Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Най-"коледните" подправки


Канела, джинджифил, карамфил

Коледа е единственият празник, който има свой личен аромат. Той е упойващ и топъл, навява мисли за уют и детство. Той е сладък и тръпчив и не може да се сбърка с нищо друго.

По Коледа правим много сладкиши и всичко те ухаят на три подправки – канела, карамфил и джинджифил. Независимо, дали правите класически тиквеник, обичаните меденки или ароматни коледни сладки, или експериментирате с чуждестранна кухня – щолен, панетоне, немски сладки или джинджифилови човечета – това е ароматът на Коледа, без капка съмнение.

Канела

Канелата е изключително полезна за здравето съставка и дори се пие като хранителна добавка - срещу високото кръвно. Канелата е най-известната „зимна”, „коледна” и „уютна” подправка. Тя обича есенните плодове – ябълка, тиква, круша. Може би затова зимата ухае на канела – от тиквеника до ябълковите кейкове и любимите меденки, канелата се намесва с деликатния си вкус и дава съвсем друго звучене на симфонията от сезонни плодове.

Как да разпознаем истинската канела.

Освен за сладкиши, канелата е популярна и в изкуството на приготвянето и поднасянето на кафето, т.нар. бариста. Популярно е някои сортове кафе да се смесват с канела или голяма чаша лате да се разбърква с канелена пръчица. Комбинацията създава усещането, че не пием точно кафе, а някакъв топъл специалитет - а е толкова просто да се направи!

Рецепти с канела

Джинджифил

Джинджифилът е смятан за изключително полезна храна, билка и лек срещу много възпалителни заболявания, особено на гърлото. Познат още на древните китайци с тези си качества, днес джинджифилът е популярен най-вече като подправка. Интересното е, че навлиза в кулинарията като консервант. Именно заради това свойство още през Средните векове в Германия той става задължителна съставка на коледните сладкиши, тъй като ги запазвал в продължение на дългите коледни празници.

От тази част на Европа идват известните джинджифилови сладки с “ледена” глазура Lebkuchen (лебкухен) – невероятна смесица от вкусове за всички рецептори. Особено се услаждат на някой от прословутите коледни базари. Джинджифил може да се слага и в рецепти на меденки, а ако имате форма с джинджифиловото човече, децата ще са очаровани. Джинджифилът също „харесва” ябълки и комбинации с мед, но и крем супи, които идеално допълват зимното меню.

Карамфил

Карамфилът е по-непознат у нас, но това не го прави по-малко „коледен”. Освен като добавка в размер на малка щипка за сладките, тази подправка участва е едно много характерно за Коледа съкровище – глювайна (нем. Gluhwein). Греяното, по нашему, вино има традиции, коренящи се в студените райони на Европа, особено в страните около Алпите – Германия, Австрия, Швейцария. Да направиш истинско греяно вино си е цяло изкуство, подобно на повечето традиционни рецепти. Ползва се качествено вино, ром, канела, карамфил, кардамом, плод (ябълка или портокал), звездовиден анасон, черен пипер. Вероятно всеки дом в немскоговорящите страни има своя рецепта на напитката.

Много рядко слагаме карамфил самостоятелно, той е спътник на компанията от канела и джинджифил, кардамом, звездовиден анасон. Но вкусът му чудесно се съчетава с цитрусите – затова е задължително да го сложим в десерти с портокалови, както и лимонови корички и сок. А една прекрасна коледна украса са мандаринките и портокалите, в които можем да набоцкаме пъпките на карамфила в каквито фигури пожелаем. След това самият цитрусов плод има невероятен пикантен вкус.

Убедихме ли ви да сложите в коледните сладки, кексове и десерти тези три подправки? Да? Добре, защото Коледа просто не може без тях.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· С дъх на канела - опасно или полезно за здравето
· ЕС ще ограничи употребата на канела
· По-красиви с ябълкова козметика
· Постна крем супа от алабаш, карфиол, джинджифил и Мадраско къри
· Чай за тонус и здраве
· Студен чай с какаови зърна, джинджифил и цитруси
· Изпитана рецепта за домашна горчица
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Лимонова трева - подправка, билка и козметика
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Нова година с родителите ни - 3 добри причини да прекараме празника заедно
· Щастлива Коледа, приятели!
· Любимите сладки на Hera.bg
Неделя
29
Март 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 31
Ден 31 от Коледните пости. Снощи приготвих яхния от зелен боб за момчетата. Аз бях на фирмено парти,...
Неканените гости – как да ги избегнем
Обичате ли неочакваните гости? Не става дума за приятелки, които се отбиват за по чашка кафе, а за гостите...
Куче - пазач за детската стая
Не, не тук не става дума да си вземете някой огромен страховит звяр да опази вашите деца от някой лош...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем, ден 9
Ето ни и и в ден 9 на Коледните пости. Снощната вечеря и днешният обяд за офиса на моето момче са едни...
Никулден
Никулден празнуваме на 6 декември, в чест на свети Николай Мирликийски Чудотворец, който е покровител...
Св. Харалампий
На 10 февруари почитаме Св. Харалампий Магнезийски, свещеномъченик на вярата. Празникът остава в българската...
Как да се почувстваме като местен, когато пътуваме?
Все повече хора искат да се почувстват като местните хора, когато пътуват. Искат да усетят атмосферата,...
Каланхое – какво трябва да знаем за отглеждането му?
Каланхое е голям род от около 125 вида тропически, цъфтящи растения от семейство Crassulaceae, разпространени...
Св. мъченици Дария и Хрисант - 19 март
На 19 март празнуваме имения ден на Дария, Дарина, Дарин, Найден. Св. мъченици Дария и Хрисант са светци...
Сама на Коледа? Не е толкова страшно - идеи от нас за една несамотна Коледа
Ами и така се случва понякога - една жена в разцвета на силите, ума и красотата си, да е необвързана,...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 25
Ден 25 от Коледните пости. Вчера направих Супа от червена леща с мароканската подправка Рас ел ханут,...
Как да: Почистим телефона си, за да се защитим от зараза с коронавирус?
Сред мерките за защита от заразяване с коронавирус според специалистите е да спрем да пипаме лицето си....
Минимализъм през Коледа
Минималистичната Коледа е една нова концепция за нас, които още сякаш не можем да се нарадваме на изобилието,...
Великденски зайчета
Заекът е свързан с плодородието, прекрасен символ, с който да поканим прераждащата се Природа да изпълни...
Идея за: Пухкаво пано-мартеница
Да изработиш сам мартеничките, които ще подариш, е не само детско забавление. То е специален подарък...
24 май е тържеството на избора - грамотен или не
На 24 май говорим за българската култура и просвета. През останалите дни просто няма нужда - нивото й...
Постите - пречистване на душата и тялото
В нашата съвременност постите са загубили религиозното си значение за голяма част от хората – те или...
Св. Иван Рилски - българският светец-лечител
Свeти Иван Рилски е считан за покровител на българския народ, основател и пазител на най-големия ни манастир...
Антоновден
На 17 януари църквата почита паметта на преподобний Антоний Велики, първият всепризнат основоположник...
Моето бюро, моята крепост - I
Бюрото място, на което прекарваме различен брой часове и от чието удобство и функционалност зависи колко...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook