Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Постни арменски сармички



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Ако са ви омръзнали обичайните рецепти за лозови сърми и искате да опитате нещо ново и все пак традиционно - арменските сармички са точно това. За Бъдни вечер, за пости или просто така да ги приготвим, те са еднo разнообразие. Препоръчвам и за любителите на контрастни вкусове - сладко-солено.

За около 25 сарми
(в зависимост от листата)

1 ч.ч. ориз Камолино или за ризото
15-20 лозови листа
2 глави едър лук
1 ч.ч. златни стафиди
ч.л. захар
1/2 ч.л. канела
2 1/2 ч.ч. вода
сокът от 1 лимон и
1 лимон за гарниране
мазнина и сол на вкус
черен пипер


В малко мазнина и под капак задушаваме лука да стане прозрачен и слагаме измития и почистен ориз. Като стане кристален, слагаме водата и намаляваме котлона на най-слабата степен. Захлупваме капака за 10 минути. Аз сложих и водичката от буркана с лозови листа.

Слагаме канелата, солта, черния пипер, захарта и стафидите. Като поеме ориза, махаме от котлона. Целта е той да е полуготов - в сърцевината си трябва да има твърда нишка, подобно на пастата "ал денте".

Разтваряме внимателно листата и отделяме скъсаните и по-дребните, те ще ни потрябват. Трябва горе-долу сармите да са еднакви по големина. Ако нямате такива, е добре да жертвате 3-4 листа.

Внимателно слагаме от сместа, като гледаме сармите да са плътно завити и по-скоро продълговати, отколкото квадратни. Но това много зависи и от листата. Завиваме и нареждаме в чиния отстрани.



По дъното на голяма тенджера слагаме бракувани листа и внимателно, плътно една до друга нареждаме сармичките. Моите се наредиха на два реда.

Захлупваме с обурната с дъното нагоре чиния, заливаме с топла вода да покрие едва сармите и слагаме на силен огън да заври.

Щом заврат, намаляваме отново на най-слабата степен и варим 20 минути.

Готовите сарми нареждаме обратно в голяма чиния или плато, както са горещи, и изстискваме един лимон отгоре им. Може да ги приберете в кутия, да поемат добре, вкусни са студени.

Сервираме с лимони, аз сложих и резенчета портокал.



На първа дегустация сармите са сладки, заради лука и стафидите, но с изцедения лимон вкусът им става и леко кисел, а канелата просто идеално допълва.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Постни сарми от манголд и булгур от спелта
· Зелеви сарми с праз и гъби
· Постни лозови сарми с царевица
· Салата с леща белуга и семена от нар
· Нетрадиционни идеи за традиционната печена тиква
· Семейно по Коледа или не съвсем
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Аранчини - италиански оризови топки
· За горещините: Студено приготвени летни ястия и салати
· "Каква полза имаме от това да бледнеем от пост, когато побледняваме от завист?"
· Смисълът на християнските пости
· Голяма задушница преди Великия пост
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Патладжанена разядка
· Любими есенни супи с тиква
· Вкусни десерти с тиква
· Пролетни кошнички със спанак и веган кашкавал
· Нова година с родителите ни - 3 добри причини да прекараме празника заедно
· Щастлива Коледа, приятели!
· Любимите сладки на Hera.bg
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Торта със стар козунак без печене
· Изпитана рецепта за домашна горчица
Сряда
25
Ноември 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
5 възела, които е полезно да научите
ДА връзваш възел е нещо, което учим в детските си години и е сред тези умения, които ни трябват до края...
Какво можем да научим от нашия домашен любимец?
От животните можем да научим изненадващо много, най-лесно - от домашния ни любимец, животното, намиращо...
Как да пестим пари
„Много” и „малко” са относителни понятия, щом става дума за пари. За бедняка са много 10 лева, ако може...
Горещниците
Според народните поверия, Горещниците са най-топлите дни в годината. 15 юли - Чурлига (Чурута, Чюрука),...
На тази дата: Световен ден на морето
Световният ден на морето (World Maritime Day) се отбелязва от 1978 г. с решение на 38-та сесия на Международната...
Боян-Енравота - първият български светец, мъченик за вярата
Св. Мъченик Боян-Енравота е първият български мъченик за вярата и първият канонизиран светец. Той е последвал...
Какво се случва на Велики понеделник?
На Велики понеделник евангелистите ни разказват как Божият син влязъл в Йерусалимския храм и го намерил...
Вътрешният свят на матрака - I
Кой матрак е по-добър - пружинният или латексовият? За всеки ли е подходящ екологичният пълнеж от люспи...
Място, място и още място за... дрехи
Кое е това, което никога не достига в една къща, освен парите, разбира се. Мястото. Дали за желаната...
5 причини да си завъдим индрише у дома
Индришето (Pelargonium roseum) е традиционно за българския дом растение. Почти всяка селска къща има...
Червени яйца за Великден с естествен цвят от природата
Тази година Велиден като вътрешно празнично изживяване пое по нова посока за мен. В търсене на козунак...
Кактусите - бодливите красавци II
Почва и пресаждане Кактусите нарастват бавно, затова трябва да се пресаждат рядко – на 4-5 години. Най-подходящият...
Св. пророк Самуил - 20 август
На 20 август църквата почита св. пророк Самуил и св. 38 мъченици Пловдивски. Празнуват всички, които...
Да подготвим семена от летните плодове и зеленчуци
Обичате да хапвате плодове и зеленчуци, нали? Да, аз също. Вкъщи вече е малка ботаническа био градина,...
Велика събота
Велика събота е шестият ден от Страстната седмица - денят, в който е погребан Исус Христос. През...
Петльовден, Сретение Господне
Сретение Господне е един от 12-те големи християнски празника и един от четирите посветени на Божията...
Истината за Дядо Коледа
Всички деца вярват в Дядо Коледа – за тях той е свързан с най-големите вълшебства на празника – чудесата,...
22 юли - Света Мария Магдалина
На 22 юли Църквата почита паметта на света Мария Магдалина, излекувана от "седем бяса", вярна последователка...
Форми за сладкиши – какви да изберем
Едва ли ще ви зарадвам, но универсална форма за печене не съществува. Използването на един-единствен...
Идеи за дрескод на Коледа
Всеки разбира Коледа по свой начин. За едни, тя е повод да се завърнат отдалеко, пропътувайки стотици,...
Най-"коледните" подправки
Коледа е единственият празник, който има свой личен аромат. Той е упойващ и топъл, навява мисли за уют...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 14
Започваме новата седмица от Коледните пости, ето ни в ден 14. В петък вечер бяхме на гости на свекъра,...
„Наесен с песен“ или посрещнете есента малко по-уверени, с пълен джоб ще добавим ние, от MiniZaem.bg
„Кредит“, та дори и малък, и „пълен джоб“ звучат първоначално взаимно изключващите се фрази, нали? За...
Коледен венец
За направата на този коледен венец използвахме една трета от изкуствен гирлянд имитиращ клончета на ...
Да си наемеш чистачка у дома
Да наемеш жена, която да почисти у дома или да се обърнеш към фирма за професионално почистване вече...
В разгара на летния сезон - кои са безопасните надуваеми съоръжения?
Глобален доклад на Световната здравна организация (WHO) посочва удавянето като третата водеща причина...
Упражнение за учениците: Народните будители за деца и родители
След като и най-малките разбраха за народните будители със симпатичния пъзел на Инна, ред е на по-големите...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook