Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Коледни пости - седмица 4


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Един месец пост отминаха. Мислите ни вече се настройват на тема Коледа. По време на моите пости намерих нов поглед към нея. Не че не трябва да играя ролята на Добрия старец и да се ровя с всички родители за мечтаната играчка, но отношението към коледното пазаруване не е толко истерично. Украсихме елхата, дома, пускаме коледни детски песнички, но пред мола предпочитам коледния базар. Пред китайската джунджурия - ръчно правеното. Най-вече защото Коледа, освен празник, е и вътрешно усещане, нагласа.

Ден 22: Как се случиха един сандвич с хумус и усещането за Коледа.
Коледа наближава и макар да има малко повече от 20 дни, усеща се, всяка година все по-рано и все по-рано. В стремежа да изпреварят, да надскочат конкуренцията, търговците, телевизията, общините наизвадиха коледните си украси от стоки, реклами, намаления. И истерията е пълна. В тази обстановка е трудно да усетиш Коледа. Интимното чудо и семейното сплотяване, поривът да сме добри. Една добра част от Коледа обаче са благотворителните базари и на един такъв се случи моето вътрешно усещане за Коледа.

Ден 23: Легенда за рибата кои.
Тази легенда намерих, докато се ровех за рецепти за шарана и всякакви любопитни неща. Кои е вид японски шаран, а легендата, което го е направила едно от най-почитаните символи за японците и много поучителна.

Ден 24: Банички с праз и гъби. Храненето през студентските години.
През този ден правих банички, които сложих на дъщерята за училище и си спомних за баничките в студентските години, когато никак не умеех да разпределям бюджета и някои пера вземаха превес над други. Мисълта, обаче, че някой мисли за теб, когато ти ядеш джънк фууд – праща ти колет или ти приготвя любимото ястие, когато се връщаш събота и неделя у дома, стопля и най-студените квартири. Сега правим това за нашите деца.

Когато постех, не оставах никога без кори за баница, тесто, арабски питки. Тестените изделия са много предпочитани от постещите - засищат за дълго и не са скъпи. Да, но въглехидратите на бялото брашно могат да докарат и излишни килограми, тежест и подуване. Затова трябва да ги консумираме разумно. Баницата е такова родно произведение, което търпи много импровизации - на практика може всичко да завиеш в кори и да изпечеш. И тестото в корите не е много. Макар да сме свикнали да ядем баница с яйца и сирене, не са малко и постните варианти - и сладки, и солени.


Хумус с цвекло в арабска питка

Още рецепти от конкурса "Помагам на Цвети от Hera.bg"

Арабската питка, катмите също могат да приемат всякакви плънки. Постни кюфтенца, салати, картофки - завиваме и можем да носим за работа или за из път. Брускетите са още един вид тестени лакомства, които са и чудесно предястие, но и спасител за хапване на крак или на място, където може да няма постна храна. Аз си правех няколко тави с брускети само със зехтин, които съхранявах в кутия с капак (не е в найлонова торба, за да не се отвърнат и да омекнат), вземах си когато се налагаше, хапвах, докато гледам някой филм. Тестото пък е основа за всякакви пици, които са много вкусни и без месо и кашкавал.

Ден 25: Провал с фалафелите. Пречи ли самоувереността?
С нещо ново се преборих през този ден и постите ми помогнаха да го осъзная. Моята самоувереност, зад която се крие егото ми, разбира се, не ми дава да следвам рецепти, тя се мисли за голям импровизатор. Прави каквото си иска и после се тюхка, че кексът не става или в този случай – фалафелите. Смирението от постите те кани на друго пътуване – да осмислиш, да прецениш възможностите, да се довериш на изпитаното, когато трябва.

Ден 26: Спагети с домашен доматен сос. И рецептата за него.
Обичам паста, всякаква, приготвена по всякакви начини. Стига да не се прекалява и за предпочитане, но не така вкусна за мен, да е пълнозърнеста. Доматеният сос за паста е рецепта, която се прави вкъщи лятото на село. Отнема повечко време от обичайните домати за готвене в буркани, но за 15 минути имаш готов сос зимата. Приложила съм рецептата за соса.

Ден 27: Варено жито за закуска. А дали да е точно жито?
В този ден бяха само на жито и се замислих за храната, която ядем – колко е вредна, дали можем да намерим чиста храна и дали има начин човек да се храни здравословно на разумна цена все пак. Вареното жито е дълбоко вкоренено у нас заради задушниците, но сякаш го консумираме предимно тогава, а то е полезна и засищаща постна закуска.

Ден 28: Време е за картички. Сушени плодове и мирис на хартия.
Коледа няма да бъде същата без коледните картички. Уважавам чуждия труд и много се радвам на ръчно правените картички, които вече могат да се видят навсякъде, но предпочитам да правим сами картичките, които пращаме за приятелите си. Децата участват, затова не са толкова красиви, но отделяме мисъл и време в забава и мисъл за друг човек, а това ги прави истински специални. И Слава Богу – приятелите ни оценяват точно това.
Виж още статии за:   Постите · Коледните пости ·
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Смисълът на християнските пости
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 36
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 35
· Голяма задушница преди Великия пост
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 32
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 31
Виж още статии за:   Постите · Коледните пости ·
Вторник
24
Септември 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Парти идея за Хелоуин: Домино "Батман"
Парти домино "Батман" Тази идея се прави с шаблон "Прилеп", който можете да принтирате от тук. Необходимите...
Да приберем балконските цветя у дома - I
Първото по- сериозно застудяване съвсем скоро предстои и нашите цветя имат нужда от внимание. През цялото...
Възнесение Господне - Спасовден
Спасовден е подвижен празник. Отбелязва се винаги в четвъртък, на 40-тия ден след Великден. За християните...
С грижа за обувките
В идеалния случай качественият чифт обувки трябва да ни служи вярно не по-малко от 3 години. Но какво...
Да излезем на терасата
Пролетта дойде, дълго чакана и пак – малко неочаквана. Нямаме търпение да разтворим широко прозорците,...
Постите - пречистване на душата и тялото
В нашата съвременност постите са загубили религиозното си значение за голяма част от хората – те или...
Вместо новогодишни късмети в баницата - новогодишни предизвикателства
За посрещането на всяка нова година по традиция правим новогодишна баница с късмети. Седим, наредени,...
Във фризера – какво и как?
Хубавото на фризера е, че можем да съхраняваме продуктите свежи и да им се наслаждаваме не само когато...
Децата творят Коледа с нас: Рециклирана елхичка за най-малките
След 3D снежинката и коледния венец, това е занимание за най-малките. То развива фината моторика, естетическото...
Как да: Изберем олекотена завивка
На пазара се предлага голямо разнообразие от завивки. Олекотените им версии стават все по- популярни...
Вино и храна - как да съчетаваме правилно
Когато есента е в разгара си, а зимата потропва на прозореца, в хладните нощи често ти се приисква да...
Свети Сава (Савинден)
5 декември Източноправославната църква посвещава на светеца св. Сава Освещени, построил в края на живота...
Начини за отопляване
След последните студени дни все повече се усеща наближаващата зима. Някои са подготвени за този период,...
Порцеланът – бижуто в нашия дом
Съдовете от изящен порцелан служат не само за сервиране на храната, но и имат ценност на истинско семейно...
Св. Харалампий
На 10 февруари почитаме Св. Харалампий Магнезийски, свещеномъченик на вярата. Празникът остава в българската...
Коледна питка с паричка
В последните години много мои познати ми споделят, че баницата с късмети, която е характерна за първите...
Никулден
Никулден празнуваме на 6 декември, в чест на свети Николай Мирликийски Чудотворец, който е покровител...
Кукувица кука за Гергьовден
Закукала кукувица рано ми, рано за Гергьовден. Закукала на ябълка, на ябълка, на петровка, на петровка...
Пресни подправки от терасата
Подправките са душата на всяко ястие, а какво по-хубаво от това да са пресни и току-що откъснати. Вече...
Бабинден
По традиция на 8 януари се отбелязва Бабинден. По стар стил се е празнувал на 21 януари. Ден, обявен...
Възможен ли е животът без боклук?
Американката Лорън Сингър (Lauren Singer) живее вече две години без да произвежда боклук (Zero Waste)....
Минзухарът - стройният джентълмен сред пролетните цветя
Минзухарът (Crocus) e многогодишно растение от семейство Перуникови, разпространено от Източното Средиземноморие...
Детска стая с въображение - I
Детската стая е най- специалната стая в едно жилище. Казвам го толкова категорично, защото както обзавеждането...
Как да решим какви съдове да ползваме в кухнята
Вредни ли са съдовете, в които готвим за нашия организъм? Кой вид да изберем? И аз съм се чудела дълго...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook