Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Най-"коледните" подправки


Канела, джинджифил, карамфил

Коледа е единственият празник, който има свой личен аромат. Той е упойващ и топъл, навява мисли за уют и детство. Той е сладък и тръпчив и не може да се сбърка с нищо друго.

По Коледа правим много сладкиши и всичко те ухаят на три подправки – канела, карамфил и джинджифил. Независимо, дали правите класически тиквеник, обичаните меденки или ароматни коледни сладки, или експериментирате с чуждестранна кухня – щолен, панетоне, немски сладки или джинджифилови човечета – това е ароматът на Коледа, без капка съмнение.

Канела

Канелата е изключително полезна за здравето съставка и дори се пие като хранителна добавка - срещу високото кръвно. Канелата е най-известната „зимна”, „коледна” и „уютна” подправка. Тя обича есенните плодове – ябълка, тиква, круша. Може би затова зимата ухае на канела – от тиквеника до ябълковите кейкове и любимите меденки, канелата се намесва с деликатния си вкус и дава съвсем друго звучене на симфонията от сезонни плодове.

Как да разпознаем истинската канела.

Освен за сладкиши, канелата е популярна и в изкуството на приготвянето и поднасянето на кафето, т.нар. бариста. Популярно е някои сортове кафе да се смесват с канела или голяма чаша лате да се разбърква с канелена пръчица. Комбинацията създава усещането, че не пием точно кафе, а някакъв топъл специалитет - а е толкова просто да се направи!

Рецепти с канела

Джинджифил

Джинджифилът е смятан за изключително полезна храна, билка и лек срещу много възпалителни заболявания, особено на гърлото. Познат още на древните китайци с тези си качества, днес джинджифилът е популярен най-вече като подправка. Интересното е, че навлиза в кулинарията като консервант. Именно заради това свойство още през Средните векове в Германия той става задължителна съставка на коледните сладкиши, тъй като ги запазвал в продължение на дългите коледни празници.

От тази част на Европа идват известните джинджифилови сладки с “ледена” глазура Lebkuchen (лебкухен) – невероятна смесица от вкусове за всички рецептори. Особено се услаждат на някой от прословутите коледни базари. Джинджифил може да се слага и в рецепти на меденки, а ако имате форма с джинджифиловото човече, децата ще са очаровани. Джинджифилът също „харесва” ябълки и комбинации с мед, но и крем супи, които идеално допълват зимното меню.

Карамфил

Карамфилът е по-непознат у нас, но това не го прави по-малко „коледен”. Освен като добавка в размер на малка щипка за сладките, тази подправка участва е едно много характерно за Коледа съкровище – глювайна (нем. Gluhwein). Греяното, по нашему, вино има традиции, коренящи се в студените райони на Европа, особено в страните около Алпите – Германия, Австрия, Швейцария. Да направиш истинско греяно вино си е цяло изкуство, подобно на повечето традиционни рецепти. Ползва се качествено вино, ром, канела, карамфил, кардамом, плод (ябълка или портокал), звездовиден анасон, черен пипер. Вероятно всеки дом в немскоговорящите страни има своя рецепта на напитката.

Много рядко слагаме карамфил самостоятелно, той е спътник на компанията от канела и джинджифил, кардамом, звездовиден анасон. Но вкусът му чудесно се съчетава с цитрусите – затова е задължително да го сложим в десерти с портокалови, както и лимонови корички и сок. А една прекрасна коледна украса са мандаринките и портокалите, в които можем да набоцкаме пъпките на карамфила в каквито фигури пожелаем. След това самият цитрусов плод има невероятен пикантен вкус.

Убедихме ли ви да сложите в коледните сладки, кексове и десерти тези три подправки? Да? Добре, защото Коледа просто не може без тях.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· С дъх на канела - опасно или полезно за здравето
· ЕС ще ограничи употребата на канела
· По-красиви с ябълкова козметика
· Постна крем супа от алабаш, карфиол, джинджифил и Мадраско къри
· Чай за тонус и здраве
· Студен чай с какаови зърна, джинджифил и цитруси
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Лимонова трева - подправка, билка и козметика
· Сумак - още едно от съкровищата на Ориента
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Кокосовото брашно - здравословна алтернатива без глутен
· След края на празниците: празнувайте останалата част от годината
· "Бъди звезда и сияй!" - коледното послание на Чарли Чаплин към дъщеря му Джералдин
· Сама на Коледа? Не е толкова страшно - идеи от нас за една несамотна Коледа
Четвъртък
5
Декември 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Пролетна украса - Цветя от хартия
Здравейте, това е част от пролетно- великденската ни украса. Разбира се, имах и помощник - дъщеря ми...
Как разумно да купуваме мебели
Често покупката на мебели се превръща в разочарование, защото не сме преценили една или дрга подробност....
Коледни пости - седмица 5
На 20 декември - Игнажден, отново започват строгите пости, които ще пазим до Бъдни вечер. Ден 29:...
Свети Валентин – какво да подарим?
Свети Валентин е ден, който позволява цветята да бъдат изпратени от таен обожател, картичките да казват...
Кактусите - бодливите красавци II
Почва и пресаждане Кактусите нарастват бавно, затова трябва да се пресаждат рядко – на 4-5 години. Най-подходящият...
Зоопарк у дома
Да отглеждаш домашен любимец не е нещо необичайно, но да имаш няколко... това вече си е същинско предизвикателство!...
27 юли - Свети Панталеймон
Пантелеймон е великомъченик от Никомедия (днес Измит), страдал за христовата вяра по време на управлението...
29 август - Секновение
На 29 август в народната традиция се отбелязва Секновение - хората и целият видим свят се подготвят за...
Професия „домоуправител”
Да си домоуправител за представите на повечето хора е едно досадно задължение, което обаче все някой...
Практична идея за цип
Ако и вие имате някой чифт дънки, чиято машинка на ципа не държи и постоянно го отваря, ето една практична...
14 април - св. Мартин Изповедник, Мартиния
На 14 април се почита свети Мартин Изповедник, римски папа. Той, заедно с папа Максим Изповедник, защитавал...
Великденски яйца - кошнички. Рисувани яйца и техника декупаж
Здравейте списание Hera, Казвам се Гергана и съм от гр. Варна. Бих желала да участвам с моите великденски...
Екологичният ремонт: подбор на материалите - II
Ако искаме нашия ремонт да е екологичен, по-добре да избягваме: Ламинатът Това подово покритие е...
Ароматизаторче с липа
Лято е и аромат на липов цвят се носи из въздуха. Ако живееш на улица с липи и спиш на отворен прозорец,...
По- различните коледни подаръци
Никой вече не може да отрече, че Коледа се е превърнал в комерсиализиран празник по цял свят. Въпреки...
Идеи за дрескод на Коледа
Всеки разбира Коледа по свой начин. За едни, тя е повод да се завърнат отдалеко, пропътувайки стотици,...
Задушница е
Пълно е с бели кокичета. Подали зелени листенца, крехък цвят... събужда ги зова на земята. Довчера...
Как да отглеждаме: Сансевиера
В естествена среда Сансевиерата (Sansevieria) расте в тропиците на Африка. Заради острите си и бодливи...
Моето първо... цвете
Обикновено казваме, че децата са цветята на Земята, но всъщност не много често се замисляме за връзката...
Цветовете на 2016 г. - розов кварц и спокoйствие
Институтът за цветовете Pantone е избрал своя официален цвят на 2016 г. Напомням, че това е най-големият...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook