Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Коледната трапеза - начин на употреба


Как да я уважим без преяждане и тежест


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Украсихме елха и дома си, купихме или направихме подаръците за обичните ни хора време е да обърнем погледа към коледната трапеза.

Традиционно на нея има само постни ястия и тя е богато и символично украсена. Даже прекалено богато. Постните ястия, може да нямат месо, но това не значи, че са съвсем леки за храносмилането. Още повече, че броят им е значителен, а трябва и от всичко да се опита, за да имаме всички дарове през годината.

Домакинята, дори ако сме ние самите, често много се старае и по стара българска традиция често препълва чиниите и приема като лично поражение, ако не сме с пълна уста през цялото време. За да не я разочароваме и да я убедим колко вкусно е всичко, ние правим точно това.

С други думи Бъдни вечер и Коледа, наред с Нова година, са дните, когато най-много преяждаме.


Трикове за потискане на апетита

Преди хранене изпийте една чаша минерална вода. Стомашните сокове ще се разредят, в стомаха ще се създаде чувство за пълно и няма да се нахвърлите като невиждали.

Хапнете нещо малко сладко преди хранене – бонбон, две-три фурми. Да не се сладко преди хранене е основна забрана от нашето детство и има защо. Захарозата дава бързоусвояеми въглехидрати, които за кратко лъжат организма, че е сит.

Сервирайте си по малко, но в големи чинии. Лозовите сармички изглеждат наистина незначителни на фона на голямото блюдо и ще усетите, че не бързате да ги поглъщате.

Да уважим коледната трапеза все пак

Не хапвайте междувременно, докато готвите. Това е идеалния начин да се заситите преди вечерята и в крайна сметка да не опитате нищо. За целта на обядвайте добре и хапвайте плодове с лека следобедна закуска.

Ранна вечеря. Ако зависи от вас, нека вечерята на Бъдни вечер започне колкото се може по-рано. Трудно се събираме всички понякога на масата, но нито една вечеря след 8 часа не е добра за здравето и доброто настроение след нея. Бавната вечеря от рано с повечко приказки, спомени, смях е далеч по-добра от мълчаливото преяждане.

Опитайте от всичко, но се нахранете с едно. Традицията повелява да се опита от всичко, но не е определила количества. Затова, изберете си от любимото и си сложете повече от него, а от другите ястия само опитайте или поделете, ако е възможност с друг.

Давайте си почивки. Смесването на големи количества ястия с много компоненти води до тежест в стомаха,защото храносмилането се затруднява с разнообразието. Затова хапвайте на определени интервали и без това вечерята на Бъдни вечер е по-скоро ритуал, отколкото надяждане.

внимателно с хляба. Топлата питка с паричка е задължителна на трапезата на Бъдни вечер и често дори само тя е достатъчна да се нахрани човек. От аромата на топъл хляб никой не може дълго да избягва. И все пак – не яжте горещата пита. Маята още действа, докато не е изстинала напълно. И ако не искаме подут стомах е добре да изчакаме този момент.

Не пийте много течности по време на почивките. Течностите допълнително разреждат соковете и храносмилателните ензми и те не могат да разградят храната. Ошавът е традиционна напитка и е добро решение – натурална и сладка – много по-добре от всички сокове и газирани напитки.

Не оставяйте ядките за края. Ядките, особено печените и солените често оставяме за „мезене” след вечеря. Но дори и да са сурови лешници, орехи, според традицията или други сурови – пак не е добра идея. Те съдържат, вярно полезни, но много мазнини и калории, затова може спокойно да си ги хапваме, опитвайки от всичко.

Добре е и да спазим традицията по отношение на десертите – тиквеник, щрудел, баклава. Малки парченца от тях няма да натежат много, домашни са и продуктите са с проверен произход.

Ако сме по-разумни и не се лакомим, няма да свързваме празниците с преяждане и препиване, а със светлина и лекота.

Виж още статии за:   Здраво тяло · Коледа · Празниците · Тонуса · Зимата ·
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Как да се грижим за кучето през зимните дни?
· 17 страхотни филмa, развиващи се през зимата
· Любими стихове за зимата
· Ароматът на щастието
· Фитнес според типа фигура
· Да повървим за здраве
· На тази дата: Световен ден на морето
· 29 юли - св. мчк. Калиник
· 16 юли - св. мъченица Юлия
· Нова година с родителите ни - 3 добри причини да прекараме празника заедно
· Щастлива Коледа, приятели!
· Любимите сладки на Hera.bg
· 8 съвета - Как да се справяме по-лесно по време на пандемията
· Японски учени: Дори и памучната маска намалява с до 40% поглъщането на вируси
· Проучване: Децата, които са близо до природата имат по-силна имунна система
Виж още статии за:   Здраво тяло · Коледа · Празниците · Тонуса · Зимата ·
Вторник
24
Ноември 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Невъзможното щастие в обещанието за още нещо
Изкуството е това - то съдържа ключета. Малки и тайни, големи и категорични, обемни и грапави или изплъзващи...
Странна „птица”
На хората, които се отличават от останалите, често лепваме прозвището „странна птица”... Тя е различна....
Кокосово масло за здравето
Приложението на кокосовото масло в козметиката е познато отдавна, самостоятелно или като основа на кремове...
Диетата на Снежанка – как да се избавим от пигментните петна - II
В първата част говорихме за храните, от които трябва да се откажете, за да си върнете равномерния тен...
Възстановяване след празниците
Как е след празниците? Казано накратко – неприятно. Защо? Отговори колкото щеш. Всяко превключване на...
Как да си отгледаме кълнове
Подготовка: Консумативите, които са ни необходими са съвсем прости – стъклен буркан, парче марля и ластик....
Акупунктура и акупресура - древно лечение на тялото и душата
Акупунктурата и акупресурата нашумяват все повече и повече и са официално приети алтернативни терапии...
Стволовите клетки – резервните части на организма
В днешно време, изследванията за същността, възможностите и ползите на стволовите клетки е една от най-...
Защо сами саботираме себе си и как да го преодолеем, за да бъдем успешни?
„Който побеждава другите, е силен, победилият себе си, е могъщ.“- Лао Дзъ Много често се случва...
Най-важните правила за употреба на билките
Често, чули-недочули от приятелки, се залавяме с някакво билково лечение за някакъв наш проблем. Твърде...
Червената леща - повече желязо за малки и големи
Лещата е едно от най-старите култивирани бобови растения изобщо. Тя е била източник на ценни протеини...
Брюкселско зеле - миниатюрното съкровище на семейство Зелеви
Както можете да предположите, родината на брюкселското зеле е Белгия. Да, и Европа е дала нещо толкова...
Прочети за новия проект на списание Hera.bg - "Здравословен обяд за ученика”
Знаем, че понякога всеки изпитва затруднение да приготви здравословен обяд за своя ученик. Списание Hera.bg...
Доколко (не) можем да снижаваме очакванията си?
Казват, че ако нямаш високи очаквания, няма да се разочароваш. Очаквания хората да бъдат според представите...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 25
Ден 25 от Коледните пости. Вчера направих Супа от червена леща с мароканската подправка Рас ел ханут,...
В очакване на Коледа без стрес
С напредването на декември започваме да се настройваме на празнична вълна – съзнанието ни е завладяно...
Истината за комплексните витамини
Каква е разликата между различните видове комплексни витамини и кой от тях да изберем? Този въпрос си...
Семейна киновечер представя...
Прекарваме ли достатъчно време със семейството си? Познаваме ли се? Можем ли да общуваме, да се смеем...
Не изхвърляйте обелките и корите на тези плодове и зеленчуци
Повечето от нас не се замислят и за миг, когато става дума за това, дали да обелят кората на даден плод...
Голямото бързане
Толкова сме свикнали да бързаме, че понякога и да не ни се налага, отново бързаме. Навикът да препускаме...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook