Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Съхранение и сервиране на виното



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Виното е напитка с фина душа и изисква своите грижи. Ако ценим достойнствата му и сме склонни да отделяме средства да му се насладим, то е редно да познаваме и спазваме някои от условията за съхранение, които изисква то.

Виното е най-добре да се съхранява в стъклени бутилки с коркови тапи. Ако корковата тапа е от истински кор, бутилката трябва да е в полулегнало положение, така че виното да е в съприкосновение с корка – така той няма да се разсъхне, няма да влезе и допълнителен въздух, който да влоши качествата на виното.

Виното и неговите аксесоари

Бутилките е добре да държим на хладно и тъмно място, с температури между 5 и 18 градуса, оптимално 10-12 градуса, с висока влажност на въздуха, добро проветряване и далеч от силни шумове и миризми. Ако въздухът е сух, корковите тапи ще се повредят и ще влезе въздух, а пък ако не е се проветрява, влагата ще доведе до плесен и мухъл. Пряката слънчева светлина, както и резките скокове и спадове в темературата мога да влошат виното до неузнаваемост.



Ако няма възможност за изба или студен килер, можете да държите бутилките в най-студеното място в дома, в хладилник или шкаф с контрол на температурата. Правилото е белите вина да са на по-студено, по-ниско подредени, а червените и десертните – по-високо на рафта. Макар да е изкушаващо да покажете колекцията си пред гостите, не дръжте бутилките вино в дневната.

Щом отворите бутилката и въздухът влезе, виното започва да променя вкуса си. Тогава може да пристъпим към декантиране. Това е преливането на виното от бутилка в специален съд, който дава възможност то да разкрие всичките си качества. Не се декантират пенливите и белите вина, с изключение на някои стари реколти. Червените вина е добре обаче да бъдат декантирани. Внимателно се прелива от бутилка в декантер, като се внимава да не се размъти утайката, ако я има. Когато утайката е повече, виното съответно е по-старо, декантиране не е необходимо.

Ако сте в заведение и всичко е по етикет, преди да сервират избраната от вас вино, ще ви поднесат за дегустация в отделна, малка чашка. Може да не сте специалисти и да не кажете нищо особено по вкуса, но отново по етикет, е редно поне да кимнете със задоволство и да разрешите разливането.

Как се поднася червено вино



Червеното вино е с богат вкус, високо съдържание на танини и за да разкрие качествата си, трябва да бъде поднесено подобаващо. Обикновено се съчетава с ястия с червено месо, тежки сосове, в които може и да участва, дивеч, паста и други подобни ястия с по-тежък вкус. Червеното вино се сервира в чаши с високо столче и обемен, закръглен балон. По-широката повърхност позволява да разгърне повече от своите аромати, както и като го завъртаме в по-обемната чаша, то няма да се разлее. Температурата трябва да е стайна, но това се оказва много условно понятие. Колкото е по-младо чврвеното вино, толкова повече търпи да е охладено – 16-18 градуса. Това важи и за десертните и плодови вина – до 18 градуса е максимумът. По-старите и тъмни вина търпят по-топло, до към 20 градуса, но не бива да надвишават, защото се губи от насладата. Добре е да бъдат държани на студено и час-два преди да се поднесат да се декантират в по-топло помещение и да се „стоплят“, но да не достигат температурата на въздуха.

Бяло и пенливо вино, розе



Белите вина, пенливите и розето се поднасят охладени – тук спорове няма. Чашките са с високо столче, с по-прибран балон, за да не избяга ароматът, който е по-деликатен от този на червеното вино. Пенливите вина се сериват в чаши с тясно гърло, за да не се разгазират много бързо. Белите вина обичат леки ястия – риба, птиче месо, морски дарове, ястия с ориз, сметанови сосове, рецепти със сирена. До 9 градуса е шампанското и пенливите вина, 9-11 са за бялото вино, а до 12-13 градуса – розето и купажните (с повече от един сорт грозде) бели вина с по-плътен вкус. За да се поддържа тази темепратура, те се държат в хладилници, а се сервират на масата в кофа с лед. Десертните и пенливи вина, ликьорните се поднасят и с всякакви леки десерти и плодове.



Особено интересно за летните месеци е поднасянето на вино с лед и плодове - т.нар. сангрия.

Това е домашен испански коктейл, рецeптите за които са толкова много, колкото домакинства има в Андалузия. Общото за всички е:

Нарязани цитруси с корите,
Ябълки
100-200 гр. ром
Кафява захар или мед
Канела
Много лед

Плодовете се смесват на дъното на висока кана и се слага захарта и рома. Бърка се внимателно, докато захарта се стопи. След това се долива виното и се слага леда. Коктейлът е много освежаващ.

Ето колко неуловима душа има виното - то е за всяко сърце, за всеки миг и заслужава да се отнасяме с него с любов и грижа. Както се отнася то с нас.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Как да направим плато сирена?
· Свежи летни коктейли с розе
· С какво още да поднесем виното?
· Как да: Почистим телефона си, за да се защитим от зараза с коронавирус?
· Съвети за по-топъл дом през зимата
· Как да пътуваме по-леко и приятно със самолет?
· Как да намалим боклука - съвети от кухнята
· Идеи за детската стая, когато децата са три
· Лагом - шведската философия за балансиран и щастлив живот
· 10 март - св. мчк. Галина
· Как да се грижим за кучето през зимните дни?
· Нова година с родителите ни - 3 добри причини да прекараме празника заедно
Събота
11
Юли 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Системата FLY LADY – щастие и чист дом II
Огнищата на хаоса, които се изграждат чрез натрупване, са наречени горещи точки. Оставяте касовата бележка...
Коледна питка с паричка
В последните години много мои познати ми споделят, че баницата с късмети, която е характерна за първите...
Дългокосместите котки - идеалната компания - II
Ангорска котка Произход и основни характеристики Ангорската котка се слави като една от най-старите...
Как да пестим пари
„Много” и „малко” са относителни понятия, щом става дума за пари. За бедняка са много 10 лева, ако може...
Сушени лимони
Сушените лимонови резени можете да използвате за декорация на дома, свещи, подаръци, картички, коледната...
Домашна картотека
Една от най-активните характеристики на всички листове и листчета е да се губят и дори понякога мистериозно...
Съединението на Княжество България с Източна Румелия в документи от архива
На 8 септември 1885 г. Александър I издава прокламация, с която се обявява за „княз на Северна и Южна...
Канела без граници
Рецептите за домашен уют никога не спират да се появяват от само себе си около нас и винаги излизат извън...
Петровден
Петровден отбелязваме на 29 юни. Според църковния календар този ден е отреден за светиите Петър и Павел....
Свети Сава (Савинден)
5 декември Източноправославната църква посвещава на светеца св. Сава Освещени, построил в края на живота...
8 септември - Рождество Богородично, Малка Богородица
Рождество на Пресвета Богородица, също Рождество Богородично, Малка Богородица или Рожен е църковен празник,...
Пролетно пресаждане на стайните растения
Пролетта е време за съживяване не само на градинските растения, но и за нашите домашни питомници в саксии....
25 ноември - св. Климент Охридски
На 25 ноември честваме паметта на св. Климент Охридски - учен, автор, един от последователите на св....
21 януари - Ден на родилната помощ
На този ден почитаме всички онези специалисти, които помагат на живота да се появи на белия свят. Всички...
Еко съвети в очакване на бебето
Днес почти всяка сфера в живота ни е свързана със стремежа към щадящо околната среда поведение и начин...
Елегантният чимшир е още интересна билка
Този така симпатичен градински храст - чимширът, е токсично растение. Но това не пречи той да е най-предпочитания...
Арт Терапия
Ако стресът беше дреха, то тя би била плътно прилепнал латексов костюм. Обличаш си го сутрин или в определени...
Как да: Почистим дома с помощта на оцет
Пропуснали сте много, ако използвате оцет единствено в кулинарията – като част от дресинг за салата или...
Как да обезопасим дома за прохождащо дете
Ето, че малкият пътешественик е направил първите си стъпки. За него те са огромен скок към независимост,...
5 възела, които е полезно да научите
ДА връзваш възел е нещо, което учим в детските си години и е сред тези умения, които ни трябват до края...
Ръчна изработка – красота, терапия и антикризисна мярка
Преди години българските девойки, независимо дали от голям град, или малко планинско село, задължително...
Хортензиите – от какво зависи цветът им и как да се грижим за тях
Хортензията (Hydrangea) е храст, който принадлежи към семейството Saxifraceae - расте до 1-2 метра...
Как да си направим: Традиционна мартеница
Да спазим традицията за Баба Марта, не означава непременно да се окичим с Пижо и Пенда. Истинският смисъл...
Възможен ли е животът без боклук?
Американката Лорън Сингър (Lauren Singer) живее вече две години без да произвежда боклук (Zero Waste)....
Домашните любимци през зимата
Котките Със застудяването зиморничавите писани стават спокойни, по-дълго спят и безпогрешно се ориентират...
Архангелова задушница
Архангеловата задушница, наричана още Архангелска задушница, Рангелова задушница, Хрангеловото одуше,...
Сурва, Сурва година
Сурвакането е български обичай, запазен през вековете, който се извършва в първите часове на Новата година...
Как да си изберем куче
Преминали сме през колебанията дали да си вземем домашен любимец и точно какво животно да заживее в...
Екологичният ремонт: подбор на материалите - II
Ако искаме нашия ремонт да е екологичен, по-добре да избягваме: Ламинатът Това подово покритие е...
Различните (и екзотични) домашни любимци
Наскоро се видях с приятели, които бяха доста разочаровани от факта, че са се осмелили да си вземат домашен...
Постни арменски сармички
Ако са ви омръзнали обичайните рецепти за лозови сърми и искате да опитате нещо ново и все пак традиционно...
Свободното време - за какво харчим парите си и как да спестим
Днес харчим повече за свободното си време повече, отколкото когато и да е било. Мислите ни, мечтите ни,...
На тази дата: Световен ден на морето
Световният ден на морето (World Maritime Day) се отбелязва от 1978 г. с решение на 38-та сесия на Международната...
Мебелите от ратан
Изделията от ратан, най-често масички, кресла и дивани са леки, красиви и вече много години не губят...
Рожденият ден на вашето дете - II
Къде? Във всеки по-голям град има вече парти центрове, които са доста предпочитани, но изискват определена...
Сладка „Питка” – прекрасен празник за нашето бебе
„Питката” или „Погачата” е стар български обичай, свързан с практики и ритуали около бременната, новороденото...
Мартеничка от плат - цвете
Предлагам ви една идея за интересна мартеничка от плат. Единствено, остава да си намерите подходящ такъв....
Коледни пости - седмица 2
През втората седмица от поста вече се разрешава риба и така до Игнажден. Ограничението продължава да...
Как да се грижим за кучето през зимните дни?
Зимата е обичан и предпочитан сезон не само за много хора, но и за техните кучета – повечето обожават...
Екологичният ремонт: подбор на материалите
Според данни на еколозите, въздухът в нашите домове е многократно по-замърсен отколкото на улицата. Една...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook