Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Два вида козуначени мъфини за Великден


и един малък козунак - всичко с помощта на машина за хляб


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Започвам с това, че винаги ме е било страх от козунаците. Не, че не ги обичам – напротив, но месенето им е свързано с толкова много тънкости, че съм се отказвала и още преди да ми хрумне да пробвам.

Тази година се сдобих с машина за хляб и реших да опитам - в якото месене щеше да ми помага тя, а другото – от мен. Прерових всякакви рецепти от блогове, сайтове, тънкости от тук и от там, проучих възможностите на машината, все пак тя щеше да свърши почти цялата работа и смело напазарувах основните съставки. И каквото да ви убеждават етикетите на купешките козунаци – те са само 6 – мляко, яйца, масло, захар, брашно и мая. Всички останали добавки – лимонени кори, ванилия, ядки, стафиди, какао, локум само придават индивидуалност на козунака.

И така реших аз да направя генерална репетиция за Великден. Тъй като в Hera.bg има рецепта за козунак и кифлички, аз направя мъфини. И напълно изненадващо за мен, мъфинките не само станаха – 24 броя общо, но и излезе и един немалък козунак. Бухнаха, изпекоха се добре и имаха най-важното - сърцевина "на конци".

Два вида козуначени мъфини за Великден

300 мл мляко
600 гр бяло брашно
14 гр мая - две пакетчета суха
4 яйца и белтъкът на едно яйце+жълтъкът за намазване
125 гр масло без сол и една супена лъжица мас
(ако няма мас, увеличете маслото)
300 гр захар+5-6 с.л. за поръсване
Щипка сол
Есенция ванилия


Приготовление:


Всички съставки се оставят на стайна температура да се стоплят напълно. В купа разбивам 4 яйца+1 белтък със захарта да увеличи обема два пъти и да побелее. Ако има пяна, махам с лъжица. Там слагам и ванилията.

В купа изсипвам топлото мляко с една лъжица захар и една лъжица брашно, разбърквам да се смесят добре и слагам маята. Ако искате малко да забързате втасването на маята, трябва да сложите тази купа в по-голяма с гореща вода до половината.


Пресявам три пъти брашното с щипката сол. Това е от голямо значение за козунака по принцип и трите пресявания никак не са излишни.

Половината от маслото и маста обърквам на мека еднородна каша и ако маята е втасала (сместа се е надигнала и пуска балончета с леко шуптене), можем да започваме.


За козуначени мъфини със стафиди, канела и захар:

150 гр бели стафиди
100 мл коняк или ром
1 супена лъжица канела
2 с. л. захар



В хлебопекарната изсипвам яйчената смес, млякото с маята, мазнината и внимателно с лъжица или шпатула брашното.


Всяка машина за хляб има програма за 15 минути, в моя случай това е програмата за паста. Настройвам я за цикъл от 15 минути. Това е програма, която само обърква съставките в меко тесто, без да се загрява машината и да започне втасване.



През останалото време смесвам канелата и захарта и изцеждам отделно от тях стафидите от рома.

В друга купичка смесвам добре какаото, захарта, начуканите орехи и малко мляко до получаване на каша. Включвам фурната на 50 градуса.



За козуначени мъфини с какао и орехи:

2 с. л. какао или течен шоколад
2 с. л. захар
50 мл топло прясно мляко
Минала е програмата през това време и после я включвам отново. След втория път разделям тестото на две. При едната част, която остава в машината, изсипвам отцедените добре стафиди. Включвам това тесто на още един цикъл 15 минути, за да се объркат стафидите добре в тестото.

Другото тесто слагам в намазнена купа и покривам с фолио. Слагам в топлата фурна да втаса. Трябва да увеличи обема си около 3 пъти.



Докато това втасва и след като мине последният 15-минутен цикъл, включих машината на програма за 1,20 часа – месене+втасване. На моята машина това е супер бърз сладък хляб.

През това време тестото във фурната трябва да е втасало. Изсипвам го на постелка за месене или на плота и с намазнени ръце с масло започвам да го меся. Когато започне да лепне – пак намазнявам, докато не стане гладко и стегнато тесто.

Късам малки топки, които оформям на фитили, слагам малко от шоколадовата смес, завивам на охлювче и слагам във формичката – едната тава ми е с хартиени, другата със силиконови форми. И с двата вида стават.





Като направя 12-те мъфинки, ги връщам във фурната за второто втасване. Като се надигнат и те, включвам фурната на 170 градуса. Вече втасалите мъфинки намазвам с разбития жълтък и поръсвам със захар. Връщам да се доизпекат.



Междувременно второто тесто е втасало вече и правя същото с него - фитили, ръсене със сместа захар и канела, завиване на охлювче и слагане във формичка. Понеже се оказа, че е повече от първото отделено и щяха да излязат повече от 12 мъфина, отделих една част в купа и го завих. А от това направих после големия козунак.



Втората порция втаса в банята, където е най-топло у дома. Вие, разбира се, можете да не си играете като мен и да правите два вида мъфини и да си следвате стандартната процедура – второ втасване, мазане с жълтък, ръсене със захар, печене.

Пекат се около 30-40 минути на 170 градуса.

А като изстинат и се осмелих с трепет, усетих прекрасно задоволство - вътрешността беше мека, въздушна и на прекрасни нишки, които се усетиха още по-добре при големия козунак.

Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Козуначена пита след Великден
· Козуначени кифлички
· Козунак + козуначени кифлички
· Вкусни десерти с тиква
· Не се отказвайте от закуската по време на пости
· "Здравословен обяд за ученика" - мъфини със сирене и таханови рулца
· Похвално слово за Пасха
· Какво се случва на Велики понеделник?
· Смисълът на християнските пости
· 5 любими десерта с ябълки
· Ябълков сладкиш с Мартин
· Постен кокосов кекс с какао
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Патладжанена разядка
· 10 пролетни рецепти със зеленолистни зеленчуци
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· Домашно сорбе с кайсии и касис
· Нетрадиционни идеи за традиционната печена тиква
Понеделник
23
Септември 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Патладжан с моцарела
Често за патладжана можем да прочетем отрицателни неща, касаещи най-вече соланина, но много рядко някой...
Тофу – да похапнем здравословно
Тофуто е традиционно ястие, характерно за японската кухня. Но то е любимо и на много хора, които спазват...
Сладко от череши
Сладкото от череши винаги го свързвам със сладоледените мелби от моето детство. И сега за разкош понякога...
Лозови сарми с овнешко за Петковден
300 г овнешка кайма 30 лозови листа 1 ч.ч ориз 200 г олио 2-3 глави лук черен пипер чубрица сол Лозовите...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем, ден 1
Коледните пости у дома, за моя изненада, тази година се увеличиха с още един решил да ги спазва: моето...
Охлюви – нещо изтънчено или забравено от кухнята на баба
Всеки от нас поне веднъж е имал кулинарна среща с охлювите. Познавачи казват, че хората се делят на три...
Маринован джинджифил
Маринованият джинджифил, така, както уасаби, е чест спътник на сушито. Той се сервира между отделните...
Шоколадови трюфели
Знам, че в Hera.bg има сериозни почитателки на шоколада и то натуралния! С поздрав към всички вас и благодарност...
Парти идеи за Хелоуин: Сандвичи-мумии
Решили сте да направите Хелоуин парти и търсите идеи за храна? Тези сандвичи ще спечелят вашите гости...
Банички със спанак и сирене
Като дете нито увещанията за полезност, нито анимацията с Попай моряка, не можеше да ме накара да ям...
Витаминозна зелена салата
Предлагам ви една изключително полезна комбинация с червено цвекло. Ето и как да приготвите тази вкусна...
Овесена закуска с ягоди
Закуската е важна част от деня, а пълноценната такава още повече. Продуктите по-долу често прибавям към...
Миди с бяло вино и лимони
Интересното в тази рецепта за миди е варенето им с кубчета лимон. Как да почистите мидите преди...
Пресни и хрупкави картофки - ветрилце с босилек
У дома само аз харесвам пресен босилек, така че половината от тези картофки направих с копър. Можете...
Baingan Bharta - индийска кухня
Baingan Bharta е традиционна индийска рецепта от Панджабския регион, която в зависимост от района има...
Палачинки
Палачинките са от онази категория храни, които най-често свързваме с уикенда. Не стават много бързо,...
Печена трицона
Тази рецепта често я правеше свекърва ми и никъде другаде не съм виждала някой да я приготвя. В тяхната...
Печени камби - зимнина
Тези камбички в нашето семейство са любимата ни зимнина. Като изключим почистването на камбите, всичко...
Великденска изненада с различен вкус
Великден наближава и отново близки и приятели ще се съберат около шарени пролетни трапези. Споделям...
Гръцка мусака
Мусаката е традиционно гръцко ястие и за разлика от тази, която сме свикнали да хапваме в България в...
Цвят и апетит – синестезия на сетивата
Замисляли ли сте се за цвета на храната, която ядете всеки ден? Вероятно в менюто ви присъстват много...
Пълнозърнести канелени бисквити
В едно магазинче за хляб, до нас, правят подобни бисквити. Още щом ги вкусих си казах, че ще опитам да...
Палачинки с праскови и канела
Бързам да направя допълнението, че това не са палачинките, които най-често хапваме в европейската кухня,...
Какво и как да приготвим с дюли?
След събирането на последните дарове на есента, често можем да се озовем с някоя и друга дюля. Този плод...
Закуска с овесени ядки за деца
Марти днес ми каза, че в детската градина овесените ядки са "гадни" и никой не ги яде. Замислих се, че...
Постна крем супа от алабаш, карфиол, джинджифил и Мадраско къри
За студените зимни дни - нещо вкусно и топло за хапване. Тази крем супа е постна, здравословна и подсилва...
Лятна салата с нахут, булгур и сезонни зеленчуци
Тази салата е идеална за лятото. И ще кажа защо точно пък тя. Как минава летният ни ден? Ставаме, оправяме...
Козуначени кифлички
Здравейте!Казвам се Людмила от гр. Хасково и бих искала да участвам и с едно предложение, за великденски...
Брускети асорти
Няколко брускети асорти и малка чаша бяло вино, чудесно предястие, а и да си призная понякога и достатъчно...
Пълнен заек
Тази рецепта ни изпрати Дими Добрева от Варна. От името на всички дами (и господа), които четат Hera.bg,...
Супа с тиква, целина и овес
Имах останала печена тиква, а също и две малки тиквички. Затова реших да ги комбинирам в топла пъстра...
Руколата – свежа и пикантна
Невзрачните зелени листенца на руколата (Eruca sativa) са се превърнали в символ на изискан вкус – присъстват...
Печена скумрия на фурна
Скрумрията е може би една от най-леснодостъпните риби за по-голяма част от населението в България. Всъщност...
Тръстиковата захар – здраве и аромат на южно слънце - II
Частично рафинираната захар е запазила голяма част от полезните съставки на нерафинираната, но съдържанието...
Коприва с просо и сирене на фурна
Въпреки че просото е една от най-старите български храни, към днешна дата то сякаш е загубило присъствие...
Виенски шницел
Много ми се ядат шницели, каза половинката. Ама онези от кайма ли или от месо, попитах аз? От месо, от...
Рости с праз и шишчета с бяла риба
Рости (Rosti ) е традиционно швейцарско ястие. В основата си то се състои от картофи, с различни добавки,...
Бонбони от фурми, портокалови корички, бадем и шоколад
Изберете натурални фурми, защото тези със захар са по-сухи и отделянето на костилката в комбинация със...
Салата със "сребърни ушички" и фъстъци
Китайската гъба "сребърни ушички" има укрепващо организма действие. Тя няма някакъв специфичен вкус,...
Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
Някои хора, срещали бахара само в мляно състояние, смятат, че той е смес от подправки. Други не се докосват...
Парти "бонбон" с мини кюфтенца
Добрите парти идеи си приличат по едно - те са винаги много ефектни и, независимо, че изискват доста...
Запеканка с телешка кайма и гъби
За да съкратите още повече времето на приготвяне, можете да използвате готово картофено пюре, а вместо...
Бърза баница в кексова форма
Това е вариация на класическата баница, която спестява обаче много време. Приготвя се за 30 минути -...
Как да: Запазим полезните белтъчини
На всички е известно, че месото съдържа ценни белтъчини, минерали и витамини. На практика обаче при кулинарната...
Бисквити с тиква
Докато изрязвах с формички тези бисквити се чудех с какво да изрежа тестото за да получа формичка на...
Ориз - за гарнитура
Оризът за гарнитура можем да използваме за всякакви кебапи, задушени и печени меса и птици. Той е класика...
Руло с яйца и моркови с мащерка
На тази рецепта бях попаднала преди време в интернет пространството. Модифицирала съм я и добавих за...
Моят ватикански хляб
Когато разбрах за този „ритуал” не бях особено екзалтирана, дори си помислих, че това е поредното суеверие,...
Пълнозърнести спагети с гъби и соево мляко
По време на постите или ако имате непоносимост към лактоза, тази рецепта е нещо, което можете да опитате....
Шоколадов терин с кестени
Шоколад и кестени е интересна комбинация за сладкиш, който всеки трябва да опита. Няма как да го объркаш...
Свинско с кисело зеле
Една от най-големите кулинарни благинки на зимата е Свинско с кисело зеле. Ако пък е направено с така...
Лесен кекс с орехи
Кексът може да изглежда много лесна работа за някои, но за мен дълго време беше пълна мъгла. Докато не...
Броколите – една от най-ценните храни
Едва ли има човек, който да не знае, че броколите са много полезни. Въпреки това у нас този зеленчук...
Макарони на фурна с тиква
Макароните на фурна с мляко и яйца са традиционен наш десерт, чиято рецепта сигурно е известна на много...
Родопска салата
Попадала съм на всевъзможни рецепти под името „родопска салата” – с картофи, с домати, със сирене, дори...
Лаврак в бадеми с шафранов сос
Една вкусна рецепта, която приготвяме за 20-тина минутки. Ястието можем да сервираме с пресни малки картофки,...
Салата с тиквички, червени боровинки и кълнове
Напоследък времето нестига и основно хапвам салати. В един момент се получи така, че те се превърнаха...
Овесени бисквити с Дарето
Рецептата ми е споделена от една приятелка, която обича да готви всякакви завъртяни вкусотийки. Но на...
Оризово фиде с пиле и броколи
Моето оризово фиде е с дебелина 1 мм, опаковка от 200 грама - използвала съм около 1/4 от опаковката....
Каперсите - нетрадиционната добавка с несравним вкус
Някои от нас ги смятат за плодове. Други за зеленчуци. Трети дори не са чували за каперси. А дори да...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook