Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Витамин В17 - между митовете и реалността


Кайсиевите ядки - лидер по съдържание на витамин B17


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Сведения за съществуването, действието и свойствата на витамин B17 датират още от далечната 1830г., когато френски химици го изолират от семена на бадем и му дават името гликозид амигдалин. В средата на миналия век американският биохимик Ернст Кребс му дава името B17 и публично заявява, че това е витамин, който успешно лекува рак. Но дали това е така и не е ли тази информация поредната манипулация?


Състав на B17 и влиянието му върху организма

Полезните свойства на витамина са научно доказани, но изясняването на съдържанието му ще ни даде отговор на въпроса защо трябва да имаме едно наум при консумация, особено ако става въпрос за закупени ампули или таблетки от аптеката – където концентрацията му е най-висока.

Всяка молекула от B17 съдържа: цианид, бензалдехид и глюкоза. Химични подробности. Но именно цианидът е спряган за унищожител на ракови клетки. Но няма още гаранция, че той напада единствено увредените и не влияе на здравите? В това се крие потенциална опасност от натравяне на организма при предозиране. Теоретично, за да се отровим с него, той първо трябва да се разтвори и да влезе във взаимодействие с организма ни. А това се случва с помощта на друг ензим – бета-глюкозидаза, наличен в тялото в оскъдни количества, но не и в клетките, поразени от рак – те са пренаситени с него.

Накратко – ако сме болни, ще „убие“ само увредените клетки. А ако сме здрави няма да ни навреди, защото не се усвоява от тъканите ни. Но какви са гаранциите, че той няма да се разтвори под влиянието на други процеси и състояния като недиагностициран генетичен дефект, автоимунно заболяване или действие на външни фактори? Освен това, попаднал в тялото ни в големи количества, цианидът нарушава клетъчните процеси и блокира достъпа на кислород до някои клетки и органи, в резултат на което е възможно да предизвика главоболие и световъртеж.

Мненията на лекарите да са в двете крайности. Но за едно всички са единодушни – самолечението и профилактиката с таблетки и ампули е рисковано.

Какво сочат фактите?

Все още няма официално изследване, което да подкрепя твърденията за чудодейното действие на B17 при рак. Тестване в лаборатории и наблюдение на пациенти се осъществяват още от първите години от откритието на витамина. Подобно изследване е проведеното през 80-те години от Националния онкологичен институт в САЩ. На повече от сто души, болни от рак е предписан B17. В заключение се установява, че никой от пациентите не е проявил признаци на подобрение и възстановяване. Подобни изследвания и експерименти се провеждат и днес в много медицински центрове и университети в цял свят. За съжаление, положителни резултати все още няма.

Кои са естествените източници на B17?

Витаминът е най-силно концентриран в ядките и семките на: кайсиите и прасковите, сливите, вишните, ябълките и гроздето. Съдържанието му е високо и при малините, ягодите, кашуто и бадемите. В по-малки количества се среща при: бобови култури, зеле, кафяв ориз и ечемик.

Лечебното действие на B17, съдържащ се в храните е свързано с облекчение на: артритни проблеми, ставни спазми и високо кръвно, главоболие, ставни и мускулни болки. Наред с това подобрява обменните процеси в организма.

Полезни и вредни количества

Консумирането на B17, приет чрез плодове и зеленчуци и естествени храни не би навредило на никой организъм.

Вредни количества са налице, ако се увлечем в излишна психоза и консумираме семена и ядки повече, отколкото е съдържанието им в количеството плодове, които изяждаме за ден. Например, ако ядете 2-3 праскови или една чепка грозде или друг плод, не трябва да насилвате себе си и да приемате двойна или тройна доза от ядките и семената им.

Към ядките от кайсии трябва да сме предпазливи. Възможно е да се предозираме или дори натровим. Както вече споменахме, B17 се съдържа в най-голямо количество именно в тях. Неслучайно много от кайсиевите ядки са така горчиви, нали? Границите на полезния прием ще са превишени, ако ежедневно изяждаме повече от 15-20 ядки. Ако имате апетит към този плод – яжте колкото можете да понесете, но със съдържанието на костилките – едно наум.

Интензивният прием на B17 под формата на медикамент от аптеката се препоръчва единствено след консултация с лекар. Затова е важно преди да се решите на такава крачка, първо да си направите пълни изследвания и да се посъветвате с компетентно лице, което да ви насочи и към подходящ хранителен режим и други медицински препарати, съпътстващи приема на B17.

Крайностите не биха могли да са обективни. Особено днес, когато много хора правят смели заключения, които не се опират на конкретни факти и доказателства. Но докато приемаме умерени количества от B17 чрез плодовете, зеленчуците и естествените храни, той със сигурност няма да ни причини никаква вреда. А твърдението, че хората, които ядат кайсии и ядките им, не се разболяват от рак е сериозно дотолкова, доколкото и твърдението, че картофите са вредни, защото всички, които ядат от тях в крайна сметка ще умрат някога.
Коментари
2017-02-04 #2
Руми
Като малка ядях много кайсиеви ядки и бях много здрава с червени бузки!
2017-01-25 #1
Дедо Ташо
Като дете съм изяждал по 50-70 ядки на ден и не съм се отровил.
По-принцип съществува някаква граница на прием, както с всяка една храна , но психозата за отравяне с кайсиеви ядки си е чиста измама.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· СЗО предупреди: Консумацията на преработено месо увеличава риска от поява на рак
· 13 октомври - Денят без сутиен (No bra day)
· Винаги ще съм тук за теб...
· Необикновената обикновена леска
· Kонопеното семе е ценна за здравето храна
· Колко са полезни фибрите и трябва ли все пак да ги ограничаваме?
· Хирудотерапия - лечение с...пиявици
· Масажът лекува душата и тялото
· Акупунктура и акупресура - древно лечение на тялото и душата
· Защо майките трябва да слушат единствено бебето и инстинкта си?
· Еднообразие във връзката или еднообразие в ежедневието?
· Наистина ли децата са невъзпитани, когато правят така?
· 6 известни личности с диагноза "Паркинсон"
· 15 февруари - Международен ден в подкрепа на децата, болни от рак
· 18 ноември - Европейски ден за разумно ползване на антибиотици
· Пъпешът и изненадващите му ползи за здравето
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Сладък картоф (батат) за стабилизиране на кръвната захар и засилване на имунитета
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· 9 + 1 причини да хапваме диня
· Масло от карамфил за здрава кожа и при дентални проблеми
· Етерично масло от ветивер при белези и за засилване на имунната система
· Масло от уинтъргрийн за облекчаване на болки и лошо храносмилане
· Връзката между съня и тренировките – как може да доведе до по-добри резултати?
· Защо да хапваме кисело мляко вечер преди лягане?
· Необичайни признаци за дехидратация
Четвъртък
22
Август 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
В добра форма и зад бюрото
Прекарваме голяма част от живота си на работа. Някои хора изкарват прехраната си на гъвкаво работно време,...
Какво не знаем за храните в тандем
Храната, като всичко останало си има своите “правила”. Замисляли ли сте се защо понякога ядете малко,...
Как да предпазим съня си по време на празничния сезон?
Празничният декемврийски сезон е прекрасно време от годината, очаквано с трепет от всеки, но поради...
Пришки и мазоли
Какво е общото между пришките и мазолите? И двете са много разпространени неприятни изменения на кожата...
Зелената салата - хит на пролетта
Омръзна ли ви от туршии и други зимни разядки? Чашка ледено студен аперитив намира през пролетта нов...
Как да съхраним красотата на бюста - II част
Дори при най-добрата защита на нежната кожа на гърдите, тази най-съблазнителна част от тялото ни, остава...
Посттравматичният стрес
Стресът е навсякъде около нас в ежедневието. Дори и в много малките дневни задължения и случки, организмът...
Когато изразяваме мнение - осъждаме или обсъждаме?
Отношенията с другите са основна част от живота ни и източник както на приятни, така и често на неприятни...
Домашно лечение на гъбичките по ноктите
Освен упорито и дискомфортно състояние, гъбичките по ноктите на ръцете и краката са част от онези смущаващи...
По-полезните натурални напитки за здраве и тонус
Всички сме наясно, че газираните и пълни със захар напитки са враг на здравословния начин на живот. Вредата,...
Негативните емоции са част от нас
“…човек не може да тъжи много дълго в такъв интересен свят, нали?” – Луси Монтгомъри Светът е пълен...
Жасминът - повелителят на нежността
Наскоро опитах жасминов чай. И дори ми хареса. Жасминът не е типичната билка, от която можеш да си направиш...
В банята – време само за мен
Банята. Освен ако не си заедно с любимия в нея (,но това са специални ситуации) та в класическия случай...
Лечебните ползи на катранения сапун
Белият бор е един от най-мощните природни лечители. Силата на дървото е толкова голяма, че дори въздухът...
Летните натравяния или отпуска в...
Лято – това е благословено време, когато на-после успяваме да си вземем дълго мечтаният отпуск и готови...
Само още 5 минути!
„Винаги закъсняваш“, „Чакам те от половин час“, „Хайде, де, какво направи?“, „Никога не си готова навреме“......
Осъзнат родител се става с осъзнаване на причините да искаме дете
Според разпространеното мнение, човек се ражда след 9 месечно развитие в майчината утроба. Според китайската...
Страхът от старостта
Всяка епоха има своите страхове. Древните хора тръпнели от зловещите гръмотевици вярвайки, че божествата...
Събуди се! - II
Трети ден: 45 минути йога и пилатес Степен на събуждане: 3,50 Енергия и тонус: 5,50 Чувствам се освежена...
Как да си приготвим домашна гранола?
Гранола е мюсли, но запечено с различни съставки на фурна. То е по-хрупкаво, овкусено и се усвоява по-лесно...
Велоергометър. Защо пък не!
Дали, ако си купя велоергометър, няма бързо да ми омръзне и после само да ми пречи из къщи? Дали ще отслабна...
Творчеството – това, което ни прави щастливи
Щастието - цял живот го преследваме. И много по-често се самонараняваме, отколкото да го хванем в шепи...
Полезните продукти, които могат да ни навредят
Засиленото внимание към това, което слагаме в чиниите си през последните години доведе до анатемосването...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook