Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Коледни пости - седмица 4


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Един месец пост отминаха. Мислите ни вече се настройват на тема Коледа. По време на моите пости намерих нов поглед към нея. Не че не трябва да играя ролята на Добрия старец и да се ровя с всички родители за мечтаната играчка, но отношението към коледното пазаруване не е толко истерично. Украсихме елхата, дома, пускаме коледни детски песнички, но пред мола предпочитам коледния базар. Пред китайската джунджурия - ръчно правеното. Най-вече защото Коледа, освен празник, е и вътрешно усещане, нагласа.

Ден 22: Как се случиха един сандвич с хумус и усещането за Коледа.
Коледа наближава и макар да има малко повече от 20 дни, усеща се, всяка година все по-рано и все по-рано. В стремежа да изпреварят, да надскочат конкуренцията, търговците, телевизията, общините наизвадиха коледните си украси от стоки, реклами, намаления. И истерията е пълна. В тази обстановка е трудно да усетиш Коледа. Интимното чудо и семейното сплотяване, поривът да сме добри. Една добра част от Коледа обаче са благотворителните базари и на един такъв се случи моето вътрешно усещане за Коледа.

Ден 23: Легенда за рибата кои.
Тази легенда намерих, докато се ровех за рецепти за шарана и всякакви любопитни неща. Кои е вид японски шаран, а легендата, което го е направила едно от най-почитаните символи за японците и много поучителна.

Ден 24: Банички с праз и гъби. Храненето през студентските години.
През този ден правих банички, които сложих на дъщерята за училище и си спомних за баничките в студентските години, когато никак не умеех да разпределям бюджета и някои пера вземаха превес над други. Мисълта, обаче, че някой мисли за теб, когато ти ядеш джънк фууд – праща ти колет или ти приготвя любимото ястие, когато се връщаш събота и неделя у дома, стопля и най-студените квартири. Сега правим това за нашите деца.

Когато постех, не оставах никога без кори за баница, тесто, арабски питки. Тестените изделия са много предпочитани от постещите - засищат за дълго и не са скъпи. Да, но въглехидратите на бялото брашно могат да докарат и излишни килограми, тежест и подуване. Затова трябва да ги консумираме разумно. Баницата е такова родно произведение, което търпи много импровизации - на практика може всичко да завиеш в кори и да изпечеш. И тестото в корите не е много. Макар да сме свикнали да ядем баница с яйца и сирене, не са малко и постните варианти - и сладки, и солени.


Хумус с цвекло в арабска питка

Още рецепти от конкурса "Помагам на Цвети от Hera.bg"

Арабската питка, катмите също могат да приемат всякакви плънки. Постни кюфтенца, салати, картофки - завиваме и можем да носим за работа или за из път. Брускетите са още един вид тестени лакомства, които са и чудесно предястие, но и спасител за хапване на крак или на място, където може да няма постна храна. Аз си правех няколко тави с брускети само със зехтин, които съхранявах в кутия с капак (не е в найлонова торба, за да не се отвърнат и да омекнат), вземах си когато се налагаше, хапвах, докато гледам някой филм. Тестото пък е основа за всякакви пици, които са много вкусни и без месо и кашкавал.

Ден 25: Провал с фалафелите. Пречи ли самоувереността?
С нещо ново се преборих през този ден и постите ми помогнаха да го осъзная. Моята самоувереност, зад която се крие егото ми, разбира се, не ми дава да следвам рецепти, тя се мисли за голям импровизатор. Прави каквото си иска и после се тюхка, че кексът не става или в този случай – фалафелите. Смирението от постите те кани на друго пътуване – да осмислиш, да прецениш възможностите, да се довериш на изпитаното, когато трябва.

Ден 26: Спагети с домашен доматен сос. И рецептата за него.
Обичам паста, всякаква, приготвена по всякакви начини. Стига да не се прекалява и за предпочитане, но не така вкусна за мен, да е пълнозърнеста. Доматеният сос за паста е рецепта, която се прави вкъщи лятото на село. Отнема повечко време от обичайните домати за готвене в буркани, но за 15 минути имаш готов сос зимата. Приложила съм рецептата за соса.

Ден 27: Варено жито за закуска. А дали да е точно жито?
В този ден бяха само на жито и се замислих за храната, която ядем – колко е вредна, дали можем да намерим чиста храна и дали има начин човек да се храни здравословно на разумна цена все пак. Вареното жито е дълбоко вкоренено у нас заради задушниците, но сякаш го консумираме предимно тогава, а то е полезна и засищаща постна закуска.

Ден 28: Време е за картички. Сушени плодове и мирис на хартия.
Коледа няма да бъде същата без коледните картички. Уважавам чуждия труд и много се радвам на ръчно правените картички, които вече могат да се видят навсякъде, но предпочитам да правим сами картичките, които пращаме за приятелите си. Децата участват, затова не са толкова красиви, но отделяме мисъл и време в забава и мисъл за друг човек, а това ги прави истински специални. И Слава Богу – приятелите ни оценяват точно това.
Виж още статии за:   Постите · Коледните пости ·
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· "Каква полза имаме от това да бледнеем от пост, когато побледняваме от завист?"
· Смисълът на християнските пости
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 36
· Салата с леща белуга и семена от нар
· Голяма задушница преди Великия пост
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 35
Виж още статии за:   Постите · Коледните пости ·
Събота
30
Май 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Магичните свещи
Историята на свещите – кога и къде за пръв път са се появили, тъне в мистерия. Съществуват само легенди,...
Годишнини от сватбата
В деня на сватбата най-често чуваната дума е „Горчиво!”. Традицията е стара и като всяко старо нещо губи...
Как "Зеленина" променя дома ни през 2017 г.
Цветът за 2017 г., "Зеленина", навлиза смело във всеки аспект на живота ни и ние сме готови за него!...
Великденски яйца - кошнички. Рисувани яйца и техника декупаж
Здравейте списание Hera, Казвам се Гергана и съм от гр. Варна. Бих желала да участвам с моите великденски...
25 ноември - св. Климент Охридски
На 25 ноември честваме паметта на св. Климент Охридски - учен, автор, един от последователите на св....
Червени яйца за Великден с естествен цвят от природата
Тази година Велиден като вътрешно празнично изживяване пое по нова посока за мен. В търсене на козунак...
Как да избираме детски играчки. И какви?
Да купуваш играчки - на пръв поглед това си е чиста проба забавление. Ами да, какво му е сложното, ще...
Да си наемеш чистачка у дома
Да наемеш жена, която да почисти у дома или да се обърнеш към фирма за професионално почистване вече...
Св. Харалампий
На 10 февруари почитаме Св. Харалампий Магнезийски, свещеномъченик на вярата. Празникът остава в българската...
Няколко нискобюджетни идеи за коледен подарък
Подаръците за Коледа са извор на приятни трепети и безкрайни мъки по измислянето им. Даже средствата...
Лов на Вещи - I
Случвало ли ви се е да ненамирате място за една чаша на кухненския плот или за дреха в гардероба? Или...
5 причини да си завъдим индрише у дома
Индришето (Pelargonium roseum) е традиционно за българския дом растение. Почти всяка селска къща има...
Коледна играчка - венец от филц
За изработката на тази декорация е нужно да си намерите окръжност. В специализираните магазини обикновено...
Какво е "правилото на едната минута" и защо да го прилагаме
Когато разбрах за "правилото на едната минута", установих, че майка ми постоянно го прилага. За сравнение...
Св. пророк Самуил - 20 август
На 20 август църквата почита св. пророк Самуил и св. 38 мъченици Пловдивски. Празнуват всички, които...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 24
В ден 24 на Коледните пости установяваме, че, макар да не се лишаваме от храна, сме свалили с по около...
Боядисване на великденски яйца с ориз
Боядисването на великденски яйца с ориз е нещо, което винаги съм искала да направя. Защото през годините...
Кокосова палма у дома
Кокосовата палма носи екзотиката на непреходното лято и тропически ширини. Това е и нейната естествена...
Оригинални и свежи късметчета за новогодишната баница
Когато наближат Коледа и Нова година, ние слагаме (буквално) всички традиции на масата. А традицията...
Направи сама: Висящ цветарник
Да си направиш висящ цветарник не е кой знае какво. Ако имаме някои прежди и други въженца в излишък...
На Велики вторник се замисляме за добродетелите
На Велики вторник от Страстната седмица Христос разказва различни нравствени поучения на своите ученици....
Растенията в офиса
Човешкият разум се е зародил в природата, затова е истинско престъпление да полагаме умствен труд в в...
Венец за врата с черупки от охлюви
Прекрасно стоплящо сърцето е, когато усетим обратна връзка от вас, нашите читатели. След конкурса ни...
Зa уютна и щастлива зима
Ако трябва да бъдем честни, за повечето от нас студеното време не е любим сезон. За мен също, въпреки...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook