Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Коледни пости - седмица 1



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Началото винаги е предизвикателство – трудно, вълнуващо, пълно със съмнения. Хората сме измислили механизми да се справяме с новите начала – създаваме си очаквания, претегляме предразсъдъците и почваме да градим защита срещу евентуалните противници на нашето светло ново начало. Забравете всичко това. Коледните пости са нещо съвсем различно - започваме от едно място, разделяме се с всичките си очаквания и представи и се озоваваме на съвсем различно място.

Но в началото само променяме хранителния си режим. И то как! В първата седмица на постите се спазва строг пост - не се разрешава дори риба и морски дарове, мазнина също. Това може да е истински шок за досегашния ни начин на живот. Постарайте се да не мислите за ограниченията, а за възможностите. Може да опитате базови постни рецепти, които със сигурност са много здравословни. С какво се сблъсках аз през първата седмица:


"Трябва ли да готвя едно за себе си и друго за семейството?"

Ден 1: Как изобщо реших да постя
Мотивите да започнем постите трябва да са изяснени. Колкото сте по-решени, толкова по-лесно протичат. Но ето и първите проблеми за семейните хора - трябва ли да се готви отделно? Няма да се налага да готвите разделно, ако приготвяте постни гарнитури към месото, например. Опитайте да правите месото отделно, а не в общо ястие със зеленчуци или варива. Ако се случи да готвите ястие, като гювеч или яхния, когато това е невъзможно, направете си салата или пък, докато се пече основното ястие, постна пица.


"Какво да закусвам?"

Ден 2: Закуската, трудности в супермаркета, нови идеи
Закуската беше сред най-трудното на поста, защото повечето любими закуски са с яйца или млечни. Затова е добре да закусваме пълнозърнести мюслита с ядки и семена, сушени плодове, мед. А за разнообразие – филийки с тахан и мед, домашна зимнина като лютеница и сладко. Постните сладкиши, които и децата могат да харесват за училище, също стават, стига да обичате сладко за закуска. За да допълните здравословния ефект на по-леката закуска, изпийте преди нея една чаша хладка вода.


Идея за закуска: Печената за цялото семейство тиква е идеална закуска за вас. Допълнете с мед, ядки, пшеничен зародиш, небелен сусам, ленено семе, сушени плодове.


"Трябва ли да пазарувам отделни храни за себе си и това по-скъпо ли е?"

Ден 3: Отново на пазар, една бърза пица и малко за смисъла на храната
Тъй като постите за една промяна на хранителния режим, за някои драстична, за други – не толкова, е необходимо да преразгледате изцяло каква храна имате вкъщи. Аз установих през третия си ден, че почти не ми се намира подходяща за постите, затова излязох да пазарувам сезонни плодове и зеленчуци от кварталния пазар. Есента има толкова голямо изобилие от тях - те са полезни и евтини.


"Ходя на работа и нямам голям избор от постни храни за обяд."

Ден 4: Можем ли да постим в офиса?
Ако работим отвкъщи или сме по майчинство, пенсионери, е лесно да се пости – сами разполагаме с времето си и хладилника е под ръка. Но ако прекарваме повечето време през деня в офис, става по-сложно. За да не се тормозим, че наблизо няма постни храни за обяд, а само пици и дюнери ("вегетарианска" пица не значи постна пица), може да си носим храна от вкъщи и да си правим различни мъфинки. Две солени мъфинки с малко салата са един добър офис обяд. Постите не бива да пречат на обичайния начин на живот. Време за адаптиране на едното към другото трябва да мине, но трябва да търсим начин да ги съвместяваме.


"С какво да допълвам ястията, за да са по-хранителни?"

Ден 5: Кълненето започва. Размисли върху един обикновен тиквеник
През петия ден от постите започнах да правя кълнове, които са превъзходна храна особено за зимните месеци. Кълновете са възможно "най-живата" храна и след като съдържат всичко, за да започне един живот, те са безкрайно полезни за нас. На салата или в смути е най-добре да ги консумираме.


"Имам динамично ежедневие, нямам време да мисля за храна толкова много, как да пазя постите?"

Ден 6: Налага се обяд "на крак". Сблъсъци с изкушенията.
Случва се, колкото и да планираме, да имаме извънредни задачи и ходене по институции и магазини, а ако огладнеем ни се предлага само джънк фууд от заведенията за хранене и е наистина много трудно да намериш постна храна „на крак”. Практично е да имаме винаги в себе си ядки и сушени плодове, които дават енергия и засищат за по-дълго време.


"Полезни ли са постите за децата, трябва ли и те да постят?"

Ден 7: Гювечът влиза в употреба. Да постят ли децата?
Тогава си зададох въпроса могат ли, по-скоро, трябва ли децата да постят. Църквата казва, че до 7 години се считат за младенци и само се молят и причестяват. Колкото до решението – то е изцяло наша, родителска отговорност. Дали да натрапваме нашия начин на хранене на децата и да ги лишаваме без избор от това, за което дори ние не сме сигурни, дали е съвсем правилно, е част от родителската отговорност. Тя трябва да се поема информирано, адекватно и честно спрямо тях.

Първата седмица е най-трудната за постите - пълна със съмнения, четене на рецепти, етикети, лишения и ограничения. Но ако сте опазили постите през първата седмица, вие сте свършили основната част - преодолели сте лакомията и сте превъзмогнали себе си. Доказали сте, че сте по-силни от едното наяждане и задоволяване на първичните си импулси. Приключението обаче едва сега започва, предизвикателствата предстоят.
Виж още статии за:   Здрав дух · Постите · Коледните пости ·
Коментари
2016-11-15 #2
Анастасия
Наистина първата седмица е най-трудна, и наистина е вярно, че ако истински си решен ще се справиш! Миналата година успях с Великденският пост! Сега не се заричам , тъй като трябва да опитвам храната на дъщеричката ми и на този етап не мога да я лиша от месо!
2014-11-23 #1
Нина Стефанова
за закуска може да хапвате варено /задушено/ жито или лимец ,
добавете плодове, свежи или сушени, сусам, ленено семе.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Смисълът на християнските пости
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 36
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 35
· Голяма задушница преди Великия пост
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 32
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 31
· Какво не ни достига, за да постигаме целите си?
· Нещата, които не можем да променим
· Зрелостта настъпва, когато...
Виж още статии за:   Здрав дух · Постите · Коледните пости ·
Понеделник
20
Май 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Синьото сирене - изтънчена наслада за ценители на нетрадиционни вкусове
Синьото сирене е специфичен деликатесен вид сирене с висока хранителна стойност и висока масленост. Представлява...
Свободен ум в свободно време
Времето, което отделяме за себе си не зависи от това колко сме заети. Точно обратното, то се определя...
Майката - пръв помощник на педиатъра
Да, ние не сме дипломирани доктори, но сме единствените, които могат така да помогнат на педиатъра за...
Когато жегата е наистина жестока
В най-горещите летни дни се появява рискът от слънчев и топлинен удар. Макар и познати като опасности,...
Шампионите на суровите ядки - I
"Ние сме това, което ядем. Колкото повече жива храна приемате, толкова по-живи ще бъдете“. Такъв беше...
Цитонамазката – профилактика, която не бива да пренебрегваме
Темата за профилактичните прегледи най-често се приема с досада, понякога със страх, доза нежелание и...
Сминдухът - билка, подправка и щипка традиция
Латинското наименование на растението сминдух, чиито семена в България наричаме чимен, е Trigonella foenum-graecum,...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 28
Коледни пости, ден 28. През уикенда сварих червен боб, като идеята ми бе да го превърнем в яхния. Честно...
Шунгитът - черният лечебен минерал от недрата на Земята
Казват, че шунгитът (shungite) няма аналог по състав, структура и свойства. Твърди се, че възрастта му...
Как да: Изберем олекотена завивка
На пазара се предлага голямо разнообразие от завивки. Олекотените им версии стават все по- популярни...
Как вкопчването пречи на любовта
Раздялата с любимите хора е мъчно, болезнено преживяване. Стари приятели, любовници, съпрузи, дори малките...
Спрете да угаждате на всички в тези 7 стъпки
Ако четете това, вероятно сте един от тези хора - които искат да се харесат на всички и се стремят да...
Защо дисциплината е по-важна от мотивацията?
Когато искаме да направим нещо, независимо дали става въпрос за учене, диета, физически упражнения, работа,...
Ябълков оцет за здраве и красота - II
Заради всички тези полезни вещества в народната медицина ябълковия оцет се използва за детоксикация,...
Тайните врагове на красивата усмивка
Всички знаем за вредата от сладкишите и газираните напитки върху нашите зъби. Чували сме също така, че...
Контролирате ли живота си?
Животът е като да плаваш в морето или да пилотираш самолет. Имаш предначертания курс, натрупваш умения...
Колко вредни са трансмазнините и как да ги разпознаваме на етикетите
Мазнините се съдържат в почти всяка храна, която консумираме. Често пъти ние ги слагаме в графа „вредни“,...
"Френският парадокс" - убедителни причини да се влюбим в червеното вино
Благоуханно, с наситен вкус, богато на цвят и носещо уют – какво би могло да бъде по-приятно от чаша...
Детето и първото му посещение при зъболекаря
Много родители изпадат във възторг и документират по всевъзможни начини всички първи неща, случили се...
Акари и алергии
Свикнали сме да възприемаме праха като част от домашния интериор. Макар и неприятен, той изглежда напълно...
Как да не осъждаме, а да даваме градивно мнението си
Отношенията с другите са основна част от живота ни и източник както на приятни, така и често на неприятни...
Наесен с песен - или отново на работа
Много хора имат нужда от отпуск след отпуската. Не става въпрос за капризи и глезене, а за естествена...
В добра форма и зад бюрото
Прекарваме голяма част от живота си на работа. Някои хора изкарват прехраната си на гъвкаво работно време,...
5 причини да си завъдим индрише у дома
Индришето (Pelargonium roseum) е традиционно за българския дом растение. Почти всяка селска къща има...
Зеленчуковите сокове
Ако сте последователи на здравословното хранене най-вероятно отдавна сте заменили пакетираните сокове...
Сините сливи
Един от плодовете, с който свързваме лятото е синята слива. Вкусна и сочна, тя е прекрасен източник на...
Евкалиптът - ароматен лек и защита
Знаете ли коя е любимата храна на коалите? А кое дърво се нарежда сред най-високите широколистни видове...
Сиренето или кашкавалът? И двете
Чели ли сте нещо за разграждането на лактозата? А за казеина? Новите теории, че млечните продукти за...
Рейки – могат ли ръцете да лекуват?
Учението Рейки е от онези съкровища на Изтока, към които ние, живеещите по на Запад, посрещаме със скептицизъм....
Ракът не знае, че надеждата винаги ще го надживее
Ракът е най-ужасната болест. Той е коварен, защото се промъква незабелязан, а когато го забележим,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook