Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Вредно или полезно е прясното мляко за организма?


Като рационални същества, често се замисляме над нещата, които консумираме, дали те са полезни, дали са здравословни, дали пък не ни вредят. Така и трябва – човек, все пак е това, което консумира. Къде е истината за млякото, обаче е сложно да се каже. Насаждано ни е, че прясното мляко е много полезно заради калция, особено когато сме били деца. И така от поколение на поколение се предават, къде митове, къде истини. И някак си сме свикнали по подразбиране да приемаме някои неща за достоверни.

Безспорен е фактът, че още с раждането си всеки бозайник има жизненоважна нужда от мляко – прясното мляко на нашата трапеза всъщност е животинска кърма. Неоспоримо е, обаче и че в природата млекопитаещите консумират живителната течност до определена възраст, след което никога повече не се връщат към нея – придобиват последващи хранителни навици – на хищници или тревопасни. Поради тази причина, организмът на бозаещите, след определен период спира да произвежда ензими, които да усвояват и разграждат млечното съдържание. Като че ли, човекът е единственото животно в биосистемата, което продължава да консумира тази напитка по време на целия си жизнен цикъл, та чак до дълбока старост.

Това естествено състояние на нещата поставя някои въпроси. Но ето и някои факти. За да разгради млечната захар лактоза, човешкият организъм произвежда ензим, наречен лактаза, това обаче се случва до 3-годишна възраст. Дотогава е добре да продължава кърменето. С напредване на възрастта става все по-трудно да се усвои хранителния състав на млякото, което предизвиква процеси на ферментация, гнилостен процес в червата, кисела среда, развитие на различни бактерии и т.н. Киселинната среда сама по себе си благоприятства развитието на лоши за организма клетки – ракови, болестотворни и други. Тялото просто не умее ефективно да разгражда лактозата

Наред с месните продукти и техните протеини, млечните са много трудно разградими и усвоими от организма. Ако за разграждането на един плод/зеленчук са ни нужни около 30-40 минути, то за горепосочените са ни необходими няколко часа – 5-7 и нагоре. Това често предизвиква затлъстяване, подут корем, неприятна телесна миризма и други. Казеинът е протеин, който е с голяма верига и е доста тежък за храносмилането, за разлика от растителните протеини. А стомашният тракт се предпазва от дразненията, като произвежда повече слуз.

С напредване на технологиите млекодаващите животни вече се отглеждат при специфични условия – по изкуствен начин се предизвиква производството на в пъти повече мляко от нормалното за една крава, често се инжектират множество антибиотични и хормонални препарати, които неизбежно се отлагат в издоеното мляко. Нормално кравата дава мляко, както човекът, докато има малко и то трябва да суче. Много хора се отказват от млечните продукти именно по такива етични причини. Условията, в които се отглеждат животните, предизвикват постоянен стрес и страх в тях, което допринася много хора да са станали вегетарианци.

Лактозна непоносимост и алергия към лактозата

Доказана е непоносимостта на някои хора към млякото. Алергията не бива да се бърка с нетолерантността (непоносимостта) към белтъка на млякото. При алергия се касае за имунен отговор - наред с храносмилателни проблеми има и типичните за алергиите - обриви, подуване на лигавиците, сърбеж. Тя се проявява към всеки млечен продукт.

Лактозната непоносимост се дължи на дефицит на лактаза (ензимът, който разгражда лактозата) и се проявява също съвсем рано - газове, колики, повръщане, разстройство при малките бебета, защото храносмилателната им система е незряла. С подходяща диета и с времето, тя отшумява.

Прясното мляко не се препоръчва на хора, страдащи от артрит, анемия, акне, остеопороза, смущения в храносмилането, киселини, диабет, рак, шипове, болки в ставите, сърдечни заболявания и други. Вместо него е добре кисело мляко, извара, кефир, безсолно саламурено сирене.

Млякото, разбира се, има и редица полезни вещества. Богато е на калий, калций, фосфор, магнезий, натрий, цинк, мед, желязо, йод, кобалт, манган, витамините А, Б, С, Д, Е, К и други. Те помагат за сформиране на костите, ставите, мускулите, възстановяват кръвта и пречистват лимфата, благоприятстват мозъчните функции. Има млека, които са по-полезни от други - козето, кобилешкото, след тях се нареждат овчето, биволското, кравето. Когато обаче, млякото се подложи на задължителната термична обработка (за да се избегнат опасни бактерии и болести), голяма част от ценните му свойства изчезва. А и отдавна не е фаворит по отношение на калция.

Ясно е, че въпреки ползите и вредите му, хората го консумират от векове и няма току-така да се откажат от това, дори и да не е от най-полезните напитки. Затова е добре поне млякото да се съхранява в стъклени съдове или в опаковки, предназначени за целта, да се консумира винаги преварено – най-добре в млековарка или на водна баня. Да се избягва кипването му, защото тогава настъпват необратими процеси, които не просто убиват ценните му свойства, но и образуват вредни такива (токсичен ефект). Добре е млякото да се консумира възможно най-бързо, докато е още наистина прясно – до 2 дни. И разбира се, умерено!
Коментари
2018-10-03 #1
Supermag
Според мен е полезно!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Защо да хапваме кисело мляко вечер преди лягане?
· Кефир за здрави черва и имунитет
· Какво да направим с кисело мляко през лятото?
· Откровено за майчинството между митовете и истините, които никой не признава
· Защо майките трябва да слушат единствено бебето и инстинкта си?
· Еднообразие във връзката или еднообразие в ежедневието?
· Бременна и коронавирус? Няколко препоръки
· 6 известни личности с диагноза "Паркинсон"
· 15 февруари - Международен ден в подкрепа на децата, болни от рак
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
· 8 съвета - Как да се справяме по-лесно по време на пандемията
· Японски учени: Дори и памучната маска намалява с до 40% поглъщането на вируси
· Проучване: Децата, които са близо до природата имат по-силна имунна система
· Какаото помага за по-добра работа на мозъка
· Промяната - не скокове, а стъпчици
· Манипулаторите в нашето ежедневие
Събота
28
Ноември 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Дренките - спомен от Златния век
Обикновеният дрян (лат. Cornus mas) е дървото, чиито цветове първи изпъстрят пейзажа през настъпващата...
В дните, когато не сме особено щастливи, да си припомним това
Има дни, различни от другите. Понякога са безпричинно лековати, безгрижни. Сякаш всичко се нарежда, всички...
Летните натравяния или отпуска в...
Лято – това е благословено време, когато на-после успяваме да си вземем дълго мечтаният отпуск и готови...
Храни за по-добър имунитет през лятото
Често става така, че не си обръщаме внимание именно през летния сезон, защото решаваме, че тогава настинките...
Как да се храним умерено и здравословно в празничния сезон?
Коледните и новогодишни празници са все по-близо, а с наближаването им започваме да плануваме...
Китайски полъх в храненето
Чували сте за фън шуй, нали? Това древнокитайско изкуство е толкова «налагано» напоследък, че все повече...
Ракът не знае, че надеждата винаги ще го надживее
Ракът е най-ужасната болест. Той е коварен, защото се промъква незабелязан, а когато го забележим,...
Ферментирал (черен) чесън - защо е толкова полезен?
Чесънът е добре известен с полезните си свойства - няма съмнение, че той е естествен антибиотик, убива...
Търговските трикове в супермаркета – наука и практика
Във века на глобализацията, във времето, когато всичко можем да имаме и всичко е на една ръка разстояние,...
Един ден без грим? Защо не?!
Гримът се е превърнал във втора кожа за голяма част от нас, съвременните жени. Нанасянето му е процедура,...
Рейки – могат ли ръцете да лекуват?
Учението Рейки е от онези съкровища на Изтока, към които ние, живеещите по на Запад, посрещаме със скептицизъм....
Презареждане от природата
Температурите стават все по-високи, а слънцето топли приятно телата ни. Не пропилявайте прекрасното време...
Хвойната – мощно билково действие и ароматерапия
Хвойната предпочита горите и полугорските масиви и при благоприятни условия живее наистина много дълго....
Господин Триумф и господин Провал
Независимо от обстоятелствата, при които е израснал човек, той се определя или като оптимист, или като...
Сутрешни ритуали за обич
Сутрините са начало на деня. Те са подарък от живота. Твърде голяма част от нас обаче сякаш не го осъзнават....
Сънят и възрастта
Забелязвате ли как се променя сънят ви с възрастта? При мен това е една от съществените промени, която...
Правилна грижа за устните - II
Един от обичайните проблеми на сухите устни е ангуларният хейлит - образуване на възпаление и болезнено...
From: Сънят
Преди известно време попаднах съвсем съзнателно на една лекция, която целеше да огледа съня от всичките...
Да посрещнем студената есен с топлина в душата
Безспорно в живота на всеки от нас има наистина ужасяващи моменти. Няма как да избегнем трудностите и...
Световен ден за борба с Паркинсон - 11 април
Световният ден за борба с Паркинсон се отбелязва всяка година на 11 април. Той е дегенеративно неврологично...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook