Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Постни арменски сармички



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Ако са ви омръзнали обичайните рецепти за лозови сърми и искате да опитате нещо ново и все пак традиционно - арменските сармички са точно това. За Бъдни вечер, за пости или просто така да ги приготвим, те са еднo разнообразие. Препоръчвам и за любителите на контрастни вкусове - сладко-солено.

За около 25 сарми
(в зависимост от листата)

1 ч.ч. ориз Камолино или за ризото
15-20 лозови листа
2 глави едър лук
1 ч.ч. златни стафиди
ч.л. захар
1/2 ч.л. канела
2 1/2 ч.ч. вода
сокът от 1 лимон и
1 лимон за гарниране
мазнина и сол на вкус
черен пипер


В малко мазнина и под капак задушаваме лука да стане прозрачен и слагаме измития и почистен ориз. Като стане кристален, слагаме водата и намаляваме котлона на най-слабата степен. Захлупваме капака за 10 минути. Аз сложих и водичката от буркана с лозови листа.

Слагаме канелата, солта, черния пипер, захарта и стафидите. Като поеме ориза, махаме от котлона. Целта е той да е полуготов - в сърцевината си трябва да има твърда нишка, подобно на пастата "ал денте".

Разтваряме внимателно листата и отделяме скъсаните и по-дребните, те ще ни потрябват. Трябва горе-долу сармите да са еднакви по големина. Ако нямате такива, е добре да жертвате 3-4 листа.

Внимателно слагаме от сместа, като гледаме сармите да са плътно завити и по-скоро продълговати, отколкото квадратни. Но това много зависи и от листата. Завиваме и нареждаме в чиния отстрани.



По дъното на голяма тенджера слагаме бракувани листа и внимателно, плътно една до друга нареждаме сармичките. Моите се наредиха на два реда.

Захлупваме с обурната с дъното нагоре чиния, заливаме с топла вода да покрие едва сармите и слагаме на силен огън да заври.

Щом заврат, намаляваме отново на най-слабата степен и варим 20 минути.

Готовите сарми нареждаме обратно в голяма чиния или плато, както са горещи, и изстискваме един лимон отгоре им. Може да ги приберете в кутия, да поемат добре, вкусни са студени.

Сервираме с лимони, аз сложих и резенчета портокал.



На първа дегустация сармите са сладки, заради лука и стафидите, но с изцедения лимон вкусът им става и леко кисел, а канелата просто идеално допълва.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Постни сарми от манголд и булгур от спелта
· Зелеви сарми с праз и гъби
· Постни лозови сарми с царевица
· Салата с леща белуга и семена от нар
· Нетрадиционни идеи за традиционната печена тиква
· Семейно по Коледа или не съвсем
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Аранчини - италиански оризови топки
· За горещините: Студено приготвени летни ястия и салати
· "Каква полза имаме от това да бледнеем от пост, когато побледняваме от завист?"
· Смисълът на християнските пости
· Голяма задушница преди Великия пост
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Патладжанена разядка
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Любими есенни супи с тиква
· Вкусни десерти с тиква
· Деца творят картички, за да спасят от самота възрастните в хосписите. Включи се и ти!
· Минимализъм през Коледа
· Катастрофална коледна фотосесия
· Телешки стек, маринован в бърбън Jim Beam
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Торта със стар козунак без печене
Четвъртък
25
Февруари 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Боян-Енравота - първият български светец, мъченик за вярата
Св. Мъченик Боян-Енравота е първият български мъченик за вярата и първият канонизиран светец. Той е последвал...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем, ден 1
Коледните пости у дома, за моя изненада, тази година се увеличиха с още един решил да ги спазва: моето...
Вместо новогодишни късмети в баницата - новогодишни предизвикателства
За посрещането на всяка нова година по традиция правим новогодишна баница с късмети. Седим, наредени,...
2 януари - св. Силвестър
На този ден православната църква чества родения в Рим св. Силвестър, известен още и като Карамановден. Учител...
30 май - честваме св. Емилия
На 30 май православната църква чества света Емилия. Света Емилия произхожда от богат благороднически...
Да приберем балконските цветя у дома - I
Първото по- сериозно застудяване съвсем скоро предстои и нашите цветя имат нужда от внимание. През цялото...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 17
Ден 17 от Коледните пости. Снощната вечеря бе червен и бял ориз с гъби, моркови и тиквички. Става бързо,...
Котката – как да превъзпитаме този мил разрушител
Ако четете тази статия най-вероятно у дома си имате сладко, пухкаво котенце...с големи остри нокти. И...
Интересни коледни традиции по света
„Весела, весела Коледа – тя е в състояние да ни върне детските приказни видения, да привика у стареца...
Цветна светлина в дома
Цветната светлина много по-силно въздейства на нашите сетива отколкото ярките стени или предмети. С едно...
Как да намалим боклука - съвети от кухнята
Домакинствата са огромни консуматори и с това - производители на много боклук. Опаковките, найлонът,...
Моето бюро, моята крепост - II
Плюсове и минуси на различните типове бюра Ъглово бюро + Гъвкаво решение, може да се побере в стаи...
Домашните любимци по време на празниците
Обикновено свързваме празниците Коледа и Нова година с пътувания, независимо от това дали се прибираме...
Арт дрешка за кутията за подправки
Случвало ли ви се е да се привържете към вещ, която както се казва в един забавен израз "тя ви оставя,...
Да оцелееш по Коледа
Нека си говорим открито – Коледа е най-трудното време в годината. Липсата на време буквално ни задъхва,...
Как се прави: Kурбан за здраве
Даване на курбан по нашите земи, обикновено за здраве, е една хилядолетна традиция. Тя има своите корени...
Кукерите - силата да прогоним злите сили
Кукерите се появяват в различно време в различните краища на България. В Банско идват на Нова година,...
Вътрешният свят на матрака - II
Безпружинни матраци Модели от латекс. Базисният слой при тези матраци е произведен от втвърден каучуков...
Св. Харалампий
На 10 февруари почитаме Св. Харалампий Магнезийски, свещеномъченик на вярата. Празникът остава в българската...
Идеи за празничната трапеза
Празничната трапеза на Коледа и Нова година не може да е като всяка вечер. Дори и да сме семейството...
Меки завивки за сладки сънища
Кой е най-важния критерий за избор на спално бельо? Най-често това, което ни привлича към даден комплект...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 22
Ден 22 от Коледните пости. Снощи съвсем набързо приготвих Картофи на фурна с асатефида и допълнително...
Езическите корени на Коледа
На Коледа целия християнски свят празнува раждането на Спасителя. В Библията обаче не е отбелязана датата,...
Екологичният ремонт: подбор на материалите - II
Ако искаме нашия ремонт да е екологичен, по-добре да избягваме: Ламинатът Това подово покритие е...
Вино и храна - как да съчетаваме правилно
Когато есента е в разгара си, а зимата потропва на прозореца, в хладните нощи често ти се приисква да...
Уют и пространство в малкия дом
Когато пространството в дома ни е ограничено, постигането на уют се превръща в трудна задача. Интериорът...
Чисто пране без препарати – възможно ли е?
Отдавна изборът на перилен препарат не е сведен само до това, кой прах ще отстрани напълно петната и...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook