Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Сакъз - свойствата на мастиковата смола


Натурална (медицинска) дъвка


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
В наши дни сякаш малко сме позабравили сакъза - единствената дъвка от миналото. Но това е, защото може би дори не подозираме кои са лечебните й свойства. Казват, че в миналото цената на тази „билка” на моменти е достигала стойността на златото. Наричат я още медицинска дъвка и има защо. Притежава неподозирани антиоксидантни свойства и е лек, към който спокойно бихте се обърнали при определени състояния.

Историята на мастиковата смола, от която се прави сакъз, е на над 2500 години. Тя се добива от храстовидното дърво Pistacia Lentiscus, срещащо се в някои части на Средиземноморието и Северна Африка, както и върху територията на днешна Азия. Височината му не надхвърля пет метра, кората му е тъмна, а плодовете са костилкови с диаметър около 5 мм. Смята се, че най-качествената медицинска дъвка се извлича от дърветата, растящи на гръцкия остров Хиос. Смолата, добивана от тях е продукт, отделян от кората и клоните, единствено на мъжките дървета. Известна е под името мастикс.


Добив на сакъз (мастикс)

Понякога смолата изтича сама през определени каналчета и
Мастиковото дърво от о-в Хиос
се втвърдява върху кората на дървото във вид, наподобяващ сълзообразни зърна. Поради тази причина в Гърция е наричана още „сълзите на Хиос”. Времето за събирането и е от средата на месец юни до края на август. За да се увеличи производството, местното население се е специализирало в правенето на нарези в основите на клоните. Така една част от тази смола си остава „замразена” върху дървото, докато друга капе върху специално поставени каменни плочи. Смолата, останала на дървото е по-доброкачествената.

Хиоската мастикова смола е на едри зърна с жълт цвят и с диаметър около 2-3мм, лесно чупливи са. Когато се счупят, се характеризират със силен блясък. Най-лесният начин да отличим качествената хиоска смола от останалите мастикови смоли и от колофона (смола от хвойна, която много прилича на сакъза, но няма никакви полезни за здравето свойства) е, че когато я поставим в устата си, тя се дъвче лесно и образува много разтеглив сакъз. Останалите й имитации не се разтягат, а колофонът остава на пясък в устата.


Употреба на сакъза

Смолата е основна съставка в производството на различни козметични продукти - пасти за зъби, парфюми, лосиони за кожа и коса. В Гърция и Турция много широко се употребява за ароматизиране на дъвки, бонбони, локум, различни десерти и алкохолни напитки. В Ливан и Египет с нея се ароматизират много ястия - от супи и различни видове месо до разнообразни десерти. В Мароко пък дим от смолата се използва за благоухание в хамамите. У нас ще я срещнете основно под формата на мехлем или като съставка в лекарство, макар че можете да откриете и натурален шоколад с добавен сакъз. Цената на истинската качествена смола не е ниска, но можете успешно да я комбинирате с мед, масло, зехтин и др., при лечението на различни заболявания. Много хора я заменят с борова или бадемова смола, което също е добър вариант и все пак - сакъзът си остава за предпочитане.

Полезни свойства на медицинската дъвка:

Като всяка смола мастиковата се произвежда с цел да "излекува" нараняване на дървото. Затова тя се отличава със силно антиоксидантно, антимикробно, противогъбично и противовъзпалително действие.

Използва се успешно при лечението на:

кожни проблеми- белези, рани, напукани пети
стомашно-чревни заболявания - подобрява храносмилателния процес, помага при гастрит, колит, различни видове спазми
завишени нива на холестерола
вируси, настинки, бронхит, задух
главоболие
лош дъх и развитието на бактерии в устната кухина
травми и следоперативни състояния, свързани с последвало нарушено кръвообращение

Изпитана и ефективна рецепта да преборите главоболието е тази, при която смесвате сакъз със счукана иглика на билка и варите за около десетина минути в литър вода. Пиете по една кафена чашка около 20мин преди ядене, три пъти дневно.

Ако ви мъчи гастрит, е препоръчително да пробвате следното - смесвате 250 грама краве масло с още толкова домашен мед и добавяте супена лъжица медицинска дъвка на прах. Разбърквате до получаване на хомогенна смес и съхранявате в стъклен буркан. Приемате по същия начин- три пъти дневно, около 20 минути преди хранене.

При настинка с възпалено гърло и спазми в гласните струни, рецептата е почти същата- 100 грама краве масло плюс 100 грама пчелен мед и две лъжици сакъз на прах. От сместа се взима по чаена лъжица преди хранене.
Коментари
2018-10-11 #13
Даниел
мастиха
2017-05-29 #12
Мадлена
Аз ползвам естествен гръцки мастикс за отслабване.Горе долу по 3кг. на месец се сваля,не е многа но пък е здравословно и не се мъчих с диети.За 2 месеца свалих около 6 килограма.Първо си купих от зрънцата,но ми беше трудно при меренето че после си взех на прах.1 грам се побира точно в 1 кафяна лъжичка, приема се на гладно сутрин,в кутийката имаше 60 грама.
2016-08-09 #11
Злата Раева
Много полезна информация!Благодаря!Ще следя с интерес всичко,което публикувате.
2016-07-26 #10
Милена
Ето тук има рецепти с дозировка: http://www.hiromantia-ezoterika.com/bg/viewItem/306/prirodna-dyvka-smola-mastiha-mastiks-na-zyrna-ot-ostrov-hios-originalyt.html
Надявам се,че не сте купил мастикс с турска или българска опаковка.
2016-07-25 #9
Радо
Здравейте,

Как се приема дъвката, когато целта е лекуване на проблеми със стомаха? Аз се здобих с пакетче на зрънца, мога ли да го дъвча направо или е по добре да се разрежда?

Благодаря ви предварително!
2016-07-16 #8
Mari
Здравейте!Дъвката помага и за миоми и кисти .Имах киста (на яйцник)8 см. Успях да се спася от нея без операция.Вземах и глътвах по 1-2зрънца (с вода)всяка сутрин в продължение на 1месец и 15 дни .
2016-06-22 #7
Кюркчиева
Стелиана,комбинацията на мастикс с инулин е биологично активна добавка с невероятно действие. Инулинът е пребиотик №1, а в комбинация с мастикс стимулира съкращаващата способност на чревната стена, което ускорява прочистването на организма от шлаки и необработена храна. Освен това, допринася за развитието на бифидус бактериите в микрофлората на стомаха, подпомагайки по този начин, нормалното функциониране на стомашно-чревния тракт.
Тази комбинация оказва имуномодулиращо и хепатопротекторно действие, предпазва от възникване на онкологични заболявания. Много още може да се пише,но не е тук мястото, има достатъчно инфо в интернет, а ти не се безпокой,купи си този мастикс на прах,без да се притесняваш
2016-04-12 #6
Дарена
Здравейте Дора ! Няма нищо сложно и опасно при приема на истинската дъвка. За напикаване - давате на детенцето да сдъвче едно зрънце и да го глътне . това всяка вечер , докато спре да се напикава. Да знаете че при мен подейства на първата вечер / бях на 5 годинки / , а при две братчета на 8 и 10 годинки след 4 дена.Аз я давах на синовете си срещу колики - във водичката. За да се напикава едно дете над 6 годинки , означава че или му е изстинало кръстчето , или има защипано при 6 прешлен . Отидете на масажист или някой , който се занимава с това , за да му издърпа / отлепи / кожата на гърба , в областта на кръста. Желая Ви успех и здраве !
2016-04-12 #5
Стелиана
Някой знае ли къде в България се продава мастикс на прах? Намерих тук: http://www.hiromantia-ezoterika.com/bg/viewItem/355/mastiks-na-prah-za-lechenie-mastiha-na-prah-ot-ostrov-hios-60-gr-originalyt.html пише че идва директно от производителите в остров Хиос,обаче пише че е в комплект с инулин.Не знам дали тази комбинация е добра за лечение
2016-04-08 #4
дани
Здравейте във връзка с нощното напикаване вечер преди да легне детето му вържете една блуза с дълги ръкави на възел на кръста възела да е на кръстаи така да спи направете го няколко вечери и ще спре да се напикава изпробвано е много помага
2016-04-08 #3
таня
на мен ми я дадоха тая рецепта със зехтин обаче и сега се чудя
2016-04-08 #2
Дора Еэтимова
Споделете моля как точно се приема при нощно напикаване.Става въпрос за дете на 10 години.Благодаря!
2015-12-09 #1
Дарена
Помага и срещу нощно напикаване
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Кокосовото брашно - здравословна алтернатива без глутен
· Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Какво да направим с кисело мляко през лятото?
· Чобанка - при сезонни алергии и мигрена
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· 9 + 1 причини да хапваме диня
· Кои са най-добрите и най-вредни храни за зъбите?
· Защо е важно да се разтягаме преди, по време и след тренировка - продължение
· Защо е важно да се разтягаме преди, по време и след тренировка
· Как да започнем разговор с непознат?
· Егоизмът няма място в спалнята
· Как да разпознаем фалшивите приятели?
Събота
20
Октомври 2018
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28

29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Честита да е 2016 г., приятели!
На 1-ви януари погледите и сърцата ни са устремени с надежда в новата година. Пожелаваме си хубави неща,...
Мазнините: добри, полезни, вредни - I
Често възхвалата или анатемосването на дадена мазнина има за цел просто да ни продаде рекламиран продукт....
Е-е-е, и замирисва на… свобода. Монокините
Личният избор и това да си готов на всичко свързано с него са важни. Както се казва в една руска поговорка...
Как силовите тренировки оформят мускулатурата и повишават тонуса - ползи и съвети
За силовите тренировки има изписано и изговорено много и въпреки всичко, често хората остават в заблуда...
Качествата на зрелия човек и води ли съзряването до щастие?
Съзряването се случва два пъти в живота ни - един път физиологически, в пубертета. Съзряване от определени...
9 + 1 причини да хапваме диня
1. Динята е 92% вода. Тоест - тя е идеално средство, утоляващо жаждата в горещия ден. Световен ден...
Сауната през времето
Днес повечето от нас свързват сауната с козметични салони, СПА комплекси и лъскаво удоволствие. Много...
Маточината успокоява, понижава кръвното, помага при тревожност и безсъние
Маточината е една от традиционните на българите билки. С произход Южна Европа, тя участва в медицината...
Флоротерапия - как цветята буквално лекуват
С какво лекувате умората и постоянното напрежение? Може би пътувате извън града в почивните дни. Чудесно...
Голямото бързане
Толкова сме свикнали да бързаме, че понякога и да не ни се налага, отново бързаме. Навикът да препускаме...
Женшен – коренът панацея
Коренът на дълголетието женшен расте в Източна Азия, Сибир и Северна Америка и се използва в лечението...
Печени кестени срещу есенната умора
Тя винаги е леко тъжна - заради изминалото лято, заради събраните емоции и спомени и заради последните...
Есенно настроение в ежедневието
Преходът от лято към есен за повечето хора е доста по-труден, от колкото е преходът от студен към топъл...
Как да победим страха от раждането?
Износването и раждане на дете е естествен процес, предопределен от самата природа. За съжаление подобен...
Свинската мас - отново в центъра на вниманието
Свинската мас е изконна част от българския бит. Тя е била незаменима част от всички битови, лековити...
Сафлоровото масло концентрира важни мазнини и витамини
До скоро почти никой не беше запознат със сафлоровото масло, но постепенно започна да добива все по-голяма...
Диабетът и физическите упражнения
Редовните упражнения, наред с контрола и поддържането на добри референтни стойности на кръвната захар...
Планкът - наистина ли това е съвършеното упражение и защо е толкова ефективно?
Понеже пролетта все по-ясно се вижда, а след нея идва ред и на лятото, време е и ние да се видим в огледалото...
Правилна грижа за устните - II
Един от обичайните проблеми на сухите устни е ангуларният хейлит - образуване на възпаление и болезнено...
Полезните цветове от свирчовина
През май-юли природата ни дарява с уханните цветове на свирчовината (черен бъз). Кратък период, в които...
Ябълката на раздора
Легендата разказва как богинята на раздора Ерида не била поканена на сватбата на Пелей и Тетида и от...
Полезните свойства на физалиса (инка бери)
Отдавна познат в Америка и твърде малко известен у нас, този плод е колкото интересен, толкова и полезен....
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook