Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Червени яйца за Великден с естествен цвят от природата



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Тази година Велиден като вътрешно празнично изживяване пое по нова посока за мен. В търсене на козунак попадах само на пакетирани, които имаха много повече от основните съставки, включително няколко стабилизатора и консерванта, а като изключително предимство бяха тези с "истински яйца и захар", за млякото дори не гледам. От фурните около мен опитвах само глетлив козунак, който залепва на небцето. И така реших да омеся за първа година домашен козунак. И репетицията с мъфинките се получи превъзходна. Приех го като поощрителен знак.

После започнах да се оглеждам за бели яйца, защото исках да опитам прословутия декупаж, обиколих близките магазини, не намерих. Свършили за два часа, осведоми ме услужливо в магазина една баба, от онези, които са в час с всяка промоция и с всяка специална оферта по Никулден, Великден и Коледа. Вкъщи ме чакаше изненада, която окончателно ме довърши и заради нея Великден се случи много по-различен от други години.

Мъжът ми работи като търговски представител и имал този ден работа в едно село, клиентите били българи - етнически турци. След свършената работа и малко сладки приказки, го изпратили с 16 домашни яйца и думите:

Християните нали боядисвате червени яйца за Великден, ето ти от нашите, да зарадваш жената и да не купувате.


Като половината от тях събрала пред очите му от полозите на кокошките, да не се усъмнил, че са пресни. Той смаян благодарил и така – 16 яйца, без печати, със всички несъвършенства на домашното производство, уютно прибрани в кутия от маратонки, гушнати в мек талаш се озоваха у нас. Дар от напълно непознати, турци при това. Същата вечер си говорехме с него, как

там, където политиката не се меси в главите на хората, има толерантност, Курбан Байрям и Великден се празнуват с еднаква тържественост и почитание.




И това е историята на нашите яйца за Великден. Предавам се пред неведомите случвания в подготовката, ще уважа докрай тази необикновеност и ще подходя по различен начин към Великден. Малко по-смирено и кротко, по-малко гордост и показност.

Днес суетата и нашето его вземат превес и опорочават в известна степен смисъла на празника. А той е, че душата, голата човешка душа, се радва и благодари за това, че някой се е жертвал за нейното спасение. И го прави с обреди, които са точно толкова важни, колкото да стъпи празникът върху делничната си основа, но не повече. Със суровини, които са били истински лукс, празник своеобразен на трапезата. В опит да се върнем малко назад в традицията, да си спомним простотата на истинското, реших да боядисам по-голямата част от яйцата си само в червено. Така, както баба правеше – точно 40 червени яйца за всеки ден странстване на човешката душа след смъртта.

Червени яйца с натурален цвят се постигат с люспи червен лук.


Ако искате нюанси – сложете в различни съдове и люспи кромид лук, по-възможност селски, от онзи с по-сплесканите глави, който люти повече. Ако имате различен цвят яйца, особено домашни, отново ще има повече цветове.

Важно! Всички яйца, особено домашните, се измиват много внимателно с топла вода, сапун и гъба. Подсушават се и се оставят да се стоплят на стайна температура.

Единственото, което ви трябва за естествено червени яйца

Една шепа люспи червен лук за около 10 яйца, 2 с.л. ябълков оцет на 1 л вода.



Слагаме люспите и оцета да заврат във водата. По-добре е съдът да е с дебело дъно. Има значение после.

Като поврат 5 минути, изключваме котлона и оставяме отварата напълно да изстине. Целта е температурата на течността и на яйцата да се уеднакви напълно, за да не се напукат яйцата.



Слагаме яйцата в тенджерата при люспите и слагаме отново на котлона. Варим по правилата против напукване – не на най-силна степен. Люспите ще изиграят ролята на тензуха при варенето и ще омекотят дъното на тенджерата.

Варим 10 минути за твърдо сварени яйца след завиране като гледаме много да не бъркаме с лъжица и да проверяваме, защото тя издрасква боята по яйцата.



С варенето ще забележим, че люспите вече са напълно прозрачни, водата – наситено червена, а цветът постепенно се предава на яйцата.



След като сварим, оставяме да се изцедят не в чиния, може в кора за яйца, за да не останат овални петна. Стичането на боята прави малки локвички, които оставят петна.

Цветът е наситено червен, моите яйца са в различни естествени нюанси, но ако са бели – ще е още по-ярък.



Оставих другата половина яйца за радост на децата да ги шарят, но и двете получиха първо малко червено кръстче по челото и майчина благословия. И колелото на поколенията се завъртя във вечния кръг зима-пролет, смърт-живот, радост-скръб. Връзката между долната и горната земя, между лявото и дясното се начерта и направи другия свещен знак – кръста.
Коментари
2016-04-29 #1
Нина
Направих ги, станаха чудесни. Благодаря за споделеното.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· На Велики четвъртък е била Тайната вечеря и боядисваме яйцата
· Боядисване на великденски яйца с ориз
· Боядисване на яйца с восък и с естествени боички
· Защо да започнем рано с коледната украса?
· Великденски идеи за декорация и боядисване на яйца
· Как "Зеленина" променя дома ни през 2017 г.
· Торта със стар козунак без печене
· Започва Светлата седмица
· Велика събота
· 4 март - Православната Църква чества Св. Герасим Йордански
· Минимализъм през Коледа
· На тази дата: Световен ден на морето
· Как да: Почистим телефона си, за да се защитим от зараза с коронавирус?
· 10 март - св. мчк. Галина
· Как да намалим боклука - съвети от кухнята
Понеделник
19
Април 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Бабинден
По традиция на 8 януари се отбелязва Бабинден. По стар стил се е празнувал на 21 януари. Ден, обявен...
Света Екатерина
На 24 ноември празнуваме Света Екатерина. Имен ден имат всички, носещи името на светицата - Екатерина,...
Лазаровден
Лазаровден е първият от трите големи празника, свързани с чудото на Възкресението, следван от Цветница...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 14
Започваме новата седмица от Коледните пости, ето ни в ден 14. В петък вечер бяхме на гости на свекъра,...
Трифон Зарезан
Свети мъченик Трифон е роден в Камсада, Фригия (Мала Азия) през 227. Земите се смятат за една от прародините...
Здравословни ли са замразените храни и какво трябва да знаем за тях?
Проучвания показват, че все повече хора избират различни замразени зеленчуци и плодове, които да...
Коледни картички за родители и деца
Картичките, които сега ще ви покажем, са много лесни за изработка. Толкова лесни, че се правят и с деца....
Направете Коледата си различна
Омръзнала ли ви е Коледа? Сега ще си кажете "що за глупав въпрос!" Да, наистина. Как може да ни омръзне...
Моята първа Коледа
„Нещо странно се случва през последните дни. Мама и татко прекарват с мен целия си ден, гушкат ме и ми...
Герман Градушкар
Св. Герман е Цариградски патриарх, живял през VIII в., които се прочул с непримиримия си отпор срещу...
Стайни растения, които са подходящи и за банята
В днешно време интериорът става все по-важен „елемент” от ежедневието ни, а решението да имаме различен...
"Синеока теменужке, теменужке, мила дружке"
Тя е едно от най-нежните и прекрасни цветя, което с настъпване на пролетта веднага се появява по градини...
Пролетна украса - Цветя от хартия
Здравейте, това е част от пролетно- великденската ни украса. Разбира се, имах и помощник - дъщеря ми...
Децата творят Коледа с нас: 3D снежинки от хартия
Децата обожават да са намесени в нещо голямо и важно, а коледната декорация е едно от тези неща. Празничната...
30 май - честваме св. Емилия
На 30 май православната църква чества света Емилия. Света Емилия произхожда от богат благороднически...
Направи си сама... бижу 
Дизайнерско, оригинално, специално изработен модел, лимитирана серия – все изрази, които означават едно...
Как да направим приказно кръщене?
Кръщенето е празник, който оставя спомен за цял живот. Този ритуал въвежда детето в духовния свят, обединява...
Как вредим на околната среда, без да подозираме
Нашите битови изобретения са част от човешката ни същност. Човешкият разум е като дете, което измисля...
Замърсителите, които не съобразяваме в бита
Всички знаем за големите замърсители на околната среда - промишлеността, транспортът, неразумната консумация...
21 януари - Ден на родилната помощ
На този ден почитаме всички онези специалисти, които помагат на живота да се появи на белия свят. Всички...
Зa уютна и щастлива зима
Ако трябва да бъдем честни, за повечето от нас студеното време не е любим сезон. За мен също, въпреки...
Нестинарството - силата на вярата
Всички ние сме наблюдавали танца на нестинарка с боси крака върху горящи въглени. Чудим се, дали изпитва...
Христос воскресе!
Христос възкръсна от мъртвите, със смъртта си смъртта победи Нека помним, че не възгласите "Христос...
Клепоухият приятел - II
храна и купичка – Противно на схващанията, тези зайчета не се хранят със зеле и моркови, нито с други...
Домошари по душа
Какво правите, когато натовареният работен ден най-после свърши? Как и къде прекарвате вечерите си......
Упражнение за учениците: Народните будители за деца и родители
След като и най-малките разбраха за народните будители със симпатичния пъзел на Инна, ред е на по-големите...
Мартеница гривна с техника "макраме"
Много дълго време мислех, че макрамето е нещо безкрайно трудно. Докато преди време не попаднах на едно...
Свети Валентин – какво да подарим?
Свети Валентин е ден, който позволява цветята да бъдат изпратени от таен обожател, картичките да казват...
Последователните стъпки на ремонта - I
Ако сте запланували ремонт през тази година, именно сега е най-подходящото време да му дадете старт....
Невероятни приложения на сока от киселите краставички
Киселите краставички са любим деликатес. Хрупкави корнишонки, пикантни, свежи - зимнина за всяко време...
Елегантният чимшир е още интересна билка
Този така симпатичен градински храст - чимширът, е токсично растение. Но това не пречи той да е най-предпочитания...
Да украсим дома си с: Пролетни цветя на масата
Пролетните празници наближават: Цветница, Лазаровден, Великден, Гергьовден - дни, в който се събираме...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем, ден 7
Ден 7 от Коледните пости продължава. През уикенда у дома гостуваше Цвети, но и двете бяхме по задачки....
Черешова задушница
В събота преди Петдесетница църквата извършва заупокойна панихида за душите на умрелите. Този ден народът...
Съединението на Княжество България с Източна Румелия в документи от архива
На 8 септември 1885 г. Александър I издава прокламация, с която се обявява за „княз на Северна и Южна...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 22
Ден 22 от Коледните пости. Снощи съвсем набързо приготвих Картофи на фурна с асатефида и допълнително...
Легенда за Кубратовата дъщеря Хуба
Да помним старите български традиции, да изгоним лошите мисли и случки в миналото и да не забравяме,...
Парти идеи за Хелоуин: Кървави спринцовки
Организирахте ли своето Хелоуин парти? Ние можем да помогнем с още свежи идеи. Кървави спринцовки...
Димитровден - български традиции и обичаи
Свети Димитър е един от любимите светци на българина. На празника, който се чества на 26 октомври, имен...
Професия добър съсед
От скоро се появиха фирми, които предлагат да наемете домоуправител под наем. Задълженията да води домовата...
26 март - Събор на св. Арахангел Гавриил
На 26 март Православието отбелязва Събор на св. Арахангел Гавриил. Гавриил е един от четирите архангели...
Калдаръмчето
В детството ми моята майка отглеждаше калдаръмчета на терасата. След първата година, така да се каже,...
С каква нагласа да започнем Коледните пости
С каква нагласа ще влезем в Коледните пости е много относително. Тя зависи най-вече от мирогледа и светоусещането...
Дневният тракт – за и против
В новите жилища най-често кухнята и гостната са обединени в т. нар. дневен тракт. Но дори и в по-старите...
Кредитната карта - опасно близо
Вариантът да държиш кредитната си карта във фризера звучи смешно, но съвсем не е далеч от истината като...
Каланхое – какво трябва да знаем за отглеждането му?
Каланхое е голям род от около 125 вида тропически, цъфтящи растения от семейство Crassulaceae, разпространени...
Венец за врата с черупки от охлюви
Прекрасно стоплящо сърцето е, когато усетим обратна връзка от вас, нашите читатели. След конкурса ни...
Каква количка да изберем за бебето?
Преди да имаме дете обикновено мислим, че изборът на количка е по-скоро естетичен. Ами да, какво толкова?...
Еко съвети в очакване на бебето
Днес почти всяка сфера в живота ни е свързана със стремежа към щадящо околната среда поведение и начин...
9 здравни риска у дома
Непрекъснато ни “залива” информация в колко замърсена околна среда “виреем”. Към нея обикновено се добавя...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook