Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Витамин В17 - между митовете и реалността


Кайсиевите ядки - лидер по съдържание на витамин B17


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Сведения за съществуването, действието и свойствата на витамин B17 датират още от далечната 1830г., когато френски химици го изолират от семена на бадем и му дават името гликозид амигдалин. В средата на миналия век американският биохимик Ернст Кребс му дава името B17 и публично заявява, че това е витамин, който успешно лекува рак. Но дали това е така и не е ли тази информация поредната манипулация?


Състав на B17 и влиянието му върху организма

Полезните свойства на витамина са научно доказани, но изясняването на съдържанието му ще ни даде отговор на въпроса защо трябва да имаме едно наум при консумация, особено ако става въпрос за закупени ампули или таблетки от аптеката – където концентрацията му е най-висока.

Всяка молекула от B17 съдържа: цианид, бензалдехид и глюкоза. Химични подробности. Но именно цианидът е спряган за унищожител на ракови клетки. Но няма още гаранция, че той напада единствено увредените и не влияе на здравите? В това се крие потенциална опасност от натравяне на организма при предозиране. Теоретично, за да се отровим с него, той първо трябва да се разтвори и да влезе във взаимодействие с организма ни. А това се случва с помощта на друг ензим – бета-глюкозидаза, наличен в тялото в оскъдни количества, но не и в клетките, поразени от рак – те са пренаситени с него.

Накратко – ако сме болни, ще „убие“ само увредените клетки. А ако сме здрави няма да ни навреди, защото не се усвоява от тъканите ни. Но какви са гаранциите, че той няма да се разтвори под влиянието на други процеси и състояния като недиагностициран генетичен дефект, автоимунно заболяване или действие на външни фактори? Освен това, попаднал в тялото ни в големи количества, цианидът нарушава клетъчните процеси и блокира достъпа на кислород до някои клетки и органи, в резултат на което е възможно да предизвика главоболие и световъртеж.

Мненията на лекарите да са в двете крайности. Но за едно всички са единодушни – самолечението и профилактиката с таблетки и ампули е рисковано.

Какво сочат фактите?

Все още няма официално изследване, което да подкрепя твърденията за чудодейното действие на B17 при рак. Тестване в лаборатории и наблюдение на пациенти се осъществяват още от първите години от откритието на витамина. Подобно изследване е проведеното през 80-те години от Националния онкологичен институт в САЩ. На повече от сто души, болни от рак е предписан B17. В заключение се установява, че никой от пациентите не е проявил признаци на подобрение и възстановяване. Подобни изследвания и експерименти се провеждат и днес в много медицински центрове и университети в цял свят. За съжаление, положителни резултати все още няма.

Кои са естествените източници на B17?

Витаминът е най-силно концентриран в ядките и семките на: кайсиите и прасковите, сливите, вишните, ябълките и гроздето. Съдържанието му е високо и при малините, ягодите, кашуто и бадемите. В по-малки количества се среща при: бобови култури, зеле, кафяв ориз и ечемик.

Лечебното действие на B17, съдържащ се в храните е свързано с облекчение на: артритни проблеми, ставни спазми и високо кръвно, главоболие, ставни и мускулни болки. Наред с това подобрява обменните процеси в организма.

Полезни и вредни количества

Консумирането на B17, приет чрез плодове и зеленчуци и естествени храни не би навредило на никой организъм.

Вредни количества са налице, ако се увлечем в излишна психоза и консумираме семена и ядки повече, отколкото е съдържанието им в количеството плодове, които изяждаме за ден. Например, ако ядете 2-3 праскови или една чепка грозде или друг плод, не трябва да насилвате себе си и да приемате двойна или тройна доза от ядките и семената им.

Към ядките от кайсии трябва да сме предпазливи. Възможно е да се предозираме или дори натровим. Както вече споменахме, B17 се съдържа в най-голямо количество именно в тях. Неслучайно много от кайсиевите ядки са така горчиви, нали? Границите на полезния прием ще са превишени, ако ежедневно изяждаме повече от 15-20 ядки. Ако имате апетит към този плод – яжте колкото можете да понесете, но със съдържанието на костилките – едно наум.

Интензивният прием на B17 под формата на медикамент от аптеката се препоръчва единствено след консултация с лекар. Затова е важно преди да се решите на такава крачка, първо да си направите пълни изследвания и да се посъветвате с компетентно лице, което да ви насочи и към подходящ хранителен режим и други медицински препарати, съпътстващи приема на B17.

Крайностите не биха могли да са обективни. Особено днес, когато много хора правят смели заключения, които не се опират на конкретни факти и доказателства. Но докато приемаме умерени количества от B17 чрез плодовете, зеленчуците и естествените храни, той със сигурност няма да ни причини никаква вреда. А твърдението, че хората, които ядат кайсии и ядките им, не се разболяват от рак е сериозно дотолкова, доколкото и твърдението, че картофите са вредни, защото всички, които ядат от тях в крайна сметка ще умрат някога.
Коментари
2019-10-23 #3
Дедо Пишо
Господин Дедо Ташо, нищо в прекалени количества не е на добре, така че по-внимателно с ядките
2017-02-04 #2
Руми
Като малка ядях много кайсиеви ядки и бях много здрава с червени бузки!
2017-01-25 #1
Дедо Ташо
Като дете съм изяждал по 50-70 ядки на ден и не съм се отровил.
По-принцип съществува някаква граница на прием, както с всяка една храна , но психозата за отравяне с кайсиеви ядки си е чиста измама.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· СЗО предупреди: Консумацията на преработено месо увеличава риска от поява на рак
· 13 октомври - Денят без сутиен (No bra day)
· Винаги ще съм тук за теб...
· Орехите - полезни за мозъка, но още повече за сърцето
· Полезна или не е консумацията на ядки вечер?
· Необикновената обикновена леска
· Хирудотерапия - лечение с...пиявици
· Масажът лекува душата и тялото
· Акупунктура и акупресура - древно лечение на тялото и душата
· Защо майките трябва да слушат единствено бебето и инстинкта си?
· Еднообразие във връзката или еднообразие в ежедневието?
· Наистина ли децата са невъзпитани, когато правят така?
· Бременна и коронавирус? Няколко препоръки
· 6 известни личности с диагноза "Паркинсон"
· 15 февруари - Международен ден в подкрепа на децата, болни от рак
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Полезните сушени плодове на нашата трапеза
· Пъпешът и изненадващите му ползи за здравето
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· 9 + 1 причини да хапваме диня
· Масло от риган за лечение на инфекции и при храносмилателни проблеми
· Етерично масло от джинджифил срещу възпаления и за засилване на имунитета
· Масло от мандарина за хубава кожа и против тревожност
· Как да намалим възможността от заразяване с COVID-19 (препоръки)
· Японски учени: Дори и памучната маска намалява с до 40% поглъщането на вируси
· Проучване: Децата, които са близо до природата имат по-силна имунна система
Петък
30
Октомври 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Глобалната храна
Глобализацията е неотменим факт, чиито блага вече отдавна ползваме в много отношения. Знаем какво става...
Ние и минералите
Балансираният организъм зависи от сложна система от взаимоотношения между различни елементи. Едни от...
Как да: Да сушим плодове без химия
Ако гледате плодни дръвчета, имате село или пък има някой, който да ви дава домашен плод, според мен...
Това кошмарно главоболие - II
Съществува обаче и друг вид главоболие – мигрената, чийто произход остава все така забулен в тайнственост....
Да бъдеш безупречен
Водовъртеж. Когато липсва осъзнатост живеем в света на другите, свят, който смятаме за перфектен. Потопили...
Витамин К - какво трябва да знаем?
Всички сме чували за витамини A, B, C, D, дори и E, но какво да кажем за K? Витамин К е вероятно един...
Хвойната – мощно билково действие и ароматерапия
Хвойната предпочита горите и полугорските масиви и при благоприятни условия живее наистина много дълго....
Прясно изцедените сокове – за какво да внимаваме
Безспорна е ползата от прясно изцедените сокове – и плодовите, и зеленчуковите. Изполваме ги при захранване...
Маслото от чаено дърво – естественият антибиотик
Често сме склонни да подценяване природните средства за лечение, особено когато става въпрос за бактериални...
Джинджифилът – подправка и лекарство
Пикантен и тръпчив, джинджифилът пробужда вкусовите усещания, напомняйки донякъде на цитрус и на бял...
Етерично масло от ветивер при белези и за засилване на имунната система
Маслото от ветивер се използва широко в традиционната медицина в Южна Азия, Югоизточна Азия и Западна...
След края на празниците: празнувайте останалата част от годината
Толкова много дни и седмици в очакване, планиране и подготовка на празниците и сякаш само за един...
Нахутът - вкусен, здравословен и диетичен
С Инна онзи ден се шегувахме помежду си, че толкова обичаме нахут и в Хера имаме толкова рецепти с нахут,...
Репичките - витамини и минерали на пролетната трапеза
Има зеленчуци, без които е твърде трудно да си представим настъпващата пролет. Вероятно се досещате за...
Ползите от тренировките в студено време
За повечето хора зимата е неактивен сезон или ако държат да запазят форма, предпочитат да трвнират на...
4 неоспорими ползи от писането на ръка
Живеем в технологичен свят, в който все по-рядко пишем на ръка, освен ако не се наложи да попълним някой...
Учени: Пробиотиците в киселото мляко намаляват затлъстяването при децата
Италиански учени установиха, че пробиотиците в киселото мляко могат да намалят затлъстяването при децата...
Ползите от ледено студените душове
Почти всеки се наслаждава на дълготрайния горещ душ след натоварен работен ден, оставяйки се на благоприятния...
Как да разпознаем и да се противопоставим на манипулаторите
Започвам следващите редове със смесени чувства. Израснала съм в семейство, където лъжата, измамата и...
Грижете се за тялото си. Това е единственото място, в което ще живеете
Грижете се за тялото си. Това е единственото място, в което ще живеете....
Копривата - някои добре опазени тайни
Като чуем "коприва" всички се сещаме за шоковия ефект от допира с иначе нежните й, мъхести листенца....
Отблизо за каланетиката
Животът, който водим, е изтощителен и изпълнен със стрес. Последните години се наблюдава покачване на...
Храненето при децата – рискове и последици
Пълноценното и здравословно хранене на бременните жени и на децата в кърмаческа и ранна детска възраст...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook