Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Песто от левурда



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Гората винаги крие тайни, които само посветените могат да открият. Левурдата със сигурност е между тях - не само заради особените места, на които расте, но и заради всичките полезни и вкусови качества, които носи това пролетно растение. В езотеричните ритуали левурдата се смята за растение, което спомага намаляването на негативната енергия, спомага свързването с добри същества, дава сила за премахване на психически и физически трудности.

Включването в пролетното ви меню за около месец е чудесна идея за прочистване на организма. Левурдата унищожава вредните бактерии, без да нарушава баланса в организма, влияе добре на кръвта, прочиства от тежки метали и нормализира високото кръвно налягане.

Можем да я използваме като добавка в зелените салати, кишове, пълнежи за банички, омлет, супа.

Супа от левурда, резене и коприва

Как да съхраним левурдата

Ако сте били в гората и сте си набрали голямо количество левурда, вече се чудите как да го съхраните. Без да миете листата ги приберете в затворени найлонови пликове, съхранявайте в отделението за зеленчуци за около седмица. След това можете да постъпите като мен:

Песто от левурда - рецепта

Измивам добре листата, оставям да се поотцедят, дори да остане вода не съм забелязала да е фатално.

Нарязвам ги на по-ситно и слагам в кухненския робот, добавям малко количество зехтин, ябълков оцет, сол, захар. (става и с пасатор, но по-бавничко)

Пасирам до каша и започвам да добавям постепенно зехтин. Целта е да се получи сравнително гъста каша. Същата слагам в бурканчета, наливам 1 пръст зехтин, който спира навлизането на въздух и играе роля и на консервант.

Правя това в големи буркани и ги съхранявам в хладилника. От тази по-гъста паста в последствие си правя песто, което е малко по-разредено, предпочитам по-слабия чеснов вкус.

Тогава използвам няколко лъжички от гъстата паста, добавям повече оцет, вода, зехтин, орехи или кедрови ядки. Понякога добавям и няколко листенца босилек.


Все пак, ето ви пропорции, ако сте решили да си направите пестото за бърза консумация: около 100-120 грама прясна левурда, 100 мл зехтин, 30 грама орехи, сол, мед (или захар) и ябълков оцет на вкус.



Защо задължително да си направим песто от левурда.

- уникална добавка към дресинга за салати

- просто, ей така, върху препечени филийки

- една от най-добрите марини за месо и зеленчуци на грил

- съвършената лъжичка вкус към домашните дюнери

- издържа с месеци в хладилника


Препоръчвам Пестото от левурда с филийка Пълнозърнест хляб с квас



Ще се срещнем. В гората.



Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Левурда - още една българска суперхрана
· Супа с резене, коприва и левурда
· Свински филенца с левурда и каперси
· Ферментирал (черен) чесън - защо е толкова полезен?
· Панирани пиперки с доматен сос
· Песто Дженовезе - кулинарно изкушение от Италия
· Изпитана рецепта за домашна горчица
· Постен дип с авокадо и тахан
· Суровоядска разядка със сушени кайсии
· Защо още да обичаме ореха?
· Най-важните правила за употреба на билките
· Да опазим непознатите гори на България
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Торта със стар козунак без печене
· Магданозени кюфтенца
· За горещините: Студено приготвени летни ястия и салати
· 10 пролетни рецепти със зеленолистни зеленчуци
· Пролетни кошнички със спанак и веган кашкавал
· Орехите – за здраво сърце и добро настроение
· Тези билкови чайове ще подобрят настроението ви
· Какаото помага за по-добра работа на мозъка
· Телешки стек, маринован в бърбън Jim Beam
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
Сряда
21
Април 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Козуначени кифлички
Здравейте!Казвам се Людмила от гр. Хасково и бих искала да участвам и с едно предложение, за великденски...
Оризът – Ин и Ян за нашето тяло - II
Дивият ориз, за разлика от своите роднини, произхожда не от Азия, а от Северна Америка и по-точно районът...
Постен какаов сладкиш
Този сладкиш е истински пир за сетивата и една сладка наслада по време на поста. Тогава менюто е ограничено,...
Пресни картофи с тиквички, копър и чесън
Това е любимата ми рецепта с пресни картофи, категорично. А и, като се замисля, любимото ми пролетно...
Японската кухня - II
Месо Като цяло месните блюда не са характерни за японската кухня. Домашни животни тук никога не са отглеждани,...
Панирани пиперки с доматен сос
Всеки сезон носи своето очарование, своите блага – така, както природата е разпоредила да стане. Силно...
Спагети с бекон, праз, грах и лимон
400 г спагети 40 г масло 150 г бекон 200 г праз 400 мл сметана 100 г грах 1 лимон -сок сол...
Лесен кекс с орехи
Кексът може да изглежда много лесна работа за някои, но за мен дълго време беше пълна мъгла. Докато не...
Пилешко месо с фъстъчено масло
Като повечето хора до преди години само бях чувала от "американските филми" как мажат наляво - надясно...
Банички с ябълки
За тази рецепта изберете сладки, но кисели ябълки. Комбинацията е прекрасна, особено с канелата и карамеления...
Индийска кухня - Къри с кладница, кашу и зеленчуци
Макар, че у нас под "къри" се разбира смес от подправки, в индийската кухня най-често за къри се приема...
Нахутът - вкусен, здравословен и диетичен
С Инна онзи ден се шегувахме помежду си, че толкова обичаме нахут и в Хера имаме толкова рецепти с нахут,...
Скариди с чесън и копър
Съвършените неща са прости. Те нямат нужда от нищо повече и нищо по-малко. Блюдо от скариди с чаша вино...
Агнешко бутче с картофи
Рецептата, която ви предлагам, съм записала от свекървата. И бутчето от снимките е нейно произведение...
Охлюви – нещо изтънчено или забравено от кухнята на баба
Всеки от нас поне веднъж е имал кулинарна среща с охлювите. Познавачи казват, че хората се делят на три...
Кокошка с кисело зеле
Как ми се яде кокошка с кисело зеле - каза съпругът ми. Сигурно не съм ял от детските си години, голяма...
Празнична торта - Великденско гнездо
Гергана от Варна: "Бих искала да участвам и с още едно предложение, за великденски десерт - една много...
Лаврак в бадеми с шафранов сос
Една вкусна рецепта, която приготвяме за 20-тина минутки. Ястието можем да сервираме с пресни малки картофки,...
Салата с червено цвекло и черен кимион
Макар че аз също най-често си мариновам цвеклото с оцет и чесън, тази вечер нямах време. 300 гр....
Бърза авокадо паста
Обожавам паста - всякакви видове и всякакви сосове. Понякога времето не стига за разточително готвене....
Баница с праз, гъби и амарант
По време на пости или в предколедния сезон търсим всякакви алтернативи на вкусни ястия. Баниците са едни...
Ретро сладкиш със сладко от сини сливи
Веднага казвам, че много обичам този сладкиш. Забравете за пухкавите кексове с 6 яйца. Този е друга класа...
Дафиновият лист - много приложения и лесно отглеждане
Благородният лавър е декоративно зелено дърво с много отличителен аромат от семейство Лаврови, което...
Крем супа от картофи
Картофената крем супа е нещо на вид изключително просто, даже сякаш незаслужаващо внимание. Но опиташ...
Сандвич със сос от авокадо и босилек
Здравейте, Hera.bg! Здравей, Цвети! Макар и на края на поста реших да се включа с една рецепта, която...
Дроб с гъбки и доматен сос на фурна
Ако имате нужда от лесноусвоимо желязо, дробът е вашата храна. Не готвя свински дроб често, но определено...
Галет със смокини
Първата земна храна, според християнските вярвания, е била смокинята. В Египет я смятали за плод, носещ...
Пролетта идва с... киселец
Да, традиционно е закичена с кокиче, но ако говорим за идването й в менюто ни, определено това може да...
Ванилията – аромат в шушулка
Почти всеки крем, бисквити, вафла или шоколад имат аромат на ванилия, а в действителност повечето от...
Вита баница с леща и праз
Тони Карова от Tony's Happy kitchen ни предлага още една идея за постите, а защо не и за Бъдни вечер: Искам...
Мини пици с лапад
Привет! Казвам се Камелия и живея в Бургас. Имам две дъщери , на 5 и на 7 години и обичам в събота вечер...
Какво да сложим на трапезата за Бъдни вечер
Бъдни вечер е не само последният ден от великите пости, а навечерието изпълнено с трепетно очакване да...
И за нашите деца Храната е най-доброто лекарство!
Тадааа, какво имаме на тази снимка: Бял и червен ориз с хрупкави зеленчуци - Снощната вечеря + нослето...
Пита с ябълки
1 кг брашно 1,5 кг ябълки 25 г мая 100 г захар 200 мл олио 100 орехи смлени 1 и ½ ч.ч вода кора...
Пикантни чили догс
Храната в котешката кухня, знаете, че винаги е вдъхновение и приключение, а днес вдъхновението ми е от...
Как да съхраним картофи през зимата
В нашата страна картофите са основен продукт в зимното меню. Независимо дали ги печем, варим или пържим...
Диня с прошуто
Има рецепти, които съзнанието ни не може да възприеме. Прошуто с диня може би е една от тях (за някои...
Ориз със спанак, гъби и домати на фурна
Предлагам ви една постна рецепта, която може съвсем успешно да бъде основно ястие или пък гарнитура към...
Как да: Приготвим сушени домати
Италианската кухня е една от най-любимите в света. Богата на аромати, на цветове и вкусове, тя е и изключително...
Брашното – някои го предпочитат черно
Бързам да уточня, че определението “черно” в заглавието е по-скоро преносно и обобщаващо. Иде реч за...
Българският и още 18 флага на други страни, направени от най-типичните в тях храни
Много често си служим със стереотипи, за да опишем някои нации. Германците били скучни и работливи, французите...
Как да изберем вкусна диня
В разгара на лятото пазарите, магазините и крайпътните барачки се изпълват с огромни купчини мамещи на...
Най-"коледните" подправки
Коледа е единственият празник, който има свой личен аромат. Той е упойващ и топъл, навява мисли за уют...
Постна лазаня с тиквички и броколи
Здравей Цвети! Идвам на помощ с една зеленчукова лазаня. Казвам се Анелия и съм от София. Вегетарианка...
Печени праскови с бадеми
Десертите с праскови най-често са с някакъв блат, в който прасковите изпълняват ролята на пълнеж. Тук...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook