Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Постен сладкиш с ябълки и грис



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Постите са много труден период не само за любителите на месото, яйцата, млякото и млечните продукти, но и за любителите на сладкишите. В повечето от тях участват яйца и мляко, краве масло, за да станат наистина вкусни. Забравете традиционните вкусове – постите са момент за експеримент с тях.

Този постен сладкиш е много бърз и много лесен. Признавах, че ми се струваше невероятен начина на приготвяне, но в процеса на печене всичко си дойде на мястото.

Постен сладкиш с ябълки и грис


1 ч.ч. пшеничен грис
1 ч.ч. брашно
1 ч.ч. кафява захар (1/2 ч.ч. бяла)
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. канела
1 кг сочни ябълки
1 к.ч. олио

Приготовление:

Включваме фурната на 180 градуса

Настъргваме ябълките на средното ренде, слагаме при тях канелата и оставяме настрана да си пуснат сока. Аз сложих вместо две ябълки, една голяма круша. Получи се много интересен вкус.

В купа смесваме сухите съставки. А към плодовата смес слагаме олиото.

В квадратна тава 30х30 см (моята е от закалено стъкло) намазняваме дъното или слагаме хартия за печене и започваме да редуваме смесите на пластове – първо сухата смес, после от ябълките – да покрие добре и така, докато свършат смесите. Стараем се пластовете да стигат до сантиметър дебелина, не повече.

Накрая завършваме с ябълки и можем да поръсим със смлени орехи, аз добавих сусам и слънчогледови семки, а като е готов и изстинал - и с пудра захар. Печем около 40-50 минути на средната решетка на фурната.



Ако не постите, заменете олиото с масло и поръсете с маслени трохи.

Вкусът е невероятен – съставките се смесват много добре по време на печенето и дори е най-вкусен на следващия ден.
Коментари
2018-03-03 #4
Мари
А тиквата сурова ли я слагате?
2016-02-28 #3
Цвети
Здравей, детелина Не се слага нищо "мокро", ябълките пускат сок по време на печенето и си става много сочен
2016-02-27 #2
детелина
Сухата смес прави ли се на каша преди да се реди в тавата ?В продуктите не виждам вода .Брашното и грисът как се пекат на сухо?
2014-11-24 #1
dobby
Правила съм същия сладкиш с настъргана тиква вместо ябълки- става страхотно! Много лесно и много вкусно!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· 5 любими десерта с ябълки
· Ябълков сладкиш с Мартин
· Ябълкови тиганички със захар мусковадо
· Любимите сладки на Hera.bg
· Вкусни десерти с тиква
· Нетрадиционни идеи за традиционната печена тиква
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Патладжанена разядка
· Любими есенни супи с тиква
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Импровизиран киш с праз и бекон
· Домашен сметанов сладолед с орехов крокан
· Торта със стар козунак без печене
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· За горещините: Студено приготвени летни ястия и салати
· Магданозени кюфтенца
· Салата с леща белуга и семена от нар
· Пролетни кошнички със спанак и веган кашкавал
· Тайните на вкусната и полезна зелена салата
· Изпитана рецепта за домашна горчица
· Как да направим плато сирена?
· Изкуството на късната лятна вечеря
Събота
24
Октомври 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Картофи на фурна със свинско и прясна чубрица
Прясната чубрица има по-нежен аромат от сушената, наскоро имах възможност да си набера за това и присъства...
Свежи летни коктейли с розе
Голяма част от жените предпочитат бялото вино, особено за горещите летни дни. Други се спират на един...
Шербет или сорбе? Опитайте и двете
Можете да си го направите по-течен или по-гъст. Да добавите дори подправки и плодове. Но в основата му...
Ориз със спанак, гъби и домати на фурна
Предлагам ви една постна рецепта, която може съвсем успешно да бъде основно ястие или пък гарнитура към...
Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
Бях се загледала в един кулинарен канал наскоро, та там Джейми Оливър гостуваше в Базиликата, Италия,...
С какво още да поднесем виното?
Според известната традиция, ако не се сервира с основно ястие, виното се поднася със сирена и/или сухи...
Супа с тиква, целина и овес
Имах останала печена тиква, а също и две малки тиквички. Затова реших да ги комбинирам в топла пъстра...
Супа от коприва, елда, гъбки и булгур
Реших да се възползвам от ценните качества на копривената супа, но да й прибавя и нещо друго. Какво обаче......
Гроздето – сладкият дар на есента
Кога и къде за пръв път е култивирана лозата, остава неизвестно. За нея обаче четем още в старозаветните...
Пресни подправки от терасата
Подправките са душата на всяко ястие, а какво по-хубаво от това да са пресни и току-що откъснати. Вече...
Тайните на вкусната и полезна зелена салата
Салатите са вълнуващи, салатите са "рокендрол", както ги нарича Джейми Оливър. Според известния готвач,...
Как да съхраним: Хайвер за разбиване
Надявам, се че щом четеш тази статия и ти като мен си любител на разбития тарама хайвер. Е да, той далеч...
Ориз с праз, брюкселско зеле, сладък картоф и асафетида
Тази комбинация на пръв поглед е необичайна, но гарантирано - оказа се особено сполучлива. Сладките...
Яхния с охлюви и лапад
Тази рецепта ни изпрати и сподели Величка Христова "През пролетта има много дъждове, а след дъжд отвсякъде...
Сок от джанки
Обичам да се връщам към детството си, като всеки нормален човек. Там се крие цяла съкровищница от спомени,...
Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
Някои хора, срещали бахара само в мляно състояние, смятат, че той е смес от подправки. Други не се докосват...
Пита за Сирни Заговезни
Сирни Заговезни е ден, в който се иска прошка. Наближава Великден, наближава пролетта. Седмица преди...
Пролетна супа с лапад
Здравейте, Hera.bg и всички читателки! Пиша ви и аз, защото много харесах вашия конкурс, само чаках да...
Каперсите - нетрадиционната добавка с несравним вкус
Някои от нас ги смятат за плодове. Други за зеленчуци. Трети дори не са чували за каперси. А дори да...
Какво да направим с кисело мляко през лятото?
Киселото мляко е една от най-характерните храни за нас, а през лятото рецептите и идеите за бързо, вкусно...
Домашни бонбони - II
За да си направите тези сладки топчета (около 15 бр.) отново ви трябва блендер. Бонбони с фурми...
Дафиновият лист - много приложения и лесно отглеждане
Благородният лавър е декоративно зелено дърво с много отличителен аромат от семейство Лаврови, което...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook