Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Репичките - витамини и минерали на пролетната трапеза



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Има зеленчуци, без които е твърде трудно да си представим настъпващата пролет. Вероятно се досещате за не един от тях, но дали знаете кои всъщност са най-полезните- онези, които наистина ще ни помогнат бързо да се справим с пролетната умора и ще ни заредят с достатъчно количество полезни вещества? И на всичкото отгоре са напълно диетични. Сред фаворитите тук са репичките - достоен представител на семейство зелеви, който притежава десетки ползи за организма ни.

Репичките са култивирани още преди повече от 3000 години, когато са били особено популярни в Гърция, Египет, Римската империя, Китай и Япония. Днес се отглеждат почти навсякъде, поради факта, че са издръжлив и сравнително непретенциозен зеленчук. Репички могат да се отглеждат както на открито, така и в оранжерии. В България можем да ги срещнем на пазара основно през късната есен и ранната пролет. Най-популярни сортове са „Софийски превъзходни“, „Бисер”, „Червени с бели опашки”.

Полезно съдържание на репичките

На първо място би трябвало да споменем липсата на калории, тъй като тя е нищожна - само 15 в 100 грама. Мазнините, естествено, също са в минимално количество. Най-голяма е „дозата” на фолиевата киселина и калция - около 25 милиграма на 100 грама. Количеството на витамин C също е значително- около 15 мг. Сред останалите елементи, на които трябва да обърнем внимание са фосфорът, желязото, калия, магнезия, както и витамин B6.

Репичките имат доказани антиоксидантни свойства. Отличават се с високо съдържание на диетични фибри. Богати са на растителни ензими, които помагат за по-доброто усвояване на протеините и засилват метаболизма. Етеричното им масло е особено полезно за правилното функциониране на черния дроб и храносмилателната система.

Репичките за нашето здраве през пролетта

• Пречистват кръвта и махат шлаката в кръвоносните съдове

• Дават ни допълнителни сили, отстраняват сънливостта и нервността ни

• Помощници в борбата с пролетните вируси, връхлетяли ни в резултат на затоплянето на времето (поради съдържанието на витамин C)

• Помагат да се преборим с излишните килограми

• Осигуряват ни правилно храносмилане- листата им пък са особено полезни при запек и различни видове стомашно-чревни възпаления

• Предпазват от образуването на камъни в бъбреците и жлъчката

• Регулира кръвното налягане ( поради съдържанието на калий )

• Понижават нивата на холестерола

• Съществуват изследвания, които твърдят, че този зеленчук ни предпазва от рак на храносмилателния тракт и на белите дробове, предотвратявайки образуването на канцерогенни вещества в тялото. Тези проучвания се отнасят основно за сорта „Брасика”



Какво не знаем за консумацията на репички?

Вероятно това, че и листата могат да се похапват, при това са източник на желязо и дори могат да са отличен заместител на спанака в различни салати и ястия. За целта, обаче са ви нужни млади и свежи листа, а и е много важно да са от сигурен „източник”, защото в противен случай могат да „преливат” от вредни вещества, благодарение на пестицидите, с които са пръскани.

Относно готвенето- защо не и все пак в суров вид репичката си остава най-полезна (тъй като както повечето зеленчуци, при готвенето губи част от полезните си вещества) и най-вкусна. В зелената салата, пролетната симфония от витамини и минерали, тя е незаменим участник заради свежия си цвят и характерния си вкус. Единственото, за което трябва да внимавате е да не прекалявате с употребата й, защото може да причини подуване на стомаха и газове, каквото правят всички сортове ряпа в по-значителни количества.

Възползвайте се от този зеленчук. За да бъдете свежи и здрави. Нима всеки не иска това, особено сега, когато пролетта вече ни подканя да я посрещнем в парка навън!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· 12 красиви цитата за цветята
· Пак ухае на цвят, пак на пролет ухае
· Честита Баба Марта!
· Проучване: По-честата консумация на гъби ни предпазва от депресия
· Витамин C и връзката му с колагена
· Топ 5 най-полезни храни, които са достъпни за всеки
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Стайните растения, които са най-полезни за нашето здраве
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· Парфюмите Montale - божественият Ориент, който носи изтънченост, трайност и лукс
Сряда
8
Декември 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Как силовите тренировки оформят мускулатурата и повишават тонуса - ползи и съвети
За силовите тренировки има изписано и изговорено много и въпреки всичко, често хората остават в заблуда...
Полезните продукти, които могат да ни навредят
Засиленото внимание към това, което слагаме в чиниите си през последните години доведе до анатемосването...
Суровите какаови зърна - кафявото злато на боговете
Родината на какаото е Централна Америка, където през 14 век ацтеките откриват ценните му качества и буквално...
По какъв начин любовта оказва влияние върху личността ни?
"Да бъдеш силно обичан от някого ти дава сила. Да обичаш силно някого ти дава кураж!" - Лао Дзъ ...
Анализирай това!
Каквото и да се случи, го подлагате на постоянен анализ, щателно обсъждате и разисквате всяка случка,...
Зa уютна и щастлива зима
Ако трябва да бъдем честни, за повечето от нас студеното време не е любим сезон. За мен също, въпреки...
Пристрастени ли сте към четенето - 20 отговора "да"
1. Когато сте потънали в роман, постоянно си обещавате: „Тази глава е последна за днес”, но после само...
Благодарността – начин да бъдеш щастлив
Може би едно от първите неща, на които учим едва проговорилите си деца, е да казват “благодаря”. И колко...
Сухият четков масаж - срещу целулит и за общо подобряване на тонуса
Ако има една козметична процедура, която има доказано положителен ефект върху здравето, красотата и самочувствието...
Сакъз - свойствата на мастиковата смола
В наши дни сякаш малко сме позабравили сакъза - единствената дъвка от миналото. Но това е, защото може...
Да повървим за здраве
Няма никакво съмнение, че ходенето е най-лесното упражнение. Освен това е приятно, безплатно и едновременно...
Грешки по пътя към красотата - I част
Посветили сте целия си живот на борбата да станете стройни, а желаните мерки си остават само мечта. Какво...
Хранителните добавки - здраве в капсула?
Модата на добавките към храната отдавна се вихри, а на пазара се предлага какво ли не разнообразие от...
Брашното – някои го предпочитат черно
Бързам да уточня, че определението “черно” в заглавието е по-скоро преносно и обобщаващо. Иде реч за...
Сусамът - древната храна с доказани днес много здравословни ползи
Кой не обича сусамките, скъп спомен от детството, който не остарява и до ден днешен? А как ухае питката,...
Шампионите на суровите ядки - II
Маслото от бадеми притежава многостранни полезни свойства. В козметиката то има успокояващо, омекотяващо...
Рибата в детското меню
Рибата е един от основните източници на аминокиселини за човешкия организъм. Нейното месо е нежно и крехко,...
Кои са най-добрите храни и напитки за възстановяване след тренировка?
Всеки полупрофесионален или професионален спортист може да ви каже колко важно е правилното...
Променливите вкусове през бременността
През бременността настъпват шеметни промени в организма на бъдещата майка и те далеч не са само физиологични....
Най-важните 5 ползи от вегетарианството
Вегетарианството е начин на хранене, който в различна степен изключва храните от животински произход...
Пащърнакът – незаслужено пренебрегван
Той произхожда от Европа и Азия и в миналото е бил на изключителна почит на трапезата, докато не бива...
Тайната на дългата младост
Всъщност някаква супер тайна няма, но има няколко важни неща, които са от първостепенно значение. Някои...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 17
Ден 17 от Коледните пости. Снощната вечеря бе червен и бял ориз с гъби, моркови и тиквички. Става бързо,...
Спрете да угаждате на всички в тези 7 стъпки
Ако четете това, вероятно сте един от тези хора - които искат да се харесат на всички и се стремят да...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 25
Ден 25 от Коледните пости. Вчера направих Супа от червена леща с мароканската подправка Рас ел ханут,...
Витамините – колко и кога?
Сезони, когато вирусите атакуват най-активно, са преходните - пролетта и есента. Но Този път болестите...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook