Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Два вида козуначени мъфини за Великден


и един малък козунак - всичко с помощта на машина за хляб


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Започвам с това, че винаги ме е било страх от козунаците. Не, че не ги обичам – напротив, но месенето им е свързано с толкова много тънкости, че съм се отказвала и още преди да ми хрумне да пробвам.

Тази година се сдобих с машина за хляб и реших да опитам - в якото месене щеше да ми помага тя, а другото – от мен. Прерових всякакви рецепти от блогове, сайтове, тънкости от тук и от там, проучих възможностите на машината, все пак тя щеше да свърши почти цялата работа и смело напазарувах основните съставки. И каквото да ви убеждават етикетите на купешките козунаци – те са само 6 – мляко, яйца, масло, захар, брашно и мая. Всички останали добавки – лимонени кори, ванилия, ядки, стафиди, какао, локум само придават индивидуалност на козунака.

И така реших аз да направя генерална репетиция за Великден. Тъй като в Hera.bg има рецепта за козунак и кифлички, аз направя мъфини. И напълно изненадващо за мен, мъфинките не само станаха – 24 броя общо, но и излезе и един немалък козунак. Бухнаха, изпекоха се добре и имаха най-важното - сърцевина "на конци".

Два вида козуначени мъфини за Великден

300 мл мляко
600 гр бяло брашно
14 гр мая - две пакетчета суха
4 яйца и белтъкът на едно яйце+жълтъкът за намазване
125 гр масло без сол и една супена лъжица мас
(ако няма мас, увеличете маслото)
300 гр захар+5-6 с.л. за поръсване
Щипка сол
Есенция ванилия


Приготовление:


Всички съставки се оставят на стайна температура да се стоплят напълно. В купа разбивам 4 яйца+1 белтък със захарта да увеличи обема два пъти и да побелее. Ако има пяна, махам с лъжица. Там слагам и ванилията.

В купа изсипвам топлото мляко с една лъжица захар и една лъжица брашно, разбърквам да се смесят добре и слагам маята. Ако искате малко да забързате втасването на маята, трябва да сложите тази купа в по-голяма с гореща вода до половината.


Пресявам три пъти брашното с щипката сол. Това е от голямо значение за козунака по принцип и трите пресявания никак не са излишни.

Половината от маслото и маста обърквам на мека еднородна каша и ако маята е втасала (сместа се е надигнала и пуска балончета с леко шуптене), можем да започваме.


За козуначени мъфини със стафиди, канела и захар:

150 гр бели стафиди
100 мл коняк или ром
1 супена лъжица канела
2 с. л. захар



В хлебопекарната изсипвам яйчената смес, млякото с маята, мазнината и внимателно с лъжица или шпатула брашното.


Всяка машина за хляб има програма за 15 минути, в моя случай това е програмата за паста. Настройвам я за цикъл от 15 минути. Това е програма, която само обърква съставките в меко тесто, без да се загрява машината и да започне втасване.



През останалото време смесвам канелата и захарта и изцеждам отделно от тях стафидите от рома.

В друга купичка смесвам добре какаото, захарта, начуканите орехи и малко мляко до получаване на каша. Включвам фурната на 50 градуса.



За козуначени мъфини с какао и орехи:

2 с. л. какао или течен шоколад
2 с. л. захар
50 мл топло прясно мляко
Минала е програмата през това време и после я включвам отново. След втория път разделям тестото на две. При едната част, която остава в машината, изсипвам отцедените добре стафиди. Включвам това тесто на още един цикъл 15 минути, за да се объркат стафидите добре в тестото.

Другото тесто слагам в намазнена купа и покривам с фолио. Слагам в топлата фурна да втаса. Трябва да увеличи обема си около 3 пъти.



Докато това втасва и след като мине последният 15-минутен цикъл, включих машината на програма за 1,20 часа – месене+втасване. На моята машина това е супер бърз сладък хляб.

През това време тестото във фурната трябва да е втасало. Изсипвам го на постелка за месене или на плота и с намазнени ръце с масло започвам да го меся. Когато започне да лепне – пак намазнявам, докато не стане гладко и стегнато тесто.

Късам малки топки, които оформям на фитили, слагам малко от шоколадовата смес, завивам на охлювче и слагам във формичката – едната тава ми е с хартиени, другата със силиконови форми. И с двата вида стават.





Като направя 12-те мъфинки, ги връщам във фурната за второто втасване. Като се надигнат и те, включвам фурната на 170 градуса. Вече втасалите мъфинки намазвам с разбития жълтък и поръсвам със захар. Връщам да се доизпекат.



Междувременно второто тесто е втасало вече и правя същото с него - фитили, ръсене със сместа захар и канела, завиване на охлювче и слагане във формичка. Понеже се оказа, че е повече от първото отделено и щяха да излязат повече от 12 мъфина, отделих една част в купа и го завих. А от това направих после големия козунак.



Втората порция втаса в банята, където е най-топло у дома. Вие, разбира се, можете да не си играете като мен и да правите два вида мъфини и да си следвате стандартната процедура – второ втасване, мазане с жълтък, ръсене със захар, печене.

Пекат се около 30-40 минути на 170 градуса.

А като изстинат и се осмелих с трепет, усетих прекрасно задоволство - вътрешността беше мека, въздушна и на прекрасни нишки, които се усетиха още по-добре при големия козунак.

Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Торта със стар козунак без печене
· Козуначена пита след Великден
· Козуначени кифлички
· Вкусни десерти с тиква
· Не се отказвайте от закуската по време на пости
· "Здравословен обяд за ученика" - мъфини със сирене и таханови рулца
· Започва Светлата седмица
· Велика събота
· На Велики четвъртък е била Тайната вечеря и боядисваме яйцата
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· Любимите сладки на Hera.bg
· Как да сготвим крехко свинско бон филе (тънкости)
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Импровизиран киш с праз и бекон
· Домашен сметанов сладолед с орехов крокан
· 5 любими десерта с ябълки
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
Понеделник
25
Октомври 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Рязана долма
Името на това бързо зеленчуково ястие се появи на шега. Имам един приятел, който много обича постна долма....
Баница с праз и гъби
Тази баница е поредната вариация на традиционната рецепта, която всички обичаме. Добавила съм праз и...
Kексче с шоколадова душа
Кексчето има хрупкава коричка и мека, ефирна вътрешност. Ето защо го нарекох: с шоколадова душа. Продукти...
Паламуд плакия по варненски
Тази рецепта си е малко старовремска. От времето, в което никой не е броял мазното и пърженото. Семейна...
Мъфини със спанак и синьо сирене
На Цветница имахме кратко пътуване извън града с децата. Сутринта минахме за благословия и върба през...
Свежа лятна напитка с праскови и босилек
Кой да предположи, че босилекът, освен основна съставка на любимото ни песто „Дженовезе“ и неизменна...
Напитка за Хелоуин
Изключително забавно предложение за вашето Хелоуин парти е тази напитка око с мартини. За децата можете...
Кюфтета от булгур и задушен патладжан с моркови
Постните кюфтенца от булгур с гарнитура от патладжан и моркови е рецепта, с която да разнообразите постите...
Мароканската кухня – пиршество за душата - I
Мароканската кухня е много вкусна, оригинална и богата, леко пикантна, простичка, засищаща и има какво...
Козунак + козуначени кифлички
Никога, ама никога, не помня у дома да се е правил козунак. Даже и баба не се досещам да е месила козунаци....
Нахут с печен пипер и праскова
Ако някой иска да ме попита защо има праскова тук, няма да мога да му отговоря много логично. Просто...
Домашната лютеница "на брата"
Миналата година, брат ми за първи път решиха, че ще правят лютеница (тази пак са направили). Даже успях...
Тофу – да похапнем здравословно
Тофуто е традиционно ястие, характерно за японската кухня. Но то е любимо и на много хора, които спазват...
Патладжан с моцарела
Често за патладжана можем да прочетем отрицателни неща, касаещи най-вече соланина, но много рядко някой...
Булгурът - вкусна и полезна алтернатива в здравословното ни меню
Консумиран в почти цяла Европа и Америка и влизащ в състава на една от най-известните арабски салати...
Постни лозови сарми с царевица
Тези лозови сармички за поредната вариация на класическите. Добавих им царевица, защото Игнажден наближава,...
Печени патладжани с домати и Пармезан
Извинявам се предварително, че пропорциите не са съвсем точни, но това бе нещо импровизирано, което пък...
Ризото с морски дарове
Оризът просто обожава в него блажено да се сгушват скаридки, миди и калмари с бяло вино. Ако имате повече...
Какво и как да приготвим с дюли?
След събирането на последните дарове на есента, често можем да се озовем с някоя и друга дюля. Този плод...
Люта любов
Много хора нямат щастието да я срещнат, други я откриват късно, а трети отдавна вече живеят с нея и се...
Красив лед
Лятото идва, а с него и горещите дни, в които често търсим нещо свежо и разхлаждащо. Гледката на коктейли...
Парти идеи за Хелоуин: Сандвичи-мумии
Решили сте да направите Хелоуин парти и търсите идеи за храна? Тези сандвичи ще спечелят вашите гости...
Свински филенца с левурда и каперси
За тази рецепта използвах свинско филе, но вие можете да изберете прясно, свинско месо без много мазнина....
Здравословното мюсли
Миксът от зърнени култури, сушени плодове и ядки се появява в началото на XX век, „изобретява го” швейцарският...
Пълнозърнеста питка за Бъдни вечер
Здравей, Цвети, ето и моята бърза, постна и здравословна рецепта. Признавам си, че за първи път я правя,...
Грахова крем-супа с пармезанови крутони
Тази свежа супа ще ви зареди с пролетно настроение, както заради аромата на пресни подправки, така и...
Зимни коктейли: Сгряващият грог
Навън се пука дърво и камък от студ. Със сетните сили на вцепененото си тяло, успявате да се доберете...
Пиле печено на сол
Предлагам ви една рецепта, която става изключително бързо и не се налага „да се въртите” около печката....
Кюфтенца с извара, джинджифил и магданоз
Тези вкусни кюфтенца сервирах със сладко-кисел сос, в който основно имаше ананас. За съжаление рецепта...
Тръстиковата захар – здраве и аромат на южно слънце - I
От малки знаем, че захарта е само празни калории и в нея няма нищо полезно – нито витамини, нито минерали....
Какво да направим с кисело мляко през лятото?
Киселото мляко е една от най-характерните храни за нас, а през лятото рецептите и идеите за бързо, вкусно...
Екзотична тиква с ориз и мляко на фурна
През уикенда обичам да отделям повече време за малко по-засукани десерти. Просто имам времето да отделя...
Готвенето помогнало на човек да развие мозъка си
Готвенето е помогнало на човека да развие мозъка си и е допринесло за възникването на религиите и културата,...
Спагети с домати, чили и риба тон
Едно предложение с риба и паста, в което вярвам ще се влюбите. за 4 порции 350 г спагети 1 малка...
Оризът – Ин и Ян за нашето тяло
Много диети твърдят, че оризът е прекалено калоричен и беден на полезни вещества. Затова ни съветват,...
Пица с полента
Вкусът на това ястие изненада дори и мен. Нямах огромни очаквания, но наистина се получи чудесно, според...
Пилешки шишчета със сусам
Макар, че в тази рецепта имаме топлинна обработка на сусама, все нещичко остава от неговите изключително...
Печена тиква с ябълки, круши и дюли
Обичам есенните дни, в които уханна топлина на печена тиква и плодове се носи от фурната. Точно в такива...
Забравени целувки
Забравени целувки или забравени сладки са едно много лесно, бързо, икономично и ужасно вкусно удоволствие....
Сладкиш с праскови и диви къпини
Сезонът на прасковите. Природата отново ни дари с изобилие и у дома имаме много. Хапваме си ги пресни,...
Печени ябълки
Ароматът на печени ябълки, съчетани с канела, ми навяват страхотни детски спомени. Понякога за разнообразие...
Домашно сладко от ягоди
Бях си наумила, че тази година ще направя домашно сладко от ягоди, ей така, 2-3 бурканчета. Чаках само...
Как да си направим: Прясна паста
Признавам, че отдавна съм чела, че прясно приготвената паста е пъти по-добра от сухата, която купуваме....
Постен сиропиран сладкиш
Здравейте! Пращам ви и моите две рецепти, защото време не остана. Докато се наканя и конкурсът свършил....
Всичко за яйцата - I
Яйцата са един от основните хранителни продукти. От тях можем да си приготвим както бърза и лесна закуска,...
Сладко от праскови
Сезонът на прасковите е тук. Ако имате плодни дръвчета, то сигурно се изправяте пред голямо количество...
Патладжанът – историята на един плод
Родом от региона на Индия, култивиран преди около 4000 години, днес патладжанът е разпространен в почти...
Кулинарните специалитети на Испания - II
Зехтинът. Стъпвайки на иберийска земя с изненада разбрах, че Испания (и по-точно Андалусия) е най-големият...
Как да: Изберем прясна риба
Няма нищо по вкусно от прясната риба, но и няма нищо по-отвратително от развалената. Тези две състояния...
Печена трицона
Тази рецепта често я правеше свекърва ми и никъде другаде не съм виждала някой да я приготвя. В тяхната...
Боб с пушени ребърца на фурна
Бобът, макар пристигнал само преди няколко века в България, днес е едно от традиционните български ястия....
Домашни "форнети"
Малко е като реклама, но в повечето градове под името "форнети", преди години, стартираха закуски приготвени...
Бонбони от фурми, портокалови корички, бадем и шоколад
Изберете натурални фурми, защото тези със захар са по-сухи и отделянето на костилката в комбинация със...
Брашното от рожков - здравословната алтернатива на какаото
Брашното от рожков нашумя последните години най-вече като здравословна алтернатива на какаото. Особено...
Свежи летни коктейли с розе
Голяма част от жените предпочитат бялото вино, особено за горещите летни дни. Други се спират на един...
Пита за Сирни Заговезни
Сирни Заговезни е ден, в който се иска прошка. Наближава Великден, наближава пролетта. Седмица преди...
Мусака със спанак и ориз
Казвам се Кремена, на 26 години от Велико Търново. До скоро бях по майчинство и от няколко месеца работя...
Любимите сладки на Hera.bg
Човек и добре да живее, пък и на диета да е, празници да идват, поводи да има - ами дояжда му се нещо...
Сладко от круши и грозде
След горещото и вълнуващо лято есента идва с тихи стъпки и носи пъстър букет от цветове, аромати, вкусове...
Салата с портокалов дресинг
Този домашно приготвен портокалов дресинг добавя необикновен сладко-кисел привкус към салатата като едновременно...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook