Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Червената леща - повече желязо за малки и големи



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Лещата е едно от най-старите култивирани бобови растения изобщо. Тя е била източник на ценни протеини за хората тогава, когато месото и рибата са били в ограничени количества. Открити са семена от нея на възраст над 8000 години. Родината й е Централна Азия, а ботаническото й наименование е Lens ensculenta.

Твърди се, че задминава боба по полезност и дори притежава лечебни свойства. В миналото отвара от леща хората пиели при стомашни и нервни разстройства, употребявали я и при кожни проблеми. Вкусът на това растение е великолепен, а и цената й е сравнително ниска. Предимствата и са много, видовете също.

Още в далечното минало лещата е била определяна като жизненоважна храна, поради високата си хранителна стойност и богатството си от полезни вещества. Тя е разделяна на дребни и едри сортове с различен цвят - жълт, розов, червен, зелен, кафяв и дори черен. Хранителните качества на различните сортове са сравнително близки. У нас най-разпространени са кафявата и червената леща.

Червената леща е особено популярна в арабските страни. Тя е национална храна в Индия, Китай, Турция и Русия. Червената леща се отличава със сладък вкус и е богата на протеини и желязо. При подлагане на термична обработка, този сорт променя цвета си към златистожълт. Всъщност, люспите на червената леща са кафяви. Те, обаче се премахват, преди да е достигнала до потребителите и затова зърната остават червени.

100 грама червена леща съдържат около 6.7 мг. желязо. Една активна жена има нужда от 15 мг. дневно. Сами направете сметка, че една дори скромна купичка супа от червена леща набавя нужното количество желязо за деня.



Полезни свойства на червената леща

Червената леща е белена, което я прави много бърза за готвене - вари се по-кратко от кафявата и още по-лесно се преработва от храносмилателната система. Това е едно от главните й предимства;

Снабдява организма с достатъчно енергия заради растителните белтъчини;

Регулира нивата на кръвната захар, подходяща храна за диабетици;

Съдържа много висок процент белтъчини (почти колкото тези в най-качествените меса), но нищожно количество мазнини

Около чаша от нея ни предоставя приблизително 30% от препоръчителния ни дневен прием на фибри, благодарение на които се чувстваме сити за по-дълго време. Големите количества фибри също така са отлично допълнение към борбата с високия холестерол

Отново чаша от този сорт се равнява само на около 340 калории, но пък ни осигурява над 40% от дневната ни дажба протеини - това я прави подходяща за хора, желаещи да контролират теглото си

Червената леща е идеална за включване в бебешкото меню при ниски нива на желязо. Момент от развитието на кърмените бебетата след 6-тия месец, когато желязото в кърмата намалее също


Не бива да пропускаме и фолиевата киселина, с която ни зарежда- една чаша червена леща е напълно достатъчното ни дневно количество от този елемент. Затова, ако страдате от анемия, никога не забравяйте за лещата. При бременност и кърмене също.

Фосфорът, магнезият и калият в нея пък помагат на правилния метаболизъм и засилват нервната система;

Богата на витамин А и витамин B1 и B2;

Доказано е, че тя съдържа антиоксиданти, които много наподобяват на тези в червеното вино и чая;

Консумацията и понижава риска от сърдечни проблеми;

Не трупа нитрати и токсини в организма.

Внимание:

Като всяка храна, с тази също не бива да прекалявате, тъй като е възможно да проявите алергична реакция или да обострите подаграта си, поради факта, че лещата съдържа пурини. Макар и доказано, че растителните пурини са далеч по-безобидни от тези в месото и рибата, ограничете приема на леща, ако имате проблем с тези вещества.

Как да я приготвяме:

Червената леща е перфектна за направата на лещени кюфтенца. Може да я съчетаете с булгур на салата или пък да си направите крем супа от нея. Пробвайте да я сготвите на яхния с повече домати и кайма. Подходящи подправки - кимионът и кориандърът. Рецептите са много, а вкусното похапване ви е гарантирано. Ще останете сити, без да ви е тежко и най-важното - ще се заредите с полезни вещества.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Кога и какъв сладолед да предложим на бебето и малкото дете?
· Рибата в детското меню
· Леща с тиквички и кус кус
· Откровено за майчинството между митовете и истините, които никой не признава
· Еко съвети в очакване на бебето
· Нощните смени увеличават риск от спонтанен аборт, сочи проучване
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Полезните сушени плодове на нашата трапеза
· Пъпешът и изненадващите му ползи за здравето
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Орехите – за здраво сърце и добро настроение
· Тези билкови чайове ще подобрят настроението ви
· Какаото помага за по-добра работа на мозъка
Четвъртък
28
Януари 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
По следите на женската енергия
Коя е според вас силата, която управлява света? Парите, сексът, Пентагонът, таен съюз между правителства...
Семейна киновечер представя...
Прекарваме ли достатъчно време със семейството си? Познаваме ли се? Можем ли да общуваме, да се смеем...
Масажът лекува душата и тялото
Хората се делят на такива, които никога не са ходили на професионален масаж и на такива, които са ходили....
Тайните на малца
Поради специфичните си свойства и в комбинация с останалите пивоварни суровини, малцът е основна суровина...
Да се скриеш зад думите
Няма спор – евфемизмите, онези по-деликатни „други“ думи, с които заменяме грубите и вулгарни назовавания...
Смокинята - полезното изкушение
Знаете ли, че смокиновото дърво няма цвят?  Китайците наричат смокинята - "плод без цвят". Всъщност плодът...
Защо потискането на емоции е лошо за нас?
Когато се случи нещо негативно в живота ни, което води след себе си силни отрицателни емоции, независимо...
Всичко за Великите пости
Великият пост е най-строгият през годината и е най-продължителен. Постите започват седем седмици...
Добрият стар сапун - II
Сапунът и киселинният баланс на кожата Най-силният аргумент срещу сапуните е високото им pH – между...
Орехите - полезни за мозъка, но още повече за сърцето
Харвардски учени обявиха орехите за най-полезния продукт за сърцето. Дълго време се смяташе, че орехите...
Ползите на олиото от тиквено семе
Тиквата – един от символите на есента. При мисълта за нея в съзнанието ни се появява образът за вкусната,...
Спрете киселините без лекарства
Не се сещам за по- неприятен начин да си развалиш удоволствието след вкусната вечеря от този да усетиш...
В центъра на събитията или отстрани
В най-изчистен вид това са двете възможни позиционирания – да си в центъра на нещата или да застанеш...
Когато отпуската не включва пътуване
Понякога почивката през лятото се оказва време, което не знаем как да оползотворим. Когато парите не...
Закон във Франция цели пестенето на храна с благотворителна цел
През август 2015 година във Франция беше приет закон, който цели спирането на изхвърлянето на храна от...
Изневярата като диета
Някои казват, че семейният живот е като вечеря в ресторант – доволен си от него, докато не видиш, какво...
Солта – тази парадоксална подправка
От десетилетия солта е наричана със зловещото прозвище „бялата смърт”. В същото време кръвта – изворът...
Законите на съдбата
Вярвате ли в съдбата или сте привърженици на твърдението, че само ние отговаряме за собствените си решения...
Най-важните 5 ползи от вегетарианството
Вегетарианството е начин на хранене, който в различна степен изключва храните от животински произход...
Котката – домашният лечител
Малка пухкава топчица, котката е не само само миловиден източник на радост, но и вещ лечител. Като благодарност...
Храненето при децата – рискове и последици
Пълноценното и здравословно хранене на бременните жени и на децата в кърмаческа и ранна детска възраст...
Основни правила за превенция на диабет
Задължително да проверяваме нивото на глюкозата в кръвта минимум веднъж годишно. Да се храним здравословно,...
Изследване на български марки масло показа тревожни резултати
Въпреки че кравето масло е много лесен за произвеждане млечен продукт, изследване на "Активни потребители"...
Когато някой близък тежко боледува
Най-близката приятелка на Силвия има злокачествен тумор и ходи на химиотерапия, но тя така и не може...
Защо захарта потиска имунитета?
Зимата е сезонът, когато болестите ни атакуват най-безмилостно. И една лека настинка води до отслабване...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook