Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Най-"коледните" подправки


Канела, джинджифил, карамфил

Коледа е единственият празник, който има свой личен аромат. Той е упойващ и топъл, навява мисли за уют и детство. Той е сладък и тръпчив и не може да се сбърка с нищо друго.

По Коледа правим много сладкиши и всичко те ухаят на три подправки – канела, карамфил и джинджифил. Независимо, дали правите класически тиквеник, обичаните меденки или ароматни коледни сладки, или експериментирате с чуждестранна кухня – щолен, панетоне, немски сладки или джинджифилови човечета – това е ароматът на Коледа, без капка съмнение.

Канела

Канелата е изключително полезна за здравето съставка и дори се пие като хранителна добавка - срещу високото кръвно. Канелата е най-известната „зимна”, „коледна” и „уютна” подправка. Тя обича есенните плодове – ябълка, тиква, круша. Може би затова зимата ухае на канела – от тиквеника до ябълковите кейкове и любимите меденки, канелата се намесва с деликатния си вкус и дава съвсем друго звучене на симфонията от сезонни плодове.

Как да разпознаем истинската канела.

Освен за сладкиши, канелата е популярна и в изкуството на приготвянето и поднасянето на кафето, т.нар. бариста. Популярно е някои сортове кафе да се смесват с канела или голяма чаша лате да се разбърква с канелена пръчица. Комбинацията създава усещането, че не пием точно кафе, а някакъв топъл специалитет - а е толкова просто да се направи!

Рецепти с канела

Джинджифил

Джинджифилът е смятан за изключително полезна храна, билка и лек срещу много възпалителни заболявания, особено на гърлото. Познат още на древните китайци с тези си качества, днес джинджифилът е популярен най-вече като подправка. Интересното е, че навлиза в кулинарията като консервант. Именно заради това свойство още през Средните векове в Германия той става задължителна съставка на коледните сладкиши, тъй като ги запазвал в продължение на дългите коледни празници.

От тази част на Европа идват известните джинджифилови сладки с “ледена” глазура Lebkuchen (лебкухен) – невероятна смесица от вкусове за всички рецептори. Особено се услаждат на някой от прословутите коледни базари. Джинджифил може да се слага и в рецепти на меденки, а ако имате форма с джинджифиловото човече, децата ще са очаровани. Джинджифилът също „харесва” ябълки и комбинации с мед, но и крем супи, които идеално допълват зимното меню.

Карамфил

Карамфилът е по-непознат у нас, но това не го прави по-малко „коледен”. Освен като добавка в размер на малка щипка за сладките, тази подправка участва е едно много характерно за Коледа съкровище – глювайна (нем. Gluhwein). Греяното, по нашему, вино има традиции, коренящи се в студените райони на Европа, особено в страните около Алпите – Германия, Австрия, Швейцария. Да направиш истинско греяно вино си е цяло изкуство, подобно на повечето традиционни рецепти. Ползва се качествено вино, ром, канела, карамфил, кардамом, плод (ябълка или портокал), звездовиден анасон, черен пипер. Вероятно всеки дом в немскоговорящите страни има своя рецепта на напитката.

Много рядко слагаме карамфил самостоятелно, той е спътник на компанията от канела и джинджифил, кардамом, звездовиден анасон. Но вкусът му чудесно се съчетава с цитрусите – затова е задължително да го сложим в десерти с портокалови, както и лимонови корички и сок. А една прекрасна коледна украса са мандаринките и портокалите, в които можем да набоцкаме пъпките на карамфила в каквито фигури пожелаем. След това самият цитрусов плод има невероятен пикантен вкус.

Убедихме ли ви да сложите в коледните сладки, кексове и десерти тези три подправки? Да? Добре, защото Коледа просто не може без тях.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· С дъх на канела - опасно или полезно за здравето
· ЕС ще ограничи употребата на канела
· По-красиви с ябълкова козметика
· Постна крем супа от алабаш, карфиол, джинджифил и Мадраско къри
· Чай за тонус и здраве
· Студен чай с какаови зърна, джинджифил и цитруси
· Изпитана рецепта за домашна горчица
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Лимонова трева - подправка, билка и козметика
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Нова година с родителите ни - 3 добри причини да прекараме празника заедно
· Щастлива Коледа, приятели!
· Любимите сладки на Hera.bg
Събота
4
Юли 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Дългокосместите котки - идеалната компания - II
Ангорска котка Произход и основни характеристики Ангорската котка се слави като една от най-старите...
Патио на открито
Планирането на кът за сядане на открито изисква толкова старание и въображение, колкото всяка друга стая...
Мартенички - помпони
Винаги съм правила лично мартениците за близките ми хора. Самото усукване на белия и червения конец и...
Любопитно за Никулден по света и как св. Николай стана Санта Клаус
Никулден е един от важните православни празници. В Западна Европа, както и в някои държави от Близкия...
Оригинални новогодишни късмети
Новогодишните късмети остава вечен извор на вълнение и за децата, и за възрастните. Поверието, че каквото...
Приключението нов дом
То си е истинско приключение, защото в него има емоции, неизвестни, ново начало и много вяра за щастливи...
Петседмична система за чистене - I
Когато не живеете сами и има кой да разхвърля, е много трудно да ходите след всеки и постоянно да разтребвате....
Канела без граници
Рецептите за домашен уют никога не спират да се появяват от само себе си около нас и винаги излизат извън...
Любовта е отговорност
Когато обичаме някого, това е отдаване докрай. Когато обичаме децата си, това е поемането на отговорност....
Фотографии на стената – модерен декор с ретро привкус
Фотоалбумът е вещ, която безвъзвратно събира прах в миналото, защото повечето от нас съхраняват снимките...
Минимализъм през Коледа
Минималистичната Коледа е една нова концепция за нас, които още сякаш не можем да се нарадваме на изобилието,...
Архангеловден
На 8 ноември, по стар български обичай, празнуваме Архангеловден (Рангелов ден). В българските вярвания...
Велика събота
Велика събота е шестият ден от Страстната седмица - денят, в който е погребан Исус Христос. През...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 30
Ден 30 от Коледните пости. С наближаването на Коледа почти не ми остава време за нищо. Работните ангажименти...
Идеи за подарък: Сладко с шапчица
Понякога ни се иска да направим някакъв подарък, в който да "вградим" нещо от себе си. Тези дарове носят...
Коледното дърво между традицията и съвременния интериор
От символиката на коледното дърво сякаш е останала само детската радост около украсяването с шарени играчки...
Нова година с родителите ни - 3 добри причини да прекараме празника заедно
Помните ли аромата на онези розови сладки, които приготвяше майка ви за Нова година? Бяхте малки и този...
„Наесен с песен“ или посрещнете есента малко по-уверени, с пълен джоб ще добавим ние, от MiniZaem.bg
„Кредит“, та дори и малък, и „пълен джоб“ звучат първоначално взаимно изключващите се фрази, нали? За...
Когато мъжът не е романтичен
Наближава Св. Валентин и вие сте от тези, които имат с кого да споделят празника. Вечеря, подарък, страстна...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 25
Ден 25 от Коледните пости. Вчера направих Супа от червена леща с мароканската подправка Рас ел ханут,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook