Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Зимно меню за здрави хора


Зимата е такъв сезон, в който хем хапваме повече, хем трябва да пазим имунитет и да не качваме много килограми, които да се чудим как да топим през пролетта. Да, храната през зимата е по-обилна, но това не означава нездравословна и еднообразна - напротив. Точно заради ограниченото движение и избор на прясна храна, трябва да сме много по-внимателни за това, което ядем. Защото на другата везна стои едно неоспоримо благо - нашето здраве.

Да започнем от зеленчуците, които хич ги няма и все пак - общо взето можете да си набавите всякакви, но на доста по-високи цени и то с не малка доза нитрати в тях. Затова- не забравяйте типичните за сезона, които са и безкрайно полезни - зелето, морковите, карфиолът, броколи, ряпата, червеното цвекло, чесънът. Това са „източниците” както на здрав стомах, така и на силен имунитет. Червеното цвекло било определяно като едно от чудесата на древния свят. Всеизвестно е пречистващото му кръвта действие и малко по-неизвестен е фактът, че то успешно сваля висока температура- неприятност, с която определено се сблъскваме този сезон. Чесънът знаем, че също много ефективно се бори с настинките, така че не го пренебрегвайте точно сега.

Не можем да се оплачем от липса на плодове през зимата и все пак е хубаво да имаме предпочитания - дюлята (сладкото) е идеална, както за сутрешни палачинки в леглото, така и при простуда- при заболявания на дихателните пътища, при цистит - все „болежки” на сезона. Интересното е, че тя притежава и способността да оправя настроението и да гони мрачните мисли, „затискащи” ни по това време на годината. Лимоните, портокалите и мандарините може би е излишно да споменаваме като прекрасни източници на витамин C. Друг плод, който вероятно не знаете, че ни осигурява половината от дневната ни доза от този витамин, е нарът - чаша сок от него е препоръчителна, за да си „набавим” от противовъзпалителното му и антисептично действие. Нарът ни помага и да се отървем от холестерола, който неминуемо трупаме, похапвайки повечко червени меса през този сезон.

Нека не забравяме и за плодовете в изсушен вид - те създават чувство на ситост, повишават работоспособността и концентрацията. Известно ни е, че част от витамините се губят при сушене, но най-ценните микроелементи като калций, магнезий, натрий и пектин се запазват напълно. Стафидите ни зареждат със страшно много енергия. Особено препоръчителни са фурмите и кайсиите, които ни пазят от главоболие. Вторите са и отлично помощно средство за изгаряне на излишните мазнини в организма, от което неминуемо се нуждаем през студените дни.

Сушените плодове лекуват.
Как да сушим плодове без химия

При ангина или бронхит, изберете сушените смокини - те притежават силно противовъзпалително действие. И не на последно място - червената боровинка - без всякакви съмнения, можем да кажем, че тя лекува всичко - антиоксидантната и мощ е толкова голяма, че изобщо не бива и да си помисляме да я отхвърлим. Червените боровинки изострят ума и концентрацията, лекуват различни уринарни инфекции, спомагат топенето на излишните килограми - все „действия”, от които се нуждаем този сезон.

Рибата (особено морската) е храна, която също не трябва да подминаваме точно сега, а и през цялата година - тя е ценен източник на витамин D, който ни е особено необходим през зимните месеци, както и на Омега-3 мастни киселини, които ни помагат да се борим с бактериите и да поддържаме силна имунна система.

Чай и мед - печелившата комбинация за заснежените месеци. Откажете се от газираните напитки (ако още не сте го направили), както и от натуралните сокове, които са препълнени с консерванти. Наблягайте на чайовете, които не само ви сгряват приятно, а и ви осигуряват купища ценни съставки - зелен и черен чай (сега е времето да заместите кафето с него), каркадето и всички останали билкови чайове, са природни лекове, които няма как да не ви се „отблагодарят” със здраве.

За меда и другите пчелни продукти - прополис, прашец и пчелно млечице отдавна се знае колко са полезни, особено през зимата. Една лъжица на ден мед в топъл (не горещ) чай е чудесно начало на деня - ароматно и сгряващо.

Ферментиралите храни като кисело зеле и туршии без консерванти, киселото мляко и кефирът също за много важни в месеците когато няма много прясна сезонна храна. Те са източник за пробиотици, които предпазват чревната флора от вредни микроорганизми и гъбички. Кълновете от живи семена са начин да си добавим белтъчини и микроелементи, фибри и витамини.

Погрижете се за себе си само с помощта на малко повече дисциплина в храненето - така зимата ще ви се стори не толкова дълга, мрачна, студена и болнава. И най-важното - ще посрещнете пролетта не изтощени, а заредени с енергия. Без диети, без детокс-режими. Просто здрави.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Ацерола - високи стойности на витамин С за профилактика в зимния сезон
· Как да си направим кълнове от боб мунг?
· Вредните навици, които ни разболяват през зимата
· Как да се грижим за кучето през зимните дни?
· 17 страхотни филмa, развиващи се през зимата
· Любими стихове за зимата
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
· Какаото помага за по-добра работа на мозъка
· Масло от риган за лечение на инфекции и при храносмилателни проблеми
· Етерично масло от джинджифил срещу възпаления и за засилване на имунитета
· 8 съвета - Как да се справяме по-лесно по време на пандемията
· Японски учени: Дори и памучната маска намалява с до 40% поглъщането на вируси
· Проучване: Децата, които са близо до природата имат по-силна имунна система
· Промяната - не скокове, а стъпчици
· Манипулаторите в нашето ежедневие
· Как да намалим възможността от заразяване с COVID-19 (препоръки)
Петък
27
Ноември 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Да преодолеем страха си от шофиране веднъж завинаги
Колко от вас имат шофьорска книжка? А колко от вас са активни шофьори? Наблюденията ми сочат, че една...
Биопродуктите – лукс или разумна инвестиция в здравето I
Наричат ги различно – „органик” в Англия и САЩ, „био” в Швейцария, „екологични” в Германия, независимо...
Диабет 2 тип: кой е заплашен
Развитието на диабет 2 тип за разлика от инсулинозависимия (1 тип) се отключва в обикновено в зряла възраст,...
Най-полезният сладолед
В жарките горещи дни сладоледът ни дава свежест и наслада. Но всяка жена, поне малко загрижена за линията...
Лошите навици, които прехвърляме на децата
Ще започна тази статия така: Смятах, че дъщеря ми е твърде малка и не разбира още нищо, докато не стана...
Как да предпазим очите си от влиянието на смартфоните?
Ако и вие сте сред хората, които проверяват смартфона си постоянно, шансовете очите ви да пострадат...
Здравец - лечителската му сила започва още с името
Ако българското село имаше свой герб, на него щеше да стои здравец. Почти не се намира двор без здравец,...
Как да горим повече калории по време на тренировка
Колко калории горим по време на тренировка? Може ли да са повече и така тя да е по-ефективна. Можете...
Чучулига, сова или гълъб – кой е вашият биоритъм?
Сутрин трудно отваряте очи, главата ви тежи, не знаете къде сте, а още по-малко - кой сте. Пиете поне...
Рейки – могат ли ръцете да лекуват?
Учението Рейки е от онези съкровища на Изтока, към които ние, живеещите по на Запад, посрещаме със скептицизъм....
Психотормоз безкрай
Свикнали сме да смятаме насилието за физически акт. Ако няма следи от него по тялото ни, значи всичко...
Защо скуката е полезна за децата?
Когато са във ваканция или през уикенда, децата често се оплакват, че скучаят. И ние постоянно се стремим...
Болки в гръбнака - причини и как да се справим с тях
Причините за болките в гръбнака могат да бъдат много – от вродена особеност на скелета до прекарани заболявания...
Вечният цистит
Дойдат ли студените зимни дни, започват настинките, а с тях и досадните превантивни мерки, които взимаме,...
Хвойната – мощно билково действие и ароматерапия
Хвойната предпочита горите и полугорските масиви и при благоприятни условия живее наистина много дълго....
Тайната на харизматичните хора
Харизмата е онова магическо излъчване, от което се възхищаваме и често бихме искали да притежаваме. Сигурно...
Слезът - за стомашни проблеми и кашлица
Освен, че е една от най-красивите билки, слезът е и особено полезен. При проблеми със стомашно-чревния...
Морковите – позната "супер храна"
В последните години все повече се говори за т.н. „супер храни”, в които има висока концентрация на витамини,...
Сладки сънища, върнете се!
За поредна нощ се опитваш да заспиш. С часове се въртиш в леглото, но безуспешно. Най – после се унасяш,...
Как да изчислим своя Индекс на телесната маса (BMI)
Индексът на телесната маса е понятие, въведено от Световната здравна организация и с негова помощ се...
Световен ден за борба с Паркинсон - 11 април
Световният ден за борба с Паркинсон се отбелязва всяка година на 11 април. Той е дегенеративно неврологично...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook