Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Червени яйца за Великден с естествен цвят от природата



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Тази година Велиден като вътрешно празнично изживяване пое по нова посока за мен. В търсене на козунак попадах само на пакетирани, които имаха много повече от основните съставки, включително няколко стабилизатора и консерванта, а като изключително предимство бяха тези с "истински яйца и захар", за млякото дори не гледам. От фурните около мен опитвах само глетлив козунак, който залепва на небцето. И така реших да омеся за първа година домашен козунак. И репетицията с мъфинките се получи превъзходна. Приех го като поощрителен знак.

После започнах да се оглеждам за бели яйца, защото исках да опитам прословутия декупаж, обиколих близките магазини, не намерих. Свършили за два часа, осведоми ме услужливо в магазина една баба, от онези, които са в час с всяка промоция и с всяка специална оферта по Никулден, Великден и Коледа. Вкъщи ме чакаше изненада, която окончателно ме довърши и заради нея Великден се случи много по-различен от други години.

Мъжът ми работи като търговски представител и имал този ден работа в едно село, клиентите били българи - етнически турци. След свършената работа и малко сладки приказки, го изпратили с 16 домашни яйца и думите:

Християните нали боядисвате червени яйца за Великден, ето ти от нашите, да зарадваш жената и да не купувате.


Като половината от тях събрала пред очите му от полозите на кокошките, да не се усъмнил, че са пресни. Той смаян благодарил и така – 16 яйца, без печати, със всички несъвършенства на домашното производство, уютно прибрани в кутия от маратонки, гушнати в мек талаш се озоваха у нас. Дар от напълно непознати, турци при това. Същата вечер си говорехме с него, как

там, където политиката не се меси в главите на хората, има толерантност, Курбан Байрям и Великден се празнуват с еднаква тържественост и почитание.




И това е историята на нашите яйца за Великден. Предавам се пред неведомите случвания в подготовката, ще уважа докрай тази необикновеност и ще подходя по различен начин към Великден. Малко по-смирено и кротко, по-малко гордост и показност.

Днес суетата и нашето его вземат превес и опорочават в известна степен смисъла на празника. А той е, че душата, голата човешка душа, се радва и благодари за това, че някой се е жертвал за нейното спасение. И го прави с обреди, които са точно толкова важни, колкото да стъпи празникът върху делничната си основа, но не повече. Със суровини, които са били истински лукс, празник своеобразен на трапезата. В опит да се върнем малко назад в традицията, да си спомним простотата на истинското, реших да боядисам по-голямата част от яйцата си само в червено. Така, както баба правеше – точно 40 червени яйца за всеки ден странстване на човешката душа след смъртта.

Червени яйца с натурален цвят се постигат с люспи червен лук.


Ако искате нюанси – сложете в различни съдове и люспи кромид лук, по-възможност селски, от онзи с по-сплесканите глави, който люти повече. Ако имате различен цвят яйца, особено домашни, отново ще има повече цветове.

Важно! Всички яйца, особено домашните, се измиват много внимателно с топла вода, сапун и гъба. Подсушават се и се оставят да се стоплят на стайна температура.

Единственото, което ви трябва за естествено червени яйца

Една шепа люспи червен лук за около 10 яйца, 2 с.л. ябълков оцет на 1 л вода.



Слагаме люспите и оцета да заврат във водата. По-добре е съдът да е с дебело дъно. Има значение после.

Като поврат 5 минути, изключваме котлона и оставяме отварата напълно да изстине. Целта е температурата на течността и на яйцата да се уеднакви напълно, за да не се напукат яйцата.



Слагаме яйцата в тенджерата при люспите и слагаме отново на котлона. Варим по правилата против напукване – не на най-силна степен. Люспите ще изиграят ролята на тензуха при варенето и ще омекотят дъното на тенджерата.

Варим 10 минути за твърдо сварени яйца след завиране като гледаме много да не бъркаме с лъжица и да проверяваме, защото тя издрасква боята по яйцата.



С варенето ще забележим, че люспите вече са напълно прозрачни, водата – наситено червена, а цветът постепенно се предава на яйцата.



След като сварим, оставяме да се изцедят не в чиния, може в кора за яйца, за да не останат овални петна. Стичането на боята прави малки локвички, които оставят петна.

Цветът е наситено червен, моите яйца са в различни естествени нюанси, но ако са бели – ще е още по-ярък.



Оставих другата половина яйца за радост на децата да ги шарят, но и двете получиха първо малко червено кръстче по челото и майчина благословия. И колелото на поколенията се завъртя във вечния кръг зима-пролет, смърт-живот, радост-скръб. Връзката между долната и горната земя, между лявото и дясното се начерта и направи другия свещен знак – кръста.
Коментари
2016-04-29 #1
Нина
Направих ги, станаха чудесни. Благодаря за споделеното.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· На Велики четвъртък е била Тайната вечеря и боядисваме яйцата
· Боядисване на великденски яйца с ориз
· Боядисване на яйца с восък и с естествени боички
· Защо да започнем рано с коледната украса?
· Великденски идеи за декорация и боядисване на яйца
· Как "Зеленина" променя дома ни през 2017 г.
· Похвално слово за Пасха
· Какво се случва на Велики понеделник?
· Смисълът на християнските пости
· 25 ноември - св. Климент Охридски
· 16 ноември - Св. апостол и евангелист Матей
· На тази дата: Световен ден на морето
· Зa уютна и щастлива зима
· Лагом - шведската философия за балансиран и щастлив живот
· Традиции от миналото, които успешно можем да пренесем в настоящето
Четвъртък
5
Декември 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Венецианската мазилка
Венецианската мазилка идва при нас от епохите на Римската античност и Ренесанса. Тя придава индивидуалност...
"Каква полза имаме от това да бледнеем от пост, когато побледняваме от завист?"
Светите отци учат: "Преди всичко примири се с врага си, като му простиш от сърце; като видиш беден...
Лов на Вещи - I
Случвало ли ви се е да ненамирате място за една чаша на кухненския плот или за дреха в гардероба? Или...
Да пренапишем коледния си списък със задачи. Сега. Тази Коледа
Да бъда нечий подарък, вместо да купя подарък! Да изпратя мир и светлина, вместо просто картички! Да...
Стайни растения, които са подходящи и за банята
В днешно време интериорът става все по-важен „елемент” от ежедневието ни, а решението да имаме различен...
8 септември - Рождество Богородично, Малка Богородица
Рождество на Пресвета Богородица, също Рождество Богородично, Малка Богородица или Рожен е църковен празник,...
Опаковане на бутилка - подарък за Свети Валентин
Бутилка вино е класически подарък не само за Свети Валентин. Това е универсално средство да покажем уважение,...
5 причини, заради които трябва да притежавате чанта от естествена кожа
Естествената кожа е един от най-древните материали за изработка на качествени и издръжливи аксесоари,...
Топло вълнено одеялце за студените дни
Когато навън дърво и камък се пука от студ, а у дома отоплителните уреди едвам насмогват, няма по-голямо...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем, ден 8
Ден 8 на Коледните пости, днес е последният ден от строгия пост. От утре, 23 ноември, е позволено риба...
Тайните на домашния уют
Имате нов апартамент или просто ви е омръзнал интериорът на стария? Грубият ремонт е приключил и сега...
Как да: Почистим дома с помощта на оцет
Пропуснали сте много, ако използвате оцет единствено в кулинарията – като част от дресинг за салата или...
Кактусите - бодливите красавци II
Почва и пресаждане Кактусите нарастват бавно, затова трябва да се пресаждат рядко – на 4-5 години. Най-подходящият...
Вълнистите папагали - верни приятели у дома I
По данни на Гринпийс 20 милиона диви животни годишно са улавяни и превръщани насила в домашни любимци. Защо...
Твоята Коледа между различните коледни традиции
Коледните традиции, които съзнателно спазва или несъзнателно имитира съвременният българин, са чудна...
За нашия еко дом - пролетНо без химия
Искаш домът ти да бъде чист, да ухае на свежо и да е безопасно за теб и за природата, докато се грижиш...
Празнично сгъване на салфетки за всеки повод
Коледната и новогодишна трапеза е това, около което всъщност се събираме. Да се погледнем в очите на...
Лов на Вещи - II
А и Б на подредеността Не отлагайте. Много е лесно да си кажете утре ще оправя това, но когато дойде...
Компостът - еко земеделие чрез отпадъци
Известно е, че боклукът ни се дели на 3 основни групи – хартия, стъкло и метал. Разделното сметосъбиране...
Пролетно почистване около блока - мисия възможна
Всеки, който живее в блок, а не в къща, ще потвърди, че хармоничното съжителство е нещо много относително....
17 септември - Вяра, Надежда, Любов и тяхната майка София
На 17 септември църквата почита паметта на Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов и отдава почит...
Сирни Заговезни
Сирни Заговезни е празник, разпространен в цяла България. Наричан е с различни имена - Сирници, Сирни...
Любовта е отговорност
Когато обичаме някого, това е отдаване докрай. Когато обичаме децата си, това е поемането на отговорност....
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 31
Ден 31 от Коледните пости. Снощи приготвих яхния от зелен боб за момчетата. Аз бях на фирмено парти,...
Как да си направим бюджет
Представете си добре управляваните семейни средства като добре подреден гардероб - винаги знаеш откъде...
Стилът Пачуърк – слънчева усмивка във вашия дом
Пъстрият текстил в стил Пачуърк е за тези от вас, които искат да изпълнят дома си с цвят и позитивизъм....
Идеи за дрескод на Коледа
Всеки разбира Коледа по свой начин. За едни, тя е повод да се завърнат отдалеко, пропътувайки стотици,...
9 причини да хванем парцала
Пролетно почистване на домовете ни – ясно е, че трябва да се свърши - къде с по-малко, къде с по-голяма...
18 октомври - св. великомъченица Злата Мъгленска
Света Злата Мъгленска живяла по време на турското робство в България. Почита се на деня на нейната мъченическа...
Истината за Дядо Коледа
Всички деца вярват в Дядо Коледа – за тях той е свързан с най-големите вълшебства на празника – чудесата,...
Отпразнувайте края на лятото с парти на открито
Краят на лятото винаги носи тъга. Опитваме се да запазим колкото се може по-дълго настроението, голите...
Коледна играчка - венец от филц
За изработката на тази декорация е нужно да си намерите окръжност. В специализираните магазини обикновено...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 14
Започваме новата седмица от Коледните пости, ето ни в ден 14. В петък вечер бяхме на гости на свекъра,...
Света Варвара
На 4 декември отбелязваме света Варвара. Родена в знатно семейство, тя приема християнската вяра. Това...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 15
Ден 15 от Коледните пости. Снощи хапнахме каквото бе останало от рибата плакия, както и мандарини. За...
Как да се справим с мравките
Обикновено срещата с насекоми в дома ни предизвиква писъци и суматоха. И това е съвсем естествено – природата...
Цветовете в интериора
Цветовете са първото, което забелязваме, когато прекрачим прага на нечие жилище. Още в началото те започват...
Сухите цветя – спомен за лятото
В магазините се предлага огромен избор от сувенири със сухи цветя и други природни материали. В някои...
Месни Заговезни
Месни Заговезни (Неделя месопустна) е последният ден, в който се яде месо преди Великденските пости....
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 11
Ден 11 от Коледните пости. За снощи бях приготвила супа от кафява леща за момчетата, но аз дояждах и...
15 юни - Видовден
„Одила е Вида низ мала градина, Биле е брала, вода сбирала, очи да мие, здравье да добие…” Сигурно...
Васильовден
На 1 януари в народната традиция се преплитат няколко празника. Затова и тази дата се нарича с много...
Засейте през есента луковиците на пролетните цветя
Знаем кои са предвестниците на пролетта. Това са първите цветя – кокичета, минзухари, лалета, зюмбюли,...
Домашните любимци по време на празниците
Обикновено свързваме празниците Коледа и Нова година с пътувания, независимо от това дали се прибираме...
Котката – как да превъзпитаме този мил разрушител
Ако четете тази статия най-вероятно у дома си имате сладко, пухкаво котенце...с големи остри нокти. И...
Мръсно, по-мръсно, най-мръсно
Сигурна съм, че сме отлични домакини и чистотата е у дома си именно в нашия дом. Вероятно всяка от нас...
Идеи за подарък: Сладко с шапчица
Понякога ни се иска да направим някакъв подарък, в който да "вградим" нещо от себе си. Тези дарове носят...
Как разумно да купуваме мебели - II
● Да си съставим план Когато трябва да изберем само една мебел, за допълване на интериора, знаем...
Добро утро, юли!
Джулай морнинг е своеобразна традиция, характерна само за България, вече почти 30 десетилетия. Песента...
Коледни пости - седмица 3
Третата седмица от постите е седмицата на Никулден. Значи според традицията задължително ще има риба...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook