Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Една дъвка, моля!


Ползи и вреди от дъвката


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Прототипът на съвременната дъвка е открит още в дълбока Древност, когато нашите предци са използвали свойствата на различни видове дървесна смола (от мастиково дърво при гърците, още сакъз, саподилово при маите и восък при арабите) – за почистване, ароматизиране и здраве на устната кухина. Дъвката днес се счита за едно от най-големите културни феномени и е неделима част от живота ни. Както и бизнес за милиони.

С поглед към нашето съвремие откриваме, че едва през 1869 г. един американец получава патент за настоящия състав на дъвката, а през 30-те години на 20 век, то придобива и сегашния си вид - около 60% захар или подсладители-заместители, 20% каучук, 19% царевичен сироп и 1% ароматизатори. През средата на 20 век нашумяват дъвките без захар, а през 1996 г. истински фурор предизвиква никотиновата дъвка, която е създадена да се бори с тютюневата зависимост при пушачите.

Заради антибактериалните й свойства дъвката е задължителна част от хранителния пакет в екипировката на войниците в САЩ. Използва се за дезинфекция на устата и предпазване от опасни бактерии по бойните и тренировъчни полета, за превенция от кариеси, за бодрост (разработени са специални дъвки с вискоко съдържание на кофеин – една дъвка=една чаша кафе) и освобождаване от напрежението и стреса.

На какво се дължи лошият дъх в устата?


Ползи от дъвченето на дъвка
(когато тя е без захар и за не повече от 30 минути дневно)

Ако е качествена, дава добра защита и е практичен почистващ агент за устната кухина и зъбите;
Осигурява свеж дъх и премахва голяма част от консумираната храна след хранене;
Добър заместител е на четката за зъби, защото се случва да не я носим по всяко време и навсякъде;
Ментовите дъвки ободряват, даряват ни със свежест и дори предпазват шофьорите от заспиване зад волана;
Дъвченето на дъвка увеличава концентрацията, повишава способността за учене, както и освобождава натрупаното напрежение;
Стимулира движението на челюстта, което на свой ред ускорява кръвообращението на главата;
Намалява киселинността в устата и хранопровода, когато това е изострено състояние
Предпазва от кариеси, пародонтити, зъбен камък, кръвотечение от венците и вредни бактерии, ако е обогатена с алуминиев лактат, бактерии на млечната киселина, флуор и ксилитол, стимулира имунитета на устната кухина;

Кои храни причиняват кариес

Помага срещу прилошаване по време на дълъг път, ако дъвката е ментова;
Слюнката, която се отделя при дъвчене, е богата на ензими, част от които подпомагат работата на стомаха и храносмилателните процеси след хранене;
Някои дъвки имат добавени полезни вещества като билки, мед, прополис, евкалипт и други;
Според някои проучвания, дъвченето на дъвка предпазва от възпаление на средното ухо, заради наличието на ксилитол, който е враг на бактериите, причиняващи заболяването.

Ето и някои вредни последици от дъвката:

Повечето дъвки съдържат захар, заместители, изкуствени подсладители и аспартам – всички знаем колко вредно е тяхното влияние, а дори води и до повишаване на телесното тегло;

Коварните изкуствени подсладители

Оцветителите и химическите съставки в дъвките понякога могат да не са чак толкова безвредни, колкото твърдят надписите по опаковките, рекламите и самите производители и търговци – някои вещества са алергени, а други се усвояват много трудно и бавно от организма;
Ментата в дъвките възбужда апетита, а при някои хора го потиска, и това може да наруши хранителния режим. Освен това, тя променя вкусовите усещания към определени храни;
Дъвченето, особено на гладно, и последвалото го постоянно слюнкоотделяне, подават лъжливи сигнали към стомаха и неговите сокове и киселини – така той е във активен режим, без да може да си почине и произвежда ензими, които в случая са излишни;
Дъвките, особено по-твърдите, натоварват челюстта, ставите и мускулатурата в тази област, което може да доведе до болезнени състояния;
Освен това имат негативен ефект върху естетическия вид на лицето – според естетичните хирурзи, дъвката е враг на челюстта и ако искаме да имаме нежни и фини извивки на челюстите, трябва да се лишим от дъвката;
Смята се, че дъвченето на дъвка нарушава етикета и не е подходящо на обществени места, а още по-малко при срещи, интервюта и изобщо при социални контакти.

Полезната дъвка е задължително без захар и е обогатена допълнително с флуор и ксилитол. За най-полезна дъвка се счита сакъза. Но нито едно средство за зъбно здраве не е толкова ефективно като добрата паста за зъби, хубавото измиване и медицинския конец.
Коментари
2016-06-23 #1
Милена
Дъвченето на парченца природна дъвка мастиха /мастикс сакъз/, освежава дъха и предпазва от възпаление на зъбите и гингивити, тъй като при дъвченето й намалява нивото на бактериите в устата и образуването на зъбен камък – плака. Разбира се става въпрос за оригиналната природна дъвка от остров Хиос, а не евтините разфасовки с допълнителни прибавки.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Масло от карамфил за здрава кожа и при дентални проблеми
· Кои са най-добрите и най-вредни храни за зъбите?
· Натурални средства за свеж дъх
· 3 козметични продукта, които да вземем с нас в планината
· За какво сигнализира обложеният език?
· Тайните врагове на красивата усмивка
· Етерично масло от тамян – „царят на маслата“
· Камфорово масло - против възпаления и за профилактика в грипния сезон
· Полезна или не е консумацията на ядки вечер?
· 15 декември - Международен ден на чая
· "За онези, които използват силата си, за да направят другите силни"
· 11 декември - Световен ден на тангото
· Не усложнявайте неща, които може да са прости
· Какво представлява самоефективността и как да я подобрим?
· Сутрешни ритуали за обич
Неделя
15
Декември 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Полезните цветове от свирчовина
През май-юли природата ни дарява с уханните цветове на свирчовината (черен бъз). Кратък период, в които...
Без пържени храни, повече плодове и зеленчуци за децата в детските градини
Намалява се дневният прием на калории на децата от детските заведения, забранява се консумирането на...
Марк Аврелий - мъдростта на един необикновен император
„Помни към колко незначителна част от материалната същност си причастен, какъв малък и нищожен отрязък...
Децата и слънцето
Децата обичат да тичат и играят на слънце. Ако сте се опитвали да ги задържите за по-дълго на сянка или...
Влиянието на Луната върху женското здраве II
Ще започнем да търсим мъдрите напътствия на женската ни природа с проучване на особеностите на фазите...
4 април - Национален ден на психолога
Денят на специалистите по психично здраве се празнува от 1995 г. насам. Той е учреден заради ролята им...
Здравословното мюсли
Миксът от зърнени култури, сушени плодове и ядки се появява в началото на XX век, „изобретява го” швейцарският...
Пролетно презареждане на настроението
Отдавна не е имало толкова продължителна зима по нашите географски ширини. Мразовито, снежно и мъгливо...
Стрес? Защо не?!
Отвсякъде чуваме колко стресирано живеем. Какви били времената, икономическото положение, как всичко...
Сок от селъри за здрави бъбреци и хубава кожа
Напоследък здравословните сокове, комбинации от различни зеленчуци, набират все по-голяма популярност...
Какво да избягваме веднага след хранене?
Важно е да поддържаме добър начин на живот, да се грижим за тялото и ума си, за да бъдем пълноценни...
Защо социалните мрежи ни правят тревожни и нещастни
Социалните мрежи са неделима част от живота ни. Независимо дали ни харесва, или не. Независимо колко...
Содата - всичко, което (не) знаем за нея
Кое е това вещество, което присъства във всеки дом? Мястото му е в кухнята, при почистващите препарати,...
Коварният мононатриев глутамат
В последните години усилено се говори за опасните Е-та и почти нищо кратко, точно и ясно не се съобщава...
Грешките на жените около 30-те им години
Грешките са неизменна част от живота ни. Грешим като деца, защото още не разбираме твърде много неща....
Как да: Приготвим сок от сушени сини сливи
Как да приготвим домашен сок от сушени сини сливи (ошав): Сокът от сушени сини сливи е изключително...
Следродилната депресия - II
За да може максимално да се избегне допускането на следродилна депресия нека ви предложа някои не чак...
Защо е важно да се разтягаме преди, по време и след тренировка
Всяка ефективна тренировка трябва да започне с разтягане на тялото. Тя е начин тялото да бъде подготвено...
Имунитетът по време на бременността
Всяка секунда десетки външни неприятели атакуват нашия организъм. Природата обаче ни е осигурила надеждна...
Сладки сънища, върнете се!
За поредна нощ се опитваш да заспиш. С часове се въртиш в леглото, но безуспешно. Най – после се унасяш,...
Промяната – страшна или приятна
Независимо дали сме за промените, или се ужасяваме от тях, трябва да приемем, че те са неизбежна част...
Матча - не просто зелен чай, а цяло изкуство
За предимствата на зеления чай сме „говорили” доста, но дали сте чували за един „братовчед” на зеления...
Когато ученикът е готов, Учителят сам се появява
Няма по-добър учител от живота и неговата реалност. Така бързо и своенравно ни завърта в брилянтния...
Пролетните алергии
Ще го познаете лесно. Носната кърпа е почти винаги в ръката му, готова да се притече на помощ. Очите...
Методът Табата - истинско предизвикателство в тренировките
Една от най-често посочваните причини на голям брой хора да не тренират е липсата на време. В динамичното...
Тялото като дневник
„Мило дневниче, Днес се чувствам ужасно. Имам страхотен зъбобол. Предполагам, че ми расте мъдрец. Дали...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook