Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Коледни пости - седмица 4


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Един месец пост отминаха. Мислите ни вече се настройват на тема Коледа. По време на моите пости намерих нов поглед към нея. Не че не трябва да играя ролята на Добрия старец и да се ровя с всички родители за мечтаната играчка, но отношението към коледното пазаруване не е толко истерично. Украсихме елхата, дома, пускаме коледни детски песнички, но пред мола предпочитам коледния базар. Пред китайската джунджурия - ръчно правеното. Най-вече защото Коледа, освен празник, е и вътрешно усещане, нагласа.

Ден 22: Как се случиха един сандвич с хумус и усещането за Коледа.
Коледа наближава и макар да има малко повече от 20 дни, усеща се, всяка година все по-рано и все по-рано. В стремежа да изпреварят, да надскочат конкуренцията, търговците, телевизията, общините наизвадиха коледните си украси от стоки, реклами, намаления. И истерията е пълна. В тази обстановка е трудно да усетиш Коледа. Интимното чудо и семейното сплотяване, поривът да сме добри. Една добра част от Коледа обаче са благотворителните базари и на един такъв се случи моето вътрешно усещане за Коледа.

Ден 23: Легенда за рибата кои.
Тази легенда намерих, докато се ровех за рецепти за шарана и всякакви любопитни неща. Кои е вид японски шаран, а легендата, което го е направила едно от най-почитаните символи за японците и много поучителна.

Ден 24: Банички с праз и гъби. Храненето през студентските години.
През този ден правих банички, които сложих на дъщерята за училище и си спомних за баничките в студентските години, когато никак не умеех да разпределям бюджета и някои пера вземаха превес над други. Мисълта, обаче, че някой мисли за теб, когато ти ядеш джънк фууд – праща ти колет или ти приготвя любимото ястие, когато се връщаш събота и неделя у дома, стопля и най-студените квартири. Сега правим това за нашите деца.

Когато постех, не оставах никога без кори за баница, тесто, арабски питки. Тестените изделия са много предпочитани от постещите - засищат за дълго и не са скъпи. Да, но въглехидратите на бялото брашно могат да докарат и излишни килограми, тежест и подуване. Затова трябва да ги консумираме разумно. Баницата е такова родно произведение, което търпи много импровизации - на практика може всичко да завиеш в кори и да изпечеш. И тестото в корите не е много. Макар да сме свикнали да ядем баница с яйца и сирене, не са малко и постните варианти - и сладки, и солени.


Хумус с цвекло в арабска питка

Още рецепти от конкурса "Помагам на Цвети от Hera.bg"

Арабската питка, катмите също могат да приемат всякакви плънки. Постни кюфтенца, салати, картофки - завиваме и можем да носим за работа или за из път. Брускетите са още един вид тестени лакомства, които са и чудесно предястие, но и спасител за хапване на крак или на място, където може да няма постна храна. Аз си правех няколко тави с брускети само със зехтин, които съхранявах в кутия с капак (не е в найлонова торба, за да не се отвърнат и да омекнат), вземах си когато се налагаше, хапвах, докато гледам някой филм. Тестото пък е основа за всякакви пици, които са много вкусни и без месо и кашкавал.

Ден 25: Провал с фалафелите. Пречи ли самоувереността?
С нещо ново се преборих през този ден и постите ми помогнаха да го осъзная. Моята самоувереност, зад която се крие егото ми, разбира се, не ми дава да следвам рецепти, тя се мисли за голям импровизатор. Прави каквото си иска и после се тюхка, че кексът не става или в този случай – фалафелите. Смирението от постите те кани на друго пътуване – да осмислиш, да прецениш възможностите, да се довериш на изпитаното, когато трябва.

Ден 26: Спагети с домашен доматен сос. И рецептата за него.
Обичам паста, всякаква, приготвена по всякакви начини. Стига да не се прекалява и за предпочитане, но не така вкусна за мен, да е пълнозърнеста. Доматеният сос за паста е рецепта, която се прави вкъщи лятото на село. Отнема повечко време от обичайните домати за готвене в буркани, но за 15 минути имаш готов сос зимата. Приложила съм рецептата за соса.

Ден 27: Варено жито за закуска. А дали да е точно жито?
В този ден бяха само на жито и се замислих за храната, която ядем – колко е вредна, дали можем да намерим чиста храна и дали има начин човек да се храни здравословно на разумна цена все пак. Вареното жито е дълбоко вкоренено у нас заради задушниците, но сякаш го консумираме предимно тогава, а то е полезна и засищаща постна закуска.

Ден 28: Време е за картички. Сушени плодове и мирис на хартия.
Коледа няма да бъде същата без коледните картички. Уважавам чуждия труд и много се радвам на ръчно правените картички, които вече могат да се видят навсякъде, но предпочитам да правим сами картичките, които пращаме за приятелите си. Децата участват, затова не са толкова красиви, но отделяме мисъл и време в забава и мисъл за друг човек, а това ги прави истински специални. И Слава Богу – приятелите ни оценяват точно това.
Виж още статии за:   Постите · Коледните пости ·
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Смисълът на християнските пости
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 36
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 35
· Голяма задушница преди Великия пост
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 32
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 31
Виж още статии за:   Постите · Коледните пости ·
Понеделник
17
Юни 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Тайните на семейното пътуване за коледните празници
С наближаването на декемврийските празнични дни, много хора избират да пътуват (дали ще е при роднини,...
Пролетно пресаждане на стайните растения
Пролетта е време за съживяване не само на градинските растения, но и за нашите домашни питомници в саксии....
Имените дни
Зимните месеци са времето, наситено с най-много именни дни. И това е естествено за някогашния живот на...
12 декември - Св. Спиридон, покровител на занаятите и занаятчиите
Спиридон Чудотворец е един от великите светии и чудотворци от 4 век. Роден е на остров Кипър по време...
Как "Зеленина" променя дома ни през 2017 г.
Цветът за 2017 г., "Зеленина", навлиза смело във всеки аспект на живота ни и ние сме готови за него!...
Канела без граници
Рецептите за домашен уют никога не спират да се появяват от само себе си около нас и винаги излизат извън...
Декорация за Хелоуин: Прилеп и четири различни идеи с него
Хелоуин не е наш, православен празник, не е и част от българската традиция. В последните години чуждоземният...
Украшение за дома: Коледни свещи
Очарованието на Коледа се крие в декорацията, която сме приготвили със собствените си ръце – украшения...
Да заредим дома с пролетна енергия преди Цветница и Великден
Наближава Цветница, Великден, а сякаш зимата още не си е тръгнала от дома ни. Имате ли моменти, в които...
Христос воскресе!
Христос възкръсна от мъртвите, със смъртта си смъртта победи Нека помним, че не възгласите "Христос...
Парти идеи за Хелоуин: Сандвичи-мумии
Решили сте да направите Хелоуин парти и търсите идеи за храна? Тези сандвичи ще спечелят вашите гости...
8 неща, които да сторим, преди да дойде зимата
Когато премине златната есен, небето се схлупи и почнат дъждовете, усещаме все по-ясно студения дъх на...
Есента като игра
Жълто, оранжево, кафяво, червено това са багрите на ранната есен. Слънцето не топли толкова, но придава...
Коледна играчка - венец от филц
За изработката на тази декорация е нужно да си намерите окръжност. В специализираните магазини обикновено...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 22
Ден 22 от Коледните пости. Снощи съвсем набързо приготвих Картофи на фурна с асатефида и допълнително...
В очакване на Великден
Обичам празниците. Кой не ги обича, всъщност?! Атмосферата, суетенето около трапезата, пак се събираме,...
Снежен човек и Ежко Бежко от глина
Моделирайки глината с ръце, можете да направите обемни фигурки, които да сложите на по-дебелите клони...
Куче - пазач за детската стая
Не, не тук не става дума да си вземете някой огромен страховит звяр да опази вашите деца от някой лош...
Минзухарът - стройният джентълмен сред пролетните цветя
Минзухарът (Crocus) e многогодишно растение от семейство Перуникови, разпространено от Източното Средиземноморие...
Компостът - еко земеделие чрез отпадъци
Известно е, че боклукът ни се дели на 3 основни групи – хартия, стъкло и метал. Разделното сметосъбиране...
Актуални тенденции в меката мебел
Ако в момента обзавеждате дома си или само искате да смените овехтелия диван, вероятно се колебаете на...
Моето бюро, моята крепост - I
Бюрото място, на което прекарваме различен брой часове и от чието удобство и функционалност зависи колко...
Еко стилът в обзавеждането
През последните години екологичният стил превзема всички сфери на човешката дейност. Такива са тенденциите...
На Велики четвъртък е била Тайната вечеря и боядисваме яйцата
На този ден Христос събира учениците си на Тайната вечеря и им казва, че ще бъде предаден. В недоумение...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook