Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Постни арменски сармички



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Ако са ви омръзнали обичайните рецепти за лозови сърми и искате да опитате нещо ново и все пак традиционно - арменските сармички са точно това. За Бъдни вечер, за пости или просто така да ги приготвим, те са еднo разнообразие. Препоръчвам и за любителите на контрастни вкусове - сладко-солено.

За около 25 сарми
(в зависимост от листата)

1 ч.ч. ориз Камолино или за ризото
15-20 лозови листа
2 глави едър лук
1 ч.ч. златни стафиди
ч.л. захар
1/2 ч.л. канела
2 1/2 ч.ч. вода
сокът от 1 лимон и
1 лимон за гарниране
мазнина и сол на вкус
черен пипер


В малко мазнина и под капак задушаваме лука да стане прозрачен и слагаме измития и почистен ориз. Като стане кристален, слагаме водата и намаляваме котлона на най-слабата степен. Захлупваме капака за 10 минути. Аз сложих и водичката от буркана с лозови листа.

Слагаме канелата, солта, черния пипер, захарта и стафидите. Като поеме ориза, махаме от котлона. Целта е той да е полуготов - в сърцевината си трябва да има твърда нишка, подобно на пастата "ал денте".

Разтваряме внимателно листата и отделяме скъсаните и по-дребните, те ще ни потрябват. Трябва горе-долу сармите да са еднакви по големина. Ако нямате такива, е добре да жертвате 3-4 листа.

Внимателно слагаме от сместа, като гледаме сармите да са плътно завити и по-скоро продълговати, отколкото квадратни. Но това много зависи и от листата. Завиваме и нареждаме в чиния отстрани.



По дъното на голяма тенджера слагаме бракувани листа и внимателно, плътно една до друга нареждаме сармичките. Моите се наредиха на два реда.

Захлупваме с обурната с дъното нагоре чиния, заливаме с топла вода да покрие едва сармите и слагаме на силен огън да заври.

Щом заврат, намаляваме отново на най-слабата степен и варим 20 минути.

Готовите сарми нареждаме обратно в голяма чиния или плато, както са горещи, и изстискваме един лимон отгоре им. Може да ги приберете в кутия, да поемат добре, вкусни са студени.

Сервираме с лимони, аз сложих и резенчета портокал.



На първа дегустация сармите са сладки, заради лука и стафидите, но с изцедения лимон вкусът им става и леко кисел, а канелата просто идеално допълва.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Постни сарми от манголд и булгур от спелта
· Зелеви сарми с праз и гъби
· Постни лозови сарми с царевица
· Салата с леща белуга и семена от нар
· Нетрадиционни идеи за традиционната печена тиква
· Семейно по Коледа или не съвсем
· Аранчини - италиански оризови топки
· За горещините: Студено приготвени летни ястия и салати
· Магданозени кюфтенца
· "Каква полза имаме от това да бледнеем от пост, когато побледняваме от завист?"
· Смисълът на християнските пости
· Голяма задушница преди Великия пост
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Патладжанена разядка
· Любими есенни супи с тиква
· Вкусни десерти с тиква
· Пролетни кошнички със спанак и веган кашкавал
· Нова година с родителите ни - 3 добри причини да прекараме празника заедно
· Щастлива Коледа, приятели!
· Любимите сладки на Hera.bg
· Торта със стар козунак без печене
· Изпитана рецепта за домашна горчица
· Как да направим плато сирена?
Понеделник
6
Юли 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 35
Коледни пости ден 35. Миналия петък, както ви споделих, се наложи да опитам разни недотам постни неща...
Есента в градината
Смяната на сезоните никъде не се усеща толкова ясно и безапелационно, отколкото в градината. В градовете,...
Цветница
Божура, Елица, Цветан, Теменужка, Жасмина, Върбан, Цветелина – море от имена на хора, които ще почерпят...
Направете Коледата си различна
Омръзнала ли ви е Коледа? Сега ще си кажете "що за глупав въпрос!" Да, наистина. Как може да ни омръзне...
Вълшебството на Рождество
Рождество Христово е един от любимите ми празници. Специални приготовления. Градът е украсен и е целият...
Как да привикнем малкото куче да ходи до тоалетната
Вземайки домашен любимец, трябва да сме наясно, че поемаме отговорност и е нужно да се грижим по правилен...
Сурва, Сурва година
Сурвакането е български обичай, запазен през вековете, който се извършва в първите часове на Новата година...
Рожденият ден на вашето дете
Рожденият ден е най-вълнуващото събитие в живота на едно дете. Обградено от роднини, приятели, получава...
Във фризера – какво и как?
Хубавото на фризера е, че можем да съхраняваме продуктите свежи и да им се наслаждаваме не само когато...
Кактусите - бодливите красавци
Кактусите са голямо семейство покритосеменни растения, което произхожда от Северна и Южна Америка. Само...
Най-"коледните" подправки
Коледа е единственият празник, който има свой личен аромат. Той е упойващ и топъл, навява мисли за уют...
2 януари - св. Силвестър
На този ден православната църква чества родения в Рим св. Силвестър, известен още и като Карамановден. Учител...
Интересни коледни традиции по света
„Весела, весела Коледа – тя е в състояние да ни върне детските приказни видения, да привика у стареца...
Как изглежда датското усещане за живота Hygge в няколко бързи снимки
Хюга не е тенденция, не е мода някаква. То е начин на живот. Някъде далеч на Север, където топлината...
Органайзър за диадеми, фиби
Няма ред вкъщи с тези две момичета и това е! Диадеми, фиби, ластици, ключодържатели, гривничка от еди...
Възможен ли е животът без боклук?
Американката Лорън Сингър (Lauren Singer) живее вече две години без да произвежда боклук (Zero Waste)....
Как да си ушием възглавница
По-голяма част от дрехите ми шиеше мама. Така почти до тинейджърските ми години. Винаги бях кипра. То...
Голяма задушница преди Великия пост
В съботата преди Месни заговезни се прави задушница. С нея почитаме паметта на близките, които сме загубили,...
Трифон Зарезан
Свети мъченик Трифон е роден в Камсада, Фригия (Мала Азия) през 227. Земите се смятат за една от прародините...
Коледна играчка - венец от филц
За изработката на тази декорация е нужно да си намерите окръжност. В специализираните магазини обикновено...
Стефановден
27 декември църквата е отредила за почит на свети Стефан - един от първите мъченици на християнската...
Религиозен ли е българинът?
Още Аристотел е казал, че човекът е социално животно. А какво друго означава социума, ако не система...
Свети Сава (Савинден)
5 декември Източноправославната църква посвещава на светеца св. Сава Освещени, построил в края на живота...
Елхи - шишарки
Тази Коледа реших да не си купувам елха. Не исках в дома ми да има нито отсечено дръвче, нито пластмасово,...
Нов дом с... фолио
Омръзнала ви е старата кухня или гардеробът в спалнята? Искате да смените мебелите в детската и издрания...
Цветовете в интериора
Цветовете са първото, което забелязваме, когато прекрачим прага на нечие жилище. Още в началото те започват...
С каква нагласа да започнем Коледните пости
С каква нагласа ще влезем в Коледните пости е много относително. Тя зависи най-вече от мирогледа и светоусещането...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook