Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Левурда - още една българска суперхрана



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Растението левурда (още див чесън) беше дълго време пренебрегвано, но тенденцията в последните години е да се обръщаме към природните дарове и като лекарство, не само като храна. Листните зеленчуци – коприва, спанак, лапад, киселец, дори „плевелът” тученица, глухарче - все невзрачни „треви”, все повече навлизат е менюто ни и учените сякаш се надпреварват да ги изследват и хвалят колко са полезни.

Такъв е случаят и с левурдата. Латинското име на листното растение е Allium ursinum. Ursus от латински означава мечка и на територията на Европа и Азия именно левурдата е първата храна на кафявите мечки след зимния им сън. Листата им наподобяват тези на момината сълза, затова преди да консумирате, убедете се, че сте набрали именно левурда, а не отровната момина сълза. Ще ги отличите заради лекия аромат на чесън, който се носи от прясно откъснатото листо, а като цъфнат, е невъзможно да ги объркате.

През столетията левурдата е била позната като ядлива и военноначалниците са нареждали на войниците да я ядат по време на военните походи като пълноценна, достъпна храна, която ги предпазва от възпаления и стомашно-чревни проблеми на бойното поле. Фермерите също са познавали растението и то е било сред първата прясна зелена храна за добитъка, когато целта е била по-богат млеконадой.

Днес тя е чест гост на гурме кухнята под формата на сос песто или разнообразни дипове. Отличава се с лек аромат на чесън, плътен вкус и, разбира се, много полезни свойства. Бере се в края на март, април, преди растението да цъфне – преди цъфтежа качествата на младата левурда са най-силни.

Като говорим за супер храни, които са достъпни за хора с малко средства – левурдата олицетворява напълно идеята зад това. Освен че се намира лесно в горските ливади, тя е лесна за обработка, защото не й трябва много, затова пък качествата й в пъти надминават много супер храни, които познаваме.

Полезни свойства

Полезните свойства на левурдата са в основно три посоки, които попадат в едно от най-големите здравни риска днес:

Противомикробно действие. Доказано е, че суровите листа на левурдата имат силно антимикотично, противоглистно действие и подобно на чесъна, но далеч по-щадящо, прочистват целия чревен тракт от патогени, паразити и всякакви микроби. Според новите теории на произхода на рака в стомашно-чревния тракт, именно множеството патогени водят до тези болести. Тя стимулира отделянето на стомашен сок и действа регулиращо изхожданията.

Антисклеротично действие – друг голям бич за съвременния човек е високото кръвно налягане и инфарктът, проблеми, които засягат все по-млади хора. Левурдата прочиства артериите от шлаките на лошия холестерол и снижава нивата му на клетъчно ниво. Регулира сърдечния ритъм и подобрява дейността на сърцето. Консумацията му е добра профилактика на застрашени или предразположени към такива проблеми хора.

Пролетна авитаминоза, обща отпадналост и липса на тонус. Заради безценния си състав от цялата гама витамини, особено витамин С и фолиева киселина, и микроелементи като желязо, селен, йод и минерали като калций и калий (за сърцето) прясната салата, в която има левурда ни помага да не усетим с такава сила прехода между сезоните. Повишения жизнен тонус се усеща, ако съчетаваме левурдата с другите листни зеленчуци под формата на богати салати. Днес сме много по-чувствителни към смяната на сезоните и, откъснати от природата, предпочитаме да даваме пари за хранителни добавки, вместо за прясна храна.



Левурдата е добре да се яде наистина прясна, непосредствено след набиране, и да престои най-много два-три дни в хладилника. На салата оптимално се оползотворяват свойствата й, но на песто по рецепта на босилековото песто също е много вкусно. Всяка термична обработка отнема от качествата й.

Как да направим песто от левурда:



И така, в някой слънчев пролетен следобед, направете си пикник в гората и се въоръжете с ножичка. Освен слънчеви лъчи и вдъхновение, ще си тръгнете с доза здраве и вкус от природата.
Коментари
2016-05-07 #3
Ginka
Наистина изглежда страхотно растение!
2016-02-12 #2
Серафим
Серафимов, Просто - с две думи: твърде полезно! Ако не вярвате идете и се посъветвайте с нестинарите от с. Българи, Бургаско. (http://www.hera.bg/emotic/thmbup.gify)
2015-04-26 #1
Диляна
Поредното вълшебство от природата!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Песто от левурда
· Супа с резене, коприва и левурда
· Свински филенца с левурда и каперси
· Постен дип с авокадо и тахан
· Суровоядска разядка със сушени кайсии
· Постна майонеза
· Кокосовото масло може би не е толкова полезно за здравето, колкото смятахме
· Слънчогледовите семки са достъпни, вкусни, много полезни
· Орехите – най-обичаните ядки у нас за здраво сърце и добро настроение
· Защо още да обичаме ореха?
· Най-важните правила за употреба на билките
· Да опазим непознатите гори на България
· За горещините: Студено приготвени летни ястия и салати
· Магданозени кюфтенца
· 10 пролетни рецепти със зеленолистни зеленчуци
· Патладжанена разядка
· 4 идеи какво да направим с червено цвекло
· Черна леща, "белуга" - богата на протеини, фибри, желязо и антиоксиданти
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Какво да направим с кисело мляко през лятото?
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· 9 + 1 причини да хапваме диня
· Лимоново масло за хубава кожа и добро храносмилане
· Шунгитът - черният лечебен минерал от недрата на Земята
· Масло от борови иглички – за какво помага и как да го използваме?
Вторник
23
Април 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28

29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Компостът - еко земеделие чрез отпадъци
Известно е, че боклукът ни се дели на 3 основни групи – хартия, стъкло и метал. Разделното сметосъбиране...
Пренатално възпитание
Какво се разбира под пренатално възпитаниe днес? Ще се установят ли правила и ще се наложат ли програми...
Какво става, когато изключим месото от менюто си?
Съществуват множество публикации, които определят вегетарианството като лишение от важни хранителни вещества...
Да преодолеем страха си от шофиране веднъж завинаги
Колко от вас имат шофьорска книжка? А колко от вас са активни шофьори? Наблюденията ми сочат, че една...
8 начина да се предпазим от грип и простудни заболявания
Сигурно, 100 % действащо лечение на грипа и простудните заболявания все още няма. Затова, когато се простудим...
Честита да е 2016 г., приятели!
На 1-ви януари погледите и сърцата ни са устремени с надежда в новата година. Пожелаваме си хубави неща,...
Да се насладим на живота по график
Когато ежедневието ни започне да изисква от нас перфектно разграфяване на часовете и минутите така, че...
Гроздето – сладкият дар на есента
Кога и къде за пръв път е култивирана лозата, остава неизвестно. За нея обаче четем още в старозаветните...
Ски упражнения - Да подготвим ръцете - I
Специфичността на техниката на скаране на ски изисква подготовка на тялото със специфични упражнения....
Твърде много информация, твърде много тревоги
Да си информиран днес не е привилегия и право. Днес това е цяло проклятие. Знаем повече от всякога, можем...
11 лични вещи, които са си наистина лични
Има лични вещи, които споделяме с приятелките си, които споделяме със сестра си и такива, които са си...
Кенгурова грижа за недоносените бебета
Терминът „кенгуру-грижа”, още „кожа-до-кожа” грижа се използва за специална грижа в първите часове и...
Тонизиращото действие на чая
Чаят е една от най-старите напитки в света. Неговата родина е Китай, но през хилядолетната си история...
Месечният цикъл все още е тема табу
Този период от месеца когато жената е в месечния си цикъл е обвит с митериозност и сякаш никой не говори...
На тази улица никой няма да се завърне...
Майка ми вчера ми се обажда по телефона разни общи приказки да обменим, тя е на село с голямата ми дъщеря,...
Изкуството на промяната
Ако има нещо постоянно в хода на живота ни, парадоксално, това е промяната, защото промени ни спохождат...
Замразените зеленчуци - полезни или не
Замразените зеленчуци са истинско спасение за работещите домакини – намират се във всеки супермаркет,...
Да се учим от грешките на другите 
Казват, че мъдър е този, който успява да извлече поука дори от грешките на другите. Самите ние често...
В какво се изразява същността на интегритета и защо е толкова важен?
„Истинският интегритет е да правиш правилното нещо, знаейки, че никой няма да разбере дали си го направили...
Господин Триумф и господин Провал
Независимо от обстоятелствата, при които е израснал човек, той се определя или като оптимист, или като...
Ориенталският танц
В древността танцът е бил мистичният език, чрез който хората са се свързвали с божествата и с мъдростта...
Най-фертилните храни - II
Да се научим да обичаме Пренаталната психология е категорична, че още от първите дни на зачеването си,...
Навиците ни - по пътя извън зоната на комфорт
Какво правихте тази сутрин, след като се събудихте? Как ви мина денят? Как отговаряте вечер на близките...
Копривата - някои добре опазени тайни
Като чуем "коприва" всички се сещаме за шоковия ефект от допира с иначе нежните й, мъхести листенца....
Мазните храни, зимата и холестеролът
Високият холестерол е една от главните причини за сърдечните проблеми на хората по света. Зимата пък...
Светът е наше отражение. Какво виждаме в него?
Какво мислите за света, в който живеете? Как виждате живота си? Бихте ли могли да го опишете с една дума-...
Aфродизиаците в ежедневното ни меню
Връзката между храната, която консумираме, и сексуалната ни кондиция, е позната още от Древността. Сексуалната...
Хипогликемия
Всеки, който страда от диабет, или има близък с такава диагноза, трябва да знае, какво представлява хипогликемията....
Неочаквани, но здравословни комбинации от храни
Има много продукти – плодове, зеленчуци, месо, млечни изделия, които сами по себе си са полезни и хранителни,...
Пролетно прочистване със зелени супер храни
Супер храните се утвърдиха в нашия начин на хранене като възможност с малко да си набавим много. Особено,...
Следпразничен детокс
Как да помогнем да организма да се възстанови след обилното празнично похапване ? Детоксикацията на...
Орехите – най-обичаните ядки у нас за здраво сърце и добро настроение
Забелязали ли сте че орехът изглежда точно като човешкия мозък? Според древна мъдрост това е много повече...
Маслото от чаено дърво – естественият антибиотик
Често сме склонни да подценяване природните средства за лечение, особено когато става въпрос за бактериални...
Гхи - пречистената, здравословна мазнина от Изтока
За пръв път пречистената мазнина гхи (ги, гхий, от санскрит) се появява в стари ведически текстове като...
Чисто пране без препарати – възможно ли е?
Отдавна изборът на перилен препарат не е сведен само до това, кой прах ще отстрани напълно петната и...
Да бъдем господари на живота си
Замисляли ли сте се кое е най-важното нещо в живота ви? Да посетим местата, за които винаги сме мечтали,...
Кокосовото масло може би не е толкова полезно за здравето, колкото смятахме
Кокосовото масло, което се добива от ядката на кокосовата палма, е короновано като универсално полезна...
Живата енергия на кълновете
През зимата често се оплакваме, че в храната ни недостигат важни витамини и минерали. Действително в...
Класация обяви Средиземноморската диета за най-добрата за 2019 г.
Начинът на хранене, разпространен в държавите около Средиземно море и известен с името "Средиземноморска...
Флуорът и детските зъби
Флуорът е химичен елемент с доказан ефект върху здравината на зъбите. Той влияе върху дентина и емайла...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 35
Коледни пости ден 35. Миналия петък, както ви споделих, се наложи да опитам разни недотам постни неща...
Кога се налага да замълчим, за да запазим магията
Една здрава емоционална връзка означава един цял скрит свят със свои цветове, свой език и свои събития,...
Когато ученикът е готов, Учителят сам се появява
Няма по-добър учител от живота и неговата реалност. Така бързо и своенравно ни завърта в брилянтния...
Как да стигнем до здравословни отношения в любовта?
Всеки мечтае да се влюби, да изживее истинска и красива любов, изпълнена с доверие и вдъхновение....
Утехата без думи и къде можем да я потърсим
Много често, напълно необяснимо изпадаме в дълбоки черни дупки. Без конкретна причина понякога, може...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook