Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Света Варвара



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
На 4 декември отбелязваме Света Варвара. Родена в знатно семейство, тя приема християнската вяра. Това ядосало баща й езичник, който я предал на градоначалника и лично я обезглавил. На този ден християните си припомнят за мъченицата. В Православието Св. Варвара се счита за покровителка на починалите от внезапна смърт - които са нямали време да се покаят и причестят.

В българските вярвания Света Варвара покровителства плодородието, децата, домашните птици, болестите и най-вече шарката. Народът смята, че тя, заедно със Св. Сава, е сестра на Св. Никола и казват: “Варвара вари, Сава пече, Никола иде с голямата лъжица и гости гощава.”

Празникът е наричан още Женска Коледа - на този ден млади девойки "варварки" с нови премени, обикаляли по къщите и орисвали хората на щастие и берекет. Стопаните ги дарявали за благодарност с боб, сушени плодове, ябълки и брашно.

Жените изпичали питка, която вечерта оставяли край огнището - за да може баба Шарка да дойде "да си хапне и отиде". Върху обредния хляб се палела голяма "варварска свещ", после стопанката на къщата разчупвала питата високо над главата си да пораснат класовете и децата. Смятали, че свещта има магически свойства и я пазели през цялата година. Вярвали, че, ако я запалят при буря или градушка, тя ще се разпръсне и че ще помогне, ако трудно ражда добитъка. На трапезата се слага пита с мед, ошав, пълнен пипер, пшеница, боб и други постни ястия, които се прекадяват. Свещта се пали и през другите две кадени вечери - срещу Коледа и срещу Сурва.

На този ден домакинята приготвяла пшеница, варива или царевица - от нея всеки хапвал в къщата, за да не се "запече полето". Раздавала и на комшиите. Децата пък прескачали накладен огън на кръстопът, за да бъдат здрави през цялата година и "да не ги завари Варвара".

На места се извършва обредното гадаене по първия гост, "полазник", влязъл в къщата - по това, дали е добър човек, пълни ли са му ръцете, гадаели каква ще е следващата година.

На този ден се извършвал и магически ритуал на кокошките. Стопанката им хвърляла в ограден с въже кръг зърна царевица и казвала: "Яжте, съберете се, да не ходите по чужди дворове да се губите."
Виж още статии за:   Обичаи, празници, традиции · Постите ·
Коментари
2017-12-04 #2
канна
Една малка добавка: Питката трябва да е направена с хл. сода и намазана с мед, и се раздава за здравето на децата - "Да минава шарката им сладка и медена!".
2017-12-04 #1
канна
Част от последната земна молитва на Света Варвара: "Чуй, о Царю, и изпрати Своята благодат на всеки човек, който ще ме спомене ­ мен и моите страдания! Да не се приближи до него ненадейна болест и да не го грабне неочаквана смърт, защото Ти знаеш, Господи, че ние сме кръв и плът и творение на пречистите Твои ръце!". Името й навярно означава двойно вардена (пазена). И препоръчително е на този ден да не се правят варива, за да не набъбне повече от допустимото шарката!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Голяма задушница преди Великия пост
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 36
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 35
· Да кажем дружина: "Да бъде!"
· Магията на българското хоро
· Нестинарството - силата на вярата
Виж още статии за:   Обичаи, празници, традиции · Постите ·
Сряда
22
Август 2018
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
„Климатът” у дома
Почти 90% от денонощието, а през зимата дори повече, прекарваме в затворено помещение. Затова качеството...
История на коледната картичка
Всяка година преди Коледа и Нова Година си разменяме милиони, по-скоро милиарди картички с пожелание...
Как да се справим с хранителните молци
Ако от известно време сте забелязали неидентифицирани летящи обекти из вашата кухня, най-вероятно сте...
Архангеловден
На 8 ноември, по стар български обичай, празнуваме Архангеловден (Рангелов ден). В българските вярвания...
Камелия - една истинска източна красавица
Всяка от нас има своите ежедневни ритуали за красота, които общо взето не особено често променяме. Често...
Защо и как да пестим храната?
На всички ни са известни потресаващите снимки на бедни, гладни чернокожи деца, чиито вид понякога губи...
29 август - Секновение
На 29 август в народната традиция се отбелязва Секновение - хората и целият видим свят се подготвят за...
Как да отглеждаме: Сансевиера
В естествена среда Сансевиерата (Sansevieria) расте в тропиците на Африка. Заради острите си и бодливи...
Коледни джуджета
Винаги има малко време за още коледна украса, нали? Направете си тези симпатични джуджета и споделете...
Пенливо вино според етикета - как да отворим, налеем и поднесем пенливи вина?
Естествено пенливото вино е с нас при всеки празничен повод. Празненствата на Нова година не минават...
Почистващи препарати от дома за дома
Нашите баби и прабаби сами са приготвяли всичко, което им е било необходимо за домакинството – от сапуна...
Масата у дома
Mалка част от дамите днес посещават коктейли и гала вечери или иначе казано места, в които етикета от...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook