Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Фурмите - сладкият и здравословен дар на Ориента



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Фурмите са изключително ценен и полезен плод, един от най-древните, познати на човечеството. Корените на техния произход са в арабските страни, където от дълбока древност тези сладки и здравословни плодове на финиковата палма, са били на почит. Още тогава са били известни техните ползи за човешкия организъм и сведенията сочат, че фурмите са основна храна на арабските воини, бедуините, египтяните, както и на китайските столетници - все жители в места, където храната е оскъдна, а условията - екстремни.

Финиковата палма и нейните плодове, фурмите
У нас фурмите се продават в сушен и опакован вид, внос, основно от Северна Африка и Ориента - Турция, Тунис, Мароко, Египет. Най-добре е да се спрете на натурални фурми, които не са допълнително озахарени, за да се възползвате от здравословните им качества.
Състав на фурмите

Фурмите са едни от най-хранителните сушени плодове, заради въглехидратите, протеините и мазнините в тях, и са богати на почти всички витамини, с изключение на вит. Е. Съдържат 23 вида аминокиселини (които липсват в повечето други плодове), рибофлавин, ниацин, пантотенова киселина и много активни антиоксиданти, желязо, фосфор, магнезий, селен, фолиева киселина, калций, мед, сяра, минерални соли и т.н.

Важно е да се спомене, че нямат холестерол, напротив, дори понижават нивото на вредния, регулират глюкозата в кръвта. Те са идеален заместител на сладките неща, ако сте любител, и чудесен избор за диети и здравословни хранителни режими. Имат нисък гликемичен индекс и са подходящи за диабетици.Сладостта им се дължи на фруктозата и глюкозата, а не на вредната за човека захароза. И все пак - и с тях, както с всички сушени плодове не бива да се прекалява.

Здравословни ползи от фурмите

Укрепват имунитета и действат общо благоприятно на здравето - фурмите са едни от най-полезните храни изобщо;

Повлияват метаболизма и обмяната на веществата, особено полезни са при лоша функция на щитовидната жлеза, поради високото съдържание на йод в тях;

Благоприятстват мозъчната дейност и повишават активността на невронните връзки и концентрацията;

Полезни са за храносмилането. Имат очистващо и регулиращо действие. Спомагат за развитието на полезни бактерии в червата и поддържат киселинния баланс на организма.

Дават сила, издръжливост, енергия. Помагат при преумора и отпадналост, препоръчват се за консумация след дълго боледуване;

Укрепват и стимулират дейността на сърцето, черния дроб и бъбреците и подхранват кръвта.

Полезни са при анемия и сърдечно-съдови заболявания, заради високото си ниво на калий.

Препоръчват се при хипертония и белодробни заболявания. Успокояват кашлицата и спомагат за извеждане на течността от дробовете.

Препоръчителни са за диабетици, заради полезните фруктоза и глюкоза, и липсата на опасната захароза.

Изключително полезни са за бременни жени (фолиева киселина) и кърмачки (лактогонни са).

Подходящи са за диети и редуциране на телесното тегло. Добър заместител са на рафинираните сладкиши и намаляват чувството на глад;

Фурмите съдържат флуор, който предпазва зъбите от кариес;

Противопоказания

Не е препоръчителна консумацията им при камъни в бъбреците, заради оксаловата киселина, която съдържат.
Фурмите са лепкави и сладки и е добре зъбите да се измиват добре след похапването им.

Фурмите и кулинарията

Фурмите имат дълга история в кулинарията на много народи. Освен всичките им хранителни достойнства, особено ценени са те при сладкишите като естествен подсладител, Ако искате да заменяте рафинираната бяла захар, фурмите са отлично средство. Блендирайте количество от тях и ползвайте в сурови сладкиши - веган десерти, сурови бонбони, ястия за малки деца. Освен естествената си сладост, те притежават още едно ценно качество - естествено лепкави са и с тях стават чудесни постни десерти, защото заместват яйцата в това си качество.

Суровоядска торта с шоколад, глог и фурми

Друго обичайно тяхно приложение, наред със стафидите, е участието им в козунаци, кексове и сладки хлябове. Често се сервират на плата сирена и вино.

Как да избираме фурми?

Истинските, "натурални", незахаросвани допълнително и необработвани фурми се намират сравнително трудно. Те са със златисто-кехлибарен до червеникаво-кафяв, леко прозрачен цвят. Не би следвало да са с твърде дебела коричка, защото това показва, че са обработвани с парафин, за да се запази плода от червеи. Опаковката трябва да е непрозрачна и добре запечатана, фурмите да са месести и меки и да нямат захарни кристали по повърхността си. Този така полезен плод издържа около година при правилно съхранение – на хладно и сухо, в херметически затворена кутия, не в найлон.
Коментари
2014-11-13 #2
Инна Георгиева
Чудесно лакомство и за деца! Една идея от мен за празнични бонбони с тях http://www.hera.bg/s.php?n=1869
2014-11-13 #1
Десислава Ив. Симеонова
Преди години от един пазар в Кайро си купихме пресни фурми - ако не знаех, че това са именно фурми, нямаше да "включа" какъв е този плод; натуралните, откъснати преди ден-два фурми изглеждат напълно различно от опакованите и продаваните в Европа (междудругото, тогава разбрахме и че с някои по-дребнички сортове банани се готви). У дома и в офиса имаме 4 саксии с вече средно големи палми - пораснали именно от засадени (преди около 4 години, просто ей-така) 3-4 костилки от фурми.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Торта от фурми с крем от авокадо
· Бонбони от фурми, портокалови корички, бадем и шоколад
· Домашни бонбони - II
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Полезните сушени плодове на нашата трапеза
· Нетрадиционни идеи за традиционната печена тиква
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пъпешът и изненадващите му ползи за здравето
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· 9 + 1 причини да хапваме диня
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
· Орехите – за здраво сърце и добро настроение
· Тези билкови чайове ще подобрят настроението ви
· Какаото помага за по-добра работа на мозъка
· Малко познатата история на "V for Victory"
· Кой е най-модерният цвят през 2021 година
· Фантазия и магия в изкуството на Яцек Йерка
Вторник
26
Януари 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Привързаното родителство - следвай родителския си инстинкт
Както много актуални тенденции в днешно време, привързаното родителство е уж нещо ново, но всъщност е...
Как да предпазим децата да не се превърнат в консуматори
Едва ли има родител, който не познава досадата от непрекъснатите детски искания за нови покупки - играчки,...
В очакване на Коледа без стрес
С напредването на декември започваме да се настройваме на празнична вълна – съзнанието ни е завладяно...
Изворите на младостта
Биологичният часовник е неумолим. Тиктака тихичко, почти неусетно, докато някой ден се събудим в навечерието...
Е-е-е, и замирисва на… свобода. Монокините
Личният избор и това да си готов на всичко свързано с него са важни. Както се казва в една руска поговорка...
Забавен метаболизъм - причина за наднормено тегло
Една от най-честите причини за наднорменото тегло и неефективните диети е забавената обмяна на веществата....
На екзистенц минимума на душата
Някой ден... Някой ден ше изчета онези дебели книги, които все отлагам. Ще изчета и "Вълшебната планина",...
Една дъвка, моля!
Прототипът на съвременната дъвка е открит още в дълбока Древност, когато нашите предци са използвали...
За какво спря да ми пука, когато пораснах
Не ми пука за чуждото мнение. Не, наистина. Хората винаги говорят, хората винаги недоволстват. Не можеш...
Как да се погрижим за ушите?
На прага на сезона на вирусите и настинките е добре да се замислим за нашето здраве. Обикновено най-уязвими...
Диетата на Снежанка – как да се избавим от пигментните петна
Луничките и тъмните петна – това е цената на плажния произвол, който си позволяваме през жарките месеци....
Аналгинът - приятел или враг
Познатият на всички ни аналгин през тази година навършва 90 години. Достопочтена възраст, която буди...
Момина сълза - здраве и красива отрова
Това растение е силно отровно и също толкова лековито. Още в края на зимата и началото на пролетта, то...
Медът – храна на дълголетието
Учени и лекари от всички епохи твърдят, че редовната консумация на мед води до удължаване на човешкия...
Кисели хора
По пътя към доброто здраве и така търсеното равновесие в начина ни на живот, има един баланс, който играе...
Възстановяващата сила на тишината
Тишината - това е моментът в който можеш да поговориш сама със себе си. - Алла Пугачова Кога...
Няколко тактики преди да тръгнем на плаж
Вече е лято и започваме да се замисляме за годишната отпуска. Искаме да сменим средата, да си починем,...
Не се задоволявайте с посредственост, сияйте за себе си
Има жени, които имат в повече от всичко. Те са изключителни, изпъкват, вдъхновяват, завихрят вниманието...
Тръстиковата захар – здраве и аромат на южно слънце - I
От малки знаем, че захарта е само празни калории и в нея няма нищо полезно – нито витамини, нито минерали....
Райската ябълка
Райската ябълка или персимон (англ. perssimon ) е екзотично дърво с красиви ярко-оранжеви плодове. Гръцкото...
Хламидията - коварство и любов - II
Дебне от засада Както вече споменахме, хламидията често се маскира под клиничната картина на други заболявания....
Кайсията – шампион по бетакаротин
Слънчевата и ароматна кайсия е близък роднина на всички костилкови плодове, които се отглеждат у нас...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook