Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Два вида козуначени мъфини за Великден


и един малък козунак - всичко с помощта на машина за хляб


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Започвам с това, че винаги ме е било страх от козунаците. Не, че не ги обичам – напротив, но месенето им е свързано с толкова много тънкости, че съм се отказвала и още преди да ми хрумне да пробвам.

Тази година се сдобих с машина за хляб и реших да опитам - в якото месене щеше да ми помага тя, а другото – от мен. Прерових всякакви рецепти от блогове, сайтове, тънкости от тук и от там, проучих възможностите на машината, все пак тя щеше да свърши почти цялата работа и смело напазарувах основните съставки. И каквото да ви убеждават етикетите на купешките козунаци – те са само 6 – мляко, яйца, масло, захар, брашно и мая. Всички останали добавки – лимонени кори, ванилия, ядки, стафиди, какао, локум само придават индивидуалност на козунака.

И така реших аз да направя генерална репетиция за Великден. Тъй като в Hera.bg има рецепта за козунак и кифлички, аз направя мъфини. И напълно изненадващо за мен, мъфинките не само станаха – 24 броя общо, но и излезе и един немалък козунак. Бухнаха, изпекоха се добре и имаха най-важното - сърцевина "на конци".

Два вида козуначени мъфини за Великден

300 мл мляко
600 гр бяло брашно
14 гр мая - две пакетчета суха
4 яйца и белтъкът на едно яйце+жълтъкът за намазване
125 гр масло без сол и една супена лъжица мас
(ако няма мас, увеличете маслото)
300 гр захар+5-6 с.л. за поръсване
Щипка сол
Есенция ванилия


Приготовление:


Всички съставки се оставят на стайна температура да се стоплят напълно. В купа разбивам 4 яйца+1 белтък със захарта да увеличи обема два пъти и да побелее. Ако има пяна, махам с лъжица. Там слагам и ванилията.

В купа изсипвам топлото мляко с една лъжица захар и една лъжица брашно, разбърквам да се смесят добре и слагам маята. Ако искате малко да забързате втасването на маята, трябва да сложите тази купа в по-голяма с гореща вода до половината.


Пресявам три пъти брашното с щипката сол. Това е от голямо значение за козунака по принцип и трите пресявания никак не са излишни.

Половината от маслото и маста обърквам на мека еднородна каша и ако маята е втасала (сместа се е надигнала и пуска балончета с леко шуптене), можем да започваме.


За козуначени мъфини със стафиди, канела и захар:

150 гр бели стафиди
100 мл коняк или ром
1 супена лъжица канела
2 с. л. захар



В хлебопекарната изсипвам яйчената смес, млякото с маята, мазнината и внимателно с лъжица или шпатула брашното.


Всяка машина за хляб има програма за 15 минути, в моя случай това е програмата за паста. Настройвам я за цикъл от 15 минути. Това е програма, която само обърква съставките в меко тесто, без да се загрява машината и да започне втасване.



През останалото време смесвам канелата и захарта и изцеждам отделно от тях стафидите от рома.

В друга купичка смесвам добре какаото, захарта, начуканите орехи и малко мляко до получаване на каша. Включвам фурната на 50 градуса.



За козуначени мъфини с какао и орехи:

2 с. л. какао или течен шоколад
2 с. л. захар
50 мл топло прясно мляко
Минала е програмата през това време и после я включвам отново. След втория път разделям тестото на две. При едната част, която остава в машината, изсипвам отцедените добре стафиди. Включвам това тесто на още един цикъл 15 минути, за да се объркат стафидите добре в тестото.

Другото тесто слагам в намазнена купа и покривам с фолио. Слагам в топлата фурна да втаса. Трябва да увеличи обема си около 3 пъти.



Докато това втасва и след като мине последният 15-минутен цикъл, включих машината на програма за 1,20 часа – месене+втасване. На моята машина това е супер бърз сладък хляб.

През това време тестото във фурната трябва да е втасало. Изсипвам го на постелка за месене или на плота и с намазнени ръце с масло започвам да го меся. Когато започне да лепне – пак намазнявам, докато не стане гладко и стегнато тесто.

Късам малки топки, които оформям на фитили, слагам малко от шоколадовата смес, завивам на охлювче и слагам във формичката – едната тава ми е с хартиени, другата със силиконови форми. И с двата вида стават.





Като направя 12-те мъфинки, ги връщам във фурната за второто втасване. Като се надигнат и те, включвам фурната на 170 градуса. Вече втасалите мъфинки намазвам с разбития жълтък и поръсвам със захар. Връщам да се доизпекат.



Междувременно второто тесто е втасало вече и правя същото с него - фитили, ръсене със сместа захар и канела, завиване на охлювче и слагане във формичка. Понеже се оказа, че е повече от първото отделено и щяха да излязат повече от 12 мъфина, отделих една част в купа и го завих. А от това направих после големия козунак.



Втората порция втаса в банята, където е най-топло у дома. Вие, разбира се, можете да не си играете като мен и да правите два вида мъфини и да си следвате стандартната процедура – второ втасване, мазане с жълтък, ръсене със захар, печене.

Пекат се около 30-40 минути на 170 градуса.

А като изстинат и се осмелих с трепет, усетих прекрасно задоволство - вътрешността беше мека, въздушна и на прекрасни нишки, които се усетиха още по-добре при големия козунак.

Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Козуначена пита след Великден
· Козуначени кифлички
· Козунак + козуначени кифлички
· Вкусни десерти с тиква
· Не се отказвайте от закуската по време на пости
· "Здравословен обяд за ученика" - мъфини със сирене и таханови рулца
· Похвално слово за Пасха
· Какво се случва на Велики понеделник?
· Смисълът на християнските пости
· 5 любими десерта с ябълки
· Ябълков сладкиш с Мартин
· Постен кокосов кекс с какао
· Импровизиран киш с праз и бекон
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Патладжанена разядка
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· Домашно сорбе с кайсии и касис
· Нетрадиционни идеи за традиционната печена тиква
Петък
15
Ноември 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Всичко за яйцата - I
Яйцата са един от основните хранителни продукти. От тях можем да си приготвим както бърза и лесна закуска,...
Пилаф "Трите зърна"
Пилафът е едно традиционно ястие от Арабския свят и Ориента. Но както всяка традиция, всеки я разбира...
Рибни торбички с праз
На пръв поглед изглежда трудно, но истината е, че това е лесна и ефектна вечеря. Сервирайте със зелена...
Ориз със спанак, сирене и яйца
Здравейте на всички от екипа на Хера! :) И аз ще се престраша да участвам във вашия "вкусен" конкурс...
Печена трицона
Тази рецепта често я правеше свекърва ми и никъде другаде не съм виждала някой да я приготвя. В тяхната...
Рости с праз и шишчета с бяла риба
Рости (Rosti ) е традиционно швейцарско ястие. В основата си то се състои от картофи, с различни добавки,...
Патладжанени рулца с козе сирене
Ако допреди десетилетия козето сирене е било чест продукт на трапезата на българина - днес почти сме...
Домашният сладолед – с какво е по-добър?
Говорейки за сладоледа трудно можем да избегнем баналностите. Защото всеки знае, как освежава в горещите...
Празен хладилник и внезапни гости. Помощ! - II
Пикантни крутони. Обикновено крутоните се използват за добавка към крем супа, но те са и доста приятни...
Шафран - щипка лукс в храната
Чудесна подправка, най-скъпата в света и една от най-известните, използвана от древността, като лек и...
Домашна горчица от хрян
Антибактериалните свойства на хряна са обусловени от фитонцидите, които се съдържат в него. Те действат...
Хлябът на Бъдни вечер
Мълчи, моме, наливай, водата от ручея, зимай. Па после го думай на зърното, па спомняй си слънцето,...
Освежаваща напитка: Диня с мента
Парещите лъчи на слънцето карат тялото да мечтае за нещо свежо, многооо свежо и студено. Тази комбинация...
Традиционни рецепти за Петковден
На Петковден се правят родови курбани и се месят обредни хлябове, като най-големия наречен „Света Петка”,...
Какво да правим с великденските яйца след Великден
Независимо как сме боядисали великденските яйца, независимо колко от тях сме спасили от спукване при...
Да си направим суши
Ако обичате екзотичните храни и експериментите, сигурно вече сте опитвали този деликатес идващ от Далечния...
Варено жито за Задушница
Раздавката (подавката) е част от ритуала за Задушница. Най-често се подава варено жито, а също и пита,...
Идея за здравословна закуска с чия
Навикът понякога е наистина по-силен от нас. Трябва ни някаква провокация, за да се дистанцираме от зоната...
Супа с гъби шийтаке
И така, както често се случва приготвих супа с налични у дома продукти. Вече съм ви споменавала за китайските...
Пролетни кошнички със спанак и веган кашкавал
Едно пролетно предястие с веган кашкавал и спанак, който може да се замени с всякакви зеленолистни. Можем...
Домашни бонбони - II
За да си направите тези сладки топчета (около 15 бр.) отново ви трябва блендер. Бонбони с фурми...
Да си направим суши - II
Съществуват много видове суши, но разликата между тях е по-скоро в начина на оформяне, а не толкова във...
Постен какаов сладкиш
Този сладкиш е истински пир за сетивата и една сладка наслада по време на поста. Тогава менюто е ограничено,...
Ретро сладкиш със сладко от сини сливи
Веднага казвам, че много обичам този сладкиш. Забравете за пухкавите кексове с 6 яйца. Този е друга класа...
Морковите – позната "супер храна"
В последните години все повече се говори за т.н. „супер храни”, в които има висока концентрация на витамини,...
Крем супа от нахут и лапад с орехи и синьо сирене
В магазинчето до нас бяха донесли, изключително пресни, спанак и лапад. Никога досега не бях опитвала...
Индийска кухня - Къри с кладница, кашу и зеленчуци
Макар, че у нас под "къри" се разбира смес от подправки, в индийската кухня най-често за къри се приема...
Печени праскови с бадеми
Десертите с праскови най-често са с някакъв блат, в който прасковите изпълняват ролята на пълнеж. Тук...
Вишновката на мама
Изпуснах точното време, в което исках да споделя тази рецепта. Но нека я има за следващите ви вишневи...
Пълнени чушки с боб
Това е едно от традиционните ястия за Бъдни вечер. Най-добре е да го приготвите не с пресни или замразени...
Салата от булгур, авокадо, царевица и мини лукчета
Заради наличието на булгур салатката има и повече въглехидрати, но всъщност именно заради това може да...
Печена скумрия на фурна
Скрумрията е може би една от най-леснодостъпните риби за по-голяма част от населението в България. Всъщност...
Салата от спанак, цвекло, синьо сирене и орехи
Нещо свежо и набързо. Изберете по-дребен спанак, за да не се налага да режете листенцата. две шепи...
Мариновано червено цвекло
Това колко е вкусно маринованото червено цвекло открих сравнително скоро - преди две-три години. Сега...
Лесен кекс с орехи
Кексът може да изглежда много лесна работа за някои, но за мен дълго време беше пълна мъгла. Докато не...
Курбан шаран
Aко препочитате допълнително плънка увеличете ориза. Орехите изпечете предварително - така става...
Превъплъщенията на авокадото
Трудно може да се даде определение на авокадото. Официално се нарича плод, но вкусът му наподобява този...
Клафути с череши
Класиката на този френски десерт е именно с череши. Някои хора предпочитат да махнат костилките предварително....
Палачинки
Палачинките са от онази категория храни, които най-често свързваме с уикенда. Не стават много бързо,...
Сладко от вишни
Обичам вишни. Даже и сега, като си помисля за тях, усещам как стипчивата им сладост и киселина стига...
Мързелив Ягодов чийзкейк
Сладкишът е без печене, става бързо и лесно. Подходящ е и за начинаещи сладкари. В оригиналната рецепта...
Как да съхраним: Хайвер за разбиване
Надявам, се че щом четеш тази статия и ти като мен си любител на разбития тарама хайвер. Е да, той далеч...
Леща с тиквички и кус кус
Антония Карова от кулинарния блог Tony's Happy Kitchen ни представи две свои авторски рецепти, които...
Сладки хапки с фурми
Тази рецепта отново съм взела от книгата, от която направих мароканските изкушения Ghriba. За тези сладки...
Димитровден - Рецепти за Димитровската трапеза
На Димитровден (26 октомври) наричан още Митровден, дедите ни приключвали със селскостопанската работа...
Подправени масълца
Подправените масла са страхотно допълнение към топли ястия а в някои случаи се готви и самия продукт...
Мрачната история на вилицата
Доброто възпитание изисква да се храним с прибори. Ако се замислим кой от тях използваме най-често, безспорният...
Винен кебап от гъби кладница
Тъй като по молба на читател (и за радост на половинката) приготвих винен кебап от свинско месо, за себе...
Домашната лютеница "на брата"
Миналата година, брат ми за първи път решиха, че ще правят лютеница (тази пак са направили). Даже успях...
Наздраве по холандски
Приятна съботна или неделна вечер. Навън вали сняг, а вие сте се събрали на по питие вкъщи с приятели....
Агнешкото - защо да го изберем
Макар и да съществуват теории, според които ние можем да се храним напълно здравословно и без присъствието...
Летен коктейл "Горещо сърце"
Този коктейл никак не е труден, но има едно- единствено задължително условие – да имате домашно приготвен...
Ройбосът
Ройбосът често е наричан червен чай, но в действителност има малко общо с черния, зеления и белия, които...
Как да приготвим: Раци
Раците са едни от най-вкусните лакомства, които ни предлага природата. За съжаление все по-рядко хапваме...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 10
Ден 10 от Коледните пости. От днес можем да включим риба, скариди, калмари, октоподи, миди и всякакви...
Палачинки от червено цвекло
Тази чудесна рецепта е приготвила и изпрати Ели Цветанова Искам да споделя, че направих страхотни...
Солена палачинкова торта
Тази солена палачинкова торта е едно страхотно предястие за всяка празнична трапеза. Има красив вид и...
Парти "бонбон" с мини кюфтенца
Добрите парти идеи си приличат по едно - те са винаги много ефектни и, независимо, че изискват доста...
Нахутът - вкусен, здравословен и диетичен
С Инна онзи ден се шегувахме помежду си, че толкова обичаме нахут и в Хера имаме толкова рецепти с нахут,...
Пилешки жулиени върху картофена палачинка
Всеки нормален човек след работа се чувства леко уморен. Ако няма нещо за хапване от предишния ден, трескаво...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook