Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Как да: Изберем прясна риба


Няма нищо по вкусно от прясната риба, но и няма нищо по-отвратително от развалената. Тези две състояния понякога се делят само от часове, особено ако рибата не се съхранява правилно. Затова е важно да преценявате добре свежестта й на око и така да си спестите неприятната изненада (и миризма), когато се приберете у дома.

За по-сигурно, а и по-евтино, много хора си купуват замразени продукти. Трябва да знаете обаче, че при този начин на съхранение нежното месо на рибата губи голяма част от вкусовите си качества и полезните си свойства – става кашкаво, поема много вода и се прощава с близо половината си омега-3-мастни киселини.

Разбира се, идеалният вариант е да си купите жива риба от аквариум. В повечето магазини обаче дори наличието на охладена си е истински късмет.
Първото, на което трябва да обърнете внимание е начина на съхранение. Рибата задължително трябва да е поставена върху лед, за да се поддържа необходимата температура между -1 °С до +3 °С без самата риба да замръзва.

В народните мъдрости винаги има неопровержима истина. Та и в този случай поговорката: „Рибата се вмирисва откъм главата” важи с пълна сила. Колкото по-прясна е рибата, толкова по-розови са хрилете й, защотo с времето започват да потъмняват.
Не купувайте и риба с мътни и хлътнали очи – това е сигурен белег, че вече е на път да се развали.

Сигурно обаче не веднъж ви се е случвало, да се усъмните в правилната си преценка, едва след като се приберете у дома. Изведнъж екземплярите, които в магазина са ви вдъхвали голямо доверие, сега ви изглеждат в съвсем окаяно състояние. Има още няколко признака, по които можете да прецените свежестта на рибата.

Единият, разбира се, е неприятната миризма, от която ви се повдига. Някои риби обаче дори и в прясно състояние миришат повече от други, например морските и дънните. Другият е еластичността на месото. Лесното отделяне на люспите от рибата също не е добър признак. Последният тест, които можете да направите е да натиснете с пръст рибата през корема. Ако се образува вдлъбнатина и месото не възвърне веднага формата, ще се наложи да я изхвърлите.
Коментари
2015-12-01 #6
риболовец
Чудни съвети от "действително незапознат не само с рибите,а и с неприкоствеността на рибата като стока в търговската мрежа"-абе бае,кой търговец ще те остави да му мачкаш стоката,за да провериш "колко е прясна"???Ако купуваш риба "охладена" от "Метро",със сигурност става въпрос за менте!!!Купувайте от малък магазин със собственик,който няма интерес да Ви пробутва "стара риба",защото рискува да му затворят магазина завинаги!!!.....
2010-12-06 #5
Рибар :))
"Колкото по-прясна е рибата, толкова по-розови са хрилете й, защотo с времето започват да потъмняват"- гениално написано, ама явно от човек, който не е виждал риба в живота си ))
Не купувайте риба с розови хриле - или е замразявана вече или е старичка. Цвета на хрилете на прясната риба трябва да е кърваво червен, и е нормално защо е такъв ) Ако искате да хапнете много вкусен шаран ето една рецепта : пържите котлетите от шарана и след като са готови ги слагате за 30-40 мин. в предварително запържен до кавеникав цвят лук(нарязан на дължина), като слагате лук и отгоре и отдолу на изпържената риба. Опитайте, няма да съжалявате ) може да направите две, три парчета само за да опитате и ако ви хареса ще си правите и в бъдеще ))
2009-12-02 #4
Инна Георгиева
Любимата ми риба е чернокоп и сафрид. Харесвам пържен шаран, но трябва да е доста малък.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Пица от лимец с риба и каперси
· Паламуд плакия по варненски
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 14
· Полезните морски дарове
· Как да: Почистим риба
· С повишено внимание към морските дарове
· Съвети за по-топъл дом през зимата
· Как да пътуваме по-леко и приятно със самолет?
· Какво е "правилото на едната минута" и защо да го прилагаме
Сряда
22
Май 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Мляко от семена и ядки
Млякото е прекрасен източник на белтъчини и калций, но преди всичко за малките деца. След 3-годишна възраст...
Домашни "форнети"
Малко е като реклама, но в повечето градове под името "форнети", преди години, стартираха закуски приготвени...
Рулца от тиквички с крем сирене и пушена сьомга
Това предястие от тиквички може да бъде и леко основно ястие в топлите летни дни. Ефектно е и носи изискано...
Сладкиш с праскови и диви къпини
Сезонът на прасковите. Природата отново ни дари с изобилие и у дома имаме много. Хапваме си ги пресни,...
Да си направим суши - II
Съществуват много видове суши, но разликата между тях е по-скоро в начина на оформяне, а не толкова във...
Как да готвим: Свинско месо
В сезона на свинското месо сме. Който гледа прасенца или пък има село, вече е намазал с празничните...
Как да си захванем квас?
В миналото нашите баби приготвяли хляба си безквасен или с квас. Комбинацията от брашно, вода и разнообразни...
Курбан от овче месо
500-600 г овнешко 1 глава лук 1 морков 1 домат целина, магданоз черен пипер 2 л вода,сол Месото...
Кулинарните специалитети на Испания - II
Зехтинът. Стъпвайки на иберийска земя с изненада разбрах, че Испания (и по-точно Андалусия) е най-големият...
Пълнени кръгли тиквички с тученица и козе сирене
Тези кръгли тиквички са наистина много симпатични и ефектни. Получих ги дар, a докато се чудех как да...
Патладжанени рулца с козе сирене
Ако допреди десетилетия козето сирене е било чест продукт на трапезата на българина - днес почти сме...
Салата с кълнове и риба тон
Ако имате кълнове, които се чудите как да оползотворите, предлагаме ви тази салата. Тук сме използвали...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook