Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Супа от тиква и скариди с кокос



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
В студените дни, когато слънцето рисува в стаята, а мислите застиват в пространството. Когато е зима, а в душата ти се плиска усещане за лято. Тогава решаваш да си направиш супа. С тиква, която можем да намерим от есента до пролетта, и нещо морско + пръски екзотика. И за да е щастието пълно - бързо и лесно. Ако не искате да пържите скаридите, можете да ги задушите или само сварите. И да добавите към супата малко кокосово мляко или сметана.

1,300 кг тиква
40 г лук
6-7 бр. скилидки чесън
150 г скариди (или по 2-3 броя за порция)
1 к.л кориандър на прах
1 ч.л джиндифил
черен млян пипер, сол
2 с.л зехтин


за скаридите
1 бр. яйце
2 с.л брашно
1/4 к.л. бакпулвер
черен пипер, сол
50 г кокосови стърготини
3 с.л галета

олио за пържене


Тиквата почистваме от кората, нарязваме на кубчета, сваряваме в литър и половина вода.
Наситняваме лук и чесън и задушаваме до омекване в зехтин.
Добавяме кориандъра и джинджифила, запържваме за 1-2 минути и изсипваме сварената тиква, заедно с останалата вода.
Варим супата 10 минути и пасираме. В зависимост от гъстота, която обичате, можете да й добавите още вода


Докато варим тиквата, можем да приготвим скаридите. Скаридите, които съм купила, са бланширани (всички розови на цвят са такива) с глави и обвивка.

Почиствам ги, оставяйки само опашката. Тя не се яде, но има ефектен вид, когато е поднесена с нея.
Яйцето разбиваме добре, добавяме брашно, черен пипер, сол и бакпулвера. Получава се гъста каша
В чинийка изсипваме кокосовите стърготини и галетата, добавяме млян черен пипер и сол.
Слагаме да загрее мазнина около един пръст дълбочина в съда.
Хващаме обелената скарида за опашката и я потапяме в кашата. Следва да я потопим в кокосовите стърготини и слагаме да се пържи. Много бързо хваща коричка, внимавайте да не изгори, обръщаме и от другата страна. Оставяме да се изцеди от мазнината на кухненска хартия или решетка.

В чиния слагаме от супата и 2-3 скаридки.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Крем супа от моркови и картофи с шафранка
· Домашна горчица от хрян
· 4 идеи какво да направим с червено цвекло
· Постна крем супа от алабаш, карфиол, джинджифил и Мадраско къри
· Млечна крем супа с коприва, просо и пъдпъдъчи яйца
· Любими есенни супи с тиква
· Вкусни десерти с тиква
· Нетрадиционни идеи за традиционната печена тиква
· Полезните морски дарове
· Как да: Почистим риба
· Как да: Изберем прясна риба
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Крем супа с червена леща и Рас ел ханут
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 25
· Колкото различни са хората, толкова различни са и начините за изразяване на любовта
· Как да направим плато сирена?
· Саркастични любовни послания
· Патладжанена разядка
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· За горещините: Студено приготвени летни ястия и салати
· Пролетни кошнички със спанак и веган кашкавал
· Тайните на вкусната и полезна зелена салата
· Салата от елда, спанак, рукола със сос от коприва
· Изпитана рецепта за домашна горчица
· Любимите сладки на Hera.bg
· Импровизиран киш с праз и бекон
Сряда
8
Април 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Захранване на бебето
Когато настъпи момента да захраните бебето, (около 5-6 месец) а и малко преди това, изниква въпроса домашно...
Шербет или сорбе? Опитайте и двете
Можете да си го направите по-течен или по-гъст. Да добавите дори подправки и плодове. Но в основата му...
Зеленчуково ястие с боб ала мексикана
Установила съм, че най-вкусна бобената чорба става, ако си сварил наведнъж поне 700 гр. боб /в сухо състояние/....
Фъдж с кокос
Този десерт става изключително бързо, а вкусът му е страхотен. Макар наречен фъдж, тук по-скоро идеята...
Пълнени кръгли тиквички с тученица и козе сирене
Тези кръгли тиквички са наистина много симпатични и ефектни. Получих ги дар, a докато се чудех как да...
Пилешки шишчета със сусам
Макар, че в тази рецепта имаме топлинна обработка на сусама, все нещичко остава от неговите изключително...
Постен дип с авокадо и тахан
Като веднъж минала през Коледните пости мога да кажа, че закуската е слабото място на постите. Толкова...
Коледна разядка с босилек и броколи
Предлагам ви една много проста, но ефектна рецепта. С малко средства и продукти можем да направим бърза...
Сладко от сини сливи
Печеното сладко от сини сливи е едно от ония прегрешения, които човек може да си позволи да хапне, в...
Хлябът на Бъдни вечер
Мълчи, моме, наливай, водата от ручея, зимай. Па после го думай на зърното, па спомняй си слънцето,...
Палачинки от червено цвекло
Тази чудесна рецепта е приготвила и изпрати Ели Цветанова Искам да споделя, че направих страхотни...
Супа топчета
Причината да споделя за тази чудесна супа за есенните и зимни дни е лична. Моя приятелка ми писа в скайп:...
Ориз със сушени домати
Предлагам ви нещо много просто, подходящо както за гарнитура така и за безмесно предястие. 150 грама...
Боб с пушени ребърца на фурна
Бобът, макар пристигнал само преди няколко века в България, днес е едно от традиционните български ястия....
Най-"коледните" подправки
Коледа е единственият празник, който има свой личен аромат. Той е упойващ и топъл, навява мисли за уют...
Супа от коприва
Копривата е една от първите свежи зеленини, които природата ни предлага, за да подсилим организма си...
Освежаващи летни напитки: Лимонада с малини, семена от чиа и зелен чай
През лятото апетитът за тежки и питателни храни намалява, но не и необходимостта от енергия, хидратация...
Зелеви сарми с праз и гъби
Петковден е един от семейните ни празници - мъжът ми има имен ден. Традицията повелява на този ден да...
Есенна зеленчукова супа
Тази есенна супа, е изключително лесна за приготвяне. Наред с това, в нея има много витамини, които помагат...
Пълнозърнеста паста с карфиол, синьо сирене и сметана
Идеята за тази паста ми хрумна заради една несправедливост. Смятам, че карфиолът е много подценяван за...
Портокалови корички в тъмен шоколад
Около коледните празници във всяко семейство се изяждат големи количества портокали. Но най-ароматната...
Книжен кебап
Книжният кебап, като ястие от турската кухня, би следвало да се приготви с агнешко месо, аз обаче не...
Бърза баница в кексова форма
Това е вариация на класическата баница, която спестява обаче много време. Приготвя се за 30 минути -...
Домашният сладолед – с какво е по-добър?
Говорейки за сладоледа трудно можем да избегнем баналностите. Защото всеки знае, как освежава в горещите...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook