Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Сакъз - свойствата на мастиковата смола


Натурална (медицинска) дъвка


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
В наши дни сякаш малко сме позабравили сакъза - единствената дъвка от миналото. Но това е, защото може би дори не подозираме кои са лечебните й свойства. Казват, че в миналото цената на тази „билка” на моменти е достигала стойността на златото. Наричат я още медицинска дъвка и има защо. Притежава неподозирани антиоксидантни свойства и е лек, към който спокойно бихте се обърнали при определени състояния.

Историята на мастиковата смола, от която се прави сакъз, е на над 2500 години. Тя се добива от храстовидното дърво Pistacia Lentiscus, срещащо се в някои части на Средиземноморието и Северна Африка, както и върху територията на днешна Азия. Височината му не надхвърля пет метра, кората му е тъмна, а плодовете са костилкови с диаметър около 5 мм. Смята се, че най-качествената медицинска дъвка се извлича от дърветата, растящи на гръцкия остров Хиос. Смолата, добивана от тях е продукт, отделян от кората и клоните, единствено на мъжките дървета. Известна е под името мастикс.


Добив на сакъз (мастикс)

Понякога смолата изтича сама през определени каналчета и
Мастиковото дърво от о-в Хиос
се втвърдява върху кората на дървото във вид, наподобяващ сълзообразни зърна. Поради тази причина в Гърция е наричана още „сълзите на Хиос”. Времето за събирането и е от средата на месец юни до края на август. За да се увеличи производството, местното население се е специализирало в правенето на нарези в основите на клоните. Така една част от тази смола си остава „замразена” върху дървото, докато друга капе върху специално поставени каменни плочи. Смолата, останала на дървото е по-доброкачествената.

Хиоската мастикова смола е на едри зърна с жълт цвят и с диаметър около 2-3мм, лесно чупливи са. Когато се счупят, се характеризират със силен блясък. Най-лесният начин да отличим качествената хиоска смола от останалите мастикови смоли и от колофона (смола от хвойна, която много прилича на сакъза, но няма никакви полезни за здравето свойства) е, че когато я поставим в устата си, тя се дъвче лесно и образува много разтеглив сакъз. Останалите й имитации не се разтягат, а колофонът остава на пясък в устата.


Употреба на сакъза

Смолата е основна съставка в производството на различни козметични продукти - пасти за зъби, парфюми, лосиони за кожа и коса. В Гърция и Турция много широко се употребява за ароматизиране на дъвки, бонбони, локум, различни десерти и алкохолни напитки. В Ливан и Египет с нея се ароматизират много ястия - от супи и различни видове месо до разнообразни десерти. В Мароко пък дим от смолата се използва за благоухание в хамамите. У нас ще я срещнете основно под формата на мехлем или като съставка в лекарство, макар че можете да откриете и натурален шоколад с добавен сакъз. Цената на истинската качествена смола не е ниска, но можете успешно да я комбинирате с мед, масло, зехтин и др., при лечението на различни заболявания. Много хора я заменят с борова или бадемова смола, което също е добър вариант и все пак - сакъзът си остава за предпочитане.

Полезни свойства на медицинската дъвка:

Като всяка смола мастиковата се произвежда с цел да "излекува" нараняване на дървото. Затова тя се отличава със силно антиоксидантно, антимикробно, противогъбично и противовъзпалително действие.

Използва се успешно при лечението на:

кожни проблеми- белези, рани, напукани пети
стомашно-чревни заболявания - подобрява храносмилателния процес, помага при гастрит, колит, различни видове спазми
завишени нива на холестерола
вируси, настинки, бронхит, задух
главоболие
лош дъх и развитието на бактерии в устната кухина
травми и следоперативни състояния, свързани с последвало нарушено кръвообращение

Изпитана и ефективна рецепта да преборите главоболието е тази, при която смесвате сакъз със счукана иглика на билка и варите за около десетина минути в литър вода. Пиете по една кафена чашка около 20мин преди ядене, три пъти дневно.

Ако ви мъчи гастрит, е препоръчително да пробвате следното - смесвате 250 грама краве масло с още толкова домашен мед и добавяте супена лъжица медицинска дъвка на прах. Разбърквате до получаване на хомогенна смес и съхранявате в стъклен буркан. Приемате по същия начин- три пъти дневно, около 20 минути преди хранене.

При настинка с възпалено гърло и спазми в гласните струни, рецептата е почти същата- 100 грама краве масло плюс 100 грама пчелен мед и две лъжици сакъз на прах. От сместа се взима по чаена лъжица преди хранене.
Коментари
2019-09-28 #15
Мария
Маслено, от къде си купихте естествен гръцки мастикс? Продава ли се в България или от Гърция?
2018-10-27 #14
Надежда
Донесаха ми от Турция уж мастиха,но то се оказа че в Турция продавали вместо мастиха - гума арабика,тоест сок от някаква акациякоято също сълзи.Не купувайте турска мастиха защото е фалшификат!Тя растяла само в Гърция на остров Хиос.
2018-10-11 #13
Даниел
мастиха
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
· Масло от риган за лечение на инфекции и при храносмилателни проблеми
· Етерично масло от джинджифил срещу възпаления и за засилване на имунитета
· Масло от мандарина за хубава кожа и против тревожност
· 8 съвета - Как да се справяме по-лесно по време на пандемията
· Японски учени: Дори и памучната маска намалява с до 40% поглъщането на вируси
· Проучване: Децата, които са близо до природата имат по-силна имунна система
· Промяната - не скокове, а стъпчици
· Манипулаторите в нашето ежедневие
· Как да намалим възможността от заразяване с COVID-19 (препоръки)
Сряда
25
Ноември 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Фермерските пазари - перспектива за био земеделието
С всеки изминал ден нараства броят на хората, които живо се интересуват от това, какво слагат на трапезата...
Кенгурова грижа за недоносените бебета
Терминът „кенгуру-грижа”, още „кожа-до-кожа” грижа се използва за специална грижа в първите часове и...
Как да изчисляваме калориите
Вече на повечето хранителни опаковки не само в магазините, но дори и в заведенията за бързо хранене,...
Тестът АПГАР
Целият ни живот е белязан с различни по значение и видове оценяване и тестове. Обикновено се започва,...
Ролите, които играе жената - II
Жената - в обществото Тук деловият вид също е част от "реквизита", с който си служите за изпълнението...
Зима, подсладена с манов мед
В разгара на зимния сезон и сред нашествие от вируси, на нас все по-често ни се налага да мислим за здравето...
Съвършенство под път и над път
Има едно нещо, в което никога не сте вярвали. Може би, защото никога не сте го виждали. Не, не говоря...
Когато щастието ти зависи само от теб
За изкуството да живееш щастливо са написани стотици книги. А думата щастие за всеки от нас има различен...
Пътища към интровертите
Днес сме убеждавани, че светът принадлежи на активните, пръскащи жизнерадост екстроверти. В тези интензивни...
Газираните напитки – за утоляване или разпалване на жаждата
Навън вече е топло. Ние се радваме на галещите лъчи на слънцето, стараем да прекарваме повече време в...
Таханът – дар от Ориента
Вероятно първата ви асоциация ще бъде тахан халва или хумус. Това като че ли са най-известните роли на...
Смелостта, без която не можем
Замисляте ли се как живеят по-голямата част от хората след една определена възраст? Сякаш в един момент...
Лимецът и спелтата
От няколко години в България, под общия знаменател на здравословното и полезно хранене, все по-често...
Изворите на младостта
Биологичният часовник е неумолим. Тиктака тихичко, почти неусетно, докато някой ден се събудим в навечерието...
Лимонова трева - подправка, билка и козметика
Латинското й наименование е Цимбопогон (Cymbopogon), но е известна с по-простичкото - лимонова трева....
Между истерията и депресията: Нова Година
„Къде ще бъдеш на Нова Година?”, „А с кого?”… Това са най- омразните въпроси в края на годината, особено...
Кои са причинителите на най-разпространените летни алергии и как да се справим с тях?
Лятото е сезонът на ваканциите и слънчевите бани, разцъфнали цветя и изобилието от плодове, но за съжаление,...
Воденето на дневник като eжедневна терапия
„Споделената мъка е половин мъка“, е казал някога народът. В това спор няма, но колко от нас имат до...
Полезните продукти, които могат да ни навредят
Засиленото внимание към това, което слагаме в чиниите си през последните години доведе до анатемосването...
Как да противодействаме на нарцисистите?
Нарцисизмът е новият вид "нормалност". В действителност на "лайкове", селфита и постоянно себеутвърждаване...
Най-полезните растителни масла
Традиционно в българската кухня се използват две растителни масла – слънчогледовото олио за готвене и...
Хамамът – релакс от Ориента
Хамамът или известен у нас като “турска баня” е вариант на парната баня и сауната, който играе важна...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook