Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Зимно меню за здрави хора


Зимата е такъв сезон, в който хем хапваме повече, хем трябва да пазим имунитет и да не качваме много килограми, които да се чудим как да топим през пролетта. Да, храната през зимата е по-обилна, но това не означава нездравословна и еднообразна - напротив. Точно заради ограниченото движение и избор на прясна храна, трябва да сме много по-внимателни за това, което ядем. Защото на другата везна стои едно неоспоримо благо - нашето здраве.

Да започнем от зеленчуците, които хич ги няма и все пак - общо взето можете да си набавите всякакви, но на доста по-високи цени и то с не малка доза нитрати в тях. Затова- не забравяйте типичните за сезона, които са и безкрайно полезни - зелето, морковите, карфиолът, броколи, ряпата, червеното цвекло, чесънът. Това са „източниците” както на здрав стомах, така и на силен имунитет. Червеното цвекло било определяно като едно от чудесата на древния свят. Всеизвестно е пречистващото му кръвта действие и малко по-неизвестен е фактът, че то успешно сваля висока температура- неприятност, с която определено се сблъскваме този сезон. Чесънът знаем, че също много ефективно се бори с настинките, така че не го пренебрегвайте точно сега.

Не можем да се оплачем от липса на плодове през зимата и все пак е хубаво да имаме предпочитания - дюлята (сладкото) е идеална, както за сутрешни палачинки в леглото, така и при простуда- при заболявания на дихателните пътища, при цистит - все „болежки” на сезона. Интересното е, че тя притежава и способността да оправя настроението и да гони мрачните мисли, „затискащи” ни по това време на годината. Лимоните, портокалите и мандарините може би е излишно да споменаваме като прекрасни източници на витамин C. Друг плод, който вероятно не знаете, че ни осигурява половината от дневната ни доза от този витамин, е нарът - чаша сок от него е препоръчителна, за да си „набавим” от противовъзпалителното му и антисептично действие. Нарът ни помага и да се отървем от холестерола, който неминуемо трупаме, похапвайки повечко червени меса през този сезон.

Нека не забравяме и за плодовете в изсушен вид - те създават чувство на ситост, повишават работоспособността и концентрацията. Известно ни е, че част от витамините се губят при сушене, но най-ценните микроелементи като калций, магнезий, натрий и пектин се запазват напълно. Стафидите ни зареждат със страшно много енергия. Особено препоръчителни са фурмите и кайсиите, които ни пазят от главоболие. Вторите са и отлично помощно средство за изгаряне на излишните мазнини в организма, от което неминуемо се нуждаем през студените дни.

Сушените плодове лекуват.
Как да сушим плодове без химия

При ангина или бронхит, изберете сушените смокини - те притежават силно противовъзпалително действие. И не на последно място - червената боровинка - без всякакви съмнения, можем да кажем, че тя лекува всичко - антиоксидантната и мощ е толкова голяма, че изобщо не бива и да си помисляме да я отхвърлим. Червените боровинки изострят ума и концентрацията, лекуват различни уринарни инфекции, спомагат топенето на излишните килограми - все „действия”, от които се нуждаем този сезон.

Рибата (особено морската) е храна, която също не трябва да подминаваме точно сега, а и през цялата година - тя е ценен източник на витамин D, който ни е особено необходим през зимните месеци, както и на Омега-3 мастни киселини, които ни помагат да се борим с бактериите и да поддържаме силна имунна система.

Чай и мед - печелившата комбинация за заснежените месеци. Откажете се от газираните напитки (ако още не сте го направили), както и от натуралните сокове, които са препълнени с консерванти. Наблягайте на чайовете, които не само ви сгряват приятно, а и ви осигуряват купища ценни съставки - зелен и черен чай (сега е времето да заместите кафето с него), каркадето и всички останали билкови чайове, са природни лекове, които няма как да не ви се „отблагодарят” със здраве.

За меда и другите пчелни продукти - прополис, прашец и пчелно млечице отдавна се знае колко са полезни, особено през зимата. Една лъжица на ден мед в топъл (не горещ) чай е чудесно начало на деня - ароматно и сгряващо.

Ферментиралите храни като кисело зеле и туршии без консерванти, киселото мляко и кефирът също за много важни в месеците когато няма много прясна сезонна храна. Те са източник за пробиотици, които предпазват чревната флора от вредни микроорганизми и гъбички. Кълновете от живи семена са начин да си добавим белтъчини и микроелементи, фибри и витамини.

Погрижете се за себе си само с помощта на малко повече дисциплина в храненето - така зимата ще ви се стори не толкова дълга, мрачна, студена и болнава. И най-важното - ще посрещнете пролетта не изтощени, а заредени с енергия. Без диети, без детокс-режими. Просто здрави.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Ацерола - високи стойности на витамин С за профилактика в зимния сезон
· Как да си направим кълнове от боб мунг?
· Вредните навици, които ни разболяват през зимата
· Как да се грижим за кучето през зимните дни?
· 17 страхотни филмa, развиващи се през зимата
· Любими стихове за зимата
· Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Какво да направим с кисело мляко през лятото?
· Масло от мандарина за хубава кожа и против тревожност
· Полезните сушени плодове на нашата трапеза
· Етерично масло от тамян – „царят на маслата“
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Как да се храним умерено и здравословно в празничния сезон?
· Камфорово масло - против възпаления и за профилактика в грипния сезон
· Искате да започнете нещо ново? Създайте условия за това
· Не усложнявайте неща, които може да са прости
· Какво представлява самоефективността и как да я подобрим?
Събота
18
Януари 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Никога не се извинявайте за тези 5 неща
Животът ни е пълен с вина. В нас са заложени толкова много очаквания, обществените норми ни налагат толкова...
Мака - здраве от Перу
Наричат го перуанското чудо, изгубената билка, афродизиакът на Перу. Към днешна дата започва да добива...
Старите снимки
Снимките са нашият човешки опит да надхитрим времето, да го хванем в капан. За един миг то да ни стане...
Как да намерим смирение и защо то е толкова важно?
Забелязвате ли непрекъснатото желание на голяма част от хората около вас да се показват, да изявяват...
Твърде самокритични? Спрете навреме!
"Нищо не е добро или лошо, само мислите ни го правят такова“ - Шекспир Колко често сте допускали стресът...
Как да отстояваме себе си по-ясно?
Какво означава да бъдем решителни и да отстояваме себе си? Ако погледнем дефинициите в речниците, то...
Под пара
Ние бягаме, те ни гонят. Сроковете, изискванията, плановете, неотложните действия – всички се варят на...
Лутеинът – мощен антиоксидант-съюзник за добро зрение
Очите са един от най-важните ни органи. В съвременния ритъм на живот, често ги претоварваме с дълго стоене...
Как да горим повече калории по време на тренировка
Колко калории горим по време на тренировка? Може ли да са повече и така тя да е по-ефективна. Можете...
Отблизо за каланетиката - II. Упражнения
Каланетиката е полезна за изпълнение както в сутрешните часове, така и вечер. Сутрин помага за тонизиране...
Карфиолът - I
Когато мислим за витамин С, особено през зимата, най-често хранителният източник, който първо ни идва...
Лимоново масло за хубава кожа и добро храносмилане
Лимоните и етеричното масло, което се произвежда от тях, се използват за подпомагащо лечение на...
Меню "Aнти-стрес"
Когато ресурсите на организма са на изчерпване, а ние трябва да свършим още „малко” работа, да откраднем...
Здравословно отношение към здравословното хранене - I
Чудесно е, че все повече хора се интересуват от здравословното хранене и променят хранителните си навици....
Без отпуск тази година? Станете турист в собствения си град
Ако вие сте от тези щастливци, които нямат голям или никакъв годишен отпуск, трябва ви спешно идея как...
Матча - не просто зелен чай, а цяло изкуство
За предимствата на зеления чай сме „говорили” доста, но дали сте чували за един „братовчед” на зеления...
Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
Напоследък камутът става все по-популярен сред почитателите на здравословните храни, но какви факти...
Когнитивен дисонанс: как да го разпознаем и преодолеем?
Хората са склонни да търсят последователност в своите вярвания и възприятия. Сблъсъкът в съзнанието на...
Екхарт Толе целите в живота
Aко грижата за децата дава смисъл на живота ви, какво ще стане с този смисъл, когато те вече не се нуждаят...
С една по-осъзнатата Коледа всеки може да даде и да получи шанс
Коледа е празникът, по който харчим най-много пари. Всички го знаем, всички го очакваме. Нашите грижливо...
Масло от борови иглички – за какво помага и как да го използваме?
Етеричното масло от борови иглички е целогодишен източник на добро здраве. То се извлича чрез процес...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook