Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Постен сладкиш с ябълки и грис



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Постите са много труден период не само за любителите на месото, яйцата, млякото и млечните продукти, но и за любителите на сладкишите. В повечето от тях участват яйца и мляко, краве масло, за да станат наистина вкусни. Забравете традиционните вкусове – постите са момент за експеримент с тях.

Този постен сладкиш е много бърз и много лесен. Признавах, че ми се струваше невероятен начина на приготвяне, но в процеса на печене всичко си дойде на мястото.

Постен сладкиш с ябълки и грис


1 ч.ч. пшеничен грис
1 ч.ч. брашно
1 ч.ч. кафява захар (1/2 ч.ч. бяла)
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. канела
1 кг сочни ябълки
1 к.ч. олио

Приготовление:

Включваме фурната на 180 градуса

Настъргваме ябълките на средното ренде, слагаме при тях канелата и оставяме настрана да си пуснат сока. Аз сложих вместо две ябълки, една голяма круша. Получи се много интересен вкус.

В купа смесваме сухите съставки. А към плодовата смес слагаме олиото.

В квадратна тава 30х30 см (моята е от закалено стъкло) намазняваме дъното или слагаме хартия за печене и започваме да редуваме смесите на пластове – първо сухата смес, после от ябълките – да покрие добре и така, докато свършат смесите. Стараем се пластовете да стигат до сантиметър дебелина, не повече.

Накрая завършваме с ябълки и можем да поръсим със смлени орехи, аз добавих сусам и слънчогледови семки, а като е готов и изстинал - и с пудра захар. Печем около 40-50 минути на средната решетка на фурната.



Ако не постите, заменете олиото с масло и поръсете с маслени трохи.

Вкусът е невероятен – съставките се смесват много добре по време на печенето и дори е най-вкусен на следващия ден.
Коментари
2018-03-03 #4
Мари
А тиквата сурова ли я слагате?
2016-02-28 #3
Цвети
Здравей, детелина Не се слага нищо "мокро", ябълките пускат сок по време на печенето и си става много сочен
2016-02-27 #2
детелина
Сухата смес прави ли се на каша преди да се реди в тавата ?В продуктите не виждам вода .Брашното и грисът как се пекат на сухо?
2014-11-24 #1
dobby
Правила съм същия сладкиш с настъргана тиква вместо ябълки- става страхотно! Много лесно и много вкусно!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· 5 любими десерта с ябълки
· Ябълков сладкиш с Мартин
· Ябълкови тиганички със захар мусковадо
· Любимите сладки на Hera.bg
· Вкусни десерти с тиква
· Нетрадиционни идеи за традиционната печена тиква
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Патладжанена разядка
· Любими есенни супи с тиква
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Импровизиран киш с праз и бекон
· Домашен сметанов сладолед с орехов крокан
· Торта със стар козунак без печене
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· За горещините: Студено приготвени летни ястия и салати
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Салата с леща белуга и семена от нар
· Пролетни кошнички със спанак и веган кашкавал
· Телешки стек, маринован в бърбън Jim Beam
· Изпитана рецепта за домашна горчица
· Как да направим плато сирена?
Сряда
21
Април 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Салата с тиквички, червени боровинки и кълнове
Напоследък времето нестига и основно хапвам салати. В един момент се получи така, че те се превърнаха...
С дъх на канела - опасно или полезно за здравето
Решението на Европейският съюз да ограничи количеството използвана канела на килограм готов продукт дойде...
Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
Пицата е сред най-разпознаваемите и най-предпочитани храни в света - тя отдавна е прекрачила границите...
Баница с локум
Локумената баница е нещо, което не изисква никакви усилия, а ще се хареса на цялото семейство. Препоръчвам...
Курбан от овче месо
500-600 г овнешко 1 глава лук 1 морков 1 домат целина, магданоз черен пипер 2 л вода,сол Месото...
Каша от коприва с орехи
Здравейте! Видях дотук в конкурса, че няма никой, който е участвал с рецепта с коприва. Явно самото й...
Портокалови корички в тъмен шоколад
Около коледните празници във всяко семейство се изяждат големи количества портокали. Но най-ароматната...
Печени кестени срещу есенната умора
Тя винаги е леко тъжна - заради изминалото лято, заради събраните емоции и спомени и заради последните...
Любими есенни супи с тиква
Знам, че много хора не възприемат крем супите като сериозно ястие. Е, то някои и супата не я възприемат...
Омайният кардамон
От появата му на територията на Южна Индия и Шри Ланка до днес растението с латинско название Elettaria...
Компот от ягоди
У дома, в детството ми компот и сладко от ягоди бяха на почит. С моя по-голям брат винаги се карахме...
Risotto al radicchio e Gorgonzola
Рецептата ни представя Радостин Кирязов, собственик на италиански ресторант "PizzaRado", специално за...
Ориз със спанак, сирене и яйца
Здравейте на всички от екипа на Хера! :) И аз ще се престраша да участвам във вашия "вкусен" конкурс...
За закуска: Топъл сандвич с пушено филе и яйце
Закуските през уикенда са най-често специалитет на половинката. Най-уважавани са палачинките и топлите...
За тиквичките с любов
Заедно с лятото идва и сезонът на тиквичките. Макар че да си ги закупиш по всяко време на годината вече...
Тарама хайвер
Препечените филийки с домашно разбит тарама хайвер са един приятен спомен от моето детство. Сервират...
Китайско зеле с тиквички, моркови и соеви кълнове
Зеленчуковите ястия са прекрасен начин да прочистим организма, да приемем повече витамини и минерали....
Задушено шкембе в пръстени гювечета
1 кг телешко шкембе 100 гр краве масло 150 мл бяло вино черен и червен пипер дафинов лист 2-3 скилидки...
С аромат на печени чушки - II
Печене на фурна Преди много години бях изправена пред един чувал пипер и налична единствено фурна, така...
Постни мъфини с локум
Здравейте, Цвети и Hera.bg, Отново съм аз, вашата читателка Ивелина Петрова, от град Варна. Сега Ви...
Пълнен заек
Тази рецепта ни изпрати Дими Добрева от Варна. От името на всички дами (и господа), които четат Hera.bg,...
Булгурът - вкусна и полезна алтернатива в здравословното ни меню
Консумиран в почти цяла Европа и Америка и влизащ в състава на една от най-известните арабски салати...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook