Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Коледната трапеза - начин на употреба


Как да я уважим без преяждане и тежест

Украсихме елха и дома си, купихме или направихме подаръците за обичните ни хора време е да обърнем погледа към коледната трапеза.

Традиционно на нея има само постни ястия и тя е богато и символично украсена. Даже прекалено богато. Постните ястия, може да нямат месо, но това не значи, че са съвсем леки за храносмилането. Още повече, че броят им е значителен, а трябва и от всичко да се опита, за да имаме всички дарове през годината.

Домакинята, дори ако сме ние самите, често много се старае и по стара българска традиция често препълва чиниите и приема като лично поражение, ако не сме с пълна уста през цялото време. За да не я разочароваме и да я убедим колко вкусно е всичко, ние правим точно това.

С други думи Бъдни вечер и Коледа, наред с Нова година, са дните, когато най-много преяждаме.


Трикове за потискане на апетита

Преди хранене изпийте една чаша минерална вода. Стомашните сокове ще се разредят, в стомаха ще се създаде чувство за пълно и няма да се нахвърлите като невиждали.

Хапнете нещо малко сладко преди хранене – бонбон, две-три фурми. Да не се сладко преди хранене е основна забрана от нашето детство и има защо. Захарозата дава бързоусвояеми въглехидрати, които за кратко лъжат организма, че е сит.

Сервирайте си по малко, но в големи чинии. Лозовите сармички изглеждат наистина незначителни на фона на голямото блюдо и ще усетите, че не бързате да ги поглъщате.

Да уважим коледната трапеза все пак

Не хапвайте междувременно, докато готвите. Това е идеалния начин да се заситите преди вечерята и в крайна сметка да не опитате нищо. За целта на обядвайте добре и хапвайте плодове с лека следобедна закуска.

Ранна вечеря. Ако зависи от вас, нека вечерята на Бъдни вечер започне колкото се може по-рано. Трудно се събираме всички понякога на масата, но нито една вечеря след 8 часа не е добра за здравето и доброто настроение след нея. Бавната вечеря от рано с повечко приказки, спомени, смях е далеч по-добра от мълчаливото преяждане.

Опитайте от всичко, но се нахранете с едно. Традицията повелява да се опита от всичко, но не е определила количества. Затова, изберете си от любимото и си сложете повече от него, а от другите ястия само опитайте или поделете, ако е възможност с друг.

Давайте си почивки. Смесването на големи количества ястия с много компоненти води до тежест в стомаха,защото храносмилането се затруднява с разнообразието. Затова хапвайте на определени интервали и без това вечерята на Бъдни вечер е по-скоро ритуал, отколкото надяждане.

внимателно с хляба. Топлата питка с паричка е задължителна на трапезата на Бъдни вечер и често дори само тя е достатъчна да се нахрани човек. От аромата на топъл хляб никой не може дълго да избягва. И все пак – не яжте горещата пита. Маята още действа, докато не е изстинала напълно. И ако не искаме подут стомах е добре да изчакаме този момент.

Не пийте много течности по време на почивките. Течностите допълнително разреждат соковете и храносмилателните ензми и те не могат да разградят храната. Ошавът е традиционна напитка и е добро решение – натурална и сладка – много по-добре от всички сокове и газирани напитки.

Не оставяйте ядките за края. Ядките, особено печените и солените често оставяме за „мезене” след вечеря. Но дори и да са сурови лешници, орехи, според традицията или други сурови – пак не е добра идея. Те съдържат, вярно полезни, но много мазнини и калории, затова може спокойно да си ги хапваме, опитвайки от всичко.

Добре е и да спазим традицията по отношение на десертите – тиквеник, щрудел, баклава. Малки парченца от тях няма да натежат много, домашни са и продуктите са с проверен произход.

Ако сме по-разумни и не се лакомим, няма да свързваме празниците с преяждане и препиване, а със светлина и лекота.

Виж още статии за:   Здраво тяло · Коледа · Празниците · Тонуса · Зимата ·
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Януари - Мира Дойчинова
· Изключителният фестивал на ледените скулптури в Китай смайва окото
· Дивите коне на Исландия
· Ароматът на щастието
· Фитнес според типа фигура
· Да повървим за здраве
· Кои са най-популярните имена за новородени през 2018 г. в България
· След края на празниците: празнувайте останалата част от годината
· Вместо новогодишни късмети в баницата - новогодишни предизвикателства
· "Бъди звезда и сияй!" - коледното послание на Чарли Чаплин към дъщеря му Джералдин
· Сама на Коледа? Не е толкова страшно - идеи от нас за една несамотна Коледа
· Най-смешните семейни коледни картички
· Изпотяването, дезодорантите и алтернативите
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Шунгитът - черният лечебен минерал от недрата на Земята
Виж още статии за:   Здраво тяло · Коледа · Празниците · Тонуса · Зимата ·
Петък
18
Януари 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Хинап - китайската фурма, вече популярна и у нас
Наричат го още финап, джиндифика, гръдна ягода или китайска фурма, заради подобния на фурмите вид и сладък...
Дребните неща
„Животът скрит е в дребните неща…” Животът е поредица от цели, проблеми, задачи и препятствия. За...
Тайните на истинското женско приятелство
Често се спори за женското приятелство, всеки е готов да предложи дефиниции, да сравнява, да обвинява....
Смелостта и свободата да си поплачеш
Ние, жените, сме сочени като по-чувствителната половина на човечеството, която често си поплаква с повод...
Първа помощ при ужилване
При нормални обстоятелства човек може да понесе до 500 ужилвания от насекоми, но ако е алергичен дори...
Орлови нокти
Познато и използвано e още преди повече от 2000 години в Китай, растението орлови нокти се е славело...
Камъни и кристали. Как и дали наистина ни помагат? - II
Кехлибар ( янтар)- изкопаема смола, известна като камъкът на Слънцето. Лекува очите, ушите, гърлото,...
Ройбосът
Ройбосът често е наричан червен чай, но в действителност има малко общо с черния, зеления и белия, които...
Кошмарният образ на победителя
Класическият образ на победителя е едно много отракано момче или момиче, изпълнено със страшен хъс. То...
Естествено... като дишането
Поемането на дъх, издишването му, това е най- дълбоко вкорененият човешки инстинкт. От вдишването на...
Да изживеем това, за което мечтаем
Едно от най-важните неща, които трябва да направите, за да бъдете щастливи е да вършите това, което ви...
Когнитивен дисонанс: как да го разпознаем и преодолеем?
Хората са склонни да търсят последователност в своите вярвания и възприятия. Сблъсъкът в съзнанието на...
Закон във Франция цели пестенето на храна с благотворителна цел
През август 2015 година във Франция беше приет закон, който цели спирането на изхвърлянето на храна от...
Ленено семе - съкровището на омега мастните киселини
На лененото семе се преписват редица ползи за здравето. От намаляване на опасността от диабет и сърдечно...
Как да: Приготвим сок от сушени сини сливи
Как да приготвим домашен сок от сушени сини сливи (ошав): Сокът от сушени сини сливи е изключително...
Най-важното умение, на което никой не ни учи
„Всички проблеми на човечеството произлизат от неспособността на човек да стои тихо сам в стая." - Блез...
Да се насладим на живота по график
Когато ежедневието ни започне да изисква от нас перфектно разграфяване на часовете и минутите така, че...
Летните натравяния или отпуска в...
Лято – това е благословено време, когато на-после успяваме да си вземем дълго мечтаният отпуск и готови...
Летаргия? Не, благодаря!
Летаргията е особено състояние на организма, което се изразява с умствена и физическа мудност, бездействие...
Най-важните правила за употреба на билките
Често, чули-недочули от приятелки, се залавяме с някакво билково лечение за някакъв наш проблем. Твърде...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook