Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Глобалната храна



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Глобализацията е неотменим факт, чиито блага вече отдавна ползваме в много отношения. Знаем какво става по света и познаваме чужди култури, обичаи, природа, без дори да сме ходили там, пазаруваме, забавляваме се – всичко на един клик разстояние и едно натискане на дистанционното.

Глобализацията има и своите негативни страни, безспорно. Екологията, запазването на националните богатства и култура – границите все повече се размиват. Поне на пръв прочит. Все по-актуална тенденция е да се замисляме за местните ни традиции и обичаи, храни, напитки, билки. Особено в контраст с евтин и съмнителен внос от всички страни, ГМО, химическите добавки. Възможно ли е в глобализирания ни свят да запазим частица чиста храна, която да ни осигури и здраве. Възможно ли е този стремеж да направи кардинална стъпка напред към благото на нашата земя?

Действай локално, мисли глобално


Как влияе глобализацията на селското стопанство

Глобализацията прави възможно това, да се храним с продукти от другия край на света. Водорасли от Япония, киноа от Боливия, къри от Индия, мака от Перу. Загрижени за качеството на храната си, нуждата да добавяме все повече и повече полезни суперхрани, за да компенсираме влиянието на екологичното замърсяване на храната, всъщност докарва все по-големи вреди на екологичните системи по целия свят. Особено на развиващите се страни и на тези от Третия свят, чиито икономики са слабо развити и селското стопанство е все още сериозен отрасъл. Например, търсенето на мака напоследък провокира увеличеното производство на суровината в Перу. Това води до изменения в много посоки – трудова заетост, промяна на ландшафта, изцяло пренареждане на икономиката. Едни култури губят място и внимание, други печелят за тяхна сметка. Това се отразява от своя страна пък на някои чисто агрономически показатели - качество на почвата, изменение на състава й и т.н.

Глобализацията и екологията

Всяко транспортиране на храни извън техния ареал, т.нар храна на 0+ км води и до изменения на околната среда. Едни от най-големите замърсители в световен план са самолетите – най-евтиният транспорт. Товарните кораби също изхвърлят в световния океан тонове боклук, а това е място, което трудно се почиства. Емисиите на въглероден диоксид във въздуха влияе на озоновата дупка, парниковия ефект – едно от най-тревожните им последици е глобалното затопляне. Да не говорим, как страдат от това животните, птиците и рибите – отново, всички по веригата. Едно огромна част от световната икономика - животновъдството, в момента се сочи за враг номер 1 на планетата - животните имат нужда от много вода, растителна храна под формата на фураж, но и под формата на паша, заради която се изсичат гори и пустинните райони настъпват в места, където никога не ги е имало. А с унищожаването на горите вредата върху екологията е пагубна.


О-в Борнео. Само преди десетилетия тук е имало тучна тропическа гора. Днес островът е един от най-бързо обезлесяващите се райони в света, заради изсичането на маслената палма, от която се прави палмово масло. Здравословното хранене го охулва, то се ползва масово, защото е евтино, а ето до къде води всичко това.

Глобализацията и видовото разнообразие

По отношение на видовете глобализацията влияе невероятно негативно. Всеки ден по икономически причини изчезват безвъзвратно десетки видове. Всеки ден. Животински и растителни. Природата е установила едно много просто правило – всичко е свързано. Ако нещо е в повече, заради нашите интереси, то потиска друго нещо, което ползва същия ресурс или ареал. Ако някой вид е потиснат, а друг надделява, това се отразява на всички в еко системата. Гладът за екзотични суперхрани води до недостига им на места, където същите тези храни са основни за физическото оцеляване. Цели култури изчезват, защото хората изоставят произвеждането им, за сметка на други, за които има огромно търсене.


Какъв може да е личният ни принос?

Да се храним със сезонни плодове и зеленчуци. Освен че си гарантираме относително чисто производство, знаем, че всичко е расло в околността. Ягоди през декември, зеле през март, морков през април - това е безумно. Плодове и зеленчуци извън сезона - означава само внос. Възползвайте се от това, което ни предлагат 4-те ни годишни времена - изобилие, което рядко се среща.

Да се консумираме храни от производители. Това пък гарантира, че храната ни не е пътувала стотици хиляди километри. Ако се храним с плодове и зеленчуци, с които са се хранили поколенията преди нас, това значи, че чисто на генетично ниво си осигуряваме здраве. Учени доказват, че имунните клетките имат памет и непознати и екзотични храни остават неразпознати от тях, в следствие на това имунитетът е постоянно активен, а това може да доведе до изтощение на съпротивителните сили в критични моменти.

Фермерски пазари у нас
Още места, на които да намерим чиста храна.

Избягвайте нетрадиционните за България храни, колкото и „супер” да са, каквито и невероятни да са ползите им. Търсете българските им заместители. Цитруси? Касисът и магданозът имат същите количества витамин С, и т.н....Храната действа най-силно на хората, които живеят на земята, където тя расте. Да, японците живеят дълго, защото се хранят с риба, ориз и водорасли, но менюто им остава сравнително консервативно и тази храна е добра именно за тях. Нациите, които са най-облагодетелствани от глобализацията са и най-затлъстели и боледуващи.


Пазар в Оруру, Боливия. Цената на килограм киноа, традиционната зърнена култура в бедната страна, е скочила толкова много, че става непосилна за местните, които дори не могат да си я позволят. В резултат - едни забогатяват, а други рязко обедняват.

Пазарувайки по този начин храната си, облекчаваме природата и по друг показател - по-малко опаковани храни, по-малко индустриални замърсители. Ще стимулираме естествените селскостопански дейности в района, в който живеем.

И като казваме - да мислим глобално, нека и мечтаем глобално. Дори за малко - че е възможно някъде на края на света, някой перуански или бразилски фермер да прави същото - да се върне към традиционното си производство и начин на живот.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Чисто пране без препарати – възможно ли е?
· Къщи за здравословен живот
· Еко стилът в обзавеждането
· Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Какво да направим с кисело мляко през лятото?
· Ползите от тренировките в студено време
· Как да предпазим съня си по време на празничния сезон?
· 18 ноември - Европейски ден за разумно ползване на антибиотици
· Всички лица на надеждата
· Трудностите, с които се сблъскваме по празниците - как да ги преодолеем?
· Как да се справим с пасивно-агресивен човек?
Понеделник
17
Декември 2018
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30

31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Нос Страх
Понякога толкова ни е страх, че не виждаме по-далеч от носа си. Застиваме в отбранителна позиция физически...
Грешките, които ни пречат да постигнем целите си
Когато поставяме цели в живота си, е добре да предвидим и малките стъпки, чрез които да стигнем до тях,...
Емоционалното ни здраве зависи само от нас - I
Емоционално здравите хора са тези, които разпознават и канализират емоциите си, съвземат се от стреса...
Песен
Питаш кой ден сме Ние сме всичките дни Мило момиче Ние сме този живот Моя обичана Ние сме влюбени...
Хънибуш - меденият чай
Той е сред по-малко известните билки, но това не означава, че свойствата му са за пренебрегване. Името...
Анемията и храненето
Недостигът на хемоглобин в кръвта е неприятно и същевременно не чак толкова опасно състояние, с което...
Какво да избягваме веднага след хранене?
Важно е да поддържаме добър начин на живот, да се грижим за тялото и ума си, за да бъдем пълноценни...
Кокосовото масло може би не е толкова полезно за здравето, колкото смятахме
Кокосовото масло, което се добива от ядката на кокосовата палма, е короновано като универсално полезна...
Диагноза: Сладка зависимост - II
Важният минерал Внезапните пристъпи на глад за сладко може да се дължат и на нестабилните нива на хормона...
Ритуалът на детското хранене
Храненето е едното от многото неща, на които детето се научава директно от родителите. И тъй като го...
Универсалната сребърна вода
Среброто отдавна е използвано с лечебни цели. Известни са методи за оздравяване на рани с покриването...
Eлектронните цигари - опасни ли са?
Един от най-големите врагове на здравето са цигарите. От десетилетия се води масова кампания за вредата...
Научете детето си на ... щастие
Трудно е да се даде определение за щастие. Може би, защото всеки открива своето или защото го търсим...
Силата на водата
Всички знам, че водата стои в основата на живота. Дори би могло да се каже, че организмите представляват...
Невротоксините в храната
Знаете ли какво е невротоксин? Отговорът е в самата дума. Невротоксинът е отрова, която действа на нервните...
Професиите, в които жените са най- добри
В миналото разпределението на ролите на мъжа и жената е било ясно установено. В днешно време обаче все...
Майорана - непозната билка и подправка с ароматерапевтичен ефект
Въпреки че малко прилича на ригана, това растение не е така широко употребявано като него. За някои от...
Бодро утро
Ако вечер кипите от енергия, не можете да си легнете часове след полунощ, а сутрин ставате с усещането,...
Карфиолът - II
Диетични плюсове По отношение на диетичните ползи на карфиола, във всеки 150 калории (това е около...
Днес или никога!
Казват, че не можеш да видиш отвъд избора, който не си направил. Самият път до нашите цели е нещо, което...
Лошите сутрешни навици, с които да се разделим
Както започне денят, така ще премине. Рядко се замисляме, че действително - началото на деня ни определя...
Чудесата на парната баня
През последните години акватерапията е изключително популярна. Ако изпишете думата в интернет, ще ви...
Дюлята - с поздрав от есента
Невероятен, силен аромат, стипчив вкус и приятен жълт цвят, напомнящ ни за есента. Идваща тъкмо навреме,...
Как да разпознаем фалшивите приятели?
Все по-трудно се ориентираме за хората около нас - маските стават все по-сложни, нямаме време и енергия...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 16
Ден 16 от Коледните пости. Те самите вървят много добре, моето момче споделя, че не усеща нещо да му...
Нещата, които правим след раздяла и за които после съжаляваме
Ние жените сме царе на промяната, когато всъщност искаме бягство от реалността. Случи ли ни се нещо по-разтърсващо,...
Лечение... с вода!
Никой от нас не би могъл да живее без вода. Самите ние сме съставени в по-голямата си част от нея. Но...
Сироп от мащерка срещу настинки за деца
Когато си спомням за Родопите, винаги долавям аромат на мащерка. Беряхме я в последните дни на май, юли,...
Нов поглед към женската сексуалност
Еволюционните психолози обясняват поведението на хората с техните древни инстинкти и запазени през вековете...
Нова година - да се погрижим за настроението
Ето, след броени дни е Нова Година. Вярваме или не, че какъвто си на Нова Година, така ще ти върви годината,...
Хлябът – насъщната храна
Почитан и възхваляван, хлябът е основната храна на хората още от най-дълбока древност. Затова с основание...
Киселото зеле - зимното съкровище
За българите киселото зеле е класическа зимнина, заедно с туршията и киселите краставички. Приготвянето...
Да преодолеем страха си от шофиране веднъж завинаги
Колко от вас имат шофьорска книжка? А колко от вас са активни шофьори? Наблюденията ми сочат, че една...
Хормоните на доброто настроение
Когато стане дума за хормони, мнозина мислят, че това е сила, която по никакъв начин не можем да управляваме....
Как се отразява зимата на нашата фигура
Обикновено през зимата качваме между 2 и 5 килограма над нормалното си тегло. Причината – обмяната на...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook