Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Левурда - още една българска суперхрана



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Растението левурда (още див чесън) беше дълго време пренебрегвано, но тенденцията в последните години е да се обръщаме към природните дарове и като лекарство, не само като храна. Листните зеленчуци – коприва, спанак, лапад, киселец, дори „плевелът” тученица, глухарче - все невзрачни „треви”, все повече навлизат е менюто ни и учените сякаш се надпреварват да ги изследват и хвалят колко са полезни.

Такъв е случаят и с левурдата. Латинското име на листното растение е Allium ursinum. Ursus от латински означава мечка и на територията на Европа и Азия именно левурдата е първата храна на кафявите мечки след зимния им сън. Листата им наподобяват тези на момината сълза, затова преди да консумирате, убедете се, че сте набрали именно левурда, а не отровната момина сълза. Ще ги отличите заради лекия аромат на чесън, който се носи от прясно откъснатото листо, а като цъфнат, е невъзможно да ги объркате.

През столетията левурдата е била позната като ядлива и военноначалниците са нареждали на войниците да я ядат по време на военните походи като пълноценна, достъпна храна, която ги предпазва от възпаления и стомашно-чревни проблеми на бойното поле. Фермерите също са познавали растението и то е било сред първата прясна зелена храна за добитъка, когато целта е била по-богат млеконадой.

Днес тя е чест гост на гурме кухнята под формата на сос песто или разнообразни дипове. Отличава се с лек аромат на чесън, плътен вкус и, разбира се, много полезни свойства. Бере се в края на март, април, преди растението да цъфне – преди цъфтежа качествата на младата левурда са най-силни.

Като говорим за супер храни, които са достъпни за хора с малко средства – левурдата олицетворява напълно идеята зад това. Освен че се намира лесно в горските ливади, тя е лесна за обработка, защото не й трябва много, затова пък качествата й в пъти надминават много супер храни, които познаваме.

Полезни свойства

Полезните свойства на левурдата са в основно три посоки, които попадат в едно от най-големите здравни риска днес:

Противомикробно действие. Доказано е, че суровите листа на левурдата имат силно антимикотично, противоглистно действие и подобно на чесъна, но далеч по-щадящо, прочистват целия чревен тракт от патогени, паразити и всякакви микроби. Според новите теории на произхода на рака в стомашно-чревния тракт, именно множеството патогени водят до тези болести. Тя стимулира отделянето на стомашен сок и действа регулиращо изхожданията.

Антисклеротично действие – друг голям бич за съвременния човек е високото кръвно налягане и инфарктът, проблеми, които засягат все по-млади хора. Левурдата прочиства артериите от шлаките на лошия холестерол и снижава нивата му на клетъчно ниво. Регулира сърдечния ритъм и подобрява дейността на сърцето. Консумацията му е добра профилактика на застрашени или предразположени към такива проблеми хора.

Пролетна авитаминоза, обща отпадналост и липса на тонус. Заради безценния си състав от цялата гама витамини, особено витамин С и фолиева киселина, и микроелементи като желязо, селен, йод и минерали като калций и калий (за сърцето) прясната салата, в която има левурда ни помага да не усетим с такава сила прехода между сезоните. Повишения жизнен тонус се усеща, ако съчетаваме левурдата с другите листни зеленчуци под формата на богати салати. Днес сме много по-чувствителни към смяната на сезоните и, откъснати от природата, предпочитаме да даваме пари за хранителни добавки, вместо за прясна храна.



Левурдата е добре да се яде наистина прясна, непосредствено след набиране, и да престои най-много два-три дни в хладилника. На салата оптимално се оползотворяват свойствата й, но на песто по рецепта на босилековото песто също е много вкусно. Всяка термична обработка отнема от качествата й.

Как да направим песто от левурда:



И така, в някой слънчев пролетен следобед, направете си пикник в гората и се въоръжете с ножичка. Освен слънчеви лъчи и вдъхновение, ще си тръгнете с доза здраве и вкус от природата.
Коментари
2016-05-07 #3
Ginka
Наистина изглежда страхотно растение!
2016-02-12 #2
Серафим
Серафимов, Просто - с две думи: твърде полезно! Ако не вярвате идете и се посъветвайте с нестинарите от с. Българи, Бургаско. (http://www.hera.bg/emotic/thmbup.gify)
2015-04-26 #1
Диляна
Поредното вълшебство от природата!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Песто от левурда
· Супа с резене, коприва и левурда
· Свински филенца с левурда и каперси
· Постен дип с авокадо и тахан
· Суровоядска разядка със сушени кайсии
· Постна майонеза
· Кокосовото масло може би не е толкова полезно за здравето, колкото смятахме
· Слънчогледовите семки са достъпни, вкусни, много полезни
· Орехите – най-обичаните ядки у нас за здраво сърце и добро настроение
· Защо още да обичаме ореха?
· Най-важните правила за употреба на билките
· Да опазим непознатите гори на България
· За горещините: Студено приготвени летни ястия и салати
· Магданозени кюфтенца
· 10 пролетни рецепти със зеленолистни зеленчуци
· Патладжанена разядка
· 4 идеи какво да направим с червено цвекло
· Черна леща, "белуга" - богата на протеини, фибри, желязо и антиоксиданти
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Какво да направим с кисело мляко през лятото?
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· 9 + 1 причини да хапваме диня
· Шунгитът - черният лечебен минерал от недрата на Земята
· Масло от борови иглички – за какво помага и как да го използваме?
· Кратуните - незалязващ чар и практичност за бита
Събота
16
Февруари 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Разкрийте вашата чувствителна страна и бъдете себе си без страх
Днешният свят забранява чувствителността. От една страна тя ни прави уязвими и сами я избягваме, а от...
Плуване за бебета - здраве, тонус и забавление
Животът се е зародил във водата, човешкото тяло е изградено почти изцяло от вода и не е чудно, че водата...
3 вида храни, които да имаме вкъщи, докато постим
Когато решим да постим, трябва да сме сигурни, че приемаме достатъчно пълноценна храна. Без месото, млякото...
Елшата - келтската билка, вплетена в митологията
Във вярванията на келтите елшата е порта към света на феите. Съществува поверие, че самодивите боядисвали...
Цялата истина за „хапчето след секс”
Когато сексуалните страсти се развихрят, разумът често се оказва един неприятен свидетел. За да избегнем...
Витамин К - какво трябва да знаем?
Всички сме чували за витамини A, B, C, D, дори и E, но какво да кажем за K? Витамин К е вероятно един...
Как да не съсипем косата си по време на диета
Когато започваме поредната диета, вдъхновени от идеята, че ще изглеждаме зашеметяващо в новия си бански...
Кокосовото масло може би не е толкова полезно за здравето, колкото смятахме
Кокосовото масло, което се добива от ядката на кокосовата палма, е короновано като универсално полезна...
Това кошмарно главоболие - II
Съществува обаче и друг вид главоболие – мигрената, чийто произход остава все така забулен в тайнственост....
Печени кестени срещу есенната умора
Тя винаги е леко тъжна - заради изминалото лято, заради събраните емоции и спомени и заради последните...
Да спрем рака на гърдата навреме
Статистиките сочат, че ракът на гърдата е на първо място по честота на диагностициране сред жените, което...
Дюлята - с поздрав от есента
Невероятен, силен аромат, стипчив вкус и приятен жълт цвят, напомнящ ни за есента. Идваща тъкмо навреме,...
Списание Hera.bg подкрепя: Световна седмица на кърменето - 2014 г.
Списание Hera.bg подкрепя Световна седмица за подкрепа на кърменето „Кърменето: Печеливша цел за цял...
Енергийните вампири
Те не се страхуват от слънцето, не хапят и обичат чесън, но при все това са си вампири. След разговора...
Флуорът и детските зъби
Флуорът е химичен елемент с доказан ефект върху здравината на зъбите. Той влияе върху дентина и емайла...
Анасонът - билка и подправка
Анасонът е от семейството на кимиона и копъра, има сладникав вкус натрапчив и характерен аромат, който...
Летните натравяния или отпуска в...
Лято – това е благословено време, когато на-после успяваме да си вземем дълго мечтаният отпуск и готови...
Колко вида кураж има и как да го развием, за да бъдем успешни?
„Кураж е необходим не само за смелите дела, но също така и за продуктивните дейности и мислене.“ - Фридрих...
Когато загубите самоконтрол пред детето
„...За Бога, Петя, пак закъснявам заради теб, писна ми вече от мотането ти! Веднага се обувай и тръгвай,...
Силата на слънцето
Откакто сме родени, има някои обекти, които приемаме за даденост. Но ако се замислим, те спомагат начина...
Мъдрецът – да го премахнем или не?
Мъдреците са наследство от праисторическото ни минало. Те са били необходими за сдъвкването на суровата...
Сироп от смокинови листа
Сиропът от смокинови листа е много обичан в моето семейство. Той носи лек дъх на смокиня, на лято и южна...
Непосилната лекота на килограмите
Живеем в несъвършен свят, в който най- много се цени съвършенството. Идеалите, които преследваме за външния...
Всъщност се справяте много по-добре с живота
Обземат ли ви мрачни мисли често-често? Може би сте убедени, че в живота хич не ви върви, особено на...
Сините сливи
Един от плодовете, с който свързваме лятото е синята слива. Вкусна и сочна, тя е прекрасен източник на...
Неочаквани прояви на доброта
„Не всички можем да вършим големи дела, но всички можем да правим малки дела с голяма любов.” Майка...
Желанието да бъдем харесвани - как ни влияе и до какво може да доведе?
Дори и да не го признаваме, на всеки от нас е приятно да се чувства харесван, независимо дали ще е от...
Храненето и холестеролът
От толкова отдавна медиците и диетолозите спорят около холестерола, че дори споменаването на самата дума,...
Болки в гръбнака - причини и как да се справим с тях
Причините за болките в гръбнака могат да бъдат много – от вродена особеност на скелета до прекарани заболявания...
Кокосово масло за здравето
Приложението на кокосовото масло в козметиката е познато отдавна, самостоятелно или като основа на кремове...
По следите на женската енергия
Коя е според вас силата, която управлява света? Парите, сексът, Пентагонът, таен съюз между правителства...
Защо сме толкова груби с децата си?
Наскоро станах свидетел на една сцена, в която един баща беше много груб сутринта, докато оставяше дъщеря...
"Човек живее с две и двеста..."
Безпаричие, оскъдица, бедност. Този, който не е стигнал финансовото дъно, той не знае за какво става...
Ох, схванах се!
Колко пъти сте го казвали след уморителен ден в офиса? Колко пъти сте се събудили схванати, без да може...
Хроничната умора по време на бременност
Особено, ако бременността е дългоочаквана, положителните две чертички предизвикват истинска еуфория и...
Фитнесът като удоволствие - II
Плажен отдих В съзнанието на мнозина почивката на море означава само лежане и събиране на тен от сутрин...
Тревогите, без които не можем...Не можем ли?
Тревожите ли се често? Твърде характерно състояние за нас жените, като по-чувствителната половина на...
"Жена ми не работи, тя е домакиня"
Майка и татуист, Райшел Кастълбъри (Ryshell Castleberry) от Флорида написала пост във фейсбук, хипотетичен...
Рисковете от системното недоспиване
Някога, преди доста години, дядо ми казваше: „Сънят лекува!“ Бях малка, но се отнасях с недоверие към...
С какво да заменим чашата кафе
Повечето от нас са свикнали да започват деня си с чаша ароматно кафе. Без този ритуал часовете минават...
Да пазим зрението
Безспорно зрението е едно от най-важните сетива и трябва да го пазим още от най-ранна детска възраст....
Да събудим сексуалността си
Когато стане дума за страст, секс, обикновено говорим за връзки – как да запазим страстта по-дълго, как...
Кое издава, че имате ниско самочувствие?
Как сте със самочувствието - ниско или високо На какво основание е то? Получавате ли потвърждение за...
Мандарината - в помощ на зравето и тънката талия
Вкусът им е съвършената комбинация от свежест и в същото време сладост, без излишна киселина или тръпчивост....
Ферментирал (черен) чесън - защо е толкова полезен?
Чесънът е добре известен с полезните си свойства - няма съмнение, че той е естествен антибиотик, убива...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook