Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Зимно меню за здрави хора


Зимата е такъв сезон, в който хем хапваме повече, хем трябва да пазим имунитет и да не качваме много килограми, които да се чудим как да топим през пролетта. Да, храната през зимата е по-обилна, но това не означава нездравословна и еднообразна - напротив. Точно заради ограниченото движение и избор на прясна храна, трябва да сме много по-внимателни за това, което ядем. Защото на другата везна стои едно неоспоримо благо - нашето здраве.

Да започнем от зеленчуците, които хич ги няма и все пак - общо взето можете да си набавите всякакви, но на доста по-високи цени и то с не малка доза нитрати в тях. Затова- не забравяйте типичните за сезона, които са и безкрайно полезни - зелето, морковите, карфиолът, броколи, ряпата, червеното цвекло, чесънът. Това са „източниците” както на здрав стомах, така и на силен имунитет. Червеното цвекло било определяно като едно от чудесата на древния свят. Всеизвестно е пречистващото му кръвта действие и малко по-неизвестен е фактът, че то успешно сваля висока температура- неприятност, с която определено се сблъскваме този сезон. Чесънът знаем, че също много ефективно се бори с настинките, така че не го пренебрегвайте точно сега.

Не можем да се оплачем от липса на плодове през зимата и все пак е хубаво да имаме предпочитания - дюлята (сладкото) е идеална, както за сутрешни палачинки в леглото, така и при простуда- при заболявания на дихателните пътища, при цистит - все „болежки” на сезона. Интересното е, че тя притежава и способността да оправя настроението и да гони мрачните мисли, „затискащи” ни по това време на годината. Лимоните, портокалите и мандарините може би е излишно да споменаваме като прекрасни източници на витамин C. Друг плод, който вероятно не знаете, че ни осигурява половината от дневната ни доза от този витамин, е нарът - чаша сок от него е препоръчителна, за да си „набавим” от противовъзпалителното му и антисептично действие. Нарът ни помага и да се отървем от холестерола, който неминуемо трупаме, похапвайки повечко червени меса през този сезон.

Нека не забравяме и за плодовете в изсушен вид - те създават чувство на ситост, повишават работоспособността и концентрацията. Известно ни е, че част от витамините се губят при сушене, но най-ценните микроелементи като калций, магнезий, натрий и пектин се запазват напълно. Стафидите ни зареждат със страшно много енергия. Особено препоръчителни са фурмите и кайсиите, които ни пазят от главоболие. Вторите са и отлично помощно средство за изгаряне на излишните мазнини в организма, от което неминуемо се нуждаем през студените дни.

Сушените плодове лекуват.
Как да сушим плодове без химия

При ангина или бронхит, изберете сушените смокини - те притежават силно противовъзпалително действие. И не на последно място - червената боровинка - без всякакви съмнения, можем да кажем, че тя лекува всичко - антиоксидантната и мощ е толкова голяма, че изобщо не бива и да си помисляме да я отхвърлим. Червените боровинки изострят ума и концентрацията, лекуват различни уринарни инфекции, спомагат топенето на излишните килограми - все „действия”, от които се нуждаем този сезон.

Рибата (особено морската) е храна, която също не трябва да подминаваме точно сега, а и през цялата година - тя е ценен източник на витамин D, който ни е особено необходим през зимните месеци, както и на Омега-3 мастни киселини, които ни помагат да се борим с бактериите и да поддържаме силна имунна система.

Чай и мед - печелившата комбинация за заснежените месеци. Откажете се от газираните напитки (ако още не сте го направили), както и от натуралните сокове, които са препълнени с консерванти. Наблягайте на чайовете, които не само ви сгряват приятно, а и ви осигуряват купища ценни съставки - зелен и черен чай (сега е времето да заместите кафето с него), каркадето и всички останали билкови чайове, са природни лекове, които няма как да не ви се „отблагодарят” със здраве.

За меда и другите пчелни продукти - прополис, прашец и пчелно млечице отдавна се знае колко са полезни, особено през зимата. Една лъжица на ден мед в топъл (не горещ) чай е чудесно начало на деня - ароматно и сгряващо.

Ферментиралите храни като кисело зеле и туршии без консерванти, киселото мляко и кефирът също за много важни в месеците когато няма много прясна сезонна храна. Те са източник за пробиотици, които предпазват чревната флора от вредни микроорганизми и гъбички. Кълновете от живи семена са начин да си добавим белтъчини и микроелементи, фибри и витамини.

Погрижете се за себе си само с помощта на малко повече дисциплина в храненето - така зимата ще ви се стори не толкова дълга, мрачна, студена и болнава. И най-важното - ще посрещнете пролетта не изтощени, а заредени с енергия. Без диети, без детокс-режими. Просто здрави.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Ацерола - високи стойности на витамин С за профилактика в зимния сезон
· Как да си направим кълнове от боб мунг?
· Вредните навици, които ни разболяват през зимата
· Как да се грижим за кучето през зимните дни?
· 17 страхотни филмa, развиващи се през зимата
· Любими стихове за зимата
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Масло от риган за лечение на инфекции и при храносмилателни проблеми
· Етерично масло от джинджифил срещу възпаления и за засилване на имунитета
· Масло от мандарина за хубава кожа и против тревожност
· 7 април - Световен ден на здравето
· У дома: Кардио тренировки за 20 минути (упражнения)
· Тренировки по време на месечния цикъл?
· 26 март - "Лилав ден" в подкрепа на хората с епилепсия
· Световен ден на редките болести
· Край с оплакването веднъж завинаги!
Петък
29
Май 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Без ум
Има моменти, в които се случва да се изгубим, из основи, доброволно или повлечени от някакво разрушително...
Когато жегата е наистина жестока
В най-горещите летни дни се появява рискът от слънчев и топлинен удар. Макар и познати като опасности,...
Летните натравяния или отпуска в...
Лято – това е благословено време, когато на-после успяваме да си вземем дълго мечтаният отпуск и готови...
Нещата, които щастливите хора правят различно
Има хора край нас, които нямат сякаш толкова основания да са в добро настроение, усмихнати, добронамерени...
Здравец - лечителската му сила започва още с името
Ако българското село имаше свой герб, на него щеше да стои здравец. Почти не се намира двор без здравец,...
На тази улица никой няма да се завърне...
Майка ми вчера ми се обажда по телефона разни общи приказки да обменим, тя е на село с голямата ми дъщеря,...
Странна „птица”
На хората, които се отличават от останалите, често лепваме прозвището „странна птица”... Тя е различна....
Сок от черна ряпа срещу кашлица за деца
Сокът от черна ряпа срещу кашлица е забравено, но добре познато на прабабите ни средство за облекчаване...
Ритуалът на детското хранене
Храненето е едното от многото неща, на които детето се научава директно от родителите. И тъй като го...
Домашният костен бульон - класическата зимна рецепта за здраве
Костния бульон, иначе казано – питателен извлек от кокалите на животното, е една от последните тенденции...
Стволовите клетки – резервните части на организма
В днешно време, изследванията за същността, възможностите и ползите на стволовите клетки е една от най-...
Оптималното тегло при децата и ролята на родителите - I
За здравословното тегло при децата и неговото поддържане се говори и пише много. Всеки знае за необходимостта...
Как вкопчването пречи на любовта
Раздялата с любимите хора е мъчно, болезнено преживяване. Стари приятели, любовници, съпрузи, дори малките...
Пътища към интровертите
Днес сме убеждавани, че светът принадлежи на активните, пръскащи жизнерадост екстроверти. В тези интензивни...
Амарантът – събуден за нов живот
Макар и да ви звучи екзотично амарантът всъщност е познат и по нашите земи. Може би сте чували или дори...
Камъни и кристали. Как и дали наистина ни помагат? - II
Кехлибар ( янтар)- изкопаема смола, известна като камъкът на Слънцето. Лекува очите, ушите, гърлото,...
Food revolution day в България - мирна революция в името на детското здраве
Стане ли дума за здравословно хранене на децата, всеки родител действа според разбиранията си. Когато...
Камелия - една истинска източна красавица
Всяка от нас има своите ежедневни ритуали за красота, които общо взето не особено често променяме. Често...
Синдром на информационното претоварване
Толкова сме свикнали с информацията, че дори не отчитаме как тя лавинообразно превзема живота ни. Още...
Креативност или как да мислим креативно
Креативността или творчеството са част от разума на всеки. Без нея нямаше да има нови изобретения, нямаше...
Лечебната сила на лавандулата
Ако спомените ухаят, то със сигурност ще бъде с аромата на лавандула. Обикновено запомняме тази миризма...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook