Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Дафиновият лист - много приложения и лесно отглеждане


Ароматните листа на лавровото дърво


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Благородният лавър е декоративно зелено дърво с много отличителен аромат от семейство Лаврови, което може да си отглеждате и в домашни условия. От векове е признато за свещено растение. Римляните го смятали за символ на власт и слава и плетели венци от него за победителите в различни състезания. Ние пък знаем, че някои гозби просто не са това, което са, без неговите листа.

Дафиновото дърво има доста внушителни размери - достига височина до 12 метра и диаметър на короната понякога над 9 метра. Листата му са заострени, месести и дебели, с тъмно зелен цвят.
От април до май се наблюдава кратък цъфтеж, изразяващ се в дребни, жълти цветчета. Родина на това ароматно дърво са страните от Средиземноморието. То обича умерения климат, но не е никак капризно. Към днешна дата се отглеждат основно четири вида дръвчета, от които се добиват дафинови листа- средиземноморски, калифорнийски, индийски и индонезийски дафинов лист. Освен, че индийският дафинов лист доста наподобява мириса и вкусовите качества на китайската канела, а индонезийският е с по-слаб и доста по-различен аромат от останалите, тези видове не се отличават кой знае колко по съдържанието си, което е наситено с полезни вещества. Нека видим.

Полезен състав на дафиновия лист

На първо място трябва да отбележим ароматното етерично масло, което включва почти 50% цинеол, голямо количество рутин и още над 50 различни и полезни компонента. Дафиновият лист е богат на фитонциди, дъбилни вещества, калий, фосфор, манган, калций, желязо и цинк. Цинеолът е често използван като антисептично и отхрачващо средство в медицината. Рутинът, известен още като витамин P, има свойството да повишава правилното усвояване на витамин C, както и да укрепва капилярните стени и да се бори с различни вируси и възпаления. Фитонцидите пък са особено прочути като „убийци” на микробите, от което следва, че дафиновият лист изобщо не е за пренебрегване, когато става въпрос за здравословното ни състояние.

12-те некулинарни приложения на дафиновия лист

Действа противомикробно и противовъзпалително

Има способността да стимулира храносмилателната система и засилва апетита

Отпуска спазмите на дебелото черво

Предпазва от газове и защитава черния дроб

Способства премахването на камъни в бъбреците

Помага при артрит, болки в ставите и различни невралгии- за целта се втрива в кожата, смесен с царевично олио

Облекчава дишането - капки от маслото от дафиновия лист са перфектен заместител на купените капки против хрема и синузит

Облекчава сухата кашлица

Понижава нивото на кръвната захар и е препоръчван при диабетици - благодарение на дъбилните си вещества


За отглеждане на дафинов лист у дома ви трябват

Глинесто-градинска почва, примесена с торф и пясък, която да не задържа вода
Слаб разтвор на азотен тор, използващ се на всеки две седмици от пролетта до есента
Силна слънчева светлина - задължително в близост до прозорец
Достатъчно топлина, макар че издържа и на застудявания
Достатъчно количество вода от началото на пролетта до средата на есента - в никакъв случай не оставяйте почвата да изсъхва. През зимата дори може да спрете да поливате за известно време
Размножава се с издънки и семена и е препоръчително да имате поне три растения - две за размножаване и поне едно за добив на листа


Дафиновият лист в кулинарията



Преди да го сложите в ястието, потрийте листата едно в друго - за да отключите както аромата, така и лечебните свойства

Поставяйте го около 5-10 минути преди края на топлинната обработка - при по-голям престой в храната предизвиква горчив вкус

Дафиновият лист отива на тежки ястия - с кисело зеле, говеждо и телешко. В марина, ако е поставено, трябва да престои, но за готвенето да бъде махнато. Месото ще добие натрапчив аромат, ако се готви продължително с дафинов лист.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Лимонова трева - подправка, билка и козметика
· Сумак - още едно от съкровищата на Ориента
· Хирудотерапия - лечение с...пиявици
· Масажът лекува душата и тялото
· Акупунктура и акупресура - древно лечение на тялото и душата
· Сладък картоф (батат) за стабилизиране на кръвната захар и засилване на имунитета
· Лимоново масло за хубава кожа и добро храносмилане
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Какво не ни достига, за да постигаме целите си?
· 17 май - Световен ден на хипертонията
· Нещата, които не можем да променим
Петък
24
Май 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Дребните ни нездравословни навици, от които е толкова трудно да се откажем
Навикът – това е втора природа. Клишето е напълно вярно, защо иначе ще имаме толкова вредни навици, ако...
В помощ на родителите: "Ученикът ми не иска да се храни здравословно!"
Децата трябва да се хранят здравословно, спор няма по този въпрос. Изумителното е, че днес знаем повече...
В плен на емоциите - II
Техники за справяне с емоциите (за самопомощ) Медитация - йогите отдавна я практикуват като средство...
Дребните неща
„Животът скрит е в дребните неща…” Животът е поредица от цели, проблеми, задачи и препятствия. За...
Грахът - диетичен, достъпен, полезен
Грахът (Pisum Sativum) е изявен представител на семейство Бобови и е добре позната храна в целия свят....
Лапад - непретенциозен, но много полезен
Лападът е може би най-разпространеният по нашите земи зеленолистен зеленчук. Расте из цялата страна,...
На тази улица никой няма да се завърне...
Майка ми вчера ми се обажда по телефона разни общи приказки да обменим, тя е на село с голямата ми дъщеря,...
Да овладеем сами паническата атака
Чувствате се така, сякаш сърцето ви ще се пръсне и животът ви всеки момент ще свърши. Завладява ви внезапен...
Как да изчислим своя Индекс на телесната маса (BMI)
Индексът на телесната маса е понятие, въведено от Световната здравна организация и с негова помощ се...
Как да: Да сушим плодове без химия
Ако гледате плодни дръвчета, имате село или пък има някой, който да ви дава домашен плод, според мен...
Бамя - древният позабравен зеленчук
В Южна Азия я наричат дамски пръсти - “ladyfinger”. В Германия могат да ви я предложат като “окра”. Аз...
Подходящите професии за екстровертите и за интровертите
Дали сте от хората, които се радват на срещите, оживените разговори и запознанствата или пък обичате...
Тревожността - II
Несигурността е сигурна Неспособността ни да свикнем с факта, че несигурността съществува и е съвсем...
3 вида храни, които да имаме вкъщи, докато постим
Когато решим да постим, трябва да сме сигурни, че приемаме достатъчно пълноценна храна. Без месото, млякото...
Хамамът – релакс от Ориента
Хамамът или известен у нас като “турска баня” е вариант на парната баня и сауната, който играе важна...
Чувството, че си неудачник
Чувството, че си неудачник, е именно чувство – може наистина да си такъв, а може и да не си. Независимо...
Фитнесът като удоволствие - I
Повече от всякога през лятото искаме да изглеждаме и да се чувстваме добре в кожата си. Но без физически...
Сок от нар за здраво сърце и добра памет
Сокът от нар, който се добива от малките семена на екзотичния плод, е определян за един от най-здравословните...
Кривата на глада I
Какво различава захарта от фруктозата, типовото от бялото брашно? Отговорът е по-близо до математиката...
Помощ, изневеряват ми!
Ако току-що сте разбрали, че любимият ви изневерява вероятно ушите ви бучат и не сте в състояние да мислите....
Водораслите - новото 3 в 1
В България водораслите се асоциират предимно с плаж, море и досадни зелени растения, които ни се мотаят...
В защита на Храната
Храната. Защо такова обичайно нещо като храната има нужда от защита? Според американският журналист и...
Изворите на младостта
Биологичният часовник е неумолим. Тиктака тихичко, почти неусетно, докато някой ден се събудим в навечерието...
Как да започнем разговор с непознат?
„Страхът прави непознати хора, които биха били приятели.“ - Шърли Маклийн Да започнеш разговор...
Вредните навици през бременността
Бременността е особен период за всяка жена – време, в което преосмисляме ценностите си и плановете за...
"Здравословен обяд за ученика" - питателна тортиля, сини сливи и орехи
Това е ден трети от новия проект в помощ на родителите на ученици: "Здравословен обяд за ученика". От...
Трудно ли се разбуждате сутрин?
Будилникът звъни за четвърти път и някъде изпод пелената на съня успяваме да натиснем за пореден път...
Пеперудените деца имат нужда от помощ
Те са истински герои. Ежедневието им е изпълнено с болка и страдание, но намират сили да се усмихват...
Зелените подправки - шедьовър на лятото
Лятото е щедър сезон. Гали ни с топлите си лъчи, изсипва в краката ни изобилие от плодове и зеленчуци...
Най-полезният сладолед
В жарките горещи дни сладоледът ни дава свежест и наслада. Но всяка жена, поне малко загрижена за линията...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook