Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Постен сладкиш с ябълки и грис



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Постите са много труден период не само за любителите на месото, яйцата, млякото и млечните продукти, но и за любителите на сладкишите. В повечето от тях участват яйца и мляко, краве масло, за да станат наистина вкусни. Забравете традиционните вкусове – постите са момент за експеримент с тях.

Този постен сладкиш е много бърз и много лесен. Признавах, че ми се струваше невероятен начина на приготвяне, но в процеса на печене всичко си дойде на мястото.

Постен сладкиш с ябълки и грис


1 ч.ч. пшеничен грис
1 ч.ч. брашно
1 ч.ч. кафява захар (1/2 ч.ч. бяла)
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. канела
1 кг сочни ябълки
1 к.ч. олио

Приготовление:

Включваме фурната на 180 градуса

Настъргваме ябълките на средното ренде, слагаме при тях канелата и оставяме настрана да си пуснат сока. Аз сложих вместо две ябълки, една голяма круша. Получи се много интересен вкус.

В купа смесваме сухите съставки. А към плодовата смес слагаме олиото.

В квадратна тава 30х30 см (моята е от закалено стъкло) намазняваме дъното или слагаме хартия за печене и започваме да редуваме смесите на пластове – първо сухата смес, после от ябълките – да покрие добре и така, докато свършат смесите. Стараем се пластовете да стигат до сантиметър дебелина, не повече.

Накрая завършваме с ябълки и можем да поръсим със смлени орехи, аз добавих сусам и слънчогледови семки, а като е готов и изстинал - и с пудра захар. Печем около 40-50 минути на средната решетка на фурната.



Ако не постите, заменете олиото с масло и поръсете с маслени трохи.

Вкусът е невероятен – съставките се смесват много добре по време на печенето и дори е най-вкусен на следващия ден.
Коментари
2018-03-03 #4
Мари
А тиквата сурова ли я слагате?
2016-02-28 #3
Цвети
Здравей, детелина Не се слага нищо "мокро", ябълките пускат сок по време на печенето и си става много сочен
2016-02-27 #2
детелина
Сухата смес прави ли се на каша преди да се реди в тавата ?В продуктите не виждам вода .Брашното и грисът как се пекат на сухо?
2014-11-24 #1
dobby
Правила съм същия сладкиш с настъргана тиква вместо ябълки- става страхотно! Много лесно и много вкусно!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· 5 любими десерта с ябълки
· Ябълков сладкиш с Мартин
· Ябълкови тиганички със захар мусковадо
· Вкусни десерти с тиква
· Нетрадиционни идеи за традиционната печена тиква
· Постен кокосов кекс с какао
· Патладжанена разядка
· Любими есенни супи с тиква
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· Импровизиран киш с праз и бекон
· Ориз с праз, брюкселско зеле, сладък картоф и асафетида
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 24
· Домашно сорбе с кайсии и касис
· Козуначена пита след Великден
· Шоколадов терин с кестени
· За горещините: Студено приготвени летни ястия и салати
· Магданозени кюфтенца
· Черна леща, "белуга" - богата на протеини, фибри, желязо и антиоксиданти
· Пролетни кошнички със спанак и веган кашкавал
· Тайните на вкусната и полезна зелена салата
· Салата от елда, спанак, рукола със сос от коприва
· Изкуството на късната лятна вечеря
· Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
· Какво да направим с кисело мляко през лятото?
Събота
14
Декември 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Супа с тиква, целина и овес
Имах останала печена тиква, а също и две малки тиквички. Затова реших да ги комбинирам в топла пъстра...
Пълнени камби с ориз и маслинки
От различните сортове пипер най-обичам ратунди или казано по нашенски - камби. Предпочитам ги заради...
Какво да сложим на трапезата за Бъдни вечер
Бъдни вечер е не само последният ден от великите пости, а навечерието изпълнено с трепетно очакване да...
Коледна питка с паричка
В последните години много мои познати ми споделят, че баницата с късмети, която е характерна за първите...
Палачинки от червено цвекло
Тази чудесна рецепта е приготвила и изпрати Ели Цветанова Искам да споделя, че направих страхотни...
Наздраве по холандски
Приятна съботна или неделна вечер. Навън вали сняг, а вие сте се събрали на по питие вкъщи с приятели....
Пъдпъдъчите яйца – малкият голям дар от природата
Малки, шарени, необичайни. Гледаме на пъдпъдъчите яйца повече като на екзотика. Нямаме понятие защо изобщо...
Добруджанки
През останалите дни от седмицата хапвам само мюсли и сурови ядки за закуска, но в неделя, когато всички...
Рокфор - Кралят на сирената
Рокфорът със сигурност е най-известното и предпочитано синьо сирене в света. Тайната на уникалния му...
Макарони на фурна с тиква
Макароните на фурна с мляко и яйца са традиционен наш десерт, чиято рецепта сигурно е известна на много...
Готвенето помогнало на човек да развие мозъка си
Готвенето е помогнало на човека да развие мозъка си и е допринесло за възникването на религиите и културата,...
Освежаващи летни напитки: Лимонада с малини, семена от чиа и зелен чай
През лятото апетитът за тежки и питателни храни намалява, но не и необходимостта от енергия, хидратация...
Екзотична тиква с ориз и мляко на фурна
През уикенда обичам да отделям повече време за малко по-засукани десерти. Просто имам времето да отделя...
Туршия със зелени домати, чесън и копърче
Тази туршия винаги ми напомня за леля ми. Някъде назад (много назад) в спомените от моето детство, даде...
Задушено шкембе в пръстени гювечета
1 кг телешко шкембе 100 гр краве масло 150 мл бяло вино черен и червен пипер дафинов лист 2-3 скилидки...
Вкусна баклава
У дома си облизват пръстите с тази баклава. Сладичка! Така на нас най-много ни харесва! Малките парченца...
Пилешки жулиени върху картофена палачинка
Всеки нормален човек след работа се чувства леко уморен. Ако няма нещо за хапване от предишния ден, трескаво...
Макарони със спанак и гъби на фурна
Здравейте Hera.bg, бих искала да участвам с тази рецепта за основно ястие, който обича месно, може...
Праз с ориз и туршия
А ето я и втората рецепта на Величка от Велико Търново: Праз с ориз и туршия: 2 стръка едър...
Баница с праз, гъби и амарант
По време на пости или в предколедния сезон търсим всякакви алтернативи на вкусни ястия. Баниците са едни...
Захранване на бебето
Когато настъпи момента да захраните бебето, (около 5-6 месец) а и малко преди това, изниква въпроса домашно...
Печени ябълки
Ароматът на печени ябълки, съчетани с канела, ми навяват страхотни детски спомени. Понякога за разнообразие...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook