Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Глобалната храна



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Глобализацията е неотменим факт, чиито блага вече отдавна ползваме в много отношения. Знаем какво става по света и познаваме чужди култури, обичаи, природа, без дори да сме ходили там, пазаруваме, забавляваме се – всичко на един клик разстояние и едно натискане на дистанционното.

Глобализацията има и своите негативни страни, безспорно. Екологията, запазването на националните богатства и култура – границите все повече се размиват. Поне на пръв прочит. Все по-актуална тенденция е да се замисляме за местните ни традиции и обичаи, храни, напитки, билки. Особено в контраст с евтин и съмнителен внос от всички страни, ГМО, химическите добавки. Възможно ли е в глобализирания ни свят да запазим частица чиста храна, която да ни осигури и здраве. Възможно ли е този стремеж да направи кардинална стъпка напред към благото на нашата земя?

Действай локално, мисли глобално


Как влияе глобализацията на селското стопанство

Глобализацията прави възможно това, да се храним с продукти от другия край на света. Водорасли от Япония, киноа от Боливия, къри от Индия, мака от Перу. Загрижени за качеството на храната си, нуждата да добавяме все повече и повече полезни суперхрани, за да компенсираме влиянието на екологичното замърсяване на храната, всъщност докарва все по-големи вреди на екологичните системи по целия свят. Особено на развиващите се страни и на тези от Третия свят, чиито икономики са слабо развити и селското стопанство е все още сериозен отрасъл. Например, търсенето на мака напоследък провокира увеличеното производство на суровината в Перу. Това води до изменения в много посоки – трудова заетост, промяна на ландшафта, изцяло пренареждане на икономиката. Едни култури губят място и внимание, други печелят за тяхна сметка. Това се отразява от своя страна пък на някои чисто агрономически показатели - качество на почвата, изменение на състава й и т.н.

Глобализацията и екологията

Всяко транспортиране на храни извън техния ареал, т.нар храна на 0+ км води и до изменения на околната среда. Едни от най-големите замърсители в световен план са самолетите – най-евтиният транспорт. Товарните кораби също изхвърлят в световния океан тонове боклук, а това е място, което трудно се почиства. Емисиите на въглероден диоксид във въздуха влияе на озоновата дупка, парниковия ефект – едно от най-тревожните им последици е глобалното затопляне. Да не говорим, как страдат от това животните, птиците и рибите – отново, всички по веригата. Едно огромна част от световната икономика - животновъдството, в момента се сочи за враг номер 1 на планетата - животните имат нужда от много вода, растителна храна под формата на фураж, но и под формата на паша, заради която се изсичат гори и пустинните райони настъпват в места, където никога не ги е имало. А с унищожаването на горите вредата върху екологията е пагубна.


О-в Борнео. Само преди десетилетия тук е имало тучна тропическа гора. Днес островът е един от най-бързо обезлесяващите се райони в света, заради изсичането на маслената палма, от която се прави палмово масло. Здравословното хранене го охулва, то се ползва масово, защото е евтино, а ето до къде води всичко това.

Глобализацията и видовото разнообразие

По отношение на видовете глобализацията влияе невероятно негативно. Всеки ден по икономически причини изчезват безвъзвратно десетки видове. Всеки ден. Животински и растителни. Природата е установила едно много просто правило – всичко е свързано. Ако нещо е в повече, заради нашите интереси, то потиска друго нещо, което ползва същия ресурс или ареал. Ако някой вид е потиснат, а друг надделява, това се отразява на всички в еко системата. Гладът за екзотични суперхрани води до недостига им на места, където същите тези храни са основни за физическото оцеляване. Цели култури изчезват, защото хората изоставят произвеждането им, за сметка на други, за които има огромно търсене.


Какъв може да е личният ни принос?

Да се храним със сезонни плодове и зеленчуци. Освен че си гарантираме относително чисто производство, знаем, че всичко е расло в околността. Ягоди през декември, зеле през март, морков през април - това е безумно. Плодове и зеленчуци извън сезона - означава само внос. Възползвайте се от това, което ни предлагат 4-те ни годишни времена - изобилие, което рядко се среща.

Да се консумираме храни от производители. Това пък гарантира, че храната ни не е пътувала стотици хиляди километри. Ако се храним с плодове и зеленчуци, с които са се хранили поколенията преди нас, това значи, че чисто на генетично ниво си осигуряваме здраве. Учени доказват, че имунните клетките имат памет и непознати и екзотични храни остават неразпознати от тях, в следствие на това имунитетът е постоянно активен, а това може да доведе до изтощение на съпротивителните сили в критични моменти.

Фермерски пазари у нас
Още места, на които да намерим чиста храна.

Избягвайте нетрадиционните за България храни, колкото и „супер” да са, каквито и невероятни да са ползите им. Търсете българските им заместители. Цитруси? Касисът и магданозът имат същите количества витамин С, и т.н....Храната действа най-силно на хората, които живеят на земята, където тя расте. Да, японците живеят дълго, защото се хранят с риба, ориз и водорасли, но менюто им остава сравнително консервативно и тази храна е добра именно за тях. Нациите, които са най-облагодетелствани от глобализацията са и най-затлъстели и боледуващи.


Пазар в Оруру, Боливия. Цената на килограм киноа, традиционната зърнена култура в бедната страна, е скочила толкова много, че става непосилна за местните, които дори не могат да си я позволят. В резултат - едни забогатяват, а други рязко обедняват.

Пазарувайки по този начин храната си, облекчаваме природата и по друг показател - по-малко опаковани храни, по-малко индустриални замърсители. Ще стимулираме естествените селскостопански дейности в района, в който живеем.

И като казваме - да мислим глобално, нека и мечтаем глобално. Дори за малко - че е възможно някъде на края на света, някой перуански или бразилски фермер да прави същото - да се върне към традиционното си производство и начин на живот.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Чисто пране без препарати – възможно ли е?
· Къщи за здравословен живот
· Еко стилът в обзавеждането
· Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Какво да направим с кисело мляко през лятото?
· Изпотяването, дезодорантите и алтернативите
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Шунгитът - черният лечебен минерал от недрата на Земята
· Искате да сте по-малко зависими от телефона? Тренирайте се да скучаете
· Законите на съдбата
· Какво представляват убежденията ни и как се формират?
Петък
15
Февруари 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Да учиш азбуката отново - II
Дончо Дончо завършва промишлено училище по корабостроене и логично казармената служба я...
Възстановяващата сила на тишината
Тишината - това е моментът в който можеш да поговориш сама със себе си. - Алла Пугачова Кога...
Кое ни прави добри?
Някой беше казал, че не се сеща за друг признак на превъзходство, освен за добротата. Всъщност, дали...
Световен ден на динята - 3 август
Световният ден на динята се отбелязва на 3 август, но се празнува предимно в САЩ. На този ден се организират...
Урок по химия за бъдещи майки
По време на бременността се налага да научите много нови неща, както и да си припомните стари знания....
Лято е, но да не се отпускаме
Към късното лято, малко изморени, малко прегрели, ние тотално се отпускаме. Че режимът е нарушен, така...
Как да се справим с фрустрацията?
"Разочарованието, макар и доста болезнено от време на време, е много положителна и съществена част от...
Тофу – да похапнем здравословно
Тофуто е традиционно ястие, характерно за японската кухня. Но то е любимо и на много хора, които спазват...
Зеленчуковите сокове - II
Сокът от цвекло без преувеличение може да се нарече универсална панацея. Той стимулира образуването на...
Сугестопедията - българска следа в обучението
Българската наука може да не е дала много на света, но пък напоследък често слушаме за сугестопедията,...
Видовете шарки при децата - да ги разпознаваме и да реагираме адекватно
Зимата традиционно е сезонът, в който избухват епидемиите от шарка. Особено разпространени са те в детските...
Киселото зеле - зимното съкровище
За българите киселото зеле е класическа зимнина, заедно с туршията и киселите краставички. Приготвянето...
Чаят от каркаде - еликсир за всички сезони
Няма начин тази зима да не сте посегнали към добиващия все по-голяма популярност чай от каркаде. Но...
„Любовта” към цигарата
Защо започваме да пушим? Често това се случва още в почти детските ни години. Казват, че всяка зависимост...
Чубрицата - традиционна и полезна...билка
Тя е може би най-популярната подправка у нас и общо взето към каквото и българско ястие да я добавите,...
From: Сънят
Преди известно време попаднах съвсем съзнателно на една лекция, която целеше да огледа съня от всичките...
Енергийните вампири
Те не се страхуват от слънцето, не хапят и обичат чесън, но при все това са си вампири. След разговора...
Ставането рано за училище - да създадем режим преди учебната година
Лятната ваканция свърши! Тъжно, но факт. Пред родителите на ученици стоят отново много предизвикателства....
1 октомври - Световен ден на вегетарианството
На тази дата през 1977 г. е учреден световният ден на вегетарианството по инициатива на Северноамериканската...
Амарантът – събуден за нов живот
Макар и да ви звучи екзотично амарантът всъщност е познат и по нашите земи. Може би сте чували или дори...
Да повикаш ВОЛЯТА на помощ
“Imperare sibi – maximum imperium est*” е сентенция на Сенека, която винаги ми се е струвала връх по...
Предизвикателство за 30 дни
Имате ли чувството, че вървите по течението, че нищо не се случва, че ходите сякаш по отъпкани пътища...
От здравия зъб до кариеса
Когато не чувстваме болка или дискомфорт в устната кухина, се чувстваме спокойни за здравето на зъбите...
Ден 3 - Постове и пости: Нашите навици не ни определят, само ни ограничават
Навикът – втора природа, навикът – границите на зоната ни на комфорт. Навикът, който ни обезличава и...
Професиите, в които жените са най- добри
В миналото разпределението на ролите на мъжа и жената е било ясно установено. В днешно време обаче все...
Алергия към козметиката
„Хипоалергенна козметика без консерванти” този надпис може да прочетем върху опаковката на всеки втори...
Когато Цезаровото сечение не е избор, то не и повод за срам и вина
Раждането е тема, която вълнува вече не само бъдещите майки и татковци, но и лекари, общественици, публични...
Да пазим зрението
Безспорно зрението е едно от най-важните сетива и трябва да го пазим още от най-ранна детска възраст....
Ароматерапия за най-малките
Заради желанието да живеем природосъобразно – ние и нашите деца, все по-често заменяме синтетичните аромати...
Зелената салата - хит на пролетта
Омръзна ли ви от туршии и други зимни разядки? Чашка ледено студен аперитив намира през пролетта нов...
Здравословният живот - баланс без крайности
Сигурно вече сте чували за био-магазините, фермерските пазари, за органичната храна? А за вегетарианци,...
Живот под контрола на хормоните - I
По принцип ние жените се присещаме за хормоните веднъж месечно по време на „критическите дни”, когато...
Коледната трапеза - начин на употреба
Украсихме елха и дома си, купихме или направихме подаръците за обичните ни хора време е да обърнем погледа...
Кенгурова грижа за недоносените бебета
Терминът „кенгуру-грижа”, още „кожа-до-кожа” грижа се използва за специална грижа в първите часове и...
Диабет 2 тип: кой е заплашен
Развитието на диабет 2 тип за разлика от инсулинозависимия (1 тип) се отключва в обикновено в зряла възраст,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook