Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

В търсене на истинското призвание


Обяснено през призмата на японската Кайзен философия

Обкръжението ми изобилства от примери за хора, които не спират да търсят своето призвание, сменяйки почти ежегодно работното си място, професията си и дори градът и държавата, в които живеят. Съществува и друга група хора – онези, които работят едно и също нещо дълги години наред и макар отстрани да изглеждат доста скучни, всъщност са ужасно щастливи от това, което правят. За тях казвам, че са намерили своето професионално призвание.

Но те са малцина на фона на вечно търсещите, неудовлетворените, неспособни най-сетне да намерят своето място. В този ред на мисли изниква въпросът:

Струва ли си да прекараме цял живот в търсене и не е ли откриването на нашето призвание всъщност абсолютната химера?


Разбира се, че всеки има правото да работи това, което му носи истинско удовлетворение и когато човек е активен в търсенето, той е вече на прав път. Но замисляли ли сте се, че подобно лутане може да отнеме не просто месеци и години, а цял един живот дори. В подобна ситуация рискуваме да се окажем в края на един живот, без да сме намерили призванието си, без да сме оставили нищо зад гърба си. С онова чувство за пропиляно време и живот, към което със сигурност никой не се стреми.

Как да получим удовлетворение от работата и живота си?

Успелите хора са такива благодарение на това, че не са се отказвали от веднъж избраното поприще или поставените цели, въпреки трудностите и несгодите по пътя. В това не се крие никаква магия, а просто солидна доза търпение, постоянство и упоритост. Лидерите в дадена област са станали такива не защото притежават изключителни умения толкова, а защото с течение на времето са станали така отдадени на своята работа, че придобиването на знания и умения в областта е просто неминуема част от процеса.

Какво ще кажете тогава да опитате да преобърнете виждането си за работата 180 градуса? Вместо да търсите своето призвание, да превърнете избраната от вас професия, завършено образование, или дори случайно започната работа в свое призвание, вместо да чакате някога да намерите една химера - идеалната работа.

Историята на японския майстор на суши Джиро Оно

Историята на японския суши готвач Джиро Оно е истинско вдъхновение за този подход и би ви дала още една доза мотивация. Джиро е на близо 90 години и е признат за най-добрия жив суши готвач в света, макар че ресторантът, разположен срещу входа на токийска метростанция, е съвсем скромен по размер и вид. Джиро Оно има три звезди Мишлен (всяка една звезда сама по себе си е невероятно отличие, а три имат броени ресторанти и майстор готвачи в света, Джиро е единственият готвач на суши). Той е обявен от Юнеско за "Живо човешко богатство".

Какво прави Джиро толкова велик?



Джиро прави суши от повече от 75 години. И смята да прави това до края на дните си. Прави го перфектно, всяко движение е премерено и усъвършенствано до фанатичност. Винаги се стреми към върха, макар да казва, че никой не знае къде точно е той. Джиро не просто харесва работата си. Той е влюбен в нея, отдаден 100 % и защитава точно обратната теза на тази за вечното търсене на нашето призвание.

Джиро Оно твърди, че трябва да обикнеш работата, която си избрал, да се потопиш в нея и да и се отдадеш изцяло. Независимо, дали си готвач на суши, лекар, учител, сервитьор, ако се отдадеш на работата си и станеш истински добър в това, което правиш, то удовлетворението ще дойде дори по-скоро, отколкото си очаквал.

Зад ежедневието на Джиро се крие една традиционна японска философия, която може да послужи за пример на западното общество, което сякаш все повече затъва в стремежа си да получи наготово рекламирания навсякъде перфектен лайфстайл.

Философията Кайзен и "намирането на призванието"

Философията Кайзен е насочена към усъвършенстване на процесите на работа, точно както Джиро прави от десетки години в своя ресторант. И тя може да се приложи както във всеки един аспект на бизнеса, така и за всеки един човек. Кайзен функционира, благодарение на пет основни принципа:

точност, порядък, чистота, стандартизация и дисциплина.


Ако се съсредоточите върху малко, но значими за вас приоритети в живота или работата и приложите върху тях, то бихте избегнали моментите на несигурност, лутане и излишен стрес. Ако сте от типа хора, които обичат сигурността и не искат да излизат от своята зона на комфорт, то философията Кайзен е нещото, което би проработило при вас. Тя залага не на постоянното търсене и промени, а на задълбочената работа, която гарантира усъвършенстване, постигнато не на база стрес, а с малки стъпки и постоянство. А усъвършенстването неминуемо води до чувство на лична удовлетвореност и по-висока самооценка. Не само – то носи трайни ползи, както за личността, така и за обществото като цяло.

Разбира се, не е задължително на всяка цена и веднъж завинаги да се примирите с избраната от вас професия и житейски път. На всеки се случва да сбърка в преценката си и избора на подходяща професия, но ако лутането продължава след смяната на две и три поред така наречени "призвания", то най-вероятно вътрешният ви баланс е нарушен. И Кайзен философията не означава тъпчене на едно място, а непрестанно движение в посока усъвършенстване с цел дълбоко вътрешно удовлетворение, което осмисля в определен момент целия живот.

Добре е да се замислим, дали нашето общество, което налага идеала за лесните пари и свръхконсумацията във всичките й форми, не ни отдалечава от така ценното човешко умение да сме благодарни за това, което имаме и можем, истински да го ценим. В такъв случай не е ли редно да се опитаме да преоткрием удоволствието от нещата и хората, които вече имаме до себе си, от работата, която вече сме избрали и от пътищата, които вече сме поели? Гарантирано ще постигнем много повече успехи, ако заложим на постоянството и личното усъвършенстване, отколкото да се лутаме без цел и посока.
Коментари
2015-01-02 #1
Красимир
Имах нужда да разбера на къде отивам аз.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Защо майките трябва да слушат единствено бебето и инстинкта си?
· Еднообразие във връзката или еднообразие в ежедневието?
· Наистина ли децата са невъзпитани, когато правят така?
· Хората, на които им липсва емпатия и как да се справяме с тях
· Сису – финландското изкуство за вътрешна сила и щастие
· Какво не ни достига, за да постигаме целите си?
· Да повикаш ВОЛЯТА на помощ
· Какво означава да бъдем успешни?
· Безпричинната доброта
· Кои житейски умения е необходимо да развиваме у децата?
· Здравословен егоизъм или егоцентризъм?
· Как да предпазим и подобрим съня си през лятото?
Вторник
20
Август 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Любимата лятна шапка от Панама в безкраен флирт с киното
Панамената шапка или просто "панамата" е неостаряващият шик, който десетилетия наред е символ на лятна...
Променливите вкусове през бременността
През бременността настъпват шеметни промени в организма на бъдещата майка и те далеч не са само физиологични....
Храните, които не бива да се съхраняват в хладилника
Хладилникът е един от най-важните уреди за всяко домакинство: приемаме го за помощник в запазването на...
Кислородната вода в домашната аптечка
Вероятно и във вашата домашна аптечка се намира по някое шишенце с водороден прекис. Затова имате представа...
Райската ябълка
Райската ябълка или персимон (англ. perssimon ) е екзотично дърво с красиви ярко-оранжеви плодове. Гръцкото...
Черна леща, "белуга" - богата на протеини, фибри, желязо и антиоксиданти
Черната леща е наричана още "белуга", защото зрънцата й наподобяват хайвера на тази риба. За разликата...
В центъра на събитията или отстрани
В най-изчистен вид това са двете възможни позиционирания – да си в центъра на нещата или да застанеш...
Растителните белтъчини
Всички знаем, че белтъчините са основната градивна единица на нашето тяло. Затова, трябва да си доставяме...
Морковите – позната "супер храна"
В последните години все повече се говори за т.н. „супер храни”, в които има висока концентрация на витамини,...
Търговските трикове в супермаркета – наука и практика
Във века на глобализацията, във времето, когато всичко можем да имаме и всичко е на една ръка разстояние,...
Как да разпознаем фалшивите приятели?
Все по-трудно се ориентираме за хората около нас - маските стават все по-сложни, нямаме време и енергия...
Абитуриентски бал - няколко незаменими съвета към абитуриентите
Помните ли го, сякаш беше в друг живот, но все още пазите една дълга рокля в гардероба? Или тепърва ви...
Зеленият боб е храна, която не трябва да пренебрегваме
Зеленият боб е една от най-полезните храни, които човечеството познава. Днес на фона на разнообразието,...
Прочети за новия проект на списание Hera.bg - "Здравословен обяд за ученика”
Знаем, че понякога всеки изпитва затруднение да приготви здравословен обяд за своя ученик. Списание Hera.bg...
Синдромът „Започвам от утре”
"От утре ще ставам по-рано и ще си лягам навреме. Най-после ще занеса ютията на ремонт, ще почистя основно...
Норвегия пуска доказано ефективно лекарство за превенция срещу ХИВ
Като част от своята национална здравна политика, Норвегия включва в списъка си с безплатни лекарства...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 25
Ден 25 от Коледните пости. Вчера направих Супа от червена леща с мароканската подправка Рас ел ханут,...
Злоядото дете - II част
Е, какво да направим, за да яде нашето дете? Гладът и нашето постояннство са единствените препоръчителни...
"Френският парадокс" - убедителни причини да се влюбим в червеното вино
Благоуханно, с наситен вкус, богато на цвят и носещо уют – какво би могло да бъде по-приятно от чаша...
Да учиш азбуката отново - II
Дончо Дончо завършва промишлено училище по корабостроене и логично казармената служба я...
Техники за запаметяване
Както тялото може да се тренира физически, така може и дори трябва да тренираме ума си, за да ни служи...
Непосилната лекота на килограмите - II
Всичко това, което добре знаем, заедно с индивидуалните емоционални и психологични смущения, са една...
Винаги ще съм тук за теб...
Емили Макдауъл (Emily McDowell) е артист и жена, преборила се с рака. Посланията в нейните "Емпатични...
Кога да посетим своя гинеколог
Откровено казано посещението на гинеколог не е най-приятното занимание. Но дори да нямаме никакви оплаквания,...
Настроения според сезона
Пролетна умора, последвана от летен мързел, след това есенна меланхолия, а за капак и зимна депресия...
Алабаш: Нинджата от сем. Кръстоцветни
Алабашът е представител на голямото семейство Кръстоцветни, не толкова популярният роднина на добре познатите...
Вдъхновяващите неща, на които сме способни
Всеки ден от годината е вдъхновяващ, всеки ден от годината е безценен дар. Ако смятаме, че живеем напразно,...
Ферментирал (черен) чесън - защо е толкова полезен?
Чесънът е добре известен с полезните си свойства - няма съмнение, че той е естествен антибиотик, убива...
Контрастният душ - 5 минути в полза на здравето
Как се къпете и колко дълго? Ако отговорът е: „различно”, то той е непременно верен. Но различно не е...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook