Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Два вида козуначени мъфини за Великден


и един малък козунак - всичко с помощта на машина за хляб


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Започвам с това, че винаги ме е било страх от козунаците. Не, че не ги обичам – напротив, но месенето им е свързано с толкова много тънкости, че съм се отказвала и още преди да ми хрумне да пробвам.

Тази година се сдобих с машина за хляб и реших да опитам - в якото месене щеше да ми помага тя, а другото – от мен. Прерових всякакви рецепти от блогове, сайтове, тънкости от тук и от там, проучих възможностите на машината, все пак тя щеше да свърши почти цялата работа и смело напазарувах основните съставки. И каквото да ви убеждават етикетите на купешките козунаци – те са само 6 – мляко, яйца, масло, захар, брашно и мая. Всички останали добавки – лимонени кори, ванилия, ядки, стафиди, какао, локум само придават индивидуалност на козунака.

И така реших аз да направя генерална репетиция за Великден. Тъй като в Hera.bg има рецепта за козунак и кифлички, аз направя мъфини. И напълно изненадващо за мен, мъфинките не само станаха – 24 броя общо, но и излезе и един немалък козунак. Бухнаха, изпекоха се добре и имаха най-важното - сърцевина "на конци".

Два вида козуначени мъфини за Великден

300 мл мляко
600 гр бяло брашно
14 гр мая - две пакетчета суха
4 яйца и белтъкът на едно яйце+жълтъкът за намазване
125 гр масло без сол и една супена лъжица мас
(ако няма мас, увеличете маслото)
300 гр захар+5-6 с.л. за поръсване
Щипка сол
Есенция ванилия


Приготовление:


Всички съставки се оставят на стайна температура да се стоплят напълно. В купа разбивам 4 яйца+1 белтък със захарта да увеличи обема два пъти и да побелее. Ако има пяна, махам с лъжица. Там слагам и ванилията.

В купа изсипвам топлото мляко с една лъжица захар и една лъжица брашно, разбърквам да се смесят добре и слагам маята. Ако искате малко да забързате втасването на маята, трябва да сложите тази купа в по-голяма с гореща вода до половината.


Пресявам три пъти брашното с щипката сол. Това е от голямо значение за козунака по принцип и трите пресявания никак не са излишни.

Половината от маслото и маста обърквам на мека еднородна каша и ако маята е втасала (сместа се е надигнала и пуска балончета с леко шуптене), можем да започваме.


За козуначени мъфини със стафиди, канела и захар:

150 гр бели стафиди
100 мл коняк или ром
1 супена лъжица канела
2 с. л. захар



В хлебопекарната изсипвам яйчената смес, млякото с маята, мазнината и внимателно с лъжица или шпатула брашното.


Всяка машина за хляб има програма за 15 минути, в моя случай това е програмата за паста. Настройвам я за цикъл от 15 минути. Това е програма, която само обърква съставките в меко тесто, без да се загрява машината и да започне втасване.



През останалото време смесвам канелата и захарта и изцеждам отделно от тях стафидите от рома.

В друга купичка смесвам добре какаото, захарта, начуканите орехи и малко мляко до получаване на каша. Включвам фурната на 50 градуса.



За козуначени мъфини с какао и орехи:

2 с. л. какао или течен шоколад
2 с. л. захар
50 мл топло прясно мляко
Минала е програмата през това време и после я включвам отново. След втория път разделям тестото на две. При едната част, която остава в машината, изсипвам отцедените добре стафиди. Включвам това тесто на още един цикъл 15 минути, за да се объркат стафидите добре в тестото.

Другото тесто слагам в намазнена купа и покривам с фолио. Слагам в топлата фурна да втаса. Трябва да увеличи обема си около 3 пъти.



Докато това втасва и след като мине последният 15-минутен цикъл, включих машината на програма за 1,20 часа – месене+втасване. На моята машина това е супер бърз сладък хляб.

През това време тестото във фурната трябва да е втасало. Изсипвам го на постелка за месене или на плота и с намазнени ръце с масло започвам да го меся. Когато започне да лепне – пак намазнявам, докато не стане гладко и стегнато тесто.

Късам малки топки, които оформям на фитили, слагам малко от шоколадовата смес, завивам на охлювче и слагам във формичката – едната тава ми е с хартиени, другата със силиконови форми. И с двата вида стават.





Като направя 12-те мъфинки, ги връщам във фурната за второто втасване. Като се надигнат и те, включвам фурната на 170 градуса. Вече втасалите мъфинки намазвам с разбития жълтък и поръсвам със захар. Връщам да се доизпекат.



Междувременно второто тесто е втасало вече и правя същото с него - фитили, ръсене със сместа захар и канела, завиване на охлювче и слагане във формичка. Понеже се оказа, че е повече от първото отделено и щяха да излязат повече от 12 мъфина, отделих една част в купа и го завих. А от това направих после големия козунак.



Втората порция втаса в банята, където е най-топло у дома. Вие, разбира се, можете да не си играете като мен и да правите два вида мъфини и да си следвате стандартната процедура – второ втасване, мазане с жълтък, ръсене със захар, печене.

Пекат се около 30-40 минути на 170 градуса.

А като изстинат и се осмелих с трепет, усетих прекрасно задоволство - вътрешността беше мека, въздушна и на прекрасни нишки, които се усетиха още по-добре при големия козунак.

Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Торта със стар козунак без печене
· Козуначена пита след Великден
· Козуначени кифлички
· Вкусни десерти с тиква
· Не се отказвайте от закуската по време на пости
· "Здравословен обяд за ученика" - мъфини със сирене и таханови рулца
· Започва Светлата седмица
· Велика събота
· На Велики четвъртък е била Тайната вечеря и боядисваме яйцата
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· Любимите сладки на Hera.bg
· Как да сготвим крехко свинско бон филе (тънкости)
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Импровизиран киш с праз и бекон
· Домашен сметанов сладолед с орехов крокан
· 5 любими десерта с ябълки
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
Вторник
2
Март 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28

29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Мазнините: добри, полезни, вредни - II
Животинските мазнини за разлика от растителните, съдържат холестерол и повече наситени мастни киселини...
Патладжанът – историята на един плод
Родом от региона на Индия, култивиран преди около 4000 години, днес патладжанът е разпространен в почти...
Задушено шкембе в пръстени гювечета
1 кг телешко шкембе 100 гр краве масло 150 мл бяло вино черен и червен пипер дафинов лист 2-3 скилидки...
Салата "Мъката на бацила"
Преди малко повече от месец бях качила тази снимка на салата във Фейсбук профила си. На шега я кръстих...
Домашната торта на баба
Класиката на класиките. Вкусът на вкусовете. Торта мека като бабина душица - проста и незабравима. Всъщност...
Класически горещи напитки за студените зимни дни
Зимата притежава усещането за уют и топлина повече от който и да е от друготе сезони. Това усещане е...
Портокалови масленки с шоколад
Тони Карова от Тony's happy kitchen ни предлага един изкусителен постен, веган десерт - маслени сладки...
Вегетариански (постен) бъргър
Момчетата обичат бъргъри. И макар моето да не консумира тази храна особено често, все пак си е част от...
Палачинки от червено цвекло
Тази чудесна рецепта е приготвила и изпрати Ели Цветанова Искам да споделя, че направих страхотни...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 10
Ден 10 от Коледните пости. От днес можем да включим риба, скариди, калмари, октоподи, миди и всякакви...
Дроб с гъбки и доматен сос на фурна
Ако имате нужда от лесноусвоимо желязо, дробът е вашата храна. Не готвя свински дроб често, но определено...
Забавни сандвичи
Във времената на "junk food" асоциираме думата сандвич с нещо вредно. Далеч съм от мисълта, че сандвичът...
Ориз с праз, брюкселско зеле, сладък картоф и асафетида
Тази комбинация на пръв поглед е необичайна, но гарантирано - оказа се особено сполучлива. Сладките...
Пилешки дробчета с пуешко и гъбки
Като повечето жени и аз не обичам да изхвърлям храна, така че често се налага да оползотворявам продукти....
Печени камби - зимнина
Тези камбички в нашето семейство са любимата ни зимнина. Като изключим почистването на камбите, всичко...
Пълнозърнеста паста с карфиол, синьо сирене и сметана
Идеята за тази паста ми хрумна заради една несправедливост. Смятам, че карфиолът е много подценяван за...
Повече за: Асафетида подправката - билка
Асафетида (Ferula asafoetida) е подправка-билка, идваща от националните кухни на Иран и Афганистан. Въпреки...
Слънчогледовите семки са достъпни, вкусни, много полезни
Печеният слънчоглед е най-популярната семка у нас. Започнеш ли веднъж, няма отърване, докато не приключиш...
Обреден хляб за Кръстовден
Харесвам идеята да запазим нашите стари традиции и ритуали, искам да останат записани някъде, ако някой,...
Салата от червено цвекло, ябълка и грейпфрут
Една здравословна салата, за която Ирина от вегетариански ресторант "Жасмин Тий Хаус" казва, че никой...
Постни арменски сармички
Ако са ви омръзнали обичайните рецепти за лозови сърми и искате да опитате нещо ново и все пак традиционно...
Салата с ряпа дайкон
Ряпата дайкон вече трайно се е настанила до нашенската - обикновена бяла, черна, червена ряпа. В родината...
Козунак + козуначени кифлички
Никога, ама никога, не помня у дома да се е правил козунак. Даже и баба не се досещам да е месила козунаци....
Ginataang monggo - филипински десерт
Ginataang monggo е традиционен филипински десерт. С думата Ginataang филипинците назовават всякаква...
Синьото сирене - изтънчена наслада за ценители на нетрадиционни вкусове
Синьото сирене е специфичен деликатесен вид сирене с висока хранителна стойност и висока масленост. Представлява...
Постен сиропиран сладкиш
Здравейте! Пращам ви и моите две рецепти, защото време не остана. Докато се наканя и конкурсът свършил....
Козуначени кифлички
Здравейте!Казвам се Людмила от гр. Хасково и бих искала да участвам и с едно предложение, за великденски...
Тиквените семки
Есента е сезона на тиквата. Вероятно я обичате печена, на тиквеник или, ако имате страст към екзотичните...
Откриването на Америка като кулинарна революция - II
Фасулът Бобът вероятно е едно от най-старите културни растения в света. Произхожда от Южна Америка,...
Кулинарните специалитети на Испания - II
Зехтинът. Стъпвайки на иберийска земя с изненада разбрах, че Испания (и по-точно Андалусия) е най-големият...
Пълнени гъбки
Здравейте, Цвети и Hera.bg, Казвам се Ивелина Петрова, от град Варна, с потребителско име lina....
Печен миш маш
Обичам миш маш, а също и печени зеленчуци. За това реших да комбинирам и се получи това зеленчуково ястие. ...
Домашен хляб с квас в хлебопекарна
Тази година се зарекох по време на постите да опитам да хвана квас. Първият път беше неуспешен, но след...
Домашни бонбони - II
За да си направите тези сладки топчета (около 15 бр.) отново ви трябва блендер. Бонбони с фурми...
Дунавска салата
Тази зимнина, си е малко "пипкава", защото трябва да се реже всичко на лентички. За сметка на това, после...
Палачинки с праскови и канела
Бързам да направя допълнението, че това не са палачинките, които най-често хапваме в европейската кухня,...
Питки със сирене за Димитровска задушница
В народните вярвания се смята че св. Димитър е брат и на архангел Михаил (душевадника). Затова на някои...
Салата с кестени, бекон и праз
Прекрасният аромат на кестените, се допълва превъзходно с запържения в златисто бекон и топящ се в устата...
Първата българска готварска книга е дело на...Дядо Славейков
Петко Рачов Славейков е светило сред съвременниците си - уважавана обществена и политическа фигура, патриот...
Зеленчуково ястие с боб ала мексикана
Установила съм, че най-вкусна бобената чорба става, ако си сварил наведнъж поне 700 гр. боб /в сухо състояние/....
Бърз обяд с аромат на лято
Тази рецепта няма да започне с: "В забързаното ни ежедневие...". Тази рецепта ще започне с аромат на...
Сладко от череши
Сладкото от череши винаги го свързвам със сладоледените мелби от моето детство. И сега за разкош понякога...
Бърза рибна вечеря
Колко пъти се прибираме уморени, хапва ни се нещо вкусно, лесно и бързо. Ето нещо, което ще ухае след...
Как да: Почистим риба
Вероятно за някои дами чистили риба тази статия ще им се стори малко странна, та дори и смешна, но приятели...
Празнична торта - Великденско гнездо
Гергана от Варна: "Бих искала да участвам и с още едно предложение, за великденски десерт - една много...
Индийска кухня - Къри с кладница, кашу и зеленчуци
Макар, че у нас под "къри" се разбира смес от подправки, в индийската кухня най-често за къри се приема...
Бял и червен ориз със зеленчуци
Смята се, че червеният ориз прочиства кръвта и се прилага в диети за цялостно прочистване на организма...
Пържола с шоколад
Последният път, когато срещнах тази метафора, тя беше използвана като синоним на "манджа с грозде" т.е...
Сладък картоф (батат) за стабилизиране на кръвната захар и засилване на имунитета
Сладкият картоф навлиза все по-бързо и успешно в менюто и е предпочитан продукт от много хора, които...
Овесена закуска с ягоди
Закуската е важна част от деня, а пълноценната такава още повече. Продуктите по-долу често прибавям към...
Макарони със спанак и гъби на фурна
Здравейте Hera.bg, бих искала да участвам с тази рецепта за основно ястие, който обича месно, може...
Домашна прясна паста без яйца
Как се прави прясна паста вече съм писала. Но се сдобих с машинка за паста и тук тя е приготвена с нея....
Салата от кестени, земна ябълка и постна майонеза
Кестените съдържат доста калории, но пък нямат много мазнини, повдигат тонуса и са чудесен източник на...
Пилешки шишчета със сусам
Макар, че в тази рецепта имаме топлинна обработка на сусама, все нещичко остава от неговите изключително...
Ябълков сладкиш с Мартин
Обичам бързите и здравословни сладкиши. Мама ми го приготви, когато й гостувах, но се оказа, че рецептата...
Суровоядска разядка със сушени кайсии
Тази разядка е съвсем простичка за изпълнение, но е идеална гарнитура или сос към много ястия. Веган,...
Ванилията – аромат в шушулка
Почти всеки крем, бисквити, вафла или шоколад имат аромат на ванилия, а в действителност повечето от...
Печени зеленчуци на грил
Рядко се изкушавам да ям зеленчуци и плодове, които не са в сезона си, поради ред причини, но ако го...
Ризото в розово
На пръв поглед цвета на това ризото може да те стъписа, защото в този цвят сме свикнали да виждаме най-вече...
Панирани пиперки с доматен сос
Всеки сезон носи своето очарование, своите блага – така, както природата е разпоредила да стане. Силно...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook