

След всичко изброено става ясно, че кокосово масло е добре да има във всеки дом. Външно кокосовото масло се прилага директно, след като се подържи за малко в ръка, за да стане течно (под 24 градуса е в твърдо състояние). Вътрешно се приема в чист вид или се заменя използването на други масла с кокосово масло в някои рецепти. Може да се яде сурово или в готвени ястия, важното е да присъства, независимо в какъв вид в менюто ни, за да се радваме на ползите за здравето на това ароматно масло, което има приятен вкус и лека консистенция.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Кокосовото масло може би не е толкова полезно за здравето, колкото смятахме
· Кокосовото брашно - здравословна алтернатива без глутен
· Постен кокосов кекс с какао
· Орехите – най-обичаните ядки у нас за здраво сърце и добро настроение
· Конопено олио - заместител на рибеното масло за още повече здраве и красота
· Гхи - пречистената, здравословна мазнина от Изтока
· Кои са причинителите на най-разпространените летни алергии и как да се справим с тях?
· Следите ли за здравето си?
· Ракът не знае, че надеждата винаги ще го надживее
· 15 февруари - Международен ден в подкрепа на децата, болни от рак
· 18 ноември - Европейски ден за разумно ползване на антибиотици
· Учени: Умереното гладуване намалява риска от сърдечно-съдови болести
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Шунгитът - черният лечебен минерал от недрата на Земята
· Масло от борови иглички – за какво помага и как да го използваме?
· Трупате ли ненужни вещи?
· Искате да сте по-малко зависими от телефона? Тренирайте се да скучаете
· Законите на съдбата
Вторник
19
Февруари 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Личната отговорност по пътя ни
Има неща, които са по-големи от нас, пред тях ние изглеждаме малки и безсилни. Не можем да ги избегнем,...
12 причини да изберете почивката на село
“На село, ли? И какво ще правите там? Няма ли да подивеете и да ви е скучно” - това вероятно ще ви попитат...
Животните лекуват
Вероятно сте чували или дори изпитвали върху себе си, че котките са перфектни диагностици. Те намират...
Страхът от бели престилки
С термина “страх от бели престилки” е обозначен проблем изключително мъчителен за родителите - когато...
Самоуверените деца
Какво е най-важно за вас във възпитанието на децата ви? Всички искаме едно уверено дете, което вярва,...
Скорбялата - енергия за тялото
Знаете какво е скорбяла, нали? Казано на прост език- добре познатото ни нишесте. И макар много от нас...
В плен на … тестото
Замисляли ли сте се какво чак толкова изкушаващо има в една кифла. Отговорът е много прост - леснодостъпни,...
Малките хора
Днешното време ни зареди с очакването за необикновеност, ефекти, крайности и станали възможни чудеса....
Конопено олио - заместител на рибеното масло за още повече здраве и красота
Конопеното олио е една от онези здравословни мазнини, за които няма да сбъркаме, ако ги ползваме и за...
Синдромът на нощното хранене
В съвременния забързан ритъм на живот правилното хранене е трудно постижима цел. Голяма част от хората...
Как да се научим да се доверяваме на интуицията си?
Позната е с различни имена – шесто чувство, вътрешен глас, предчувствие, инстинкт. Петър Дънов я нарича...
Предизвикателство за 30 дни
Имате ли чувството, че вървите по течението, че нищо не се случва, че ходите сякаш по отъпкани пътища...
Херпесът – гостенин за цял живот
На пръв поглед мехурчетата с течност, които периодично се появяват по устните ни, изглеждат като козметичен...
Миризма на пържено? Да бягаме или да похапнем сладко
Пържените храни са вкусни – мазни и с хрупкава коричка, устата ни се налива със слюнка само още щом усетим...
Какво да похапваме пред телевизора
Най- добре – нищо. Не, сериозно! След вечеря сме достатъчно сити, че да продължаваме да ядем. Освен тежестта...
Здравни рискове от пушенето на наргиле
Наргилето е средство за пушене на тютюн с дълга история в културната традиция на Ориента. У нас напоследък...
Разкрийте вашата чувствителна страна и бъдете себе си без страх
Днешният свят забранява чувствителността. От една страна тя ни прави уязвими и сами я избягваме, а от...
Чубрицата - традиционна и полезна...билка
Тя е може би най-популярната подправка у нас и общо взето към каквото и българско ястие да я добавите,...
"Жена ми не работи, тя е домакиня"
Майка и татуист, Райшел Кастълбъри (Ryshell Castleberry) от Флорида написала пост във фейсбук, хипотетичен...
Фурмите - сладкият и здравословен дар на Ориента
Фурмите са изключително ценен и полезен плод, един от най-древните, познати на човечеството. Корените...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook