Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Защо захарта потиска имунитета?


Зимата е сезонът, когато болестите ни атакуват най-безмилостно. И една лека настинка води до отслабване на имунитета, което от своя страна е отворена врата за други по-тежки заболявания и вируси, какъвто е грипът. Съчетано с неправилно хранене и намалена двигателна активност – нищо чудно, че боледуваме толкова много. Особено чувствителни са децата и възрастните.

Една от храните, които e добре да избягваме, ако искаме да сме здрави, е бялата, рафинирана захар. Тя е вредна по много начини за тялото ни, но за имунитета тя също оказва неочаквано влияние:

Бялата захар и захарните изделия водят до намален имунитет, особено при децата, при които имунната система е в процес на изграждане.


Вафли, бисквити, нискокачествен шоколад, шоколадови и желирани бонбони, торти и...ами да идем в магазина – пълно е с такива. По-възрастните също посягаме за „сладичкото” – по-мрачно е навън, тегаво е на сърцето, искаме малък допинг от серотонин, и да е по-евтин, ако може.

Но захарта, по-точно захарозата, си е истински враг на имунната система, не само през зимата, разбира се. Американският журнал за клинична нутрициология (American journal for clinical nutrition) публикува още през 1973 година изследване на колектив от учени, в които се доказва, че простите въглехидрати на бялата захар потискат имунната система.

Те взимат венозна кръв от пациенти, които на гладно са яли фруктоза, глюкоза и захароза, мед и портокалов сок. Взетата кръв заразяват със Staphylococcus epidermidis, най-обичайният причинител на много инфекции. След около час започва дейността на неутрофилните левкоцити – най-активните елементи на левкоцитите и основни агенти на имунния отговор. Докато при пробите с фруктоза, глюкоза, мед и сок отговорът е много интензивен, в пробата със захароза се наблюдава драстично по-бавна скорост.

Учените стигат до заключението, че:

бялата захар не намалява броя на неутрофилните левкоцити, а забавя действието им.


Иначе казано – при една бактериална атака, хората, приемали захар, са по-уязвими, защото имунният отговор е по-бавен и инфекцията е навлязла необезпокоявана.

Как да намалим захарта в ежедневното меню.

Гответе и подслаждайте напитките с мед. Реално, в повечето рецепти може да се ползва мед, вместо захар. Дори в кафето. Медът е естествен и здравословен продукт с десетки ползи за организма.

Ползвайте заместители на захарта – стевия, кленов сироп и сироп от агаве, сушени плодове като натурални фурми и стафиди, кокосова захар. Особено за сладкиши и сладки на децата. Децата са естествено предразположени към сладкото и са най-големият консуматор на бяла захар, затова основно те страдат от нея - чести настинки, грип и стомашно-чревни неразположения. Със захарта трябва да внимават хиперактивните деца и тези с дефицит на вниманието.

Нека захарта бъде кафява нерафинирана (тръстикова) - Мусковадо, Демерара, Турбинадо. Тя е обработена, но по естествен начин - това е първичната кристализация на захарната тръстика. Едри, слепващи се кристали с интензивен вкус на меласа. Трябва да се прави разлика и да се чете внимателно, защото за кафява се представя и рафинираната захар, която допълнително е обогатявана с меласа, което не я прави много здравословна.

Ако все пак ви се дояде нещо сладко, следете етикетите и наличието на захари. Ако е възможно, по-скоро пазарувайте от диабетичния щанд, където в "сладичкото" има фруктоза.

Още за синтетичните заместители на захарта.

И не забравяйте да измивате зъбите си след консумация на захар. Основният причинител на кариес е именно тя - храни милионите микроби в устната кухина, променя Ph-то й и кариесите са налице.

„Сладичкото” е напълно ненужна храна за организма ни, то няма хранителна стойност. Но пък е носител на много калории, които не хранят клетките. Изразходват се бързо, без да дават енергия, за разлика от комплексните въглехидрати на житните храни, например.

Ако често посягаме към сладкото, може би трябва да се замислим дали това не е израз на нещо друго, отколкото на глад. При възрастните може да е емоционален заместител и ние да осъзнаваме това, но за децата е бавна отрова - твърде много рискове, твърде рано.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Коренът от сума - мощен адаптоген и имуностимулатор
· Сок от нони - екзотично предложение за имунитет и добър тонус
· Сироп от мащерка срещу настинки за деца
· Ацерола - високи стойности на витамин С за профилактика в зимния сезон
· Как да си направим кълнове от боб мунг?
· Вредните навици, които ни разболяват през зимата
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Какво да направим с кисело мляко през лятото?
· Връзката между съня и тренировките – как може да доведе до по-добри резултати?
· Защо да хапваме кисело мляко вечер преди лягане?
· Необичайни признаци за дехидратация
· Хората, на които им липсва емпатия и как да се справяме с тях
· Здравословен егоизъм или егоцентризъм?
· Защо лятото е най-добрият момент да започнем да живеем минималистично?
Понеделник
26
Август 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Киноа – свещената храна на инките
Опитах я, защото педиатърката ми я препоръча да я включа в менюто на малката ми дъщеря, наравно с елдата,...
Хипогликемия
Всеки, който страда от диабет, или има близък с такава диагноза, трябва да знае, какво представлява хипогликемията....
Най-полезните растителни масла
Традиционно в българската кухня се използват две растителни масла – слънчогледовото олио за готвене и...
Самовнушението
Свикнали сме преди всичко да вярваме на себе си или поне живеем с това убеждение. Много често чуваме...
Тайните на истинското женско приятелство
Често се спори за женското приятелство, всеки е готов да предложи дефиниции, да сравнява, да обвинява....
Сушените плодове лекуват - II част
Със стафиди хранели робите в древния свят - за да издържат на тежкия труд. Гроздето в сушено състояние...
Да придадем на зимата душа и топлина
Зимата е всяка година по едно и също време, но някак винаги успява хем да ни изненада, хем очаквано -...
21 юни – Международен ден на йогата
Хилядолетия след възникването на тази древна практика, от 2015 година нататък, тя ще си има специален...
Голямото бързане
Толкова сме свикнали да бързаме, че понякога и да не ни се налага, отново бързаме. Навикът да препускаме...
Здравни рискове от пушенето на наргиле
Наргилето е средство за пушене на тютюн с дълга история в културната традиция на Ориента. У нас напоследък...
Къде отиват „ничиите” деца?
Всъщност, те не са ничии. Не са сираци, а изоставени. Някои дори познават родителите си, една част са...
Рейши – императорската гъба на дълголетието
Божествената гъба на дълголетието Рейши се използва още от преди хилядолетия в китайската и японската...
Няколко добри навика за 20-годишните
Когато си млад, мислиш, че си безсмъртен. Че светът започва с теб и се върти единствено около твоята...
Лимоново масло за хубава кожа и добро храносмилане
Лимоните и етеричното масло, което се произвежда от тях, се използват за подпомагащо лечение на...
Хем лимон, хем дюля - що е то?
Наричат този храст "японска дюля", но е известен като "планински лимон". Прилича малко и на двете. Родината...
Връзка между желание и действие
Има разлика между желание и действие, между това, което искаме и това, което правим. Но до голяма степен...
Нещастието, което сами си навличаме
Мислите ли за щастието? Дали го познавате, дали някога изобщо сте го срещали? Казват, че ако си задавате...
4 неоспорими ползи от писането на ръка
Живеем в технологичен свят, в който все по-рядко пишем на ръка, освен ако не се наложи да попълним някой...
Как да намерим смирение и защо то е толкова важно?
Забелязвате ли непрекъснатото желание на голяма част от хората около вас да се показват, да изявяват...
Да отслабнем или да не отслабнем?
Всички ние прекрасно знаем как се отразяват излишните килограми на здравето ни, външния вид, самочувствието...
Не се задоволявайте с посредственост, сияйте за себе си
Има жени, които имат в повече от всичко. Те са изключителни, изпъкват, вдъхновяват, завихрят вниманието...
Отслабване, а не слабоумие
Както е известно, от начина ни на хранене зависят не само формите на тялото, но и ефективната работа...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook