Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Съхранение и сервиране на виното



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Виното е напитка с фина душа и изисква своите грижи. Ако ценим достойнствата му и сме склонни да отделяме средства да му се насладим, то е редно да познаваме и спазваме някои от условията за съхранение, които изисква то.

Виното е най-добре да се съхранява в стъклени бутилки с коркови тапи. Ако корковата тапа е от истински кор, бутилката трябва да е в полулегнало положение, така че виното да е в съприкосновение с корка – така той няма да се разсъхне, няма да влезе и допълнителен въздух, който да влоши качествата на виното.

Виното и неговите аксесоари

Бутилките е добре да държим на хладно и тъмно място, с температури между 5 и 18 градуса, оптимално 10-12 градуса, с висока влажност на въздуха, добро проветряване и далеч от силни шумове и миризми. Ако въздухът е сух, корковите тапи ще се повредят и ще влезе въздух, а пък ако не е се проветрява, влагата ще доведе до плесен и мухъл. Пряката слънчева светлина, както и резките скокове и спадове в темературата мога да влошат виното до неузнаваемост.



Ако няма възможност за изба или студен килер, можете да държите бутилките в най-студеното място в дома, в хладилник или шкаф с контрол на температурата. Правилото е белите вина да са на по-студено, по-ниско подредени, а червените и десертните – по-високо на рафта. Макар да е изкушаващо да покажете колекцията си пред гостите, не дръжте бутилките вино в дневната.

Щом отворите бутилката и въздухът влезе, виното започва да променя вкуса си. Тогава може да пристъпим към декантиране. Това е преливането на виното от бутилка в специален съд, който дава възможност то да разкрие всичките си качества. Не се декантират пенливите и белите вина, с изключение на някои стари реколти. Червените вина е добре обаче да бъдат декантирани. Внимателно се прелива от бутилка в декантер, като се внимава да не се размъти утайката, ако я има. Когато утайката е повече, виното съответно е по-старо, декантиране не е необходимо.

Ако сте в заведение и всичко е по етикет, преди да сервират избраната от вас вино, ще ви поднесат за дегустация в отделна, малка чашка. Може да не сте специалисти и да не кажете нищо особено по вкуса, но отново по етикет, е редно поне да кимнете със задоволство и да разрешите разливането.

Как се поднася червено вино



Червеното вино е с богат вкус, високо съдържание на танини и за да разкрие качествата си, трябва да бъде поднесено подобаващо. Обикновено се съчетава с ястия с червено месо, тежки сосове, в които може и да участва, дивеч, паста и други подобни ястия с по-тежък вкус. Червеното вино се сервира в чаши с високо столче и обемен, закръглен балон. По-широката повърхност позволява да разгърне повече от своите аромати, както и като го завъртаме в по-обемната чаша, то няма да се разлее. Температурата трябва да е стайна, но това се оказва много условно понятие. Колкото е по-младо чврвеното вино, толкова повече търпи да е охладено – 16-18 градуса. Това важи и за десертните и плодови вина – до 18 градуса е максимумът. По-старите и тъмни вина търпят по-топло, до към 20 градуса, но не бива да надвишават, защото се губи от насладата. Добре е да бъдат държани на студено и час-два преди да се поднесат да се декантират в по-топло помещение и да се „стоплят“, но да не достигат температурата на въздуха.

Бяло и пенливо вино, розе



Белите вина, пенливите и розето се поднасят охладени – тук спорове няма. Чашките са с високо столче, с по-прибран балон, за да не избяга ароматът, който е по-деликатен от този на червеното вино. Пенливите вина се сериват в чаши с тясно гърло, за да не се разгазират много бързо. Белите вина обичат леки ястия – риба, птиче месо, морски дарове, ястия с ориз, сметанови сосове, рецепти със сирена. До 9 градуса е шампанското и пенливите вина, 9-11 са за бялото вино, а до 12-13 градуса – розето и купажните (с повече от един сорт грозде) бели вина с по-плътен вкус. За да се поддържа тази темепратура, те се държат в хладилници, а се сервират на масата в кофа с лед. Десертните и пенливи вина, ликьорните се поднасят и с всякакви леки десерти и плодове.



Особено интересно за летните месеци е поднасянето на вино с лед и плодове - т.нар. сангрия.

Това е домашен испански коктейл, рецeптите за които са толкова много, колкото домакинства има в Андалузия. Общото за всички е:

Нарязани цитруси с корите,
Ябълки
100-200 гр. ром
Кафява захар или мед
Канела
Много лед

Плодовете се смесват на дъното на висока кана и се слага захарта и рома. Бърка се внимателно, докато захарта се стопи. След това се долива виното и се слага леда. Коктейлът е много освежаващ.

Ето колко неуловима душа има виното - то е за всяко сърце, за всеки миг и заслужава да се отнасяме с него с любов и грижа. Както се отнася то с нас.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Пенливо вино според етикета - как да отворим, налеем и поднесем пенливи вина?
· На тази дата: "Изобретено" е шампанското
· Как да направим плато сирена?
· Как да: Почистим телефона си, за да се защитим от зараза с коронавирус?
· Съвети за по-топъл дом през зимата
· Как да пътуваме по-леко и приятно със самолет?
· Как да носим дълга рокля
· Съвети: Какво да правим при гръмотевична буря, ако сме сред природата
· Огънят в камината - уютен, но опасен. Неправилното изгаряне на дървесина отнема животи
· Какво трябва да знаем при обзавеждане на нов апартамент
· Модерно и просторно излъчване за вашия хол и дневна
· Кои параметри да гледаме при избор на климатици за отопление
Събота
18
Септември 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Твоята Коледа между различните коледни традиции
Коледните традиции, които съзнателно спазва или несъзнателно имитира съвременният българин, са чудна...
Замърсителите, които не съобразяваме в бита
Всички знаем за големите замърсители на околната среда - промишлеността, транспортът, неразумната консумация...
Табло за бележки - пролетно цвете
Здравейте и от мен! Аз съм Женя, мама на едно 3 годишно момиченце и батко на 11 години. Една жизнена...
Коледен венец
За направата на този коледен венец използвахме една трета от изкуствен гирлянд имитиращ клончета на ...
Кокосова палма у дома
Кокосовата палма носи екзотиката на непреходното лято и тропически ширини. Това е и нейната естествена...
8 неща, които да сторим, преди да дойде зимата
Когато премине златната есен, небето се схлупи и почнат дъждовете, усещаме все по-ясно студения дъх на...
Как вземането на куче може да провери връзката ви
Хората обичаме да планираме. Подреждаме приоритети. Обмисляме следващите си стъпки и преживяваме съответно...
Коледен календар за деца
Казват, че най-хубавото на Коледа е очакването тя да дойде. Цялото това нетърпение, приготовление, украса,...
Щори и завеси за дома - красота и функционалност
Японски или австрийски щори – каква е разликата и кои повече ще подхождат на вашето жилище? На тези и...
Идеи за детската стая, когато децата са три
Ако сте сред тези щастливци, които имат три деца, знаете също много добре колко важно нещо е пространството....
Да излезем на терасата
Пролетта дойде, дълго чакана и пак – малко неочаквана. Нямаме търпение да разтворим широко прозорците,...
Кукувица кука за Гергьовден
Закукала кукувица рано ми, рано за Гергьовден. Закукала на ябълка, на ябълка, на петровка, на петровка...
Ръчна изработка – красота, терапия и антикризисна мярка
Преди години българските девойки, независимо дали от голям град, или малко планинско село, задължително...
Балконът – варианти за преустройство
Във всеки апартамент има балкон, но не всеки балкон заема особено място в апартамента. В много случаи...
Дрянът - свещеното дърво за българите
Дрянът е свещено дърво за българите. То е натоварено с много символика, присъства в много легенди и поверия...
Св. пророк Самуил - 20 август
На 20 август църквата почита св. пророк Самуил и св. 38 мъченици Пловдивски. Празнуват всички, които...
Дългокосместите котки - идеалната компания - II
Ангорска котка Произход и основни характеристики Ангорската котка се слави като една от най-старите...
Теория и практика на доброто парти
Да замислиш, организираш и да си домакиня на незабравимо парти е изкуство. Като всяко изкуство, важен...
Идеи за ръчно изработени подаръци
Изборът на подаръци често се оказва голямо предизвикателство – къде заради изчерпаните идеи, къде заради...
8 септември - Рождество Богородично, Малка Богородица
Рождество на Пресвета Богородица, също Рождество Богородично, Малка Богородица или Рожен е църковен празник,...
Топло вълнено одеялце за студените дни
Когато навън дърво и камък се пука от студ, а у дома отоплителните уреди едвам насмогват, няма по-голямо...
През 2017 година датите на източния и западния Великден съвпадат - 16 април
Различните дати в празнуването на Великден е едно от нещата, които разделят християнството. По правило,...
Великденски яйца - кошнички. Рисувани яйца и техника декупаж
Здравейте списание Hera, Казвам се Гергана и съм от гр. Варна. Бих желала да участвам с моите великденски...
Мратинци, Вълчи празници
На места в Западна България на 14 ноември се отбелязват Мратинци, Мратиньок - останали от езическата...
Как да се отнасяме с дома си, за да сме щастливи в него - разтребването
Преди да започне същинското разчистване, е важно да обмислим подхода - не от стая в стая, а да сортираме...
Екологичният ремонт: подбор на материалите - II
Ако искаме нашия ремонт да е екологичен, по-добре да избягваме: Ламинатът Това подово покритие е...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 17
Ден 17 от Коледните пости. Снощната вечеря бе червен и бял ориз с гъби, моркови и тиквички. Става бързо,...
Как да се вместим практично и красиво в съвременните тесни пространства
За никого не е тайна, че с напредване на технологиите, всичко става все по-малко и все по-миниатюрно....
Домашните любимци по време на празниците
Обикновено свързваме празниците Коледа и Нова година с пътувания, независимо от това дали се прибираме...
Рожденият ден на вашето дете - II
Къде? Във всеки по-голям град има вече парти центрове, които са доста предпочитани, но изискват определена...
История и символика на коледното дръвче
Във всички езически религии е имало култ към свещени дървета. Дървото е универсален символ – смята се,...
Домошари по душа
Какво правите, когато натовареният работен ден най-после свърши? Как и къде прекарвате вечерите си......
Декорации с миди, раковини и други морски съкровища
На плажа мидените черупчици са навсякъде около нас – даже не ги забелязваме. Децата ги събират с неутолима...
Идеалната прахосмукачка - II
Видове почистване ● Сухо – за стандартно почистване на дома и единствена функция за болшинството...
След края на празниците: празнувайте останалата част от годината
Толкова много дни и седмици в очакване, планиране и подготовка на празниците и сякаш само за един...
"Каква полза имаме от това да бледнеем от пост, когато побледняваме от завист?"
Светите отци учат: "Преди всичко примири се с врага си, като му простиш от сърце; като видиш беден...
По опаковките ще ги познаете
Ако по дрехите посрещат, а по ума изпращат, то блясъкът в очите, когато получаваме подарък, се определя...
Как се прави: Kурбан за здраве
Даване на курбан по нашите земи, обикновено за здраве, е една хилядолетна традиция. Тя има своите корени...
Лагом - шведската философия за балансиран и щастлив живот
Lagom [la-gom] е шведски термин, който означава „просто достатъчно“ - да имаме точно нужното количество...
Свети Сава (Савинден)
5 декември Източноправославната църква посвещава на светеца св. Сава Освещени, построил в края на живота...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook