Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Репичките - витамини и минерали на пролетната трапеза



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Има зеленчуци, без които е твърде трудно да си представим настъпващата пролет. Вероятно се досещате за не един от тях, но дали знаете кои всъщност са най-полезните- онези, които наистина ще ни помогнат бързо да се справим с пролетната умора и ще ни заредят с достатъчно количество полезни вещества? И на всичкото отгоре са напълно диетични. Сред фаворитите тук са репичките - достоен представител на семейство зелеви, който притежава десетки ползи за организма ни.

Репичките са култивирани още преди повече от 3000 години, когато са били особено популярни в Гърция, Египет, Римската империя, Китай и Япония. Днес се отглеждат почти навсякъде, поради факта, че са издръжлив и сравнително непретенциозен зеленчук. Репички могат да се отглеждат както на открито, така и в оранжерии. В България можем да ги срещнем на пазара основно през късната есен и ранната пролет. Най-популярни сортове са „Софийски превъзходни“, „Бисер”, „Червени с бели опашки”.

Полезно съдържание на репичките

На първо място би трябвало да споменем липсата на калории, тъй като тя е нищожна - само 15 в 100 грама. Мазнините, естествено, също са в минимално количество. Най-голяма е „дозата” на фолиевата киселина и калция - около 25 милиграма на 100 грама. Количеството на витамин C също е значително- около 15 мг. Сред останалите елементи, на които трябва да обърнем внимание са фосфорът, желязото, калия, магнезия, както и витамин B6.

Репичките имат доказани антиоксидантни свойства. Отличават се с високо съдържание на диетични фибри. Богати са на растителни ензими, които помагат за по-доброто усвояване на протеините и засилват метаболизма. Етеричното им масло е особено полезно за правилното функциониране на черния дроб и храносмилателната система.

Репичките за нашето здраве през пролетта

• Пречистват кръвта и махат шлаката в кръвоносните съдове

• Дават ни допълнителни сили, отстраняват сънливостта и нервността ни

• Помощници в борбата с пролетните вируси, връхлетяли ни в резултат на затоплянето на времето (поради съдържанието на витамин C)

• Помагат да се преборим с излишните килограми

• Осигуряват ни правилно храносмилане- листата им пък са особено полезни при запек и различни видове стомашно-чревни възпаления

• Предпазват от образуването на камъни в бъбреците и жлъчката

• Регулира кръвното налягане ( поради съдържанието на калий )

• Понижават нивата на холестерола

• Съществуват изследвания, които твърдят, че този зеленчук ни предпазва от рак на храносмилателния тракт и на белите дробове, предотвратявайки образуването на канцерогенни вещества в тялото. Тези проучвания се отнасят основно за сорта „Брасика”



Какво не знаем за консумацията на репички?

Вероятно това, че и листата могат да се похапват, при това са източник на желязо и дори могат да са отличен заместител на спанака в различни салати и ястия. За целта, обаче са ви нужни млади и свежи листа, а и е много важно да са от сигурен „източник”, защото в противен случай могат да „преливат” от вредни вещества, благодарение на пестицидите, с които са пръскани.

Относно готвенето- защо не и все пак в суров вид репичката си остава най-полезна (тъй като както повечето зеленчуци, при готвенето губи част от полезните си вещества) и най-вкусна. В зелената салата, пролетната симфония от витамини и минерали, тя е незаменим участник заради свежия си цвят и характерния си вкус. Единственото, за което трябва да внимавате е да не прекалявате с употребата й, защото може да причини подуване на стомаха и газове, каквото правят всички сортове ряпа в по-значителни количества.

Възползвайте се от този зеленчук. За да бъдете свежи и здрави. Нима всеки не иска това, особено сега, когато пролетта вече ни подканя да я посрещнем в парка навън!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Март
· Честита Баба Марта!
· Палитрите на сезон Пролет/Лято 2019
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Кратуните - незалязващ чар и практичност за бита
· 9 + 1 причини да хапваме диня
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Какво да направим с кисело мляко през лятото?
· Лимоново масло за хубава кожа и добро храносмилане
· Шунгитът - черният лечебен минерал от недрата на Земята
· Масло от борови иглички – за какво помага и как да го използваме?
Събота
20
Април 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28

29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Очакването
То може да бъде сладостно, да придава цвят и очарование на иначе монотонното ни ежедневие.. Ала може...
Марк Аврелий - мъдростта на един необикновен император
„Помни към колко незначителна част от материалната същност си причастен, какъв малък и нищожен отрязък...
Пулпитът
Зъбоболът е едно от най-неприятните усещания, при които посещението на стоматолог е неизбежно. Има много...
Пирей - още един плевел, полезен за здравето
Пиреят нерядко се явява проблем за големи пространства обработваеми и необработваеми площи, тъй като...
Прополисът - пчелният антибиотик
Пчелите са едни от най-удивителните създания на нашата планета. Като истински вълшебници, те събират...
Умами - душата на вкуса
Знаете ли коя е най-използваната добавка след захарта? А известно ли ви е защо добрите кулинари винаги...
Ако искате щастливи старини, инвестирайте в приятелствата си, сочи проучване
Общоприето е схващането, че човек остарява щастливо, ако има щастливо семеен живот. Но две скорошни изследвания...
Сироп от смокинови листа
Сиропът от смокинови листа е много обичан в моето семейство. Той носи лек дъх на смокиня, на лято и южна...
Фермерските пазари - перспектива за био земеделието
С всеки изминал ден нараства броят на хората, които живо се интересуват от това, какво слагат на трапезата...
Какво да похапваме пред телевизора
Най- добре – нищо. Не, сериозно! След вечеря сме достатъчно сити, че да продължаваме да ядем. Освен тежестта...
Покой на ума или как най-накрая да заживеем в настоящето
Ако сте от хората, които се интересуват от вътрешния свят и хармония на човека, то няма начин да не...
"Кафето" от цикория е идеален заместител на обичайното кафе
"Инка" е добре познатото ни "детско кафе" - така поне му казвахме у дома, защото и ние, децата, можехме...
Лапад - непретенциозен, но много полезен
Лападът е може би най-разпространеният по нашите земи зеленолистен зеленчук. Расте из цялата страна,...
Какво ти пречи да започнеш да тренираш?
Обикновено през пролетта се сещаме, че ето, крайно време е вече да започнем да тренираме нещо! Лятото...
Занимания за деца в снега
Ето го! Снегът е вече на перваза на прозореца. До вчера всичко беше мрачно, тъжно и грозно, а тази сутрин...
Тялото като дневник
„Мило дневниче, Днес се чувствам ужасно. Имам страхотен зъбобол. Предполагам, че ми расте мъдрец. Дали...
Калолечение за здраве и дълголетие - II
Какво трябва да знаем още за калолечението: То се назначава по лекарска преценка. Предписаният курс...
Ползите на олиото от тиквено семе
Тиквата – един от символите на есента. При мисълта за нея в съзнанието ни се появява образът за вкусната,...
Лайка - универсалната билка за малки и големи
Лайката е без съмнение най- популярната билка у нас. Тя се откроява лесно в летните поля, ароматът й...
Кои отровни мисли ни правят нещастни
Тук няма да стане дума за необоснования позитивизъм и препоръки как да живеем. Тук става дума за призраците...
Бамя - древният позабравен зеленчук
В Южна Азия я наричат дамски пръсти - “ladyfinger”. В Германия могат да ви я предложат като “окра”. Аз...
Глобалната храна
Глобализацията е неотменим факт, чиито блага вече отдавна ползваме в много отношения. Знаем какво става...
Когато жегата е наистина жестока
В най-горещите летни дни се появява рискът от слънчев и топлинен удар. Макар и познати като опасности,...
Истината за комплексните витамини
Каква е разликата между различните видове комплексни витамини и кой от тях да изберем? Този въпрос си...
Сатурнова дупка - кризата преди рождения ден
Имате ли чувството, че в дните около рождения си ден сте някак потиснати, изнервени, твърде умислени...
Детето и първото му посещение при зъболекаря
Много родители изпадат във възторг и документират по всевъзможни начини всички първи неща, случили се...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook