Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Коледната трапеза - начин на употреба


Как да я уважим без преяждане и тежест

Украсихме елха и дома си, купихме или направихме подаръците за обичните ни хора време е да обърнем погледа към коледната трапеза.

Традиционно на нея има само постни ястия и тя е богато и символично украсена. Даже прекалено богато. Постните ястия, може да нямат месо, но това не значи, че са съвсем леки за храносмилането. Още повече, че броят им е значителен, а трябва и от всичко да се опита, за да имаме всички дарове през годината.

Домакинята, дори ако сме ние самите, често много се старае и по стара българска традиция често препълва чиниите и приема като лично поражение, ако не сме с пълна уста през цялото време. За да не я разочароваме и да я убедим колко вкусно е всичко, ние правим точно това.

С други думи Бъдни вечер и Коледа, наред с Нова година, са дните, когато най-много преяждаме.


Трикове за потискане на апетита

Преди хранене изпийте една чаша минерална вода. Стомашните сокове ще се разредят, в стомаха ще се създаде чувство за пълно и няма да се нахвърлите като невиждали.

Хапнете нещо малко сладко преди хранене – бонбон, две-три фурми. Да не се сладко преди хранене е основна забрана от нашето детство и има защо. Захарозата дава бързоусвояеми въглехидрати, които за кратко лъжат организма, че е сит.

Сервирайте си по малко, но в големи чинии. Лозовите сармички изглеждат наистина незначителни на фона на голямото блюдо и ще усетите, че не бързате да ги поглъщате.

Да уважим коледната трапеза все пак

Не хапвайте междувременно, докато готвите. Това е идеалния начин да се заситите преди вечерята и в крайна сметка да не опитате нищо. За целта на обядвайте добре и хапвайте плодове с лека следобедна закуска.

Ранна вечеря. Ако зависи от вас, нека вечерята на Бъдни вечер започне колкото се може по-рано. Трудно се събираме всички понякога на масата, но нито една вечеря след 8 часа не е добра за здравето и доброто настроение след нея. Бавната вечеря от рано с повечко приказки, спомени, смях е далеч по-добра от мълчаливото преяждане.

Опитайте от всичко, но се нахранете с едно. Традицията повелява да се опита от всичко, но не е определила количества. Затова, изберете си от любимото и си сложете повече от него, а от другите ястия само опитайте или поделете, ако е възможност с друг.

Давайте си почивки. Смесването на големи количества ястия с много компоненти води до тежест в стомаха,защото храносмилането се затруднява с разнообразието. Затова хапвайте на определени интервали и без това вечерята на Бъдни вечер е по-скоро ритуал, отколкото надяждане.

внимателно с хляба. Топлата питка с паричка е задължителна на трапезата на Бъдни вечер и често дори само тя е достатъчна да се нахрани човек. От аромата на топъл хляб никой не може дълго да избягва. И все пак – не яжте горещата пита. Маята още действа, докато не е изстинала напълно. И ако не искаме подут стомах е добре да изчакаме този момент.

Не пийте много течности по време на почивките. Течностите допълнително разреждат соковете и храносмилателните ензми и те не могат да разградят храната. Ошавът е традиционна напитка и е добро решение – натурална и сладка – много по-добре от всички сокове и газирани напитки.

Не оставяйте ядките за края. Ядките, особено печените и солените често оставяме за „мезене” след вечеря. Но дори и да са сурови лешници, орехи, според традицията или други сурови – пак не е добра идея. Те съдържат, вярно полезни, но много мазнини и калории, затова може спокойно да си ги хапваме, опитвайки от всичко.

Добре е и да спазим традицията по отношение на десертите – тиквеник, щрудел, баклава. Малки парченца от тях няма да натежат много, домашни са и продуктите са с проверен произход.

Ако сме по-разумни и не се лакомим, няма да свързваме празниците с преяждане и препиване, а със светлина и лекота.

Виж още статии за:   Здраво тяло · Коледа · Празниците · Тонуса · Зимата ·
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Януари - Мира Дойчинова
· Изключителният фестивал на ледените скулптури в Китай смайва окото
· Дивите коне на Исландия
· Ароматът на щастието
· Фитнес според типа фигура
· Да повървим за здраве
· На тази дата: Световен ден на морето
· 8 септември - Рождество Богородично, Малка Богородица
· Съединението на Княжество България с Източна Румелия в документи от архива
· След края на празниците: празнувайте останалата част от годината
· "Бъди звезда и сияй!" - коледното послание на Чарли Чаплин към дъщеря му Джералдин
· Сама на Коледа? Не е толкова страшно - идеи от нас за една несамотна Коледа
· Видове нарушения на съня и как да се справим с тях?
· Как неправилното хранене застрашава децата през 21 век?
· Принуждаването на децата да пазят диета може да навреди на здравето им
Виж още статии за:   Здраво тяло · Коледа · Празниците · Тонуса · Зимата ·
Сряда
23
Октомври 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Уасаби - лютото лекарство
Обичате ли люти чушки? А знаете ли, че ги наричат подправката за здравословен живот? Множество изследвания...
Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
Пържени, печени, задушени, на студена лятна супа, в кюфтенца, дори сурови на салата, тиквичките имат...
Можем ли да загърбим миналото?
„Минало – заминало”, казват старите хора. „Гледай напред” – чуваме от другите, когато си припомним с...
3 идеи с праскови за захранване на бебето
Според най-разпространената схема на захранването, сурови праскови може да се дават на бебета, навършили...
Чувството, че си неудачник
Чувството, че си неудачник, е именно чувство – може наистина да си такъв, а може и да не си. Независимо...
Лимонова трева - подправка, билка и козметика
Латинското й наименование е Цимбопогон (Cymbopogon), но е известна с по-простичкото - лимонова трева....
Вие ми се свят...
Зад тази реплика се крие може би едно от най-неприятните преживявания, свързани със здравето, които човек...
Защо захарта потиска имунитета?
Зимата е сезонът, когато болестите ни атакуват най-безмилостно. И една лека настинка води до отслабване...
Да се предпазим от жилещите насекоми
Затоплянето на времето ни прави все по-активни. Същото обаче важи и за жилещите насекоми – оси, пчели...
Добре познатият ни винен оцет има и здравословни ползи
Първите свидетелства за употребата на винен оцет датират от 5000 години пр. Хр. Още тогава е бил добре...
Къде да се скрием от жегата в големия град?
Напечени тротоари и фасади на сгради, хиляди климатици, които бълват огнен въздух от металните си тела....
Увеличена трета сливица при децата
Проблемът с увеличената т.нар. трета сливица е много разпространен и един от най- честите поводи консултация...
Глухарчето - слънчевото цвете в помощ на здравето
То е многогодишно тревисто растение с редица приложения. Няма начин в детството си да не сте си играли...
Възможен ли е животът без боклук?
Американката Лорън Сингър (Lauren Singer) живее вече две години без да произвежда боклук (Zero Waste)....
Резене - храна, лекарство и много повече
Резенето ( морач, фенел, див копър ) е малко познато растение у нас. Латинската дума, от която идва,...
Флоротерапия - как цветята буквално лекуват
С какво лекувате умората и постоянното напрежение? Може би пътувате извън града в почивните дни. Чудесно...
Време за билки: как да ги събираме
В нашата страна има голямо изобилие от дивoрастящи билки, които можем да използваме за приготвяне на...
Злоядото дете
„Храната прави борбата” – това повтарят българските баби и майки. Поколения наред. Ние майките сме свикнали...
Естествено... като дишането
Поемането на дъх, издишването му, това е най- дълбоко вкорененият човешки инстинкт. От вдишването на...
10 причини, заради които купуваме ненужни вещи
Ефектът "Дидро" Кога се случва: Това е случаят, когато си купуваме нещо страхотно, но се оказва, че...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook