Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Пчелният восък и многобройните му ползи за организма



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Пчелният восък е естествен биопродукт, който има благотворно въздействие върху човешкия организъм и може да се използва дълготрайно. Плод е на восъчните жлези на пчелите и служи за запечатване на клетките, където се събира медът. Още в Древен Египет са го добавяли към сместа за балсамиране на фараоните, като са смятали, че така ще успеят да съхранят във вековете техните тела, заради лечебните, регенериращи и разкрасяващи свойства на този дар от природата.

Восъкът е твърд, но еластичен, без вкус, с типичен аромат на прополис, а цветът определя качеството и чистотата му. Може да е жълт, кафяв или безцветен. Колкото по-висока е температурата му на топене, толкова по-малко примеси има в себе си. С времето се покрива с белезникав прах, ако е висококачествен. Той не пропуска вода, което го прави многостранно приложим в различни сфери.

В състава му има около 15 вида вещества – сложни етери, наситени въглеводороди, мастни киселини, багрила и ароматни съединения. Не се разтваря във вода и алкохол, което го прави приложим в козметичната и фармацевтична индустрия.

Полезни свойства на пчелния восък:

Има противовирусно и антимикробно действие – естествен антибиотик е. Пчелите го ползват наред с прополиса за почистване на питите.

Стимулира имунната система и засилва защитните функции на организма;

Хидратира кожата в дълбочина;

Действа като аналгетик – обезболява наранено и натъртено място;

Освобождава организма от излишните токсини;

Средство в борбата с процесите на стареене на организма;

Лекува и предотвратява простудни и вирусни заболявания – подобрява състоянието на горните дихателни пътища;

Даровете на пчелите

Участва в процесите на клетъчна регенерация;

Предпазва кожата от външни дразнители като образува защитен филм;

Подобрява кръвообращението;

Има ароматерапевтично действие.


Много популярни са ръчно правените свещи от естествен пчелен восък, който се продава на листове, а съвсем лесно от него се получават подобни красиви свещи

Полезни съвети за домашно приложение:

За подобряване на имунитета – правят се инхалации с разтопен на водна баня пчелен восък. Водните пари се вдишват в продължение на 20 минути. Това е практичен метод за предпазване и от предгрипни състояния. Също така отпушва порите на кожата на лицето и след това, тя лесно може да бъде почистена.

За лекуване на външни кожни наранявания, белези, екземи, мазоли, лишеи, брадавици и други – може да се направят кремове, мехлеми, компреси. За мехлем за външни рани, восъкът се смесва с брашно в съотношение 1:1, на водна баня. Получената хомогенна смес се нанася върху болния участък и се покрива с памучен плат, да престои до час. При напукани пети и ръце може да се направи крем-вазелин от восък и зехтин.

За ревматични заболявания, изгаряния и т.н. – восъкът има антиалергенно действие, а благодарение на богатия си състав от етерични масла и витамини, оказва благотворно влияние не само на кожата, но и на костите и ставите, прониквайки в дълбочина. Това го прави здравословна съставка в направата на различни кремове и помади, както с козметичен, така и с медицински/лечебен ефект.

За простудни и възпалителни заболявания – неврити, мускулни болки, лумбаго, разтегнати сухожилия и др., е подходящо топлолечение с восък.

За проблеми с щитовидната жлеза – правят се топли и студени компреси, както и се консумират восъчни и медни продукти.

За маска за лице – с почистващ, хидратиращ и възстановяващ ефект – смесва се пчелен восък със зехтин, базисно масло и мед и се нанася за 20-30 минути.

Пчелният восък е достъпен и полезен продукт с натурален произход. Ценна съставка е както в промишлената индустрия, така и в козметологията и народната медицина. Влиза в състава на домашни помади за здраве и красота и в търговски продукти със същите функции – мехлеми, кремове, маски, свещички, пластири, лосиони, сапуни и др. За да се засилят полезните му качества се смества със зехтин, мед, свинска мас, масла – етерични и базисни, борова смола и алкохол.
Виж още статии за:   Здраве от природата · Пчелите ·
Коментари
2018-09-27 #3
Supermag
Напълно съм съгласен!
2018-06-16 #2
Катя
Може да се яде примесен с мед, например върху палачинка и не е никакъв проблем да се глътне. Организмът използва всичко, което му е необходимо, от съставките на восъка, а неусвоеното изхвърля чрез отделителната система. Нищо притеснително, само полза.
2015-09-16 #1
Емил
Здравейте,

Как се консумира вътрешно, по колко лъжички и може ли да се приглъща неразтворения восък?
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Градско пчеларство за хоби и за запазване на еко равновесието
· Вълшебният прашец
· Защо изчезват пчелите?
· Етерично масло от джинджифил срещу възпаления и за засилване на имунитета
· Масло от мандарина за хубава кожа и против тревожност
· Полезните сушени плодове на нашата трапеза
Виж още статии за:   Здраве от природата · Пчелите ·
Петък
21
Февруари 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Здравословни алтернативи за компания на бирата
Изпотени бутилки, звукът от отварянето на бутилката, тънката нишка хладина, която излиза от гърлото....
Да оцелееш по Коледа
Нека си говорим открито – Коледа е най-трудното време в годината. Липсата на време буквално ни задъхва,...
Фобиите – тези страшни думички
Страхът е естествена защитна реакция, провокирана при видима или невидима заплаха. Но когато това чувство...
Тестът АПГАР
Целият ни живот е белязан с различни по значение и видове оценяване и тестове. Обикновено се започва,...
Време за... здраве
Често оценяваме това, което имаме, едва когато го изгубим. И това в пълна сила важи за здравето. Уж си...
Точка на кипене
Кога достигате своята точка на кипене, онзи момент, когато “ви писне”, “падне ви пердето”, когато “не...
Гроздето – сладкият дар на есента
Кога и къде за пръв път е култивирана лозата, остава неизвестно. За нея обаче четем още в старозаветните...
Правилна грижа за устните - I
Стараем се да изглеждаме добре и красиви. Полагаме грижи за косата си, за кожата на тялото, позволяваме...
По следите на женската енергия
Коя е според вас силата, която управлява света? Парите, сексът, Пентагонът, таен съюз между правителства...
Има много начини да бъдем родители, дори и да нямаме свои деца
Голяма част от хората определят създаването и отглеждането на деца като най-важната си мисия в живота....
С една по-осъзнатата Коледа всеки може да даде и да получи шанс
Коледа е празникът, по който харчим най-много пари. Всички го знаем, всички го очакваме. Нашите грижливо...
Ползата от ферментиралите храни - I
По традиция, през есента се сещаме за зимнината и туршиите. Някои от нас ги отричат изобщо като полезни,...
Как да: Да сушим плодове без химия
Ако гледате плодни дръвчета, имате село или пък има някой, който да ви дава домашен плод, според мен...
Мазните храни, зимата и холестеролът
Високият холестерол е една от главните причини за сърдечните проблеми на хората по света. Зимата пък...
Йога – цялост на ум, дух и тяло
Преди си мислех, че да си йога, означава единствено тялото ти да заема налудничави и неестествени положения,...
Иланг-иланг - уханието на любовта
Използвате ли благоуханни масла? Знаете ли кое е едно от най-често срещаните в ароматерапията и парфюмерията?...
Фини като японки
Повечето японки са фини, слаби жени и живеят най-дълго от всички нации - за жените това е средно 86 години,...
Защо социалните мрежи ни правят тревожни и нещастни
Социалните мрежи са неделима част от живота ни. Независимо дали ни харесва, или не. Независимо колко...
Синьото сирене - изтънчена наслада за ценители на нетрадиционни вкусове
Синьото сирене е специфичен деликатесен вид сирене с висока хранителна стойност и висока масленост. Представлява...
Следродилната депресия - I
Много жени очакват с нетърпение един от най – хубавите моменти в живота си – появата на тяхното първо...
Пащърнакът – незаслужено пренебрегван
Той произхожда от Европа и Азия и в миналото е бил на изключителна почит на трапезата, докато не бива...
Колко вредни са трансмазнините и как да ги разпознаваме на етикетите
Мазнините се съдържат в почти всяка храна, която консумираме. Често пъти ние ги слагаме в графа „вредни“,...
Оптималното тегло при децата и ролята на родителите - I
За здравословното тегло при децата и неговото поддържане се говори и пише много. Всеки знае за необходимостта...
Рибата в детското меню
Рибата е един от основните източници на аминокиселини за човешкия организъм. Нейното месо е нежно и крехко,...
Защо да накисваме предварително семена, ядки и варива?
По време на пости многократно увеличаваме количеството на консумираните зърнени и бобови храни, а суровите...
Щастието – избор или следствие?
Една вечер в колата, моят приятел ме попита, какъв е смисълът на живота според мен? Да си щастлив – казах...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook