Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Витамин В17 - между митовете и реалността


Кайсиевите ядки - лидер по съдържание на витамин B17


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Сведения за съществуването, действието и свойствата на витамин B17 датират още от далечната 1830г., когато френски химици го изолират от семена на бадем и му дават името гликозид амигдалин. В средата на миналия век американският биохимик Ернст Кребс му дава името B17 и публично заявява, че това е витамин, който успешно лекува рак. Но дали това е така и не е ли тази информация поредната манипулация?


Състав на B17 и влиянието му върху организма

Полезните свойства на витамина са научно доказани, но изясняването на съдържанието му ще ни даде отговор на въпроса защо трябва да имаме едно наум при консумация, особено ако става въпрос за закупени ампули или таблетки от аптеката – където концентрацията му е най-висока.

Всяка молекула от B17 съдържа: цианид, бензалдехид и глюкоза. Химични подробности. Но именно цианидът е спряган за унищожител на ракови клетки. Но няма още гаранция, че той напада единствено увредените и не влияе на здравите? В това се крие потенциална опасност от натравяне на организма при предозиране. Теоретично, за да се отровим с него, той първо трябва да се разтвори и да влезе във взаимодействие с организма ни. А това се случва с помощта на друг ензим – бета-глюкозидаза, наличен в тялото в оскъдни количества, но не и в клетките, поразени от рак – те са пренаситени с него.

Накратко – ако сме болни, ще „убие“ само увредените клетки. А ако сме здрави няма да ни навреди, защото не се усвоява от тъканите ни. Но какви са гаранциите, че той няма да се разтвори под влиянието на други процеси и състояния като недиагностициран генетичен дефект, автоимунно заболяване или действие на външни фактори? Освен това, попаднал в тялото ни в големи количества, цианидът нарушава клетъчните процеси и блокира достъпа на кислород до някои клетки и органи, в резултат на което е възможно да предизвика главоболие и световъртеж.

Мненията на лекарите да са в двете крайности. Но за едно всички са единодушни – самолечението и профилактиката с таблетки и ампули е рисковано.

Какво сочат фактите?

Все още няма официално изследване, което да подкрепя твърденията за чудодейното действие на B17 при рак. Тестване в лаборатории и наблюдение на пациенти се осъществяват още от първите години от откритието на витамина. Подобно изследване е проведеното през 80-те години от Националния онкологичен институт в САЩ. На повече от сто души, болни от рак е предписан B17. В заключение се установява, че никой от пациентите не е проявил признаци на подобрение и възстановяване. Подобни изследвания и експерименти се провеждат и днес в много медицински центрове и университети в цял свят. За съжаление, положителни резултати все още няма.

Кои са естествените източници на B17?

Витаминът е най-силно концентриран в ядките и семките на: кайсиите и прасковите, сливите, вишните, ябълките и гроздето. Съдържанието му е високо и при малините, ягодите, кашуто и бадемите. В по-малки количества се среща при: бобови култури, зеле, кафяв ориз и ечемик.

Лечебното действие на B17, съдържащ се в храните е свързано с облекчение на: артритни проблеми, ставни спазми и високо кръвно, главоболие, ставни и мускулни болки. Наред с това подобрява обменните процеси в организма.

Полезни и вредни количества

Консумирането на B17, приет чрез плодове и зеленчуци и естествени храни не би навредило на никой организъм.

Вредни количества са налице, ако се увлечем в излишна психоза и консумираме семена и ядки повече, отколкото е съдържанието им в количеството плодове, които изяждаме за ден. Например, ако ядете 2-3 праскови или една чепка грозде или друг плод, не трябва да насилвате себе си и да приемате двойна или тройна доза от ядките и семената им.

Към ядките от кайсии трябва да сме предпазливи. Възможно е да се предозираме или дори натровим. Както вече споменахме, B17 се съдържа в най-голямо количество именно в тях. Неслучайно много от кайсиевите ядки са така горчиви, нали? Границите на полезния прием ще са превишени, ако ежедневно изяждаме повече от 15-20 ядки. Ако имате апетит към този плод – яжте колкото можете да понесете, но със съдържанието на костилките – едно наум.

Интензивният прием на B17 под формата на медикамент от аптеката се препоръчва единствено след консултация с лекар. Затова е важно преди да се решите на такава крачка, първо да си направите пълни изследвания и да се посъветвате с компетентно лице, което да ви насочи и към подходящ хранителен режим и други медицински препарати, съпътстващи приема на B17.

Крайностите не биха могли да са обективни. Особено днес, когато много хора правят смели заключения, които не се опират на конкретни факти и доказателства. Но докато приемаме умерени количества от B17 чрез плодовете, зеленчуците и естествените храни, той със сигурност няма да ни причини никаква вреда. А твърдението, че хората, които ядат кайсии и ядките им, не се разболяват от рак е сериозно дотолкова, доколкото и твърдението, че картофите са вредни, защото всички, които ядат от тях в крайна сметка ще умрат някога.
Коментари
2019-10-23 #3
Дедо Пишо
Господин Дедо Ташо, нищо в прекалени количества не е на добре, така че по-внимателно с ядките
2017-02-04 #2
Руми
Като малка ядях много кайсиеви ядки и бях много здрава с червени бузки!
2017-01-25 #1
Дедо Ташо
Като дете съм изяждал по 50-70 ядки на ден и не съм се отровил.
По-принцип съществува някаква граница на прием, както с всяка една храна , но психозата за отравяне с кайсиеви ядки си е чиста измама.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· СЗО предупреди: Консумацията на преработено месо увеличава риска от поява на рак
· 13 октомври - Денят без сутиен (No bra day)
· Винаги ще съм тук за теб...
· Полезна или не е консумацията на ядки вечер?
· Необикновената обикновена леска
· Kонопеното семе е ценна за здравето храна
· Хирудотерапия - лечение с...пиявици
· Масажът лекува душата и тялото
· Акупунктура и акупресура - древно лечение на тялото и душата
· Защо майките трябва да слушат единствено бебето и инстинкта си?
· Еднообразие във връзката или еднообразие в ежедневието?
· Наистина ли децата са невъзпитани, когато правят така?
· 6 известни личности с диагноза "Паркинсон"
· 15 февруари - Международен ден в подкрепа на децата, болни от рак
· 18 ноември - Европейски ден за разумно ползване на антибиотици
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Полезните сушени плодове на нашата трапеза
· Пъпешът и изненадващите му ползи за здравето
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· 9 + 1 причини да хапваме диня
· Етерично масло от джинджифил срещу възпаления и за засилване на имунитета
· Масло от мандарина за хубава кожа и против тревожност
· Етерично масло от тамян – „царят на маслата“
· Тренировките у дома - кои са ползите и как да бъдат резултатни
· Искате да започнете нещо ново? Създайте условия за това
· Как да се храним умерено и здравословно в празничния сезон?
Понеделник
27
Януари 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
За(Пре)хранване след Великденския пост
Великденските пости са най-дългите и същевременно най-строгите в православния календар. Ако сте решили...
Неща, които вече не ме впечатляват
Дали с времето, дали с годините, които трупаме, но списъкът с неща, които ме впечатляват, много се е...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 25
Ден 25 от Коледните пости. Вчера направих Супа от червена леща с мароканската подправка Рас ел ханут,...
Животът е кратък
"Животът е кратък. И трябва да можеш. Трябва да можеш да си тръгнеш, когато филмът е лош. Да захвърлиш...
Целината - от кулинарията до здравето
Зеленчук, подправка или лекарство – не бихме могли да дадем еднозначно определение на целината. Може...
Газираните напитки – за утоляване или разпалване на жаждата
Навън вече е топло. Ние се радваме на галещите лъчи на слънцето, стараем да прекарваме повече време в...
Сок от селъри за здрави бъбреци и хубава кожа
Напоследък здравословните сокове, комбинации от различни зеленчуци, набират все по-голяма популярност...
Как да си приготвим домашна гранола?
Гранола е мюсли, но запечено с различни съставки на фурна. То е по-хрупкаво, овкусено и се усвоява по-лесно...
Мъдрецът – да го премахнем или не?
Мъдреците са наследство от праисторическото ни минало. Те са били необходими за сдъвкването на суровата...
Моята първа домашна гранола
Добро утро с първата ми домашна гранола. Имах един изостанал пакет мюсли, с които реших да опитам. Какво...
Всичко за Великите пости
Великият пост е най-строгият през годината и е най-продължителен. Постите започват седем седмици...
Спрете киселините без лекарства
Не се сещам за по- неприятен начин да си развалиш удоволствието след вкусната вечеря от този да усетиш...
Най-фертилните храни - I
Какво да ядем, за да забременеем...Звучи ви смешно? Но за влиянието на определени хранителни продукти...
Суровите какаови зърна - кафявото злато на боговете
Родината на какаото е Централна Америка, където през 14 век ацтеките откриват ценните му качества и буквално...
Грипът – как да разпознаем усложненията
Независимо от разнообразието на зооепитети, типове и щамове, грипът ни посещава всяка зима. Но да му...
Овулационен синдром
Всички сме чували за предменструалния синдром, а много дори го изстрадват ежемесечно. При други жени...
Синдромът на хроничната умора – изтощение на тялото или душата
Съвсем нормално е да се чувствате уморени ако се трудите за двама, направили сте 20-километров преход...
Кои храни са полезни за здрав стомах и добро храносмилане?
Още Хипократ е казал, че всички болести започват в червата. Лошото състояние на чревната флора може да...
Психичното здраве и работното място
Според европейско проучване от 2011 г., 55% от хората с психично здравни проблеми не успяват да се върнат...
Вредните навици, които ни разболяват през зимата
Свързваме зимата с прекрасни празници, сняг, уют, приключения, но за съжаление, студът е причина и за...
Хармония и стройно тяло с Аюрведа - II
Пита Описание: Това са хора с мускулеста структура, които въпреки добрия си апетит не напълняват лесно....
Отървете се от лепкавото чувство за вина
Знаете ли кое е едно от най-неприятните чувства, което можем да изпитваме? По-неприятно дори от гнева...
Изкуството – храна за душата или бягство от действителността?
Какво е изкуството – храна за душата или бягство от действителността? Всичко зависи от начина на употреба....
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook