Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Червената леща - повече желязо за малки и големи



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Лещата е едно от най-старите култивирани бобови растения изобщо. Тя е била източник на ценни протеини за хората тогава, когато месото и рибата са били в ограничени количества. Открити са семена от нея на възраст над 8000 години. Родината й е Централна Азия, а ботаническото й наименование е Lens ensculenta.

Твърди се, че задминава боба по полезност и дори притежава лечебни свойства. В миналото отвара от леща хората пиели при стомашни и нервни разстройства, употребявали я и при кожни проблеми. Вкусът на това растение е великолепен, а и цената й е сравнително ниска. Предимствата и са много, видовете също.

Още в далечното минало лещата е била определяна като жизненоважна храна, поради високата си хранителна стойност и богатството си от полезни вещества. Тя е разделяна на дребни и едри сортове с различен цвят - жълт, розов, червен, зелен, кафяв и дори черен. Хранителните качества на различните сортове са сравнително близки. У нас най-разпространени са кафявата и червената леща.

Червената леща е особено популярна в арабските страни. Тя е национална храна в Индия, Китай, Турция и Русия. Червената леща се отличава със сладък вкус и е богата на протеини и желязо. При подлагане на термична обработка, този сорт променя цвета си към златистожълт. Всъщност, люспите на червената леща са кафяви. Те, обаче се премахват, преди да е достигнала до потребителите и затова зърната остават червени.

100 грама червена леща съдържат около 6.7 мг. желязо. Една активна жена има нужда от 15 мг. дневно. Сами направете сметка, че една дори скромна купичка супа от червена леща набавя нужното количество желязо за деня.



Полезни свойства на червената леща

Червената леща е белена, което я прави много бърза за готвене - вари се по-кратко от кафявата и още по-лесно се преработва от храносмилателната система. Това е едно от главните й предимства;

Снабдява организма с достатъчно енергия заради растителните белтъчини;

Регулира нивата на кръвната захар, подходяща храна за диабетици;

Съдържа много висок процент белтъчини (почти колкото тези в най-качествените меса), но нищожно количество мазнини

Около чаша от нея ни предоставя приблизително 30% от препоръчителния ни дневен прием на фибри, благодарение на които се чувстваме сити за по-дълго време. Големите количества фибри също така са отлично допълнение към борбата с високия холестерол

Отново чаша от този сорт се равнява само на около 340 калории, но пък ни осигурява над 40% от дневната ни дажба протеини - това я прави подходяща за хора, желаещи да контролират теглото си

Червената леща е идеална за включване в бебешкото меню при ниски нива на желязо. Момент от развитието на кърмените бебетата след 6-тия месец, когато желязото в кърмата намалее също


Не бива да пропускаме и фолиевата киселина, с която ни зарежда- една чаша червена леща е напълно достатъчното ни дневно количество от този елемент. Затова, ако страдате от анемия, никога не забравяйте за лещата. При бременност и кърмене също.

Фосфорът, магнезият и калият в нея пък помагат на правилния метаболизъм и засилват нервната система;

Богата на витамин А и витамин B1 и B2;

Доказано е, че тя съдържа антиоксиданти, които много наподобяват на тези в червеното вино и чая;

Консумацията и понижава риска от сърдечни проблеми;

Не трупа нитрати и токсини в организма.

Внимание:

Като всяка храна, с тази също не бива да прекалявате, тъй като е възможно да проявите алергична реакция или да обострите подаграта си, поради факта, че лещата съдържа пурини. Макар и доказано, че растителните пурини са далеч по-безобидни от тези в месото и рибата, ограничете приема на леща, ако имате проблем с тези вещества.

Как да я приготвяме:

Червената леща е перфектна за направата на лещени кюфтенца. Може да я съчетаете с булгур на салата или пък да си направите крем супа от нея. Пробвайте да я сготвите на яхния с повече домати и кайма. Подходящи подправки - кимионът и кориандърът. Рецептите са много, а вкусното похапване ви е гарантирано. Ще останете сити, без да ви е тежко и най-важното - ще се заредите с полезни вещества.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Кога и какъв сладолед да предложим на бебето и малкото дете?
· Рибата в детското меню
· Леща с тиквички и кус кус
· Защо да купите бебешка количка от Baby.bg
· Еднакви дрехи за мама и бебе - да или не?
· Какво трябва да знаем при избора на летни колички?
· Витамин C и връзката му с колагена
· Топ 5 най-полезни храни, които са достъпни за всеки
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Парфюмите Montale - божественият Ориент, който носи изтънченост, трайност и лукс
· Орехите – за здраво сърце и добро настроение
· Тези билкови чайове ще подобрят настроението ви
Вторник
21
Септември 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Накратко: 6 + 1 причини да обичаме ЯГОДИ
Да включим в менюто си ягоди е повече от полезно за организма ни: Укрепват имунната система Подобряват...
Сутиенът винаги приковава вниманието
Малка част от нас са притежателки на безупречен бюст, който няма нужда от дооформяне, а и сутиенът се...
Европейска харта за правата на пациента
Европейският ден на правата на пациента се отбелязва от 2007 г., когато Active Citizenship Network, заедно...
Самардала - много повече от шарена сол
Вълшебната българска шарена сол не би била същата без самардала. Тя придава един остър и пикантен вкус,...
Флуорът и детските зъби
Флуорът е химичен елемент с доказан ефект върху здравината на зъбите. Той влияе върху дентина и емайла...
Лагом - шведската философия за балансиран и щастлив живот
Lagom [la-gom] е шведски термин, който означава „просто достатъчно“ - да имаме точно нужното количество...
Любовта започва от нас
Повечето хора вярват, че любовта е въпрос на случайност – нещо, което се случва ако имаш късмет. Често...
Фитнесът като удоволствие - II
Плажен отдих В съзнанието на мнозина почивката на море означава само лежане и събиране на тен от сутрин...
Лек за разширените вени - II
Важно е още при първите признаци на венозен проблем, да вземем превантивни мерки, за да не се стигне...
Витамините – колко и кога?
Сезони, когато вирусите атакуват най-активно, са преходните - пролетта и есента. Но Този път болестите...
Тренировките у дома - кои са ползите и как да бъдат резултатни
Всички знаем, че ежедневната активност и тренировки носят със себе си много положителни резултати....
Черните перли на гората
Семейство Бъзови включва над 25 рода растения, разпръснати по цялото земно кълбо. Към него се числи родът...
Кошмарният образ на победителя
Класическият образ на победителя е едно много отракано момче или момиче, изпълнено със страшен хъс. То...
Стресът при децата - тихата заплаха
Вече толкова сме свикнали да живеем под напрежение, че често не обръщаме внимание на симптомите, приемаме...
Кафяв ориз - диамантът на зърнените храни
Наричат го хляб за всеки човек и диамантът на зърнените храни. Достатъчни са ни около 100 грама от него,...
Сутрешни ритуали за обич
Сутрините са начало на деня. Те са подарък от живота. Твърде голяма част от нас обаче сякаш не го осъзнават....
Защо нараняваме близките си най-силно и как да спрем да го правим?
Труден ден на работа, проблеми с прекия началник, после трафика, съседката от долния етаж, която продължава...
Лептинът - "хормонът на отслабването"
За голямо съжаление, броят на хората с наднормено тегло в нашата страна все повече се увеличава. Знаем,...
Ройбосът
Ройбосът често е наричан червен чай, но в действителност има малко общо с черния, зеления и белия, които...
Учени: Пробиотиците в киселото мляко намаляват затлъстяването при децата
Италиански учени установиха, че пробиотиците в киселото мляко могат да намалят затлъстяването при децата...
Спорт за децата
Децата не могат да стоят на едно място. Те кипят от енергия, която имат нужда да изразходват, тичайки,...
Още за подсладителите - II
Както споменахме обаче, освен синтетични, съществуват и естествени подсладители, които се извличат от...
Соята – идеалната храна или опасност
В последните години соята присъства в повечето продукти, които се предлагат в търговската мрежа. В някои...
Смокинята - полезното изкушение
Знаете ли, че смокиновото дърво няма цвят?  Китайците наричат смокинята - "плод без цвят". Всъщност плодът...
Храни, които да избягваме по време на бременност
Правилното хранене е жизненоважно за нашия организъм. Често намираме причина да забравяме това. По време...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook