Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Вредно или полезно е прясното мляко за организма?


Като рационални същества, често се замисляме над нещата, които консумираме, дали те са полезни, дали са здравословни, дали пък не ни вредят. Така и трябва – човек, все пак е това, което консумира. Къде е истината за млякото, обаче е сложно да се каже. Насаждано ни е, че прясното мляко е много полезно заради калция, особено когато сме били деца. И така от поколение на поколение се предават, къде митове, къде истини. И някак си сме свикнали по подразбиране да приемаме някои неща за достоверни.

Безспорен е фактът, че още с раждането си всеки бозайник има жизненоважна нужда от мляко – прясното мляко на нашата трапеза всъщност е животинска кърма. Неоспоримо е, обаче и че в природата млекопитаещите консумират живителната течност до определена възраст, след което никога повече не се връщат към нея – придобиват последващи хранителни навици – на хищници или тревопасни. Поради тази причина, организмът на бозаещите, след определен период спира да произвежда ензими, които да усвояват и разграждат млечното съдържание. Като че ли, човекът е единственото животно в биосистемата, което продължава да консумира тази напитка по време на целия си жизнен цикъл, та чак до дълбока старост.

Това естествено състояние на нещата поставя някои въпроси. Но ето и някои факти. За да разгради млечната захар лактоза, човешкият организъм произвежда ензим, наречен лактаза, това обаче се случва до 3-годишна възраст. Дотогава е добре да продължава кърменето. С напредване на възрастта става все по-трудно да се усвои хранителния състав на млякото, което предизвиква процеси на ферментация, гнилостен процес в червата, кисела среда, развитие на различни бактерии и т.н. Киселинната среда сама по себе си благоприятства развитието на лоши за организма клетки – ракови, болестотворни и други. Тялото просто не умее ефективно да разгражда лактозата

Наред с месните продукти и техните протеини, млечните са много трудно разградими и усвоими от организма. Ако за разграждането на един плод/зеленчук са ни нужни около 30-40 минути, то за горепосочените са ни необходими няколко часа – 5-7 и нагоре. Това често предизвиква затлъстяване, подут корем, неприятна телесна миризма и други. Казеинът е протеин, който е с голяма верига и е доста тежък за храносмилането, за разлика от растителните протеини. А стомашният тракт се предпазва от дразненията, като произвежда повече слуз.

С напредване на технологиите млекодаващите животни вече се отглеждат при специфични условия – по изкуствен начин се предизвиква производството на в пъти повече мляко от нормалното за една крава, често се инжектират множество антибиотични и хормонални препарати, които неизбежно се отлагат в издоеното мляко. Нормално кравата дава мляко, както човекът, докато има малко и то трябва да суче. Много хора се отказват от млечните продукти именно по такива етични причини. Условията, в които се отглеждат животните, предизвикват постоянен стрес и страх в тях, което допринася много хора да са станали вегетарианци.

Лактозна непоносимост и алергия към лактозата

Доказана е непоносимостта на някои хора към млякото. Алергията не бива да се бърка с нетолерантността (непоносимостта) към белтъка на млякото. При алергия се касае за имунен отговор - наред с храносмилателни проблеми има и типичните за алергиите - обриви, подуване на лигавиците, сърбеж. Тя се проявява към всеки млечен продукт.

Лактозната непоносимост се дължи на дефицит на лактаза (ензимът, който разгражда лактозата) и се проявява също съвсем рано - газове, колики, повръщане, разстройство при малките бебета, защото храносмилателната им система е незряла. С подходяща диета и с времето, тя отшумява.

Прясното мляко не се препоръчва на хора, страдащи от артрит, анемия, акне, остеопороза, смущения в храносмилането, киселини, диабет, рак, шипове, болки в ставите, сърдечни заболявания и други. Вместо него е добре кисело мляко, извара, кефир, безсолно саламурено сирене.

Млякото, разбира се, има и редица полезни вещества. Богато е на калий, калций, фосфор, магнезий, натрий, цинк, мед, желязо, йод, кобалт, манган, витамините А, Б, С, Д, Е, К и други. Те помагат за сформиране на костите, ставите, мускулите, възстановяват кръвта и пречистват лимфата, благоприятстват мозъчните функции. Има млека, които са по-полезни от други - козето, кобилешкото, след тях се нареждат овчето, биволското, кравето. Когато обаче, млякото се подложи на задължителната термична обработка (за да се избегнат опасни бактерии и болести), голяма част от ценните му свойства изчезва. А и отдавна не е фаворит по отношение на калция.

Ясно е, че въпреки ползите и вредите му, хората го консумират от векове и няма току-така да се откажат от това, дори и да не е от най-полезните напитки. Затова е добре поне млякото да се съхранява в стъклени съдове или в опаковки, предназначени за целта, да се консумира винаги преварено – най-добре в млековарка или на водна баня. Да се избягва кипването му, защото тогава настъпват необратими процеси, които не просто убиват ценните му свойства, но и образуват вредни такива (токсичен ефект). Добре е млякото да се консумира възможно най-бързо, докато е още наистина прясно – до 2 дни. И разбира се, умерено!
Коментари
2018-10-03 #1
Supermag
Според мен е полезно!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Защо да хапваме кисело мляко вечер преди лягане?
· Кефир за здрави черва и имунитет
· Какво да направим с кисело мляко през лятото?
· Защо майките трябва да слушат единствено бебето и инстинкта си?
· Еднообразие във връзката или еднообразие в ежедневието?
· Наистина ли децата са невъзпитани, когато правят така?
· Бременна и коронавирус? Няколко препоръки
· 6 известни личности с диагноза "Паркинсон"
· 15 февруари - Международен ден в подкрепа на децата, болни от рак
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· 7 април - Световен ден на здравето
· У дома: Кардио тренировки за 20 минути (упражнения)
· Тренировки по време на месечния цикъл?
· 26 март - "Лилав ден" в подкрепа на хората с епилепсия
· Масло от риган за лечение на инфекции и при храносмилателни проблеми
· Световен ден на редките болести
Неделя
12
Юли 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Тиквените семки
Есента е сезона на тиквата. Вероятно я обичате печена, на тиквеник или, ако имате страст към екзотичните...
Как да приготвим слънчев чай?
Макар лятото да се свързва с парещо слънце, високи температури и разхладителни напитки, много хора продължават...
Вашият начин да влезете във форма -II
Тенис Ако физическата ви подготовка е слаба, не се насочвайте директно към този спорт, защото съществува...
Остеопороза или липса на опора
Както всички знаем, остеопороза е болест, при която се наблюдава намалена костна маса и нарушена микроструктура...
Осъзнато сънуване
Сънищата, смята Фройд, са потиснати желания и страсти, през деня заключени в подсъзнанието ни, а докато...
Вечният цистит
Дойдат ли студените зимни дни, започват настинките, а с тях и досадните превантивни мерки, които взимаме,...
Малината – вкусен плод и билка
Хапвайки една-единствена малина, ние слагаме в устата си множество миниатюрни плодчета, всеки един от...
Повярвай, поискай...и ще имаш
Искали ли сте нещо толкова силно, че то да ви се случи и при това без особени усилия от ваша страна?...
Как се променят жените, когато не са обичани?
Любовта може да се ражда за няколко минути, да се гради бавно, но да умира до края на дните ни. Няма...
Безсънието до детската люлка
Последните седмици от бременността често са свързани с безсъние. Положението на тялото, удобната възглавница...
Лейбъл "ЖЕНА"
Днес границите между „мъжкото” и „женското” са по-невидими от всякога. Качества, които са типични за...
Защо негативните модели в живота ни се повтарят?
Размишлявали ли сте върху това колко много си приличат партньорите ви? Че едни и същи проблеми са ви...
Къде още може да намерим екологично чиста храна
Идеята за среща между клиентите и земеделските производители на фермерските пазари несъмнено е чудесна....
Репичките - витамини и минерали на пролетната трапеза
Има зеленчуци, без които е твърде трудно да си представим настъпващата пролет. Вероятно се досещате за...
В очакване на Коледа без стрес
С напредването на декември започваме да се настройваме на празнична вълна – съзнанието ни е завладяно...
Зима, подсладена с манов мед
В разгара на зимния сезон и сред нашествие от вируси, на нас все по-често ни се налага да мислим за здравето...
Ябълката на раздора
Легендата разказва как богинята на раздора Ерида не била поканена на сватбата на Пелей и Тетида и от...
3 идеи с праскови за захранване на бебето
Според най-разпространената схема на захранването, сурови праскови може да се дават на бебета, навършили...
Стрес? Защо не?!
Отвсякъде чуваме колко стресирано живеем. Какви били времената, икономическото положение, как всичко...
Планкът - наистина ли това е съвършеното упражнение и защо е толкова ефективно?
Понеже пролетта все по-ясно се вижда, а след нея идва ред и на лятото, време е и ние да се видим в огледалото...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook