Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Витамин В17 - между митовете и реалността


Кайсиевите ядки - лидер по съдържание на витамин B17


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Сведения за съществуването, действието и свойствата на витамин B17 датират още от далечната 1830г., когато френски химици го изолират от семена на бадем и му дават името гликозид амигдалин. В средата на миналия век американският биохимик Ернст Кребс му дава името B17 и публично заявява, че това е витамин, който успешно лекува рак. Но дали това е така и не е ли тази информация поредната манипулация?


Състав на B17 и влиянието му върху организма

Полезните свойства на витамина са научно доказани, но изясняването на съдържанието му ще ни даде отговор на въпроса защо трябва да имаме едно наум при консумация, особено ако става въпрос за закупени ампули или таблетки от аптеката – където концентрацията му е най-висока.

Всяка молекула от B17 съдържа: цианид, бензалдехид и глюкоза. Химични подробности. Но именно цианидът е спряган за унищожител на ракови клетки. Но няма още гаранция, че той напада единствено увредените и не влияе на здравите? В това се крие потенциална опасност от натравяне на организма при предозиране. Теоретично, за да се отровим с него, той първо трябва да се разтвори и да влезе във взаимодействие с организма ни. А това се случва с помощта на друг ензим – бета-глюкозидаза, наличен в тялото в оскъдни количества, но не и в клетките, поразени от рак – те са пренаситени с него.

Накратко – ако сме болни, ще „убие“ само увредените клетки. А ако сме здрави няма да ни навреди, защото не се усвоява от тъканите ни. Но какви са гаранциите, че той няма да се разтвори под влиянието на други процеси и състояния като недиагностициран генетичен дефект, автоимунно заболяване или действие на външни фактори? Освен това, попаднал в тялото ни в големи количества, цианидът нарушава клетъчните процеси и блокира достъпа на кислород до някои клетки и органи, в резултат на което е възможно да предизвика главоболие и световъртеж.

Мненията на лекарите да са в двете крайности. Но за едно всички са единодушни – самолечението и профилактиката с таблетки и ампули е рисковано.

Какво сочат фактите?

Все още няма официално изследване, което да подкрепя твърденията за чудодейното действие на B17 при рак. Тестване в лаборатории и наблюдение на пациенти се осъществяват още от първите години от откритието на витамина. Подобно изследване е проведеното през 80-те години от Националния онкологичен институт в САЩ. На повече от сто души, болни от рак е предписан B17. В заключение се установява, че никой от пациентите не е проявил признаци на подобрение и възстановяване. Подобни изследвания и експерименти се провеждат и днес в много медицински центрове и университети в цял свят. За съжаление, положителни резултати все още няма.

Кои са естествените източници на B17?

Витаминът е най-силно концентриран в ядките и семките на: кайсиите и прасковите, сливите, вишните, ябълките и гроздето. Съдържанието му е високо и при малините, ягодите, кашуто и бадемите. В по-малки количества се среща при: бобови култури, зеле, кафяв ориз и ечемик.

Лечебното действие на B17, съдържащ се в храните е свързано с облекчение на: артритни проблеми, ставни спазми и високо кръвно, главоболие, ставни и мускулни болки. Наред с това подобрява обменните процеси в организма.

Полезни и вредни количества

Консумирането на B17, приет чрез плодове и зеленчуци и естествени храни не би навредило на никой организъм.

Вредни количества са налице, ако се увлечем в излишна психоза и консумираме семена и ядки повече, отколкото е съдържанието им в количеството плодове, които изяждаме за ден. Например, ако ядете 2-3 праскови или една чепка грозде или друг плод, не трябва да насилвате себе си и да приемате двойна или тройна доза от ядките и семената им.

Към ядките от кайсии трябва да сме предпазливи. Възможно е да се предозираме или дори натровим. Както вече споменахме, B17 се съдържа в най-голямо количество именно в тях. Неслучайно много от кайсиевите ядки са така горчиви, нали? Границите на полезния прием ще са превишени, ако ежедневно изяждаме повече от 15-20 ядки. Ако имате апетит към този плод – яжте колкото можете да понесете, но със съдържанието на костилките – едно наум.

Интензивният прием на B17 под формата на медикамент от аптеката се препоръчва единствено след консултация с лекар. Затова е важно преди да се решите на такава крачка, първо да си направите пълни изследвания и да се посъветвате с компетентно лице, което да ви насочи и към подходящ хранителен режим и други медицински препарати, съпътстващи приема на B17.

Крайностите не биха могли да са обективни. Особено днес, когато много хора правят смели заключения, които не се опират на конкретни факти и доказателства. Но докато приемаме умерени количества от B17 чрез плодовете, зеленчуците и естествените храни, той със сигурност няма да ни причини никаква вреда. А твърдението, че хората, които ядат кайсии и ядките им, не се разболяват от рак е сериозно дотолкова, доколкото и твърдението, че картофите са вредни, защото всички, които ядат от тях в крайна сметка ще умрат някога.
Коментари
2019-10-23 #3
Дедо Пишо
Господин Дедо Ташо, нищо в прекалени количества не е на добре, така че по-внимателно с ядките
2017-02-04 #2
Руми
Като малка ядях много кайсиеви ядки и бях много здрава с червени бузки!
2017-01-25 #1
Дедо Ташо
Като дете съм изяждал по 50-70 ядки на ден и не съм се отровил.
По-принцип съществува някаква граница на прием, както с всяка една храна , но психозата за отравяне с кайсиеви ядки си е чиста измама.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· СЗО предупреди: Консумацията на преработено месо увеличава риска от поява на рак
· 13 октомври - Денят без сутиен (No bra day)
· Винаги ще съм тук за теб...
· Откриха кои ядки ни помагат да отслабнем по-бързо
· Орехите – за здраво сърце и добро настроение
· Орехите - полезни за мозъка, но още повече за сърцето
· Инфлуцид и Шуслерова сол №3 - изпитаните решения за защита от вируси
· Хирудотерапия - лечение с...пиявици
· Масажът лекува душата и тялото
· Откровено за майчинството между митовете и истините, които никой не признава
· Защо майките трябва да слушат единствено бебето и инстинкта си?
· Еднообразие във връзката или еднообразие в ежедневието?
· В Световния ден на атопичния дерматит: около 200 000 българи боледуват
· 26 март - "Лилавият ден" в подкрепа на хората с епилепсия
· Бременна и коронавирус? Няколко препоръки
· Витамин C и връзката му с колагена
· Топ 5 най-полезни храни, които са достъпни за всеки
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· 9 + 1 причини да хапваме диня
· Парфюмите Montale - божественият Ориент, който носи изтънченост, трайност и лукс
· Тези билкови чайове ще подобрят настроението ви
· Какаото помага за по-добра работа на мозъка
· Възможно ли е замразената риба да е по-добра от прясната?
· 7 невероятно ползи от киселото мляко
· Огънят в камината - уютен, но опасен. Неправилното изгаряне на дървесина отнема животи
Петък
22
Октомври 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Подхранващи и етерични масла – има разлика!
Скоро попаднах на една статия, където под заглавието „Чарът на етеричните масла” надълго и на широко...
Райската ябълка
Райската ябълка или персимон (англ. perssimon ) е екзотично дърво с красиви ярко-оранжеви плодове. Гръцкото...
Сложната простота на майчиното мляко
Майчиното мляко е уникална смес, която и до този момент не е изучена напълно от науката. В нея са открити...
Тамянът - ароматерапия, която лекува и душата
Първата асоциация, която си правим като чуем тамян, сякаш се свързва с разнасящите се из църквите типични...
Ройбосът
Ройбосът често е наричан червен чай, но в действителност има малко общо с черния, зеления и белия, които...
Как да познаем истинския мед
Медът е един от най-невероятните дарове на природата. В съдържанието му преобладават фруктозата и глюкозата...
Кефир за здрави черва и имунитет
Кефирът е поредната ферментирала храна, която заслужава вниманието ни. И макар направата му да е малко...
Как да си направим: Лавандулова възглавница
Признавам, че аз самата рядко страдам от безсъние. Ала ми се стори изкушително, преди да заспя, докато...
Пренатално възпитание
Какво се разбира под пренатално възпитаниe днес? Ще се установят ли правила и ще се наложат ли програми...
Планкът - наистина ли това е съвършеното упражнение и защо е толкова ефективно?
Понеже пролетта все по-ясно се вижда, а след нея идва ред и на лятото, време е и ние да се видим в огледалото...
Кога се налага да замълчим, за да запазим магията
Една здрава емоционална връзка означава един цял скрит свят със свои цветове, свой език и свои събития,...
Предизвикателствата пред нас след 30-те години
Грешките са неизменна част от живота ни. Грешим като деца, защото още не разбираме твърде много неща....
Палео хранене
Напоследък все повече се засилва интересът към изконните принципи на хранене на човека. Връщането назад...
Food revolution day 2018 в България - революцията в храненето продължава
Зад всяка революция стои едно просто желание - нещо трябва да се промени! Една година след първото издание...
Слънцезащитни масла от природата
Нежните през пролетта слънчеви лъчи вече безжалостно жулят кожата ни с всички произтичащи от това последици...
Лутеинът – мощен антиоксидант-съюзник за добро зрение
Очите са един от най-важните ни органи. В съвременния ритъм на живот, често ги претоварваме с дълго стоене...
Синдромът на хроничната умора – изтощение на тялото или душата
Съвсем нормално е да се чувствате уморени ако се трудите за двама, направили сте 20-километров преход...
Луната
Поредната безсънна нощ отново ме подканя да се замисля: дали проблемът е в мен или някъде горе? Вдигам...
Диетата започва от сутринта
С пукването на пролетта забелязваме последствията от зимните прегрешения. Дрехите изведнъж ни отесняват,...
Защо нараняваме близките си най-силно и как да спрем да го правим?
Труден ден на работа, проблеми с прекия началник, после трафика, съседката от долния етаж, която продължава...
Здрави и лилави: Черната боровинка
Черната боровинка е дребен листопаден храст, който расте в смесени и иглолистни гори, предимно на сенчести...
Физическите признаци на депресията
В последните години все повече млади хора са засегнати от една от най-незабележимите психични болести...
Омега – 3 и Омега – 6: какъв е здравословният баланс
Все повече се интересуваме, как различните съставки в храните, се отразяват на здравето ни. Сякаш обаче...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook