Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Домашната торта на баба



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Класиката на класиките. Вкусът на вкусовете. Торта мека като бабина душица - проста и незабравима. Всъщност домашната бабина торта е една бисквитена торта, но кремът е това, което я прави необикновена. Лек и пухкав яйчено-млечен крем, който разтапя бисквитите в симфония от нежни усещания.

За тава 25 на 35 см са ни необходими:

Три пакета обикновени бисквити 600 гр.
1,5 л мляко за крема и
около 200 мл за потапяне на бисквитите
3 яйца
1 к.ч. (90 гр) брашно
100 гр масло
200 гр смлени орехи
200 гр натурален шоколад за настъргване
200 гр (1 ч.ч.) захар
1 пръчка ванилия


Приготовление:

Слагаме млякото за крема на котлона да кипне. Като се затопли да направи пяна, слагаме пръчката ванилия (ако нямате - ванилия на прах или смляна бурбонска ванилия) и половината захар. Бъркаме известно време да се разтвори захарта. Когато млякото заври, трябва да сме готови с яйчената смес. Изваждаме пръчката ванилия.

Разбиваме белтъците на сняг и оставяме настрана. Разбиваме с миксер и жълтъците с половината захар в по-дълбок съд до средно гъст, светло жълт крем.

Брашното разтваряме в малко вода до рядка каша, прецеждаме кашичката през цедка и добавяме с бъркане на ръка към жълтъците.

Когато сместа стане еднородна, сипваме много бавно и равномерно от горещото мляко в сместа. Както застройката на супата - да се темперира, т.е. температурите на млякото и яйцата да се доближат.

Когато половината мляко е при яйцата, изсипваме тази смес в останалото мляко и бъркаме енергично. Котлонът е намален, но включен. Слагаме и маслото, бъркаме добре да поеме.

Когато видим, че започва да се сгъстява, изключваме котлона и продължаваме да бъркаме крема върху него. Оставяме настрана - целта е кремът да е леко рядък, бисквитите ще поемат още от него. Когато изстине малко, може би 10 минути, добавяме с бъркане разбитите белтъци, докато се получи гладък, пухкав крем.

Вземаме един черпак от крема и застиламе с него дъното на тавата. Така бисквитите няма да залепнат после. Потапяме всяка една бисквита в студено мляко и нареждаме. Това количество крем и бисквити трябва да стигне за три реда торта. Не взимайте обаче от много дебелите бисквити, а по-тънките и нека не са от най-евтините.

След като наредим крем и бисквити, завиваме топлата торта плътно с алуминиево фолио. И оставяме да се охлади добре, после може и в хладилник. Тортата трябва да престои поне 6-7 часа, а най-добре една нощ, за да се стегне добре и да се смесят добре вкусовете. Преди сервиране настъргваме орехите с мелничка и шоколада на ренде.



Смесваме много внимателно двете, за да не изгубим пухкавостта на настърганото. Трябва да получим количество, което плътно да покрие тортата. Част от него ще попие, но трябва да остане и голяма суха част, която ще направи тортата пухкава като бабино губерче.

Виж още статии за:   Рецепти · Десертите ·
Коментари
2015-05-05 #1
Снежина Начкова
Много ми хареса бабината торта,ще си я направя обезателно.Знам и други подобни рецепти,но с този пухкав крем,сигурно ще е много вкусна.Благодаря за хубавата рецепта!!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Торта със стар козунак без печене
· Любимите сладки на Hera.bg
· 5 любими десерта с ябълки
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Изпитана рецепта за домашна горчица
· Как да направим плато сирена?
Виж още статии за:   Рецепти · Десертите ·
Събота
30
Май 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Питки със сирене за Димитровска задушница
В народните вярвания се смята че св. Димитър е брат и на архангел Михаил (душевадника). Затова на някои...
Крем супа от моркови и картофи с шафранка
Чудото на тази бърза крем супа от моркови и картофи с шафранка, се крие в пържения дехидратиран лук....
Миди с бяло вино и лимони
Интересното в тази рецепта за миди е варенето им с кубчета лимон. Как да почистите мидите преди...
Студен чай за горещите летни дни
Заедно с хладните дни времето на чая отмина, за да дойде времето на чая. Само че не горещ, а леден. Със...
Солена палачинкова торта
Тази солена палачинкова торта е едно страхотно предястие за всяка празнична трапеза. Има красив вид и...
Запеканка с телешка кайма и гъби
За да съкратите още повече времето на приготвяне, можете да използвате готово картофено пюре, а вместо...
Маслинова паста с босилек
Маслиновата паста, намазана на препечена филийка е един от многобройните видове брускети, които жителите...
Зелеви сарми с праз и гъби
Петковден е един от семейните ни празници - мъжът ми има имен ден. Традицията повелява на този ден да...
Лесен кекс с орехи
Кексът може да изглежда много лесна работа за някои, но за мен дълго време беше пълна мъгла. Докато не...
Aфродизиаците в ежедневното ни меню
Връзката между храната, която консумираме, и сексуалната ни кондиция, е позната още от Древността. Сексуалната...
Рецепта за сорбе само с две съставки
Сорбе е любим летен десерт за малки и големи. Не е трудно да си го направим, особено сега, когато плодовете...
Брускети с домати, чесън и зехтин
Родината на брускетата е централна Италия. Препечената със зехтин филийка е прекрасно предястие (особено...
Как да пием чай със стил?
Вкъщи, на работа или сред близки приятели можем да пием чай по всякакъв начин и в най-различни пози –...
Как да познаем истинския мед
Медът е един от най-невероятните дарове на природата. В съдържанието му преобладават фруктозата и глюкозата...
Лазаня "Болонезе"
Със сигурност ако си майстор в приготвянето на паста и имаш машинка за такава, да си приготвиш кори за...
Меломакарона
Здравейте Цвети и Hera.bg, Почти в края на Коледните пости Ви предлагам две рецепти. Аз съм Галка,...
Портокаловите корички - безвреден аромат за сладкиши
Вече всички знаем, че в по-голяма част от опакованите сладкиши се крие значително количество химия. Овкусителите,...
Свинско с кисело зеле
Една от най-големите кулинарни благинки на зимата е Свинско с кисело зеле. Ако пък е направено с така...
Зелената салата - хит на пролетта
Омръзна ли ви от туршии и други зимни разядки? Чашка ледено студен аперитив намира през пролетта нов...
Крем супа от карфиол с куркума
Най-често на трапезата ни карфиолът присъства под формата на трушия, но той е прекрасен за пресни салати,...
Печена тиква с ябълки, круши и дюли
Обичам есенните дни, в които уханна топлина на печена тиква и плодове се носи от фурната. Точно в такива...
Най-полезният сладолед
В жарките горещи дни сладоледът ни дава свежест и наслада. Но всяка жена, поне малко загрижена за линията...
Салата Фризе
Когато си купих салатата Фризе, нямах никаква идея, какво би следвало да представлява и дори как да я...
Леща с тиква и индийски подправки
Лещата е чудесен източник на протеини и желязо. Особено в студените дни е добре да се консумира често...
Леща с тиквички и кус кус
Антония Карова от кулинарния блог Tony's Happy Kitchen ни представи две свои авторски рецепти, които...
Салата с патладжан и маслини
Изключително вкусна и полезна салата. От нетърпение понякога у дома недочакваме да изстине и се превръща...
Шоколадови топчета
Съчетанието на шоколад, лешници и кокос, сами се досещате е една чудесна комбинация. Шоколадовите топчета...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook