Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Вредно или полезно е прясното мляко за организма?


Като рационални същества, често се замисляме над нещата, които консумираме, дали те са полезни, дали са здравословни, дали пък не ни вредят. Така и трябва – човек, все пак е това, което консумира. Къде е истината за млякото, обаче е сложно да се каже. Насаждано ни е, че прясното мляко е много полезно заради калция, особено когато сме били деца. И така от поколение на поколение се предават, къде митове, къде истини. И някак си сме свикнали по подразбиране да приемаме някои неща за достоверни.

Безспорен е фактът, че още с раждането си всеки бозайник има жизненоважна нужда от мляко – прясното мляко на нашата трапеза всъщност е животинска кърма. Неоспоримо е, обаче и че в природата млекопитаещите консумират живителната течност до определена възраст, след което никога повече не се връщат към нея – придобиват последващи хранителни навици – на хищници или тревопасни. Поради тази причина, организмът на бозаещите, след определен период спира да произвежда ензими, които да усвояват и разграждат млечното съдържание. Като че ли, човекът е единственото животно в биосистемата, което продължава да консумира тази напитка по време на целия си жизнен цикъл, та чак до дълбока старост.

Това естествено състояние на нещата поставя някои въпроси. Но ето и някои факти. За да разгради млечната захар лактоза, човешкият организъм произвежда ензим, наречен лактаза, това обаче се случва до 3-годишна възраст. Дотогава е добре да продължава кърменето. С напредване на възрастта става все по-трудно да се усвои хранителния състав на млякото, което предизвиква процеси на ферментация, гнилостен процес в червата, кисела среда, развитие на различни бактерии и т.н. Киселинната среда сама по себе си благоприятства развитието на лоши за организма клетки – ракови, болестотворни и други. Тялото просто не умее ефективно да разгражда лактозата

Наред с месните продукти и техните протеини, млечните са много трудно разградими и усвоими от организма. Ако за разграждането на един плод/зеленчук са ни нужни около 30-40 минути, то за горепосочените са ни необходими няколко часа – 5-7 и нагоре. Това често предизвиква затлъстяване, подут корем, неприятна телесна миризма и други. Казеинът е протеин, който е с голяма верига и е доста тежък за храносмилането, за разлика от растителните протеини. А стомашният тракт се предпазва от дразненията, като произвежда повече слуз.

С напредване на технологиите млекодаващите животни вече се отглеждат при специфични условия – по изкуствен начин се предизвиква производството на в пъти повече мляко от нормалното за една крава, често се инжектират множество антибиотични и хормонални препарати, които неизбежно се отлагат в издоеното мляко. Нормално кравата дава мляко, както човекът, докато има малко и то трябва да суче. Много хора се отказват от млечните продукти именно по такива етични причини. Условията, в които се отглеждат животните, предизвикват постоянен стрес и страх в тях, което допринася много хора да са станали вегетарианци.

Лактозна непоносимост и алергия към лактозата

Доказана е непоносимостта на някои хора към млякото. Алергията не бива да се бърка с нетолерантността (непоносимостта) към белтъка на млякото. При алергия се касае за имунен отговор - наред с храносмилателни проблеми има и типичните за алергиите - обриви, подуване на лигавиците, сърбеж. Тя се проявява към всеки млечен продукт.

Лактозната непоносимост се дължи на дефицит на лактаза (ензимът, който разгражда лактозата) и се проявява също съвсем рано - газове, колики, повръщане, разстройство при малките бебета, защото храносмилателната им система е незряла. С подходяща диета и с времето, тя отшумява.

Прясното мляко не се препоръчва на хора, страдащи от артрит, анемия, акне, остеопороза, смущения в храносмилането, киселини, диабет, рак, шипове, болки в ставите, сърдечни заболявания и други. Вместо него е добре кисело мляко, извара, кефир, безсолно саламурено сирене.

Млякото, разбира се, има и редица полезни вещества. Богато е на калий, калций, фосфор, магнезий, натрий, цинк, мед, желязо, йод, кобалт, манган, витамините А, Б, С, Д, Е, К и други. Те помагат за сформиране на костите, ставите, мускулите, възстановяват кръвта и пречистват лимфата, благоприятстват мозъчните функции. Има млека, които са по-полезни от други - козето, кобилешкото, след тях се нареждат овчето, биволското, кравето. Когато обаче, млякото се подложи на задължителната термична обработка (за да се избегнат опасни бактерии и болести), голяма част от ценните му свойства изчезва. А и отдавна не е фаворит по отношение на калция.

Ясно е, че въпреки ползите и вредите му, хората го консумират от векове и няма току-така да се откажат от това, дори и да не е от най-полезните напитки. Затова е добре поне млякото да се съхранява в стъклени съдове или в опаковки, предназначени за целта, да се консумира винаги преварено – най-добре в млековарка или на водна баня. Да се избягва кипването му, защото тогава настъпват необратими процеси, които не просто убиват ценните му свойства, но и образуват вредни такива (токсичен ефект). Добре е млякото да се консумира възможно най-бързо, докато е още наистина прясно – до 2 дни. И разбира се, умерено!
Коментари
2018-10-03 #1
Supermag
Според мен е полезно!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Защо да хапваме кисело мляко вечер преди лягане?
· Кефир за здрави черва и имунитет
· Какво да направим с кисело мляко през лятото?
· Защо майките трябва да слушат единствено бебето и инстинкта си?
· Еднообразие във връзката или еднообразие в ежедневието?
· Наистина ли децата са невъзпитани, когато правят така?
· 6 известни личности с диагноза "Паркинсон"
· 15 февруари - Международен ден в подкрепа на децата, болни от рак
· 18 ноември - Европейски ден за разумно ползване на антибиотици
· Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Кокосовото брашно - здравословна алтернатива без глутен
· Масло от мента за облекчаване на алергии и за повече енергия
· Колбасите нарушават бъбречната функция при децата и ги правят по-нервни
· Коремните преси вредят на гръбначния стълб?
· Как се състаряваме преждевременно - нагласата
· Неща, които вече не ме впечатляват
· Какво не искат да чуват от нас хората, които скърбят най-тежко
Неделя
22
Септември 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Аюрведичната билка Тулси ("свещен босилек") – как и за какво помага?
Билката Тулси (Tulsi), позната още като „свещен босилек“, идва от тропическа Азия, но днес се отглежда...
Всички лица на надеждата
„В човешкото сърце светлината на надеждата е вечна“ - Ан Бронте Често се казва, че всички ние...
Може ли телевизията да е полезна за децата?
Силно вярвам в това, че твърде дългото стоене пред телевизора не е от полза на децата. Много сме говорили...
Най-силните женски страхове, свързани със старостта - II
Финансова нестабилност Дори и днес, когато двата пола са равноправни, мъжът обикновено е този, който...
Ползите от ледено студените душове
Почти всеки се наслаждава на дълготрайния горещ душ след натоварен работен ден, оставяйки се на благоприятния...
Ракът не знае, че надеждата винаги ще го надживее
Ракът е най-ужасната болест. Той е коварен, защото се промъква незабелязан, а когато го забележим,...
Бенките - колкото безобидни, толкова и опасни
Никак не са малко онези от нас, които посещават лекар само в крайно наложителен случай. Профилактичните...
Повече за: Асафетида подправката - билка
Асафетида (Ferula asafoetida) е подправка-билка, идваща от националните кухни на Иран и Афганистан. Въпреки...
Грешките на жените около 30-те им години
Грешките са неизменна част от живота ни. Грешим като деца, защото още не разбираме твърде много неща....
Ароматът на щастието
Отдавна е установено, че ароматите имат огромна власт над нашата психика и здраве. Посредством обонянието...
Кога и какъв сладолед да предложим на бебето и малкото дете?
Полезен ли е сладоледът за моето бебе? От кой месец мога да дам сладолед? Какъв сладолед да дам на моето...
Хората, на които им липсва емпатия и как да се справяме с тях
Днес много се говори за емпатията като за всеобща ценност в общуването, като основа за емоционалната...
Защо е важно да се разтягаме преди, по време и след тренировка - продължение
Разтягaнето по време на тренировка е необходимо, макар на пръв поглед то да я прекъсва. Това са малки...
Спирулина - срещу пролетна умора и не само
Пролетта е в разгара си. Но понякога телата ни отказват да се пренастроят - по-високата и най-вече, твърде...
Защо да накисваме предварително семена, ядки и варива?
По време на пости многократно увеличаваме количеството на консумираните зърнени и бобови храни, а суровите...
Комплименти, които нямат нищо общо с външния вид
Интелигентните хора правят комплименти, защото знаят, че това ще направи другия щастлив. Хората с добра...
Краят на приятелството
Подобно на любовта, приятелството върви ръка в ръка с усещането, че ще продължи завинаги, но също както...
Как да се харесаме на околните - I
Въпреки че не е възможно да се харесаме на всички около нас, почти всички хора имаме стремеж да бъдем...
Солта – тази парадоксална подправка
От десетилетия солта е наричана със зловещото прозвище „бялата смърт”. В същото време кръвта – изворът...
Броколи романеско - зеленчук, сякаш от друга планета
Наскоро се загледах в този зеленчук, който ми беше напълно непознат. Не случайно казват, че е пренесен...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook