Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Постен сладкиш с ябълки и грис



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Постите са много труден период не само за любителите на месото, яйцата, млякото и млечните продукти, но и за любителите на сладкишите. В повечето от тях участват яйца и мляко, краве масло, за да станат наистина вкусни. Забравете традиционните вкусове – постите са момент за експеримент с тях.

Този постен сладкиш е много бърз и много лесен. Признавах, че ми се струваше невероятен начина на приготвяне, но в процеса на печене всичко си дойде на мястото.

Постен сладкиш с ябълки и грис


1 ч.ч. пшеничен грис
1 ч.ч. брашно
1 ч.ч. кафява захар (1/2 ч.ч. бяла)
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. канела
1 кг сочни ябълки
1 к.ч. олио

Приготовление:

Включваме фурната на 180 градуса

Настъргваме ябълките на средното ренде, слагаме при тях канелата и оставяме настрана да си пуснат сока. Аз сложих вместо две ябълки, една голяма круша. Получи се много интересен вкус.

В купа смесваме сухите съставки. А към плодовата смес слагаме олиото.

В квадратна тава 30х30 см (моята е от закалено стъкло) намазняваме дъното или слагаме хартия за печене и започваме да редуваме смесите на пластове – първо сухата смес, после от ябълките – да покрие добре и така, докато свършат смесите. Стараем се пластовете да стигат до сантиметър дебелина, не повече.

Накрая завършваме с ябълки и можем да поръсим със смлени орехи, аз добавих сусам и слънчогледови семки, а като е готов и изстинал - и с пудра захар. Печем около 40-50 минути на средната решетка на фурната.



Ако не постите, заменете олиото с масло и поръсете с маслени трохи.

Вкусът е невероятен – съставките се смесват много добре по време на печенето и дори е най-вкусен на следващия ден.
Коментари
2018-03-03 #4
Мари
А тиквата сурова ли я слагате?
2016-02-28 #3
Цвети
Здравей, детелина Не се слага нищо "мокро", ябълките пускат сок по време на печенето и си става много сочен
2016-02-27 #2
детелина
Сухата смес прави ли се на каша преди да се реди в тавата ?В продуктите не виждам вода .Брашното и грисът как се пекат на сухо?
2014-11-24 #1
dobby
Правила съм същия сладкиш с настъргана тиква вместо ябълки- става страхотно! Много лесно и много вкусно!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Ябълков сладкиш с Мартин
· Ябълкови тиганички със захар мусковадо
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 16
· Вкусни десерти с тиква
· Нетрадиционни идеи за традиционната печена тиква
· Постен кокосов кекс с какао
· Патладжанена разядка
· Любими есенни супи с тиква
· Ориз с праз, брюкселско зеле, сладък картоф и асафетида
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· За горещините: Студено приготвени летни ястия и салати
· Черна леща, "белуга" - богата на протеини, фибри, желязо и антиоксиданти
· Домашно сорбе с кайсии и касис
· Козуначена пита след Великден
· Шоколадов терин с кестени
· Магданозени кюфтенца
· Как да си направим кълнове от боб мунг?
· 10 пролетни рецепти със зеленолистни зеленчуци
· Пролетни кошнички със спанак и веган кашкавал
· Тайните на вкусната и полезна зелена салата
· Салата от елда, спанак, рукола със сос от коприва
· Какво да направим с кисело мляко през лятото?
· Нахутът - вкусен, здравословен и диетичен
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 36
Вторник
18
Декември 2018
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30

31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Японската кухня - II
Месо Като цяло месните блюда не са характерни за японската кухня. Домашни животни тук никога не са отглеждани,...
Как да решим какви съдове да ползваме в кухнята
Вредни ли са съдовете, в които готвим за нашия организъм? Кой вид да изберем? И аз съм се чудела дълго...
Пълнозърнеста паста с карфиол, синьо сирене и сметана
Идеята за тази паста ми хрумна заради една несправедливост. Смятам, че карфиолът е много подценяван за...
Индийска кухня - Къри с кладница, кашу и зеленчуци
Макар, че у нас под "къри" се разбира смес от подправки, в индийската кухня най-често за къри се приема...
Сладкиш със сини сливи
През този сезон плодовете са в изобилие, а ето че дойде ред и на сините сливи. Рядко приготвям сладкиши,...
Освежаваща напитка: Диня с мента
Парещите лъчи на слънцето карат тялото да мечтае за нещо свежо, многооо свежо и студено. Тази комбинация...
Баница с готови кори
Преди време си говорех с една приятелка, която сподели, че тя баница не правила, защото не знаела как....
Крем супа от карфиол с куркума
Най-често на трапезата ни карфиолът присъства под формата на трушия, но той е прекрасен за пресни салати,...
Пилаф "Трите зърна"
Пилафът е едно традиционно ястие от Арабския свят и Ориента. Но както всяка традиция, всеки я разбира...
Нахутът - вкусен, здравословен и диетичен
С Инна онзи ден се шегувахме помежду си, че толкова обичаме нахут и в Хера имаме толкова рецепти с нахут,...
Салата от червено цвекло, ябълка и грейпфрут
Една здравословна салата, за която Ирина от вегетариански ресторант "Жасмин Тий Хаус" казва, че никой...
Миди с ориз
Мидите с ориз са класика и като повечето класики всеки интерпретира рецептата по свой вкус. Това съм...
4 идеи какво да направим с червено цвекло
Цвеклото е невероятно полезен зеленчук. В това едва ли някой се съмнява. Но съм забелязала, че когато...
Печена тиква с ябълки, круши и дюли
Обичам есенните дни, в които уханна топлина на печена тиква и плодове се носи от фурната. Точно в такива...
Арабика или робуста
Учудващо е, че в световен мащаб се отглеждат едва три вида кафе, а ароматите и вкусовете, на които можем...
Мусака със спанак и ориз
Казвам се Кремена, на 26 години от Велико Търново. До скоро бях по майчинство и от няколко месеца работя...
Боб с пушени ребърца на фурна
Бобът, макар пристигнал само преди няколко века в България, днес е едно от традиционните български ястия....
Салата от булгур, авокадо, царевица и мини лукчета
Заради наличието на булгур салатката има и повече въглехидрати, но всъщност именно заради това може да...
Картофи на фурна със свинско и прясна чубрица
Прясната чубрица има по-нежен аромат от сушената, наскоро имах възможност да си набера за това и присъства...
Леща с тиквички и кус кус
Антония Карова от кулинарния блог Tony's Happy Kitchen ни представи две свои авторски рецепти, които...
Пълнени гъбки
Здравейте, Цвети и Hera.bg, Казвам се Ивелина Петрова, от град Варна, с потребителско име lina....
Омлет със спанак - бързо и полезно
Привет редакция на списание „Hera.bg”! Казвам се Диана, живея в София, наскоро се оженихме с моя дългогодишен...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook