Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Защо захарта потиска имунитета?


Зимата е сезонът, когато болестите ни атакуват най-безмилостно. И една лека настинка води до отслабване на имунитета, което от своя страна е отворена врата за други по-тежки заболявания и вируси, какъвто е грипът. Съчетано с неправилно хранене и намалена двигателна активност – нищо чудно, че боледуваме толкова много. Особено чувствителни са децата и възрастните.

Една от храните, които e добре да избягваме, ако искаме да сме здрави, е бялата, рафинирана захар. Тя е вредна по много начини за тялото ни, но за имунитета тя също оказва неочаквано влияние:

Бялата захар и захарните изделия водят до намален имунитет, особено при децата, при които имунната система е в процес на изграждане.


Вафли, бисквити, нискокачествен шоколад, шоколадови и желирани бонбони, торти и...ами да идем в магазина – пълно е с такива. По-възрастните също посягаме за „сладичкото” – по-мрачно е навън, тегаво е на сърцето, искаме малък допинг от серотонин, и да е по-евтин, ако може.

Но захарта, по-точно захарозата, си е истински враг на имунната система, не само през зимата, разбира се. Американският журнал за клинична нутрициология (American journal for clinical nutrition) публикува още през 1973 година изследване на колектив от учени, в които се доказва, че простите въглехидрати на бялата захар потискат имунната система.

Те взимат венозна кръв от пациенти, които на гладно са яли фруктоза, глюкоза и захароза, мед и портокалов сок. Взетата кръв заразяват със Staphylococcus epidermidis, най-обичайният причинител на много инфекции. След около час започва дейността на неутрофилните левкоцити – най-активните елементи на левкоцитите и основни агенти на имунния отговор. Докато при пробите с фруктоза, глюкоза, мед и сок отговорът е много интензивен, в пробата със захароза се наблюдава драстично по-бавна скорост.

Учените стигат до заключението, че:

бялата захар не намалява броя на неутрофилните левкоцити, а забавя действието им.


Иначе казано – при една бактериална атака, хората, приемали захар, са по-уязвими, защото имунният отговор е по-бавен и инфекцията е навлязла необезпокоявана.

Как да намалим захарта в ежедневното меню.

Гответе и подслаждайте напитките с мед. Реално, в повечето рецепти може да се ползва мед, вместо захар. Дори в кафето. Медът е естествен и здравословен продукт с десетки ползи за организма.

Ползвайте заместители на захарта – стевия, кленов сироп и сироп от агаве, сушени плодове като натурални фурми и стафиди, кокосова захар. Особено за сладкиши и сладки на децата. Децата са естествено предразположени към сладкото и са най-големият консуматор на бяла захар, затова основно те страдат от нея - чести настинки, грип и стомашно-чревни неразположения. Със захарта трябва да внимават хиперактивните деца и тези с дефицит на вниманието.

Нека захарта бъде кафява нерафинирана (тръстикова) - Мусковадо, Демерара, Турбинадо. Тя е обработена, но по естествен начин - това е първичната кристализация на захарната тръстика. Едри, слепващи се кристали с интензивен вкус на меласа. Трябва да се прави разлика и да се чете внимателно, защото за кафява се представя и рафинираната захар, която допълнително е обогатявана с меласа, което не я прави много здравословна.

Ако все пак ви се дояде нещо сладко, следете етикетите и наличието на захари. Ако е възможно, по-скоро пазарувайте от диабетичния щанд, където в "сладичкото" има фруктоза.

Още за синтетичните заместители на захарта.

И не забравяйте да измивате зъбите си след консумация на захар. Основният причинител на кариес е именно тя - храни милионите микроби в устната кухина, променя Ph-то й и кариесите са налице.

„Сладичкото” е напълно ненужна храна за организма ни, то няма хранителна стойност. Но пък е носител на много калории, които не хранят клетките. Изразходват се бързо, без да дават енергия, за разлика от комплексните въглехидрати на житните храни, например.

Ако често посягаме към сладкото, може би трябва да се замислим дали това не е израз на нещо друго, отколкото на глад. При възрастните може да е емоционален заместител и ние да осъзнаваме това, но за децата е бавна отрова - твърде много рискове, твърде рано.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Коренът от сума - мощен адаптоген и имуностимулатор
· Сок от нони - екзотично предложение за имунитет и добър тонус
· Сироп от мащерка срещу настинки за деца
· Ацерола - високи стойности на витамин С за профилактика в зимния сезон
· Как да си направим кълнове от боб мунг?
· Вредните навици, които ни разболяват през зимата
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Какво да направим с кисело мляко през лятото?
· 7 април - Световен ден на здравето
· У дома: Кардио тренировки за 20 минути (упражнения)
· Тренировки по време на месечния цикъл?
· 26 март - "Лилав ден" в подкрепа на хората с епилепсия
· Масло от риган за лечение на инфекции и при храносмилателни проблеми
· Световен ден на редките болести
Сряда
8
Април 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Любимата лятна шапка от Панама в безкраен флирт с киното
Панамената шапка или просто "панамата" е неостаряващият шик, който десетилетия наред е символ на лятна...
Магнезият - баланс за женската психика и здраве
Раздразнителност, честа смяна на настроенията, изтощение и необяснима депресия. Обикновено приписваме...
Миризма на пържено? Да бягаме или да похапнем сладко
Пържените храни са вкусни – мазни и с хрупкава коричка, устата ни се налива със слюнка само още щом усетим...
По следите на женската енергия
Коя е според вас силата, която управлява света? Парите, сексът, Пентагонът, таен съюз между правителства...
Без пържени храни, повече плодове и зеленчуци за децата в детските градини
Намалява се дневният прием на калории на децата от детските заведения, забранява се консумирането на...
Гроздето – сладкият дар на есента
Кога и къде за пръв път е култивирана лозата, остава неизвестно. За нея обаче четем още в старозаветните...
Болки в гръбнака - причини и как да се справим с тях
Причините за болките в гръбнака могат да бъдат много – от вродена особеност на скелета до прекарани заболявания...
Вредна ли е 3D технологията за детското зрение
3D технологията е бъдещето на киното, в това вече няма нужда никой да ни убеждава – нужно е само да хвърлим...
Очакването
То може да бъде сладостно, да придава цвят и очарование на иначе монотонното ни ежедневие.. Ала може...
Трупате ли ненужни вещи?
Едно от нещата, които наистина не обичам, е у дома да е разхвърляно. За мен редът е усещане са спокойствие...
Ползите на олиото от тиквено семе
Тиквата – един от символите на есента. При мисълта за нея в съзнанието ни се появява образът за вкусната,...
Добре познатият ни винен оцет има и здравословни ползи
Първите свидетелства за употребата на винен оцет датират от 5000 години пр. Хр. Още тогава е бил добре...
Прасковата - мъхестият отличник
Прасковата е сред едни най-разпространените овощни видове у нас. Дръвчето принадлежи към семейство Розоцветни...
Как да си направим походна аптечка
Ако сте решили да прекарате отпуската си сред природата – в някое китно селце, откъснато от цивилизацията...
Една седмица преди Коледа - разумно пазаруване и здравословни граници
Голямото разнообразие от храни и напитки играе огромна роля през празничния сезон – това е времето,...
Как идентичността ни определя нашето поведение?
В основата на нашата идентичност е това как сами виждаме себе си или как вярваме, че другите ни...
Самонараняването при децата и тинейджърите
Забелязали сте, че в последно време детето се удря само с юмручета, блъска си главата в стената, драска...
Скучно ми е...
„Скучно ми е...„ е оплакване, което доста често може да бъде чуто в днешно време, за жалост, повече от...
Хармония и стройно тяло с Аюрведа - II
Пита Описание: Това са хора с мускулеста структура, които въпреки добрия си апетит не напълняват лесно....
Винаги ще съм тук за теб...
Емили Макдауъл (Emily McDowell) е артист и жена, преборила се с рака. Посланията в нейните "Емпатични...
Макадамия - зад твърдата черупка се крие безценно съкровище
Позната е като "австралийски орех", но е кръстена на името на шотландския химик МакАдам, който я е култивирал...
Опасна ли е високата температура?
Когато видят, че чертичката на термометъра премине 37,5° повечето хора изпадат в паника и веднага посягат...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook