Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Най-"коледните" подправки


Канела, джинджифил, карамфил

Коледа е единственият празник, който има свой личен аромат. Той е упойващ и топъл, навява мисли за уют и детство. Той е сладък и тръпчив и не може да се сбърка с нищо друго.

По Коледа правим много сладкиши и всичко те ухаят на три подправки – канела, карамфил и джинджифил. Независимо, дали правите класически тиквеник, обичаните меденки или ароматни коледни сладки, или експериментирате с чуждестранна кухня – щолен, панетоне, немски сладки или джинджифилови човечета – това е ароматът на Коледа, без капка съмнение.

Канела

Канелата е изключително полезна за здравето съставка и дори се пие като хранителна добавка - срещу високото кръвно. Канелата е най-известната „зимна”, „коледна” и „уютна” подправка. Тя обича есенните плодове – ябълка, тиква, круша. Може би затова зимата ухае на канела – от тиквеника до ябълковите кейкове и любимите меденки, канелата се намесва с деликатния си вкус и дава съвсем друго звучене на симфонията от сезонни плодове.

Как да разпознаем истинската канела.

Освен за сладкиши, канелата е популярна и в изкуството на приготвянето и поднасянето на кафето, т.нар. бариста. Популярно е някои сортове кафе да се смесват с канела или голяма чаша лате да се разбърква с канелена пръчица. Комбинацията създава усещането, че не пием точно кафе, а някакъв топъл специалитет - а е толкова просто да се направи!

Рецепти с канела

Джинджифил

Джинджифилът е смятан за изключително полезна храна, билка и лек срещу много възпалителни заболявания, особено на гърлото. Познат още на древните китайци с тези си качества, днес джинджифилът е популярен най-вече като подправка. Интересното е, че навлиза в кулинарията като консервант. Именно заради това свойство още през Средните векове в Германия той става задължителна съставка на коледните сладкиши, тъй като ги запазвал в продължение на дългите коледни празници.

От тази част на Европа идват известните джинджифилови сладки с “ледена” глазура Lebkuchen (лебкухен) – невероятна смесица от вкусове за всички рецептори. Особено се услаждат на някой от прословутите коледни базари. Джинджифил може да се слага и в рецепти на меденки, а ако имате форма с джинджифиловото човече, децата ще са очаровани. Джинджифилът също „харесва” ябълки и комбинации с мед, но и крем супи, които идеално допълват зимното меню.

Карамфил

Карамфилът е по-непознат у нас, но това не го прави по-малко „коледен”. Освен като добавка в размер на малка щипка за сладките, тази подправка участва е едно много характерно за Коледа съкровище – глювайна (нем. Gluhwein). Греяното, по нашему, вино има традиции, коренящи се в студените райони на Европа, особено в страните около Алпите – Германия, Австрия, Швейцария. Да направиш истинско греяно вино си е цяло изкуство, подобно на повечето традиционни рецепти. Ползва се качествено вино, ром, канела, карамфил, кардамом, плод (ябълка или портокал), звездовиден анасон, черен пипер. Вероятно всеки дом в немскоговорящите страни има своя рецепта на напитката.

Много рядко слагаме карамфил самостоятелно, той е спътник на компанията от канела и джинджифил, кардамом, звездовиден анасон. Но вкусът му чудесно се съчетава с цитрусите – затова е задължително да го сложим в десерти с портокалови, както и лимонови корички и сок. А една прекрасна коледна украса са мандаринките и портокалите, в които можем да набоцкаме пъпките на карамфила в каквито фигури пожелаем. След това самият цитрусов плод има невероятен пикантен вкус.

Убедихме ли ви да сложите в коледните сладки, кексове и десерти тези три подправки? Да? Добре, защото Коледа просто не може без тях.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· С дъх на канела - опасно или полезно за здравето
· ЕС ще ограничи употребата на канела
· По-красиви с ябълкова козметика
· Постна крем супа от алабаш, карфиол, джинджифил и Мадраско къри
· Чай за тонус и здраве
· Студен чай с какаови зърна, джинджифил и цитруси
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Лимонова трева - подправка, билка и козметика
· Сумак - още едно от съкровищата на Ориента
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Кокосовото брашно - здравословна алтернатива без глутен
· След края на празниците: празнувайте останалата част от годината
· "Бъди звезда и сияй!" - коледното послание на Чарли Чаплин към дъщеря му Джералдин
· Сама на Коледа? Не е толкова страшно - идеи от нас за една несамотна Коледа
Събота
19
Октомври 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 30
Ден 30 от Коледните пости. С наближаването на Коледа почти не ми остава време за нищо. Работните ангажименти...
8 септември - Рождество Богородично, Малка Богородица
Рождество на Пресвета Богородица, също Рождество Богородично, Малка Богородица или Рожен е църковен празник,...
Св. пророк Самуил - 20 август
На 20 август църквата почита св. пророк Самуил и св. 38 мъченици Пловдивски. Празнуват всички, които...
Да заредим дома с пролетна енергия преди Цветница и Великден
Наближава Цветница, Великден, а сякаш зимата още не си е тръгнала от дома ни. Имате ли моменти, в които...
Как да: Изберем възглавница
За качествения сън, към който всички се стремим, е необходимо толкова малко, но и толкова много. Всичко...
Децата творят Коледа с нас: Коледен венец
Когато закачих нашия коледен венец преди седмица на външната врата, децата настояха и те да има свой...
Хамакът - лятно безгрижие
Хамакът е един от символите на лятото и тo - един от най-любимите. Той съчетава възможността да си починеш,...
Направете Коледата си различна
Омръзнала ли ви е Коледа? Сега ще си кажете "що за глупав въпрос!" Да, наистина. Как може да ни омръзне...
Как да си направим: Традиционна мартеница
Да спазим традицията за Баба Марта, не означава непременно да се окичим с Пижо и Пенда. Истинският смисъл...
Да боядисаме яйцата с лепящо фолио
Миналата година ви показахме как да боядисаме яйцата на Велики четвъртък с хартия или памук. Представихме...
Задушниците
Задушниците са дни, в който правим помен в чест на мъртвите. По традиция християните измолват Господ...
Събор на архистратиг Михаил и Светите Ангели
8 ноември е определен от църквата за празник на безплътните небесните сили и борец против духовете на...
Ден 20 - Постове и пости: Да признаеш провала е да покажеш, че се учиш
Първи опит с квас равносилно на първи провал с квас. Започнах кваса и уж всичко беше както трябва. Живна,...
Вместо лакомия за Нова година - умереност и балансирано меню
С наближаването на Коледа и Нова Година, всеки декември настъпва трескава подготовка и кипи еуфорична...
9 причини да хванем парцала
Пролетно почистване на домовете ни – ясно е, че трябва да се свърши - къде с по-малко, къде с по-голяма...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 24
В ден 24 на Коледните пости установяваме, че, макар да не се лишаваме от храна, сме свалили с по около...
Честита Баба Марта! - II
Ясно като бял ден е, че всички древни вярвания, дошли от езическите времена, са „пригодени” към християнския...
Елхи - шишарки
Тази Коледа реших да не си купувам елха. Не исках в дома ми да има нито отсечено дръвче, нито пластмасово,...
По-дълъг живот за откъснатите цветя
Не помня какъв беше повода, но колегите в офиса ми бяха подарили огромен букет с любимите ми хризантеми....
Цветовете на 2016 г. - розов кварц и спокoйствие
Институтът за цветовете Pantone е избрал своя официален цвят на 2016 г. Напомням, че това е най-големият...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook