Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Как да направим: Биоградина на терасата



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Най-сигурният начин да знаем каква е храната ни, е като я отглеждаме сами. За тези, които разполагат с къща, вила или поне някакво дворно място, баба и дядо на село - решението е лесно. А и сигурно, вече са оползотворили обработваемата почва. Какво, обаче, да направят онези хора, които си живеят в апартаменти и съвсем нямат подобни удобства.

Как да отгледаме авокадо у дома

Някои от тях предпочитат био-магазините, фермерските пазари и другите източници на чиста храна в града. Но други, и понякога с основание, се съмняват и в тях. За много обаче времето е най-ценният ресурс и не могат да обикалят града в търсене на био-храна. А и цените идват в повече.

Има решение - да си направим биоградина на терасата


Зеленчукопроизводството никак не е шега, затова задължително трябва да имаме следните условия:

Слънчева тераса, защитена от вредни климатични влияния – силни ветрове, течение и други; слънцеогряването следва да е поне 5-6 часа за денонощие, Най-добре - тераса с южно изложение;

Саксии с добър дренаж и подходящ размер спрямо предпочитанията и особеностите на засаденото растение. Добър дренаж означава поне 4 дупки на дъното на саксията. Ако няма - с бормашина можете да пробиете;

Специална пръст, органична течна тор, торф, кокосови влакна (задържат влагата по-дълго) – обикновената градинска пръст не е подходяща, а и трябва да внимавате пръстта да не е замърсена с вредители. Всички добавки се слагат според указаното в опаковката;

Семена - нека са закупени от сигурен източник – биоферма, съседи със селска къща или подарени от добри приятели. Ако купувате от агромагазин, консултирайте се с продавача - кои семена, съответно растения отговарят на вашите условия;

Регулярно поливане със слънчева вода – напълнете предварително бутилки с вода и ги оставете да престоят на слънце, така някои от вредните съставки за пречистване (хлор и др.), ще се изпарят. Растенията не обичат вода директно от чешмата – това се отнася и за стайните декоративни цветя, храсти, бонзаи и дръвчета;

Колчета или мрежа, в случай че решите да засадите домати, краставици, но те ще са ви нужни в по-късен етап – когато доматите цъфнат, завържат и плодовете почнат да понатежават. Табелки с указание - къде какво е засято също ще са нужни;

Ако отговаряте на тези условия, ето какви растения можете да посеете на вашата тераса:

Подправки: целина, магданоз, джоджен, копър, девесил, целина, риган, босилек, мащерка, мента,

Дребен зеленчук: люти чушлета, лук, чесън, репички, домати „Чери“, краставички, тиквички, патладжан и

Листни зеленчуци: всякакви видове салатки – зелена, къдрава, маруля, рукола, фризе, кейл

Кога и как да засеете семената, зависи от вида им. На пакетчетата е обяснено кое кога се сее, на какво разстояние, на каква дълбочина и колко реколта дават определен брой/грамаж семена.

Грижа за градината на терасата

Трябва да знаете, че направата на био градина изисква търпение и грижи. Това ще рече, че ще засеете желаните от вас зеленчуци в ранна или средна пролет – февруари, март месец, а те ще поникнат чак през лятото, но през цялото това време, а и след това, ще е нужно да ги поливате с вода, да ги наторявате, да допълвате торф и да наблюдавате, дали се чувстват добре по местата си. Растенията винаги показват, ако не харесват условията и средата си – те сами ще ви подскажат, дали им харесва мястото, дали имат нужда от повече или по-малко вода или слънце.

Не се плашете - така прочетено, изглежда твърде ангажиращо, но не е. След първоначалните усилия, на ден растенията не изискват особени грижи. Усещането да гледаш как нещо от една малка семка, си прокарва път изпод почвата, надига се крехко и плахо, расте с бързината на гъбка след дъжд и с усмивка търси слънцето, за да се окъпе в топлите му лъчи, е несравнимо и си струва усилията, които само привидно изглеждат много.

В крайна сметка грижите, които ще положите, са изключително компенсирани от момента, в който започнете да се любувате на готовата продукция, приберете се след работа, разходка или плаж и не е нужно да тичате до магазина или пазара, за свежа мерудия, пресен лук и зеленчуци. Салатките, примерно можете да не ги режете от стеблото, а да си късате нужното количество листа. Така ще са свежи и хрупкави.

В края на сезона, когато корените вече не дават плод, изхвърлете пръстта и самите растения. Повечето са едногодишни, а освен това вероятността да са се заразили с вредители е почти 100%. Запазете тръпката по засяване наново, за следващата пролет. Изключение, разбира се, правят подправките и билките, повечето, от които са поне двугодишни. Тях приберете на топло вкъщи и ги ползвайте пресни в студените зимни дни.

След успешен опит, аз самата цяло лято и цяла зима, се радвах на пресни подправки – мерудия, риган, босилек, както и на пера зелен лук, а до късна есен и на домати чери и къдрава маруля. Можете да видите, че за саксии ползвах изрязани туби от минерална вода и това ми спести немалко средства от купуване на саксии. А това е моята мини био-градина от миналата година:









Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Далиите в градината – съвети за отглеждане и символика
· Хортензиите – от какво зависи цветът им и как да се грижим за тях
· Каланхое – какво трябва да знаем за отглеждането му?
· Палитрите на сезон Пролет/Лято 2019
· Незабравката - малко, но толкова важно цвете
· Нацъфтелите вишни на Япония
· Боядисване на великденски яйца с ориз
· Защо да започнем рано с коледната украса?
· Идеи за детски занимания без пари
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Кратуните - незалязващ чар и практичност за бита
· 9 + 1 причини да хапваме диня
Петък
18
Януари 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Ползите от ледено студените душове
Почти всеки се наслаждава на дълготрайния горещ душ след натоварен работен ден, оставяйки се на благоприятния...
Предизвикателствата пред нас след 30-те години
Грешките са неизменна част от живота ни. Грешим като деца, защото още не разбираме твърде много неща....
Тайните на вкусната и полезна зелена салата
Салатите са вълнуващи, салатите са "рокендрол", както ги нарича Джейми Оливър. Според известния готвач,...
Прополисът - пчелният антибиотик
Пчелите са едни от най-удивителните създания на нашата планета. Като истински вълшебници, те събират...
Как да живеем с хронични болести?
Да бъдеш хронично болен звучи почти като доживотна присъда и много често страдащите от хронични заболявания...
Презареждане от природата
Температурите стават все по-високи, а слънцето топли приятно телата ни. Не пропилявайте прекрасното време...
Свободните радикали и как да спрем окислителните процеси в организма
Чували сме много за тях, къде истини, къде митове. Свободните радикали са във всяка реклама на козметичен...
Домашно лечение на гъбичките по ноктите
Освен упорито и дискомфортно състояние, гъбичките по ноктите на ръцете и краката са част от онези смущаващи...
Летаргия? Не, благодаря!
Летаргията е особено състояние на организма, което се изразява с умствена и физическа мудност, бездействие...
Слабо известните витамини
В общи линии всички сме чували за витамините A, C, D, E, F, K, P и повечето от комплекса В, както и за...
Лимецът и спелтата
От няколко години в България, под общия знаменател на здравословното и полезно хранене, все по-често...
Ние и минералите
Балансираният организъм зависи от сложна система от взаимоотношения между различни елементи. Едни от...
Здравословно отношение към здравословното хранене - II
Млечните Ако са качествени, млечните продукти също внасят ин баланс и са подходящи за гореспоменатия...
Ха-хо, хи-хи терапия
Наричат я още смехотерапия, клоун терапия или терапия на широката усмивка. Всъщност името няма значение....
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 32
Ден 32 от Коледните пости. По време на постите, когато човек не е свикнал с този начин на хранене, вероятно...
Мизофония - когато дразнещите звуци причиняват болка
Дразните ли се от определени звуци? Като тежко дишане, сърбане, хъркане, щракане на химикалката? Специфични...
Дали и на 60 не ни се танцува
Замисляли ли сте се над това какво всъщност означава да си стар и кога в действителност настъпва старостта?...
Лимецът и спелтата - II
СПЕЛТАТА Историята на спелтата е на близо 7 хиляди години. Това е една от първите култури използвана...
Лутеинът – мощен антиоксидант-съюзник за добро зрение
Очите са един от най-важните ни органи. В съвременния ритъм на живот, често ги претоварваме с дълго стоене...
Скучно ми е...
„Скучно ми е...„ е оплакване, което доста често може да бъде чуто в днешно време, за жалост, повече от...
Кои отровни мисли ни правят нещастни
Тук няма да стане дума за необоснования позитивизъм и препоръки как да живеем. Тук става дума за призраците...
Увеличена трета сливица при децата
Проблемът с увеличената т.нар. трета сливица е много разпространен и един от най- честите поводи консултация...
Какво причинява плоскостъпието и как може да бъде спряно?
Дюстабанът е вродена или придобита деформация на надлъжния свод на ходилото. Ако изобщо се появи - то...
Защо е важно как храним децата си? Видео против затлъстяването ще ви замисли
Хранителните навици се формират много рано и могат да траят цял живот. Мислим си, че когато сме гладни,...
Когато Цезаровото сечение не е избор, то не и повод за срам и вина
Раждането е тема, която вълнува вече не само бъдещите майки и татковци, но и лекари, общественици, публични...
Стипчива среща: Смрадликата
В ландшафтната архитектура смрадликата е уважаван член на цветните композиции, защото видът й я прави...
Защо ми е психотерапевт? Нали си имам приятели?
Как може да ми помогне един психотерапевт? Ще разреши ли проблемите ми и по какъв начин? Тези въпроси...
Тайната на нормалния живот
Попитали веднъж Мъдреца: - Каква е твоята тайна? Той отговорил: - Аз живея нормален живот – това...
Прасковата - мъхестият отличник
Прасковата е сред едни най-разпространените овощни видове у нас. Дръвчето принадлежи към семейство Розоцветни...
Калолечение за здраве и дълголетие - I
Лечебната кал е дар от природата с много ползи за организма. Тя има сложен физико-химичен състав, заради...
С каква нагласа да започнем Коледните пости
С каква нагласа ще влезем в Коледните пости е много относително. Тя зависи най-вече от мирогледа и светоусещането...
Как да поддържаме фигурата си след 40-те
Неволите на средната възраст засягат и двата пола. Но докато при мъжете обикновено настъпва обрат в начина...
Как да си отгледаме кълнове
Подготовка: Консумативите, които са ни необходими са съвсем прости – стъклен буркан, парче марля и ластик....
Да оцелееш по Коледа
Нека си говорим открито – Коледа е най-трудното време в годината. Липсата на време буквално ни задъхва,...
Женското тяло - винаги променящо се, винаги красиво
Много често хората смятат раждането и последвалото го кърмене за преломен момент в женската физика и...
Флоротерапия - как цветята буквално лекуват
С какво лекувате умората и постоянното напрежение? Може би пътувате извън града в почивните дни. Чудесно...
Най-полезните растителни масла
Традиционно в българската кухня се използват две растителни масла – слънчогледовото олио за готвене и...
Ох, боли!
Дълго чакаме първата крачка на детето си. Мечтаем как то ще проходи и ще се затича към нас разтворило...
Камъни и кристали. Как и дали наистина ни помагат? - II
Кехлибар ( янтар)- изкопаема смола, известна като камъкът на Слънцето. Лекува очите, ушите, гърлото,...
Най-полезният сладолед
В жарките горещи дни сладоледът ни дава свежест и наслада. Но всяка жена, поне малко загрижена за линията...
Повече за: Асафетида подправката - билка
Асафетида (Ferula asafoetida) е подправка-билка, идваща от националните кухни на Иран и Афганистан. Въпреки...
Джинджифилът – подправка и лекарство
Пикантен и тръпчив, джинджифилът пробужда вкусовите усещания, напомняйки донякъде на цитрус и на бял...
Алергиите
Алергията е автоимунно нарушение, което най-често се предава по наследство. Неправилно е да се мисли...
Кои са най-добрите и най-вредни храни за зъбите?
Добрата устна хигиена и редовните посещения при зъболекар са много важни, но храната, която приемаме,...
Брашното от рожков - здравословната алтернатива на какаото
Брашното от рожков нашумя последните години най-вече като здравословна алтернатива на какаото. Особено...
Когнитивен дисонанс: как да го разпознаем и преодолеем?
Хората са склонни да търсят последователност в своите вярвания и възприятия. Сблъсъкът в съзнанието на...
Женшен – коренът панацея
Коренът на дълголетието женшен расте в Източна Азия, Сибир и Северна Америка и се използва в лечението...
Как да: Приготвим сок от сушени сини сливи
Как да приготвим домашен сок от сушени сини сливи (ошав): Сокът от сушени сини сливи е изключително...
Детето - левичар - II
Освен левичари и десничари, съществуват и хора, които еднакво добре боравят и с двете ръце – т. нар....
Правилна грижа за устните - I
Стараем се да изглеждаме добре и красиви. Полагаме грижи за косата си, за кожата на тялото, позволяваме...
Къде отиват „ничиите” деца?
Всъщност, те не са ничии. Не са сираци, а изоставени. Някои дори познават родителите си, една част са...
Йогата влезе в списъка за културно и природно наследство на ЮНЕСКО
Йогата – практиката за духа и тялото, отдавна популярна в цял свят, влезе в списъка на ЮНЕСКО за световно...
"Здравословен обяд за ученика" - хапки-сърца, овесени бисквити и кисело мляко с касис
Това е ден четвърти от новия проект в помощ на родителите на ученици: "Здравословен обяд за ученика"....
Перфекционизмът като болест
Страхувате се да направите грешка, да претърпите неуспех. Не можете и за миг да си помислите как ще излезете...
Пектинът - защо трябва да ядем ябълките цели?
Пектинът е открит и описан още през 1825 година. В началото бил използван само за сгъстяване на сладка...
Възстановяване след празниците
Как е след празниците? Казано накратко – неприятно. Защо? Отговори колкото щеш. Всяко превключване на...
Хипогликемия
Всеки, който страда от диабет, или има близък с такава диагноза, трябва да знае, какво представлява хипогликемията....
Необикновените свойства на една обикновена круша
Ароматните и сладки плодове на крушата са известни още от древни времена и човечеството отдавна се възползва...
Бременност на квадрат - I
Закъсняваща менструация, тест, две чертички. Всичко е ясно – вече сте бременна. Преглед от гинеколог,...
Неочаквани, но здравословни комбинации от храни
Има много продукти – плодове, зеленчуци, месо, млечни изделия, които сами по себе си са полезни и хранителни,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook