Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Постен сладкиш с ябълки и грис



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Постите са много труден период не само за любителите на месото, яйцата, млякото и млечните продукти, но и за любителите на сладкишите. В повечето от тях участват яйца и мляко, краве масло, за да станат наистина вкусни. Забравете традиционните вкусове – постите са момент за експеримент с тях.

Този постен сладкиш е много бърз и много лесен. Признавах, че ми се струваше невероятен начина на приготвяне, но в процеса на печене всичко си дойде на мястото.

Постен сладкиш с ябълки и грис


1 ч.ч. пшеничен грис
1 ч.ч. брашно
1 ч.ч. кафява захар (1/2 ч.ч. бяла)
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. канела
1 кг сочни ябълки
1 к.ч. олио

Приготовление:

Включваме фурната на 180 градуса

Настъргваме ябълките на средното ренде, слагаме при тях канелата и оставяме настрана да си пуснат сока. Аз сложих вместо две ябълки, една голяма круша. Получи се много интересен вкус.

В купа смесваме сухите съставки. А към плодовата смес слагаме олиото.

В квадратна тава 30х30 см (моята е от закалено стъкло) намазняваме дъното или слагаме хартия за печене и започваме да редуваме смесите на пластове – първо сухата смес, после от ябълките – да покрие добре и така, докато свършат смесите. Стараем се пластовете да стигат до сантиметър дебелина, не повече.

Накрая завършваме с ябълки и можем да поръсим със смлени орехи, аз добавих сусам и слънчогледови семки, а като е готов и изстинал - и с пудра захар. Печем около 40-50 минути на средната решетка на фурната.



Ако не постите, заменете олиото с масло и поръсете с маслени трохи.

Вкусът е невероятен – съставките се смесват много добре по време на печенето и дори е най-вкусен на следващия ден.
Коментари
2018-03-03 #4
Мари
А тиквата сурова ли я слагате?
2016-02-28 #3
Цвети
Здравей, детелина Не се слага нищо "мокро", ябълките пускат сок по време на печенето и си става много сочен
2016-02-27 #2
детелина
Сухата смес прави ли се на каша преди да се реди в тавата ?В продуктите не виждам вода .Брашното и грисът как се пекат на сухо?
2014-11-24 #1
dobby
Правила съм същия сладкиш с настъргана тиква вместо ябълки- става страхотно! Много лесно и много вкусно!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· 5 любими десерта с ябълки
· Ябълков сладкиш с Мартин
· Ябълкови тиганички със захар мусковадо
· Вкусни десерти с тиква
· Нетрадиционни идеи за традиционната печена тиква
· Постен кокосов кекс с какао
· Патладжанена разядка
· Любими есенни супи с тиква
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· Импровизиран киш с праз и бекон
· Ориз с праз, брюкселско зеле, сладък картоф и асафетида
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 24
· Домашно сорбе с кайсии и касис
· Козуначена пита след Великден
· Шоколадов терин с кестени
· За горещините: Студено приготвени летни ястия и салати
· Магданозени кюфтенца
· Черна леща, "белуга" - богата на протеини, фибри, желязо и антиоксиданти
· Пролетни кошнички със спанак и веган кашкавал
· Тайните на вкусната и полезна зелена салата
· Салата от елда, спанак, рукола със сос от коприва
· Изкуството на късната лятна вечеря
· Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
· Какво да направим с кисело мляко през лятото?
Четвъртък
24
Октомври 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Домашен хляб с квас в хлебопекарна
Тази година се зарекох по време на постите да опитам да хвана квас. Първият път беше неуспешен, но след...
Вкусни десерти с тиква
Тиквата е любим есенен плод, но при нея има една особеност - тя просто е толкова голяма! Затова често...
Ягодите - защо да ги хапваме
Тя е един наистина уникален плод. Не само, че е много красива, свежа и ароматна, а и е нещо като символ...
Топла салата с нахут
Здравей Цвети, Hera.bg и въобще всички, които следят какво се случва покрай постите на Цвети. Реших да...
Макарони със спанак и гъби на фурна
Здравейте Hera.bg, бих искала да участвам с тази рецепта за основно ястие, който обича месно, може...
Запечени броколи със сирене и яйца
Ако някога сте имали съмнения дали ще ви харесат броколите, сега е момента да опитате тази рецепта. Пригответе...
Салата с червено цвекло и черен кимион
Макар че аз също най-често си мариновам цвеклото с оцет и чесън, тази вечер нямах време. 300 гр....
Домашна прясна паста без яйца
Как се прави прясна паста вече съм писала. Но се сдобих с машинка за паста и тук тя е приготвена с нея....
Постни лозови сарми с булгур
Лозовите сармички са едно малко бижу в националната ни кухня. Пипкаво е да направиш една тава с миниатюрни...
Освежаващи летни напитки: Лимонада с малини, семена от чиа и зелен чай
През лятото апетитът за тежки и питателни храни намалява, но не и необходимостта от енергия, хидратация...
Супа с тиква, целина и овес
Имах останала печена тиква, а също и две малки тиквички. Затова реших да ги комбинирам в топла пъстра...
Родопска яхния с овнешко
Родопската яхния с овнешко е характерна рецепта за Петковден 500 г овнешко 1 глава лук 1/4 ч.ч. ориз 500...
Пълнени чушки с боб
Това е едно от традиционните ястия за Бъдни вечер. Най-добре е да го приготвите не с пресни или замразени...
С аромат на печени чушки - II
Печене на фурна Преди много години бях изправена пред един чувал пипер и налична единствено фурна, така...
Козуначена пита след Великден
Какво да правим със стария козунак? Това е вторият най-задаван въпрос след Великден. Първият, разбира...
Постни арменски сармички
Ако са ви омръзнали обичайните рецепти за лозови сърми и искате да опитате нещо ново и все пак традиционно...
Мазнините: добри, полезни, вредни - I
Често възхвалата или анатемосването на дадена мазнина има за цел просто да ни продаде рекламиран продукт....
Потайният домат
Мислите, че добре познавате домата? През летните месеци той е неизменен спътник на всяка трапеза – приготвен...
Гръцка мусака
Мусаката е традиционно гръцко ястие и за разлика от тази, която сме свикнали да хапваме в България в...
Салата с кестени, бекон и праз
Прекрасният аромат на кестените, се допълва превъзходно с запържения в златисто бекон и топящ се в устата...
Баница с праз (зелник)
Нашите баби не са били никак глупави жени. Зелник или баницата с праз неслучайно е присъствала често...
Печени патладжани с домати и Пармезан
Извинявам се предварително, че пропорциите не са съвсем точни, но това бе нещо импровизирано, което пък...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook