Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Супа от коприва с ориз, гъби и много джоджен


Рецепта за Благовещение - 25 март


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
На Благовещение по традиция на трапезата трябва да има ястие с коприва и в това няма нищо случайно. Пролетта може да е трудно време за организма, въпреки че душата лети. Особено, ако се съчетае с Великия пост. И макар душата да лети, тялото има своите нужди. Най-вече от желязо, фолиева киселина и витамини. Но природата на всичко дава отговор и точно в началото на пролетта ни засипва със зеленолистни зеленчуци, наричани от мен с любов - зелении: коприва, спанак, лапад, киселец.

Хубаво е те да са от проверен, най-добре "селски" източник, защото имат склонността на трупат нитрати. За да избегнете това, накиснете листата за 30 минути в подсолена вода и измийте обилно.



И така, сдобих се с прясна, млада коприва, само връхчетата, и след една каша по обичайната рецепта, реших да направя тази супа

Супа от коприва с ориз, гъби и много джоджен

5-6 едри гъби
(ползвах кралски печурки, но с манатарки също би станало добре)
две шепи коприва
1 к.ч. ориз
50 гр масло
две щипки сух джоджен
ок. 50-70 гр прясно замразен джоджен
(ако нямате, сложете друга зелена подправка, но да е прясна)



Приготовление:

Бланширам копривата в тенджера с вряща, подсолена вода за 3-4 минути. Отцеждам и оставям настрана, като запазвам водата. Бланшираната коприва пасирам с малко от водата на рядка каша. Измивам ориза през цедка. Вместо ориз, можете да ползвате булгур, също трябва да се премие.

Нарязвам гъбите на ситно и задушавам в маслото в тенджера под капак за 5 минути, поръсвам със сухия джоджен, и слагам рядкото копривено пюре, доливам с водата от бланширането.

Като кипне супата, слагам ориза. Варя, докато оризът стане полуготов, той донабъбва през времето, когато супата изстива.

Опитвам на сол и слагам пресния джоджен. Можете да добавите и малко сурово пресован зехтин за повече аромат.

Сервирам с лъжица заквасена сметана (за постещите - без и без масло) и малко орехи, копривата много ги обича, а и ще добавят полезни мазнини към супата.

Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· 10 пролетни рецепти със зеленолистни зеленчуци
· Салата от елда, спанак, рукола със сос от коприва
· Супа от коприва и пащърнак
· Аранчини - италиански оризови топки
· Пълнозърнести спагети с гъби и соево мляко
· Бял и червен ориз със зеленчуци
· Боб чорба по манастирски
· Крем супа от моркови и картофи с шафранка
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Ориз с праз, брюкселско зеле, сладък картоф и асафетида
· Леща с тиквички и кус кус
· Зелеви сарми с праз и гъби
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Торта със стар козунак без печене
· Магданозени кюфтенца
· Вкусни десерти с тиква
· Паламуд плакия по варненски
· Домашен хляб с квас в хлебопекарна
· За горещините: Студено приготвени летни ястия и салати
· Пролетни кошнички със спанак и веган кашкавал
· Пролетно прочистване със зелени супер храни
· Телешки стек, маринован в бърбън Jim Beam
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· Салата с леща белуга и семена от нар
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Патладжанена разядка
Сряда
22
Септември 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Варени гевреци с квас
Докато правех питката си с квас ми остана малко тесто, което бях заделила за украсата. Фурната вече бе...
Нахутът - вкусен, здравословен и диетичен
С Инна онзи ден се шегувахме помежду си, че толкова обичаме нахут и в Хера имаме толкова рецепти с нахут,...
Задушено шкембе в пръстени гювечета
1 кг телешко шкембе 100 гр краве масло 150 мл бяло вино черен и червен пипер дафинов лист 2-3 скилидки...
Постна майонеза
Тази рецепта правя и записвам специално за Гени. Нейното детенце има алергия към яйца. Предложих й, освен...
Ягодите - защо да ги хапваме
Тя е един наистина уникален плод. Не само, че е много красива, свежа и ароматна, а и е нещо като символ...
Зеленчукова запеканка
Здравей, Цвети! Аз съм Лилия и чета с удоволствие Hera.bg. Исках много да се включа в играта, но не знаех...
Шербет или сорбе? Опитайте и двете
Можете да си го направите по-течен или по-гъст. Да добавите дори подправки и плодове. Но в основата му...
Обреден хляб за Кръстовден
Харесвам идеята да запазим нашите стари традиции и ритуали, искам да останат записани някъде, ако някой,...
Кулинарните тайни на барбекюто
Лятото не е същото без поне едно хубаво барбекю с приятели. Дали е в задния двор, който обикновено се...
Рязана долма
Името на това бързо зеленчуково ястие се появи на шега. Имам един приятел, който много обича постна долма....
Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
Някои хора, срещали бахара само в мляно състояние, смятат, че той е смес от подправки. Други не се докосват...
Слънчогледовите семки са достъпни, вкусни, много полезни
Печеният слънчоглед е най-популярната семка у нас. Започнеш ли веднъж, няма отърване, докато не приключиш...
Талятеле ала Зингара
Талятелето е любимата ми италианска паста. Представлява плоски лентички, широки около сантиметър след...
Мляко от семена и ядки
Млякото е прекрасен източник на белтъчини и калций, но преди всичко за малките деца. След 3-годишна възраст...
Пастички "С любов"
Не е за всяка уста вишнавото кисело сърце с парченца от тръпчива арония. Меки като памук пандишпанови...
Кулинарната традиция на глинените съдове
Понятието Българска национална кухня е доста мъгляво. Не са много ястията, които можем да наречем типично...
Пилаф "Трите зърна"
Пилафът е едно традиционно ястие от Арабския свят и Ориента. Но както всяка традиция, всеки я разбира...
Бърза авокадо паста
Обожавам паста - всякакви видове и всякакви сосове. Понякога времето не стига за разточително готвене....
Как да направим плато сирена?
Платото от сирена е универсална идея за всякакви поводи и ситуации. Тя не изисква потене над печки и...
Солена палачинкова торта
Тази солена палачинкова торта е едно страхотно предястие за всяка празнична трапеза. Има красив вид и...
Мариновано червено цвекло
Това колко е вкусно маринованото червено цвекло открих сравнително скоро - преди две-три години. Сега...
Родопска салата
Попадала съм на всевъзможни рецепти под името „родопска салата” – с картофи, с домати, със сирене, дори...
Лятна суперсалата с кейл, спанак и авокадо
Това е първата ми среща с кейла на трапезата. Изумителните му здравословни ползи са проучени едва наскоро,...
Зелена салата със соеви кълнове и сусам
Продължавам с включването на кълнове към менюто си и днес ви предлагам една бърза салата, която не представлява...
Ретро сладкиш със сладко от сини сливи
Веднага казвам, че много обичам този сладкиш. Забравете за пухкавите кексове с 6 яйца. Този е друга класа...
Домашният сладолед – с какво е по-добър?
Говорейки за сладоледа трудно можем да избегнем баналностите. Защото всеки знае, как освежава в горещите...
Пълнен заек
Тази рецепта ни изпрати Дими Добрева от Варна. От името на всички дами (и господа), които четат Hera.bg,...
Как се прави: Kурбан за здраве
Даване на курбан по нашите земи, обикновено за здраве, е една хилядолетна традиция. Тя има своите корени...
Ghriba - марокански сладки
След пътеписа за Мароко на Анелия и статията й за Мароканската кухня, бях много впечатлена и вдъхновена....
Пълнозърнеста паста с карфиол, синьо сирене и сметана
Идеята за тази паста ми хрумна заради една несправедливост. Смятам, че карфиолът е много подценяван за...
Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
Бях се загледала в един кулинарен канал наскоро, та там Джейми Оливър гостуваше в Базиликата, Италия,...
Лимецът и спелтата - II
СПЕЛТАТА Историята на спелтата е на близо 7 хиляди години. Това е една от първите култури използвана...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook