Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Коледни пости - седмица 4


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Един месец пост отминаха. Мислите ни вече се настройват на тема Коледа. По време на моите пости намерих нов поглед към нея. Не че не трябва да играя ролята на Добрия старец и да се ровя с всички родители за мечтаната играчка, но отношението към коледното пазаруване не е толко истерично. Украсихме елхата, дома, пускаме коледни детски песнички, но пред мола предпочитам коледния базар. Пред китайската джунджурия - ръчно правеното. Най-вече защото Коледа, освен празник, е и вътрешно усещане, нагласа.

Ден 22: Как се случиха един сандвич с хумус и усещането за Коледа.
Коледа наближава и макар да има малко повече от 20 дни, усеща се, всяка година все по-рано и все по-рано. В стремежа да изпреварят, да надскочат конкуренцията, търговците, телевизията, общините наизвадиха коледните си украси от стоки, реклами, намаления. И истерията е пълна. В тази обстановка е трудно да усетиш Коледа. Интимното чудо и семейното сплотяване, поривът да сме добри. Една добра част от Коледа обаче са благотворителните базари и на един такъв се случи моето вътрешно усещане за Коледа.

Ден 23: Легенда за рибата кои.
Тази легенда намерих, докато се ровех за рецепти за шарана и всякакви любопитни неща. Кои е вид японски шаран, а легендата, което го е направила едно от най-почитаните символи за японците и много поучителна.

Ден 24: Банички с праз и гъби. Храненето през студентските години.
През този ден правих банички, които сложих на дъщерята за училище и си спомних за баничките в студентските години, когато никак не умеех да разпределям бюджета и някои пера вземаха превес над други. Мисълта, обаче, че някой мисли за теб, когато ти ядеш джънк фууд – праща ти колет или ти приготвя любимото ястие, когато се връщаш събота и неделя у дома, стопля и най-студените квартири. Сега правим това за нашите деца.

Когато постех, не оставах никога без кори за баница, тесто, арабски питки. Тестените изделия са много предпочитани от постещите - засищат за дълго и не са скъпи. Да, но въглехидратите на бялото брашно могат да докарат и излишни килограми, тежест и подуване. Затова трябва да ги консумираме разумно. Баницата е такова родно произведение, което търпи много импровизации - на практика може всичко да завиеш в кори и да изпечеш. И тестото в корите не е много. Макар да сме свикнали да ядем баница с яйца и сирене, не са малко и постните варианти - и сладки, и солени.


Хумус с цвекло в арабска питка

Още рецепти от конкурса "Помагам на Цвети от Hera.bg"

Арабската питка, катмите също могат да приемат всякакви плънки. Постни кюфтенца, салати, картофки - завиваме и можем да носим за работа или за из път. Брускетите са още един вид тестени лакомства, които са и чудесно предястие, но и спасител за хапване на крак или на място, където може да няма постна храна. Аз си правех няколко тави с брускети само със зехтин, които съхранявах в кутия с капак (не е в найлонова торба, за да не се отвърнат и да омекнат), вземах си когато се налагаше, хапвах, докато гледам някой филм. Тестото пък е основа за всякакви пици, които са много вкусни и без месо и кашкавал.

Ден 25: Провал с фалафелите. Пречи ли самоувереността?
С нещо ново се преборих през този ден и постите ми помогнаха да го осъзная. Моята самоувереност, зад която се крие егото ми, разбира се, не ми дава да следвам рецепти, тя се мисли за голям импровизатор. Прави каквото си иска и после се тюхка, че кексът не става или в този случай – фалафелите. Смирението от постите те кани на друго пътуване – да осмислиш, да прецениш възможностите, да се довериш на изпитаното, когато трябва.

Ден 26: Спагети с домашен доматен сос. И рецептата за него.
Обичам паста, всякаква, приготвена по всякакви начини. Стига да не се прекалява и за предпочитане, но не така вкусна за мен, да е пълнозърнеста. Доматеният сос за паста е рецепта, която се прави вкъщи лятото на село. Отнема повечко време от обичайните домати за готвене в буркани, но за 15 минути имаш готов сос зимата. Приложила съм рецептата за соса.

Ден 27: Варено жито за закуска. А дали да е точно жито?
В този ден бяха само на жито и се замислих за храната, която ядем – колко е вредна, дали можем да намерим чиста храна и дали има начин човек да се храни здравословно на разумна цена все пак. Вареното жито е дълбоко вкоренено у нас заради задушниците, но сякаш го консумираме предимно тогава, а то е полезна и засищаща постна закуска.

Ден 28: Време е за картички. Сушени плодове и мирис на хартия.
Коледа няма да бъде същата без коледните картички. Уважавам чуждия труд и много се радвам на ръчно правените картички, които вече могат да се видят навсякъде, но предпочитам да правим сами картичките, които пращаме за приятелите си. Децата участват, затова не са толкова красиви, но отделяме мисъл и време в забава и мисъл за друг човек, а това ги прави истински специални. И Слава Богу – приятелите ни оценяват точно това.
Виж още статии за:   Постите · Коледните пости ·
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· "Каква полза имаме от това да бледнеем от пост, когато побледняваме от завист?"
· Смисълът на християнските пости
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 36
· Салата с леща белуга и семена от нар
· Голяма задушница преди Великия пост
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 35
Виж още статии за:   Постите · Коледните пости ·
Неделя
12
Юли 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Приключението нов дом
То си е истинско приключение, защото в него има емоции, неизвестни, ново начало и много вяра за щастливи...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 18
Ден 18 от Коледните пости. Ехе, почти сме ги преполовили! Все още се чудя как моето момче реши да пости,...
Коледа е в малките неща, които споделяме
Декември не е просто месец, както Коледа не е просто празник. Това е времето ни заедно, това е очакването...
Очарованието на винтиджа
Френската дума „винтидж” съвсем буквално означава отлежало вино от изключителна реколта грозде. Тя обаче...
Свети Сава (Савинден)
5 декември Източноправославната църква посвещава на светеца св. Сава Освещени, построил в края на живота...
Как разумно да купуваме мебели
Често покупката на мебели се превръща в разочарование, защото не сме преценили една или дрга подробност....
Да излезем на терасата
Пролетта дойде, дълго чакана и пак – малко неочаквана. Нямаме търпение да разтворим широко прозорците,...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 25
Ден 25 от Коледните пости. Вчера направих Супа от червена леща с мароканската подправка Рас ел ханут,...
Коледна питка с паричка
В последните години много мои познати ми споделят, че баницата с късмети, която е характерна за първите...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 16
Ден 16 от Коледните пости. Те самите вървят много добре, моето момче споделя, че не усеща нещо да му...
Идеалната прахосмукачка
Във всеки дом има прахосмукачка, но не всяка прахосмукачка ефективно изпълнява основната си мисия – да...
43 идеи за декорация на дома с фолио
Иска ли ли сте да разкрасите дома си с някакъв мотив? Е, фолиото, може да се окаже една алтернатива на...
Компостът - еко земеделие чрез отпадъци
Известно е, че боклукът ни се дели на 3 основни групи – хартия, стъкло и метал. Разделното сметосъбиране...
Пресни подправки от терасата
Подправките са душата на всяко ястие, а какво по-хубаво от това да са пресни и току-що откъснати. Вече...
Как изглежда датското усещане за живота Hygge в няколко бързи снимки
Хюга не е тенденция, не е мода някаква. То е начин на живот. Някъде далеч на Север, където топлината...
Коледен календар за деца
Казват, че най-хубавото на Коледа е очакването тя да дойде. Цялото това нетърпение, приготовление, украса,...
Легендата за иконата "Достойно есть"
През X век образ на Божията Майка за първи път е било изпято песнопение, включено впоследствие в Божествената...
Дървовидно алое
Родът Алое включва около 350 вида растения, които произхождат от тропическите области на Африка и Арабския...
Игликата - дискретният чар на пролетта като билка
Нежната крехка красота на Игликата се възприема като божие откровение... Нашите прадеди смятали растението...
Как да се справим с мравките
Обикновено срещата с насекоми в дома ни предизвиква писъци и суматоха. И това е съвсем естествено – природата...
С какво още да поднесем виното?
Според известната традиция, ако не се сервира с основно ястие, виното се поднася със сирена и/или сухи...
Как да изберем тапети - I
Благодарение на тапетите можем лесно и бързо да обновим интериора на дома си. Но търсенето на подходящия...
Пролетно пресаждане на стайните растения
Пролетта е време за съживяване не само на градинските растения, но и за нашите домашни питомници в саксии....
Елементите на българската сватба
Всяка жена, която е казала заветното „Да”, иска най- страхотната сватба за всички времена. Когато започне...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook